ORDIN nr. 4.864 din 1 noiembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 221 din 2 aprilie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1246 13/12/2001 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 1246 13/12/2001 ART. 5
ActulREFERIRE LAHG 23 04/01/2001
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 24
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 26
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 27
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 28
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 53
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind unităţile de competenţa care pot fi dobândite în urma calificării prin liceu – filiera tehnologică şi şcoala postliceala



În baza dispoziţiilor art. 24 alin. (3), art. 26 alin. (3) şi (4), art. 27 alin. (5), art. 28 alin. (1) şi art. 53 alin. (2) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată,în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) şi (2) şi ale art. 5 alin. (1) şi (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.246/2001 privind sistemul de certificare a nivelurilor de calificare prin învăţământul profesional, liceal – filiera tehnologică şi vocationala – şi postliceal,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin. + 
Articolul 1Se aprobă unităţile de competenţa care pot fi dobândite în urma calificării prin liceu – filiera tehnologică, prevăzute în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Se aprobă unităţile de competenţa care pot fi dobândite în urma calificării prin şcoala postliceala, prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin, la specializările pentru care exista curriculum elaborat în cadrul Programului PHARE VET Ro9405.
 + 
Articolul 3Unitatea de competenţa este o funcţie majoră a unei calificări cu un rezultat evaluabil.
 + 
Articolul 4Direcţia generală pentru învăţământ preuniversitar, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi unităţile de învăţământ liceal – filiera tehnologică şi învăţământ postliceal vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.Ministrul educaţiei şi cercetării,Ecaterina AndronescuBucureşti, 1 noiembrie 2002.Nr. 4.864.
 + 
Anexa 1                      UNITĂŢILE DE COMPETENTAcare pot fi dobândite în urma calificării prin liceu – filiera tehnologică

           
  Nr. crt. Profilul Specializarea Unităţi de competenţă
  1. Servicii Tehnician în activităţi financiare şi comerciale 1. Efectuarea lucrărilor contabile de complexitate medie;
    2. Verificarea exactităţii datelor înscrise în documentele contabile şi corectitudinea executării operaţiilor financiare;
        3. Utilizarea tehnicilor de marketing în activitatea comercială;
        4. Negocierea şi argumentarea vânzării produselor/serviciilor;
        5. Comunicarea cu clienţii în mediul profesional;
        6. Utilizarea mijloacelor informatice în realizarea activităţilor financiare şi comerciale;
        7. Utilizarea tehnicilor financiare şi fiscale;
        8. Respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea produselor şi serviciilor;
        9. Respectarea legislaţiei din domeniul contabil şi financiar;
        10. Integrarea în cultura organizaţiei şi în viaţa profesională.
  2. Servicii Tehnician în administraţia publică 1. Utilizarea echipamentelor birotice şi a softurilor specifice în activitatea de secretariat;
    2. Redactarea, primirea, trierea şi transmiterea corespondenţei;
        3. Organizarea întâlnirilor/şedinţelor de lucru;
        4. Desfăşurarea activ. specifice de relaţii publice şi protocol;
        5. Activitatea de documentare (culegerea, selectarea, difuzarea şi clasarea documentaţiei/informaţiilor);
        6. Aplicarea legislaţiei referitoare la funcţionarul public şi administraţia publică;
        7. Integrarea în cultura organizaţiei şi în viaţa profesională.
  3. Servicii Tehnician în turism 1. Întâmpinarea clienţilor (în agenţie sau telefonic), comunicarea în mediul profesional;
        2. Identificarea, colectarea informaţiilor pentru informarea şi consilierea clientului;
        3. Realizarea vânzării produselor turistice;
        4. Urmărirea derulării sejururilor în urma vânzării, asigurarea calităţii serviciilor turistice şi protecţiei consumatorilor;
        5. Integrarea în cultura organizaţiei şi în viaţa profesională.
  4. Servicii Tehnician în alimentaţia publică 1. Elaborarea ofertei de produse/servicii a unităţii de alimentaţie;
    2. Utilizarea tehnicilor de marketing în promovarea ofertei unităţii de alimentaţie;
        3. Efectuarea înregistrărilor contabile specifice activităţii unităţilor de alimentaţie;
        4. Respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea produselor/serviciilor şi protecţia consumatorilor;
        5. Utilizarea mijloacelor informatice în organizarea şi conducerea unor activităţi în cadrul unităţilor de alimentaţie;
        6. Comunicarea cu clienţii şi în mediul profesional;
        7. Analiza eficienţei economico sociale a activităţii unităţilor de alimentaţie;
        8. Integrarea în cultura organizaţiei şi în viaţa profesională.
  5. Servicii Tehnician în activităţi de poştă 1. Întâmpinarea clienţilor, comunicarea în mediul profesional;
    2. Identificarea principalelor tipuri de trimiteri poştale interne, a caracteristicilor şi a simbolurilor acestora;
        3. Aplicarea normelor de exploatare specifice serviciilor poştale interne;
        4. Efectuarea unor operaţiuni specifice activităţii de exploatare poştală;
        5. Efectuarea înregistrărilor contabile specifice activităţii poştale;
        6. Integrarea în cultura organizaţiei şi în viaţa profesională.
  6. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician în agricultură 1. Coordonarea lucrărilor de înfiinţare a culturilor prin însămânţare sau plantare;
    2. Selectarea lucrărilor de îngrijire a plantelor cultivate;
    3. Organizarea şi coordonarea lucrărilor de recoltare a plantelor cultivate;
        4. Selectarea, formarea, reglarea şi utilizarea agregatelor agricole pentru lucrările de pregătire a terenului în vederea înfiinţării, întreţinerii şi recoltării plantelor cultivate;
        5. Organizarea şi coordonarea proceselor tehnologice specifice hrănirii, îngrijirii şi exploatării animalelor domestice;
        6. Selectarea şi utilizarea maşinilor şi instalaţiilor zootehnice;
        7. Elaborarea programelor de reproducere şi ameliorare a speciilor de animale;
        8. Efectuarea operaţiunilor de evidenţă a efectivelor de animale şi a produselor animaliere;
        9. Coordonarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor şi dăunătorilor la plantele cultivate;
        10. Aplicarea normelor şi mijloacelor de protecţie a muncii, P.S.I. şi de protecţie a mediului în procesul tehnologic de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor.
  7. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician agromontan 1. Coordonarea lucrărilor de înfiinţare a culturilor prin însămânţare sau plantare din zona montană;
    2. Selectarea lucrărilor de îngrijire a plantelor cultivate în zona montană;
    3. Coordonarea lucrărilor de recoltare a plantelor în zona montană;
        4. Selectarea, formarea, reglarea şi utilizarea agregatelor agricole pentru înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor din zona montană;
        5. Organizarea şi coordonarea proceselor tehnologice specifice creşterii animalelor şi recoltării produselor animaliere din zona montană;
        6. Elaborarea programelor de reproducţie şi ameliorarea speciilor de animale domestice;
        7. Efectuarea operaţiunilor de evidenţă a efectivelor de animale şi a produselor animaliere;
        8. Coordonarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor şi dăunătorilor la plantele cultivate în zona montană;
        9. Aplicarea măsurilor de ameliorare a pajiştilor naturale din zona montană;
        10. Exploatarea raţională a pajiştilor naturale montane;
        11. Identificarea şi valorificarea resurselor zonei montane necesare organizării şi practicării agroturismului montan;
        12. Respectarea normelor şi mijloacelor de protecţie a muncii, P.S.I. şi de protecţie a mediului înconjurător.
  8. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician veterinar 1. Identificarea componentelor organismului animal şi explicarea funcţionării acestora;
    2. Asigurarea şi aplicarea tehnologiilor de creştere şi exploatare a animalelor domestice;
    3. Optimizarea metodelor de creştere şi ameliorare a animalelor domestice;
        4. Examinarea clinică a animalelor prin metode semiologice şi prin utilizarea unor instrumente şi aparate moderne;
        5. Descrierea, înregistrarea şi raportarea manifestărilor clinice şi a modificărilor anatomo-patologice ale animalelor;
        6. Efectuarea tratamentelor la animalele bolnave şi executarea unor intervenţii chirurgicale sau obstetricale simple;
        7. Selectarea medicamentelor utilizate la tratarea bolilor animalelor, în funcţie de diagnostic şi de acţiunea farmaco-dinamică a acestora;
        8. Pregătirea şi utilizarea instrumentarului şi a materialelor în efectuarea tratamentelor la animale;
        9. Asigurarea măsurilor generale şi specifice de profilaxie cât şi aplicarea măsurilor de combatere a bolilor animalelor;
        10. Verificarea stării de sanătate şi a parametrilor de calitate în unităţile de prelucrare a produselor de origine animală;
        11. Determinarea indicilor de calitate fizico-chimică şi organoleptică a produselor de origine animală, în stare proaspătă sau conservată;
        12. Respectarea normelor de protecţie a muncii, PSI şi de protecţie a mediului înconjurător.
  9. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician în silvicultură 1. Aplicarea măsurilor necesare pentru asigurarea continuităţii pădurilor;
    2. Analiza şi interpretarea relaţiilor şi influenţelor din interiorul pădurii şi dintre pădure şi factorii de mediu biotici şi abiotici;
        3. Efectuarea lucrărilor de îngrijire şi conducere a pădurii pentru realizarea funcţiilor specifice;
        4. Efectuarea operaţiilor specifice pentru producerea materialului săditor;
        5. Aplicarea măsurilor pentru reglarea structurii pădurilor şi stării fitosanitare a acestora;
        6. Delimitarea parchetelor şi aplicarea tehnologiei de recoltare, colectare, sortare şi stabilire a destinaţiei produsului lemnos recoltat;
        7. Executarea unor lucrări de cercetare şi proiectare la nivelul unităţilor amenajistice, inventarierea şi ridicarea în plan a acestora;
        8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii în executarea lucrărilor din domeniul silvic.
  10. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician în industria alimentară 1. Efectuarea analizelor pentru stabilirea calităţii materiilor prime şi materiale, semifabricatelor şi a produselor finite conform standardelor în vigoare;
    2. Interpretarea schemelor de fabricare a produselor alimentare;
        3. Pregătirea utilajelor, instalaţiilor, instrumentelor şi aparaturii de laborator folosite în procesul tehnologic;
        4. Supravegherea şi reglarea parametrilor de lucru a utilajelor şi instalaţiilor;
        5. Înregistrarea şi prelucrarea informaţiilor specifice proceselor tehnologice de obţinere a produselor alimentare;
        6. Respectarea măsurilor de protecţia muncii, igienă, P.S.I. şi protecţia mediului în unităţile de industrie alimentară şi în laboratoarele de specialitate.
  11. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician în prelucrarea lemnului 1. Identificarea, descrierea şi funcţionarea utilajelor şi instalaţiilor specifice proceselor tehnologice din industria de prelucrare a lemnului;
    2. Monitorizarea proceselor tehnologice de obţinere a produselor de mobilier şi a altor produse finite din lemn;
        3. Verificarea parametrilor de lucru pentru utilajele şi instalaţiile folosite în industria lemnului;
        4. Identificarea influenţelor proprietăţilor fizice, mecanice şi tehnologice ale materiilor prime utilizate în industria lemnului; asupra prelucrărilor ulterioare;
        5. Interpretarea desenelor tehnice pentru produsele finite din lemn;
        6. Utilizarea corectă a documentaţiei tehnice necesare unui produs finit din lemn;
        7. Înregistrarea şi prelucrarea informaţiilor specifice proceselor tehnologice de obţinere a produselor finite din lemn;
        8. Identificarea soluţiilor pentru optimizarea proceselor tehnologice de obţinere a produselor finite din lemn;
        9. Aplicarea normelor de protecţie a muncii, igienă, P.S.I. şi protecţia mediului specifice prelucrării lemnului;
        10. Asumarea răspunderii pentru calitatea produselor executate.
  12. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician în chimie industrială 1. Pregătirea instalaţiilor, aparaturii, reactivilor pentru experimente sau analize;
    2. Participarea la aprovizionarea cu reactivi, materii prime, piese de schimb a locului de muncă;
    3. Prelevarea probelor şi condiţionarea lor respectând procedurile;
        4. Efectuarea analizelor respectând modul de operare şi regulile de securitate şi de protecţie a mediului;
        5. Supravegherea şi reglarea parametrilor de producţie (temperatura, presiunea, pH etc);
        6. Redactarea rapoartelor de lucru, buletinelor de analiză şi a altor documente tehnice;
        7. Urmărirea respectării calităţii materiilor prime şi produselor finite;
        8. Organizarea şi planificarea activităţilor de producţie, întreţinere şi reparaţii.
  13. Resurse naturale şi protecţia mediului Tehnician în protecţia mediului 1. Caracterizarea relaţiilor intra şi interspecifice a diferitelor tipuri de ecosisteme;
    2. Identificarea şi corelarea agenţilor şi factorilor care influenţează şi perturbă echilibrul ecologic;
    3. Recoltarea, conservarea şi transportul probelor de apă, aer şi sol în vederea efectuării analizelor chimice şi microbiologice;
        4. Selectarea metodei de analiză şi executarea analizelor chimice, fizico-chimice şi microbiologice;
        5. Operarea ustensilelor, aparatelor şi instalaţiilor de laborator necesare efectuării analizelor chimice, fizico-chimice şi microbiologice;
        6. Calcularea şi interpretarea rezultatelor analizelor chimice, fizico-chimice şi microbiologice;
        7. Completarea şi elaborarea documentelor cu observaţiile de pe teren şi interpretarea rezultatelor;
        8. Realizarea observaţiilor hidrologice şi meteorologice pe teren şi interpretarea rezultatelor;
        9. Identificarea măsurilor pentru protecţia calităţii mediului şi combaterea poluării.
  14. Tehnic Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
    3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Executarea subansamblurilor şi ansamblurilor de complexitate medie;
        6. Corelarea activităţilor de execuţie, de măsurare şi verificare cu documentaţia tehnică;
        7. Monitorizarea etapelor unor procese tehnologice de întreţinere şi reparaţii;
        8. Asigurarea sistemului informaţional pentru fluxuri tehnologice din domeniu;
        9. Organizarea procesului de producţie şi a muncii.
  15. Tehnic Tehnician prelucrări mecanice 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
    3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Verificarea stării de funcţionare a utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor;
        6. Executarea de lucrări de complexitate medie prin prelucrări mecanice;
        7. Executarea de lucrări de punere în funcţiune şi exploatare a unor echipamente specifice prelucrărilor mecanice;
        8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru stabilirea caracteristicilor tehnico-funcţionale ale echipamentelor, maşinilor şi utilajelor de prelucrări mecanice;
        9. Organizarea procesului de producţie şi a muncii.
  16. Tehnic Tehnician electronist 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Asamblarea/dezasamblarea blocurilor funcţionale (module componente) ale aparaturii de recepţie RTV, a aparaturii de înregistrare/redare (video şi audio) şi televiziune prin cablu (CATV), a aparatelor de electronică profesională;
        6. Efectuarea de măsurători cu aparatură specifică domeniului electronică şi automatizări;
        7. Asigurarea funcţionării aparaturii audio-video/aparaturii electronice la parametrii de calitate indicaţi de documentaţia specifică;
        8. Controlul operaţiilor tehnologice şi auxiliare din domeniul de activitate;
        9. Organizarea proceselor tehnologice şi a muncii.
  17. Tehnic Tehnician în automatizări 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Executarea unor lucrări/operaţii de complexitate medie în electronică şi automatizări;
        6. Corelarea activităţilor de execuţie, de măsurare şi verificare cu documentaţia tehnică;
        7. Interpretarea rezultatelor măsurării în vederea aprecierii performanţelor de calitate;
        8. Verificarea stării de funcţionare a echipamentelor şi instalaţiilor;
        9. Organizarea procesului de producţie şi a muncii.
  18. Tehnic Tehnician în telecomunicaţii 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Proiectarea, planificarea şi organizarea unor faze ale proceselor tehnologice din domeniul telecomunicaţiilor;
        6. Supravegherea proceselor tehnologice din telecomunicaţii;
        7. Înregistrarea şi prelucrarea rezultatelor obţinute pe durata monitorizării circuitelor specifice din telecomunicaţii;
        8. Controlul operaţiilor tehnologice şi auxiliare din domeniul telecomunicaţiilor;
        9. Organizarea procesului tehnologic şi a muncii.
  19. Tehnic Tehnician electrotehnist 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Executarea unor lucrări/operaţii de complexitate medie în domeniul electrotehnicii;
        6. Corelarea activităţilor de execuţie, de măsurare şi verificare cu documentaţia tehnică;
        7. Monitorizarea etapelor unor procese tehnologice de fabricaţie din domeniul electrotehnic;
        8. Asigurarea sistemului informaţional pentru fluxuri tehnologice din domeniul electrotehnic;
        9. Organizarea procesului de producţie şi a muncii.
  20. Tehnic Tehnician în lucrări publice şi construcţii 1. Citirea şi interpretarea planurilor de ansamblu pentru lucrări de construcţii şi lucrări publice;
    2. Realizarea măsurătorilor şi devizelor pentru lucrări de construcţii şi lucrări publice;
        3. Organizarea şi instalarea unui şantier în condiţii de securitate, protecţia muncii şi a mediului înconjurător;
        4. Implantarea şi trasarea lucrărilor pe teren;
        5. Gestionarea şantierului;
        6. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        7. Comunicarea interactivă la locul de muncă.
  21. Tehnic Tehnician în industria textilă 1. Pregătirea şi menţinerea în stare de funcţionare, conform parametrilor, a instalaţiilor din secţie;
    2. Coordonarea activităţii de aprovizionare cu materii prime, semifabricate, piese de schimb etc.;
        3. Urmărirea respectării calităţii materiilor prime, semifabricatelor şi produselor finite;
        4. Supravegherea reglării parametrilor tehnologici conform cerinţelor;
        5. Urmărirea respectării regulilor de protecţie a muncii, a mediului înconjurător şi de prevenire şi stingere a incendiilor;
        6. Utilizarea tehnicilor moderne de calcul şi proiectare;
        7. Întocmirea şi utilizarea documentaţiilor tehnice ale procesului de producţie;
        8. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
        9. Aplicarea formei de lucru în echipă.
  22. Tehnic Tehnician în industria pielăriei 1. Pregătirea şi utilizarea SDV-urilor, utilajelor şi instalaţiilor specifice analizelor sau operaţiilor;
    2. Aprovizionarea cu materii prime, materiale auxiliare, piese de schimb a locului de muncă;
        3. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru produse din piele şi înlocuitori;
        4. Efectuarea analizelor tehnice de laborator pentru materiile prime şi produsele finite;
        5. Urmărirea respectării calităţii materiilor prime şi produselor finite;
        6. Înregistrarea şi transmiterea informaţiilor specifice procesului tehnologic;
        7. Organizarea şi planificarea activităţilor de producţie, întreţinere, reparaţii;
        8. Adaptarea la condiţii de muncă variabile;
        9. Aplicarea normelor de protecţie a muncii, a mediului, de prevenire şi stingere a incendiilor;
        10. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
        11. Aplicarea formei de lucru în echipă.
  23. Tehnic Tehnician în transporturi 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Compararea diferitelor moduri de transport, stabilirea oportunităţii realizării transportului în funcţie de diverşi parametrii şi priorităţi;
        6. Identificarea şi urmărirea lucrărilor de întreţinere, revizie şi reparaţie necesare mijloacelor de transport;
        7. Întocmirea programelor şi graficelor de transport, întocmirea documentaţiei de pregătire şi însoţire a transporturilor, completarea documentelor de evidenţă;
        8. Elaborarea, urmărirea şi raportarea indicatorilor de transport, a realizării planurilor şi graficelor de transport, cât şi întocmirea planurilor de aprovizionare tehnico-materială;
        9. Organizarea proceselor din transporturi şi a muncii.
  24. Tehnic Tehnician în metrologie 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
      2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Executarea unor lucrări/operaţii în domeniul de specialitate;
        6. Corelarea activităţii de execuţie, de măsurare şi verificare cu documentaţia tehnică;
        7. Interpretarea rezultatelor măsurării în vederea aprecierii performanţelor de calitate;
        8. Verificarea stării de funcţionare a echipamentelor şi instalaţiilor cât şi a preciziei metrologice a acestora;
        9. Organizarea proceselor din metrologie şi a muncii.
  25. Tehnic Tehnician mecatronist 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
        3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Verificarea stării de funcţionare a utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor;
        6. Executarea de lucrări de punere în funcţiune, exploatare, întreţinere şi reparare a unor sisteme mecatronice;
        7. Utilizarea schemelor şi diagramelor funcţionale specifice sistemelor mecatronice;
        8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru stabilirea caracteristicilor tehnico-funcţionale ale componentelor şi echipamentelor mecatronice;
        9. Organizarea procesului de producţie şi a muncii.
  26. Tehnic Tehnician operator roboţi industriali 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
    3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Verificarea stării de funcţionare a utilajelor, echipamentelor şi instalaţiilor;
        6. Executarea de lucrări de punere în funcţiune, exploatare, întreţinere şi reparare a unor roboţi industriali;
        7. Utilizarea schemelor şi diagramelor funcţionale specifice roboţilor industriali;
        8. Utilizarea documentaţiei tehnice pentru stabilirea caracteristicilor tehnico-funcţionale ale componentelor şi echipamentelor roboţilor industriali;
        9. Organizarea procesului de producţie şi a muncii.
  27. Tehnic Tehnician operator tehnici de calcul 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
    3. Aplicarea normelor şi principiilor de protecţie a muncii, PSI şi a celor de protecţie a mediului;
        4. Aplicarea procedurilor de calitate;
        5. Instalarea sistemelor de calcul;
        6. Exploatarea sistemelor de calcul;
        7. Întreţinerea sistemelor de calcul;
        8. Depanarea sistemelor de calcul;
        9. Utilizarea manualelor de service şi a softului specializat.

 + 
Anexa 2    UNITĂŢILE DE COMPETENTA   care pot fi dobândite în urma calificării prin şcoala postliceala

         
  Nr. Crt. Specializarea Unităţi de competenţă
  1. Tehnician proiectant în construcţia de maşini 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
    3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
    4. Utilizarea mijloacelor de măsurare;
      5. Proiectarea proceselor tehnologice în funcţie de tipul producţiei;
      6. Proiectarea tehnologiilor de execuţie a pieselor realizate în atelierele de lăcătuşerie sau de prelucrări mecanice;
      7. Întocmirea şi interpretarea desenelor de ansamblu şi de execuţie;
      8. Întocmirea documentaţiei tehnologice pentru prelucrările prin deformare plastică la rece;
      9. Proiectarea ştanţelor şi matriţelor pentru realizarea unor piese de complexitate medie, cât şi a unor scule de complexitate medie.
  2. Tehnician tehnolog în mecanică 1. Comunicare interactivă;
    2. Organizarea procesului de producţie;
    3. Alegerea materialelor folosite în construcţia de maşini;
      4. Prelucrarea semifabricatelor la rece şi la cald;
      5. Efectuarea de prelucrări de mare productivitate;
      6. Asamblarea maşinilor unelte;
      7. Determinarea solicitărilor şi încercărilor mecanice ale maşinilor unelte;
      8. Exploatarea şi întreţinerea maşinilor, aparatelor şi instalaţiilor specifice proceselor industriale şi a liniilor de fabricaţie;
      9. Verificarea calităţii produselor;
      10. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  3. Tehnician mecanic – instalaţii hidropneumatice 1. Comunicare interactivă la locul de muncă;
    2. Aplicarea formei de lucru în echipă;
    3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
    4. Utilizarea mijloacelor de măsurare;
      5. Elaborarea desenelor de execuţie, de ansamblu şi a schemelor din instalaţiile hidraulice şi pneumatice;
      6. Executarea probelor, încercărilor şi reglajelor pentru aparatajul hidrostatic de comandă şi auxiliar;
      7. Utilizarea documentaţiei tehnice necesare realizării unei instalaţii hidraulice sau pneumatice;
      8. Executarea operaţiilor de întreţinere, reparaţii şi a probelor de rodaj ale instalaţiilor pneumatice şi hidraulice;
      9. Montarea instalaţiilor hidropneumatice şi a aparatajului de comandă şi auxiliar;
      10. Executarea calculului fiabilităţii sistemelor pneumatice şi hidraulice.
  4. Tehnician electromecanic pentru maşini şi utilaje 1. Comunicarea interactivă;
    2. Organizarea procesului de producţie;
    3. Asamblarea maşinilor şi utilajelor electromecanice;
    4. Fabricarea miezurilor magnetice pentru maşini, transformatoare şi aparate electrice;
      5. Realizarea, controlul şi încercările bobinelor pentru maşini şi aparate electrice;
      6. Încercarea maşinilor şi aparatelor electrice;
      7. Instalarea şi punerea în funcţiune a maşinilor electrice la locul de exploatare;
      8. Exploatarea şi întreţinerea maşinilor, aparatelor şi instalaţiilor specifice proceselor industriale;
      9. Întreţinerea, exploatarea şi supravegherea liniilor de fabricaţie;
      10. Verificarea calităţii produselor;
      11. Asigurarea respectării normelor de protecţia muncii şi PSI.
  5. Tehnician termoenergetician 1. Aplicarea formei de lucru în echipă şi comunicarea la locul de muncă;
      2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      3. Aplicarea procedurilor de calitate şi respectarea sarcinilor de muncă;
      4. Aplicarea procedurilor de proiectare generală privind instalaţiile termoenergetice;
      5. Urmărirea montării instalaţiilor termoenergetice şi a probelor pentru punerea lor în funcţiune;
      6. Calculul indicatorilor tehnico-economici pentru urmărirea funcţionării economice a instalaţiilor termoenergetice;
      7. Urmărirea lucrărilor de întreţinere la instalaţiile termoenergetice;
      8. Programarea lucrărilor de reparaţii şi pregătirea documentaţiei pentru realizarea acesteia;
      9. Utilizarea calculatoarelor personale în rezolvarea sarcinilor de serviciu;
      10. Adaptarea la schimbare, progres tehnic şi protecţia mediului.
  6. Tehnician hidroenergetician 1. Aplicarea formei de lucru în echipă şi comunicarea la locul de muncă;
      2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      3. Aplicarea procedurilor de calitate şi respectarea sarcinilor de muncă;
      4. Aplicarea procedurilor de proiectare generală privind instalaţiile hidroenergetice;
      5. Urmărirea montării instalaţiilor hidroenergetice şi a probelor pentru punerea lor în funcţiune;
      6. Calculul indicatorilor tehnico-economici pentru urmărirea funcţionării economice a instalaţiilor hidroenergetice;
      7. Urmărirea lucrărilor de întreţinere la instalaţiile hidroenergetice;
      8. Programarea lucrărilor de reparaţii şi pregătirea documentaţiei pentru realizarea acesteia;
      9. Utilizarea calculatoarelor personale în rezolvarea sarcinilor de serviciu;
      10. Adaptarea la schimbare, progres tehnic şi protecţia mediului.
  7. Electronist – echipamente de telecomunicaţii 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
    2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice specifice;
    3. Verificarea funcţionalităţii circuitelor electronice;
      4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor electronice;
      5. Aprecierea calităţii şi fiabilităţii dispozitivelor electronice utilizate;
      6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de electronică profesională;
      7. Utilizarea aplicaţiilor software generale şi specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
      8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei lucrări;
      9. Asigurarea calităţii şi fiabilităţii echipamentelor electronice;
      10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în timpul efectuării lucrărilor;
      11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul formării în asigurarea de contexte noi.
  8. Electronist – echipamente de automatizare 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
    2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice specifice;
    3. Verificarea funcţionalităţii circuitelor electronice;
      4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor electronice;
      5. Aprecierea calităţii şi fiabilităţii dispozitivelor electronice utilizate;
      6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de electronică profesională;
      7. Utilizarea aplicaţiilor software generale şi specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
      8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei lucrări;
      9. Asigurarea calităţii şi fiabilităţii echipamentelor electronice;
      10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în timpul efectuării lucrărilor;
      11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul formării în situaţii noi.
  9. Tehnician devize şi măsurători în construcţii 1. Identificarea elementelor de construcţie şi a materialelor necesare;
    2. Executarea măsurătorilor şi releveelor;
      3. Citirea planurilor, secţiunilor şi detaliilor de execuţie pentru construcţii;
      4. Analizarea operaţiilor tehnologice ce se succed la executarea unui anumit element de construcţie;
      5. Identificarea normelor de deviz corespunzătoare unor lucrări şi operaţii;
      6. Stabilirea datelor necesare pentru determinarea cantităţilor de lucrări sau operaţii;
      7. Calcularea cantităţii de lucrare sau operaţie care corespunde unei norme de deviz;
      8. Determinarea necesarului de resurse materiale pentru executarea unei cantităţi;
      9. Procesarea pe calculator a devizelor şi măsurătorilor;
      10. Respectarea prescripţiilor de proiectare şi a normelor generale de protecţia muncii, PSI şi protecţia mediului;
      11. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele naţionale şi europene;
      12. Asumarea răspunderii pentru lucrările efectuate.
  10. Desenator în construcţii şi arhitectură 1. Interpretarea planurilor, schemelor şi simbolurilor folosite în construcţii;
    2. Identificarea construcţiilor şi elementelor componente ale acestora, aparţinând diferitelor perioade istorice;
      3. Compararea documentaţiilor cu situaţiile din teren;
      4. Utilizarea simbolurilor pentru reprezentarea în desen a materialelor şi a elementelor de construcţii;
      5. Selectarea şi utilizarea informaţiilor specifice domeniului;
      6. Calcularea suprafeţelor, volumelor, maselor şi consumurilor specifice pentru lucrări;
      7. Întocmirea şi citirea desenelor şi planurilor simple şi de detaliu;
      8. Planificarea activităţii şi stabilirea timpului de muncă pentru fiecare activitate;
      9. Întocmirea schiţelor pentru relevee;
      10. Compararea imaginilor diferitelor clădiri şi stabilirea categoriilor estetice;
      11. Analizarea şi luarea deciziilor în organizarea unei activităţi pe cont propriu;
      12. Adaptarea lucrărilor solicitate la cerinţele beneficiarului;
      13. Asumarea responsabilităţilor în echipa de proiectare.
  11. Merceolog gestionar pentru materiale de construcţii şi instalaţii 1. Planificarea activităţii şi stabilirea timpului de muncă pentru fiecare activitate;
    2. Utilizarea simbolurilor pentru reprezentarea materialelor şi elementelor de construcţii şi instalaţii;
    3. Aplicarea cadrului legislativ cu privire la gestionarea bunurilor;
      4. Utilizarea documentelor specifice în activitate;
      5. Procesarea documentelor, calculelor şi desenelor legate de lucrări specifice;
      6. Calcularea suprafeţelor, volumelor, maselor şi consumurilor specifice necesare lucrărilor pe care le execută;
      7. Controlarea calităţii lucrărilor şi luarea măsurilor de remediere a deficienţelor:
      8. Întocmirea planurilor de aprovizionare cu resurse materiale al unităţii economice;
      9. Determinarea pe baza normelor de consum şi de stoc a stocurilor minime şi maxime din depozit;
      10. Asigurarea condiţiilor judicioase de depozitare, păstrare şi conservare a produselor;
      11. Asigurarea mijloacelor necesare unei organizări ergonomice;
      12. Asumarea responsabilităţii pentru lucrările efectuate individual.
  12. Proiectant restaurări şi reparaţii clădiri 1. Utilizarea termenilor tehnici de construcţii şi arhitectură;
    2. Analizarea elementelor componente ale construcţiilor şi a rolului lor în structură
    3. Operarea cu unităţi de măsură fundamentale;
      4. Executarea măsurătorilor şi releveelor;
      5. Identificarea defectelor, cauzelor care le-au provocat şi perioadei de apariţie;
      6. Reprezentarea şi citirea planurilor şi detaliilor de execuţie;
      7. Analizarea tehnicilor de reparare, consolidare, restaurare şi conservare a elementelor de construcţie;
      8. Alegerea soluţiilor de consolidare, restaurare şi conservare;
      9. Conceperea detaliilor pentru reparaţii şi restaurări;
      10. Dimensionarea şi armarea elementelor de construcţii pentru reparaţii şi restaurări;
      11. Selectarea materialelor necesare pentru diverse tipuri de lucrări calcularea cantităţii de lucrări şi materiale;
      12. Respectarea prescripţiilor de proiectare şi normelor generale de protecţia muncii, protecţia mediului;
      13. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele naţionale şi europene;
      14. Procesarea pe calculator a desenelor şi documentelor tehnice specifice;
      15. Asumarea răspunderii pentru lucrările efectuate.
  13. Proiectant urbanism şi amenajarea teritoriului 1. Utilizarea termenilor tehnici de construcţie şi arhitectură;
    2. Utilizarea elementelor de bază standardizate în desenul de construcţii şi arhitectură, urbanism, construcţii şi cartografie;
    3. Executarea măsurătorilor şi releveelor;
      4. Analizarea lucrărilor de urbanism şi amenajarea teritoriului şi identificarea operaţiilor necesare rezolvării unor probleme;
      5. Conceperea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului după teme date;
      6. Reprezentarea şi citirea planurilor şi detaliilor de execuţie;
      7. Utilizarea normelor de legislaţie referitoare la documentaţiile de urbanism şi amenajare;
      8. Procesarea pe calculator a desenelor şi documentelor tehnice specifice;
      9. Aplicarea normelor generale de protecţia muncii, PSI şi protecţia mediului;
      10. Asumarea răspunderii pentru lucrările efectuate;
      11. Conceperea planurilor şi detaliilor de construcţii şi elemente decorative;
      12. Respectarea cerinţelor de calitate impuse de normele naţionale şi europene.
  14. Proiectant decoraţiuni interioare 1. Utilizarea instrumentelor de desen;
    2. Proiectarea interioarelor de clădiri;
    3. Selectarea materialelor de construcţii;
      4. Proiectarea mobilierului;
      5. Amenajarea şi mobilarea interioarelor;
      6. Selectarea echipamentului tehnic;
      7. Reprezentarea convenţională a materialelor, echipamentului tehnic şi a mobilierului;
      8. Selectarea şi reprezentarea finisajelor;
      9. Selectarea accesoriilor pentru interior;
      10. Utilizarea diferitelor forme de randare;
      11. Reprezentarea perspectivelor interioare;
      12. Întocmirea documentaţiei economice.
  15. Tehnician cadastru funciar-topograf 1. Stabilirea instrumentelor folosite în măsurarea directă şi indirectă a distanţelor, în funcţie de relieful terenului;
      2. Identificarea principalelor componente ale instrumentelor folosite la măsurători;
      3. Alegerea instrumentelor de teren şi de birou pentru măsurarea distanţelor şi suprafeţelor;
      4. Efectuarea citirilor pentru unghiurile orizontale, verticale şi distanţe;
      5. Prelucrarea datelor culese din teren, folosind metode automate pe baza programelor pe calculator;
      6. Întreţinerea instrumentelor de măsurat în condiţii corespunzătoare;
      7. Respectarea regulilor de protecţia muncii în lucrările de măsurători topografice şi cadastrale;
      8. Executarea calculelor şi planurilor topografice ce se pot realiza în funcţie de inventarul de coordonate;
      9. Întocmirea planurilor reambulate, topografice şi cadastrale;
      10. Determinarea punctelor de drumuire folosind metode planimetrice;
      11. Organizează în teren etapele de ridicare a unei suprafeţe;
      12. Introducerea datelor rezultate în urma măsurătorilor topografice într-o foaie de calcul Excel;
      13. Realizarea diagramelor şi graficelor pentru reprezentarea datelor;
      14. Realizarea prezentării Power Point, cu text animaţie şi sunet care ilustrează măsurătorile topografice efectuate.
  16. Agent comercial 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor caracteristice activităţii comerciale;
      2. Transferul operaţional de concepte generale asupra unor situaţii concrete;
      3. Adaptarea comportamentului agentului comercial la tipurile de clienţi; formularea argumentaţiei de vânzare şi a dialogului de vânzare;
      4. Finalizarea activităţii de vânzare prin aplicarea corelată a cunoştinţelor, priceperilor şi deprinderilor de marketing, studiul calităţii mărfurilor, comunicare şi negociere comercială;
      5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu demersul comercial;
      6. Adaptare, integrare în structurile existente, participarea la realizarea unui climat profesional pozitiv.
  17. Asistent de gestiune 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor caracteristice sistemului financiar-contabil;
      2. Transferul operaţional de concepte generale asupra unor situaţii din activitatea financiar-contabilă;
      3. Actualizarea informaţiilor din documente, prelucrarea lor şi realizarea operaţiunilor financiar-contabile;
      4. Aplicarea cunoştinţelor fundamentale de contabilitate financiară, finanţe şi management financiar-contabil;
      5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu demersul financiar-contabil;
      6. Adaptare, integrare în structurile existente, participarea la realizarea unui climat profesional pozitiv.
  18. Funcţionar bancar 1. Cunoaşterea conceptelor, fenomenelor şi proceselor caracteristice sistemului bancar;
      2. Transferul operaţional de concepte generale asupra unor situaţii din activitatea bancară;
      3. Actualizarea informaţiilor din documente, prelucrarea lor şi realizarea operaţiunilor bancare;
      4. Aplicarea cunoştinţelor fundamentale de contabilitate financiară şi contabilitate bancară, management bancar;
      5. Aplicarea legislaţiei în vigoare în conformitate cu demersul financiar bancar;
      6. Adaptarea, integrarea în structurile existente, participarea la realizarea unui climat profesional pozitiv.
  19. Tehnician coordonator activităţi comerciale 1. Asigurarea managementului resurselor umane în cadrul unităţii comerciale;
    2. Utilizarea metodelor şi tehnicilor de management în cadrul unităţii comerciale;
      3. Utilizarea metodelor şi tehnicilor de studiere a pieţei;
      4. Folosirea mijloacelor şi tehnicilor de promovare a vânzărilor;
      5. Elaborarea programelor privind organizarea unei campanii publicitare pentru unitatea comercială;
      6. Asigurarea condiţiilor de păstrare şi depozitare specifice mărfurilor;
      7. Efectuarea recepţiei cantitative şi calitative a mărfurilor, întocmirea documentelor de evidenţă operativă;
      8. Folosirea echipamentului de prezentare şi vânzare a mărfurilor;
      9. Aplicarea legislaţiei economice în vigoare.
  20. Agent fiscal 1. Utilizarea documentelor contabile şi financiare;
      2. Aplicarea legislaţiei fiscale la nivelul persoanelor fizice şi juridice;
      3. Elaborarea documentelor primare care stau la baza activităţii de sinteză financiar-contabile;
      4. Determinarea tipului şi nivelului de impozit şi taxe, a drepturilor şi obligaţiilor pe care le au persoanele fizice şi juridice;
      5. Realizarea de încasări şi urmărirea debitelor în cazul în care nu există alt mijloc de acoperire a sumelor;
      6. Efectuarea controlului financiar propriu;
      7. Întocmirea bugetului în vederea rentabilizării activităţii economice;
      8. Întocmirea declaraţiilor de venituri, impozitare globală şi altor documente fiscale;
      9. Colectarea de note de plată;
      10. Aplicarea formei de lucru în echipă.
  21. Agent vamal 1. Aplicarea legislaţiei privind efectuarea operaţiunilor de import şi export;
      2. Întocmirea şi verificarea documentelor specifice activităţii vamale;
      3. Implicarea în organizarea şi conducerea activităţii vamale;
      4. Utilizarea sistemului informatic vamal în activitatea vamală şi comercială a agenţilor economici;
      5. Aplicarea tehnicilor vamale în operaţiunile de import şi export;
      6. Organizarea şi planificarea activităţilor şi a locului de muncă;
      7. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      8. Aplicarea formei de lucru în echipă.
  22. Normator în industria lemnului 1. Citirea şi interpretarea desenelor de execuţie ale produselor de mobilier, altor produse finite din lemn;
    2. Stabilirea fluxului tehnologic pentru produse de mobilier;
      3. Organizarea locului de muncă la utilaje pentru prelucrarea lemnului, pe principii ergonomice;
      4. Planificarea succesiunii fazelor de lucru în conformitate cu cerinţele tehnologiei;
      5. Elaborarea normelor de muncă în funcţie de tipul procesului de producţie, de natura acestuia şi de modul de organizare a lucrului;
      6. Elaborarea normativelor de muncă, normativelor de personal, normative de deservire şi normative de regim tehnologic;
      7. Calcularea indicilor de timp productivi, muncitori suplimentari, stagnare, aşteptare, calificare pentru stabilirea condiţiilor concrete din fiecare secţie;
      8. Utilizarea metodelor de măsurare a timpilor de muncă în condiţii date;
      9. Calcularea indicelui de îndeplinire a normelor de muncă;
      10. Calcularea necesarului de forţă de muncă, de utilaje şi tarifele unitare repartizate pe muncitori pe baza normelor de muncă;
      11. Calcularea raportului dintre încadrarea medie a lucrărilor şi cea a muncitorilor;
      12. Utilizarea calculatorului pentru elaborarea şi evidenţa normelor de muncă;
      13. Verificarea şi reexaminarea normelor de muncă;
      14. Elaborarea studiilor privind îmbunătăţirea normelor de muncă;
      15. Utilizarea formularelor tipizate şi broşurilor de norme de muncă unificate pentru calculul normelor şi salariilor.
  23. Designer în industria lemnului 1. Proiectarea şi reprezentarea în desen a variantelor de amenajare a spaţiilor (locuinţe, birouri, spaţii comerciale);
    2. Întocmirea documentaţiei tehnice de execuţie pentru produse finite din lemn;
      3. Elaborarea de variante de mobilier în funcţie de destinaţia încăperilor cu accesorii, accentuând pe latura utilitară şi estetică;
      4. Realizarea reprezentărilor grafice în perspectivă şi la scară a produselor din lemn;
      5. Aplicarea principiilor proiectării în practică;
      6. Aplicarea standardelor privitoare la soluţiile constructive şi reprezentarea acestora în desen;
      7. Asigurarea designului produselor de mobilier prin ornamentaţie şi aranjamente decorative;
      8. Utilizarea tehnologiilor asistate de calculator la întocmirea documentaţiilor;
      9. Alegerea unei variante optime în elaborarea marketingului;
      10. Elaborarea de proiecte privind designul produsului, reclamei comerciale, ambalajului;
      11. Asumarea responsabilităţii privind aspectul estetic al lucrărilor executate;
      12. Utilizarea limbajului specific activităţii;
      13. Asumarea responsabilităţii privind calitatea proiectelor.
  24. Tehnician silvic 1. Utilizează şi explică termenii tehnici din silvicultură;
      2. Prezintă obiectivele generale şi sarcinile silviculturii;
      3. Planifică şi organizează execuţia lucrărilor de îngrijire din arborete;
      4. Stabileşte cerinţele unităţii forestiere în privinţa provenienţei, calităţii şi cantităţii puieţilor;
      5. Socoteşte posibilităţile pe care le are la procurarea puieţilor;
      6. Organizează producerea puieţilor forestieri în pepiniere şi solarii;
      7. Planifică plantarea puieţilor forestieri în terenurile despădurite;
      8. Execută controlul anual pentru stabilirea reuşitei regenerării;
      9. Compară şi interpretează situaţiile teoretice cu situaţiile reale;
      10. Apreciază avantajele şi dezavantajele regimului, lucrărilor de îngrijire, a tratamentului ales pentru un anumit tip de arboret;
      11. Evaluează periodic starea fitosanitară a pădurii;
      12. Caută dispoziţiile legale şi le aplică în protecţia pădurilor;
      13. Judecă şi alege metodele de prevenire şi combatere a dăunătorilor forestieri;
      14. Planifică măsurile ce trebuie luate la protecţia pădurilor;
      15. Colaborează cu proprietarii de păduri, cu serviciile forestiere, cu populaţia, şi promovează mijloacele de combatere integrată în protecţia pădurilor.
  25. Tehnician conservarea cerealelor şi prepararea nutreţurilor combinate 1. Identificarea cerealelor folosite în prepararea nutreţurilor combinate;
    2. Recunoaşterea părţilor componente ale maşinilor şi instalaţiilor folosite în obţinerea nutreţurilor combinate;
    3. Întocmirea raţiilor furajere pe specii şi categorii de animale;
    4. Identificarea factorilor care influenţează producţia vegetală, depozitarea şi conservarea cerealelor;
      5. Recunoaşterea dăunătorilor la cereale şi a mijloacelor de combatere a acestora;
      6. Analizarea particularităţilor fizico-chimice şi microbiologice ale materiilor prime şi sortimentelor de nutreţuri combinate;
      7. Calcularea indicilor de calitate ai materiilor prime şi cubajul spaţiilor de depozitare;
      8. Condiţionarea şi depozitarea furajelor în spaţiile amenajate pentru păstrarea lor;
      9. Controlarea stării de conservare a furajelor depozitate;
      10. Efectuarea recepţiei cerealelor la intrarea şi ieşirea din fluxul tehnologic de preparare a nutreţurilor combinate;
      11. Asumarea responsabilităţii asupra certificării calităţii furajelor admise în hrana animalelor;
      12. Aplicarea măsurilor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I. la lucrările de producere, conservare a nutreţurilor combinate;
      13. Aplicarea măsurilor de prevenire şi combatere a poluării mediului înconjurător.
  26. Tehnician controlul calităţii produselor agricole 1. Determinarea însuşirilor organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice a produselor de câmp;
    2. Examinarea însuşirilor organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice a furajelor fibroase, suculente şi concentrate;
    3. Realizarea examenului de laborator a produselor animaliere alimentare;
      4. Determinarea însuşirilor calitative a produselor animaliere nealimentare;
      5. Elaborarea buletinelor de analiză şi încadrarea în clasele de calitate a produselor de origine vegetală şi animală pe baza standardelor interne şi externe;
      6. Selectarea şi utilizarea aparaturii de laborator pentru determinarea însuşirilor produselor vegetale şi animale;
      7. Stabileşte termenul de garanţie a produselor oferite consumatorilor;
      8. Promovează noutăţile în domeniul calităţii produselor;
      9. Respectarea normelor de protecţia muncii, a normelor de P.S.I. şi protecţia mediului înconjurător;
      10. Asumarea responsabilităţii individuale de validitate a buletinelor de analiza întocmite.
  27. Tehnician cartarea agrochimică şi pedologică a solurilor 1. Determinarea fertilităţii solurilor pe baza testelor de laborator, starea de vegetaţie a culturilor şi activitatea micro-organismelor din sol;
    2. Efectuarea cartării agrochimice şi pedologice a solurilor;
    3. Caracterizarea solurilor pe baza însuşirilor morfo-genetice;
      4. Recunoaşterea principalelor tipuri de sol din România;
      5. Recoltarea, conservarea şi transportul probelor de sol pentru analiza la laborator;
      6. Efectuarea analizelor de laborator pentru determinarea conţinutului de elemente nutritive pentru stabilirea potenţialului productiv al solurilor şi măsurile de ameliorare şi de ridicare a fertilităţii;
      7. Stabilirea criteriilor de identificare a unităţilor cartografice, în teritoriul ecologic omogen;
      8. Calcularea dozelor de îngrăşăminte şi amendamente şi stabilirea modului de aplicare a lor;
      9. Determinarea gradului de îmburienare a solurilor şi stabilirea măsurilor de combatere a lor;
      10. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  28. Tehnician pentru controlul calităţii produselor alimentare 1. Identificarea punctelor de control pe fluxul tehnologic;
    2. Verificarea parametrilor tehnologici;
    3. Verificarea reţetelor de fabricaţie;
    4. Recoltarea şi pregătirea probelor pentru analiză;
    5. Efectuarea examenului senzorial;
    6. Montarea şi deservirea instalaţiilor din laboratorul de specialitate;
      7. Efectuarea recepţiei senzoriale şi calitative;
      8. Efectuarea analizelor fizico-chimice;
      9. Interpretarea rezultatelor analizelor efectuate pe baza standardelor în vigoare;
      10. Analizarea din punct de vedere estetic a unui produs alimentar;
      11. Completarea documentelor privind calitatea produsului alimentar.
  29. Tehnician dietetician 1. Efectuarea examenului senzorial a materiilor prime şi a produselor alimentare;
    2. Organizarea spaţiilor de depozitare şi de preparare a alimentelor;
      3. Organizarea spaţiilor de servire a alimentelor;
      4. Aprecierea condiţiilor de igienă pentru spaţiile de depozitare şi prelucrare a produselor alimentare;
      5. Calcularea greutăţii ideale;
      6. Calcularea necesarului caloric în funcţie de vârstă, sex, activitate desfăşurată, starea fiziologică şi starea de sănătate;
      7. Stabilirea raţiei alimentare sub aspect calitativ;
      8. Stabilirea unor diete în funcţie de vârstă, sex, activitate desfăşurată, stare fiziologică şi stare de sănătate;
      9. Identificarea prin anchetă socială a preferinţelor consumatorilor pentru anumite mâncăruri;
      10. Realizarea educaţiei alimentaţiei pe grupe de consumatori;
      11. Stabilirea deciziilor referitoare la admisibilitatea calităţii produselor şi folosirea lor în consum;
      12. Determinarea compoziţiei chimice a materiilor prime şi a produselor alimentare;
      13. Utilizarea computerului pentru stabilirea raţiei alimentare.
  30. Tehnician meteorolog 1. Efectuarea întregului complex de observaţii şi măsurători la o staţie meteorologică;
      2. Efectuarea întregului complex de observaţii şi măsurători la o staţie agrometeorologică;
      3. Efectuarea întregului complex de observaţii şi măsurători la o staţie aeronautică;
      4. Codificarea datelor meteorologice rezultate din observaţii şi măsurători;
      5. Decodificarea mesajelor meteorologice;
      6. Prelucrarea datelor meteorologice;
      7. Efectuarea analizelor critice a datelor înregistrate din observaţiile şi măsurătorile meteorologice;
      8. Efectuarea unui sondaj meteorologic şi prelucrarea datelor înregistrate;
      9. Întocmirea hărţilor sinoptice de suprafaţă şi altitudine;
      10. Efectuarea măsurătorilor asupra radioactivităţii mediului şi a poluării aerului;
      11. Asigurarea fluxului informaţional meteo, intern sau internaţional pentru aeronautică:;
      12. Executarea de observaţii şi măsurători cu ajutorul radarului meteorologic;
      13. Efectuarea prelucrării climatologice a datelor meteorologice rezultate din observaţii şi măsurători;
      14. Utilizarea calculatorului în activitatea de prelucrare, stocare şi circulaţie a datelor rezultate din observaţii şi măsurători meteorologice;
      15. Organizarea şi planificarea activităţilor şi a locului de muncă;
      16. Aplicarea normelor de tehnica securităţii muncii.
  31. Tehnician hidrolog 1. Asigurarea candidaţilor şi verificarea calităţii observaţiilor şi măsurătorilor parametrilor hidrologici ceruţi la postul hidrometric;
      2. Organizarea şi planificarea activităţilor şi a locului de muncă;
      3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      4. Executarea de reprezentări topografice şi de ridicări topometrice;
      5. Executarea observaţiilor vizuale şi a măsurătorilor meteorologice;
      6. Măsurarea nivelului apei;
      7. Măsurarea şi prelucrarea adâncimii râurilor;
      8. Măsurarea vitezei apei;
      9. Măsurarea şi calculul debitelor de apă;
      10. Măsurarea şi determinarea conţinutului chimic al apei râurilor;
      11. Măsurarea grosimii şi densităţii zăpezii;
      12. Măsurători asupra fenomenelor de îngheţ pe râu;
      13. Măsurarea parametrilor hidrologici ai lacurilor;
      14. Executarea complexului de măsurători asupra apelor subterane;
      15. Apărarea împotriva inundaţiilor pe timpul apelor mari;
      16. Prelucrarea datelor la staţiile hidrologice.
  32. Tehnician laborant pentru protecţia calităţii mediului 1. Recoltarea, conservarea, transportarea probelor de apă şi întocmirea fişei de recoltare;
    2. Efectuează determinarea acidităţii, alcalinităţii, durităţii, O2 dizolvate, C.B.O5, a clorurilor, fosfaţilor, silicei dintr-o apă naturală, reziduală sau de la o sursă de apă potabilă, pe teren şi în laborator;
      3. Determină pH-ul şi conductivitatea, pe teren şi în laborator;
      4. Determină Fe2+, Fe3+, NH4+, NO2-, NO3- etc. spectrofotometric pe teren şi în laborator;
      5. Efectuează sterilizarea, recoltarea şi transportul unei probe de apă în vederea analizei microbiologice;
      6. Efectuează analiza microscopică şi determină bacteriile mezofile şi coliforme;
      7. Efectuează determinări ale radioactivităţii apei, aerului şi solului;
      8. Recoltează, conservă şi transportă probe de aer în laborator şi întocmeşte fişa de recoltare a probei;
      9. Efectuează analize chimice de aer;
      10. Recoltează, conservă şi transportă probele de sol în vederea analizei chimice şi întocmeşte fişa de recoltare;
      11. Efectuează determinarea umidităţii, acidităţii, alcalinităţii, pH-ului, azotaţi, azotiţi, pe teren şi în laborator;
      12. Efectuează analiza microbiologică a solului;
      13. Efectuează calcule şi prelucrează datele cu ajutorul calculatorului.
  33. Tehnician protecţia plantelor 1. Identificarea dăunătorilor şi a simtomelor provocate de principalii agenţi patogeni pentru principalele specii de plante cultivate;
      2. Recoltarea probelor de boli şi dăunători la toate grupele de plante, în diferite stadii de dezvoltare;
      3. Efectuarea unor observaţii în câmp şi în laborator, pe probe de plante recoltate, utilizând metodele clasice de vizualizare: cu ochiul liber, lupa sau microscopul;
      4. Selectarea metodelor mecanice, agrotehnice, fizice, chimice şi biologice pentru prevenirea şi combaterea dăunătorilor şi a agenţilor patogeni ai plantelor cultivate;
      5. Avertizarea deţinătorilor de albine, animale domestice şi persoane fizice despre data aplicării tratamentului şi măsurile ce trebuiesc întreprinse;
      6. Avertizarea perimetrelor tratate cu pesticide în vederea asigurării normelor de protecţia muncii;
      7. Aplicarea procedurilor de prim ajutor în cazul intoxicaţiilor cu pesticide a oamenilor şi animalelor;
      8. Folosirea echipamentului adecvat pentru tratamentele cu pesticide;
      9. Colectarea datelor climatice din judeţ pentru realizarea unui program de prognoză şi avertizare, asistat pe calculator;
      10. Curăţirea şi întreţinerea utilajelor şi instalaţiilor folosite în combaterea dăunătorilor şi agenţilor patogeni;
      11. Transmiterea în teritoriu a buletinelor de avertizare şi tratament;
      12. Organizarea grupelor de lucru pentru efectuarea unor lucrări de protecţie în câmp şi în depozitele de produse agricole;
      13. Controlarea efectului tratamentelor în combaterea bolilor şi dăunătorilor la diferite specii de plante.
  34. Creator – structura şi proiectarea ţesăturilor 1. Planificarea şi organizarea activităţii proprii;
    2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
    3. Aplicarea formei de lucru în echipă;
    4. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      5. Realizarea decompoziţiei unei ţesături;
      6. Realizarea schemei de programare pentru anumite legături;
      7. Stabilirea materiei prime pentru realizarea structurii proiectate;
      8. Elaborarea documentaţiei tehnice a articolului proiectat;
      9. Urmărirea realizării articolului proiectat pe faze de fabricaţie;
      10. Executarea determinărilor fizico mecanice şi întocmirea buletinelor de analiză pentru mostrele realizate;
      11. Interpretarea, verificarea şi urmărirera aplicării documentaţiei tehnice pentru seria zero.
  35. Creator – proiectant articole din piele şi înlocuitori 1. Planificarea şi organizarea activităţii proprii;
    2. Elaborarea documentaţiei de preţ;
    3. Aprovizionarea cu materii prime şi materiale auxiliare;
    4. Alegerea materialelor pentru realizarea colecţiei;
    5. Utilizarea uneltelor şi utilajelor de tăiat, prelucrat, cusut etc.;
      6. Proiectarea constructivă a modelelor;
      7. Realizarea prototipului (mostrei etalon);
      8. Pregătirea fabricaţiei produselor din piele şi înlocuitori;
      9. Oferirea serviciilor către clienţi;
      10. Preluarea şi predarea comenzilor de produse din piele şi înlocuitori;
      11. Comunicarea la locul de muncă;
      12. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  36. Creator-structura şi proiectarea tricoturilor 1. Crearea structurilor de tricot;
    2. Alegerea firelor necesare realizării tricotului;
    3. Elaborarea caietului tehnologic;
      4. Montarea structurii de tricot pe maşina de tricotat;
      5. Reglarea parametrilor tehnologici ai maşinii de tricotat;
      6. Executarea produsului etalon;
      7. Aplicarea normelor de calitate;
      8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      9. Comunicarea la locul de muncă;
      10. Adaptarea creaţiei la tendinţele modei.
  37. Creator – proiectant îmbrăcăminte 1. Planificarea şi organizarea activităţii;
    2. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
    3. Aplicarea formei de lucru în echipă;
      4. Proiectarea constructivă a modelelor;
      5. Pregătirea tehnologică a fabricaţiei;
      6. Stabilirea consumului optim de material;
      7. Executarea şi analiza prototipului;
      8. Urmărirea aplicării şi respectării documentaţiei tehnice;
      9. Adaptarea creaţiei vestimentare la tendinţele modei;
      10. Oferirea serviciilor către clienţi.
  38. Vitrinier – decorator 1. Conceperea şi realizarea elementelor de publicitate şi reclamă comercială;
      2. Realizarea designului spaţiului de vânzare;
      3. Amenajarea unor standuri expoziţionale;
      4. Etalarea şi prezentarea mărfurilor în vitrine şi în interiorul unităţilor comerciale;
      5. Adminstrarea locului de muncă şi gestionarea materialelor de lucru;
      6. Asumarea responsabilităţilor legate de profesie;
      7. Cultivarea relaţiilor interpersonale la locul de muncă;
      8. Utilizarea mijloacelor informatice pentru realizarea materialelor publicitare.
  39. Coordonator activităţi de agroturism montan 1. Identificarea resurselor locale pentru agroturism;
    2. Identificarea obiectivelor de interes turistic, istoric, social;
    3. Amenajarea unei gospodării montane pentru practicarea agroturismului;
      4. Respectarea normelor privind includerea gospodăriei montane în circuitul agroturistic;
      5. Prelucrarea produselor obţinute în gospodăria proprie;
      6. Identificarea parametrilor optimi de depozitare, conservare a produselor din gospodărie;
      7. Valorificarea prin agroturism şi/sau comercializarea surplusului de produse;
      8. Prepararea hranei pentru turişti;
      9. Executarea serviciilor specifice de agroturism;
      10. Amenajarea spaţiilor pentru agrement, pentru jocuri de copii, parcări de maşini şi depozitarea produselor agricole;
      11. Întocmirea schiţelor de modernizare a locuinţelor;
      12. Întocmirea ofertei de agroturism şi transmiterea prin Internet;
      13. Redactarea textelor de reclamă şi publicitate în agroturism;
      14. Întocmirea unui plan de afaceri pentru întreprinzători în domeniul agroturismului;
      15. Calcularea indicatorilor de eficienţă economică (buget – venituri – cheltuieli);
      16. Întocmirea lucrărilor de corespondenţă;
      17. Respectarea regulilor de protecţia muncii şi acordarea primului ajutor în caz de necesitate.
  40. Tehnician coordonator activităţi de alimentaţie publică 1. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
    2. Organizarea şi planificarea activităţilor la locul de muncă;
    3. Respectarea normelor igenico-sanitare specifice activităţii;
    4. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
    5. Aplicarea legislaţiei privind calitatea produselor şi protecţia consumatorilor;
      6. Promovarea de tehnologii şi preparate noi pe baza experienţei acumulate;
      7. Informarea clienţilor în legătură cu preparatele culinare cu specific local şi zonal;
      8. Elaborarea şi promovarea ofertei de preparate şi băuturi;
      9. Promovarea de tehnologii noi privind depozitarea, păstrarea alimentelor şi a preparatelor;
      10. Executarea calculelor economice privind activitatea specifică;
      11. Îmbunătăţirea calităţii activităţii personale.
  41. Hotelier 1. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      2. Promovarea produselor hoteliere;
      3. Respectarea normelor igienico-sanitare, şi de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      4. Respectarea normelor privind mediul înconjurător;
      5. Respectarea şi aplicarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor;
      6. Organizarea şi planificarea activităţilor la locul de muncă;
      7. Informarea clienţilor în legătură cu oferta structurii de primire;
      8. Informarea clienţilor în legătură cu produsele turistice locale şi zonale;
      9. Elaborarea ofertei structurii de primire;
      10. Îmbunătăţirea calităţii activităţii personale.
  42. Agent de turism – ghid 1. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
    2. Promovarea produselor turistice;
      3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      4. Respectarea normelor privind mediul înconjurător;
      5. Respectarea şi aplicarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor;
      6. Organizarea şi planificarea activităţilor la locul de muncă;
      7. Informarea clienţilor în legătură cu oferta turistică;
      8. Elaborarea ofertei turistice;
      9. Îmbunătăţirea calităţii activităţii personale.
  43. Tehnoredactor 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
      2. Utilizarea cunoştinţelor tehnologice şi ştiinţifice specifice specializării;
      3. Utilizarea în mod autonom şi integrat a principalelor software standard pentru compartimentul grafic;
      4. Întocmirea unui caiet de sarcini;
      5. Executarea unei machete de principiu (ziar, carte, revistă);
      6. Executarea unei machete reale;
      7. Urmărirea activităţii în tipografie;
      8. Urmărirea realizării unui plan editorial;
      9. Aplicarea normelor legislative şi de comportament specifice domeniului.
  44. Cameraman – fotoreporter 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
    2. Utilizarea cunoştinţelor de estetică profesională;
      3. Interpretarea şi corelarea informaţiilor în timpul derulării activităţii de cameraman;
      4. Executarea lucrărilor de amplasare, întreţinere şi reparaţii a aparaturii de filmat;
      5. Executarea transmisiilor TV directe;
      6. Executarea operaţiilor de captare redare imagine şi sunet;
      7. Operarea cu mărimi optice în procesul de filmare şi fotografiere;
      8. Executarea reportajelor foto.
  45. Cosmetician(ă) 1. Întocmirea bonurilor de materiale;
      2. Întocmirea bonurilor de plată;
      3. Aplicarea normelor de protecţie a muncii, igienă, de P.S.I.;
      4. Igienizarea locului de muncă;
      5. Pregătirea profesională;
      6. Utilizarea echipamentelor cosmetice;
      7. Aprovizionarea cu materiale specifice;
      8. Pregătirea materialelor cosmetice;
      9. Programarea clientelei;
      10. Executarea epilatului;
      11. Executarea retuşurilor şi machiajelor;
      12. Executarea vopsitului genelor şi sprâncenelor;
      13. Promovarea serviciilor unităţii;
      14. Realizarea cadrului ambiental;
      15. Acordarea de consultanţă;
      16. Stabilirea schemei de tratament;
      17. Executarea tratamentului cosmetic.
  46. Tehnician maseur 1. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      2. Pregătirea cabinetului de masaj;
      3. Respectarea normelor de protecţie a muncii, PSI şi asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
      4. Întocmirea documentelor de evidenţă;
      5. Planificarea şedinţelor de masaj;
      6. Autopregătirea în vederea efectuării masajelor;
      7. Aplicarea masajului somatic;
      8. Aplicarea masajului terapeutic;
      9. Aplicarea drenajului limfatic;
      10. Aplicarea masajului reflexogen;
      11. Asigurarea perfecţionării profesionale.
  47. Coafor-stilist 1. Aplicarea normelor de protecţia muncii, igienă, de P.S.I.;
      2. Pregătirea profesională;
      3. Utilizarea instrumentelor şi materialelor specifice;
      4. Elaborarea fişei clientei;
      5. Conceperea coafurilor şi tunsorilor pe baza elementelor de stilistică:
      6. Executarea coafurilor pe baza tuturor tipurilor de ondulaţie;
      7. Executarea coafurilor fantezie şi tematice;
      8. Executarea tunsorilor;
      9. Executarea vopsirii părului;
      10. Consilierea clienţilor.
  48. Optician 1. Asigurarea cu materii prime şi materiale;
      2. Organizarea locului de muncă;
      3. Efectuarea de măsurători optice;
      4. Întreţinerea echipamentelor şi a dispozitivelor de prelucrare;
      5. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      6. Comunicarea cu clienţii;
      7. Perfecţionarea profesională;
      8. Promovarea imaginii unităţii;
      9. Vânzarea produselor şi serviciilor către clienţi;
      10. Planificarea activităţii;
      11. Finisarea lentilelor;
      12. Montarea lentilelor;
      13. Prelucrarea materialului brut.
  49. Secretar – stenodactilograf – operator birotică 1. Efectuarea de traduceri şi retroversiuni;
    2. Întreţinerea relaţiilor de protocol;
    3. Operare PC;
    4. Stenografierea materialelor;
      5. Utilizarea aparaturii de birotică;
      6. Administrarea corespondenţei;
      7. Întocmirea corespondenţei;
      8. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      9. Comunicarea la locul de muncă;
      10. Dezvoltarea activităţii profesionale;
      11. Efectuarea muncii în echipă;
      12. Organizarea şedinţelor de lucru;
      13. Organizarea deplasării staff-ului managerial;
      14. Organizarea locului de muncă;
      15. Planificarea activităţilor proprii.
  50. Electronist radio TV şi aparatură audio-video 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
    2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice specifice;
    3. Verificarea funcţionalităţii circuitelor electronice;
    4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor electronice;
      5. Aprecierea calităţii şi fiabilităţii dispozitivelor electronice utilizate;
      6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de electronică specifice;
      7. Utilizarea aplicaţiilor software generale şi specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
      8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei lucrări;
      9. Asigurarea calităţii şi fiabilităţii echipamentelor electronice;
      10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în timpul efectuării lucrărilor;
      11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul formării în situaţii, contexte noi.
  51. Electronist aparatură de electronică profesională 1. Folosirea terminologiei de specialitate;
    2. Citirea şi interpretarea schemelor electronice specifice;
    3. Verificarea funcţionalităţii circuitelor electronice;
    4. Realizarea de circuite specifice echipamentelor electronice;
      5. Aprecierea calităţii şi fiabilităţii dispozitivelor electronice utilizate;
      6. Instalarea şi întreţinerea echipamentelor de electronică profesională;
      7. Utilizarea aplicaţiilor software generale şi specifice pentru rezolvarea unor probleme tehnice;
      8. Respectarea cerinţelor specifice şi a indicaţiilor documentaţiei tehnice impuse pentru realizarea unei lucrări;
      9. Asigurarea calităţii şi fiabilităţii echipamentelor electronice;
      10. Coordonarea şi/sau colaborarea cu echipa de lucru în timpul efectuării lucrărilor;
      11. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
      12. Aplicarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul formării în situaţii, contexte noi.
  52. Operator poştă 1. Utilizarea documentelor financiar-contabile specifice activităţii;
      2. Identificarea nevoilor pieţei şi a surselor de sprijin pentru iniţierea, menţinerea şi dezvoltarea activităţii poştale;
      3. Utilizarea echipamentelor periferice ale sistemelor de calcul;
      4. Aplicarea în activitate a normelor interne ale C.N. Poşta Română, a elementelor de legislaţie şi a instrucţiunilor de serviciu;
      5. Organizarea activităţii unui oficiu poştal în conformitate cu reglementările P.S.I., protecţiei şi igienii muncii şi sarcinilor specifice fişei postului fiecărui angajat;
      6. Structurarea activităţii de prezentare, tarifare şi distribuire a trimiterilor poştale;
      7. Efectuarea de operaţii de exploatare specifice oficiilor directe de execuţie;
      8. Identificarea nivelurilor ierarhice adecvate pentru soluţionarea situaţiilor de lucru;
      9. Aplicarea, în activitate, a normelor de exploatare a serviciilor telefonice şi telegrafice;
      10. Utilizarea formularisticii adecvate activităţilor poştale tradiţionale pentru serviciile de curierat intern şi extern, pentru serviciile de marketing direct şi reclamă, pentru serviciile desfăşurate pe bază de contracte şi convenţii.
  53. Tehnician echipamente periferice şi birotică 1. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
    2. Organizarea procesului de producţie;
    3. Asamblarea echipamentelor periferice şi de birotică;
    4. Fabricarea miezurilor magnetice pentru echipamentele periferice şi ale celor de birotică;
      5. Realizarea, controlul şi încercările subansamblurilor echipamentelor periferice şi de birotică;
      6. Încercarea echipamentelor periferice şi de birotică;
      7. Instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor periferice şi de birotică;
      8. Exploatarea şi întreţinerea a echipamentelor periferice şi de birotică;
      9. Întreţinerea, exploatarea şi supravegherea locurilor unde se realizează subansamblurile echipamentelor periferice şi de birotică;
      10. Verificarea calităţii produselor şi integrarea lor în sistem;
      11. Asigurarea respectării normelor de protecţia muncii şi a normelor de P.S.I.
  54. Asistent medical generalist 1. Administrarea tratamentelor prescrise de medic;
    2. Acordarea îngrijirilor în situaţii de urgenţă;
      3. Supravegherea stării pacientului;
      4. Completarea documentelor de evidenţă a medicamentelor;
      5. Completarea documentelor de evidenţă a pacienţilor;
      6. Măsurarea funcţiilor vitale şi vegetative, notarea în foaia de observaţie clinică;
      7. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare generale la locul de muncă;
      8. Comunicarea cu pacienţii;
      9. Comunicarea interactivă în cadrul echipei profesionale;
      10. Pregătirea şi sterilizarea instrumentelor şi materialelor;
      11. Cunoaşterea pregătirii pacientului şi a materialelor necesare pentru recoltări de produse biologice, explorări funcţionale, examene radiologice etc.;
      12. Efectuarea explorărilor funcţionale şi investigaţiilor paraclinice uzuale;
      13. Acordarea de îngrijiri pentru prevenirea complicaţiilor în diferite afecţiuni;
      14. Realizarea educaţiei sanitare pentru menţinerea stării de sănătate;
      15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  55. Asistent medical balneofizioterapie 1. Pregătirea pacienţilor şi a aparaturii pentru aplicarea tratamentului;
      2. Aplicarea tratamentelor cu curenţi de joasă, medie şi înaltă frecvenţă;
      3. Efectuarea tratamentelor cu câmp magnetic;
      4. Aplicarea tratamentelor de fototerapie: ultraviolete, infraroşii;
      5. Aplicarea tratamentelor de hidroterapie: băi galvanice, băi kineto, duş subacvatic etc.;
      6. Efectuarea exerciţiilor kinetice pentru recuperarea pacientului cu diferite afecţiuni;
      7. Evaluarea efectelor obţinute prin tratament;
      8. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
      9. Comunicarea cu pacienţii;
      10. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      11. Aprovizionarea cu materiale şi medicamente necesare tratamentului;
      12. Organizarea activităţii şi programarea pacienţilor pentru tratament;
      13. Supravegherea pacientului în timpul tratamentului;
      14. Evaluarea reacţilor pacientului la tratament;
      15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  56. Asistent medical de nutriţie şi dietetică 1. Asistarea pacienţilor cu probleme de nutriţie şi dietetică;
    2. Rezolvarea sesizărilor şi a reclamaţiilor legate de meniuri;
    3. Aprovizionarea cu alimente;
      4. Întocmirea meniurilor şi suplimentelor;
      5. Întocmirea necesarului de alimente;
      6. Supravegherea distribuirii meselor preparate;
      7. Supravegherea preparării meniurilor;
      8. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare generale la locul de muncă;
      9. Comunicarea cu pacienţii;
      10. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      11. Instruirea personalului din blocul alimentar;
      12. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  57. Asistent medical de laborator 1. Primirea, organizarea, înregistrarea şi numerotarea probelor,
    2. Identificarea aparaturii şi materialelor folosite în laborator;
      3. Sterilizarea materialelor şi instrumentelor utilizate în laborator;
      4. Prepararea soluţiilor dezinfectante, a reactivilor şi coloranţilor folosiţi în laborator;
      5. Efectuarea tehnicilor specifice (pipetare, centrifugare, titrare);
      6. Efectuarea tehnicilor de recoltare a produselor biologice şi patologice;
      7. Executarea tehnicilor histologice de colorare, uzuale specifice;
      8. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      9. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în laborator;
      10. Asigurarea protecţiei împotriva contaminării cu microbi;
      11. Aprovizionarea cu substanţe şi materiale de laborator;
      12. Completarea documentelor specifice activităţii de laborator;
      13. Asigurarea condiţiilor necesare efectuării probelor de laborator (biochimie, hematologie, bacteriologie etc.);
      14. Utilizarea aparaturii de laborator pentru activităţile specifice;
      15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  58. Asistent medico – social 1. Identificarea domeniului de asistenţa medico-socială (instituţii, programe etc.);
      2. Elaborarea unor instrumente practice de cunoştere asistenţială (conform metodologiei, tehnicilor de investigare socială);
      3. Explicarea unor procese sociale care determină situaţii asistenţiale;
      4. Evaluarea nevoilor, mijloacelor, situaţiilor şi riscurilor din domeniul asistenţei medico-sociale;
      5. Implementarea tehnicilor specifice de intervenţie medico-sociale pentru asistat;
      6. Implementarea în practică a cadrului legislativ în care se desfăşoară asistenţa medico-socială;
      7. Dezvoltarea abilităţii profesionale asistenţiale (parteneriate naţionale şi internaţionale);
      8. Stabilirea rolului probaţiunii în administrarea justiţiei juvenile şi comunitare;
      9. Îndeplinirea termenelor concrete de intervenţie medico-socială;
      10. Identificarea de pattern-uri (modele) culturale de marginalizare şi sărăcie;
      11. Comunicare interactivă la locul de muncă;
      12. Atingerea obiectivului intervenţiei asistenţiale prin munca în echipă;
      13. Abordarea cadrului normativ pentru organizarea activităţilor desfăşurate de instituţiile private (O.N.G.);
      14. Elaborarea de programe specifice în vederea abordării comportamentului criminal delicvent;
      15. Stabilirea de criterii de evaluare a activităţii de asistenţă medico-socială prin supervizare.
  59. Asistent de farmacie 1. Manipularea şi depozitarea produselor farmaceutice şi a materialelor necesare;
      2. Efectuarea operaţiunilor farmaceutice;
      3. Prepararea produselor farmaceutice;
      4. Distribuirea produselor farmaceutice;
      5. Întocmirea documentaţiei de farmacie;
      6. Asigurarea stocului necesar în farmacie;
      7. Administrarea circuitului condicilor de prescripţie medicale;
      8. Asigurarea şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare;
      9. Înregistrarea informatizată a documentelor de gestiune;
      10. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      11. Efectuarea muncii în echipă;
      12. Aplicarea legislaţiei farmaceutice în vigoare;
      13. Utilizarea aparaturii şi instrumentarului medical din farmacie în procese tehnologice;
      14. Dezvoltarea profesională continuă;
      15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  60. Asistent medical de radiologie 1. Pregătirea şi protejarea pacientului în vederea efectuării examenelor radiologice;
      2. Participarea la examenele radiologice efectuate de medic;
      3. Poziţionarea corectă a pacientului pentru realizarea unei radiografii;
      4. Utilizarea aparaturii radiologice şi realizarea radiografiei;
      5. Aprovizionarea cu substanţe şi materiale radiologice;
      6. Preapararea substanţelor necesare pentru developarea filmelor radiologice;
      7. Întocmirea documentelor specifice laboratorului de radiologie;
      8. Întreţinerea curentă a aparatelor de radiologie;
      9. Planificarea pacienţilor pentru investigaţii de specialitate;
      10. Comunicarea interactivă în laboratorul de radiologie;
      11. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în laboratorul de radiologie;
      12. Pregătirea profesională de specialitate, perfecţionată şi îmbunătăţită permanent;
      13. Planificarea propriei activităţi;
      14. Realizarea muncii în echipă;
      15. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.
  61. Asistent medical kinoterapeut 1. Aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a normelor de P.S.I.;
    2. Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
      3. Comunicarea cu pacienţii;
      4. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      5. Dezvoltarea profesională;
      6. Aplicarea tratamentelor cu curenţi de joasă, medie şi înaltă frecvenţă;
      7. Aplicarea tratamentelor de fototerapie ultraviolete, infraroşii;
      8. Aplicarea tratamentelor de hidroterapie băi galvanice, băi kineto, duş subacvatic;
      9. Instruirea pacienţilor şi a familiei pentru continuarea tratamentului;
      10. Monitorizarea evoluţiei pacientului;
      11. Aprovizionarea cu materiale şi medicamente necesare tratamentului;
      12. Coordonarea activităţii personalului auxiliar;
      13. Organizarea activităţii de fizioterapie;
      14. Programarea pacienţilor pentru tratament balneo-fizioterapeutic.
  62. Asistent medical de igienă şi sănătate publică 1. Supravegherea calităţii igienico-sanitare a alimentelor;
    2. Aplicarea tehnicilor de recoltare a probelor pentru examene (bacteriologice, virusologice, parazitologice);
      3. Realizarea controlului periodic pentru persoanele care lucrează în colectivităţi şi alimentaţie publică;
      4. Efectuarea anchetei epidemiologice pentru grupurile cu risc epidemiogen;
      5. Respectarea reglementărilor în vigoare privind prevenirea, controlul şi combaterea infecţiilor nosocomiale;
      6. Utilizarea şi păstrarea corectă a materialelor şi instrumentarului din dotare;
      7. Recunoaşterea manifestărilor patologice existente la profesiunile cu risc;
      8. Supravegherea condiţiilor igienice de mediu în colectivităţile de copii şi adolescenţi;
      9. Aplicarea triajelor epidemiologice în creşe, grădiniţe, şcoli;
      10. Organizarea şi participarea la activităţi sanitare colective (imunizări active şi pasive, combaterea bolilor transmisibile etc);
      11. Efectuarea instruirii pe probleme de igienă şi epidemiologie a personalului din diferite sectoare de activitate;
      12. Întocmirea proceselor verbale de constatare a contravenţiilor la locul faptei şi aplicarea amenzilor prevăzute de lege;
      13. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
      14. Întocmirea evidenţelor, a datelor statistice şi comunicarea periodică forului ierarhic superior;
      15. Aplicarea măsurilor profilactice, a normelor de protecţia muncii în unităţile controlate.
  63. Asistent social 1. Identificarea domeniului de cuprindere a asistenţei sociale;
      2. Abordarea şi rezolvarea problematicii sociale;
      3. Implementarea legislaţiei sociale în practica asistenţială;
      4. Formarea capacităţilor de lucru în echipa pluridisciplinară;
      5. Manifestarea de disponibilităţi fizice şi psihice de relaţionare în comunicarea cu beneficiarii serviciilor sociale;
      6. Participarea activă în structura serviciilor de asistenţă socială;
      7. Acordarea sprijinului afectiv şi susţinerea morală a asistatului prin consiliere şi sfătuire;
      8. Utilizarea tehnicilor şi metodelor de investigaţie folosite în rezolvarea nevoilor sociale ale asistatului;
      9. Stabilirea rolului probaţiunii în administrarea justiţiei juvenile şi comunitare;
      10. Asigurarea confidenţialităţii informaţiilor şi datelor referitoare la beneficiarul serviciilor sociale;
      11. Stabilirea programelor sociale de prevenţie, profilaxie, intervenţie socială;
      12. Întocmirea sesizărilor către autorităţile competente;
      13. Manifestarea interesului pentru găsirea unor soluţii originale în rezolvarea problemelor asistenţiale.
  64. Pedagog de recuperare 1. Comunicarea interactivă la locul de muncă;
    2. Dezvoltarea personală a beneficiarilor printr-o abordare holistică a acestora;
      3. Realizarea programului de intervenţie personalizat;
      4. Îngrijirea beneficiarului;
      5. Stimularea şi dezvoltarea deprinderilor de autonomie a persoanei;
      6. Promovarea drepturilor şi intereselor beneficiarului;
      7. Asigurarea integrării – incluziunii beneficiarului în comunitate;
      8. Dezvoltarea la beneficiar a atitudinii pozitive faţă de sine şi lume;
      9. Proiectarea şi organizarea activităţii educative;
      10. Aplicarea formelor de lucru în echipă.
  65. Bibliotecar – arhivar 1. Utilizarea limbii engleze în situaţii profesionale;
    2. Utilizarea cunoştinţelor de management şi marketing de specialitate;
      3. Realizarea periodic a colecţiilor de ziare şi reviste;
      4. Utilizarea tehnologiei informaţionale pentru stocarea, selecţia şi transmiterea informaţiilor;
      5. Gestionarea bazelor de date;
      6. Comunicarea cu publicul cititor în activităţi promoţionale şi educative.

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x