privind aprobarea Instructiunilor pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii personalului sanitar veterinar în unitatile prevăzute la art. 30 alin. 3 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi privind aprobarea tarifelor care se percep pentru activitatea de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat în unitatile de taiere a animalelor, inclusiv a pasarilor, de colectare, prelucrare, procesare, depozitare şi valorificare a produselor de origine animala(actualizat până la data de 12 august 2003*)
––––-*) Textul initial a fost publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 742 din 21 noiembrie 2001. Aceasta este forma actualizata de S.C. "Centrul Teritorial de Calcul Electronic" S.A. Piatra Neamt până la data de 12 august 2003, cu modificările şi completările aduse de: RECTIFICAREA nr. 400 din 23 octombrie 2001; ORDINUL nr. 50 din 5 februarie 2002; ORDINUL nr. 479 din 23 iulie 2003.Ministrul agriculturii, alimentatiei şi pădurilor,având în vedere prevederile art. 33 alin. 4 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,pe baza Referatului de aprobare întocmit de Agentia Naţionala Sanitara Veterinara nr. 144.787 din 15 octombrie 2001,emite următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă Instrucţiunile pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii personalului sanitar veterinar în unitatile prevăzute la art. 30 alin. 3 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzute în anexa nr. 1. +
Articolul 2Se aprobă unitatile în care este necesară asigurarea personalului sanitar veterinar de stat pentru desfăşurarea activităţii de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat, prevăzute în anexa nr. 2. +
Articolul 3Se aprobă tarifele care se percep pentru activitatea de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat în unitatile de taiere a animalelor, inclusiv a pasarilor, de colectare, prelucrare, procesare, depozitare şi valorificare a produselor de origine animala, prevăzute în anexa nr. 3. +
Articolul 4Directiile sanitare veterinare, judetene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 5Agentia Naţionala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin. +
Articolul 6Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 7Orice prevedere contrara prezentului ordin se abroga. +
Articolul 8Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicarii lui.Ministrul agriculturii, alimentatiei şi pădurilor, Ilie Sarbu +
Anexa 1INSTRUCTIUNI 23/10/2001 +
Anexa 2UNITATILEîn care se asigura personal sanitar veterinar de stat pentru desfăşurarea activităţii de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat1. Unităţi pentru taierea mamiferelor şi pasarilor2. Unităţi independente de transare a carnii3. Unităţi independente de transare/prelucrare a carnii (fabrici de produse din carne, inclusiv ateliere pentru preparate din carne)4. Unităţi independente de prelucrare a membranelor naturale5. Depozite/antrepozite frigorifice şi/sau depozite alimentare6. Antrepozite frigorifice cu sala de transare7. Unităţi de prelucrare a laptelui/produselor lactate8. Unităţi de prelucrare a produselor din pescuit, molustelor, gasteropodelor, batracienilor9. Unităţi de prelucrare a oualor/produselor din oua10. Unităţi de comercializare cu sectii de transare a carnii şi/sau prelucrare a produselor de origine animala11. Hala de desfacere a produselor de origine animala.12. Combinat de carne–––-Punctul 12 din anexa 2 a fost introdus de pct. 3 al art. 1 din ORDINUL nr. 50 din 5 februarie 2002, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 109 din 8 februarie 2002. +
Anexa 3–––- Anexa 3 este reprodusa astfel cum a fost modificata de art. I din ORDINUL nr. 479 din 23 iulie 2003, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 577 din 12 august 2003. TARIFELEpentru activitatea de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat în unitatile prevăzute la art. 30 alin. 3 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Specificatie Tarif──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── I. a) carne de bovine, bubaline adulte 3 euro/animal──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── carne de bovine, bubaline tineret 1,5 euro/animal──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── b) carne de solipede, ecvine 3 euro/animal inclusa – examinare pentru trichina în activitatea de asistenţa──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── c) carne de porcine 0,8 euro/animal inclusa – examinare pentru trichina în activitatea de asistenţa──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── d) carne de ovine, caprine – tineret <18 kg 0,2 euro animal – animale > 18 kg 0,3 euro/animal──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── e) carne de pasare 0,01 euro/animal──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── f) carne de vanat mic în pene şi vanat mic în blana 0,03 euro/animal──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── g) carne de vanat mare în blana – mistret 1,3 euro/animal – examinare pentru trichina conform prevederilor legale în vigoare – rumegator (cerb, caprior etc.) 4,4 euro/animal──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── II. transarea şi/sau prelucrarea carnii 3 euro/tona carne şi/sau alte în unităţi independente materii prime de origine animala receptionate──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Dacă operaţiunile de transare şi/sau de prelucrare se efectueaza în unitatile în care s-a obţinut carnea (abatoare), la tarifele prevăzute la pct. I se adauga 0,5 euro/tona carne intrata la transare şi/sau prelucrare. Dacă în unitatile cu abatorizare se receptioneaza pentru transare şi/sau prelucrare carne din alte surse decat abatorizarea proprie, pentru aceasta carne se percep tarifele precizate la pct. II.──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── III. unităţi independente de prelucrare a 3 euro/tona produs materie membranelor naturale prima de origine animala receptionat──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── IV. – depozite/antrepozite frigorifice 2 euro/tona produs de origine animala receptionat – depozite alimentare 2 euro/tona produs de origine animala receptionat/ 10.000 oua receptionate──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── V. antrepozite frigorifice cu sala de 2 euro/tona produs de origine transare animala receptionat pentru depozitare şi 3 euro/tona materie prima de origine animala introdusa la transare──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── VI. unităţi de prelucrare a laptelui/ 0,05 euro/hl lapte crud produselor lactate receptionat 1,5 euro/tona alte materii prime de origine animala receptionate──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── VII. unităţi de prelucrare a produselor 1,5 euro/tona produs din pescuit, molustelor, gasteropodelor, receptionat batracienilor──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── VIII. unităţi de prelucrare a oualor/ 3 euro/10.000 buc. oua/tona produselor din oua produs receptionat──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── IX. unităţi de comercializare incluzând 2 euro/tona produs de origine şi activitatea de depozitare, animala depozitat transare a carnii şi/sau de prelucrare 3 euro/tona produs finit a produselor de origine animala rezultat din transare şi/sau prelucrare──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── X. hala de desfacere a produselor de 2 euro/tona produs/10.000 buc. origine animala oua receptionate────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────NOTĂ:a) Sumele care se încasează de la unitatile care prelucreaza lapte şi peste se calculeaza în functie de volumul productiei realizate, ţinând cont de tariful stabilit pentru fiecare categorie de unitate. … b) Tariful pentru unitatile care taie animale şi păsări, precum şi pentru cele care prelucreaza alte produse de origine animala nu poate fi mai mic de 150 euro/luna şi nu poate depăşi 5.000 euro/luna. … c) Pentru abatoarele de păsări se aplică numai tariful prevăzut la pct. I lit. e). … d) Produsele de origine animala depozitate în depozite integrate în unitatile producătoare, în alte depozite autorizate aparţinând aceleiasi unităţi, aflate în aceeasi localitate sau în alte localităţi, precum şi produsele de origine animala livrate de unitatea producătoare altei unităţi în baza unui contract de franciza şi produsele de origine animala livrate de unitatea producătoare altei unităţi în care structura actionariatului este aceeasi nu se tarifeaza. … e) În unitatile de taiere de capacitate mica şi care nu deţin echipa proprie, examenul trichineloscopic se efectueaza de către personalul sanitar veterinar de stat, fiind inclus în activitatea de asistenţa, inspecţie şi control sanitar veterinar de stat desfăşurată în unitate. … f) În unitatile de comercializare incluzând şi activitatea de depozitare, transare a carnii şi/sau de prelucrare a produselor de origine animala, pentru produsele depozitate intrate la transare sau prelucrare se percepe numai tariful de 3 euro/tona produs finit rezultat din transare şi/sau prelucrare. … ────────────────────