privind aprobarea Instructiunilor pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii personalului sanitar veterinar în unitatile prevăzute la art. 30 alin. 3 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi privind aprobarea tarifelor care se percep pentru activitatea de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat în unitatile de taiere a animalelor, inclusiv a pasarilor, de colectare, prelucrare, procesare, depozitare şi valorificare a produselor de origine animala(actualizat până la data de 14 decembrie 2001*)
––––-*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 742 din 21 noiembrie 2001. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 14 decembrie 2001, cu modificările şi completările aduse de RECTIFICAREA nr. 400 din 23 octombrie 2001.Ministrul agriculturii, alimentatiei şi pădurilor,având în vedere prevederile art. 33 alin. 4 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,pe baza Referatului de aprobare întocmit de Agentia Naţionala Sanitara Veterinara nr. 144.787 din 15 octombrie 2001,emite următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă Instrucţiunile pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii personalului sanitar veterinar în unitatile prevăzute la art. 30 alin. 3 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzute în anexa nr. 1. +
Articolul 2Se aprobă unitatile în care este necesară asigurarea personalului sanitar veterinar de stat pentru desfăşurarea activităţii de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat, prevăzute în anexa nr. 2. +
Articolul 3Se aprobă tarifele care se percep pentru activitatea de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat în unitatile de taiere a animalelor, inclusiv a pasarilor, de colectare, prelucrare, procesare, depozitare şi valorificare a produselor de origine animala, prevăzute în anexa nr. 3. +
Articolul 4Directiile sanitare veterinare, judetene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 5Agentia Naţionala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin. +
Articolul 6Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 7Orice prevedere contrara prezentului ordin se abroga. +
Articolul 8Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicarii lui.Ministrul agriculturii, alimentatiei şi pădurilor, Ilie Sarbu +
Anexa 1INSTRUCTIUNI 23/10/2001 +
Anexa 2UNITATILEîn care se asigura personal sanitar veterinar de stat pentru desfăşurarea activităţii de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat1. Unităţi pentru taierea mamiferelor şi pasarilor2. Unităţi independente de transare a carnii3. Unităţi independente de transare/prelucrare a carnii (fabrici de produse din carne, inclusiv ateliere pentru preparate din carne)4. Unităţi independente de prelucrare a membranelor naturale5. Depozite/antrepozite frigorifice şi/sau depozite alimentare6. Antrepozite frigorifice cu sala de transare7. Unităţi de prelucrare a laptelui/produselor lactate8. Unităţi de prelucrare a produselor din pescuit, molustelor, gasteropodelor, batracienilor9. Unităţi de prelucrare a oualor/produselor din oua10. Unităţi de comercializare cu sectii de transare a carnii şi/sau prelucrare a produselor de origine animala11. Hala de desfacere a produselor de origine animala. +
Anexa 3 TARIFE pentru activitatea de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat în unitatile prevăzute la art. 30 alin. 3 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare┌────┬────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐│ │ Specificatie │ Tarif │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ I. │ a) carne de bovine, bubaline adulte │ 3 euro/animal │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ │ carne de bovine, bubaline tineret │ 1,5 euro/animal │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ │ b) carne de solipede, ecvine │ 3 euro/animal ││ │ ├────────────────────────┤│ │ – examinare pentru trichina (dacă unitatea │ conform prevederilor ││ │ nu detine echipa proprie) │ legale în vigoare │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ │ c) carne de porcine │ 0,8 euro/animal ││ │ ├────────────────────────┤│ │ – examinare pentru trichina (dacă unitatea │ conform prevederilor ││ │ nu detine echipa proprie) │ legale în vigoare │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ │ d) carne de ovine, caprine │ ││ │ – tineret <18 kg │ 0,2 euro animal ││ │ – animale > 18 kg │ 0,3 euro/animal │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ │ e) carne de pasare │ 0,01 euro/animal │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ │ f) carne de vanat mic în pene şi vanat mic │ ││ │ în blana │ 0,03 euro/animal │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ │ g) carne de vanat mare în blana │ ││ │ – mistret │ 1,3 euro/animal ││ │ – examinare pentru trichina ├────────────────────────┤│ │ │conform prevederilor ││ │ │în vigoare ││ │ ├────────────────────────┤│ │ – rumegator (cerb, caprior etc.) │ 4,4 euro/animal │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ II.│transarea carnii în unităţi independente │ 3 euro/tona produs ││ │ │ finit rezultat din ││ │ │ transare │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│III.│transarea şi/sau prelucrarea carnii în unităţi │ 3 euro/tona produs fini││ │independente │ rezultat din transare/ ││ │ │ prelucrare │├────┼────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┤│ │- dacă operaţiunile de transare şi/sau de prelucrare se efectueaza în ││ │ unitatile în care s-a obţinut carnea (abatoare), la tarifele prevăzute ││ │ la pct. I se adauga 2,1 euro/tona carne intrata la transare şi/sau ││ │ prelucrare ││ │- dacă în unitatile cu abatorizare se receptioneaza pentru transare ││ │ şi/sau prelucrare carne din alte surse decat abatorizarea proprie, ││ │ pentru aceasta carne se percep tarifele precizate la pct. III │├────┼────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┤│IV. │ unităţi independente de prelucrare a │3 euro/tona produs finit││ │ membranelor │ ││ ├────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ V. │ depozite/antrepozite frigorifice şi/sau │2 euro/tona produs/ │*)│ │ depozite alimentare pentru carne şi produse │10.000 oua receptionate ││ │ de origine animala │ │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│VI. │ antrepozite frigorifice cu sala de transare │ la tariful de la pct.V ││ │ │ se adauga tariful de la││ │ │ pct. II │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│VII.│ unităţi de prelucrare a laptelui/produselor │ 0,2 euro/hl lapte ││ │ lactate │ receptionat ││ │ │ 1,5 euro/tona ││ │ │ materie prima recep- ││ │ │ tionata │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│VIII│ unităţi de prelucrare a produselor din │ 1,5 euro/tona produs ││ │ pescuit, molustelor, gasteropodelor, │ receptionat ││ │ batracienilor │ │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│IX. │ unităţi de prelucrare a oualor/produselor │ 3 euro/10.000 buc. ││ │ din oua │ oua/tona produs finit │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ X. │ unităţi de comercializare cu sectii de │ 2 euro/tona produs ││ │ transare a carnii şi/sau de prelucrare │ de origine animala ││ │ a produselor de origine animala │ depozitat ││ │ │ 3 euro/tona de produs ││ │ │ finit rezultat din ││ │ │ transare ││ │ │ şi/sau prelucrare │├────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤│ XI.│ hala de desfacere a produselor de origine │ 2 euro/tona produs/ ││ │ animala │ 10.000 oua receptionate│└────┴────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘Tariful pentru unitatile care taie animale şi păsări, precum şi pentru cele care prelucreaza produse de origine animala nu poate fi mai mic de 150 euro/luna.––––-*) Punctul V din anexa 3 a fost rectificat potrivit RECTIFICARII nr. 400 din 23 octombrie 2001, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 800 din 14 decembrie 2001.────────────────────