ORDIN nr. 379/2022/4/33/2023

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE Nr. 379 din 21 decembrie 2022MINISTERUL SANATATII Nr. 4 din 4 ianuarie 2023 AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR Nr. 33 din 11 ianuarie 2023
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 66 din 26 ianuarie 2023
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1MODIFICA PEORDIN 1541 08/10/2014
ART. 1COMPLETEAZA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 4
ART. 1COMPLETEAZA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 6
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ANEXA 2
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAORD DE URGENTA 57 03/07/2019 ART. 57
ActulREFERIRE LAHG 30 18/01/2017 ART. 9
ActulREFERIRE LAORDIN 1541 08/10/2014
ActulREFERIRE LAHG 1186 29/12/2014 ART. 6
ActulREFERIRE LANORMĂ 08/10/2014
ActulREFERIRE LAHG 700 11/07/2012 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 700 11/07/2012 ART. 5
ActulREFERIRE LAHG 144 23/02/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAOUG (R) 97 21/06/2001 ART. 34
ART. 1MODIFICA PEORDIN 1541 08/10/2014
ART. 1REFERIRE LAORDIN 1541 08/10/2014
ART. 1COMPLETEAZA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 4
ART. 1COMPLETEAZA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 6
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMĂ 08/10/2014 ANEXA 2
ART. 1REFERIRE LANORMĂ 08/10/2014
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 1541 08/10/2014
ANEXA 1REFERIRE LANORMĂ 08/10/2014
ANEXA 1REFERIRE LANORMĂ 08/10/2014 ART. 2
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Referatul Direcției generale politici în industrie alimentară și comerț din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 251.995 din 11.08.2022,în temeiul prevederilor:– art. 34-41 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producției, circulației și comercializării alimentelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;– art. 57 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare;– art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare;– art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare;– art. 3 alin. (1) lit. c) și art. 5 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, ministrul sănătății și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor emit următorul ordin: + 
Articolul IAnexa la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 1.541/1.219/433/2014 privind aprobarea Normelor tehnice de producere, etichetare și punere în circulație a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 525 din 15 iulie 2015, se modifică și se completează după cum urmează:1.Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins: + 
Articolul 3(1)Alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare, trebuie să provină exclusiv prin fermentația alcoolică a zaharurilor din compoziția naturală a produselor agricole prevăzute la art. 2 alin. (2).(2)Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul obținerii/preparării cidrului de mere, cidrului de pere sau cidrului de mere și pere, ingredientul primar trebuie să fie constituit din mere, respectiv din pere sau din mere și pere, inclusiv din sucuri sau musturi provenite din acestea, ca atare ori concentrate.(3)La producerea băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, nu este admis adaosul de alcool.
2.La articolul 4, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:(1^1)Cu condiția respectării prevederilor art. 3 alin. (2), la producerea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice este permisă utilizarea prefermentativă a adaosurilor de miere, suc, suc concentrat și suc concentrat rectificat, precum și zaharuri de proveniență agricolă, obținute, în exclusivitate, din produsele prevăzute la art. 2 alin. (2).3.Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins: + 
Articolul 6Concentrația alcoolică dobândită în % de volum a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare, este de minimum 1,2% în volum până la maximum 15% în volum, cu excepția cidrului de mere și/sau pere, care are o concentrație alcoolică cuprinsă între 1,2%-8,5% în volum.
4.La articolul 7, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:(4)Denumirea «băutură alcoolică fermentată» poate fi înlocuită cu denumirea de «cidru de mere»/«cidru de pere»/«cidru de mere și pere», atunci când aceasta este obținută prin fermentarea unui amestec din materiile prime enumerate la art. 2 alin. (2), în care ingredientul primar sunt merele, respectiv perele sau merele și perele, inclusiv sucurile sau musturile provenite din acestea, ca atare ori concentrate, cu excepția strugurilor.5.La articolul 7, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:(4^1)În sensul prezentelor norme, prin ingredient primar se înțelege ingredientul definit de art. 2 alin. (2), lit. q) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei.6.Anexa nr. 2 la Normele tehnice de producere, etichetare și punere în circulație a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
Petre Daea
Ministrul sănătății,
Alexandru Rafila
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor,
Horia-Miron Constantinescu + 
ANEXĂ(Anexa nr. 2 la normele tehnice)Producător: …………………..Punctul de lucru (localitatea/județul): ……………………Denumirea produsului ……………………

Nr. crt. Materia primă utilizată, prevăzută la art. 2 alin. (2) din normele tehnice aprobate prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 1.541/1.219/433/2014 Alte ingrediente utilizate Produs finit rezultat Verificat (inspector de specialitate – semnătura)
Denumirea Furnizorul Documentul de proveniență U.M. Cantitatea Nr. buletin analiză Conținutul în zaharuri fermentescibile (g/U.M.) Denumirea/cantitatea Denumirea/cantitatea Denumirea/cantitatea Denumirea/cantitatea Denumirea/cantitatea Nr. lot/ Data fabricației Cantitatea (mii hl) Concentrație alcoolică (* vol. alcool %)
                            dobândită totală  
1.                                  
2.                                  
3.                                  
4.                                  
5.                                  
6.                                  

ÎntocmitNumele: ……………….Prenumele: ………………Funcția: …………………….

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x