ORDIN nr. 4.491 din 6 iulie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 589 din 7 iulie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 567 15/06/2005
ActulREFERIRE LAHG 223 24/03/2005
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 80
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 92
ART. 1REFERIRE LAHG 567 15/06/2005
ART. 2REFERIRE LAHG 567 15/06/2005
ART. 8REFERIRE LAHG 567 15/06/2005
ART. 18REFERIRE LAHG 567 15/06/2005
ART. 22REFERIRE LAHG 567 15/06/2005
ART. 32REFERIRE LAHG 567 15/06/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 295 05/02/2007

privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat începând cu anul universitar 2005/2006



În temeiul art. 80 alin. (1), al art. 92 alin. (2) şi (3) din Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării,în baza Hotărârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat,ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin. + 
Articolul 1În vederea punerii în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, instituţiile de învăţământ superior cărora li s-a conferit, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, calitatea de instituţie organizatoare de doctorat până la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 567/2005 sunt obligate să reorganizeze această activitate începând cu anul universitar 2005/2006, astfel încât doctoratul să devină un ciclu distinct de studii universitare.
 + 
Articolul 2Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 567/2005, doctoratul este de două tipuri: doctorat ştiinţific şi doctorat profesional. Specialiştii din domeniile fundamentale arte şi cultură fizică şi sport pot obţine fie doctorat profesional, fie doctorat ştiinţific.
 + 
Articolul 3Fiecare instituţie organizatoare de studii universitare de doctorat, denumită în continuare I.O.S.U.D., elaborează până la 25 septembrie 2005 Regulamentul de organizare şi desfăşurare a studiilor universitare de doctorat. Prin prevederile acestui regulament I.O.S.U.D. detaliază:a) cadrul instituţional, legal şi contractual;b) normele de conduită etică şi profesională;c) aspectele de natură financiară, privind organizarea studiilor de doctorat, conform legislaţiei în vigoare.
 + 
Articolul 4O componentă distinctă a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a studiilor universitare de doctorat trebuie să se refere la mecanismele de asigurare a calităţii programelor de studii avansate şi programelor de cercetare ştiinţifică ale I.O.S.U.D. Implicarea de cadre didactice, cercetători ştiinţifici şi experţi care activează în alte I.O.S.U.D. de mare prestigiu din ţară şi/sau din străinătate, doctoratele în cotutelă internaţională sunt premise pentru recunoaşterea naţională şi internaţională a valorii studiilor doctorale oferite de o instituţie de învăţământ superior.
 + 
Articolul 5I.O.S.U.D. reglementează situaţia conducătorilor de doctorat afiliaţi din alte instituţii.
 + 
Articolul 6I.O.S.U.D. are obligaţia să cuprindă în regulament prevederi referitoare la drepturile şi obligaţiile doctorandului, ale conducătorului de doctorat şi ale instituţiei organizatoare.
 + 
Articolul 7În Regulamentul I.O.S.U.D. trebuie specificat dreptul doctorandului de a obţine informaţii care să facă transparente calificativele obţinute. În acest context, se cer a fi precizate termenele şi căile legale de contestare a calificativelor, modalităţile de soluţionare a acestor contestaţii şi de anunţare a rezultatelor analizei întreprinse în astfel de împrejurări.
 + 
Articolul 8Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 567/2005, studiile universitare de doctorat se pot organiza atât la forma de învăţământ de zi, pe locuri de studii finanţate de la buget şi pe locuri cu taxă de studii, cât şi la forma de învăţământ fără frecvenţă, numai pe locuri cu taxă. În anul universitar 2005/2006 întreaga finanţare aferentă locurilor de studii de doctorat repartizate instituţiilor de învăţământ superior prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării se utilizează pentru finanţarea doctoratului organizat la forma de învăţământ de zi.
 + 
Articolul 9Criteriile de admitere la ciclul de studii universitare de doctorat se stabilesc de către fiecare I.O.S.U.D. pe baza regulamentului propriu, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
 + 
Articolul 10(1) Începând cu anul universitar 2005/2006, regimul de studii al cetăţenilor străini care doresc să urmeze doctoratul în România este acelaşi cu cel al cetăţenilor români.(2) Senatele instituţiilor de învăţământ superior pot asigura, la cererea doctorandului străin, un curs pregătitor de limba română, conform reglementărilor în vigoare.(3) Admiterea la studii universitare de doctorat a cetăţenilor străini se reglementează prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.
 + 
Articolul 11(1) Bursa de doctorat se acordă de către I.O.S.U.D. pe bază de concurs, potrivit Regulamentului de organizare şi desfăşurare a studiilor universitare de doctorat, fie pe întreaga perioadă a studiilor doctorale, fie pe una dintre componente, pe toată durata anului calendaristic.(2) I.O.S.U.D. poate facilita doctorandului obţinerea de resurse suplimentare de finanţare a studiilor (granturi de cercetare, contracte de consultanţă etc.).(3) În cadrul contractului de studii, I.O.S.U.D. poate solicita doctorandului cu bursă de la forma de învăţământ de zi pe locuri finanţate de la buget efectuarea a 4-6 ore didactice pe săptămână fără remunerare suplimentară.
 + 
Articolul 12Studiile universitare de doctorat presupun parcurgerea a două etape succesive sub îndrumarea unui conducător de doctorat: programul de pregătire universitară avansată şi programul de cercetare ştiinţifică. Cerinţele celor două etape ale studiilor universitare de doctorat sunt identice la ambele forme de învăţământ.
 + 
Articolul 13Programul de pregătire universitară avansată se realizează pe parcursul a 2-3 semestre. La realizarea lui pot participa, alături de conducătorii de doctorat, şi alte cadre didactice, cercetători şi experţi ai I.O.S.U.D. sau personal asociat, cel puţin cu gradul didactic de lector universitar şi cu titlul de doctor. Pregătirea se realizează potrivit planului de învăţământ elaborat de catedrele de profil şi aprobat de senatul instituţiei de învăţământ superior.
 + 
Articolul 14Planul de învăţământ al programului de pregătire universitară avansată cuprinde cel mult 8-10 ore didactice pe săptămână: cursuri, seminarii şi lucrări aplicative. O parte din disciplinele planului de învăţământ pot avea regim opţional, conform Regulamentului I.O.S.U.D. Finalizarea studiului la disciplinele de pregătire avansată se face prin examene. Pentru disciplinele de pregătire avansată, I.O.S.U.D. aplică Sistemul european de credite transferabile (ECTS).
 + 
Articolul 15În conceperea planurilor de studii universitare de doctorat, I.O.S.U.D. promovează pregătirea interdisciplinară ca o modalitate de stimulare a cercetării ştiinţifice. Organizarea de cursuri, seminarii şi lucrări aplicative specifice unei anumite discipline poate fi realizată în cadrul consorţiilor I.O.S.U.D., concomitent pentru mai multe programe de pregătire universitară avansată. Totodată I.O.S.U.D. trebuie să permită şi să încurajeze flexibilitatea în organizarea pregătirii universitare avansate, astfel încât fiecare doctorand să poată opta pentru acele discipline care servesc cel mai bine programul propriu de cercetare ştiinţifică.
 + 
Articolul 16(1) Alături de disciplinele care vizează pregătirea universitară avansată, planul de învăţământ al I.O.S.U.D. cuprinde şi modulul de pregătire complementară bazată pe munca independentă a doctoranzilor. În conceperea acestor activităţi de pregătire complementară, I.O.S.U.D. trebuie să pornească de la premisa că în societatea cunoaşterii doctoratul este un tip distinct de învăţare prin şi pentru cercetare, care permite doctorandului să obţină atât competenţe de vârf în domeniul specializat de studiu, cât şi aptitudini personale şi manageriale generice pentru:a) a elabora proiecte de cercetare în vederea obţinerii de mijloace pentru finanţarea lor;b) a descoperi soluţii inovative şi a le comunică eficient;c) a asigura un bun management al timpului şi al resurselor implicate în cercetare;d) a monitoriza permanent calitatea şi performanţa în propria activitate şi în activitatea echipei din care face parte.(2) Organizarea şi evaluarea acestor activităţi se fac pe baza Regulamentului I.O.S.U.D.
 + 
Articolul 17Pe parcursul programului de pregătire universitară avansată doctorandul elaborează proiectul programului de cercetare ştiinţifică. Examinarea şi aprecierea calitativă a acestui proiect se fac potrivit prevederilor legale.
 + 
Articolul 18Acceptarea, în condiţiile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 567/2005, a programului propus de către doctorand înseamnă promovarea sa în programul de cercetare ştiinţifică, concomitent cu recunoaşterea temei proiectului ca temă a tezei de doctorat. I.O.S.U.D. poate decide înlocuirea conducătorului de doctorat numit iniţial, pentru a asigura compatibilitatea dintre tema tezei de doctorat şi programul de cercetare al conducătorului de doctorat.
 + 
Articolul 19Tezele de doctorat referitoare la limba, cultura sau civilizaţia unei comunităţi pot fi redactate în limba respectivei culturi. În acest caz, rezumatul tezei va fi redactat în limba română.
 + 
Articolul 20Îndrumarea doctorandului poate fi făcută de 2 conducători de teză de doctorat, mai ales în cazul temelor de cercetare ştiinţifică interdisciplinară. Pe baza unui acord de cotutelă se stabilesc responsabilităţile fiecărui conducător de doctorat, iar dacă sunt implicate două I.O.S.U.D., se precizează şi modalitatea de partajare instituţională a responsabilităţilor de îndrumare a doctorandului.
 + 
Articolul 21Fiecare I.O.S.U.D. stabileşte prin regulament propriu modalitatea de monitorizare şi evaluare a doctorandului pe durata de 3-4 semestre ale programului de cercetare ştiinţifică prin rapoarte intermediare de cercetare (referate de doctorat) şi modul de valorificare a acestora. I.O.S.U.D. are standarde de excelenţă în realizarea doctoratului doar dacă rezultatele intermediare de cercetare ale doctoranzilor sunt prezente în publicaţii naţionale şi internaţionale de prestigiu.
 + 
Articolul 22Schimbarea formei de învăţământ pe parcursul studiilor universitare de doctorat, întreruperea studiilor, schimbarea temei tezei de doctorat sau a conducătorului de doctorat se realizează potrivit clauzelor contractului de studii doctorale şi cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 567/2005.
 + 
Articolul 23Transferul doctorandului la un alt I.O.S.U.D. se face cu acordul celor două instituţii implicate în transfer, cu respectarea prevederilor legale şi a principiilor cuprinse în regulamentele de organizare şi funcţionare a acestora.
 + 
Articolul 24În cazuri bine justificate, programul de cercetare ştiinţifică al doctorandului se poate prelungi cu 1-2 ani. Durata cu care se prelungeşte programul de cercetare ştiinţifică al doctorandului se finanţează din resurse extrabugetare ale I.O.S.U.D, pe baza reglementărilor proprii.
 + 
Articolul 25În vederea organizării programului de cercetare ştiinţifică, I.O.S.U.D. se poate asocia cu alte instituţii de învăţământ superior, cu institute ale Academiei Române, cu alte institute de cercetare din ţară sau din străinătate, formând consorţii pentru asigurarea unui mediu propice de cercetare ştiinţifică pentru fiecare doctorand.
 + 
Articolul 26Teza de doctorat se susţine în şedinţă publică, de regulă, la 3 ani de la înmatricularea doctorandului la I.O.S.U.D. Doctorandul, conducătorul de doctorat şi I.O.S.U.D. trebuie să ia măsuri adecvate pentru ca prezentarea tezei de doctorat în catedra de specialitate sau în colectivul de cercetare ştiinţifică, trimiterea tezei spre evaluare către referenţii oficiali şi informarea comunităţii academice şi ştiinţifice asupra conţinutului tezei de doctorat să se încadreze în timp.
 + 
Articolul 27Susţinerea tezei de doctorat în şedinţă publică poate avea loc numai după ce au fost primite rapoarte favorabile din partea tuturor referenţilor oficiali.
 + 
Articolul 28Dacă teza de doctorat obţine în urma susţinerii calificativul "Foarte bine" sau Bine", I.O.S.U.D. înaintează Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – C.N.A.T.D.C.U. – o copie a dosarului doctorandului şi un exemplar al tezei de doctorat în vederea validării titlului de doctor acordat de comisia numită pentru susţinerea publică. Dacă teza a fost redactată într-o limbă de circulaţie internaţională, se ataşează şi un rezumat redactat în limba română.
 + 
Articolul 29Dacă în şedinţa de susţinere publică teza de doctorat obţine calificativul "Satisfăcător" sau "Nesatisfăcător", ea trebuie refăcută. Prin regulament propriu, I.O.S.U.D. stabileşte termenul de refacere a tezei de doctorat, precum şi condiţiile de reevaluare a tezei de către comisie.
 + 
Articolul 30C.N.A.T.D.C.U. verifică legalitatea acordării titlului de doctor şi analizează valabilitatea calificativului atribuit tezei prin comisii de experţi desemnate pe domenii de studii universitare de doctorat şi validează sau, după caz, invalidează decizia comisiei de doctorat. Titlul de doctor se conferă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, la propunerea C.N.A.T.D.C.U.
 + 
Articolul 31În situaţia în care C.N.A.T.D.C.U. respinge acordarea titlului de doctor, I.O.S.U.D. are obligaţia de a organiza refacerea tezei de doctorat potrivit recomandărilor comisiei de experţi. Costurile de refacere a unei teze respinse de C.N.A.T.D.C.U. se suportă de I.O.S.U.D. din bugetul propriu.
 + 
Articolul 32Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 567/2005, toate I.O.S.U.D. şi toţi conducătorii de doctorat se supun evaluării externe în perioada 1 octombrie 2005 – 1 mai 2006. Metodologia evaluării se adoptă printr-un ordin distinct al ministrului educaţiei şi cercetării. Evaluarea se reia periodic, o dată la 5 ani, pentru a stimula preocupările I.O.S.U.D. în vederea asigurării interne a calităţii.
 + 
Articolul 33Conducătorii de doctorat care au fost validaţi de C.N.A.T.D.C.U. pentru un anumit domeniu de studii de doctorat urmează să fie supuşi evaluării în vederea revalidării pentru acelaşi domeniu în care s-au consacrat ştiinţific.
 + 
Articolul 34Pentru domeniile noi de doctorat, care apar odată cu dezvoltarea ştiinţei, se pot valida conducători de doctorat care au doctoratul obţinut în domenii apropiate şi desfăşoară cercetări în noul domeniu.
 + 
Articolul 35Instituţiile de învăţământ superior organizatoare de studii universitare de doctorat, C.N.A.T.D.C.U. şi Direcţia generală învăţământ superior din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 36Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul educaţiei şi cercetării,Mircea MicleaBucureşti, 6 iulie 2005.Nr. 4.491.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x