ORDIN nr. 4.520 din 7 decembrie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR-AGENTIA NATIONALA A FUNCTIONARILOR PUBLICI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.205 din 16 decembrie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1306 11/04/2013
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1209 14/10/2003 ANEXA 3
ActulREFERIRE LAMETODOLOGIE 14/10/2003 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999 ART. 19
ActulREFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999 ART. 20
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1306 11/04/2013

pentru aprobarea Criteriilor de performanţă pe baza cărora se face evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici pentru anul 2004



Având în vedere prevederile art. 20 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale art. 2 alin. (4) din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.209/2003 privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici,în temeiul art. 19 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare,preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici emite prezentul ordin. + 
Articolul 1Se aprobă Criteriile de performanţă pe baza cărora se face evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici pentru anul 2004, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2(1) Criteriile de performanţă prevăzute în anexă se aplică funcţionarilor publici în funcţie de categoria, clasa şi gradul profesional al funcţiei publice deţinute.(2) Gradul de performanţă pentru fiecare criteriu se stabileşte în raport cu aptitudinile necesare în vederea îndeplinirii atribuţiilor corespunzătoare categoriei, clasei şi gradului funcţiei publice deţinute de funcţionarul public evaluat.
 + 
Articolul 3Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Agenţiei Naţionalea Funcţionarilor Publici,Romeo Paul PostelnicuBucureşti, 7 decembrie 2004.Nr. 4.520.
 + 
Anexa CRITERII DE PERFORMANŢĂpe baza cărora se face evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici pentru anul 2004

     
  I. Criterii de performanţă pentru funcţionarii publici de execuţie
  Criterii de performanţă Definirea criteriului
  Realizarea obiectivelor Se caracterizează prin stabilirea gradului de îndeplinire a obiectivelor individuale stabilite pentru perioada evaluată
  Adaptabilitate Reprezintă capacitatea de a îndeplini activităţile pe care le presupune realizarea atribuţiilor corespunzătoare funcţiei publice, a atribuţiilor delegate, precum şi a activităţilor sau lucrărilor cu caracter neplanificat.
  Asumarea responsabilităţilor Reprezintă capacitatea de a accepta erorile sau, după caz, deficienţele propriei activităţi, de a răspunde pentru acestea; capacitatea de a învăţa din greşeli şi de a nu le mai repeta.
  Capacitatea de a rezolva problemele Reprezintă capacitatea de a depăşi obstacolele sau dificultăţile intervenite în activitatea curentă, prin identificarea soluţiilor adecvate de rezolvare şi asumarea riscului.
  Capacitatea de implementare Reprezintă capacitatea de a pune eficient în practică soluţiile proprii şi pe cele dispuse pentru desfăşurarea activităţilor în mod corespunzător, în scopul realizării obiectivelor.
  Capacitatea de autoperfecţionare şi de valorificare a experienţei dobândite Implică angajament în realizarea obiectivelor; dorinţa permanentă de perfecţionare profesională, de îmbunătăţire a activităţii curente; aptitudinea de a pune în practică cunoştinţele şi deprinderile dobândite.
  Capacitatea de analiză şi sinteză Reprezintă capacitatea de a interpreta un volum mare de informaţii, de a identifica şi de a valorifica constantele şi elementele noi, de a selecta aspectele esenţiale pentru domeniul analizat.
  Creativitate şi spirit de iniţiativă Se caracterizează prin atitudine activă în soluţionarea problemelor şi realizarea obiectivelor prin crearea unor moduri alternative de rezolvare a problemelor curente; atitudine pozitivă faţă de idei noi; inventivitate în găsirea unor căi de optimizare a activităţii desfăşurate.
  Capacitatea de planificare şi de a acţiona strategic Reprezintă capacitatea de a previziona cerinţele, oportunităţile şi posibilele riscuri şi consecinţele acestora; capacitatea de a anticipa soluţii şi de a organiza timpul propriu sau, după caz, al celorlalţi, pentru îndeplinirea eficientă a atribuţiilor de serviciu.
  Capacitatea de a comunica Implică aptitudinea de a transmite şi de a recepta cu uşurinţă informaţiile, în scris şi verbal.
  Capacitatea de a lucra independent Reprezintă capacitatea de a desfăşura activităţi pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu fără a solicita coordonare, cu excepţia cazurilor în care activităţile implică luarea unor decizii care depăşesc limitele de competenţă.
  Capacitatea de a lucra în echipă Reprezintă capacitatea de a se integra într-o echipă, de a-şi aduce contribuţia prin participare efectivă, de a transmite şi de a influenţa idei, pentru realizarea obiectivelor acesteia.
  Competenţa în redactare Reprezintă capacitatea de a se exprima în scris fluent, clar şi concis, de a utiliza corect vocabularul şi de a folosi limbajul corespunzător exigenţelor care trebuie să caracterizeze documentele elaborate.
  Capacitatea de consiliere Reprezintă capacitatea de a oferi sprijin informaţional, cu argumentare solidă, justificată corespunzător şi prezentată în mod adecvat atunci când este solicitat.
  Capacitatea de îndrumare Reprezintă capacitatea de a oferi informaţia adecvată desfăşurării unei anumite activităţi şi de a oferi sprijin în valorificarea acesteia.
  Abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi a altor echipamente informatice Implică aptitudinea de a utiliza calculatoarele, folosind tehnici standard de procesare; capacitatea de a utiliza sisteme specifice postului, abilitatea de a utiliza alte tipuri de echipament de birou: copiatoare, faxuri, proiectoare.
  Respectul faţă de lege şi loialitatea faţă de interesele instituţiei Presupune cunoaşterea şi aplicarea consecventă a regulamentelor specifice activităţii curente, precum şi susţinerea instituţiei şi a obiectivelor ei prin promovarea politicilor, strategiilor şi a unei imagini favorabile.
  Conduita în timpul serviciului Implică respectarea normelor de disciplină şi a normelor etice în îndeplinirea atribuţiilor şi realizarea obiectivelor, în relaţiile cu funcţionarii publici, cu cetăţenii, precum şi cu ceilalţi beneficiari ai serviciilor prestate de funcţionarii publici.
  II. Criterii de performanţă pentru funcţionarii publici de conducere
  Criterii de performanţă Definirea criteriului
  Capacitatea de a organiza Reprezintă capacitatea de a identifica activităţile care trebuie desfăşurate de structura condusă, delimitarea lor în atribuţii, stabilirea pe baza acestora a obiectivelor; repartizarea echilibrată şi echitabilă a atribuţiilor şi a obiectivelor în funcţie de nivelul, categoria, clasa şi gradul funcţionarului public.
  Capacitatea de a conduce Reprezintă abilitatea de a crea o viziune realistă, de a transpune în practică şi de a o susţine; abilitatea de a planifica şi administra activitatea unei echipe formate din personalităţi diferite, cu nivel diferit al capacităţii de a colabora la îndeplinirea unei atribuţii; capacitatea de a adapta stilul de conducere la situaţii diferite, precum şi de a acţiona pentru gestionarea şi rezolvarea conflictelor.
  Capacitatea de coordonare Se caracterizează prin armonizarea deciziilor şi acţiunilor personalului, precum şi a activităţilor din cadrul unui compartiment, în vederea realizării obiectivelor acestuia.
  Capacitatea de control Reprezintă capacitatea de supraveghere a modului de transformare a deciziilor în soluţii realiste, depistarea deficienţelor şi luarea măsurilor necesare pentru corectarea la timp a acestora.
  Capacitatea de a obţine cele mai bune rezultate Reprezintă capacitatea de a motiva şi de a încuraja dezvoltarea performanţelor personalului prin: cunoaşterea aspiraţiilor colectivului, asigurarea unei perspective de dezvoltare şi a unei atitudini de încredere; aptitudinea de a asculta şi de a lua în considerare diferite opinii, precum şi de a oferi sprijin pentru obţinerea unor rezultate pozitive pentru colectiv; recunoaşterea meritelor şi cultivarea performanţelor.
  Competenţa decizională Reprezintă capacitatea de a lua hotărâri rapid, cu simţ de răspundere şi conform competenţei legale, cu privire la desfăşurarea activităţii structurii conduse.
  Capacitatea de a delega Reprezintă capacitatea de a transfera atribuţii personalului din subordine care corespunde din punct de vedere legal şi al competenţelor proprii, în scopul realizării la timp şi în mod corespunzător a obiectivelor structurii conduse.
  Abilităţi în gestionarea resurselor umane Reprezintă capacitatea de a planifica şi de a administra eficient activitatea personalului subordonat, asigurând sprijinul şi motivarea corespunzătoare.
  Capacitatea de a dezvolta abilităţile personalului Se caracterizează prin cunoaşterea aptitudinilor personalului din subordine, inclusiv prin capacitatea de a crea, de a implementa şi de a menţine politici de personal eficiente, în scopul motivării acestuia.
  Competenţa în gestionarea resurselor locale Reprezintă capacitatea de a utiliza eficient resursele materiale şi financiare alocate.
  Abilităţi în domeniul instruirii Reprezintă capacitatea de a identifica nevoile de instruire ale personalului din subordine şi de a forma propuneri privind tematica şi formele concrete de realizare a instruirii.
  Abilităţi de mediere şi negociere Reprezintă capacitatea de a organiza şi de a conduce o întâlnire, precum şi de a o orienta către o soluţie comun acceptată, ţinând seama de poziţiile diferite ale părţilor; capacitatea de a planifica şi de a desfăşura interviuri.
  Obiectivitate în apreciere Presupune corectitudine în luarea deciziilor; imparţialitate în evaluarea personalului din subordine şi în modul de acordare a recompenselor pentru rezultatele deosebite în activitate.

NOTĂ:La notarea criteriului de performanţă "1. Realizarea obiectivelor" se vor avea în vedere următorii indicatori de performanţă:a) cantitatea, prin care se măsoară volumul lucrărilor exprimat în unităţi de măsură specifice operaţiunilor sau activităţilor desfăşurate;b) calitatea, prin care se măsoară nivelul completitudinii şi corectitudinii soluţiilor prezentate în activităţile desfăşurate pentru realizarea obiectivelor;c) costurile, prin care se măsoară interesul funcţionarului public pentru a limita costurile de funcţionare a instituţiei şi se raportează volumul de activitate la costurile implicate;d) timpul, prin care se măsoară timpii de execuţie a lucrărilor, mai ales pentru acele lucrări pentru care se pot stabili norme de timp._____________________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x