ORDIN nr. 417 din 20 martie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 9 mai 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 534 26/06/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 51 16/01/2002
ActulCONTINE PEREGULAMENT 20/03/2002
ActulREFERIRE LAHG 3 04/01/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOG 94 29/08/2000
ActulREFERIRE LALEGE 197 04/11/1998
ActulREFERIRE LAOG 42 28/08/1997 ART. 35
ActulREFERIRE LAOG (R) 19 18/08/1997 ART. 11
ART. 1APROBA PEREGULAMENT 20/03/2002
ANEXA 1REFERIRE LADECRET 239 23/12/1974
ANEXA 1REFERIRE LACONVENTIE 10/10/1972
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 534 26/06/2007
ActulREFERIT DEORDIN 534 26/06/2007
ActulREFERIT DEREGULAMENT 26/06/2007

pentru aprobarea Regulamentului privind obţinerea certificatelor internaţionale de conducător de ambarcatiune de agrement



Ministrul lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei,în temeiul prevederilor art. 11 lit. f) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 197/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 35 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind navigaţia civilă,având în vedere prevederile art. 3 pct. 12 şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 3/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, cu modificările şi completările ulterioare,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Regulamentul privind obţinerea certificatelor internaţionale de conducător de ambarcatiune de agrement, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2În sensul prezentului ordin, prin următorii termeni se înţelege:a) ambarcatiune de agrement – orice ambarcatiune cu motor şi/sau cu vele, indiferent de tip şi de modul de propulsie, al carei corp are o lungime de cel mult 24 m şi care este utilizata exclusiv pentru agrement;b) activitate de agrement – activitatea de transport naval efectuată în interes propriu de către persoane fizice în scopuri de agrement;c) activitate comercială de agrement – activitatea de agrement efectuată în scopuri comerciale de către persoane juridice.
 + 
Articolul 3În funcţie de zona de navigaţie ambarcatiunile de agrement trebuie să fie corespunzător proiectate, construite şi echipate, în conformitate cu reglementările tehnice naţionale şi internaţionale aplicabile.
 + 
Articolul 4(1) Persoanele care conduc ambarcatiuni de agrement în scopul desfăşurării unei activităţi de agrement sunt obligate sa posede un certificat internaţional de conducător de ambarcatiune de agrement, obţinut în conformitate cu prevederile prezentului ordin.(2) Certificatele internaţionale de conducător de ambarcatiune de agrement sunt obligatorii atât pentru cei care conduc ambarcatiuni de agrement proprii, cat şi pentru cei care conduc ambarcatiuni de agrement închiriate.(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele care conduc următoarele tipuri de ambarcatiuni:– ambarcatiuni destinate competiţiilor sportive (schif, caiac, canoe, windsurfer);– hidrobiciclete;– ambarcatiuni de construcţie rudimentara propulsate cu vasle;– ambarcatiuni de tip hidrojet.(4) În cazul ambarcatiunilor de tip hidrojet persoanele juridice şi fizice deţinătoare, sub orice formă, a acestor ambarcatiuni sunt obligate sa instruiască şi sa supravegheze persoanele cărora le încredinţează aceste ambarcatiuni pentru utilizare, în ceea ce priveşte respectarea perimetrului în care se poate desfăşura activitatea de agrement, precum şi a limitei de viteza pentru zona respectiva.(5) Deţinătorii şi utilizatorii ambarcatiunilor de tip hidrojet sunt obligaţi să respecte reglementările cu privire la siguranţa navigaţiei în zona şi la protecţia mediului. Nerespectarea acestora atrage răspunderea penală sau civilă conform legilor în vigoare.
 + 
Articolul 5Persoanele care desfăşoară activităţi comerciale de agrement au obligaţia să asigure conducerea ambarcatiunilor de agrement pe care le utilizează pentru aceste activităţi de către o persoană care trebuie să posede un certificat de capacitate, după cum urmează:a) pentru navele care navighează în apele maritime: certificat de conducător de şalupă maritima;b) pentru navele care navighează în apele interioare: certificat de conducător de şalupă fluviala.
 + 
Articolul 6În cazul în care persoanele care desfăşoară activităţi comerciale de agrement închiriază navele lor unor persoane fizice pentru a desfăşura activităţi de agrement, au obligaţia sa verifice dacă acestea poseda certificate internaţionale de conducător de ambarcatiune de agrement corespunzătoare zonei de navigaţie respective.
 + 
Articolul 7Inspectoratul Navigaţiei Civile – I.N.C., organism tehnic de specialitate din subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, este desemnat sa supravegheze modul de desfăşurare a activităţilor de agrement şi a activităţilor comerciale de agrement în apele naţionale, precum şi sa elibereze, sa suspende şi sa anuleze certificatele internaţionale de conducător de ambarcatiune de agrement.
 + 
Articolul 8(1) Brevetele de căpitan şi secund de cuter de croaziera, certificatele de capacitate pentru timonier de cuter de croaziera, certificatele de capacitate pentru conducător de şalupă pentru agrement maritim, fluvial şi de ape interioare navigabile şi certificatele de capacitate pentru conducător de ambarcatiune cu motor pentru agrement fluvial şi de ape interioare navigabile, precum şi certificatele de capacitate pentru conducător de ambarcatiune cu vele pentru agrement maritim, eliberate înaintea intrării în vigoare a prezentului ordin, îşi păstrează valabilitatea până la data de 31 decembrie 2003, urmând ca până la această dată să fie preschimbate cu certificatele internaţionale de conducător de ambarcatiune de agrement, al căror model este aprobat prin prezentul ordin.(2) Posesorii documentelor menţionate la alin. (1) pot obţine din oficiu certificatele corespunzătoare, cu condiţia să facă dovada ca îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul ordin.
 + 
Articolul 9Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 10Inspectoratul Navigaţiei Civile – I.N.C. va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.Ministrul lucrărilor publice,transporturilor şi locuinţei,Miron Tudor Mitrea
 + 
AnexăREGULAMENT 20/03/2002

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x