ORDIN nr. 4.615 bis din 6 septembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 960 din 20 octombrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 410 23/03/2004
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
ART. 4REFERIRE LAHG 721 14/05/2004
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 5260 10/11/2004
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 10/11/2004

privind aplicarea programului "A doua şansă" în anul şcolar 2004-2005



În temeiul Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 410/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării,în baza Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 4.231/1999 cu privire la aplicarea experimentală a Programului de combatere a marginalizării şi excluderii sociale şi profesionale a tinerilor care au abandonat învăţământul obligatoriu şi nu au dobândit competenţele minime necesare ocupării unui loc de muncă şi a Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.473/2001 privind modificarea şi completarea ordinelor ministrului educaţiei naţionale nr. 4.231/1999 şi nr. 3.269/2000,ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin. + 
Articolul 1(1) Programul "A doua şansă" dezvoltă Programul de combatere a marginalizării şi excluderii sociale şi profesionale a tinerilor care au abandonat învăţământul obligatoriu şi nu au dobândit competenţele minime necesare ocupării unui loc de muncă – program experimentat în învăţământul obligatoriu începând cu anul şcolar 1999-2000, în baza Convenţiei de colaborare din 5 aprilie 1999 dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, precum şi în baza Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 4.231/1999.(2) Programul "A doua şansă" are drept scop sprijinirea tinerilor cu vârsta de peste 14 ani, care, din motive sociale, nu au absolvit învăţământul obligatoriu, astfel încât aceştia să îşi poată completa şi finaliza pregătirea generală din cadrul învăţământului obligatoriu, precum şi pregătirea pentru obţinerea calificării profesionale într-un anumit domeniu.
 + 
Articolul 2(1) Şcolarizarea în cadrul programului "A doua şansă" se desfăşoară pe durata a 4 ani, prin cursuri organizate săptămânal, îmbinând programul teoretic cu activitatea practică. Pe baza contractelor de cooperare ale unităţilor de învăţământ cu agenţii economici, pregătirea teoretică şi practică poate fi organizată şi în alternanţă.(2) Clasele din programul "A doua şansă" pot funcţiona cu un număr minim de 15 elevi. În situaţii speciale, cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pot funcţiona şi clase cu un număr mai mic de elevi.
 + 
Articolul 3(1) Se aprobă planul de învăţământ pentru anul I din cadrul programului "A doua şansă", prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.(2) În anul şcolar 2004-2005, pentru anii I-IV din cadrul programului "A doua şansă" (cu excepţia domeniului de competenţă "Tehnologii" din anul I) se utilizează pachetul de programe şcolare integrate – prin care se realizează completarea pregătirii generale din cadrul învăţământului gimnazial -, precum şi materialele elaborate în cadrul Programului de combatere a marginalizării şi excluderii sociale şi profesionale a tinerilor care au abandonat învăţământul obligatoriu şi nu au dobândit competenţele minime necesare ocupării unui loc de muncă, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.231/1999.(3) În anul şcolar 2004-2005, în cadrul domeniului de competenţă "Tehnologii" din anul I, la disciplina "Educaţie tehnologică" se studiază modulele prevăzute, pentru clasele a V-a şi a VI-a, din programele şcolare la disciplina de trunchi comun "Educaţie tehnologică" pentru clasele a V-a – a VIII-a, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.727/2004.
 + 
Articolul 4(1) Pregătirea profesională pentru elevii înscrişi în anul şcolar 2004-2005, în anul I din cadrul programului "A doua şansă", se organizează avându-se în vedere următoarele principii:a) asigurarea unui program de pregătire individualizat în funcţie de aspiraţiile elevilor şi de nevoile de dezvoltare economico-socială a comunităţii;b) certificarea competenţelor profesionale dobândite, în baza reglementărilor stabilite la nivel naţional, prin metodologie specifică, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.(2) Programul individualizat de pregătire profesională se aplică începând cu anul II de pregătire şi se realizează astfel:a) se evaluează competenţele dobândite anterior – pe căi formale, nonformale şi informale -, în raport cu cerinţele formulate prin standardele de pregătire profesională, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 3.257/2004;b) pe baza rezultatelor evaluării, elevul, împreună cu unitatea de învăţământ şi cu partenerii sociali ai acesteia, identifică ocupaţiile prioritare care urmează a fi practicate de către absolvent; identificarea se face astfel încât absolventul să poată practica cel puţin una dintre ocupaţiile pentru care pregătirea în calificarea profesională respectivă asigură dobândirea competenţelor profesionale corespunzătoare;c) pregătirea profesională în calificările profesionale corespunzătoare nivelului 1 de calificare se realizează prin aplicarea curriculumului pentru cultura de specialitate şi instruire practică din aria curriculară "Tehnologii", clasele a IX-a şi a X-a de la şcoala de arte şi meserii, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.451/2004, adaptat, de către fiecare unitate de învăţământ, pentru realizarea programului individualizat de pregătire. Pregătirea profesională se poate realiza şi pentru calificări profesionale corespunzătoare nivelului 2 de calificare, prin aplicarea curriculumului pentru cultura de specialitate şi instruire practică, care va fi aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, adaptat, de asemenea, programului individualizat de pregătire.(3) Oferta de pregătire profesională, pe baza căreia se vor identifica ocupaţiile prioritare menţionate la alin. (2), cuprinde calificările profesionale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 721/2004.
 + 
Articolul 5(1) Elevii înscrişi, în anul şcolar 2004-2005, în anul I din cadrul programului "A doua şansă" dobândesc la absolvire certificat de absolvire, portofoliu personal pentru educaţie permanentă şi, la cerere, foaia matricolă.(2) În cazul în care, după absolvire, aceştia susţin şi promovează examenul de certificare a competenţelor profesionale, ei dobândesc şi certificat de calificare profesională.(3) Absolvenţii programului "A doua şansă", menţionaţi la alin. (1) şi (2), au dreptul la continuarea studiilor în învăţământul secundar superior, în conformitate cu prevederile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu completările şi modificările ulterioare, după parcurgerea şi absolvirea anului de completare.
 + 
Articolul 6(1) Începând cu anul şcolar 2004-2005, la anul I pentru programul "A doua şansă" se aplică planul de învăţământ prevăzut în anexa la prezentul ordin.(2) Anii II, III şi IV din programul "A doua şansă" funcţionează în anul şcolar 2004-2005 conform planului-cadru aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 4.231/1999.
 + 
Articolul 7Încadrarea personalului didactic şi plata orelor rezultate din aplicarea curriculumului se realizează conform prevederilor Ordinului ministrului educaţiei naţionale nr. 4.231/1999 şi Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.473/2001.
 + 
Articolul 8Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 9Direcţia generală pentru învăţământ preuniversitar, Direcţia generală pentru învăţământ în limbile minorităţilor naţionale şi accesul la educaţie, Direcţia generală evaluare, prognoze, strategii şi programe pentru învăţământ preuniversitar, Direcţia generală buget finanţe, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Consiliul Naţional pentru Curriculum, inspectoratele şcolare judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, şi unităţile de învăţământ implicate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.p. Ministrul educaţiei şi cercetării,Ioana Irinel Chiran,secretar de statBucureşti, 6 septembrie 2004.Nr. 4.615 bis.
 + 
Anexa                               PLANUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT                    pentru programul "A doua şansă", anul I

  Domenii de competenţă/disciplină Anul I
  Comunicare 6
  Limba şi literatura română 4
  Limba modernă 2
  Matematică şi ştiinţe 4-5
  Matematică 3
  Ştiinţe 1-2
  Interpersonale şi civice 4
  Istorie şi geografie 2
  Educaţie civică 1
  Consiliere şi orientare 1
  Expresive 3
  Arte 2
  Educaţie fizică*) 1
  Tehnologii 2
  Educaţie tehnologică 2
  Opţionale 0-7
  Limba şi cultura romani 0-4
  CDS**) 0-3

–––Notă *) Pentru elevii care au 18 ani împliniţi la data începerii anului şcolar, la cererea scrisă a acestora, se poateadmite neparticiparea la ora prevăzută în planul de învăţământ pentru disciplina Educaţie fizică. În acest caz, situaţiaşcolară se încheie fără această disciplină.Notă **) În cadrul orelor prevăzute pentru curriculum, la decizia şcolii (CDS), se pot aprofunda elementele de trunchicomun din diferitele programe ale disciplinelor din planul de învăţământ sau se pot introduce teme/discipline noi.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x