ORDIN nr. 373 din 3 octombrie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR Sl PROTECTIEI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 137 bis din 21 februarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 357 21/11/2005
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEORDIN 373 03/10/2001
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCOMPLETEAZA PEORDIN 373 03/10/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 352 04/04/2001
ActulREFERIRE LAHG 17 04/01/2001
ActulREFERIRE LALEGE (R) 111 10/10/1996 ART. 5
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 357 21/11/2005
ActulREFERIT DEORDIN 171 31/05/2004
ActulREFERIT DENORMA 31/05/2004
ActulREFERIT DEORDIN 144 05/05/2004
ActulREFERIT DENORMA 05/05/2004
ActulREFERIT DEORDIN 358 18/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 18/10/2004
ActulREFERIT DEORDIN 155 02/10/2003
ActulREFERIT DENORMA 02/10/2003

privind aprobarea Normelor fundamentale pentru transportul în siguranţa al materialelor radioactive*)



Notă *) Ordinul nr. 373/2001 a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 137 din 21 februarie 2002, şi este reprodus şi în acest număr bis.

ANEXA:)

NORME FUNDAMENTALE PENTRU TRANSPORTUL ÎN SIGURANŢĂ AL MATERIALELOR RADIOACTIVE

CAPITOLUL I

Obiectiv si domeniu de aplicare

Art.101. Normele fundamentale pentru transportul in sîguranta a! materialelor radioactive stabilesc rnasurile necesare pentru asigurarea protectiei sr securitatii transporturilor de materiale radioactive in scopul mentinerii sub lîmite!e admise a expunerii la radiatii a persoanelor, bunurilor si mediului inconjurator in timpul si ca urmare a operatîunilor auxiliare pe care le prest1pune transportu! materialelor radioactive.

Art.102. Cerintele prezentelor norme reprezinta implementarea pe plan national a reglementarilor Agentiei lntemationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena referitor la transportul in siguranta al materialelor radioactive IAEA-TS-R-1.

Art. 103. Prezentele norme stabilesc masurile ce trebuie luate pentru transportul in siguranta al materialelor radioactive. Responsabllîtatile prîvînd transportul in siguranta al materialelor radioactive sunt stabilite prin reglementari specifice.

Art. 104. Obiectivu! acestor norme i1 reprezinta protectia populatiei, a bunurilor materiale si a mediului inconjurator contra efectelor radiatiilor ionizante pe toata durata transportului materialelor radioactive. Aceasta protectie este asigurata prin indeplinirea urmatoarelor cerinte:

  1. a) izolarea continutului radioactiv;

  2. b) controlul intensitatii radiatiei exterioare;

  3. c) prevenirea criticitatii;

  4. d) prevenirea deteriorarii datorate actiuniî caldurii. Aceste cerinte sunt satisfacute in primu! rand prin aplicarea unei abordari graduale asupra limitelor de continut pentru colete si mijloacele de transport si asupra standardelor de performanta pentru modelele de colete in functie de riscul prezentat de continutul radioactiv. ln al doilea rand, aceste cerinte sunt satisfacute prin impunerea unor cerinte referitoare la proiectarea si manipularea coletelor si la intretinerea ambalajelor, incluzand consideratii referitoare la natura continutului radioactiv. !n sfarsit, aceste cerinte sunt satisfacute prin impunerea controalelor administrative, inclusiv prin aprobarile acordate de autoritatlle competente.

Art.105. ln activitatea de transport a materialelor radioactive, aplicarea prezentelor norme conduce la asigurarea securitatii radiologice a personalului expus profesional si a populatieL Acest lucru se reahzeaza atat prin programele de asigurarea calitatii precum si prin masurile de asigurare a contonnitatii cu prevederile prezentelor norme.

Art.106. Aceste norme se aplica transportului materialelor radioactive prin toate modurile de transport: pe uscat. pe apa si in aer si care implica rnaterialele radioactive, inclusiv transportu! ocazionat de utilizarea materialelor radioactive. Transportul cuprinde toate operatiile si conditiile

image

*) Anexa este reprodusă în facsimil.

asociate si implicate in miscarea materialului radioactiv, Acestea includ: proiectarea, fabricarea, intrelinerea si repararea ambalajelor, pregatirea. manipularea, incarcarea, expedierea, transportul, depozitarea ln tranzit. descarcarea si receptionarea coletelor si a materialelor radioactive !a destinatîa finala. ln prezentele norme se aplica o abordare gradata a standardelor de performanta caracterizata prin trei nlvele generate de severitate;

  1. a) conditii obisnuite de transport (fara incidente)

  2. b) conditii normale de transport (incidente minore)

  3. c) conditii de accident.

Art.107. Aceste norme nu se aplica:

  1. a) materialelor radioactive care tac parte integranta din mijlocul de transport;

  2. b) transportului de materiale radîoactive in incinta organîzatii!or supuse regimului de autorizare sî unde transportu! nu implica drumurile sau caile ferate publice;

  3. c) materialelor radloactive implantate sau incorporate persoanelor sau animalelor vii în scop de diagnostic sau tratament;

  4. d) materialelor radioactive din produsele de consum care au primit aprobarea de furnizare si consum, dupa vanzarea acestora catre utilizatorul final;

  5. e) materialelor naturale sau minereurilor continand radionuclizi naturali, care nu se intentioneaza a fi procesate în scopul folosirii acestor radionuclizi si a caror concentratie a activitatli nu depaseste de 1O ori valorile specificate in art. 401-406.

Art.108. Aceste norme nu includ masuri de contro! cum ar fi alegerea rutei sau asigurarea protectiei fizice, care pot fi determinare de alte cauze nelegate de securitatea radiologica. Orice astfel de rnasuri trebuie sa ia in considerare pericolele radiologice si neradioloqice fara a se abate de la standardele de siguranta impuse de aceste norme.

Art.109. la transportul materialelor radioactive care prezinta si alte pericole, precum si la transportul matarialelor radioactive împreuna cu alte materiale periculoase, pe langa prevederile prezentelor norme, vor fi aplicate si cerintele specifice normelor· sau regulamentelor de transport pentru clasele respective de materiale periculoase.

CAPITOLUL li

Oefinitii

ln cuprinsul prezentelor norme se folosesc urmatoarele definitii:

A1siA2

Art.201. A1 reprezinta valoarea activitafo materialelor radioactive sub forma speciala care este prezentata in Tabelul 1, sau determinata conform prevederilor din Capitolul IV. Ea este

utilizata pentru determinarea limitelor de activitate in scopul aplicarii cerintelor prezentelor norme.

A2 reprezinta valoarea activitatii materialelor radioactive, altele decat materialele radioactive sub forma speciala, care este prezentata in Tabelul 1 sau derivata in Capitolul IV. Ea este utilizata pentru determinarea limitelor de activitate in scopul aplicarii cerintelor prezentelor norme.

Aeronava

Art.202. Aeronava cargo reprezinta orice aeronava, alta decat aeronava de pasageri, care este utilizata la transportul marturilor sau altor bunuri.

Art.203. Aeronava de pasageri reprezinta aeronava care transporta persoane, altele decat: persoanele din componenta echipajului aeronavei respective, lucratorii transportatorului in calitate oficiala, reprezentantul autorizat al unei autoritati nationale relevante sau persoana care insoteste o expeditie.

Aprobare

Art.204. Aprobarea multilaterala reprezinta aprobarea data de catre autoritatea competenta relevanta, atat din tara de origine a modelului sau expeditiei cat si de catre fiecare din autoritatile competente din tarile pe teritoriul carora sau in care expeditia urmeaza a fi transportata. Termenul "pe teritoriul carora sau in care", exclude in mod expres sensul de "deasupra teritoriului", adica aprobarile si cerintele de notificare nu se aplica tarii prin al carui spatiu aerian se transporta materialele radioactive, cu conditia ca sa nu fie prevazuta nici o escala pe teritoriul acestei tari.

Art.205. Aprobarea unilaterala reprezinta aprobarea de model care este data numai de catre autoritatea competenta din tara de origine a modelului.

Transportator

Art.206. Prin transportator se intelege orice persoana legal constituita, care efectueaza transportul materialelor radioactive, cu orice mijloc de transport.

Autoritatea competenta

Art.207. a) Autoritatea competenta reprezinta orice autoritate nationala sau internationala desemnata sau astfel recunoscuta, pentru oricare din scopurile prezentelor norme.

b) Autoritatea competenta din Romania desemnata prin lege pentru autorizarea, reglementarea si controlul desfasurarii activitatilor de transport si/sau tranzit al materialelor radioactive pe teritoriul Romaniei este Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, CNCAN.

Asigurarea conformitatii

Art.208. Asigurarea conformitatii reprezinta un program sistematic de masuri aplicat de autoritatea competenta in scopul asigurarii punerii in practica si a respectarii prevederilor prezentelor norme.

Sistem de confinare

Art.209. Sistemul de confinare reprezinta ansamblul format din materialul fisil si componentele ambalajului, specificat de proiectant si aprobat de autoritatea competenta ca avand menirea sa asigure securitatea la criticitate.

Destinatar

Art.21O. Destinatarul reprezinta orice persoana legal constituita care primeste o expeditie de materiale radioactive.

Expeditie

Art.211. Prin expeditie se intelege orice colet, ansamblu de colete sau orice incarcatura de materiale radioactive pe care expeditorul o remite transportatorului in vederea transportarii.

Expeditor

Art.212. Expeditor înseamna orice persoana legal constituita care pregateste o expeditie de materiale radioactive si care este denumit "expeditor" in documentele de transport.

Anvelopa de izolare

Art.213. Prin anvelopa de izolare se intelege

_totalitatea partilor componente ale ambalajului, care, conform celor specificate de proiectant, sunt destinate sa asigure retinerea materialului radioactiv in timpul transportului.

Contaminare radioactiva

Art.214. Contaminarea radioactiva înseamna prezenta substantelor radioactive pe o suprafata, in cantitati care depasesc 0.4 Bq/cm2 pentru emitatori beta si gama si emitatori alfa de joasa toxicitate, sau

0.04 Bqlcm2 pentru ceilalti emitatori alfa.

Art.215. Contaminarea radioactiva nefixata reprezinta contaminarea radioactiva care poate fi indepartata de pe o suprafata in conditii obisnuite de transport.

Art.216. Contaminarea radioactiva fixata reprezinta o contaminare radioactiva, alta decat contaminarea radioactiva nefixata.

Mijloc de transport

Art.217. Mijloc de transport este unul din urmatoarele:

  1. a) pentru transportul rutier sau calea ferata: orice vehicul;

  2. b) pentru transportul pe apa: orice nava, sau orice magazie, compartiment sau zona delimitata a puntii unei nave;

  3. c) pentru transportul pe calea aerului: orice aeronava.

    Indice de securitate la criticitate

    Art.218. Indice de securitate la criticitate (ISC) reprezinta un numar atribuit unui colet, ambalaj exterior sau container de transport continand materiale fisile, numar care este utilizat in scopul controlului in ceea ce priveste acumularea de colete, ambalaje exterioare sau containere de transport ce contin materiale fisile.

    Zona delimitata a puntii

    Art.219. Zona delimitata a puntii înseamna o zona descoperita a puntii unei nave, sau a puntii pentru vehicule a unei nave roll-onlroll-off sau a unui feribot, care este alocata arimarii materialelor radioactive.

    Model

    Art.220. Prin model se intelege descrierea unui material radioactiv sub forma speciali:!, a unui material radioactiv cu dispersabilitate redusa, sau a unui colet sau ambalaj, care permite deplina identificare a acestuia. Descrierea poate include specificatii tehnice, desene, rapoarte de conformitate cu cerintele normelor, precum si alte

    documente relevante solicitate de autoritatea competenta.

    Utilizare exclusiva

    Art.221. Prin utilizare exclusiva se intelege utilizarea numai de catre un singur expeditor de materiale radioactive a unui mijloc de transport sau a unui container rnare de transport si pentru care toate operatiunile initiale, intermediare si finale de incarcare-descarcare, sunt executate conform dispozitiilor expeditorului sau destinatarului.

    Material fisil

    Art.222. Material fisil înseamna: uraniu-233, uraniu- 235, plutoniu-239, plutoniu-241, sau orice combinatie din acesti radionuclizi. Nu sunt incluse in aceasta definitie uraniul natural neiradiat, uraniul saracit neiradiat cat si uraniul natural sau uraniul saracit care au fost iradiate exclusiv in reactoare cu neutroni termici.

    Container de transport

    Art.223. Containerul de transport reprezinta un echipament de transport destinat facilitarii transportului bunurilor ambalate sau neambalate, cu unul sau mai multe mijloace de transport, fara a se mai efectua operatii intermediare de incarcare­ descarcare a acestora.

    Acesta trebuie sa fie un echipament cu închidere sigura, suficient de rigid si rezistent pentru a face fata utilizarii repetate si care trebuie sa fie prevazut cu diverse facilitati pentru manipulare, specifice transferului intre diversele mijloace de transport utilizate. Un container mic de transport este acela care are toate dimensiunile exterioare mai mici de

    1.5 m, sau un volum interior mai mic de 3 m3. Oricare alt container de transport este considerat ca fiind un container mare de transport.

    Container intermediar de transport in vrac Art.224. Containerul intermediar de transport reprezinta un ambalaj mobil care:

    1. a) are un volum intern mai mic de 3 m3;

    2. b) este proiectat pentru manipulare mecanica;

    3. c) este rezistent la solicitarile produse in timpul manipularii si transportului, conform incercarilor de performanta;

    4. d) este proiectat conform standardelor din capitolul „Recommendation on intermediate bulk • container (I.B.C’s) ” al documentului Natiunilor Unite „Recommendations on the Transport of Dangerous Goods”.

Material radioactiv cu dispersabilitate redusa

Art. 225. Material radioactiv cu dispersabilitate redusa înseamna un material radioactiv solid, sau un material radioactiv solid închis intr-o capsula, care are dispersabilitate limitata si nu este sub forma de pulbere.

Material radioactiv cu activitate specifica joasa Art.226. Material radioactiv cu activitate specifica joasa (ASJ) înseamna un material radioactiv care prin natura lui are o activitate specifica limitata, sau materiale radioactive pentru care se aplica limite ale activitatii specifice medii estimate.

Materialele protectiei exterioare din jurul materialelor ASJ nu vor fi luate in considerare la estimarea

activitatii specifice medii. Materialele ASJ sunt încadrate in urmatoarele trei grupe:

  1. a) ASJ-I:

    1. (i) Minereuri de uraniu sau toriu si concentratele acestor minereuri, si alte minereuri care contin radionuclizi naturali, destinate procesarii in scopul utilizarii acestor radionuclizi;

    2. (ii) Uraniu natural solid sau uraniu saracit sau toriu natural, neiradiate, sau compusii ori amestecurile solide sau lichide ale acestora;

    3. (iii) Materiale radioactive pentru care valoarea A2nu este limitata, cu exceptia materialelor fisile in cantitati ne-exceptate conform art. 672;

    4. (iv) Alte materiale radioactive a caror activitate este distribuita in masa materialului si care au o activitate specifica medie estimata la mai putin de 30 de ori valoarea pentru concentratia de activitate specificata in art. 401-406, excluzand materialele ftsile în cantitati neexceptate conform art. 672.

  2. b) ASJ-II:

    1. (i) Apa avand concentratii de tritiu pana la valoarea de 0.8 TBq/I; sau

    2. (ii) Alte materiale in care activitatea este distribuita in masa materialului si pentru care media activitatii specifice estimate nu depaseste 10·4 A/g pentru solide si gaze, si 10·5 A2/g pentru lichide.

  3. c) ASJ-11I:

    Solide (ex. deseuri conditionate, materiale activate) excluzand materialele solide sub forma de pulbere, in care:

    1. (i) materialul radioactiv este distribuit in întreaga masa a unui obiect sau a mai multor obiecte solide, sau este distribuit relativ uniform într-un obiect consolidat printr-un liant solidifiant (cum ar fi beton, bitum, ceramica, etc.);

    2. (ii) materialul radioactiv este relativ insolubil sau este structural continut intr-o matrice relativ insolubila, astfel incat chiar in eventualitatea deteriorarii ambalajului, pierderea de material radioactiv pe colet prin lixiviere, dupa ce acesta a fost tinut timp de 7 zile in apa, nu va depasi O,1 A2;

    3. (iii) activitatea specifica medie estimata a solidului, excluzind orice material de ecranare, nu depaseste 2 x 103 Aig.

Emitatori alfa cu toxicitate redusa

Art.227. Emitatori alfa cu toxicitate redusa sunt uraniul natural; uraniul saracit; toriul natural; uraniu- 235 sau uraniu-238; toriu-232; toriu-228 si toriu-230 cand sunt continuti in minereuri sau concentrate fizice sau chimice; emitatori alfa cu timp de injumatatire mai mic de 1O zile.

Presiune normala maxima de utilizare

Art.228. Prin presiune normala maxima de utilizare se intelege presiunea maxima, peste presiunea atmosferica la nivelul mediu al marii, care se va

forma in interiorul anvelopei de izolare in decurs de un an, in conditiile de temperatura si expunere la soare existente in mediul inconjurator in timpul transportului, in absenta ventilatiei, a depresurizarii, a racirii exterioare cu un sistem auxiliar de racire si in absenta oricarei operatii prescrise in timpul transportului.

Ambalaj exterior

Art.229. Ambalajul exterior reprezinta un invelis suplimentar, cum ar fi o cutie sau un sac, care nu necesita indeplinirea cerintelor pentru un container de transport si care este utilizat de un singur expeditor ca mijloc de facilitare a manipularii, arimarii si transportului unitar al unei expeditii formate din unul sau mai multe colete.

Colet

Art.230. Prin colet se intelege ambalajul împreuna cu continutul sau radioactiv, asa cum este prezentat de expeditor pentru transport. Coletele trebuie sa indeplineasca limitele de activitate si limitele de material conform cerintelor din Capitolul IV si sa indeplineasca toate celelalte cerinte aplicabile. Tipurile de colete sunt:

  1. a) Colet exceptat

  2. b) Colet industrial Tip 1 (Cl-1)

  3. c) Colet industrial Tip 2 (Cl-2)

  4. d) Colet industrial Tip 3 (Cl-3)

  5. e) Colet tip A

  6. f) Colet tip B(U)

  7. g) Colet tip B(M)

  8. h) Colet tip C

Coletele care contin materiale fisile sau hexaflorura de uraniu trebuie sa intruneasca cerinte suplimentare.

Ambalaj

Art.231. Prin ambalaj se intelege ansamblul de elemente componente necesare închiderii depline a continutului radioactiv. ln particular, ambalajul poate consta din unul sau mai multi recipienti, materiale absorbante, elemente constructive de distantare, materiale de ecranare contra radiatiilor, echipamente auxiliare pentru umplere, golire, ventilatie si protectie la presiune, dispozitive de racire, de amortizare a socurilor mecanice, dispozitive de fixare si usurare a manipularii, de izolare termica si dispozitive de intretinere care sunt parte integranta a coletului. Ambalajul poate fi o cutie, un butoi, sau un recipient similar, dar poate fi de asemenea un container de transport, o cisterna sau un container intermediar de transport in vrac.

Asigurarea calitatii

Art.232. Asigurarea calitatii reprezinta un program de controale si inspectii aplicate de orice organizatie sau organism implicat in transportul materialelor radioactive, care are scopul de a furniza increderea adecvata ca standardele de securitate prevazute de aceste norme sunt realizate in practica.

Intensitatea radiatiilor

Art.233. Intensitatea radiatiifor reprezinta debitul de doza corespunzand acestor radiatii, exprimat in milisievert pe ora (mSv/h).

Program de radioprotectie

Art.234. Programul de radioprotectie reprezinta un ansamblu sistematic de masuri, menit sa furnizeze un nivel corespunzator al radioprotectiei.

Continui radioactiv

Art.235. Prin continut radioactiv se intelege materialul radioactiv împreuna cu orice materiale contaminate radioactiv sau activate, solide, lichide sau gazoase, care se gasesc in interiorul ambalajului.

Material radioactiv

Art.236. Prin material radioactiv se intelege orice material care cantine radionuclizi cu valori ale concentratiei de activitate si ale activitatii totale pe o expeditie mai mari decat valorile specificate in art. 401-406. Definitia este aplicabila numai pentru transportul materialelor radioactive.

Expediere

Art.237. Prin expediere se intelege deplasarea directionata a unei expeditii de la origine la destinatie.

Aranjament special

Art.238. Prin aranjament special se inteleg acele prevederi aprobate de autoritatea competenta, conform carora pot fi efectuate expeditii de materiale radioactive care nu satisfac in totalitate cerintele aplicabile ale prezentelor norme.

Material radioactiv sub forma speciala

Art.239. Prin material radioactiv sub forma speciala se intelege un material radioactiv in stare solida, nedispersabil, fie o capsula închisa etans ce cantine material radioactiv.

Activitate specifica

Art.240. Activitatea specifica a unui radionuclid inseamna activitatea unitatii de masa a acelui nuclid. Activitatea specifica a unui material înseamna activitatea unitatii de masa sau volum a acelui material in care radionuclizii sunt distribuiti, in principal, in mod uniform.

Obiect contaminat la suprafata

Art.241. Prin obiect contaminat la suprafata se intelege un obiect solid care el insusi nu este radioactiv, dar care prezinta materiale radioactive distribuite pe suprafata sa. Aceste obiecte se clasifica in doua grupe:

  1. a) OCS-1: Un obiect solid pentru care:

    1. (i) contaminarea radioactiva nefixata pe suprafata accesibila mediata pe 300 cm2, (sau pe întreaga suprafata accesibila in cazul cand aceasta este mai mica de 300 cm2) nu depaseste 4 Bq/cm2 pentru emitatori beta, gama si emitatorii alfa cu toxicitate redusa, sau 0,4 Bq/cm2 pentru toti ceilalti emitatori alfa; si

    2. (ii) contaminarea radioactiva fixata pe suprafata accesibila mediata pe 300 cm2, (sau pe întreaga suprafata accesibila in cazul cand aceasta este mai mica de 300 cm2) nu

      depaseste 4 x 104 Bq/cm2 pentru emitatori beta, gama si emitatori alfa cu toxicitate redusa, sau 4 x 103 Bq/cm2 pentru toti ceilalti

      emitatori alfa; si

    3. (iii) contaminarea radioactiva nefixata plus contaminarea radioactiva fixata pe suprafata

      inaccesibila mediata pe 300 cm2, (sau pe întreaga suprafata inaccesibila, in cazul cand aceasta este mai mica de 300 cm2) nu depaseste 4 x 104 Bq/cm2 pentru emitatori beta, gama si emitatori alfa cu toxicitate redusa, sau 4 x 103 Bq/cm2 pentru toti ceilalti emitatori alfa.

  2. b) OCS-11: Un obiect solid pe care, fie contaminarea radioactiva fixata, fie cea nefixata pe suprafata, depasesc limitele specificate mai sus pentru OCS-I si pentru care:

    1. (i) contaminarea radioactiva nefixata pe suprafata accesibila mediat pe 300 cm2, (sau pe întreaga suprafata accesibila în cazul canci aceasta este mai mica de 300 cm2) nu depaseste 400 Bq/cm2 pentru emitatori beta, gama si emitatori alfa cu toxicitate redusa, sau 40 Bq/cm2 pentru toti ceilalti emitatori alfa;

    2. (ii) contaminarea radioactiva fixata pe suprafata accesibila mediata pe 300 cm2, (sau intreaga suprafata accesibila in cazul canci aceasta este mai mica de 300 cm2) nu depaseste 8 x

      105 Bq/cm2 pentru emitatori beta, gama si emitatori alfa cu toxicitate redusa, sau 8 x 104 Bq/cm2 pentru toti ceilalti emitatori alfa;

    3. (iii) contaminarea radioactiva nefixata plus contaminarea radioactiva fixata pe suprafata inaccesibila mediata pe 300 cm2, (sau pe intreaga suprafata inaccesibila in cazul in care aceasta este mai mica de 300 cm2) nu depaseste 8 x 105 8q/cm2 pentru emitatori beta, gama si emitatori alfa cu toxicitate redusa, sau 8 x 104 Bq/cm2 pentru toti ceilalti emitatori alfa.

Cisterna

Art.242. Prin cisterna se intelege un container­ cisterna, o cisterna portabila, un vehicul rutier tip cisterna, un vagon de cale ferata tip cisterna sau un recipient avand o capacitate mai mare sau egala cu

450 litri pentru lichide, respectiv pulberi, granule, slam sau solide, incarcate in stare gazoasa sau lichida si care ulterior se solidifica, si o capacitate mai mare sau egala cu 1000 litri pentru gaze. Containerul-cisterna trebuie sa fie posibil de transportat pe uscat sau pe mare, de incarcat sau descarcat fara indepartarea echipamentului de structura. Containerul-cisterna trebuie sa posede elemente de stabilizare si accesorii exterioare de fixare, si trebuie sa poata fi ridicat atunci canci este plin.

Indice de transport (IT)

Art.243. Prin indice de transport (IT) se intelege un numar atribuit unui colet, ambalaj exterior sau container de transport sau materialelor ASJ-I sau OCS-I neambalate, si care este utilizat pentru a asigura controlul asupra expunerii la radiatii.

Toriu neiradiat

Art.244. Prin toriu neiradiat se intelege toriu avand un continut mai mic de 10-1 g de uraniu-233 per gram de toriu-232.

Uraniu neiradiat

Art.245. Prin uraniu neiradiat se intelege uraniu avand un continut de nu mai mult de 2 x 103 Bq de plutoniu per gram de uraniu-235, de nu mai mult de

9×105 Bq produsi de fisiune per gram de uraniu-235 si de nu mai mult de Sx 10-3 g de uraniu-236 per gram de uraniu-235.

Uraniu natural, saracit, imbogatit

Art.246. Prin uraniu natural se intelege uraniul separat chimic, avand compozitia izotopica naturala, adica o compozitie masica de aproximativ 99,28% uraniu-238 si 0,72% uraniu-235. Prin uraniu saracit se intelege uraniul continand un procentaj de uraniu- 235 mai mic decat compozitia izotopica a uraniului natural. Prin uraniu imbogatit se intelege uraniul continand un procentaj de uraniu-235 mai mare decat compozitia izotopica a uraniului natural. ln toate cazurile este prezent un foarte mic procent masic de uraniu-234.

Vehicul

Art.247. Prin vehicul se intelege orice vehicul rutier (incluzind vehiculele articulate, ca de exemplu combinatia modulul de tractare si semiremorca), o platforma sau un vagon de cale ferata. Fiecare remorca este considerata ca fiind un vehicul separat.

Nava

Art.248. Prin nava se intelege orice vas maritim sau mijloc de navigatie fluviala utilizat pentru transportul de marturi.

CAPITOLUL III

Prevederi generale

RADIOPROTECTIE

Art.301. ln vederea transportului de materiale radioactive trebuie stabilit un Program de radioprotectie. Natura si amploarea masurilor prevazute în cadrul programului depind de marimea si probabilitatea expunerii la radiatii. Programul trebuie sa raspunda cerintelor prevazute la art. 302-

303 si 305-309. Toate documentele programului trebuie sa fie puse la dispozitia autoritatii competente, la cerere, pentru inspectie.

Art.302. ln timpul transportului, protectia si securitatea trebuie sa fie optimizate in scopul mentinerii dozelor individuale, a numarului persoanelor expuse si a probabilitatii de iradiere la valori cat mai scazute rationaf posibil, luandu-se in considerare factorii economic, si sociali, si respectandu-se limitele relevante de doza prevazute de Normele Fundamentale de Securitate Radiologica. Se va avea in vedere corelarea activitatii de transport cu alte activitati.

Art.303. Personalul implicat in transport trebuie sa fie pregatit corespunzator în ceea ce priveste evitarea pericolelor de iradiere pe care le implica activitatile respective, cat si în ceeace priveste masurile pentru micsorarea expunerii sale, sau a altor persoane ce ar putea avea de suferit.

Art.304. Autoritatea competenta va efectua evaluarea periodica a dozelor de radiatii primite de persoane datorita activitatilor de transport de materiale radioactive, pentru a se asigura ca sistemul de protectie si securitate este conform cu prevederile Normelor Fundamentale de Securitate Radiologica si ale normelor relevante de securitate nucleara aplicabile.

Art.305. Pentru persoanele expuse profesional din domeniul transportului de materiale radioactive, unde se estimeaza ca doza efectiva:

  1. a) este foarte putin probabil sa depaseasca 1

    mSv intr-un an,

    nu se cer adoptarea de proceduri speciale de lucru, un control dozimetric detaliat, programe de evaluare a dozelor sau tinerea evidentei dozelor individuale;

  2. b) este probabil sa fie cuprinsa intre 1 si 6 mSv intr-un an,

    trebuie sa se introduca un program de evaluare a dozelor prin controlul radiometric al locurilor de munca respective sau prin monitorarea dozimetrica individuala;

  3. c) este probabil sa depaseasca 6 mSv într-un an,

trebuie sa se introduca monitorarea dozimetrica individuala.

Monitorarea dozimetrica individuala si monitorarea radiologica a locurilor de munca va fi insotita de o evidenta dozimetrica conforma cu prevederile Normelor Fundamentale de Securitate Radiologica. Art.306. Materialele radioactive trebuie sa fie amplasate suficient de departe fata de persoanele expuse profesional sau persoanele din populatie. Pentru calcularea distantelor sau a nivelului de iradiere, vor fi utilizate urmatoarele valori de referinta pentru doze:

  1. a) pentru persoanele expuse profesional, in zonele de sedere permanenta, o valoare maxima a dozei de 5 mSv într-un an;

  2. b) pentru persoanele din populatie, in zonele de acces obisnuit. se admite o valoare maxima a dozei pentru grupul critic de 1 mSv intr-un an.

Art.307. Materialele radioactive trebuie amplasate suficient de departe de filmele fotografice nedevelopate. Pentru determinarea distantelor de separare, se utilizeaza pentru iradierea maxima a filmului fotografic nedevelopat valoarea limita de O,1 mSv per expeditie.

INTERVENTIA IN CAZ DE ACCIDENT

Art.308. ln vederea protejarii persoanelor, bunurilor si mediului inconjurator in cazul accidentelor sau incidentelor in timpul transportului de materiale radioactive, se vor aplica prevederile stabilite in planul de interventie in caz de accident, aprobat de autoritatea competenta si de autoritatile competente ale celorlalte tari implicate in transportul international. Planurile de interventie in caz de accident vor fi întocmite in conformitate cu prevederile Normelor Fundamentale de Securitate Radiologica si a normelor specifice aplicabile in domeniu.

Art.309. Planurile de interventie in caz de accident sau incident trebuie sa ia în considerare si formarea de alte substante periculoase, ca rezultat al reactiei intre continutul expeditiei de materiale radioactive si mediul inconjurator.

ASIGURAREA CALITAT/1

Art.31O. ln vederea asigurarii conformitatii cu prezentele norme se vor stabili si implementa programe de asigurarea cafitatii bazate pe

standarde si norme nationafe, internationale sau afte standarde acceptate de autoritatea competenta, în toate fazele activitatii de transport: proiectarea, producerea, încercarea, documentarea, utilizarea, intretinerea si inspectia tuturor materialelor radioactive sub forma speciala, a materialelor radioactive cu dispersabilitate redusa, a coletelor, a operatiunilor de transport si depozitare in tranzit. Va fi pusa la dispozitia autoritatii competente certificarea implementarii specificatiilor de proiectare. Producatorul, expeditorul sau utilizatorul oricarui model de colet va asigura accesul pentru inspectii pe durata constructiei si utilizarii pentru a demonstra oricarei autoritati competente, recunoscute ca atare, ca:

  1. a) metodele si materialele de constructie utilizate pentru fabricarea ambalajelor sunt în concordanta cu prevederile specificatiilor de model aprobate; si

  2. b) toate ambalajele sunt periodic inspectate, reparate si intretinute in conditii bune astfel incat sa satisfaca in continuare toate cerintele prezentelor norme chiar si dupa utilizari repetate.

    Cand este necesara aprobarea modelelor de colete, validarea certificatelor de aprobare de model, o asemenea aprobare sau validare va tine seama si va depinde de gradul de adecvare al programului de asigurarea calitatii.

    ASIGURAREA CONFORM/TA T/1

    Art.311. Autoritatea competenta este responsabila pentru asigurarea conformitatii cu prezentele norme. Modul de îndeplinire a acestei responsabilitati include stabilirea si efectuarea unui program de urmarire a proiectarii, fabricatiei, incercarii, inspectiei si intretinerii ambalajelor, materialelor radioactive sub forma speciala si materialelor radioactive cu dispersabilitate redusa cat si a pregatirii, întocmirii documentatiei, manipularii si arimarii coletelor de catre expeditori si transportatori, pentru a demonstra punerea in aplicare a prezentelor norme.

    ARANJAMENTUL SPECIAL

    Art.312. O expeditie care nu este conforma cu toate cerintele aplicabile din aceste norme, nu poate fi transportata pe teritoriul Romaniei decat ca expeditie in aranjament special. Autoritatea competenta aproba prevederile conform carora o expeditie, care nu satisface toate cerintefe aplicabile ale acestor norme, poate fi transportata in aranjament special. Aceste prevederi trebuie sa fie adecvate, astfel incat sa se garanteze un nivel general de securitate nucleara si radiologica al transportului cel putin echivalent celui asigurat in cazul respectarii cerintelor corespunzatoare aplicabile din prezentele norme.

    Pentru expeditii internationale de acest tip, este necesara o aprobare multilaterala.

    CAPITOLUL IV

    Limite de activitate si restrictii privind materialele continute

    VALORILE DE BAZA ALE RADIONUCLIZILOR

    Art.401. ln Tabelul I sunt date urmatoarele valori de baza pentru radionuclizii individuali:

    1. a) Valorile activitatii A1si A2, exprimate in TBq;

    2. b) Concentratia de activitate pentru materiale exceptate, in Bq/g; si

    3. c) Limitele de activitate pentru expeditiile exceptate, exprimate in Bq.

DETERMINAREA VALORILOR DE BAZA ALE RADIONUCLIZILOR

Art.402. Pentru radionuclizii individuali, cu identitate cunoscuta, care nu sunt listati în Tabelul I, determinarea valorilor mentionate in art. 401 necesita aprobarea autoritatii competente, sau, în cazul transportului international, o aprobare multilaterala. Atunci cand forma chimica a fiecarui radionuclid este cunoscuta, se permite utilizarea valorii A2 în relatie cu clasa sa de solubilitate, conform recomandarilor Comisiei lnternationale de Radioprotectie (ICRP), daca se ia in considerare forma chimica atat in conditiile normale de transport cat si in cele de accident. Valorile A, si A2 prezentate in Tabelul li pot fi utilizate fara obtinerea aprobarii autoritatii competente.

Art.403. ln calcularea valorilor A1 si A2 pentru un radionuclid care nu figureaza in Tabelul I, un singur

lant de dezintegrare radioactiva in care radionuclizii se gasesc în proportiile din natura si în care nici un descendent nu are un timp de injumatatire fie mai mare de 1O zile, fie mai mare decat al nuclidului parinte, va fi considerat ca un singur radionuclid. Activitatea de luat în considerare si valorile A1 si A2 care vor fi folosite vor fi cele ale nucleului parinte din lant (valorile A1 si A2 ale parintelui vor tine cont de contributia descendentilor respectivi). ln cazul lanturilor de dezintegrare radioactiva în care unul sau mai multi descendenti au un timp de injumatatire mai mare de 10 zile, sau mai mare decat cel al

nuclidului parinte, vor fi considerati ca amestecuri de nuclizi diferiti.

Art.404. Pentru amestecuri de radionuclizi, valorile de baza la care se refera articolul 401 se pot determina cu urmatoarea relatie:

I

x111 = fU)

X(i)

unde f(i) este fractiunea de activitate sau concentratia de activitate a radionuclidului i în amestec;

X(i) este, dupa caz, valoarea corespunzatoare A1 sau A2, sau concentratia de activitate pentru materialele exceptate, sau limita de activitate pentru o expeditie exceptata, aplicata radionuclidului i;

X(m) este valoarea calculata pentru A1 sau A2, sau pentru concentratia de activitate pentru materiale exceptate, sau pentru limita de activitate pentru expeditia exceptata corespunzatoare amestecului de radionuclizi.

Art.405. Cand identitatea fiecarui radionuclid este cunoscuta, însa activitatile individuale ale unora dintre radionuclizi nu sunt cunoscute, radionuclizii pot fi reuniti in grupe, iar în formulele mentionate in art. 404 si 414 pot fi utilizate, respectiv, valorile cele mai mici care corespund la radionuclizii din fiecare grupa. Grupele se pot alcatui pe baza activitatii totale alfa si a activitatii totale beta/gama cand acestea sunt cunoscute, utilizandu-se valorile cele mai mici respectiv pentru emitatorii alfa sau pentru emitatorii beta/gama.

Art.406. Pentru radionuclizi individuali sau amestecuri de radionuclizi pentru care nu sunt disponibile informatiile necesare, se vor utiliza valorile din Tabelul li.

TABELUL I. VALORILE DE BAZA ALE RADIONUCLIZILOR

Radionuclid (numar atomic)

A,

A2

Concentratia de

activitate pentru

material exceetat

Limita de activitate

pentru expeditia

exceetata

(TBq)

(TBq)

(Bq/g)

(Bq)

Actiniu (89)

Ac-225 (a)

8×10-1

6 X rn-3

1×101

1×104

Ac-227 (a)

9×10-1

9 X 10-5

1×10-1

1×103

Ac-228

6×10-1

5×10-1

1×101

1×106

Argint (47)

Ag-105

2×10°

2×10°

1×102

1×106

Ag-108m (a)

?x10-1

?x10-1

1×101b)

1×106(b)

Ag-110m (a)

4×10-1

4×10-1

1×101

1×106

Ag-111

2×10°

6×10-1

1×103

1×106

Aluminiu (13) Al-26

1×10-1

1×10-1

1×101

1×105

Americiu (95) Am-241

1×101

1x1Q-3

1×10°

1×104

Am-242m (a)

1×101

1×10-3

1×10° (b)

1×104 (b)

Am-243 (a)

5×10°

1×10-3

1×10°(b)

1×103 (b)

Argon (18)

Ar-37

4×101

4×101

1×106

1×108

Ar-39

4×101

2×101

1×107

1×104

Ar-41

3×10-1

3×10·1

1×102

1×109

Arsen (33) As-72

3×10-1

3×10-1

1×101

1×105

As-73

4×101

4×101

1×103

1×107

As-74

1×10°

9×10-1

1×101

1×106

As-76

3×10-1

3×10·1

1×102

1×105

As-77

2×101

?x10·1

1×103

1×106

Astatin (85)

At-211 (a)

2×101

5×10·1

1×103

1×107

Aur (79)

Au-193

7×10°

2×10°

1×102

1×107

Au-194

1×10°

1×10°

1×101

1×106

Au-195

1×101

6×10°

1×102

1×107

Au-198

1×10°

6×10·1

1×102

1×106

Au-199

1×101

6×10·1

1×102

1×106

Bariu (56)

Ba-131 (a)

2×10°

2×10°

1×102

1×106

Ba-133

3×10°

3×10°

1×102

1×106

Ba-133 m

2×101

6×10·1

1×102

1×106

Ba-140(a)

Sx10·1

3×10·1

1×101 (b)

1×105 (b)

Beriliu (4)

Be-7

2×101

2×101

1×103

1×107

Be-10

4×101

6×10·1

1×104

1×106

Bismut (83)

Bi-205

?x10-1

?x10·1

1×101

1×106

Bi-206

3×10·1

3×10·1

1×101

1×105

Radionuclid

ţnumar atomic!

A1

A2

Concentratia de activitate pentru

material exceetat

Limita de activitate pentru expeditia

exceetata

Bi-207

?x10-1

?x10-1

1×101

1×106

Bi-210

1×10°

6×10-1

1×103

1×106

Bi-210m (a)

6×10-1

2×10·2

1×101

1×105

Bi-212 (a)

?x10·1

6×10·1

1×101 (b)

1×105(b)

Berkeliu (97)

Bk-247

8×10°

8×10-4

1×10°

1×104

Bk-249 (a)

4×101

3×10-1

1×103

1×106

Brom (35)

Br-76

4×10·1

4×10-1

1×101

1×105

Br-77

3×10°

3×10°

1×102

1×106

Br-82

4×10-1

4×10-1

1×101

1×106

Carbon (6)

C-11

1×10°

6×10-1

1×101

1×106

C-14

4×101

3×10°

1×104

1×107

Calciu (20) Ca-41

nelimitat

nelimitat

1×105

  • 1×107

Ca-45

4×101

1×10°

1×104

1×107

Ca-47 (a)

3×10°

3×10·1

1×101

1×106

Cadmiu (48)

Cd-109

3×101

2×10°

1×104

1×106

Cd-113m

4×101

5×10-1

1×103

1×106

Cd-115 (a)

3×10°

4×10-1

1×102

1×106

Cd-115m

5×10·1

5×10·1

1×103

1×106

Ceriu (58)

Ce-139

7×10°

2×10°

1×102

1×106

Ce-141

2×101

6×10-1

1×102

1×107

Ce-143

9×10·1

6×10·1

1×102

1×106

Ce-144(a)

2×10·1

2×10·1

1×102 (b)

1×105 (b)

Californiu (98)

Cf-248

4×101

6 X 10-3

1×101

1×104

Cf-249

3×10°

8 X 104

1×10°

1×103

Cf-250

2×101

2 X 10-3

1×101

1×104

Cf-251

7×10°

7 X 104

1×10°

1×103

Cf-252

Sx10·2

3 X 10-3

1×101

1×104

Cf-253 (a)

4×101

4 X 10·2

1×102

1×105

Cf-254

1 X 10·3

1 X 10-3

1×10°

1×103

Clor (17)

Cl-36

1×101

6×10·1

1×104

1×106

Cl-38

2×10-1

2×10·1

1×101

1×105

Curiu (96)

Cm-240

4×101

2 X 10·2

1×102

1×105

Cm-241

2×10°

1×10°

1×102

1×106

Cm-242

4×101

1 X 10·2

1×102

1×105

Cm-243

9×10°

1 X 10·3

1×10°

1×104

Cm-244

2×101

2 X 10·3

1×101

1×104

Cm-245

9×10°

9x 10·4

1×10°

1×103

Cm-246

9×10°

9 X 104

1×10°

1×103

Cm-247 (a)

3×10°

1 X 10·3

1×10°

1×104

Cm-248

2×10-2

3 X 104

1×10°

1×103

Cobalt (27)

Co-55

5×10·1

Sx10·1

1×101

1×106

Radionuclid

{numar atomic}

A1

Concentratia de

activitate pentru material exceetat

Limita de activitate pentru expeditia

exceetata

Co-56

3×10-1

3×10·1

1×101

1×105

Co-57

1×101

1×101

1x1a2

1×106

Co-58

1×10°

1×10°

1×101

1×106

Co-58m

4×101

4×101

1×104

1×107

Co-60

4×10-1

4×10-1

1×101

1×105

Crom (24) Cr-51

3×101

3×101

1×103

1×107

Cesiu (55) Cs-129

4×10°

4×10°

1×102

1×105

Cs-131

3×101

3×101

1×103

1×106

Cs-132

1×10°

1×10°

1×101

1×105

Cs-134

7×10-1

?x10-1

1×101

1×104

Cs-134m

4×101

6×10·1

1×103

1×105

Cs-135

4×101

1×10°

1×1O"

1×107

Cs-136

5×10-1

5×10·1

1×101

1×105

Cs-137 (a)

2×10°

6×10-1

1×101 (b)

1×104 (b)

Cupru (29) Cu-64

6×10°

1×10°

1×102

1×106

Cu-67

1×101

7×10-1

1×102

1×106

Disprosiu (66) Dy-159

2×101

2×101

1×103

1×107

Dy-165

9×10-1

6×10-1

1×103

1×106

Dy-166 (a)

9×10-1

3×10-1

1×103

1×106

Erbiu (68) Er-169

4×101

1×10°

1×104

1×107

Er-171

8×10-1

5×10-1

1×102

1×106

Europiu (63) Eu-147

2×10°

2×10°

1x1a2

1×106

Eu-148

sx10-1

sx10-1

1×101

1×106

Eu-149

2×101

2×101

1×102

1×107

Eu-150 viata scurta

2×10°

?x10·1

1×103

1×106

Eu-150 viata lunga

?x10·1

?x10·1

1×101

1×106

Eu-152

1×10°

1×10°

1×101

1×106

Eu-152m

8×10-1

ax10·1

1×102

1×106

Eu-154

9×10-1

6×10-1

1×101

1×106

Eu-155

2×101

3×10°

1×102

1×107

Eu-156

7×10-1

?x10-1

1×101

1×106

Fluor (9) F-18

1×10°

6×10·1

1×101

1×106

Fier (26) Fe-52 (a)

3×10·1

3×10·1

1×101

1×106

Fe-55

4×101

4×101

1×104

1×106

Fe-59

9×10-1

9×10·1

1×101

1×106

Fe-60 (a)

4×101

2×10-1

1x1a2

1×105

Galiu (31) Ga-67

7×10°

3×10°

1×102

1×106

Ga-68

Sx10-1

sx10-1

1×101

1×105

Ga-72

4×10-1

4×10-1

1×101

1×105

Gadoliniu (64) Gd-146 (a)

5×10-1

sx10·1

1×101

1×106

Gd-148

2×101

2×10·3

1×101

1×104

Radionuclid

{numar atomic!

A1

A2

Concentratia de activitate pentru

material exceetat

Limita de activitate

pentru expeditia exceetata

Gd-153

1×101

9×10°

1×102

1×107

Gd-159

3×10°

6×10-1

1×103

1×106

Germaniu (32)

Ge-68 (a)

5×10-1

5×10-1

1×101

1×105

Ge-71

4×101

4×101

1×104

1×108

Ge-77

3×10-1

3×10-1

1×101

1×105

Hafniu (72)

Hf-172 (a)

6×10-1

6×10-1

1×101

1×106

Hf-175

3×10°

3×10°

1×102

1×106

Hf-181

2×10°

5×10-1

1×101

1×106

Hf-182

Nelimitat

nelimitat

1×102

1×106

Mercur (80)

Hg-194 (a)

1×10°

1×10°

1×101

1×106

Hg-195m (a)

3×10°

7×10-1

1×102

1×106

Hg-197

2×101

1×101

1×102

1×107

Hg-197 m

1×101

4×10-1

1×102

1×105

Hg-203

5×10°

1×10°

1×102

1×105

Holmiu (67)

Ho-166

4×10·1

4×10·1

1×103

1×105

Ho-166m

6×10-1

5×10-1

1×101

1×106

Iod (53)

1-123

6×10°

3×10°

1×102

1×107

1-124

1×10°

1×10°

1×101

1×106

1-125

2×101

3×10°

1×103

1×106

1-126

2×10°

1×10°

1×102

1×106

1-129

nelimitat

nelimitat

1×102

1×105

1-131

3×10°

7×10·1

1×102

1×106

1-132

4×10-1

4×10·1

1×101

1×105

1-133

?x10-1

6×10-1

1×101

1×106

1-134

3×10·1

3×10-1

1×101

1×105

l-135(a)

6×10·1

6×10-1

1×101

1×106

Indiu (49)

ln-111

3×10°

3×10°

1×102

1×106

ln-113m

4×10°

2×10°

1×102

1×106

ln-114m(a)

1×101

5×10·1

1×102

1×106

ln-115m

7×10°

1×10°

1×102

1×106

Iridiu (77)

lr-189 (a)

1×101

1×101

1×102

1×107

lr-190

7×10·1

?x10·1

1×101

1×106

lr-192

1×10° (c)

6×10-1

1×101

1×104

lr-194

3×10·1

3×10-1

1×102

1×105

Potasiu (19) K-40

9×10·1

9×10-1

1×102

1×106

K-42

2×10·1

2×10·1

1×102

1×106

K-43

7×10·1

6×10·1

1×101

1×105

Kripton (36)

Kr-81

4×101

4×101

1×104

1×107

Kr-85

1×101

1×101

1×105

1×104

Kr-85m

8×10°

3×10°

1×103

1×1010

Kr-87

2×10·1

2×10-1

1×102

1×109

Concentratia de Limita de activitate

Radionuciid A1Ai activitate pentru pentru expeditia

{numar atomic} material exceetat exceetata

image

Lantan (57)

La-137 3×101 6×10° 1×103 1×107

La-140 4×10·1 4×10·1 1×101 1×105

Lutetiu (71)

Lu-172 6×10·1 6×10·1 1×101 1×106

Lu-173 8×10° 8×10° 1×102 1×107

Lu-174 9×10° 9×10° 1×102 1×107

Lu-147m 2×101 1×101 1×102 1×107

Lu-177 3×101 7×10·1 1×103 1×107

Magneziu (12)

Mg-28(a) 3×10·1 3×10·1 1×101 1×105

Mangan (25)

Mn-52 3×10·1 3×10·1 1×101 1×105

Mn-53 nelimitat nelimitat 1×104 1×109

Mn-54 1×10° 1×10° 1×101 1×106

Mn-56 3×10·1 3×10·1 1×101 1×105

Molibden (42)

Mo-93 4×101 2×101 1×103 1×108

Mo-99 (a) 1×10° 6×10·1 1×102 1×106

Azot (7)

N-13 9×10·1 6×10·1 1×102 1×109

Sodiu (11)

Na-22 5×10·1 sx10·1 1×101 1×106

Na-24 2×10·1 2×10·1 1×101 1×105

Niobiu (41)

Nb-93m 4×101 3×101 1×104 1×107

Nb-94 7×10·1 7×10·1 1×101 1×106

Nb-95 1×10° 1×10° 1×101 1×106

Nb-97 9×10·1 6×10·1 1×101 1×106

Neodim (60)

Nd-147 6×10° 6×10·1 1×102 1×106

Nd-149 6×10·1 Sx10·1 1×102 1×106

Nichel (28)

Ni-59 nelimitat nelimitat 1×104 1×108

Ni-63 4×101 3×101 1×105 1×108

Ni-65 4×10·1 4×10·1 1×101 1×106

Neptuniu (93)

Np-235 4×101 4×101 1×103 1×107

Np-236 viata scurta 2×101 2×10° 1×103 1×107 Np-236 viata lunga 9×10° 2×10·2 1×102 1×105

Np-237 2×101 2×10·3 1×10° (b) 1×103 (b)

Np-239 7×10° 4×10·1 1×102 1×107

Osmiu (76)

Os-185 1×10° 1×10° 1×101 1×106

Os-191 1×101 2×10° ·1×102 1×107

Os-191m 4×101 3×101 1×103 1×107

Os-193 2×10° 6×10·1 1×102 1×106

Os-194 (a) 3×10·1 3×10·1 1×102 1×105

Fosfor (15)

P-32 5×10·1 5×10·1 1×103 1×105

Radionuclid (nu mar atomic!

A1

A2

Concentratia de activitate pentru

material exceetat

Limita de activitate pentru expeditia

exceetata

P-33

4×101

1×10°

1×105

1×108

Protactiniu (91)

Pa-230 (a)

2×10°

?x10·2

1×101

1×106

Pa-231

4×10°

4x1Q·4

1×10°

1×103

Pa-233

5×10°

?x10·1

1×102

1×107

Plumb (82)

Pb-201

1×10°

1×10°

1×101

1×106

Pb-202

4×101

2×101

1×103

1×106

Pb-203

4×10°

3×10°

1×102

1×106

Pb-205

nelimitat

nelimitat

1×104

1×107

Pb-210 (a)

1×10°

Sx10·2

1×101(b)

1×104 (b)

Pb- 212 (a)

?x10·1

2×10·1

1×101 (b)

1×105 (b)

Paladiu (46)

Pd-103 (a)

4×101

4×101

1×103

1×108

Pd-107

nelimitat

nelimitat

1×105

1×108

Pd-109

2×10°

5×10·1

1×103

1×106

Prometiu (61)

Pm-143

3×10°

3×10°

1×102

1×106

Pm-144

?x10·1

?x10·1

1×101

1×106

Pm-145

3×101

1×101

1×103

1×107

Pm-147

4×101

2×10°

1×104

1×107

Pm-148m (a)

8×10·1

?x10·1

1×101

1×106

Pm-149

2×10°

6×10·1

1×103

1×106

Pm-151

2×10°

6×10·1

1×102

1×106

Poloniu (84) Po-210

4×101

2×10·2

1×101

1×104

Praseodim (59) Pr-142

4×10·1

4×10·1

1×102

1×105

Pr-143

3×10°

6×10·1

1×104

1×106

Platina (78) Pt-188(a)

1×10°

8×10·1

1×101

1×106

Pt-191

4×10°

3×10°

1×102

1×106

Pt-193

4×101

4×101

1×104

1×107

Pt-193m

4×101

Sx10·1

1×103

1×107

Pt-195m

1×101

Sx10·1

1×102

1×106

Pt-197

2×101

6×10·1

1×103

1×106

Pt-197m

1×101

6×10·1

1×102

1×106

Plutoniu (94) Pu-236

3×101

3×10·3

1×101

1×104

Pu-237

2×101

2×101

1×103

1×107

Pu-238

1×101

1x1Q·3

1×10°

1×104

Pu-239

1×101

1×10·3

1×10°

1×104

Pu-240

1×101

1×10·3

1×10°

1×103

Pu-241 (a)

4×101

6×10·2

1×102

1×105

Pu-242

1×101

1x1Q·3

1×10°

1×104

Pu-244 (a)

4×10·1

1×10·3

1×10°

1×104

Radiu (88) Ra-223 (a)

4×10·1

?x10·3

1×102 (b)

1×105 (b)

Ra-224 (a)

4×10·1

2×10·2

1×101 (b)

1×105 (b)

Ra-225 (a)

2×10·1

4x1Q·3

1×102

1×105

Ra-226(a)

2×10·1

3x1Q·3

1×101 (b)

1×104 (b)

Ra-228 (a)

6×10·1

2×10·2

1×101 (b)

1×105 (b)

1×102

Radionuclid (numar atomic)

A1

A2

                        

activitate pentru material exceptat

pentru expeditia exceptata

Rubidiu (37)

Rb-81

2×10°

ax10·1

1×101

1×106

Rb-83 (a)

2×10°

2×10°

1×102

1×106

Rb-84

1×10°

1×10°

1×101

1×106

Rb-86

5×10·1

sx10·1

1×102

1×105

Rb-87

nelimitat

nelimitat

1×104

1×107

Rb (natural)

nelimitat

nelimitat

1×104

1×107

Reniu (75)

Re-184

1×10°

1×10°

1×101

1×106

Re-184m

3×10°

1×10°

1×102

1×106

Re-186

2×10°

6×10·1

1×103

1×106

Re-187

nelimitat

nelimitat

1×106

1×109

Re-188

4×10·1

4×10·1

1×102

1×105

Re-189 (a)

3×10°

6×10·1

1×102

1×106

Re (natural)

nelimitat

nelimitat

1×106

1×109

Rodiu (45)

Rh-99

2×10°

2×10°

1×101

1×106

Rh-101

4×10°

3×10°

1×10

1×107

Rh-102

5×10·1

5×10·1

1×101

1×106

Rh-102m

2×10°

2×10°

1×102

1×106

Rh-103m

4×101

4×101

1×104

1×108

Rh-105

1×101

8×10·1

1×102

1×107

Radon (86) Rn-222 (a)

3×10·1

4×10·3

1×101 (b)

1×108 (b)

Ruteniu (44)

Ru-97

5×10°

5×10°

1×102

1×107

Ru-103 (a)

2×10°

2×10°

1×106

Ru-105

1×10°

6×10·1

1×101

1×106

Ru-106 (a)

2×10·1

2×10·1

1×102 (b)

1×105 (b)

Sulf (16)

S-35

4×101

3×10°

1×105

1×108

Stibiu (51)

Sb-122

4×10·1

4×10·1

1×102

1×104

Sb-124

6×10·1

6×10·1

1×101

1×106

Sb-125

2×10°

1×10°

1×102

1×106

Sb-126

4×10·1

4×10·1

1×101

1×105

Scandiu (21) Sc-44

Sx10·1

sx10·1

1×101

1×105

Sc-46

Sx10·1

Sx10·1

1×101

1×106

Sc-47

1×101

7×10·1

1×102

1×108

Sc-48

3×10·1

3×10·1

1×101

1×105

Seleniu (34)

Se-75

3×10°

3×10°

1×102

1×106

Se-79

4×101

2×10°

1×104

1×107

Siliciu (14) Si-31

6×10·1

6×10·1

1×103

1×106

Si-32

4×101

sx10·1

1×103

1×106

Samariu (62)

Sm-145

1×101

1×101

1×102

1×107

Sm-147

nelimitat

nelimitat

1×101

1×104

Sm-151

4×101

1×101

1×104

1×108

  • Radionuclid A1 A2 activitate pentru pentru expeditia

!numar atomic! material exceetat exceetata

image

Sm-153 9×10° 6×10·1 1×102 1×106

Staniu (50)

Sn-113(a) 4×10° 2×10° 1×103 1×107

Sn-117m 7×10° 4×10·1 1×102 1×106

Sn-119m 4×101 3×101 1×103 1×107

Sn-121m (a) 4×101 9×10·1 1×103 1×107

Sn-123 8×10·1 6×10·1 1×103 1×106

Sn-125 4×10·1 4×10·1 1×102 1×105

Sn-126 (a) 6×10·1 4×10·1 1×101 1×105

Strontiu (38)

Sr-82 (a) 2×10·1 2×10·1 1×101 1×105

Sr-85 2×10° 2×10° 1×102 1×106

Sr-85m 5×10° 5×10° 1×102 1×107

Sr-87m 3×10° 3x1QO 1×102 1×106

Sr-89 6×10·1 6×10·1 1×103 1×106

Sr-90 (a) 3×10·1 3×10·1 1×102 (b) 1×104 (b}

Sr-91 (a) 3×10·1 3×10·1 1×101 1×105

Sr-92 (a) 1×1o0 3×10·1 1×101 1×106

Tritiu (1)

T (H-3) 4×101 4×101 1×106 1×109

Tantal (73)

Ta-178 viata lunga 1×10° 8×10·1 1×101 1×106 Ta-179 3×101 3×101 1×103 1×107

Ta-182 9×10·1 sx10·1 1×101 1×104

Terbiu (65)

Tb-157 4×101 4×101 1×104 1×107

Tb-158 1×10° 1×10° 1×101 1×106

Tb-160 1×10° 6×10·1 1×101 1×106

Technetiu (43)

Tc-95m (a) 2×10° 2×10° 1×101 1×106

Tc-96 4×10·1 4×10·1 1×101 1×106

Tc-96m (a) 4×10·1 4×10·1 1×103 1×107

Tc-97 nelimitat nelimitat 1×103 1×108

Tc-97m 4×101 1×10° 1×103 1×107

Tc-98 8×10·1 7×10·1 1×101 1×106

Tc-99 4×101 9×10·1 1×104 1×107

Tc-99m 1×101 4×10° 1×102 1×107

Telur (52)

Te-121 2×10° 2×10° 1×101 1×106

Te-121m 5×10° 3×10° 1×102 1×105

Te-123m 8×10° 1×10° 1×102 1×107

Te-125m 2×101 9×10·1 1×103 1×107

Te-127 2×101 7×10·1 1×103 1×106

Te-127m (a) 2×101 sx10·1 1×103 1×107

Te-129 7×10·1 6×10-1 1×102 1×106

Te-129m (a) 8×10·1 4×10·1 1×103 1×106

Te-131m (a) 7×10·1 Sx10·1 1×101 1×106

Te-132 (a) sx10·1 4×10·1 1×102 1×107

Toriu (90)

Th-227 1×101 5x1Q·3 1×101 1×104

Th-228 (a) sx10·1 1x1Q·3 1×10° (b) 1×104 (b)

Th-229 5×10° Sx1Q·4 1×10° (b) 1×103 (b)

Th-230 1×101 1x1Q·3 1×10° 1×104

Radionuciid

A1

A2

Concentratia de

activitate pentru

Limita de activitate

pentru expeditia

{numar atomic}

material exceetat

exceetata

Th-231

4×101

2×10-2

1×103

1×107

Th-232

nelimitat

nelimitat

1×101

1×104

Th-234 (a)

3×10·1

3×10-1

1×103 (b)

1×105 (b)

Th (natural)

nelimitat

nelimitat

1×10° (b)

1×103 (b)

Titan (22) Ti-44 (a)

5×10-1

4×10-1

1×101

1×105

Taliu (81) Tl-200

9×10-1

9×10-1

1×101

1×106

Tl-201

1×101

4×10°

1×102

1×106

Tl-202

2×10°

2×10°

1×102

1×106

Tl-204

1×101

7×10-1

1×104

1×104

Tuliu (69) Tm-167

7×10°

8×10-1

1×102

1×106

Tm-170

3×10°

6×10-1

1×103

1×106

Îffi-171

4×101

4×101

1×104

1×108

Uraniu (92)

U-230 absorbtie rapida in plaman ( a) (d)

4×101

1×10-1

1×101 (b)

1×105 (b)

U-230 absorbtie medie inplaman (a) (e)

4×101

4×10-3

1×101

1×104

U-230 absorbte redusa in plaman (a) (f)

3×101

3x1Q-3

1×101

1×104

LJ-232 absorbtie rapida in plaman (d)

4×101

1×10-2

1×10° (b)

1×103 (b)

U-232 absorbtiemedieinplaman (e)

4×101

7×10-3

1×101

1×104

U-232 absorbtie redusa în

1×101

1×10-3

1×101

1×104

plaman (f)

U-233 absorbtie rapida în

4×101

9×10-2

1×101

1×104

plaman (d)

U -233 absorbtie medie in

4×101

2×10-2

1×102

1×105

plaman (e)

U-233 absorbtie redusa in

4×101

6×10-3

1×101

1×105

plaman (f)

U-234 absorbtie rapida în

4×101

9×10-2

1×101

1×104

plaman (d)

U-234 absorbtie medie în

4×101

2×10-2

1×102

1×105

plaman (e)

U-234 absorbtie redusa in

4×101

6×10-3

1×101

1×105

plaman (f)

U-235 toate tipurile de

nelimitat

nelimitat

1×101 (b)

1×104 (b)

absorbie (a), (d), (e), (f)

U-236 absorbtie rapida in

nelimitat

nelimitat

1×101

1×104

plaman (d)

U-236 absorbtie medie in

4×101

2×10-2

1×102

1×105

plaman (e)

U-236 absorbtie redusa in

4×101

6×10-3

1×101

1×104

plaman (f)

U-238 toate tipurile de

nelimitat

nelimitat

1×101 (b)

1×104 (b)

absorbtie (d), (e), (f)

LJ natural

nelimitat

nelimitat

1×10° (b)

1×103 (b)

LJ imbogat cupanala 20 % saumaiputin (g)

nelimitat

nelimitat

1×10°

1×103

LJ sarac,t

nelimitat

nelimitat

1×10°

1×103

Vanadiu (23) V-48

4×10·1

4×10-1

1×101

1×105

V-49

4×101

4×101

1×104

1×107

Wolfram (178)

W-178 (a)

9×10°

5×10°

1×101

1×106

W-181

3×101

3×101

1×103

1×107

W-185

4×101

8×10·1

1×104

1×107

18 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTE:A I, Nr. 137 bis/21.I1.2002

Radionuclid A1

(numar atomic)

W-187 2×10°

W-188 (a) 4×10-1

Xenon (54)

Xe-122 (a) 4×10-1

Xe-123 2×10°

Xe-127 4×10°

Xe-131m 4×101

Xe-133 2×101

Xe-135 3×10°

Ytriu (39)

Y-87 (a) 1×10°

Y-88 4×10-1

Y-90 3×10-1

Y-91 6×10-1

Y-91m 2×10°

Y-92 2×10-1

Y-93 3×10-1

Yterbiu (70)

Yb-169 4×10°

Yb-175 3×101

Zinc (30)

Zn-65 2×10°

Zn-69 3×10°

Zn-69m (a) 3×10°

Zirconiu (40)

Zr-88 3×10°

Zr-93 nelimitat

Zr-95 (a) 2×10°

Zr-97 (a) 4×10-1

A2

6×10-1

3×10-1

4×10-1

7×10-1

2×10°

4×101

1×101

2×10°

1×10°

4×10-1

3×10-1

6×10-1

2×10°

2×10-1

3×10-1

1×10°

9×10-1

2×10°

6×10-1

6×10-1

3×10°

nelimitat 8×10-1

4×10-1

Concentratia de activitate pentru material exceptat

image

1×102

1×102

1×102

1×102

1×103

1×104

1×103

1×103

1×101

1×101

1×103

1×103

1x1a2 1×102

1×102

1×102

1×103

1×101

1×104

1×102

1×102

1×103 (b)

1×101

1×101 (b)

Limita de activitate pentru expeditia exceptata

1×106

1×105

1×109

1×109

1×105

1×104

1×104

1×1010

1×106

1×106

1×105

1×106

1×106

1×105

1×105

1×107

1×107

1×106

1×106

1×106

1×106

1×107 (b)

1×106

1×105 (b)

  1. (a) Valorile A1 si/sau A;_ includ si contributiile descendentilor de viata mai mica de 10zile;

  2. (b) Usta nuclizilor parinte si a descendentilor lor inclusi in echilibru secular:

    Sr-90 Zr-93 Zr-97 Ru-106 Cs-137 Ce-134 Ce-144 Ba-140 Bi-212 Pb-210 Pb-212 Rn-220 Rn-222 Ra-223

    Y-90

    Nb-93m Nb-97 Rh-106 Ba-137m La-134 Pr-144 La-140

    Tl-208 (0.36), Po-212 (0.64) Bi-210,Po-210

    Bi-212,Tl-208 (0.36), Po-212 (0.64) Po-216

    Po-218, Pb-214, Bi-214, Po-214

    Rn-219, Po-215, Pb-211, Bi-211, Tl-207

    Ra-224 Ra-226 Ra-228 Th-226 Th-228 Th-229

    Th natural

    Th-234 U-230 U-232 U-235 U-238

    U-natural

    U-240 Np-237

    Am-242m Am-243

    Rn-220, Po-216, Pb-212, Bi-212, Tl-208(0.36), Po-212(0.64)

    Rn-222, Po-218, Pb-214, Bi-214, Po-214, Pb-210, Bi-210, Po-210 Ac-228

    Ra-222, Rn-218, Po-214

    Ra-224, Rn-220, Po-216, Pb-212, Bi-212, Tl-208(0.36), Po-212(0.64} Ra-225, Ac-225, Fr-221, At-217, Bi-213, Po-213, Pb-209

    Ra-228, Ac-228, Th-228, Ra-224, Rn-220, Po-216, Pb-212, Bi-212, Tl-208(0.36), Po-212 (0.64)

    Pa-234m

    Th-226, Ra-222, Rn-218, Po-214

    Th-228, Ra-224, Rn-220, Po-216, Pb-212, Bi-212, Tl-208 (0.36}, Po-212(0.64} Th-231

    Th-234, Pa-234rn

    Th-234. Pa-234m, U-234, Th-230, Ra-226, Rn-222, Po-218, Pb-214, Bi-214, Po-214, Pb- 210,Bi-210, Po-210

    Np-240m Pa-233 Am-242 Np-239

  3. (c) Cantitatea poate fi determinata prin masurarea ratei de dezintegrare sau prin masurarea intensitatii radiatiei la o distanta data fata de sursa;

  4. (d) Aceste valori se aplica numai la compusii de uraniu de forma UF6, UO2F2 sau UO2(NO3)i, alat în conditii normale de transport cat si in conditii de accident;

  5. (e) Aceste valori se aplica numai compusilor de uraniu de forma UO3, UF4 sau UCl4 si compusilor hexavalenti atat în conditii normale de transport cat si în conditii de accident;

  6. (f) Aceste valori se aplica pentru toti compusii uraniului altii decat cei mentionati la punctele (d) si (e) de mai sus;

  7. (g) Aceste valori se aplica numai la uraniu neiradiat.

TABELUL li. VALORILE DE BAZA PENTRU UN AMESTEC DE RADIONUCLIZI NECUNOSCUT! SAU

AMESTECURI

Continut radioactiv

A1 A2

Concentratia activitatii pentru materialele

exceotate

Activitati limita pentru expeditiile

exceotate

TBq

(T8q)

(Ba/a)

lBa)

Se stie ca sunt prezenti numai emitatori beta sau gama

0.1

0.02

1×101

1×104

Se stie ca sunt prezenti emitatori alfa

0.2

9x1Q·5

1×10·1

1×103

nu exista date relevante asupra continutului

0.001

9x1Q·5

1×10·1

1×103

LIMITE DE CONTINUT PENTRU COLETE

Art.407. Cantitatea de material radioactiv intr-un colet nu va depasi limitele corespunzatoare specificate in articolele 408 – 419.

Colete exceptate

Art.408. ln cazul materialelor radioactive, altele decat articolele fabricate din uraniu natural, uraniu saracit, sau toriu natural, un colet exceptat trebuie sa nu contina activitati mai mari decat urmatoarele valori:

  1. a) ln cazul în care materialul radioactiv este inclus sau formeaza o parte componenta a unui instrument sau a unui alt articol fabricat, cum ar fi un ceas sau un aparat electronic, limitele specificate in coloanele 2 si 3 ale Tabelului III pentru fiecare obiect individual si respectiv fiecare colet; si

  2. b) ln cazul în care materialul radioactiv nu este inclus sau nu este parte componenta a unui instrument sau a unui alt articol fabricat, limitele specificate in coloana 4 a Tabelului III.

TABELUL III. LIMITELE DE ACTIVITATE PENTRU COLETELE EXCEPTATE

Starea fizica a continutului

Instrumente sau articole

Materiale Limite pe colet•

Limite pe bucata•

Limite pe colet"

Solide:

– materiale radioactive sub forma

10·2A1

A1

10·3 A1

speciala

– alte forme

10·2A,

A2

10·3 A?

Lichide:

10·3 A2

10-1 A2

10·4 A2

Gaze:

  • tritiu

  • materiale radioactive sub forma speciala

  • alte forme

2 x 10·2A2

10·3 A1

10·3 A,

2 X 10·1 A2

10·2A1

10·2A,

2 x 10·2A2

10·3 A1

10·3 A2

0 Pentru amestecuri de radionuclizi, vezi art.404-406.

Art.409. Pentru articolele fabricate din uraniu natural, uraniu saracit, sau toriu natural, un colet exceptat poate contine orice cantitate de astfel de materiale daca suprafetele exterioare ale uraniului sau toriului sunt acoperite cu un invelis neradioactiv din metal sau alt material rezistent.

Art.41O. Pentru expedierea prin posta, activitatea totala in fiecare colet exceptat nu va depasi o zecime din limitele corespunzatoare, specificate in Tabelul III.

Colete industriale tip 1 (Cl-1), tip 2 (Cl-2), tip 3 (Cl-3)

Art.411. Activitatea totala intr-un singur colet cu materiale radioactive cu activitate specifica joasa ASJ, sau intr-un singur colet cu materiale radioactive contaminate la suprafata OCS, trebuie sa fie limitata astfel, incat intensitatea radiatiilor prevazuta în art.521 sa nu fie depasita. Activitatea unui singur colet trebuie, de asemenea sa fie limitata, astfel ca limitele de activitate pentru mijlocul de transport prevazute în art. 525 sa nu fie depasite.

Art. 412. ln cazul transportului pe calea aerului, activitatea continuta într-un singur colet continand ASJ-11 sau ASJ-III de forma solida necombustibila nu va depasi valori mai mari de 3000A2.

Colete tip A

Art. 413. Coletele tip A nu vor cantine activitati mai mari decat urmatoarele:

  1. a) Pentru materialele radioactive sub forma speciala – A1; sau

  2. b) Pentru toate celelalte materiale radioactive – A2. Art. 414 Pentru un amestec de radionuclizi a caror identitate respectiv activitate este cunoscuta, continutul radioactiv al unui colet tip A

    trebuie sa satisfaca urmatoarea conditie:

    I (; _) + I C(J _) :,; 1

    ,  1 (1) .i  2 (1 )

    unde:

    B(i) este activitatea radionuclidului i care este un material radioactiv sub forma speciala si

    Ar(i) este valoarea A1pentru radionuclidul i;

    C(j) este activitatea radionuclidului j pentru un material radioactiv altul decat sub forma speciala; A2(j} este valoarea A2pentru radionuclidul j;

    Colete tip B(U) si B(M)

    Art. 415. Coletele tip B(U) si B(M) nu v9r cantine:

    1. a) Activitati mai mari decat cele autorizate pentru modelul de colet,

    2. b) Radionuclizi diferiti de cei autorizati pentru modelul de colet,

    3. c) Materiale într-o forma geometrica sau intr-o stare fizica sau chimica diferite de cele autorizate pentru modelul de colet,

asa cum sunt specificate in certificatul de aprobare de model.

Art. 416 Coletele tip B(U) si B(M) , în cazul in care sunt transportate pe calea aerului, trebuie sa intruneasca cerintele de la art. 415 si trebuie sa nu cantina activitati mai mari decat :

  1. a) pentru materiale radioactive cu dispersabilitate redusa – cele autorizate pentru modelul de colet asa cum se specifica in certificatul de aprobarea de model;

  2. b) pentru materiale radioactive sub forma speciala

    – cea mai mica din valorile 3000 A1sau 100000A2, sau;

  3. c) pentru toate celelalte materiale radioactive – 3000 A2.

Colete tip C

Art. 417 Coletele tip C nu vor contine:

  1. a) Activitati mai mari decat cele autorizate pentru modelul de colet,

  2. b) Radionuclizi diferiti de cei autorizati pentru modelul de colet,

  3. c) Materiale intr-o forma geometrica sau stare fizica sau chimica diferite de cele autorizate pentru modelul de colet, asa cum este specificat in certificatul de aprobare de model.

Colete ce contin materiale fisile

Art. 418. Coletele continand materiale fisile nu vor contine:

  1. a) O masa de material fisil diferita de cea autorizata pentru modelul de colet,

  2. b) Orice radionuclid sau material fisil diferite de cele autorizate pentru modelul de colet, sau

  3. c) Materiale intr-o forma geometrica sau stare fizica sau chimica, ori intr-un aranjament spatial, diferite de cele autorizate pentru modelul de colet,

asa cum sunt specificate in certificatele de aprobare de model.

Colete ce contin hexaflorura de uraniu

Art. 419. Masa de hexaflorura de uraniu dintr-un colet trebuie sa nu depaseasca o valoare care ar conduce la un volum neocupat mai mic de 5% la temperatura maxima a coletului, asa cum este ea specificata pentru sistemele instalatiilor unde va fi utilizat coletul. Cand coletul este prezentat pentru transport, hexaflorura de uraniu trebuie sa fie in forma solida iar presiunea interna a coletului trebuie sa nu depaseasca presiunea atmosferica.

CAPITOLUL V

Cerinte de control si controlul transportului

CERINTE JNAINTE DE PRIMA EXPEDIERE

Art.501. lnainte de prima expediere a oricarui colet, trebuie îndeplinite urmatoarele cerinte:

  1. a) Daca presiunea de proiectare din interiorul anvelopei de izolare depaseste 35 kPa (presiune manometrica) trebuie sa se verifice ca anvelopa de izolare a fiecarui colet satisface cerintele de proiectare aprobate, referitoare la capabilitatea anvelopei de a-si mentine integritatea la presiunea respectiva.

  2. b) Pentru fiecare colet tip B(U), tip B(M) si tip C si pentru fiecare colet continand materiale fisile, trebuie sa se verifice ca eficacitatea ecranelor de protectie si a anvelopei de izolare, si atunci cand este cazul, caracteristicile transferului de caldura si eficacitatea sistemului de confinare, sa fie in limitele aplicabile sau specificate pentru modelul aprobat.

  3. c) Pentru coletele continand materiale fisile unde, in scopul satisfacerii cerintelor din art. 671 proiectul prevede intre componentele coletului si absorbanti de neutroni, se vor efectua verificari care sa demonstreze prezenta si distributia acestora.

CERINTE INAINTE DE FIECARE EXPEDIERE

Art.502. lnainte de fiecare expediere a oricarui colet, trebuie sa fie îndeplinite urmatoarele cerinte:

  1. a) Pentru orice colet se va verifica satisfacerea tuturor prevederilor relevante specificate in prezentele norme.

  2. b) Se va asigura ca toate accesoriile destinate ridicarii coletului, care nu satisfac prevederile art. 607, sa fie indepartate sau aduse intr-o stare care sa le faca inutilizabile pentru ridicarea coletului, conform art. 608.

  3. c) Se va verifica faptul ca pentru fiecare colet tip B(U), tip B(M) si tip C si pentru fiecare colet care cantine material fisil, sunt îndeplinite toate cerintele specificate in certificatul de aprobare de model.

  4. d) Fiecare colet tip B(U), B(M) si tip C va fi tinut dupa incarcare pana la apropierea suficienta de starea de echilibru, pentru a se putea demonstra satisfacerea cerintelor referitoare la temperatura si presiune. Orice exceptie de la aceste cerinte necesita o aprobare unilaterala.

  5. e) Pentru fiecare colet tip B(U}, B(M) si tip C se va verifica printr-o inspectie si/sau prin incercari corespunzatoare, ca toate capacele, ventilele si alte deschideri ale anvelopei de izolare prin care continutul radioactiv poate scapa, sunt închise în mod corespunzator si, dupa caz, sigilate astfel, incat sa se demonstreze conformitatea cu prevederile art. 656 si 669.

  6. f) Pentru fiecare material radioactiv sub forma speciala, trebuie sa se verifice ca toate cerintele

    specificate în certificatul de aprobare de model precum si cerintele relevante din prezentele norme sunt indeplinite.

  7. g) Pentru coletele continand materiale fisile, trebuie sa se realizeze, atunci cand este cazul, masurarea prevazuta la art. 674 b) si incercarile de control al etanseitatii fiecarui colet indicate in art. 677.

  8. h) Pentru fiecare material radioactiv cu dispersabilitate redusa trebuie sa se asigure ca sunt îndeplinite toate cerintele specificate in certificatul de aprobare de model precum si cerintele relevante din prezentele norme.

TRANSPORTUL Al TOR MARFURI

Art.503. Un colet nu va contine nici un alt articol cu exceptia acelor articole sau documente care sunt necesare pentru utilizarea materialului radioactiv. Aceasta prevedere nu exclude transportul materialului radioactiv cu activitate specifica joasa (ASJ), sau obiectelor contaminate la suprafata (OSC), împreuna cu alte articole. Transportul unor asemenea articole sau documente într-un colet, sau al materialelor radioactive cu activitate specifica joasa sau al obiectelor contaminate la suprafata, împreuna cu alte articole, se poate realiza daca nu exista nici o interactie intre acestea si ambalajul respectiv sau continutul sau radioactiv, susceptibila de a reduce securitatea coletului.

Art.504. Cisternele si containerele intermediare de transport in vrac utilizate pentru transportul materialelor radioactive nu se vor utiliza pentru depozitarea sau transportul altor marturi decat daca sunt decontaminate sub valoarea de 0.4 Bq/cm2 pentru emitatori beta si gama si emitatori alfa cu toxicitate redusa si sub valoarea de 0.04 Bq/cm2 pentru toti ceilalti emitatori alfa.

Art.505. Transportul altor marturi împreuna cu expeditiile de materiale radioactive transportate în regim de utilizare exclusiva sunt permise numai daca expeditia este controlata de expeditor si nu este interzisa de alte reglementari în vigoare.

Art.506. Pe durata transportului, expeditiile de materiale radioactive vor fi separate de alte marturi periculoase cu respectarea prevederilor regulamentelor de transport relevante pentru marfurile periculoase respective ale tarilor prin sau in care materialele vor fi transportate, sau, dupa caz, cu respectarea regulilor organizatiilor transportatoare competente, precum si a prevederilor prezentelor norme.

ALTE PROPRIETATI PERICULOASE ALE CONTINUTULUI

Art.507. La ambalare, etichetare, marcare, placardare, depozitare si transport, suplimentar fata de proprietatile radioactive si fisile se vor avea in vedere si oricare alte proprietati periculoase ale continutului coletului, cum ar fi proprietatile explozive, corozive, imflamabilitatea, piroforicitatea, toxicitatea chimica, cu scopul de a fi respectate toate prevederile din reglementarile de transport

relevante pentru marfurile periculoase din fiecare tara prin care, sau în care materialele vor fi transportate, sau dupa caz, in functie de regulile de transport adoptate de organizatia transportatoare competenta, precum si a prevederile prezentelor norme.

CERINTELE SI CONTROLUL PRIVIND CONTAMINAREA COLETELOR CU SCAPARI

Art. 508. Contaminarea radioactiva nefixata a suprafetelor exterioare ale oricarui colet trebuie sa fie mentinuta cat mai scazuta practic posibil, iar in timpul transportului obisnuit nu se vor depasi urmatoarele limite:

  1. a) 4 Bq/cm2 pentru emitatori beta si gama si emitatori alfa cu toxicitate redusa, si

  2. b) 0.4 Bq/cm2pentru alti emitatori alfa.

    Aceste limite sunt aplicabile pentru valoarea mediata pe orice suprafata de 300 cm2 de pe exteriorul coletului.

    Art. 509. Cu exceptia celor mentionate la art. 514, nivelul contaminarii radioactive nefixate pe suprafetele externe sau interne ale ambalajelor exterioare, containerelor de transport, cisternelor si containerelor intermediare de transport in vrac, nu va depasi limitele specificate in art. 508.

    Art. 51O. Daca se constata ca un colet este deteriorat sau prezinta scapari, sau daca este suspectat ca poate avea scapari sau deteriorari, accesul la acest colet va fi limitat. ln aceste cazuri o persoana calificata autorizata trebuie sa evalueze cat mai repede posibil gradul contaminarii radioactive si nivelul radiatiilor. Evaluarea se va extinde asupra coletului, mijlocului de transport, spatiilor adiacente zonelor de incarcare si descarcare si, daca este cazul, asupra tuturor celorlalte materiale care au fost transportate cu acelasi mijloc de transport. Dupa necesitati, în vederea protejarii . personalului, proprietatii si mediului inconjurator, in conformitate cu prevederile stabilite de autoritatea competenta respectiva, se vor lua masuri suplimentare în scopul prevenirii si minimizarii consecintelor unor asemenea scapari sau deteriorari.

    Art. 511. Coletele deteriorate sau avand scurgeri radioactive peste limitele maxime admise pentru conditii normale de transport pot fi transferate provizoriu intr-un loc acceptabil controlat dar nu vor fi expediate decat dupa repararea si decontaminarea lor.

    Art. 512. Un mijloc de transport sau echipament utilizat în mod curent pentru transportul materialelor radioactive, va fi periodic verificat în ceea ce priveste nivelul contaminarii radioactive. Frecventa unor astfel de verificari va fi legata direct de probabilitatea aparitiei unor contaminari radioactive, cat si de volumul transporturilor.

    Art. 513. Cu exceptia celor prevazute în art.514, orice mijloc de transport, echipament sau parte a acestuia, care in timpul transportului s-a contaminat radioactiv peste limitele specificate în art. 508, sau care prezinta o intensitate a radiatiei ce depaseste 5 µSv/h la suprafata, va fi decontaminat cat mai

    curand posibil de catre o persoana calificata si nu va fi reutilizat pana cand contaminarea radioactiva nefixata nu se va situa sub limitele prevazute in art. 508, iar intensitatea radiatiilor datorata contaminarii radioactive fixate pe suprafete, dupa decontaminare, va fi mai mica de 5 µSv/h.

    Art. 514. Un ambalaj exterior, container de transport, cisterna, container intermediar de transport in vrac, sau mijloc de transport utilizat exclusiv pentru transportul materialelor radioactive in regim de utilizare exclusiva, sunt exceptate de la prevederile art. 509 si 513 numai in ceea ce priveste suprafetele lor interne si numai pe durata cat raman folosite in conditii de utilizare exclusiva.

    CERINTELE Sf CONTROLUL PRIVIND TRANSPORTUL COLETELOR EXCEPTATE

    Art. 515. Coletele exceptate trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte, prevazute in Capitolele V si VI:

    1. a) cerintele specificate în art. 507, 508, 511, 516,

      534-536, 549 c), 554 si, dupa caz, 517-520;

    2. b) cerintele pentru coletele exceptate specificate in art. 620;

    3. c) pentru coletele exceptate care contin materiale fisile, una din cerintele de exceptare pentru materiale fisile prevazuta in art. 672 si cerinta prevazuta in art. 634

d}' cerintele din art. 579 si 580, daca coletele sunt expediate prin posta.

Art. 516. Intensitatea radiatiilor in orice punct de pe suprafata exterioara a unui colet exceptat trebuie sa nu fie mai mare de 5 µSv/h.

Art. 517. Materialele radioactive înglobate in, sau care formeaza o parte componenta a unui instrument sau a altui articol fabricat, avand activitatea sub limitele specificate in coloanele 2 si respectiv 3 din Tabelul 111, pot fi transportate într-un colet exceptat daca se demonstreaza ca:

  1. a) intensitatea radiatiilor la distanta de 10 cm de orice punct de pe suprafata externa a oricarui instrument sau articol neambalat nu este mai mare de 0.1 mSv/h, si

  2. b) fiecare instrument sau produs (cu exceptia ceasurilor sau a dispozitivelor radioluminiscente) va purta marcajul „RADIOACTIV”, si

c} materialul activ este complet acoperit de componente neactive (un dispozitiv îndeplinind doar functia de a "gazdui" un material radioactiv nu va fi considerat ca fiind un instrument sau articol fabricat).

Art. 518. Materialele radioactive sub alte forme decat cele specificate in art.517, avand activitati care nu depasesc limitele specificate in coloana 4 din Tabelul III, pot fi transportate într-un colet exceptat in urmatoarele conditii:

  1. a) coletul retine continutul radioactiv in conditii normale de transport; si

  2. b) coletul este etichetat cu marcajul „RADIOACTIV” pe suprafata interioara a sa in asa fel incat, la deschiderea coletului, sa fie

vizibil semnul de avertizare a prezentei materialului radioactiv.

Art. 519. Un articol fabricat in care singurul material radioactiv este uraniul natural neiradiat, uraniul saracit neiradiat sau toriul natural neiradiat, poate fi transportat ca un colet exceptat, daca suprafata exterioara a uraniului sau toriului este acoperita cu un invelis inactiv fabricat din metal sau alt material rezistent.

Cerinte si controale suplimentare pentru transportul ambalajelor goale

Art. 520. Un ambalaj gol, care a continut anterior materiale radioactive, poate fi transportat ca un colet exceptat daca sunt îndeplinite urmatoarele conditii:

  1. a) prezinta o stare fizica buna si este asigurat cu încuietoare;

  2. b) suprafata exterioara a uraniului sau toriului, utilizate in structura sa, este acoperita cu un invelis neradioactiv fabricat din metal sau alt material rezistent;

  3. c) nivelul contaminarii radioactive nefixate interne nu depaseste de mai mult de o suta de ori nivelurile specificate in art. 508; si

  4. d) orice eticheta care a fost aplicata pe acesta in conformitate cu prevederile art.541, nu mai este vizibila.

CERINTE PRIVIND TRANSPORTUL MATERIALELOR RADIOACTIVE CU ACTIVITATE SPECIFICA JOASA (ASJ) SI A OBIECTELOR CONTAMINATE LA SUPRAFATA (OCS) IN COLETE INDUSTRIALE, SAU NEAMBALATE (VRAC)

Art. 521. Cantitatea de material ASJ sau OCS intr­ un singur colet industrial tip 1 (Cl-1), colet industrial tip 2 (Cl-2), colet industrial tip 3 (Cl-3), sau obiecte sau ansambluri de obiecte, dupa caz, va fi limitata astfel incat. nivelul intensitatii radiatiei externe la 3 m de materialul neecranat, de obiectul sau de ansamblul de obiecte, nu va depasi 10 mSv/h.

Art.522. Materialele ASJ si OCS care sunt sau contin materiale fisile trebuie sa indeplineasca prevederile aplicabile din art.568, 569 si 671.

Art. 523. Materialele ASJ si OCS din grupele ASJ-I si OCS-I pot fi transportate neambalate, daca sunt respectate urmatoarele conditii:

  1. a) toate materialele neambalate, altele decat minereurile continand radioizotopi naturali, vor fi transportate astfel incat, în conditii obisnuite de transport nu vor putea sa aiba loc scapari ale continutului radioactiv din mijlocul de transport si nici inrautatirea protectiei biologice;

  2. b) fiecare mijloc de transport se afla in regim de utilizare exclusiva, cu exceptia cazurilor cand se transporta numai OCS-I la care contaminarea suprafetelor accesibile si neaccesibile nu depaseste de mai mult de zece ori nivelul specificat in art. 214;

  3. c) pentru OCS-I suspectate a avea suprafete inaccesibile, pe care contaminarea radioactiva nefixata depaseste valorile specificate in art. 241 a) (i), se vor lua masuri pentru împiedicarea

    raspandirii materialului radioactiv in mijlocul de transport.

    Art.524. Materialele ASJ si OCS, cu exceptia celor specificate in art. 523, vor fi ambalate in conformitate cu Tabelul IV.

    Art.525. Activitatea totala intr-un singur compartiment sau intr-o singura cala a unei nave fluviale sau in alt mijloc de transport, care transporta material radioactiv de forma ASJ sau OCS in colete tip Cl-1, Cl-2, Cl-3 sau neambalate, trebuie sa nu depaseasca limitele prevazute in Tabelul V.

    DETERMINAREA INDICELUI DE TRANSPORT

    (IT)

    Art.526. Indicele de transport (IT) pentru un colet, ambalaj exterior, container de transport, sau pentru materiale ASJ-I sau OCS-I neambalate (transportate in vrac), este numarul determinat astfel:

    1. a) Se determina intensitatea maxima a radiatiilor la distanta de 1 m de suprafetele exterioare ale unui colet, ambalaj exterior, cisterna, container de transport sau materialelor ASJ-I sau OCS-I neambalate (transportate in vrac) in milisievert

      pe ora (mSv/h) si valoarea gasita se multiplica cu 100. Numarul obtinut reprezinta indicele de transport. Pentru minereurile de uraniu si toriu cat si concentratele acestora, debitul maxim al dozei de radialii in orice punct situat la 1 m de suprafata exterioara a incarcaturii poate fi considerat dupa cum urmeaza:

      0.4 mSv/h – pentru minereuri si concentrate fizice de uraniu si toriu;

      0.3 mSv/h – pentru concentrate chimice de toriu

      0.02 mSv/h – pentru concentrate chimice de uraniu, altele decat hexafluorura de uraniu.

    2. b) Pentru cisterne, containere de transport, si materiale ASJ-I si OCS-I transportate in vrac, valoarea determinata la punctul (a) de mai sus, se multiplica cu factorul corespunzator din Tabelul VI.

    3. c) Cifra obtinuta in urma aplicarii prevederilor de la punctele a) si b) de mai sus se rotunjeste prin adaus, pana la prima zecimala (ex. 1.13 devine 1.2), exceptie face valoarea mai mica sau egala cu 0.05 care se va considera ca fiind zero.

TABELUL IV. CERINTE PENTRU COLETELE INDUSTRIALE DESTINATE TRANSPORTULUI MATERIALELOR ASJ SI OCS

Continutul radioactiv

Tipul coletului industrial

Utilizare exclusiva

Altfel decat in utilizare exclusiva

ASJ-I•

  • Solid

  • Lichid

Cl-1 Cl-1

Cl-1 Cl-2

ASJ-11

  • Solid

  • Lichid si qaz

Cl-2 Cl-2

Cl-2 Cl-3

ASJ-11I

Cl-2

Cl-3

ocs-I·

Cl-1

Cl-1

OCS-11

Cl-2

Cl-2

a Sub rezerva respectarii prevederilor art. 523, materialele ASJ-I si OCS-I pot fi transportate neambalate (in vrac).

TABELUL V. LIMITE DE ACTIVITATE PENTRU MIJLOACELE DE TRANSPORT DESTINATE TRANSPORTULUI MATERIALELOR ASJ SI OCS IN COLETE INDUSTRIALE SAU IN VRAC

Natura materialului

Limite de activitate pentru mijloace de transport altele decat cele destinate transportului fluvial

Limite de activitate pentru o cala sau un compartiment al unei nave destinate transportului fluvial

ASJ-I

fara limite

fara limite

ASJ-11 si ASJ-I11

solide necombustibile

fara limite

100 X A,

ASJ-11 si ASJ-I11

solide combustibile,

_toate lichidele si toate qazele

100 X A2

10 X A2

ocs

100 X A,

10 X A,

TABELUL VI. FACTORI DE MULTIPLICARE PENTRU INCARCATURI DE MARI DIMENSIUNI

Dimensiunea incarcaturiia

Factorul de multiplicare

dimensiunea incarcaturii ::; 1 m2

1

1 m2 :S 5 m2

5 m2 2 20 m2

2

3

10

Aria celei mai mari sectiuni transversale a incarcaturii

2 mSv/h, cu exceptia coletelor sau ambalajelor

Art. 527. Indicele de transport pentru fiecare ambalaj exterior, container de transport sau mijloc de transport se determina fie ca suma indicilor de transport ai tuturor coletelelor continute, fie prin masurarea directa a intensitatii radiatiei. Exceptie face cazul ambalajului exterior nerigid pentru care indicele de transport trebuie sa fie determinat ca suma a indicilor de transport ai tuturor coletelor.

DETERMINAREA INDICELUI DE SECURITATE LA CRITIC/TA TE (ISC)

Art. 528. Indicele de securitate la criticitate (ISC) pentru coletele continand materiale fisile se obtine prin impartirea numarului 50 la cea mai mica dintre cele doua valoari ale numarul N obtinut conform prevederilor art. 681 si 682 (ISC=50/N). Valoarea indicelui de securitate la criti_citate poate fi considerata zero in cazul in care un numar nelimitat de colete este subcritic (adica N este efectiv egal cu infinit in cele doua cazuri).

Art.529. Indicele de securitate la criticitate pentru fiecare expeditie se determina ca suma indicilor de securitate la criticitate pentru toate coletele continute de expeditie.

LIMITELE PRIVIND INDICII DE TRANSPORT (IT}, INDICII DE SECURITATE LA CRIT/CJTATE (ISC) SI INTENS/TA TEA RADIATIILOR PENTRU COLETE SI AMBALAJE EXTERIOARE

Art.530. Cu exceptia expeditiilor in regim de utilizare· exclusiva, indicele de transport al oricarui colet individual sau ambalaj exterior nu va fi mai mare de 1O si indicele de securitate la criticitate nu va fi mai mare de 50.

Art.531. Intensitatea radiatiilor in orice punct de pe suprafata exterioara a unui colet sau ambalaj exterior in regim de utilizare exclusiva nu va depasi

exterioare, transportate in regim de utilizare exclusiva pe calea ferata si rutier, cu respectarea conditiilor specificate in art. 572 a), sau in regim de utilizare exclusiva si in aranjament special cu o nava sau aeronava, cu respectarea conditiilor mentionate la art. 574 respectiv art. 578.

Art.532. Intensitatea maxima a radiatiilor in orice punct de pe suprafata exteriora a unui colet in regim de utilizare exclusiva nu trebuie sa fie mai mare de 10 mSv/h.

CATEGORII

Art.533. Coletele sau ambalajele exterioare trebuie sa fie clasificate in una din urmatoarele categorii: I­ ALB, li-GALBEN sau III-GALBEN, in conformitate cu conditiile specificate in Tabelele VII si cu urmatoarele cerinte:

  1. a) pentru determinarea categoriei corespunzatoare a unui colet sau ambalaj exterior se vor lua in considerare atat indicele de transport cat si intensitatea maxima a radiatiilor la suprafata exteriora. ln cazul in care indicele de transport satisface cerintele pentru o anumita categorie, însa intensitatea radiatiilor la suprafata acestuia satisface cerintele unei alte categorii, coletului i se va atribui categoria cea mai mare dintre cele doua. ln acest scop, categoria I-ALB va fi considerata ca fiind cea mai mica categorie.

  2. b) indicele de transport se va determina dupa procedurile specificate in art. 526 si 527.

  3. c) daca intensitatea maxima a radiatiilor pe suprafata este mai mare de 2 mSv/h, coletul sau ambalajul exterior trebuie sa fie transportat in regim de utilizare exclusiva, cu respectarea prevederilor art. 572 a), 574 sau 578 dupa caz.

  4. d) un colet transportat in aranjament special va fi considerat de categoria III-GALBEN.

  5. e) un ambalaj exterior care contine colete transportate in aranjament special va fi considerat de categoria III-GALBEN.

TABELUL VII. CATEGORII DE COLETE SI AMBALAJE EXTERIOARE

Conditii

Categoria

Indice de transport

Intensitatea maxima a radiatiilor in orice punct de pe suprafata exterioara-

oa

Nu mai mare de 0.005 mSv/h

I-ALB

Mai mare de O dar nu mai mare decat 1a

Mai mare de 0.005 mSv/h dar mai mic de 0.5 mSv/h

li-GALBEN

Mai mare de 1 dar nu mai mare decat 1O

Mai mare de 0.5 mSv/h dar mai mic de 2 mSv/h

III-GALBEN

Mai mare de 10

Mai mare de2 mSv/h dar mai mic de 10 mSv/h

111-GALBENb

a Daca IT nu este mai mare decat O.OS, valoarea sa se va considera ca fiind egala cu zero, in conformitate cu prevederile art.526 c);

b Va fi transportat in regim de utilizare exclusiva

MARCARE, ETICHETARE SI PLACARDARE

Marcare

Art.534. Fiecare colet trebuie sa aiba marcat clar si durabil fie denumirea expeditorului, fie a destinatarului, fie ambele.

Art. 535. Fiecare colet, in afara coletelor exceptate, va avea marcat clar si durabil pe exteriorul ambalajului numarul Organizatiei Natiunilor Unite

– precedat de literele "UN" precum si numele oficial de expeditere din tabelul VIII. ln cazul coletelor exceptate, altele decat coletele acceptate pentru

transportul intemational prin posta, este suficient doar numarul Natiunilor Unite precedat de literele "UN". Pentru coletele acceptate pentru transportul international prin posta se aplica prevederile art. 580.

Art. 536. Fiecare colet avand masa bruta mai mare de 50 kg trebuie sa aiba marcata clar si durabil pe fata exterioara a ambalajului masa sa bruta permisa.

TABELUL VIII. EXTRAS DIN LISTA NUMERELOR NATIUNILOR UNITE CU INDICAREA NUMELOR OFICIALE DE EXPEDIERE SI DESCRIERE, PERICOLELE SUPLIMENTARE SI LEGATURA CU LISTELE DE CERINTE APLICABILE

Lista de cerinted

Nr. UN

NUME OFICIAL DE EXPEDIERP si descriere

Risc asociat

1

2910

MATERIAL RADIOACTIV, COLET EXCEPTAT – CANTITATE

'

LIMITATA DE MATERIAL

2

2911

MATERIAL RADIOACTIV, COLET EXCEPTAT- INSTRUMENTE SIARTICOLE

3

2909

MATERIAL RADIOACTIV, COLET EXCEPTAT – ARTICOLE FABRICATE DIN URANIU NATURAL SAU URANIU SARACIT

SAU TORIU NATURAL

4

2908

MATERIAL RADIOACTIV, COLET EXCEPTAT- AMBALAJE GOALE

5

2912

MATERIAL RADIOACTIV, ACTIVITATE SPECIFICA JOASA

(ASJ-1), ne-fisile sau fisile exceptateb

6

3321

MATERIAL RADIOACTIV, ACTIVITATE SPECIFICA JOASA

(ASJ-11), ne-fisile sau fisile exceotateb

7

3322

MATERIAL RADIOACTIV, ACTIVITATE SPECIFICA JOASA

(ASJ-111), ne-fisile sau fisile exceotateb

8

2913

MATERIAL RADIOACTIV, OBIECTE CONTAMINATE LA

SUPRAFATA (OCS-I sau OSC-li), ne-fisile sau fisile exceptateb

9

2915

MATERIAL RADIOACTIV, COLETE TIP A, altele decat materiale radioactive sub forma speciala, ne-fisile sau fisile exceptateb

9

3332

MATERIAL RADIOACTIV, SUB FORMA SPECIALA, COLETE TIP

A, ne-fisile sau fisile exceptateb

10

2916

MATERIAL RADIOACTIV, COLET TIP B(U), ne-fisile sau fisile exceptateb

11

2917

MATERIAL RADIOACTIV, COLET TIP B(M), ne-fisile sau fisile exceptateb

12

3323

MATERIAL RADIOACTIV, COLET TIP C, ne-fisile sau fisile exceptateb

14

2919

MATERIAL RADIOACTIV, TRANSPORTAT IN ARANJAMENT

SPECIAL, ne-fisile sau fisile exceotateb

C

2978

MATERIAL RADIOACTIV, HEXAFLORURA DE URANIU, ne-fisile

sau fisile exceptateb

Coroziv

(UN clasa 8)

6+13

3324

MATERIAL RADIOACTIV, ACTIVITATE SPECIFICA JOASA (ASJ-11), FISIL

7+13

3325

MATERIAL RADIOACTIV, ACTIVITATE SPECIFICA JOASA (ASJ-111), FISIL

8+13

3326

MATERIAL RADIOACTIV, OBIECTE CONTAMINATE LA

SUPRAFATA (OSC-li sau OSC-li), FISIL

9+13

3327

MATERIAL RADIOACTIV, COLET TIP A, FISIL, altele decat sub

forma speciala

9+13

3333

MATERIAL RADIOACTIV, COLET TIP A ' SUB FORMA

SPECIALA, FISIL

10+13

3328

MAîERIAL RADIOACTIV, COLET TIP B(U), FISIL

11+13

3329

MATERIAL RADIOACTIV, COLET TIP B(M), FISIL

12+13

3330

MATERIAL RADIOACTIV, COLET TIP C, FISIL

14+13

3331

MATERIAL RADIOACTIV, TRANSPORTAT SUB ARANJAMENT

SPECIAL, FISIL

C +13

..-·-

2977

MATERIAL RADIOACTIV, HEXAFLORURA DE URANIU, FISIL

Coroziv

(UN Clasa 8)

0 "NUMELE OFICIAL DE EXPEDIERE" se afla in coloana "NUME OFICIAL DE EXPEDIERE si descriere" si se rezuma la textul scris cu litere majuscule. ln cazul numerelor UN 2909 si UN2911 in care sunt prevazute mai multe NUME OFICIALE DE EXPEDIERE alternative separate prin cuvantul "sau", se va utiliza numai NUMELE OFICIAL DE EXPEDIERE aplicabil

b expresia "fisile exceptate" se aplica numai pentru acele colete care satisfac cerintele art. 672

c UN 2977 si Un 2978 sunt cazuri speciale fara legatura unica cu Listele de cerinte

d Listele de cerinte emise de CNCAN conform unei reglementari specifice.

  1. a) Indicativul atribuit de autoritatea competenta

    Art.537. Fiecare colet care corespunde:

    1. a) unui colet industrial tip Cl-1, unui colet industrial tip Cl-2 sau unui colet industrial tip Cl-3 va fi marcat clar si durabil pe fata exterioara a ambalajului cu marcajele „Tip Cl-1”, „Tip Cl-2″, Tip Cl-3”;

    2. b) modelului de colet tip A va fi marcat clar si durabil pe fata exterioara a ambalajului cu marcajul „Tip A”;

    3. c) un colet industrial tip 2 Cl-2, un colet industrial tip 3 Cl-3 sau un colet tip A va fi clar si durabil marcat pe fata exterioara a ambalajului cu codul international de inregistrare al vehiculului (codul VRI) al tarii de origine a modelului si numele producatorului sau orice alte indicative ale ambalajului cerute de autoritatea competenta.

    Art.538. Fiecare colet care corespunde unui model de colet aprobat in conformitate cu prevederile art. 805-814 sau 816-817 va fi marcat clar si durabil pe fata exterioara a ambalajului cu:

    acelui model de colet;

  2. b) Numarul de serie prin care se identifica fiecare colet care corespunde acelui model;

  3. c) ln cazul unui model de colet tip B(U) sau Tip B(M), cu marcajul „Tip B{U)” sau „Tip B{M)”.

  4. d) ln cazul coletului tip C cu marcajul „Tip C”. Art.539. Fiecare colet care corespunde unui model de colet tip B{U), tip B(M) sau tip C trebuie sa fie marcat pe fata exterioara cu trifoiul prezentat in Figura 1. Marcarea va fi evidenta, vizibila si durabila, realizata prin stantare, gravare, poansonare sau prin alte metode care asigura rezistenta marcarii la efectele focului si apei.

Art. 540. ln cazul in care materialul ASJ-1 sau OCS-1 este continut in recipienti sau invelisuri exterioare si sunt transportate in regim de utilizare exclusiva conform art. 523, suprafata exterioara · a acestor recipienti si invelisuri exterioare trebuie sa poarte marcajul "RADIOACTIV ASJ-1" sau 'RADIOACTIV

OCS-1", dupa caz.

image

  • ◄◄–X/2

X

sx

...

...

60°

Figura 1. Simbolul de baza pentru pericolul de radiatii (trifoiul) cu proportiile bazate pe raza X a cercului central. Dimensiunea minima a lui X va fi 4 mm.

Etichetare

Art.541. Cu exceptia containerelor mari de transport si a cisternelor pentru care se utilizeaza semnele prevazute in art. 546, fiecare colet, ambalaj exterior si container de transport, trebuie sa poarte etichete conforme cu modelele din Figurile 2, 3 si 4, corespunzatoare categoriei respective. ln plus, fiecare colet, ambalaj exterior sau container de transport continand materiale fisile, altele decat materialele fisile exceptate conform art.672, va purta etichete conform cu modelul din Figura 5. Orice eticheta care nu corespunde continutului trebuie sa fie ind partata sau acoperita. Pentru materialele radioactive, avand si alte proprietati periculoase, se aplica prevederile art.507.

Art.542. Etichetele conform modelelor din Figurile 2, 3 si 4 se fixeaza pe doua parti opuse ale exteriorului coletului sau ambalajului exterior, sau pe cele patru parti exterioare ale unui container de transport sau ale unei cisterne. Etichetele conforme modelului din Figura 5 se fixeaza alaturat etichetelor conforme modelelor din Figurile 2, 3 si 4. Etichetele trebuie sa nu acopere marcajele specificate in art. 534-539.

Etichetare pentru continutul radioactiv

Art.543. Fiecare eticheta din Figurile 2, 3 si 4 trebuie sa cantina urmatoarele informatii:

  1. (a) Continutul:

    1. (i) Numele radionuclidului (radionuclizilor) asa cum este prevazut in Tabelul I, utilizand simbolurile din acesta, cu exceptia cazului materialelor ASJ-1. Pentru amestecuri de radionuclizi, in spatiul pe care ii permite linia, se vor mentiona cei mai restrictivi nuclizi. Grupa ASJ sau OCS trebuie sa fie mentionata dupa numele radionuclidului (radionuclizilor) respectiv (i). ln acest scop vor fi utilizati termenii „ASJ-11”, „ASJ-111”, „OCS-1” si „OCS-11”.

    2. (ii) Pentru materialele ASJ-1, nu este necesara mentionarea radionuclidului, fiind suficienta numai mentionarea termenului „ASJ-1”.

  1. b) Activitatea: Activitatea maxima a continutului radioactiv pe durata transportului, exprimata in becquereli (Bq), cu prefixul corespunzator din St conform Anexei li. Pentru materialele fisile, in loc de activitatea maxima, se poate utiliza masa totala exprimata in grame• (g), sau în multipli ai gramului.

    image

    _… ···.ADIOACTIV

    I

    •. ···-….

    ACTIVITATE––––––

    CONTINUT ­

    '(­

    .,.lt, 1,

    …..c.:o –

    <::,

    .,_

    :,..

    .....

  2. c) Pentru ambalaje exterioare si containere de transport, „continutul” si „activitatea” mentionate pe eticheta vor cuprinde informatiile specificate in art.543 a) si respectiv 543 b), totalizate pe întregul continut al ambalajului exterior sau containerului de transport. Fac exceptie etichetele ambalajelor exterioare sau ale containerelor de transport, in cazurile in care

    acestea contin incarcaturi mixte de colete cu diferiti radionuclizi; in asemenea situatii se va insera mentiunea: "Vezi documentele de transport".

  3. d) Indicele de transport: Vezi art.526 si 527. Completarea indicelui de transport pentru categoria I-ALB nu este necesara.

Figura 2. Eticheta pentru categoria I-ALB. Culoarea de fond a etichetei trebuie sa fie alba, culoarea trifoiului, a caracterelor si liniilor trebuie sa fie neagra, iar culoarea barei categoriei trebuie sa fie rosie.

image

.••- –..A.. DIOACTIV

11

4,.

IP.

"'b

CONTI NUT ­

ACTIVITATE––––––

                               

9-5

V,

4,.

INDICE DE

TRANSPORT

<$'..,,, .._..,

,x'

:-,.. ,·•..

Figura 3. Eticheta pentru categoria li-GALBEN. Culoarea de fond a jumatatii superioare a etichetei trebuie sa fie galbena, iar a jumatatii inferioare, alba; culoarea trifoiului, a caracterelor si liniilor trebuie sa fie neagra, iar culoarea barelor categoriei trebuie sa fie rosie.

Etichetarea pentru securitatea la criticitate

Art. 544. Fiecare eticheta conforma modelului din Figura 5 trebuie sa fie completata cu indicele de securitate la criticitate (ISC) asa cum este specificat in certificatul de aprobare al aranjamentului special, sau in aprobarea de model eliberata de autoritatea competenta.

Art. 545. Pentru ambalajele exterioare si containerele de transport, indicele de securitate la criticitate (ISC) de pe eticheta va contine informatiile cerute in art. 544 sumate pe întreg continutul de materiale fisile al ambalajului exterior sau al containerului de transport.

image

R: ! !:..!. –––

"'-."'-.ACTIVITATE–-

<'                                

$ #"

C:j

<$'., .ş,

"'

•.,._DICTERADNSPEORT

'1 7

.. '··…..

..

••

….……

Figura 4. Eticheta pentru categoria III-GALBEN. Culoarea de fond a jumatatii superioare a etichetei trebuie sa fie galbena, iar a jumatatii inferioare alba, culoarea trifoiului, a caracterelor si liniilor trebuie sa fie

neagra, iar culoarea barelor categoriei trebuie sa fie rosie.

Placardare

Art.546. Containerele mari de transport in care se transporta colete, altele decat coletele exceptate, si cisternele, trebuie sa poarte patru placarde conforme cu modelul prezentat in Figura 6. Placardele vor fi fixate intr-o pozitie verticala pe fiecare perete lateral si pe peretii din fata si din spate ai containerului mare de transport sau ai cisternei. Orice placarda, care nu are legatura cu continutul, trebuie sa fie indepartata. Este permisa, ca alternativa, in loc sa se utilizeze etichete si placarde, utilizarea numai de etichete marite, dupa modelele prezentate in Figurile 2, 3, 4 si 5, dupa caz, avand dimensiunile minime prezentate in Figura 6.

Art.547. ln cazul in care expeditia din containerul de transport sau cisterna este formata din materiale

ASJ-I sau OCS-I neambalate (in vrac), sau daca materialul radioactiv ambalat intr-un container de transport in regim de utilizare exclusiva are un singur numar UN, se va afisa obligatoriu numarul UN corespunzator expeditiei respective, prevazut in Tabelul VIII. Numerele, avand inaltimea de cel putin 65 mm, se vor marca in culoarea negru, dupa cum urmeaza:

  1. a) in jumatatea inferioara, pe fondul alb al placardei prezentate în Figura 6, precedat de literele „UN” sau

  2. b) pe placarda prezentata in Figura 7.

Cand se utilizeaza alternativa data la punctul b) de mai sus, placarda suplimentara trebuie fixata in imediata vecinatate a placardei principale, pe toate cele patru parti ale containerului de transport sau ale cisternei.

image

IFISILI

..•········

•••••..,……

INDICE

DE SECURITATE LA CRITICITATE

­

-'q,

? '¾

,f'" ..,c"';:;

(Jo

.;s-.:-"' !S'

'Y

.•·•'-.

, •··

Figura 5. Eticheta pentru indicele de securitate la criticitate. Eticheta are fondul alb iar liniile si caracterele sunt de culoare neagra.

image

:.•..·

•·.· ..

.

·.-:·

:,·

.

·.-.-·

•.

.-. . . . . . . .. .

RADIOACTIV

1/

't'

"1

,,, "" ((,

,p"'

,

Figura 6.Placarda. Cu exceptia prevazuta la art. 570, dimensiunile indicate sunt minime; in caz de marire se respecta proportiile. Numarul "7" trebuie sa nu fie mai mic de 25 de mm in inaltime. Eticheta are culoarea de fond galben in jumatate superioara si alb in jumatatea inferioara, culoarea trifoiului si a caracterelor este neagra. Utilizarea cuvantul "RADIOACTIV" in jumatate inferioara este optionala pentru a permite ca alternativa afisarea numarului UN corespunzator pentru expeditie.

image

1 f –­

·t

,-

i

;!;

::!! f E

2

–––-D1MENSIUNEM1N.IMA i:.,..10mm

300mm '

Figura 7. Placarda pentru afisarea separata a Numarului Natiunilor Unite (UN). Culoarea de fond a placardei trebuie sa fie portocalie, iar cea a bordurii si numarului UN trebuie sa fie neagra. Simbolul "****" este figurat in spatiul in care trebuie inscriptionat numarul UN corespunzator materialului radioactiv, asa cum este prevazut in Tabelul VIII.

RESPONSAB/LITATILE EXPEDITORULUI

Art.548. Asigurarea etichetarii, marcarii si a placardarii in conformitate cu prevederile cerintelor art. 520d) si 534-547 este in responsabilitatea expeditorului.

lnformatii privind expeditia

Art.549. Expeditorul va include in documentele de transport ale fiecarei expeditii urmatoarele informatii, in ordinea de mai jos:

  1. a) Numele oficial de expediere, asa cum este specificat in Tabelul VIII;

  2. b) Numarul Clasei Natiunilor Unite care este „7” ;

  3. c) Numarul Natiunilor Unite atribuit materialului respectiv, asa cum este specificat in Tabelul

    VIII. precedat de literele "UN";

  4. d) Numele si simbolul fiecarui radionuclid iar pentru un amestec de radionuclizi o descriere generala sau lista radionuclizilor cei mai restrictivi;

  5. e) O descriere a formei fizice si chimice a materialului, sau o mentiune ca materialul este un material radioactiv sub forma speciala sau un material cu dispersabilitate redusa. Pentru forma chimica se accepta si o descriere chimica generica;

  6. f) Activitatea maxima a continutului radioactiv pe durata transportului exprimata in bequereli (Bq) cu prefixul adecvat in SI conform Anexei li. Pentru materialele fisile, in loc de activitate se poate utiliza masa totala de material fisil exprimata in grame (g), sau in multipli ai gramului.

  7. g) categoria coletului: I-ALB; li-GALBEN sau I11- GALBEN;

  8. h) Indicele de transport (numai pentru categoriile

    li-GALBEN sau III-GALBEN);

  9. i) Indicele de securitate la criticitate (ISC) pentru materialele fisile altele decat cele exceptate conform art. 672;

  10. j) Codul de identificare atribuit fiecarui certificat de aprobare emis de autoritatea competenta pentru fiecare material radioactiv sub forma speciala, material radioactiv cu dispersabilitate redusa, expediere in aranjament special, model de colet sau expediere aplicabile expeditiei;

  11. k) Pentru expeditii formate din colete în ambalaje exterioare sau colete de transport o informatie detaliata asupra continutului fiecarui colet din ambalajul exterior sau containerul de transport, si, cand este cazul, al continutului fiecarui ambalaj exterior sau container de transport din expeditie. Daca coletele vor fi scoase din ambalajele exterioare sau containerele de transport într-un punct intermediar de descarcare, vor trebui prezentate documentele de transport corespunzatoare.

    1. I) Daca o expeditie necesita transport în regim de utilizare exclusiva, se va face mentiunea „EXPEDIERE IN REGIM DE UTILIZARE EXCLUSIVA”;

m) Activitatea totala a incarcaturii pentru ASJ-11, ASJ-III, OCS-1, OCS-II sub forma de multiplu de A2.

Declaratia expeditorului

Art.550. Expeditorul va include in documentele de transport o declaratie avand continutul urmator sau un continut echivalent:

"Subsemnatul, prin prezenta declar (certific) continutul acestei expeditii ca este descris exact si in totalitate prin numele oficial de expediere, si este clasificat, ambalat, marcat si etichetat în mod adecvat, sieste, din toate punctele de vedere, intr-o stare corespunzatoare transportului (se vor insera modurile de transport implicate) in conformitate cu reglementarile interne si internationale aplicabile." Art.551. ln cazul în care continutul declaratiei constituie deja o cerinta de transport a unei conventii internationale, expeditorul nu va mai da o astfel de declaratie pentru acele parti ale transportului, care sunt acoperite de conventia respectiva.

Art.552. Declaratia va fi semnata si datata de catre expeditor. Semnaturile in facsimil nu sunt valabile. Art.553. Declaratia trebuie sa figureze pe acelasi document care cantine informatiile referitoare la expeditie, enumerate la art.549.

lndepartarea sau acoperirea etichetelor

Art.554. Cand un ambalaj gol se expediaza sub forma de colet exceptat se vor respecta prevederile art.520, iar etichetele utilizate anterior vor fi indepartate sau acoperite.

lnformatii pentru transportator

Art.555. Expeditorul va furniza în documentele de transport indicatii referitoare la actiunile ce trebuiesc intreprinse de catre transportator, daca vor fi necesare. lndicatiile vor fi redactate în limbile considerate necesare de catre transportator, sau de catre autoritatile implicate in transportul respectiv si vor cuprinde cel putin urmatoarele puncte:

  1. a) Cerinte suplimentare pentru operatiile de incarcare, arimare, transport, manipulare si descarcare a coletelor, ambalajelor exterioare, containerelor de transport , cu includerea de prevederi speciale de arimare pentru disiparea calciurii, (vezi art.565), sau o mentiune ca asemenea cerinte nu sunt necesare;

  2. b) Restrictii referitoare la modurile de transport sau mijloacele de transport si orice instructiune referitoare la ruta de transport;

  3. c) Masuri de interventie în caz de urgenta. Art.556. Certificatele corespunzatoare expeditiei respective aplicabile, eliberate de autoritatea competenta, nu trebuie neaparat sa insoteasca expeditia. Expeditorul este obligat sa le furnizeze transportatorului înainte de incarcare si descarcare.

Notificarea autoritatii competente

Art.557. lnainte de prima expediere a oricarui colet care necesita aprobare de model, expeditorul va

lua masuri pentru ca o copie dupa fiecare certificat eliberat de autoritatea competenta pentru modelul coletului respectiv, sa fie transmisa autoritatii competente din fiecare tara prin sau pe teritoriul careia va fi transportata expeditia. Nu este necesar ca expeditorul sa astepte instiintarea de primire de catre autoritatea competenta, sau ca autoritatea competenta sa instiinteze expeditorul ca a primit certificatul de aprobare de model.

Art.558. Pentru fiecare expediere din categoriile prezentate la punctele a), b), c) sau d) de mai jos, expeditorul va notifica autoritatea competenta a fiecareia din tarile prin sau pe teritoriul careia, sau spre care va fi transportata expeditia respectiva. Aceasta notificare trebuie sa fie in posesia fiecarei autoritati competente cu cel putin 7 zile înainte de desfasurarea expedierii.

  1. a) Colete tip C continand materiale radioactive cu o activitate superioara celei mai mici valori dintre 3 OOO A1 sau 3 OOO A2, dupa caz, si 1OOO TBq;

  2. b) Colete tip B(U) continand materiale radioactive cu o activitate superioara celei mai mici valori dintre 3 OOO A1 sau 3 OOO A2, dupa caz, si 1OOO TBq;

  3. c) Colete tip B(M);

  4. d) Expedieri sub aranjament special.

Art.559. Notificarea expeditiei va cuprinde:

  1. a) Suficiente informatii, care sa faca posibila identificarea coletului sau coletelor, inclusiv toate numerele certificatelor de aprobare aplicabile si indicativele autoritatilor competente;

  2. b) lnformatii referitoare la perioada efectuarii expeditiei, data planificata a sosirii, ruta propusa;

  3. c) Numele materialului radioactiv sau radionuclizilor;

  4. d) Descrierea formelor fizice si chimice ale materialului radioactiv sau indicatia ca este un material radioactiv sub forma speciala sau un material radioactiv cu dispersabilitate redusa;

  5. e) Activitatea maxima a continutului radioactiv pe durata transportului, exprimata in becquereli (Bq) cu prefixul corespunzator SI conform Anexei li. Pentru materialele fisile, in locul activitatii, se poate specifica masa materialului fisil in grame (g) sau multiplii gramului.

Art.560. ln cazul in care aceste informatii au fost deja incluse in cererea de aprobare a expedierii (vezi art. 822), nu este necesar ca expeditorul sa trimita o notificare separata.

Posesia certificatelor si instructiunilor

Art.561. lnainte de efectuarea oricarei expedieri in conditiile mentionate in certificat, expeditorul trebuie sa fie in posesia unei copii a fiecarui certificat de aprobare cerut conform prevederilor Capitolului VIII din prezentele norme si a unei copii a instructiunilor referitoare la inchiderea corespunzatoare a coletului si la celelalte pregatiri legate de expediere.

TRANSPORTUL Sf DEPOZITAREA IN TRANZIT

Separarea pe durata transportului si a depozitarii in tranzit

Art. 562. Coletele, ambalajele exterioare si containerele de transport care contin materiale radioactive, vor fi separate pe durata transportului si a stocarii in tranzit:

  1. a) de locurile ocupate de persoane si de filmele fotografice nedevelopate, in scopul controlului expunerii la radiatii, in conformitate cu prevederile art.306 si 307;

  2. b) de orice alte marturi periculoase, in conformitate cu prevederile art.506.

Art. 563. Coletele sau ambalajele exterioare de categoriile li-GALBEN sau III-GALBEN nu vor fi transportate in compartimente ocupate cu pasageri, cu exceptia compartimentelor rezervate numai pentru supraveghetorii special imputerniciti pentru a insoti aceste colete sau ambalaje exterioare.

Arimarea (repartizarea si fixarea incarcaturii) pe durata transportului si a depozitarii in tranzit

Art.564. Expeditiile trebuie sa fie arimate intr-un mod sigur.

Art.565. Un colet sau un ambalaj exterior poate fi transportat sau depozitat impreuna cu marturi obisnuite ambalate fara prevederi speciale de arimare pe durata transportului, numai in cazurile in care fluxul termic mediu prin suprafata nu depaseste 15 W/m2, iar marfurile din imediata apropiere a lui nu sunt ambalate in saci sau pungi. Exceptie fac situatiile in care exista cerinte speciale de depozitare, prescrise de autoritatea competenta în certificatul de aprobare aplicabil.

Art.566. Asezarea containerelor de transport precum si acumularea coletelor, ambalajelor exterioare, containerelor de transport, vor fi controlate astfel:

  1. a) Cu exceptia cazului cand expeditia este transportata în regim de utilizare exclusiva, numarul total de colete, ambalaje exterioare si containere mari de transport aflate la bordul unui singur mijloc de transport, trebuie limitat astfel, incat suma totala a indicilor de transport la bordul mijlocului de transport sa nu depaseasca valorile prezentate în Tabelul IX. Pentru transportul materialelor ASJ-1 suma indicilor de transport nu se limiteaza.

  2. b) ln cazul in care o expeditie este transportata in regim de utilizare exclusiva, suma indicilor de transport la bordul unui mijloc de transport nu se limiteaza.

  3. c) Intensitatea radiatiilor, in conditii normale de transport, trebuie sa nu depaseasca 2 mSv/h in orice punct de pe suprafata exterioara a mijlocului de transport si 0.1 mSv/h la 2 m de aceasta.

d} Suma indicilor de securitate la criticitate intr-un container de transport la bordul unui mijloc de transport nu va fi mai mare decat valorile mentionate in Tabelul X.

Art.567. Orice colet sau ambalaj exterior care are un indice de transport mai mare decat cifra 10, sau orice expeditie avand indicele de securitate la criticitate mai mare de 50, trebuie transportate numai in regim de utilizare exclusiva.

Separarea coletelor care contin materiale fisile

in timpul transportului si depozitarii in tranzit

Art.568. Numarul de colete, ambalaje exterioare si containere de transport, continand materiale fisile depozitate in tranzit, in orice zona de depozitare va fi limitat astfel incat suma indicilor de securitate la criticitate a oricarui grup de colete, ambalaje exterioare sau containere de transport sa nu fie mai mare de 50. Grupuri de astfel de colete, ambalaje exterioare si containere de transport trebuie sa fie dispuse astfel incat sa se asigure o distanta de cel putin 6 metri de alte grupuri de astfel de colete exterioare sau containere de transport

Art.569. Cand suma indicilor de securitate la criticitate la bordul unui mijloc de transport sau al unui container de transport depaseste 50, asa cum este permis in Tabelul X, dispunerea se va realiza astfel, incat sa se mentina o distanta de cel putin 6 m fata de alte grupe de colete, ambalaje exterioare sau containere de transport, ce contin materiale fisile, sau fata de alte mijloace de transport care transporta materiale radioactive.

Cerinte suplimentare pentru transportul pe caile ferate si rutiere

Art.570. Vehiculele rutiere si de cale ferata care transporta colete, ambalaje exterioare si containere de transport, etichetate cu oricare din etichetele prezentate in figurile 2, 3, 4 sau 5, sau care transporta expeditii in regim de utilizare exclusiva, trebuie sa· aiba expusa placarda prezentata in figura 6 pe fiecare din:

  1. a) fetele exterioare ale celor doi pereti laterali, in cazul unui vehicul de cale ferata;

  2. b) felele exterioare ale celor doi pereti laterali si fata exterioara a peretelui din spate, in cazul unui vehicul rutier.

ln cazul vehiculelor fara pereti laterali, placardele se pot fixa direct pe modulul pe care este incarcat containerul, cu conditia sa fie usor vizibile. ln cazul cisternelor mari si containerelor mari de transport, sunt suficiente plancardele fixate pe cisterne respectiv containerul de transport. ln cazul in care configuratia vehicului nu permite fixarea placardelor mai mari, dimensiunile placardelor descrise in Figura 6 pot fi reduse pana la 100 mm. Orice placarda care nu se refera la continut, trebuie sa fie indepartata.

TABELUL IX. LIMITELE INDICILOR DE TRANSPORT (IT) PENTRU CONTAINERELE DE TRANSPORT 51 MIJLOACELE DE TRANSPORT IN REGIM DE UTILIZARE EXCLUSIVA

Tipul containerului de

transport sau mijlocului de transport

Limita sumei totale a indicilor de transport într-un singur container de transpar sau la bordul unui mijloc de transport

Container mic de transport

50

Container mare de transport

50

Vehicul

50

Aeronava:

de pasageri

50

carao

200

Nava fluviala

50

Nava maritima•:

  1. 1. Cala, compartiment sau zona delimitata a puntii:

    • colete, ambalaje exterioare,

      containere mici de transport

    • containere mari de transport

2. lntreaga nava:

  • colete, ambalaje exterioare, containere mici de transport

  • containere mari de transport

50

200

200

fara limita

"Coletele sau ambalajele exterioare, transportate intr-un sau pe un vehicul, si care satisfac prevederile art.572, pot fi transportate cu nave , sub rezerva ca alata timp cat se afla la bordul navei nu vor fi descarcate de pe vehiculul pe care sunt incarcate.

TABELUL X. LIMITE ALE INDICILOR DE SECURITATE LA CRITICITATE PENTRU CONTAINERE DE

TRANSPORT St MIJLOACE DE TRANSPORT CONTINAND MATERIALE FISILE

Tipul containerului de

transport sau mijlocului de transport

Limita sumei totale a indicilor de securitate la criticitate intr-un container de transport sau la bordul mijlocului de transoort

Fara regim de utilizare exclusiva

cu regim exclusiva

utilizare

Container mic de transport

50

n.a

Container mare de transport

50

100

Vehicul

50

100

Aeronava:

de pasageri

50

n.a.

cargo

50

100

Nava fluviala

50

100

Nava maritimaa:

1. – Cala, compartiment sau

zona delimitata a puntii: colete, ambalaje exterioare, containere mici

de transport

– containere mari de transport

2. lntreaga nava:

  • colete, ambalaje exterioare, containere mici de transport

  • containere mari de transport

50

100

50

100

200b

fara limitab

2ooe faralimitae

a Coletele sau ambalajele exterioare, transportate intr-un sau pe un vehicul, si care satisfac prevederile art.572, pot fi transportate cu nave maritime, sub rezerva ca atata timp cat se afla la bordul navei nu vor fi descarcate din vehiculul pe care sunt incarcate. ln acest caz se folosesc valorile din coloana "cu regim de utilizare exclusiva".

b Expeditia va fi manipulata si arimata astfel incat suma indicilor de securitate la criticitate in orice grup individual nu va depasi 50, iar fiecare grup va fi astfel manipulat si arimat incat sa existe permanent o distanta de separare de cel putin 6m intre grupuri.

c Expeditia va fi manipulata si arimata astfel incat suma indicilor de securitate la criticitate in orice grup individual nu va depasi 100, iar fiecare grup va fi astfel manipulat si arimat incat sa existe permanent o distanta de separare de cel putin 6m intre grupuri. Spatiul dintre grupuri poate fi ocupat de alte marfuri in conformitate cu prevederile art.SOS.

Art.571. ln cazul in care expeditia dintr-un sau de pe un vehicul consta din materiale ASJ-1 sau OCS-1 neambalate, sau in cazul in care o expeditie transportata in regim de utilizare exclusiva contine materiale radioactive ambalate carora li s-a atribuit un singur numar al Natiunilor Unite, numarul respectiv de cod al Natiunilor Unite (vezi Tabelul VIII), scris cu cifre de culoare neagra, avand inaltimea caracterelor de cel putin 65 mm se va afisa de asemenea:

  1. a) fie in jumatatea inferioara a placardei

    prezentate in figura 6, pe fondul alb, precedat de literele "UN"

  2. b) fie pe placarda prezentata in figura 7.

Cand este utilizata alternativa de la punctul b) de mai sus, placarda complementara trebuie sa fie fixata langa placarda principala, pe fiecare din cei doi pereti laterali in cazul unui vehicul de cale ferata, sau pe cei doi pereti laterali si peretele posterior in cazul unui vehicul rutier.

Art.572. Pentru expeditii sub aranjament special intensitatea radiatiei nu va depasi:

  1. a) 10mSv/h „in orice punct de pe suprafata exterioara a oricarui colet sau ambalaj exterior si poate depasi 2mSv/h numai daca:

    1. i. vehiculul este echipat cu o împrejmuire care sa nu permita, in conditii obisnuite de transport, accesul persoanelor straine;

    2. ii. sunt luate masuri de asigurare a coletelor si ambalajelor exterioare astfel incat acestea sa ramana in aceiasi pozitie in interiorul vehiculului, in conditii obisnuite de tr nsport;

    3. iii. nu se efectueaza incarcari si descarcari pe parcursul expedierii.

  2. b) 2mSv/h in orice punct de pe s prafata exterioara a vehicolului, inclusiv pe suprafetele exterioare superioare si inferioare, sau, in cazul unui vehicul deschis, in orice punct al planurilor verticale ridicate pe muchiile exterioare ale vehiculului, pe suprafata superioara a incarcaturii sau pe suprafata exteriora de jos a vehiculului; •

  3. c) 0.1 mSv/h in orice punct situat la distanta de 2 m de planele verticale reprezentate de suprafetele exterioare laterale ale vehiculului, sau daca incarcatura este transportata într-un vehicul deschis, in orice punct situat la distanta de 2 metri de planele verticale ridicate pe muchiile exterioare ale vehiculului.

Art. 573. ln cazul vehiculelor rutiere care transporta colete, ambalaje exterioare si containere de transport cu etichete de categorie li-GALBEN si 111- GALBEN, nu este permisa prezenta la bord a altor persoane, decat a soferului si a ajutoarelor lui.

Cerinte suplimentare pentru transportul pe nave

Art. 574. Coletele sau ambalajele exterioare, avand intensitatea radiatiei la suprafata mai mare de 2mSv/h, in afara cazului ca sunt transportate in sau pe un vehicul in regim de utilizare exclusiva conform cu Tabelul IX nota a), nu vor fi transportate pe nave decat prin aranjament special.

Art. 575. Transportul expeditiilor cu o nava cu utilizare speciala, care este destinata prin constructie sau este comandata numai pentru transportul de materiale radioactive, este exceptat de la cerintele prevazute in art. 566 in urmatoarele conditii:

  1. a) exista unui program de radioprotectie pentru transport, aprobat de autoritatea competenta din tara de inregistrare a navei si, cand este necesar, de autoritatile competente pentru fiecare port de escala;

  2. b) conditiile de arimare trebuie sa fie fixate in prealabil pentru întreaga ruta, inclusiv pentru expeditiile ce urmeaza a fi incarcate in porturile de escala;

  3. c) lncarcarea, transportul si descarcarea incarcaturii trebuie efectuate sub conducerea unor persoane calificate în transportul de materiale radioactive.

Cerinte suplimentare pentru transportul pe

calea aerului

Art. 576. Coletele tip B(M) si expeditiile transportate in regim de utilizare exclusiva nu pot fi transportate cu aeronave destinate transportului de pasageri.

Art. 577. Este interzis transportul pe calea aerului a coletelor tip B(M) cu sistem de aerisire sau de depresurizare, a coletelor care necesita racire exterioara cu un sistem suplimentar de racire, a coletelor supuse controlului operativ in timpul transportului, si a coletelor continand materiale lichide piroforice.

Art. 578. Este interzis transportul pe calea aerului a coletelor si ambalajelor exterioare care au intensitatea radiatiei la suprafata mai mare de 2mSv/h, cu exceptia cazului cand transportul acestora se face in aranjament special.

Cerinte suplimentare pentru expedierea prin posta

Art. 579. O expeditie conforma cu prevederile articolului 515, si la care activitatea continutului radioactiv nu depaseste o zecime din limitele prevazute in Tabelul III poate fi acceptata de Posta pentru transportul intern, daca intruneste suplimentar cerintele acesteia.

Art. 580. O expeditie conforma cu prevederile articolului 515, si la care activitatea continutului radioactiv nu depaseste o zecime din limitele prevazute in Tabelul III, poate fi acceptata pentru expedierea internationala prin posta, daca intruneste suplimentar cerintele prescrise prin Documentele Uniunii Postale Universale (Acts of the Universal Postai Union):

  1. a) este remisa serviciilor postale de un expeditor autorizat de autoritatea nationala;

  2. b) este expediata pe cea mai rapida ruta, normal pe calea aerului;

  3. c) este marcata durabil pe fata exterioara cu cuvintele „MATERIAL RADIOACTIV CANTITATE PERMISA PENTRU

    TRANSPORTUL PRIN POSTA"; aceste cuvinte trebuie sa fie barate daca ambalajul este returnat gol;

  4. d) are pe fata exterioara numele si adresa destinatarului cu mentiunea ca expeditia sa fie returnata, in caz de nelivrare destinatarului;

  5. e) poarta numele si adresa destinatarului si continutul incarcaturii pe fata ambalajului interior.

OPERAT/1 VAMALE

Art. 581. Operatiile vamale implicand controlul continutului radioactiv a unui colet, trebuie realizate numai in locuri unde exista mijloace adecvate controlului expunerii la radialii si in prezenta unui personal calificat. Coletele deschise la cererea vamesilor, trebuie sa fie readuse la starea initiala înainte de a fi transmise de catre expeditor la destinatar.

JNCARCA TUR/NELIVRATE

Art. 582. Cand o expeditie nu poate fi livrata destinatarului, ea trebuie depusa intr-un loc sigur si trebuie anuntata cat mai curand posibil autoritatea competenta, cerand instructiuni pentru actiunile ce urmeaza a fi intreprinse.

CAPITOLUL VI

Cerinte pentru materiale radioactive, ambalaje

si colete

CERINTE PENTRU MATERIALE RADIOACTIVE

Ce.rinte pentru materiale cu activitate specifica joasa, ASJ-11I

Art. 601. Materialele cu activitate specifica joasa, ASJ-11I, trebuie sa fie intr-o stare solida si sa posede astfel de proprietati, incat dc;1ca continutul coletului este supus la încercarea specificata la art.

703 activitatea apei sa nu fie mai mare decat valoarea 0.1x A2.

Cerinte pentru materiale radioactive sub forma speciala

Art. 602. Materialul radioactiv sub forma speciala trebuie sa aiba cel putin una din dimensiuni mai mare de 5 mm.

Art. 603. Materialul radioactiv sub forma speciala trebuie sa posede astfel de proprietati, sau sa fie proiectat astfel, incat supus incercarilor specificate in art. 704-711, sa saffsfaca urmatoarele cerinte:

  1. a) trebuie sa nu se rupa si sa nu se sparga, cand este supus incercarilor la impact, la percutie si la indoire specificate in art. 705, 706, 707 si 709 a);

  2. b) trebuie sa nu se topeasca si sa nu se disperseze, cand este supus incercarilor de rezistenta la caldura specificate in art. 708 sau in art. 709 b);

  3. c) activitatea apei, ca urmare a supunerii la incercarile de lixiviere specificate in art. 71O si 711, trebuie sa nu fie mai mare de 2kBq, sau, pentru sursele inchise, viteza volumetrica de scurgere determinata prin încercarea de control a etanseitatii specificata in documentul ISO 9978: „Radiation Protection Sealed Radioactive Source-Leakage Test Methods” sa nu depaseasca limita permisa, acceptata de autoritatea competenta.

Art. 604. Cand o capsula etansa constituie o parte componenta a materialului radioactiv sub forma speciala, capsula trebuie astfel realizata, incat deschiderea capsulei sa se poata face numai prin distrugerea ei.

Cerinte pentru materiale radioactive cu dispersabilitate redusa

Art. 605. Un material radioactiv cu dispersabilitate redusa trebuie sa fie astfel, incat cantitatea sa totala continuta intr-un colet, sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  1. a) intensitatea radiatiei la distanta de 3 m de materialul radioactiv neecranat trebuie sa nu fie mai mare de 10mSv/h;

  2. b) daca este supus incercarilor specificate in art. 736 si 737 activitatea emisiilor in atmosfera sub forma de gaze si particule cu un diametru aerodinamic echivalent de pana la 100µm, nu

    va fi mai mare de 100A2. Pentru fiecare incercare poate fi utilizat un alt exemplar.

  3. c) daca este supus incercarii specificata in art. 703, activitatea apei trebuie sa nu fie mai mare de 100A2. La efectuarea acestei incercari trebuie sa se tina seama si de efectele de distrugere datorate incercarilor specificate la pct. b) de mai sus.

CERINTE GENERALE PENTRU TOATE AMBALAJELE Sf COLETELE

Art. 606. Coletul trebuie astfel proiectat ca masa, volum si forma, incat sa fie simplu si sigur de

transportat. ln plus, coletul trebuie astfel proiectat. incat sa fie corespunzator ancorat in sau pe mijlocul de transport, pe durata transportului.

Art. 607. Modelul va fi astfel conceput, incat prizele de ridicare cu care este prevazut sa nu cedeze cand sunt corect folosite, iar in caz de rupere, sa nu fie afectata capacitatea coletului de a satisface celelalte cerinte ale prezentelor norme. ln proiect trebuiesc introdusi coeficienti de siguranta corespunzatori pentru eventualitatea ridicarii prin smulgere.

Art. 608. Prizele si toate celelalte dispozitive de pe suprafata exterioara a ambalajului care ar putea fi utilizate pentru ridicare, trebuie sa fie astfel realizate, incat sa fie capabile sa suporte masa coletului conform cerintelor art. 607, sau sa poata fi demontate sau facute imposibil de utilizat pe durata transportului.

Art. 609. ln masura in care este practic posibil, suprafetele exterioare ale ambalajului trebuie astfel realizate si finisate incat sa nu prezinte iesituri si sa fie usor de decontaminat.

Art. 610. ln masura in care este practic posibil, exteriorul coletului trebuie astfel realizat incat sa previna colectarea si retinera apei .

Art. 611. Orice dispozitive adaugate coletului in timpul transportului, si care nu fac parte integranta din colet, trebuie sa nu micsoreze gradul de securitate al coletului.

Art. 612. Coletul trebuie sa reziste efectelor oricaror acceleratii, vibratii sau rezonante la vibratii, care pot apare in conditii normale de transport, fara a suferi vreo deteriorare atat in ceea ce priveste eficacitatea dispozitivelor de închidere ale diverselor componente, cat si in ce priveste integritatea coletului in ansamblul sau. ln particular, piulitele, buloanele si alte piese de fixare trebuie sa fie astfel realizate, incat sa previna slabirea sau desfacerea de la sine, chiar si dupa utilizari repetate.

Art. 613. Materialele ambalajului si ale oricaror componente si structuri trebuie sa fie compatibile din punct de vedere chimic si fizic intre ele precum si cu continutul radioactiv. Trebuie sa se tina seama si de comportarea acestora la actiunea radiatiilor.

Art. 614. Toate valvele prin care continutul radioactiv poate scapa in exterior trebuie sa fie protejate împotriva oricarei manipulari neautorizate. Art. 615. Modelul de colet trebuie sa tina seama de temperatura si presiunea mediului inconjurator, in conditii normale de transport.

Art. 616. Pentru materialele radioactive avand si alte proprietati periculoase, modelul de colet trebuie sa tina cont si de aceste proprietati (vezi art. 109 si 507). •

CERINTE SUPLIMENTARE PENTRU COLE'TELE TRANSPORTATE PE CALEA AERULUI

Art. 617. Orice suprafata accesibila a coletelor transportate pe calea aerului, trebuie sa nu aiba o temperatura mai mare de 50°C, la o temperatura ambientala de 38°C, fara a se lua in considerare insolatia.

Art. 618. Colete destinate a fi transportate pe calea aerului vor fi astfel realizate incat, in conditii de temperatura ambientala cuprinsa intre -40°C si

+55°C, integritatea izolarii nu va fi afectata.

Art. 619. Coletele care contin materiale radioactive, destinate a fi transportate pe calea aerului, trebuie sa aiba o anvelopa de izolare, care sa reziste fara scurgeri la o scadere a presiunii ambientale pana la 5kPa.

CERINTE PENTRU COLETE EXCEPTATE

Art. 620. Coletul exceptat trebuie astfel realizat, incat sa intruneasca cerintele specificate in art. 606-616, si in plus, daca sunt transportate pe calea aerului, cerintele specificate in art. 617-619.

CERINTE PENTRU COLETE INDUSTRIALE

Cerinte pentru colete industriale tip I (Cl-1)

Art. 621. Un colet industrial tip I (Cl-1) trebuie astfel proiectat, incat sa intruneasca cerintele specificate in art. 606-616 si 634, si, in plus, daca este · transportat pe calea aerului, cerintele specificate in art. 617-619.

Cerinte pentru colete industriale tip li (Cl-2)

Art. 622. Un colet industrial tip li (Cl-2) trebuie astfel proiectat incat sa intruneasca cerintele pentru coletul industrial tip I (Cl-1) specificate in art. 621, si in plus, daca este supus incercarilor specificate in art. 722 si 723 sa fie capabil sa previna:

  1. a) pierderea sau dispersia continutului radioactiv, si

  2. b) pierderea integritatii ecranarii, care ar conduce la o crestere cu mai mult de 20% a intensitatii radiatiei pe suprafata exterioara a coletului.

Cerinte pentru colete industriale tip III (Cl-3)

Art. 623. Un colet industrial tip III (Cl-3) trebuie astfel proiectat incat sa intruneasca cerintele pentru coletul industrial tip I, (Cl-1) specificate in art. 621, si in plus, cerintele specificate in art. 634-647.

Cerinte alternative pentru colete industriale tip

li (Cl-2) si tip III (Cl-3)

Art. 624. Coletele pot fi utilizate drept colete industriale tip li (Cl-2) daca:

  1. a) satisfac cerintele pentru colete industriale tip l specificate in art. 621;

  2. b) sunt proiectate conform standardelor specificate in capitolul „General Recomandations on Packing” al documentului Natiunilor Unite „Recomandations on the transport of Dangerous Goods”, sau sunt proiectate conform altor cerinte cel putin echivalente cu cele mentionate in aceste standarde; si

  3. c) supuse incercarilor cerute pentru Grupurile de ambalare I si li prevazute in documentul mentionat la aliniatul b), coletele sunt capabile sa împiedice:

    1. (i) pierderea sau dispersia continutului radioactiv;

    2. (ii) pierderea integritatii ecranului de protectie, care ar conduce la cresterea intensitatii radiatiei cu mai mult de 20% in orice punct de pe suprafata exterioara a coletului.

Art. 625. Containerele-cisterna pot fi utilizate drept colete industriale tip li (Cl-2) si tip III (Cl-3) daca:

  1. a) satisfac cerintele pentru colete industriale tip I (Cl-1) specificate in art. 621;

  2. b) sunt proiectate conform standardelor specificate in capitolul ” Recommandations on Multimodal Tank Transport” al documentului Natiunilor Unite „Recomandations on the Transport of Dangerous Goods”, sau sunt proiectate conform altor cerinte cel putin echivalente cu cele mentionate in aceste standarde, si sunt capabile sa reziste incercarii la presiunea de 265 kPa;

  3. c) sunt proiectate astfel incat orice ecran suplimentar cu care sunt dotate sa reziste la eforturile suplimentare statice si dinamice rezultate din manipulare in conditii normale de transport, si sa previna pierderea integritatii ecranarii, care ar conduce la o crestere de peste 20% a intensitatii radiatiei in orice punct de pe suprafata exterioara a continerului­ cisterna.

Art. 626. Cisternele, altele decat containerele­ cisterna, pot fi de asemenea utilizate drept colete industriale tip li (Cl-2) si tip III (Cl-3) pentru transportul materialelor radioactive tip ASJ-1 si ASJ-

11 in stare lichida sau gazoasa asa cum este mentionat in Tabelul IV, cu conditia sa fie conforme cu standarde cel putin echivalente cu cele mentionate in art. 625.

Art. 627. Containerele de transport pot fi de asemenea utilizate drept colete industriale tip li (Cl- 2) sau tip III (Cl-3) in urmatoarele conditii:

  1. a) continutul radioactiv este numai in stare solida;

  2. b) satisfac cerintele pentru coletele industriale tip I (Cl-1) prevazute la art. 621;

  3. c) sunt proiectate conform standardelor specificate in documentul ISO 1496/1; „Series 1 Freight Containers – Specifications and Testing

    • Part 1: General Cargo Containers”, fara a lua in considerare dimensiunile si clasificarea. Ele trebuie astfel proiectate, incat supuse la incercarile prevazute in acest document si la acceleratii care survin in conditii normale de transport, sa impiedice:

      1. (i) pierderea sau dispersia continutului radioactiv;

(îi) pierderea integritatii ecranului de protectie care ar conduce la cresterea intensitatii radiatiei cu mai mult de 20% in orice punct de pe suprafata exterioara a containerului de transport.

Art. 628. Containerele metalice intermediare de transport in vrac, pot fi de asemenea utilizate drept colete industriale tip li (Cl-2) sau tip III (Cl-3) daca:

  1. a) satisfac cerintele pentru coletele industriale tip I (Cl-1) prevazute la art. 621;

  2. b) sunt proiectate conform standardelor specificate în „Recommendations on Intermediate Bulk Containers (IBC’s)” al documentului Natiunilor Unite „Recommendations on the Transport of Dangerous Goods” pentru Grupurile de ambalare I si li. Ele trebuie astfel proiectate, incat supuse incercarilor prevazute in acest document dar cu incercarea la cadere libera realizata cu orientarea care sa produca degradarea maxima, sa poata impiedica:

  3. c) pierderea sau dispersia continutului radioactiv;

  4. d) pierderea integritatii ecranului de protectie care ar conduce la cresterea intensitatii radiatiei cu mai mult de 20% in orice punct de pe suprafata exterioara a containerului intermediar de transport in vrac.

CERINTE PENTRU COLETE CE CONTIN HEXFLOR{IRA DE URANIU

Art. 629. Cu exceptia cazurilor prevazute in art. 632, hexaflorura de uraniu trebuie sa fie ambalata si transportata conform prevederilor documentului ISO 7195: "Packaging of Uranium Hexafluoride (UF6) for Transport” si cerintelor prevazute in art. 630-631. Coletul trebuie de asemenea sa indeplineasca si toate cerintele prevazute în prezentele norme in legatura cu proprietatile radioactive si fisile ale materialului.

Art. 630. Fiecare colet destinat sa transporte o cantitate egala cu 0.1 kg sau mai mare de hexaflorura de uraniu trebuie sa fie realizat astfel incat sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  1. a) dupa supunerea la incercarea prevazuta la art. 718, sa nu prezinte scapari si deformari inacceptabile, conform prevederilor documentului ISO 7195;

  2. b) dupa supunerea la încercarea prevazuta la art. 722 sa reziste fara pierderea sau dispersia hexaflorurii de uraniu;

  3. c) dupa supunerea la incercarea prevazuta la art. 728 sa nu prezinte rupturi ale anvelopei de izolare.

Art. 631. Coletele destinate sa transporte o cantitate de 0.1 kg sau mai mare de hexaflorura de uraniu nu trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de decompresie.

Art. 632. Cu aprobarea autoritatii competente, coletele destinate transportului unei cantitati de 0.1 kg sau mai mare de hexaflorura de uraniu pot fi transportate, in urmatoarele conditii:

  1. a) coletele au fost construite dupa alte cerinte decat cele mentionate in standardul ISO 7195 in art. 630-631, dar se demonstreaza ca, atat cat este practic posibil, satisfac cerintele articolelor respective;

  2. b) sunt construite astfel, incat supuse incercarii la o presiune mai mica de 2.76 MPa, asa cum este prevazut in art. 718, rezista fara scapari sau deformari inacceptabile;

  3. c) pentru coletele destinate sa transporte o cantitate de haxaflorura de uraniu de 9000 kg

sau mai mai mult, nu sunt indeplinite cerintele prevazute la art. 630 c).

CERINTE PENTRU COLETE TIP A

Art. 633. Coletele tip A trebuie sa fie astfel proiectate incat sa intruneasca conditiile prevazute in art. 606-616, si suplimentar, daca sunt transportate pe calea aerului, conditiile prevazute la art. 617-619, precum si conditiile prevazute in art. 634-649.

Art. 634. Cea mai mica dimensiune exterioara a coletului nu va fi mai mica de 10cm.

Art. 635. Orice colet va avea fixat la partea exterioara un dispozitiv, de exemplu un sigiliu, care sa nu poata fi distrus cu usurinta si care, atata timp cat este intact, dovedeste ca coletul nu a fost deschis.

Art. 636. Orice dispozitiv de ancorare atasat coletului trebuie sa fie astfel proiectat incat atat, in conditii normale de transport cat si de accident, eforturile rezultate in aceste dispozitive sa nu aduca coletul in starea de a nu mai satisface cerintele prezentelor norme.

Art. 637. Domeniul de temperatura considerat pentru proiectarea coletului si a oricarei parti componente este de la -40°C pana la +70°C. Se va acorda o atentie deosebita temperaturii de inghetare a lichidelor si posibila inrautatire a proprietatilor materialelor ambalajului, în domeniul de temperatura respectiv.

Art.638. Tehnicile de proiectare si executie trebuie sa fie in conformitate cu standardele nationale sau intemationale, sau cu alte cerinte acceptate de autoritatea competenta.

Art. 639. Proiectul trebuie sa cuprinda o anvelopa de izolare inchisa ermetic de un dispozitiv de închidere adecvat, care nu se poate deschide în mod intamplator sau sub efectul unei eventuale cresteri a presiunii din interiorul coletului.

Art.640. Materialele radioactive sub forma speciala pot fi considerate ca parte componenta a anvelopei de izolare.

Art. 641. Daca anvelopa de izolare constituie o parte separata a ambalajului, ea trebuie sa fie închisa ermetic cu un dispozitiv de inchidere sigur si independent de orice parte a ambalajului.

Art. 642. La proiectarea oricarei componente a anvelopei de izolare se va tine seama atunci cand este cazul, de posibilitatea descompunerii prin radioliza a lichidelor si a altor materiale vulnerabile, precum si de posibilitatea generarii de gaze prin reactie chimica sau de radioliza.

Art.643. Anvelopa de izolare trebuie sa retina continutul sau radioactiv în cazul reducerii presiunii ambiante pana la valoarea de 60kPa.

Art. 644. Toate vanele, cu exceptia 'celor de decompresie, trebuie prevazute cu un dispozitiv de retinere a eventualelor scurgeri prin aceste vane.

Art. 645. Un ecran de protectie la radialii, care include o componenta a coletului, care conform specificatiilor, constituie un element al anvelopei de izolare, trebuie astfel conceput, incat sa nu permita scaparea intamplatoare din interiorul lui a acestei

componente. Daca ecranul de protectie si aceasta parte componenta a ambalajului formeaza un element separat, ecranul va fi prevazut cu un dispozitiv de inchidere sigur, independent de orice alta structura a ambalajului.

Art.646. Orice colet va fi astfel proiectat, incat supus incercarilor prevazute in art. 719-724 trebuie sa nu permita:

  1. a) orice pierdere sau dispersie a continutului radioactiv;

  2. b) pierderea integritatii ecranului de protectie care ar conduce la cresterea intensitatii radiatiei cu mai mult de 20% in orice punct de pe suprafata exterioara a coletului.

Art.647. Proiectul de colet destinat transportului de materiale radioactive lichide trebuie sa aiba prevazut un spatiu liber suplimentar, pentru a compensa variatia volumului continutului radioactiv cu temperatura, efectele dinamice si dinamica umplerii.

Art. 648. Orice ambalaj de tip A destinat sa contina lichide trebuie, in plus:

  1. a) sa indeplineasca conditiile prevazute în art. 646 in cazul in care este supus incercarilor prevazute in art.725, si

    b)

    1. i) fie sa fie prevazut cu suficient material absorbant pentru a absoarbi un volum de doua ori mai mare decat cel al lichidului continut. Materialul absorbant trebuie astfel plasat in colet incat in cazul scurgerii sa se realizeze contactul lui cu lichidul,

    2. ii) sau sa fie prevazut cu anvelopa de izolare compusa din doua componente, una interioara si cealalta exterioara, astfel realizate, incat lichidul continut sa fie retinut de componenta exterioara chiar în cazul în care componenta interioara are scapari.

Art.649. Coletele destinate transportului de gaze trebuie astfel proiectate incat, supuse incercarilor prevazute in art. 725 sa împiedice pierderea sau dispersia continutului radioactiv. Coletele de tip A destinate transportului de tritiu si gaze nobile sunt exceptate de la aceasta prevedere.

CERINTE PENTRU COLETE TIP B(U)

Art. 650. Coletele tip B(U) trebuie astfel proiectate incat sa indeplineasca cerintele prevazute in art. 606-616. si in art. 617-619 (în cazul in care sunt transportate pe calea aerului), precum si cerintele prevazute in art. 634-647, cu exceptia prevederii din art. 646 a), si in plus, cerintele prevazute in art. 651-664. •

Art. 651. Un colet trebuie astfel proiectat incat, in conditiile de mediu specificate in art. 653 si 654, caldura generata in colet de continutul radioactiv, în conditii normale de transport, asa cum sunt ele confirmate prin incercarile specificate in art. 719- 724, sa nu afecteze coletul in asa masura incat sa nu mai corespunda cerintelor privind izolarea si protectia, chiar daca coletul este lasat nesupravegheat timp de o saptamana. O atentie

deosebita trebuie acordata efectelor calciurii, care pot:

  1. a) schimba aranjarea, forma sau starea fizica a continutului radioactiv, sau daca materialul radioactiv este continut intr-o teaca sau într-un recipient (de exemplu un element combustibil intecuit), caldura degajata sa produca deformarea sau topirea tecii recipientului sau a materialului radioactiv, sau

  2. b) micsora eficacitatea ambalajului ca urmare a dilatarii termice diferite, fisurarii sau topirii materialului ecranului de protectie, sau

  3. c) accelera fenomenele de corozie in conditii de umiditate.

Art. 652. Cu exceptia cerintelor din art. 617 pentru colete ce se transporta pe calea aerului, coletele trebuie astfel proiectate incat, in conditiile de mediu ambiant prevazute în art. 653, temperatura oricarei suprafete accesibile nu trebuie sa depaseasca 50°C, in afara cazului in care coletul este transportat in regim de utilizare exclusiva.

Art. 653. Temperatura mediului ambiant este considerata a fi 38°C.

Art. 654. Conditiile de insolatie sunt cele prezentate in tabelul XI.

Art.655. Coletul, care este prevazut cu protectie termica in scopul îndeplinirii conditiilor cerute de incercarile termice prevazute in art. 728, trebuie sa fie astfel proiectat incat aceasta protectie sa ramana eficienta dupa ce coletul este supus incercarilor prevazute la art. 719-724 si 727 a) si b) sau 727 b) si c) dupa caz. Protectia nu trebuie sa se deterioreze nici in conditii de rupere, taiere, alunecare, frecare sau manipulare brutala.

Art. 656. Coletul trebuie astfel proiectat incat, daca va fi supus:

  1. a) la incercarile prevazute in art. 719-724, pierderea de continut radioactiv nu trebuie sa fie mai mare de 10·5 A2 pe ora; si

  2. b) la incercarile prevazute in art. 726, 727b), 728 si 729 si, in plus, la incercarile prevazute la articolele:

    1. (i) 727c) pentru colete cu masa mai mica de 500 kg, cu densitatea totala mai mica de 1OOO kg/m3, calculata luand in considerare dimensiunile exterioare si cu un continut radioactiv mai mare de 1OOOA2, daca nu este material radioactiv sub forma speciala, sau

    2. (ii) 727a) pentru toate celelalte colete, sa intruneasca urmatoarele cerinte:

      1. i) va pastra o functie de protectie suficienta pentru ca intensitatea radiatiei la distanta de 1 m de orice punct de pe suprafata coletului sa nu depaseasca 10mSv/h pentru continutul maxim pentru care este proiectat coletul;

      2. ii) pierderea de continut radioactiv timp de o saptamana nu va fi mai mare de 1OA2pentru kripton-85 si de A2pentru toti ceilalti radionuclizi.

Cand sunt prezenti diferiti radionuclizi in amestec, se aplica prevederile art. 404-406, cu exceptia radionuclidului kripton-85, pentru care se va putea lua, in locul valorii Aii), valoarea 10A2. ln cazul a) de mai sus evaluarea va trebui sa tina cont de limitele contaminarii externe prevazute la art. 508. Art. 657. Coletul cu un continut radioactiv mai mare de 105 A2 trebuie astfel proiectat incat supus incercarii intensive la scufundare in apa, prevazuta in art. 730, sa nu prezinte rupturi ale anvelopei de izolare.

Art. 658. lndeplinirea limitelor admise pentru eliberarea de activitate trebuie sa nu depinda de filtre sau de vreun sistem mecanic de racire.

Art. 659. Coletul trebuie sa nu fie prevazut cu vreun sistem de decompresie a anvelopei de izolare, care ar permite eliberarea de material radioactiv in mediul inconjurator in conditiile prevazute de incercarile specificate in art. 719-724 si 726-729.

Art. 660. Coletul trebuie astfel proiectat incat, fiind la presiunea maxima de operare si supus incercarilor prevazute in art. 719-724 si 726-729, eforturile rezultate in anvelopa de izolare sa nu atinga valori care ar afecta in mod negativ coletul, in asa fel, incat sa nu mai corespunda cerintelor din prezentele norme.

Art. 661. Presiunea maxima de operare normala a coletului nu va depasi presiunea manometrica de 700 kPa.

Art. 662. Cu exceptia prevederilor art. 617 privind transportul pe calea aerului a coletelor, temperatura maxima a oricarei suprafete usor accesibile in timpul transportului coletului trebuie sa nu fie mai mare de 85°C in absenta insolatiei si in conditiile de mediu asa cum sunt prevazute in art. 653. Daca temperatura este mai mare de 50°C, coletul trebuie transportat in regim de utilizare exclusiva conform prevederilor art. 652. ln scopul protectiei personalului, pot fi considerate bariere si ecrane fara a fi necesar ca acestea sa fie supuse vreunei incercari.

Art. 663. Coletele continand material radioactiv cu dispersabilitate redusa trebuie astfel proiectate incat, orice elemente adaugate materialului cu dispersabilitate redusa dar care nu intra in componenta lui, sau orice elemente interne suplimentare ale ambalajului, sa nu afecteze caracteristicile materialului radioactiv cu dispersabilitate redusa.

Art. 664. Un colet trebuie proiectat pentru un domeniu de temperatura a mediului inconjurator cuprins intre -40°C si +38°C.

CERINTE PENTRU COLETE TIP B(M)

Art. 665. Coletele tip B(M) trebuie sa indeplineasca cerintele pentru coletele tip B(U) prevazute in art. 650, cu exceptia faptului ca, pentru coletele transportate in interiorul unei singure tari sau numai intre anumite tari, in locul prevederilor din art. 637, 653, 654 si 657-664, pot fi admise alte conditii, aprobate de autoritatile competente din aceste tari. Totusi cerintele prevazute în art. 657- 664 pentru coletele tip B(U) trebuie, in masura posibilului, indeplinite.

Art 666. Se poate accepta ventilarea periodica sau depresurizarea coletelor tip B(M) pe timpul transportului, cu conditia ca operatiile prescrise pentru ventilare si depresurizare sa fie acceptabile pentru autoritatile competente.

TABELUL XI. CONDITII DE INSOLATIE

image

Forma si dispunerea suprafetei

Suprafete plane in pozitie orizontala in timpul transportului:

  • baza

  • alte suprafete

    Suprafete plane ce nu sunt in pozitie

    orizontala in timpul transportului:

  • oricare fata Suorafete curbe

lnsolatia in (W/m2) cu durata de 12 ore oezi

Neexpus 800

200a

4008

  • Alternativ, poate fi utilizata o functie sinusoidala, adoptand un coeficient de absorbtie si neglijand efectele reflexiei posibile pe obiectele vecine.

CERINTE PENTRU COLETE TIP C

Art. 667. Coletul tip C trebuie astfel proiectat incat sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 606-619 si cele prevazute la art. 634-647 (cu exceptia

prevederilor din art. 646 a)), cerintele prev' azute in art. 651-654, 658-664 si, in plus, cerintele prevazute in art. 668-670.

Art. 668. Coletul trebuie sa indeplineasca criteriile de evaluare stabilite pentru incercarile prevazute in art. 656b) si 660 dupa îngroparea într-un mediu caracterizat printr-o conductibilitate termica de 0.33

W/(m.K) si o temperatura de 38°C in stare stationara. Evaluarea se face cu urmatoarele conditii initiale: izolarea termica a coletului este nedeteriorata, coletul este la presiunea maxima de operare normala si temperatura ambientala este de 38°C.

Art. 669. Coletul trebuie astfel proiectat incat, la presiunea maxima de operare normala si fiind supus la:

  1. a) incercarile prevazute la art. 719-724,

    pierderea de continut radioactiv nu va fi mai mare de 10-5 A2 pe ora, si

  2. b) incercarile prevazute in art. 734 va intruni urmatoarle cerinte:

    1. (i) va pastra o functie de protectie suficienta pentru ca intensitatea radiatiei la distanta de 1m de orice punct de pe suprafata exterioara a coletului sa nu depaseasca 10mSv/h pentru continutul maxim pentru care este proiectat coletul; si

    2. (ii) pierderea de continut radioactiv pe o perioada de o saptamana nu va fi mai mare de 1O A2pentru kripton-85 si A2pentru ceilalti radionuclizi.

Cand sunt prezenti diferiti radionuclizi in amestec se aplica prevederile art. 404-406 cu exceptia kriptonului -85 pentru care se va putea lua in locul valorii A2(i) valoarea 1O A2. ln cazul a) de mai sus, evaluarea va trebui sa tina seama de limitele contaminarii externe prevazute in art. 508.

Art. 670. Coletul trebuie astfel proiectat incat supus incercarii intensive la scufundare in apa prevazuta in art. 730, nu va prezenta rupturi ale anvelopei de izolare.

CERINTE PENTRU COLETE CARE CONTIN MATERIALE FISILE

Art. 671. Materialele fisile trebuie astfel transportate incat:

  1. a) sa fie mentinuta starea subcritica in conditii normale de transport si in conditii de accident. Se vor avea in vedere urmatoarele situatii :

    1. (i) patrunderea apei in colete sau scurgerea din acestea;

    2. (ii) pierderea eficacitatii absorbantilor de neutroni sau a moderatorilor inglobati;

    3. (iii) modificarea dispunerii continutului fie in interiorul coletului, fie, ca urmare a pierderii de continut, in afara coletului;

    4. (iv) reducerea distantelor in interiorul si dintre colete;

    5. (v) imersia coletului in apa sau afundarea in zapada;

    6. (vi) schimbari de temperatura, si

  2. b) sa fie intrunite urmatoarele cerinte:

    1. (i) prevazute in art. 634 pentru materialul fisil continui in colete;

    2. (ii) impuse de alte prevederi ale prezentele norme cu privire la proprietatile radioactive ale materialului, si;

    3. (iii) prevazute in art. 673-682, tinand cont de exceptiile prevazute in art. 672.

Exceptari de la cerintele privind coletele ce contin material fisil

Art. 672. Materialele fisile, care îndeplinesc una din cerintele a)-d) ale prezentului articol, se excepteaza de la cerintele de a fi transportate in colete ce îndeplinesc criteriile 673-682, si de la celelalte cerinte ale prezentelor norme care se aplica materialului fisil. Un singur tip de exceptare pentru fiecare expeditie este permis.

  1. a) Masa limita pe expeditie trebuie sa respecte urmatoarea relatie:

    masa de uraniu – 235 (g)+ masa altor materiale fisile (g)<1

  2. X y

    unde X si Y sunţ masele limita definite conform Tabelului XII, cu conditia ca:

    1. (i) fiecare colet contine nu mai mult de 15 g de

      material fisil; pentru materiale transportate in vrac aceasta limitare se refera la întreaga expeditie transportata cu un mijloc de transport, sau

    2. (ii) materialul fisil este o solutie omogena hidrogenata sau un amestec unde raportul nuclizilor fisili si hidrogen este mai mic de 5 procente masice, sau

    3. (iii) nu exista mai mult de 5 g de material fisil in orice volum de 1O I de material.

      Pe expeditie nu va exista o cantitate de beriliu sau deuteriu mai mare de 0.1o/o din masa de material fisil.

  3. b) Uraniu imbogatit in uraniu-235 pana la maxim 1o/o procente masice si cu continut total de plutoniu si uraniu -233 mai mic de 1% din masa de uraniu-235, cu conditia ca materialul fisil sa fie distribuit practic omogen in tot materialul. ln plus, daca uraniu-235 este sub forma metalica, de oxid sau de carbura, el trebuie sa nu formeze o retea ordonata.

  4. c) Solutiile lichide de nitrat de uranil, imbogatite cu uraniu-235 la maxim 2% procente masice, cu continut total de plutoniu si uraniu-233 mai mic de 0.002% din masa de uraniu, si cu un raport atomic azoUuraniu (N/U) de minim 2;

  5. d) Colete continand, fiecare in parte, o masa totala de plutoniu mai mica de 1 kg, in care nu mai mult de 20 procente masice, este plutoniu- 239, plutoniu-241 sau orice combinatie a acestor radionuclizi.

Specificatii de continut pentru evaluarea coletelor continand materiale fisile

Art. 673. Cand forma chimica sau fizica, compozitia izotopica, masa sau concentratia, coeficientul de moderare sau densitatea ori configuratia geometrica nu se cunosc, evaluarile prevazute in art. 677-682 trebuie realizate presupunand ca fiecare parametru care nu este cunoscut, are o valoare care corespunde multiplicarii maxime a neutronilor corespunzatoare conditiilor si parametrilor cunoscuti in aceste evaluari.

TABELUL XII. LIMITE DE MASA PE EXPEDITIE PENTRU EXCEPTAREA DE LA CERINTELE PENTRU COLETE CE CONTIN MATERIALE FISILE

Materialul fisil

Masa (g) materialului fisil în amestec cu substante ce au densitatea medie de hidrogen mai mica sau egala ca cea a apei

Masa (g) materialului fisili in amestec cu substante ce au densitatea medie de hidrogen mai mare ca cea a apei

Uraniu-235 (X)

400

290

Alte materiale fisile (Y}

250

180

Art. 674. Evaluarile prevazute în art. 677-682 pentru combustibilul nuclear iradiat trebuie bazate pe o compozitie izotopica care sa arate:

  1. a) o multiplicare maxima a neutronilor pe întreaga perioada de iradiere, sau

  2. b) o estimare conservativa a multiplicarii neutronilor în evaluarea coletelor. Dupa iradiere, dar înainte de expediere, trebuie facuta o masurare care sa confirme conservatismul compozitiei isotopice.

Cerinte pentru geometrie si temperatura

Art. 675. Ambalajul, in urma supunerii la incercarile specificate in art. 719-724, trebuie sa nu permita patrunderea unui cub cu latura 10cm.

Art. 676. Coletul trebuie realizat pentru un interval al temperaturii ambientale cuprinsa intre -40°C si

+38°C, cu exceptia cazului in care este specificat altfel in certificatul de aprobare de model eliberat de autoritatea competenta.

Evaluarea unui colet izolat

Art. 677. Pentru un colet izolat, trebuie facuta presupunerea ca apa poate intra in sau iesi din toate spatiile libere ale coletului, inclusiv cele din anvelopa de izolare. Totusi, daca modelul este prevazut cu mijloace speciale care sa previna aceste evenimente, chiar ca urmare a erorilor umane, se poate presupune ca etanseitatea acestor spatii libere este asigurata. Aceste mijloace speciale pot fi:

  1. a) bariere multiple etanse pentru apa, de înalta siguranta, care, fiecare în parte, isi va pastra etanseitatea daca coletul este supus incercarilor prevazute în art. 682 b); un control riguros al calitatii la fabricarea, intretinerea si repararea ambalajelor si incercari pentru verificarea etanseitatii fiecarui colet înainte de fiecare expediere, sau

  2. b) pentru colete continand numai hexaflorura de uraniu.

    1. i) colete in care, dupa incercarile prevazute la art. 682b), nu exista contact fizic nemijlocit intre valva si orice alta componenta a ambalajului, cu exceptia punctului initial de fixare, si în care, dupa efectuarea incercarilor prevazute la art. 728, valvele raman etanse si

    2. ii) un control riguros al calitatii la fabricarea, intretinerea si repararea ambalajelor, insotit

de incercari care sa demonstreze etanseitatea fiecarui colet inainte de fiecare expediere.

Art. 678. Pentru sistemul de confinare trebuie presupusa o reflexie apropiata de cel putin 20 cm de apa, sau orice alta reflexie marita, care ar putea fi produsa aditional de materialele inconjuratoare ambalajului. Totusi, in cazul in care se poate demonstra ca sistemul de confinare ramane in interiorul ambalajului dupa efectuarea incercarilor prevazute la art. 682 b), la art. 679 c) se poate presupune o reflexie apropiata de cel putin 20 cm de apa.

Art. 679. Coletul trebuie sa ramana subcritic in conditiile prevazute în art. 677 si 678, si in conditii pentru colet care sa produca multiplicarea maxima a neutronilor compatibile cu:

  1. a) conditiile obisnuite de transport (fara incidente);

  2. b) incercarile specificate in art. 681 b)

  3. c) incercarile specificate in art. 682 b).

Art. 680. Pentru coletul transportat pe calea aerului:

  1. a) coletul trebuie sa ramana subcritic in conditii corespunzatoare incercarilor prevazute in art. 734, presupunand reflexia a cel putin 20 cm de apa, dar fara patrunderea apei in colet

  2. b) nu se va tine cont de mijloacele speciale specificate în art. 677, in afara cazului ca, urmare a incercarilor prevazute la art. 734 si ulterior celei prevazute in art. 733, patrunderea in si iesirea apei din spatiile libere este împiedicata.

Evaluarea ansamblului de colete in conditii normale de transport

Art. 681. Trebuie determinat un numar "N" astfel incat, 5.N sa fie subcritic pentru configuratia data a ansamblului si conditii de colet care duc la multiplicarea maxima a neutronilor cu respectarea urmatoarete cerinte:

  1. (a) spatiile intre colete sa ramana goale, iar configuratia data a coletelor este înconjurata de un strat de apa de grosime de cel putin 20 cm ce serveste ca reflector;

  2. (b) drept stare a coletelor va fi luata starea evaluata, sau starea rezultata dupa ce acestea au fost supuse incercarilor de la art. 719-724

    Evaluarea ansamblului de colete in conditii de accident

    Art. 682. Trebuie determinat un numar "N" astfel incat 2.N sa fie subcritic pentru configuratia data a ansamblului si conditii de colet care dau multiplicarea maxima de neutroni, cu respectarea urmatoarelor cerinte:

    1. a) spatiile dintre colete sunt umplute cu un material hidrogenat moderator, iar ansablul de configuratia data este înconjurat de un strat de apa de grosime cel putin 20 cm servind ca reflector;

    2. b) dupa incercarile specificate in art. 719-724 se efectueaza acele incercari dintre cele indicate mai jos, care implica limitari mai severe:

      1. i) incercarile specificate in art. 727 b) si, fie incercarile specificate în art. 727 c) pentru coletele avand masa mai mica de 500 kg si o densitate totala mai mica de 1OOO kg/m3 determinata cu dimensiunile de gabarit, fie incercarile specificate în art. 727 a) pentru toate celelalte colete, urmate de incercarile specificate in art. 728 si in final de incercarile specificate in art. 731-733; sau

      2. ii) incercarea specificata in art. 729; si

    3. c) daca orice fractiune din materialul fisil scapa din sistemul de confinare ca urmare a incercarilor specificate în art. 682 b), trebuie presupus ca materialul fisil scapa din fiecare colet din ansamblu, iar configuratia si moderarea intregului material fisil este astfel incat rezulta o multiplicare maxima a neutronilor cu o reflexie apropiata de cel putin 20 cm de apa.

      CAPITOLUL VII

      Metode de încercare

      utilizat un model la scara, trebuie avuta în vedere necesitatea corectarii unor parametri de încercare cum ar fi diametrul barei de penetrare sau forta de compresiune.

    4. d) Efectuarea de calcule sau prezentarea de argumente logice, cand siguranta si conservatismul metodelor de calcul si a parametrilor sunt general admise.

Art. 702. Dupa ce specimenul, prototipul sau esantionul au fost supuse testelor trebuie utilizate metode corespunzatoare de evaluare pentru a confirma ca cerintele din prezentul capitol au fost satisfacute in conformitate cu standardele de performanta si de acceptare prevazute în Capitolul VI.

INCERCARI PENTRU MATERIALE CU ACTIVITATE SPECIFICA JOASA, ASJ-/11

Art. 703. Un specimen de material solid reprezentativ pentru întregul continutul al coletului trebuie imersat timp de 7 zile in apa la temperatura ambianta. Volumul de apa utilizat pentru încercare trebuie sa fie suficient, astfel incat la sfarsitul perioadei de 7 zile, volumul liber al apei ramase neabsorbite si fara sa fi reactionat, sa fie de cel putin 10% din volumul esantionului solid utilizat pentru încercare. Apa trebuie sa aibe un pH initial de 6-8 si o conductivitate maxima de 1mS/m la 20°c. Activitatea totala a volumului liber al apei

trebuie masurata dupa perioada de 7 zile de imersie a esantionului solid.

INCERCARI PENTRU MATERIALE RADIOACTIVE SUB FORMA SPECIALA

Generalitati

DEMONSTRAREA CONFORM/TA T/1

Art. 701. Demonstrarea conformitatii cu standardele de performanta prevazute în capitolul VI se face prin oricare din metodele urmatoare sau printr-o combinatie a acestora.

  1. a) Supunerea la incercari a specimenelor reprezentand materiale cu activitate specifica joasa ASJ-III, sau materiale radioactive sub forma speciala, sau materiale radioactive cu dispersabilitate redusa ori a prototipurilor sau esantioanelor de ambalaj, în care caz, continutul specimenului sau al ambalajului utilizat pentru probe trebuie sa simuleze cat mai bine posibil continutul radioactiv real, iar specimenele sau ambalajele supuse la probe, trebuie pregatite asa cum sunt ele prezentate în mod normal pentru transport.

  2. b) Referirea la demonstrari anterioare satisfacatoare de natura similara;

  3. c) Efectuarea de incercari pe modele la scara corespunzatoare, prevazute cu insus1r1 semnificative pentru obiectul testat, daca, pe baza experientei tehnice se poate stabili ca rezultatele unor astfel de incercari pot fi folosite in studiul si proiectarea ambalajului. Cand este

Art. 704. Specimenele care reprezinta sau simuleaza materiale radioactive sub forma speciala trebuie sa fie supuse incercarii la impact, incercarii la percutie, incercarii la încovoiere si incercarii termice specificate in art. 705-709. Pot fi utilizate exemplare diferite pentru fiecare din aceste incercari. Dupa fiecare încercare trebuie efectuata evaluarea lixivierii sau evaluarea volumetrica a scaparilor prin metode nu mai putin sensibile decat metodele descrise în art. 710 pentru materiale solide nedispersabile si in art. 711 pentru materiale încapsulate.

Metode de incercare

Art. 705. lncercarea la impact: Specimenul trebuie sa cada pe tinta de la inaltimea de 9m. Tinta este definita în art. 717.

Art. 706. lncercarea la percutie: Specimenul trebuie sa fie plasat pe o placa de plumb asezata pe o suprafata solida neteda si apoi se loveste cu fata plana a unei bare de otel moale astfel incat sa produca un impact echivalent cu cel rezultat din caderea libera a unei mase de 1.4 kg de la inaltimea de 1 m. Fata plana a barei trebuie sa aiba diametrul de 25 mm si marginile rotunjite cu o raza de 3.0±0.3mm. Placa de plumb de duritate 3.5-4.5

pe scala Vickers si o grosime de nu mai mult de 25 mm trebuie sa acopere o suprafata mai mare decat suprafata de sprijin a specimenului. Pentru fiecare încercare trebuie utilizata o noua placa de plumb. Bara trebuie sa loveasca specimenul astfel incat sa-i produca deterioararea maxima.

Art. 707. lncercarea la încovoiere. Aceasta incercare se aplica numai surselor lungi si subtiri care au lungimea de cel putin 1O cm si raportul intre lungime si latimea minima de cel putin 1O. Specimenul trebuie fixat rigid in pozitie orizontala, astfel incat jumatate din lungimea lui sa iasa din dispozitivul de fixare. Specimenul trebuie sa fie astfel orientat incat, daca se loveste capatul sau liber cu fata plana a unei bare de otel, sa sufere deteriorarea maxima. Bara trebuie sa loveasca specimenul astfel incat sa produca un impact echivalent cu cel rezultat din caderea libera a unei mase de 1.4 kg de la inaltimea de 1 m. Partea inferioara a barei trebuie sa aiba diametrul de 25 mm si marginile rotunjite cu o raza de 3.0±0.3mm. Art. 708. lncercarea termica: Specimenul trebuie incalzit in aer pana la temperatura de 800°C si tinut la aceasta temperatura timp de 10 minute, dupa care va fi lasat sa se raceasca liber.

Art. 709. Specimenele care reprezinta sau simuleaza material radioactiv inclus intr-o capsula pot fi exceptate de la:

  1. a) lncercarile prevazute in art. 705 si 706, daca masa materialului radioactiv sub forma speciala este mai mica de 200g si sunt supuse la încercarea la impact de clasa 4 prevazuta de standardul SR-ISO 2919-„Surse închise de radiatii nucleare-Clasificare”, si de la

b} lncercarea prevazuta in art. 708, daca au fost supuse la incercarile de temperatura de clasa 6 prevazuta in SR-ISO 2919: – "Surse inchise de radiatii nucleare-Clasificare".

Metode de evaluare a lixivierii si evaluarea volumetrica a scaparilor

Art. 71O. Pentru specimenele care reprezinta sau simuleaza materiale solide nedispersabile, evaluarea lixivierii se va face in felul urmator:

  1. a) Specimenul trebuie imersat in apa, la temperatura ambianta timp de 7 zile. Volumul de apa utilizat pentru încercare trebuie sa fie suficient astfel incat la sfarsitul perioadei de 7 zile, volumul liber al apei ramase neabsorbite si fara sa fi reactionat sa fie de cel putin 10% din volumul esantionului solid utilizat pentru incercare. Apa trebuie sa fie la un pH initial de 6-8 si o conductivitate maxima de 1mS/m la 20°c.

  2. b) Apa impreuna cu specimenul trebuie apoi incalzite la o temperatura de 50±5°C si mentinute la aceasta temperatura timp de 4 ore.

  3. c) Se va determina apoi activitatea apei;

  4. d) Specimenul va fi apoi tinut timp de cel putin 7 zile într-o incapere fara curenti de aer si cu o temperatura de 30°C si o umiditate de cel putin 90%.

  5. e) Specimenul va fi apoi imersat in apa avand aceleasi caracteristici ca cele de la pct. a) de mai sus; apa si specimenul trebuie incalzite la o temperatura de 50±5°C si mentinute la aceasta temperatura timp de 4 ore.

  6. f) Se va determina apoi activitatea apei.

Art. 711. Pentru specimenele care reprezinta sau simuleaza materiale solide încapsulate se va face fie evaluarea lixivierii, fie evaluarea volumetrica a scaparilor:

  1. a) Evaluarea lixivierii se face dupa urmatoarea procedura:

    1. i) Specimenul trebuie imersat in apa la temperatura ambianta. Apa trebuie sa fie la un pH initial de 6-8 si o conductivitate maxima de 1mS/m la 20°C.

    2. ii) Apa impreuna cu specimenul trebuie incalzite la o temperatura de 50±5°C si mentinute la aceasta temperatura timp de 4 ore.

    3. iii) Se va determina apoi activitatea apei;

    4. iv) Specimenul va fi tinut timp de cel putin 7 zile intr-o incapere fara curenti de aer si cu o temperatura de 30°C si o umiditate de cel putin 90%.

    5. v) Operatiile de la punctele (i), (ii) si (iii) trebuie sa fie repetate.

  2. b) Evaluarea volumetrica a scaparilor poate fi facuta prin oricare din incercarile prevazute in ISO 9978: „Radiation Protection – Sealed Radioactive Sources – Leakage• Test Methods”, care sunt acceptabile pentru autoritatea competenta.

INCERCARI PENTRU MATERIALE RADIOACTIVE CU DISPERSABILITATE REDUSA

Art. 712. Un specimen care reprezinta sau simuleaza materiale radioactive cu dispersabilitate redusa trebuie sa fie supus la încercarea intensiva la caldura, specificata in art. 736 si la încercarea la impact, specificata in art.737. Pot fi utilizate specimene diferite pentru fiecare incercare. Dupa fiecare încercare, specimenul trebuie supus la incercarea de lixiviere specificata in art. 703. Dupa fiecare încercare se va verifica daca cerintele aplicabile prevazute la art. 605 au fost îndeplinite.

INCERCARI PENTRU COLETE

Pregatirea unui specimen pentru incercari

Art.713. Toate specimenele trebuie verificate inainte de efectuarea incercarilor pentru a identifica si înregistra defectiuni sau deteriorari cum ar fi:

  1. a) neconformitati fata de proiect;

  2. b) vicii de fabricatie;

  3. c) corodari sau alte deteriorari;

  4. d) alterari ale caracteristicilor.

    Art. 714. Anvelopa de izolare a ambalajului trebuie sa fie specificata in mod clar.

    Art. 715. Partile exterioare ale specimenului trebuie clar identificate si precizate astfel incat sa se poata face referire la orice parte a specimenului in mod clar si fara ambiguitate.

    lncercarea integritatii anvelopei de izolare si a ecranarii si evaluarea securitatii la criticitate

    Art. 716. Dupa efectuarea fiecarei incercari prevazute la art. 718-737:

    1. a) se identifica si se inregistreaza defectele si deteriorarile;

    2. b) se determina daca integritatea anvelopei de izolare si a protectiei radiologice raspund cerintelor prevazute in capitolul VI pentru coletul testat;

    3. c) pentru coletele continand materiale fisile trebuie determinat daca ipotezele si conditiile utilizate in evaluarile cerute in art. 671-682 pentru unul sau mai multe colete sunt valabile.

Tinta pentru incercarile la cadere

Art. 717. Tinta pentru incercarile la cadere specificate in art. 705, 722, 725a), 727, 735 si 737 trebuie sa fie o suprafata plana, orizontala, astfel realizata incat orice crestare a rezistentei ei la deplasare sau deformare, ca urmare a impactului cu specimenul, sa nu conduca la o crestere semnificativa a deteriorarii specimenului.

lncercarea ambalajelor destinate pentru hexaflorura de uraniu

Art. 718. Specimenele care reprezinta sau simuleaza ambalaje proiectate pentru a cantine o cantitate de 0.1 kg sau mai mare de hexaflorura de uraniu, trebuie încercate hidraulic la o presiune interna de cel putin 1.38 MPa. Cand presiunea de încercare este mai mica de 2.76 MPa modelul necesita o aprobare multilaterala. Pentru reincercarea ambalajelor, pot fi aplicate orice alte incercari nedestructive echivalente, cu conditia unei aprobari multilaterale.

lncercari pentru demonstrarea capacitatii de a rezista in conditii normale de transport

Art. 719. lncercarile sunt: încercarea la stropire cu apa, încercarea la cadere libera, încercarea la stivuire si încercarea la penetrare. lncercarile la cadere libera, la stivuire si la penetrare sunt precedate, fiecare, de încercarea la stropire cu apa. Poate fi utilizat un singur specimen pentru toate incercarile, cu conditia indeplinirii cerintelor formulate in art. 720.

Art. 720. Intervalul de timp dintre sfarsitul incercarii la stropire cu apa si incercarea urmatoare trebuie sa fie astfel incat sa permita patrunderea maxima posibila a apei, fara uscarea apreciabila a exteriorului specimenului. ln absenta probei contrariului, acest interval va fi luat de doua ore in cazul in care stropirea are loc simultan din patru directii. Daca stropirea se face din cele patru directii in mod consecutiv, nu mai este necesar vreun interval de timp dintre sfarsitul incercarii la stropire si incercarea urmatoare.

Art. 721. lncercarea la stropire cu apa: Specimenul trebuie supus incercarii la stropire cu apa care sa simuleze o ploaie cu debit de 5 cm pe ora timp de cel putin o ora.

Art. 722. lncercarea la cadere libera: Specimenul trebuie sa cada pe tinta astfel incat sa se produca o degradare maxima a elementelor de securitate ce trebuie incercate.

  1. a) inaltimea de cadere, masurata de la cel mai de jos punct al specimenului la suprafata superioara tintei, trebuie sa fie cel putin cat distanta din Tabelul XIII pentru masa corespunzatoare. Tinta este definita conform art. 717.

  2. b) Pentru coletele rectangulare din placi fibrolemnoase sau lemn a caror masa nu depaseste 50kg, un specimen distinct va fi supus la caderea libera pe fiecare colt de la inaltimea de 0.3m.

  3. c) Pentru colete cilindrice din placi fibrolemnoase care au masa mai mica de 100kg, un specimen distinct va fi supus la cadere libera de la inaltimea de 0.3 m pe fiecare margine a celor patru sferturi ale fiecarei baze a cilindrului.

TABELUL XIII. DISTANTA DE CADERE LIBERA PENTRU INCERCAREA COLETELOR PENTRU CONDITII NORMALE DE TRANSPORT

Masa coletului (kq)

lnaltimea de cadere libera (m)

Masa coletului <5000

1.2

5000 :', masa coletului<10000

0.9

10000 :', masa coletului<15000

0.6

15000 :', masa coletului

0.3

Art. 723. lncercarea la stivuire.ln afara cazului in care forma ambalajuiui efectiv nu permite stivuirea, specimenul va fi supus pentru o perioada de 24 ore la o torta de compresie egala cu cea mai mare dintre valorile de mai jos:

  1. a) Echivalentul a de cinci ori masa coletului real

  2. b) Echivalentul a 13kPa multiplicat cu aria proiectiei verticale a coletului.

Aceasta torta trebuie aplicata uniform pe doua fete opuse ale specimenului, una din ele fiind baza de sustinere pe care se sprijina in mod normal coletul. Art. 724. lncercarea la penetrare: Specimenul va fi plasat pe o suprafata rigida, pl_ana si orizontala, a carei deplasare in timpul efectuarii probei va ramane neglijabila.

  1. a) asupra specimenului se lasa sa cada liber o bara cu diametrul de 3.2 cm avand un capat semisferic si cantarind 6 kg, cu axul longitudinal orientat vertical. Bara este ghidata in asa fel ca extremitatea sa sa loveasca central partea cea mai fragila a specimenului astfel incat, daca penetreaza suficient de adanc, sa loveasca anvelopa de izolare. La executarea probei, deformarea barei trebuie sa ramana neglijabila..

  2. b) lnaltimea de cadere a barei masurata intre extremitatea inferioara a acesteia si punctul intentionat de impact de pe suprafata superioara a specimenului trebuie sa fie de 1 m.

lncercari suplimentare pentru colete de tip A destinate transportului lichidelor si gazelor

Art. 725. Un specimen, sau specimene diferite vor fi supuse la fiecare din incercarile de mai jos, cu exceptia cazului in care se poate demonstra ca una din incercari este mai severa decat cealalta pentru specimenul in cauza; in acest caz se va efectua încercarea cea mai severa.

  1. a) lncercarea la cadere libera: Specimenul trebuie sa cada pe tinta in asa fel incat sa produca o deteriorare maxima a anvelopei de izolare. lnaltimea de cadere, masurata intre partea inferioara a specimenului si fata superioara a tintei, trebuie sa fie de 9 m. Tinta este definita conform art. 717.

  2. b) lncercarea la penetrare: Specimenul va fi supus incercarii prevazute in art. 724 cu deosebirea ca inaltimea de cadere va fi de 1.7 m in loc de 1 m cum este specificat în art. 724 b).

lncercari pentru verificarea capacitatii de a rezista in conditii de accident de transport

Art. 726. Specimenul trebuie sa fie supus actiunii cumulative a incercarilor prevazute in art. 727 si art. 728 in ordinea prescrisa. Oupa efectuarea acestor incercari, specimenul respectiv sau alt specimen vor fi supuse incercarii sau incercarilor de scufundare in apa, mentionate la art. 729 si, daca este aplicabil, la art. 730.

Art. 727. lncercarea mecanica: lncercarea consta in trei incercari diferite la cadere libera. Fiecare

specimen va fi supus la incercarile de cadere care sunt specificate in art. 656 sau in art. 682. Ordinea în care se executa aceste incercari trebuie sa asigure ca specimenul va suferi astfel de deteriorari care sa conduca, dupa efecturea incercarii termice, la deteriorari maxime.

  1. a) Caderea l-a: Specimenul trebuie sa cada pe tinta astfel incat sa sufere deterioararea maxima; inaltimea de cadere, masurata intre cel mai de jos punct al specimenului si suprafata superioara a tintei, trebuie sa fie de 9 m. Tinta este definita conform art. 717.

  2. b) Caderea li-a: Specimenul trebuie sa cada pe o bara perpendiculara montata rigid,

    • perpendicular pe tinta, astfel incat sa sufere deteriorarea maxima. lnaltimea de cadere, masurata de la punctul de impact prevazut al specimenului la suprafata superioara a barei,

    • trebuie sa fie de 1m. Bara trebuie sa fie din otel moale, cu sectiune circulara cu diametru 15.0±0.5 cm si lungime de 20 cm. ln cazul in care o bara cu lungime mai mare ar putea cauza o deteriorare mai mare se va utiliza acea lungime care sa produca deterioararea maxima. Extremitatea superioara a barei trebuie sa fie plana, orizontala cu marginile rotunjite cu o raza nu mai mare de 6 mm. Tinta pe care este montata bara este definita in art. 717.

  3. c) Cadera a III-a: Specimenul trebuie supus unei probe de strivire dinamica, prin asezarea pe tinta astfe, incat sa sufere deteriorarea maxima la caderea pe el a unui obiect cu masa de 500 kg de la inaltimea de 9 m. Obiectul consta dintr­ o placa solida din otel moale, cu dimensiunile de 1×1 m si va cadea pe specimen la orizontala. lnaltimea de cadere va fi masurata de la suprafata inferioara a placii la cel mai inalt punct al specimenului. Tinta pe care este plasat exemplarul de proba este definita in art. 717.

Art. 728. lncercarea termica: Specimenul trebuie sa fie in echilibru termic in urmatoarele conditii: temperatura mediului ambiant de 38°C, conditii de insolatie specificate in Tabelul XI si avand debitul maxim de proiectare de generare a calciurii de catre continutul radioactiv din interiorul coletului. Ca alternativa este permis ca oricare din acesti parametri sa aiba valori diferite înainte si in timpul incercarii, cu conditia sa se tina seama de aceasta la evaluarea ulterioara a comportarii coletului. lncercarea termica va consta din:

  1. a) Plasarea specimenului timp de 30 de minute într-un mediu termic care furnizeaza un flux termic cel putin echivalent cu cel dat de arderea de hidrocarburi in aer, in conditii ambientale suficient de calme pentru ca coeficientul mediu de emisie al flacarii sa fie minim 0.9 si temperatura medie de cel putin 800°C,, flacara inconjurand complet specimenul, cu un coeficient de absorbtie al suprafetei de 0.8 sau orice alta valoare dovedita ca o poseda coletul expus focului descris mai sus, urmata de

  2. b) Plasarea specimenului intr-un mediu ambiant cu o temperatura de 38°C, expus conditiilor de insolatie specificate in Tabelul XI si avand

    debitul maxim de proiectare de generare de caldura de catre continutul radioactiv din interiorul coletului, pentru un timp suficient ca temperatura in interiorul specimenului sa scada in toate punctele, si/sau sa se apropie de conditiile initiale de echilibru. Ca alternativa, este permis ca oricare din acesti parametri sa aiba alte valori dupa incetarea incalzirii, cu conditia sa se tina seama de aceasta la evaluarea ulterioara a comportarii coletului.

    ln timpul si dupa efectuarea incercarii, specimenul nu va fi racit fartat si arderea oricarui material constructiv al acestuia va fi lasata sa se desfasoare ln mod natural.

    Art. 729. lncercarea la scufundare in apa: Specimenul va fi scufundat sub un strat de apa de cel putin 15 m timp de cel putin 8 ore intr-o pozitie care sa duca la degradarea maxima. Pentru demonstrarea prin calcul, se va considera ca este suficienta o presiune manometrica de cel putin 150 kPa.

    lncercarea intensiva la scufundare pentru coletele de tipB(U) si de tip B(M), cu continut mai mare de 105 A2, si pentru coletele de tip C

    Art. 730. lncercarea intensiva la scufundare in apa: Specimenul trebuie scufundat in apa, la o adancime de cel putin 200m pentru un timp de cel putin o ora. ln scop demonstrativ, se considera ca acestor conditii corespunde o presiune manometrica de cel putin 2 MPa.

    lncercarea la etanseitate la apa a coleteleor continand materiale fisile

    Art. 731. Sunt exceptate de la aceasta încercare coletele pentru care, in scopul evaluarilor cerintelor prevazute la art. 677-682, s-a presupus patrunderea in sau iesirea apei din ele, care conduce la cea mai mare reactivitate.

    Art. 732. lnainte ca specimenul sa fie supus incercarii la etanseitate la apa, specificata mai jos, el va fi supus incercarilor prevazute in art. 727 b) si incercarilor prevazute fie in art. 727a) fie în art. 727

  3. c) asa cum este cerut de prevederile art. 682, si in final incercarilor specificate in art. 728.

Art. 733. Specimenul trebuie imersat in apa, inaltimea coloanei de apa de deasupra lui fiind de cel putin 0.9 m, timp de cel putin 8 ore, intr-un mod care sa permita patrunderea maxima a apei.

lncercari pentru coletele de tip C

Art. 734. Specimenele trebuie sa fie supuse actiunii fiecareia din seriile de incercari, efectuate in ordinea urmatoare:

  1. a) incercarile prevazute in art. 727 a), 727 c), 735

    si 736, si

  2. b) incercarii specificate in art. 737.

Este permisa utilizarea de specimene diferite pentru fiecare din secventele de incercari specificate la punctele a) si b).

Art. 735. lncercarea la perforare/rupere: Specimenul trebuie supus actiunii de deteriorare datorat unei bare cilindrice, fabricate din otel moale.

Orientarea barei fata de suprafata specimenului trebuie aleasa astfel, incat sa produca deteriorarea maxima dupa efectuarea seriilor de probe mentionate la art. 734 a).

  1. a) Specimenul, reprezentand un colet cu masa mai mica de 250 kg, trebuie asezat pe tinta si supus caderii unei bare cilindrice cu masa de 250kg de la inaltimea de 3 m masurata din punctul prevazut pentru impact. Bara cilindrica trebuie sa aiba diametrul de 20cm, capatul care loveste specimenul fiind un trunchi de con cu urmatoarele dimensiuni: inaltime 30 cm si diametrul in varf 2.5 cm. Tinta pe care este asezat specimenul este definita in art. 717.

  2. b) Pentru coletele cu masa de 250 kg sau mai mare, bara cilindrica va fi fixata cu baza pe tinta si specimenul va fi lasat sa cada peste acesta. lnaltimea de cadere, masurata de la punctul de impact la varful barei cilindrice trebuie sa fie de

3 m. Pentru aceasta, proba bara cilindrica trebuie sa aiba proprietatile si dimensiunile specificate la pct. a) de mai sus, cu exceptia masei si lungimii barei, care trebuie sa fie astfel, incat sa produca deteriorarea maxima a specimenului. Tinta pe care va fi plasata bara cilindrica este definita in art. 717.

Art. 736. lncercarea intensiva la caldura: Conditiile pentru acesta încercare sunt cele specificate in art. 728 cu exceptia, ca expunerea la mediul termic se face timp de 60 minute.

Art. 737. lncercarea la impact: Specimenul trebuie supus la un impact cu tinta cu o viteza de cel putin 90m/s cu o orientarea care sa duca la deteriorarea maxima. Tinta este definita in art. 717.

CAPITOLUL VIII

Aprobari si cerinte administrative

PREVEDERI GENERALE

Art. 801. Pentru modelele de colet pentru care nu este necesar ca autoritatea competenta sa elibereze un certificat de aprobare, expeditorul trebuie sa prezinte, la cerere, pentru inspectia autoritatilor competente, dovezi documentate privind conformitatea modelului de colet cu toate cerintele aplicabile.

Art. 802. Autoritatea competenta aproba urmatoarele:

  1. a) modelele pentru

    1. i) materialele radioactive sub forma speciala (vezi art. 803, 804 si 818)

    2. ii) materialele radioactive cu dispersabilitate redusa (vezi art. 803 si art 804);

    3. iii) coletele cu un continut de 0.1 kg sau mai mult de hexaflorura de uraniu (vezi art. 805)

    4. iv) toate coletele ce contin materiale fisile, afara de cele exceptate prin art. 672 (vezi art. 812-814, 816 si 817)

    5. v) coletele tip B(U) si tip B(M) (vezi art. 806- 811, 816 si 817)

    6. vi) coletele tip C (vezi art. 820-823).

  2. b) aranjamentele speciale (vezi art. 824-826)

  3. c) anumite expeditii (vezi art. 820-823)

  4. d) programul de radioprotectie pentru nave cu utilizare speciala (vezi 575 a))

  5. e) calculul valorilor pentru radionuclizii care nu sunt listati in tabelul I (vezi art. 402).

APROBAREA MATERIALELOR RADIOACTIVE SUB FORMA SPECIALA SI A MATERIALELOR RADIOACTIVE CU DISPERSABIL/TATE REDUSA

Art. 803. Modelul pentru materiale radioactive sub forma speciala necesita aprobare unilaterala. Modelul pentru material radioactiv cu dispersabilitate redusa necesita aprobare multilaterala. ln ambele cazuri cererea de aprobare trebuie sa includa:

  1. a) o descriere detaliata a materialului radioactiv, sau, daca este o capsula, a continutului; in mod special se va face o referire la forma fizica si chimica;

  2. b) o descriere detaliata a modelului oricarei capsule ce va fi utilizata;

  3. c) un document privind incercarile care au fost facute si rezultatele lor, sau proba bazata pe calcul, care sa arate ca materialul radioactiv este capabil sa intruneasca standardele de performanta, sau alta proba ca materialul radioactiv sub forma speciala sau materialul radioactiv cu dispersabilitate redusa intruneste cerintele aplicabile din prezentele norme;

  4. d) o descriere detaliata a programului de asigurarea calitatii aplicabil, conform cerintelor art.310,si

  5. e) o descriere a oricaror masuri anterioare expedierii privind expeditia de materiale radioactive sub forma speciala sau de materiale radioactive cu dispersabilitate redusa.

Art. 804. Autoritatea competenta va elibera un certificat de aprobare in care se precizeaza ca modelul intruneste cerintele pentru materialul radioactiv sub forma speciala sau materialul radioactiv cu dispersabilitate redusa si va atribui modelului un indicativ.

APROBAREA MODELELOR DE COLETE

Aprobarea modelelor de colete pentru hexaflorura de uraniu

Art. 805. Pentru aprobarea modelelor de colete cu continut de 0.1kg sau mai mare de hexaflorura de uraniu este necesar ca:

  1. a) Fiecare model care intruneste cerintele din art. 632, dupa 31 decembrie 2000 va necesita aprobare multilaterala. Dupa 31 decembrie 2003 fiecare model care intruneste cerintele din art. 629-631 va necesita aprobare unilaterala de catre autoritatea competenta din tara de origine a modelului;

  2. b) Cererea de aprobare va include toate informatiile necesare pentru a demonstra autoritatii competente ca modelul intruneste cerintele art. 629, precum si o descriere detaliata a programului de asigurarea calitatii aplicabil, conform prevederilor art. 310.

  3. c) Autoritatea competenta elibereaza un certificat de aprobare in care se precizeaza ca modelul intruneste cerintele prevazute in art. 629 si atribuie modelului un indicativ.

Aprobarea modelelor de colete tip B(U) si tip C

Art. 806. Fiecare model de colet tip B(U) si tip C necesita de asemenea aprobare unilaterala cu exceptia:

  1. a) modelelor de colete pentru materile fisile , care se supun cerintelor din art. 812-814, necesita aprobare multilaterala, si

  2. b) modelului de colet tip B(U) pentru materiale radioactive cu dispersabilitate redusa, care necesita aprobare multilaterala.

Art. 807. Cererea de aprobare trebuie sa înciuda:

  1. a) o descriere detaliata a continutului radioactiv prevazut, cu referire la forma sa fizica si chimica si natura radiatiei emise;

  2. b) o descriere detaliata a modelului, incluzand o documentatie tehnica completa (desene), liste de materiale si procedee de fabricare;

  3. c) un document privind incercarile care au fost facute si a rezultatului lor, sau proba bazata pe calcul, sau alta proba, ca modelul intruneste cerintele aplicabile;

  4. d) instructiunile de operare si intretinere a ambalajului;

  5. e) daca coletul este proiectat pentru o presiune de operarea normala maxima superioara presiuni manometrice de 100kPa, trebuie specificate materialele de fabricare ale anvelopei de izolare, esantioanele care trebuie prelevate si incercarile la care trebuie sa fie supuse;

  6. f) daca continutul radioactiv este combustibil iradiat, solicitantul trebuie sa indice si sa justifice orice ipoteza facuta referitoare la caracteristicile combustibilului folosita in analiza de securitate si sa descrie orice masurari care trebuie facute anterior expedierii conform cerintelor art. 674 b};

  7. g) toate conditiile speciale in ceea ce priveste arimarea, necesare pentru asigurarea disiparii corespunzatoare a caldurii, considerand diferitele moduri de transport care vor fi utilizate, precum si tipul vehiculului si al containerului de transport;

  8. h) o imagine reproductibila a coletului in ansamblu, cu dimensiuni nu mai mari de 21×30 cm;

  9. i) descrierea detaliata a programului de asigurarea calitatii aplicabil conform cerintelor art. 310.

    Art. 808. Autoritatea competenta va elibera un certificat de aprobare in care se precizeaza ca modelul intruneste cerintele pentru coletele ,tip B(U) sau tip C si atribuie modelului un indicativ .

    Aprobarea modelelor de colete tip B(M)

    Art. 809. Fiecare model de colet tip B(M), inclusiv cele destinate transportului de materiale fisile care se supun deasemenea prevederilor art. 812-814 si

    cele destinate transportului de materiale radioactive cu dispersabilitate redusa, necesita aprobare multilaterala.

    Art. 810. Cererea de aprobare pentru modelul de colet tip B(M) trebuie sa înciuda suplimentar infomatiilor cerute la art. 807 pentru coletul de tip B(U) si urmatoarele:

    1. a) lista acelor cerinte specificate in art. 637, 653, 654 si 657-664 carora coletul nu le corespunde;

    2. b) informatii despre orice masuri suplimentare de control operational propuse a fi luate pe timpul transportului, care, chiar daca nu sunt prevazute de prezentele norme, sunt totusi necesare pentru securitatea coletului, sau pentru compensarea neconformitatii aratate la punctul a) de mai sus;

    3. c) o declaratie privind restrictiile pentru modul de transport si privind orice procedura speciala pentru incarcarea, transportul, descarcarea sau manipularea; si

    4. d) specificarea domeniului de mediu (temperatura, radiatie solara) ce se presupune a fi intalnite in timpul transportului si care au fost luate in considerare la proiectare.

Art. 811. Autoritatea competenta va elibera un certificat de aprobare in care se precizeaza ca modelul intruneste cerintele pentru coletele tip B(M) si va atribui modelului un indicativ .

Aprobarea modelelor de colete pentru materiale fisile

Art. 812. Fiecare model de colet destinat materialelor fisile care nu este exceptat, conform prevederilor art. 672, de la cerintele privind coletele pentru materiale fisile, necesita aprobare multilaterala.

Art. 813. Cererea de aprobare va include toate informatiile necesare pentru a demonstra autoritatii competente ca modelul indeplineste cerintele prevazute in art. 671 precum si descrierea detaliata a programului de asigurarea calitatii aplicabil, conform cerintelor din art. 310.

Art. 814. Autoritatea competenta va elibera un certificat de aprobare in care se precizeaza ca modelul intruneste cerintele prevazute in art. 671 si atribuie modelului un indicativ.

ARANJAMENTE TRANSITOR/1

Colete care nu au necesitat aprobarea autoritatii competente conform cerintelor Reglementarilor privind transportul in siguranta al materialelor radioactive, din editia 1985 si 1985 republicata in 1990 ale Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica

Art. 815. Coletele exceptate, coletele industriale tip Cl-1, Cl-2, Cl-3 si coletele tip A, pentru care nu se cereau aprobari de model eliberate de autoritatea competenta si care întrunesc cerintele din Reglementarile editiilor 1985 sau 1985 republicata in 1990 ale Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica privind transportul în siguranta al materialelor radioactive, pot fi utilizate in continuare

cu conditia adoptarii pentru acestea a unui program de asigurarea calitatii cerut conform art. 310 si daca se respecta limitele de activitate si restrictiile de material conform cerintelor din capitolul IV. Orice ambalaj modificat, cu exceptia celor modificate in scopul imbunatatirii sigurantei, sau fabricat dupa 31 decembrie 2003, trebuie sa intruneasca in totalitate cerintele prezentelor norme. Coletele pregatite pentru transport inainte de 31 decembrie 2003 conform cerintelor reglementarilor editia 1985 sau 1985 republicata in 1990 ale reglementarilor mentionate, pot continua sa fie utilizate pentru transport. Coletele pregatite pentru transport dupa aceasta data trebuie sa intruneasca in totalitate cerintele prezentelor norme.

Colete aprobate conform cerintelor Reglementarilor privind transportul in siguranta la materialelor radioactive ale Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica, editiile din 1973, 1973 republicate, 1985 si 1985

republicata in 1990

Art. 816. Ambalajele fabricate cu aprobare de model acordata de autoritatea competenta conform reglementarilor sus mentionate, editiile 1973 sau 1973 republicata pot fi utilizate in continuare daca:

modelul de colet obtine aprobare multilaterala ambalajul se supune programului obligatoriu de asigurarea calitatii, conform cerintelor aplicabile prevazute in art. 31O

se respecta limitele de activitate si restrictiile de material mentionate in capitolul IV

coletele cu continut de materiale fisile, transportate pe calea aerului, respecta cerinte prevazute in art. 680.

Nu este permisa fabricarea de noi colete de acest tip. Modificarile aduse proiectului, ambalajului sau modificarile in ceea ce priveste natura sau cantitatea continutului radioactiv autorizat, care, conform celor determinate de autoritatea competenta, ar putea afecta semnificativ securitatea, trebuie sa indeplineasca în totalitate cerintele prezentelor norme. Fiecarui ambalaj, conform cerintelor art. 538, trebuie sa i se atribuie un numar de serie, care trebuie marcat pe suprafata exterioara a acestuia.

Art. 817. Ambalajele fabricate conform cu aprobarea de model acordata de autoritatea nationala competenta conform reglementarilor editiilor 1985 sau 1985 republicata in 1990 pot fi utilizate in continuare pana la 31 decembrie 2003 daca:

ambalajele se supun obligatoriu programului de asigurarea calitatii, conform cerintelelor aplicabile prevazute în art. 31O

se respecta limitele de activitate si restrictiile de material mentionate in capitolul IV

coletele cu continut de materiale fisile, transportate pe calea aerului, respecta cerintele art. 680.

Dupa aceasta data, coletul poate fi utilizat numai daca a obtinut aprobare multilaterala de model. Modificarile aduse proiectului de ambalaj sau

modificarile in ceea ce priveste natura sau cantitatea continutuiui radioactiv autorizat, care, conform celor determinate de autoritatea competenta, ar afecta semnificativ securitatea trebuie sa indeplineasca in totalitate cerintele prezentelor norme. Toate ambalajele fabricate dupa

31 decembrie 2006 trebuie sa indeplineasca in totalitate cerintele prezentelor n.orme.

Materiale radioactive sub forma speciala aprobate conform cerintelor Reglementarilor privind transportul in siguranta al materialelor radioactive, editiile din 1973, 1973 republicate,

1985 si 1985 republicata in 1990 ale Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica

Art. 818. Materialele radioactive sub forma speciala fabricate conform unui model care a obtinut aprobare unilaterala de model emisa de autoritatea competenta conform reglementarilor editiilor 1973, 1973 republicata, 1985 sau 1985 republicata in 1990 pot fi utilizate în continuare, cu conditia adoptarii unui program obligatoriu de asigurarea calitatii conform cerintelor aplicabile prevazute in art. 310. Toate materialele radioactive sub forma speciala fabricate dupa 31 decembrie 2003 trebuie sa indeplineasca in totalitate cerintele prezentelor norme.

NOTIFICAREA DESPRE NUMERELE DE SERIE S/ INREGISTRAREA LOR

Art. 819. Autoritatea competenta trebuie sa fie informata asupra numarului de serie al fiecarui colet fabricat in conformitate cu un model aprobat conform prevederilor art. 806, 809, 812, 816 si 817. Autoritatea competenta va tine evidenta numerelor de serie conform cerintelor prevazute in art. 311.

APROBAREA EXPEDIERILOR

Art. 820. Aprobarea multilaterala este obligatorie pentru:

  1. a) expedierea de colete tip B(M) care nu sunt conforme cu cerintele prevazute la art. 637 sau sunt proiectate sa permita ventilatia controlata intermitenta;

  2. b) expedierea de colete tip B(M) continand material radioactiv cu activitati superioare celei mai mici valori dintre 3000A1 sau 3000A2, dupa cum este cazul, si 1000 TBq;

  3. c) expedierea de colete continand materiale fisile, daca suma indicilor de securitate la criticitate ai coletelor este mai mare de 50;

  4. d) programul de radioprotectie pentru expedierile pe nave cu utilizare speciala, conform prevederilor art. 575 a).

Art. 821. Autoritatea competenta poate autoriza transportul in, sau tranzitul prin tara sa, fara aprobarea expedierii, daca acest lucru este specificat explicit in aprobarea de model (vezi art. 827).

Art. 822. Cererea de aprobare a expedierii trebuie sa cuprinda:

  1. a) perioada in care se estimeaza ca are loc transportul;

  2. b) continutul radioactiv real, modurile de transport prevazute, tipul mijlocului de transport, ruta probabila sau propusa;

  3. c) o expunere detaliata privind masurile de precautie si de control administrativ sau operational prevazute in aprobarea de model eliberata conform prevederilor din art. 808, 811 si 814.

Art. 823. Pentru a aproba o expediere, autoritatea competenta emite un certificat de aprobare.

APROBAREA EXPEDIERILOR IN ARANJAMENT SPECIAL

Art. 824. Fiecare expeditie internationala transportata in aranjament special necesita aprobare multilaterala.

Art. 825. Cererea de aprobare a expedierii in aranjament special trebuie sa înciuda toate informatiile necesare pentru a convinge autoritatea competenta ca securitatea in timpul transportului este cel putin echivalenta cu securitatea obtinuta in cazul in care s-ar fi respectat toate cerintele aplicabile ale prezentelor norme. Cererea trebuie sa cuprinda deasemeni si:

  1. a) o enumerare a abaterilor de la cerintele aplicabile cu prezentarea cauzelor datorita carora expeditia nu se conformeaza în întregime cerintelor aplicabile din prezentele norme;

  2. b) o enumerare a masurilor speciale de precautie si de control administrativ sau operational, prevazute sa fie luate in timpul transportului, pentru a compensa neconformitatea cu cerintele aplicabile din prezentele norme.

    Art. 826. Pentru a aproba o expediere in aranjament special, autoritatea competenta emite certificat de aprobare.

    CERTIFICATE DE APROBARE EMISE DE AUTORITATEA COMPETENTA

    Art. 827. Autoritatea competenta emite cinci tipuri de certificate de aprobare: pentru material radioactiv sub forma speciala, pentru material radioactiv cu dispersabilitate redusa, pentru expediere in aranjament special, pentru expediere si pentru model de colete. Certificatele de aprobare de model de colet si de aprobare a expedierii pot fi combinate într-un singur cerificat

    Indicative atribuite de autoritatea competenta

    Art. 828. Fiecare certificat de aprobare emis de autoritatea competenta are atribuit un indicativ . Indicativul are urmatoarea structura:

    Indicativ de tara / Numar / indicativ de tip

    1. a) cu exceptia prevazuta la art. 829, indicativul de tara este codul international al tarii care emite certificatul, folosit pentru inregistrarea vehiculelor. Pentru Romania, indicativul de tara este R.

    2. b) Numarul este atribuit de autoritatea competenta. Numarul este unic si specific pentru expediere sau pentru model. Indicativul pentru aprobarea expedierii trebuie sa evidentieze in mod clar legatura cu indicativul pentru aprobarea de model.

    3. c) Pentru certificatele de aprobare eliberate se utilizeaza urmatoarele indicative de tip:

      AF – model de colet tip A pentru materiale fisile

      B(U) – model de colet tip B(U) (B(U)F pentru materiale fisile)

      B(M) – model de colet tip B(M) (B(M)F pentru materiale fisile)

      C – model de colet tip C (CF pentru materiale fisile)

      IF – model de colet industrial pentru materiale fisile

      1. S – material radioactiv sub forma speciala

        LD material radioactiv cu dispersabilitate redusa

      2. T – expeditie

      X – aranjament special.

      ln cazul modelelor de colete pentru transportul hexaflorurii de uraniu nefisila sau fisila exceptata, in cazul in care nu se aplica nici unul din indicativele de mai sus, trebuie utilizate urmatoarele indicative:

      H(U) aprobare unilaterala H(M) aprobare multilaterala

    4. d) Pentru certificatele de aprobare de model de colet si de material radioactiv sub forma speciala, altele decat cele emise conform prevederilor art. 816-818, si deasemenea pentru certificatele de aprobare de material radioactiv cu dispersabilitate redusa, la indicativul de tip trebuie adaugate cifrele „-96”.

Art. 829. Indicativele de tip se utilizeaza in felul urmator:

  1. (a) Fiecare certificat de aprobare si fiecare colet, trebuie sa poarte un indicativ cuprinzand simbolurile prevazute in art. 828 a), b), c) si d) cu exceptia ca, pentru colet, dupa a 2-a bara oblica, trebuie sa apara numai indicativul tipului de model si daca este cazul, simbolurile „-96”, adica literele „T” sau „X” nu vor apare pe colet. ln cazul in care aprobarea de model si aprobarea expedierii sunt impreuna, indicativul de tip nu se mai repeta. De exemplu:

    A/132/B(M)F-96 Model de colet de tip

    B(M) aprobat pentru materiale fisile,

    pentru care autoritatea competenta din Austria a atribuit numarul 132 (trebuie

    sa figureze atat pe colet cat si pe certificatul de aprobare de model de colet).

    A/132/B(M)F- Aprobare de 96T expeditie emisa de

    autoritatea competenta din Austria pentru un colet cu indicativul de mai sus (trebuie sa figureze numai pe certifiat).

    A/137/X Aprobare pentru un transport in

    aranjament special emisa de autoritatea competenta din Austria, caruia i-a atribuit numarul 137(figureaza numai pe certificat).

    A/139/IF-96 Model de colet

    industrial pentru

    materiale fisile

    aprobat de

    autoritatea competenta din Austria, caruia i-a atribuit numarul de model 139 (trebuie sa figureze atat pe colet cat si pe certificatul de aprobare de model de colet)

    A/145/H(U)-96 Model de colet

    pentru haxaflorura de uraniu, aprobat de autoritatea competenta din Austria, caruia i-a atribuit numarul de model 145 (trebuie sa figureze atat pe colet cat si pe certificatul de aprobare de model de colet).

  2. (b) Daca aprobarea multilaterala se realizeaza prin validare. conform prevederilor art. 834, trebuie utilizat numai indicativul acordat de tara de origine a modelului sau expeditiei. Daca aprobarea multilaterala se realizeaza prin aprobari emise de fiecare tara prin care se realizeaza transportul, fiecare autorizatie va purta indicativul corespunzator iar coletul. al carui model este astfel aprobat, va purta toate indicativele respective. De exemplu:

    A/132/B(M)f-96 CH/28/B(M)F-96

    va fi indicativul unui colet aprobat initial de Austria si ulterior aprobat de Elvetia cu un certificat distinct. Toate celelalte indicative vor figura in acelasi fel pe colet.

  3. (c) Revizia unui certificat trebuie sa fie indicata printr-un înscris in paranteze in certificat, dupa indicativul certificatului. Nurnarul reviziei nu poate fi adaugat decat de catre autoritatea competenta din tara care a emis certificatul initial de aprobare de model. Astfel A/132/B(M)F-96 (Rev.2) va indica faptul ca este vorba de revizia a 2-a a certificatului de aprobare de model de colet eliberat de Austria, sau A/132/B(M)F-96 (Rev.0) va indica faptul ca este vorba de emiterea initiala a unui certificat de aprobare de model de catre Austria. La prima eliberare a unui certificat, mentiunea din paranteze nu este obligatorie, ci pot fi utilizate in loc de „Rev. O” si alte cuvinte ca de exemplu, „prima eliberare”. Un numar de certificat revizuit nu poate fi atribuit decat de tara care a emis certificatul initial.

  4. (d) Indicative suplimentare, ce pot fi necesare în concordanta cu cerintele nationale, pot fi adaugate in paranteza la sfarsitul indicativului. De exemplu A/132/B(M)F-96 (SP503)

  5. (e) Nu este necesar sa se modifice indicativul de pe colet de fiecare data cand se face o revizuire a certificatului de aprobare de model. O astfel de modificare a marcarii se face numai daca revizia certificatului de aprobare aduce dupa sine schimbarea indicativului de tip, aflat dupa a 2-a bara oblica.

CONTINUTUL CERTIFICATELOR DE APROBARE

Certificatele de aprobare pentru materiale radioactive sub forma speciala si materiale radioactive cu dispersabilitate redusa

Art. 830. Fiecare certificat de aprobare, emis de autoritatea competenta pentru materiale radioactive sub forma speciala si materiale radioactive cu dispersabilitate redusa, trebuie sa cuprinda urmatoarele informalii:

  1. a) Tipul certificatului;

  2. b) Indicativul atribuit de autoritatea competenta;

  3. c) Data intrarii in vigoare si data expirarii;

  4. d) Lista reglementarilor nationale si internationale aplicabile, inclusiv editia reglementarilor Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica privind transportul in siguranta al materialelor radioactive conform careia s-a acordat aprobarea pentru material radioactiv sub forma speciala sau material radioactiv cu dispersabilitate redusa;

  5. e) Indicarea materialelor radioactive sub forma speciala si a materialelor cu dispersabilitate redusa;

  6. f) Descrierea materialelor radioactive sub forma speciala si materialelor radioactive cu dispersabilitate redusa;

  7. g) Specificatiile de proiectare pentru materialul radioactiv sub forma speciala sau materialul radioactiv cu dispersabilitate redusa, care pot include si trimiteri la desene;

  8. h) Date despre continutul radioactiv, care trebuie sa înciuda activitatea si descrierea formei fizice si chimice;

  9. i) Descrierea detaliata a programului de asigurarea calitatii aplicabil conform cerintelor art. 310;

  10. j) Referiri la informatiile furnizate de solicitatnt privind masurile speciale care trebuie luate înainte de expediere

  11. k) Denumirea persoanei juridice care a solicitat aprobarea;

    1. I) Semnatura si functia persoanei care reprezinta autoritatea competenta emitenta (si stampila, daca este cazul).

      Certificate de aprobare a transportului in aranjament special

      Art. 831. Fiecare certificat de aprobare pentru transportul in aranjament special, emis de autoritatea competenta, trebuie sa cuprinda urmatoarele informalii:

      1. a) Tipul certificatului de aprobare;

      2. b) Indicativul atribuit de autoritatea competenta;

      3. c) Data intrarii in vigoare si data expirarii;

      4. d) Modul (modurile) de transport

      5. e) Orice posibila restrictie asupra modului de transport, tipului mijloacelor de transport sau containerelor de transport, precum si orice instructiuni necesare privind ruta de transport

      6. f) Lista reglementarilor nationale si intemationale aplicabile, inclusiv editia reglementarilor Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica privind transportul in siguranta al materialelor radioactive conform careia s-a acordat aprobarea pentru transportul in aranajament special

      7. g) Urmatoarea declaratie: „Prezentul certificat nu scuteste pe expeditor sau transportator de a respecta orice cerinta stabilita de guvernele din tarile pe teritoriul carora va fi efectuat acest transport”;

      8. h) Referiri la certificate eliberate pentru alte continuturi radioactive, validari ale altor autoritati competente, sau date si informatii tehnice suplimentare considerate ca fiind utile, de autoritatea competenta;

      9. i) O descrierea a ambalajului, cu referiri la desene sau la specificatiile de proiectare. Daca autoritatea competenta considera necesar, se va furniza o imagine reproductibila cu dimensiuni nu mai mari de 21x30cm a alcatuirii coletului, insotita de o scurta descriere a materialelor de fabricatie, masei totale si dimensiunilor de gabarit;

      10. j) O descriere a continutului radioactiv autorizat, cu indicarea oricaror restrictii asupra continutului radioactiv care nu pot fi determinate direct dupa caracterul ambalajului. Aceasta va include informatii despre forma fizica si chimica, activitatea (inclusiv, cand este cazul, activitatea diversilor izotopi), cantitatea in grame (pentru materialele fisile), si daca materialul respectiv este material radioactiv sub forma speciala sau material radioactiv cu dispersabilitate redusa;

      11. k) Suplimentar, pentru coletele destinate materialelor fisile:

        1. i) O descriere detaliata a continutului radioactiv autorizat

        2. ii) Valoarea indicelui de securitate la criticitate

        3. iii) Trimiterea la documentatia care demonstreaza securitatea la criticitate a continutului

        4. iv) Orice caracteristici speciale pe baza carora a fost facuta presupunerea absentei apei din anumite spatii libere, la evaluare criticitatii

        5. v) Orice estimare, conform prevederilor art. 674 b), care permite admiterea modificarii multiplicarii neutronilor in evaluarea criticitatii, pe baza datelor de iradiere efectiva

        6. vi) Domeniul de temperatura a mediului ambiant. pentru care a fost aprobat aranjamentul special.

I) Lista detaliata a oricaror masuri suplimentare de control operativ necesare pregatirii, incarcarii, transportului, descarcarii sau manipularii expeditiei inclusiv conditii speciale privind arimarea necesare pentru asigurarea disiparii corespunzatoare a calciurii;

  1. m) Motivarea pentru efectuarea transportul in aranjament special, daca autoritatea competenta cere aceasta;

  2. n) Descrierea masurilor compensatorii necesare de luat ca urmare a faptului ca transportul se efectueaza in aranjament special;

o} Referirea la informatiile furnizate de solicitant privind modul de utilizare a ambalajului si masurile speciale ce trebuie luate inainte de a expedia coletul;

  1. p) lnformatia privind conditiile de mediu luate in calcul la proiectare, daca acestea nu sunt in concordanta cu cele prevazute in art. 653, 654 si 664, dupa caz;

  2. q) Mentionarea oricaror masuri de urgenta considerate necesare de catre autoritatea competenta;

r} Descrierea detaliata a programulului de asigurarea calitatii aplicabil, conform art. 310;

  1. s) Date de identificare ale solicitantului si transportatorului, daca sunt solicitate de autoritatea competenta;

  2. t) Numele, semnatura si functia persoanei care reprezinta autoritatea competenta (si stampila, daca este cazul).

Certificate de aprobare a expedierilor

Art. 832. Fiecare certificat de aprobare a expedierii, emis de autoritatea competenta pentru o expediere, trebuie sa includa urmatoarele informatii:

  1. a) Tipul certificatului de aprobare;

  2. b) Indicativul atribuit de autoritatea competenta;

  3. c) Data intrarii in vigoare si data expirarii;

  4. d) Lista reglementarilor nationale si internationale aplicabile inclusiv editia reglementarilor Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica privind transportul in siguranta al materialelor radioactive conform careia s-a acordat aprobare pentru expediere;

  5. e) Orice restrictie asupra modului de transport, tipului de mijloc de transport sau tipului de container de transport, instructiuni privind ruta de deplasare;

  6. f) Urmatoarea declaratie: „Prezentul certificat nu scuteste pe expeditor sau transportator de a respecta cerintele stabilite de autoritatile din tarile pe teritoriul carora va fi transportat coletul”;

  7. g) Lista detaliata a tuturor masurilor suplimentare care trebuie luate in timpul pregatirii, incarcarii, transportului, descarcarii sau manipularii coletului inclusiv instructiuni speciale privind arimarea necesare pentru asigurarea unei disipari corespunzatoare a calciurii, sau mentinerea securitatii la criticitate;

  8. h) Referiri la informatiile furnizate de solicitant privind masurile ce trebuie luate inainte de expeditie;

  9. i) Referirea la certificatele de aprobare de model care au legatura cu expeditia

  10. j) O descriere a continutului radioactiv real, cu indicarea oricaror restrictii asupra continutului radioactiv care ar putea sa nu fie evidente din natura ambalajului. Aceasta va include forma fizica si chimica, activitatile totale, inclusiv, cand este cazul, cele ale diversilor izotopi, cantitatile in grame (pentru materiale fisile) si , daca este cazul, faptul ca se transporta materiale radioactive sub forma speciala sau materiale radioactive cu dispersabilitate redusa;

  11. k) Masuri considerate de autoritatea competenta ca trebuie luate in caz de urgenta;

    1. I) Descrierea detaliata a programului de asigurarea calitatii aplicabile conform art. 310;

  1. m) Date de identificare a persoanei juridice care a solicitat aprobarea;

  2. n) Numele, semnatura si functia persoanei care reprezinta autoritatea emitenta (si stampila, daca este cazul).

Certificate de aprobare de model pentru colete

Art. 833. Fiecare certificat de aprobare de model pentru colete, emis de autoritatea competenta, trebuie sa includa urmatoarele informatii:

  1. a) Tipul certificatului;

  2. b) Indicativul atribuit de autoritatea competenta;

  3. c) Data intrarii in vigoare si data expirarii;

  4. d) Orice restrictie asupra modului de transport, tipul vehiculului, instructiuni privind ruta de deplasare;

  5. e) Lista reglementarilor nationale si internationale aplicabile inclusiv editia reglementarilor Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica privind transportul • in siguranta al materialelor radioactive conform careia s-a acordat aprobare de model;

  6. f) Urmatoarea declaratie: „Prezenta aprobare nu scuteste pe expeditor sau transportator de a respecta cerintele stabilite de autoritatile din tarile pe teritoriul carora va fi transport coletul”;

  7. g) Referiri la certificate eliberate pentru alte continuturi radioactive, validari ale altor autoritati competente sau date si informatii tehnice suplimentare, considerate ca utile de catre autoritatea competenta

  8. h) O declaratie privind autorizarea expedierii, daca aprobarea expedierii este necesara conform art. 820, iar includerea acestei declaratii în certificatul de aprobare de model pentru colet este considerata ca fiind utila;

  9. i) Date de identificare ale ambalajului;

  10. j) O descrierea a ambalajului cu referire la desene sau la specificatii de proiectare. Daca autoritatea competenta considera necesar, se va furniza o imagine reproductibila cu dimensiuni nu mai mari de 21x30cm, insotita de o scurta descriere a materialelor de fabricatie, si de prezentarea masei, a dimensiunilor de gabarit si a formei exterioare;

  11. k) Specificatii de proiectare cu referire la desene;

    1. I) O descriere a continutului radioactiv autorizat cu indicarea oricaror restrictii asupra continutului radioactiv care ar putea sa nu fie evidenta din natura ambalajului. Aceasta va include forma fizica si chimica, activitatile, inclusiv, cand este cazul, cele ale diversilor izotopi, cantitatile in grame pentru materialele fisile si daca este cazul, faptul ca se transporta materiale radioactive sub forma speciala sau materiale radioactive cu dispersabilitate redusa;

  1. m) Suplimentar, pentru coletele continand materiale fisile:

    1. i) O descriere detaliata a continutului radioactiv autorizat

    2. ii) Valoarea indicelui de securitate la criticitate

    3. iii) Trimiterea la documentatia care demonstreaza securitatea la criticitate a continutului;

    4. iv) Orice caracteristici speciale, pe baza carora a fost facuta presupunerea absentei apei din anumite spatii libere la evaluare criticitatii;

    5. v) Orice estimare conform prevederilor art. 674b), care permite admiterea modificarii multiplicarii neutronilor in evaluarea criticitatii, pe baza datelor de iradiere efectiva;

    6. vi) Domeniul de temperatura a mediului ambiant pentru care a fost aprobat modelul de colet;

  2. n) Pentru coletele tip B(M) o declaratie specificand acele cerinte din art. 637, 653 si 657-667 cu care coletul nu este conform si orice informatie

    suplimentara care poate fi utilizata de alte autoritati competente;

  3. o) Lista detaliata a tuturor masurilor suplimentare care trebuie luate in timpul pregatirii, incarcarii, transportului, descarcarii sau manipularii expeditiei inclusiv instructiuni speciale privind arimarea, necesare pentru asigurarea unei disipari corespunzatoare a calciurii;

  4. p) Referiri la informatiile fumizate de solicitant privind utilizarea ambalajului si masurile ce trebuie luate inainte de expedierea coletului;

  5. q) lnformatii privind conditiile de mediu luate in considerare la proiectare, daca acestea nu sunt in concordanta cu cele prevazute in art. 653, 654 si 664 dupa caz;

  6. r) Descrierea detaliata a programului de asigurarea calitatii aplicabil conform art. 310;

  7. s) Masuri considerate de autoritatea competenta ca trebuie luate în caz de urgenta;

  8. t) Date de identificare a persoanei juridice care a solicitat aprobarea;

  9. u) Numele, semnatura si functia persoanei care reprezinta autoritatea emitenta (si stampila, daca este cazul).

VALIDAREA CERTIFICA TELOR

Art. 834. Aprobarea multilaterala poate fi realizata sub forma validarii certificatului original eliberat de autoritatea competenta din tara de origine a modelului sau a expedierii. Aceasta validare poate fi facuta sub forma aprobarii pe ceritificatul initial, sau prin eliberarea unei aprobari distincte, a unei anexe, a unui supliment, etc., de catre autoritatea competenta a tarii pe teritoriul careia se desfasoara expedierea.

CAPITOLUL IX

Dispozitii tranzitorii si finale

Art. 901. Cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme se anuleaza Normele Republicane de Securitate Nucleara pentru Transportul Materialelor Radioactive, editia 1975.

Art. 902. Autorizatiile de transport, autorizatiile de expeditie, aprobarile de model pentru materiale radioactive sub forma speciala si aprobarile de model pentru colete emise conform Normelor Republicane de Securitate Nucleara pentru Transportul Materialelor Radioactive editia 1975 raman valabile pana la expirarea lor.

Art. 903. Prevederile prezentelor norme nu exclud respectarea normelor specifice de transport al materialelor radioactive.

Art. 904. Anexele 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme.

ANEXA 1

SUMARUL APROBARILOR SI NOTIFICARILOR NECESARE

  1. 1. Acest sumar reflecta continutul documentului Regulations for the Safe Transport of Radioactive Material, 1996 edition revised in 2000.

  2. 2. ln Remania nu sunt aplicabile prevederile din Anexa 1, acestea fiind înlocuite de prevederile din Norme de Transport – Proceduri de autorizare.

  3. 3. Se atrage atentia ca este posibil ca si în alte tari sa apara diferente fata de prevederile din Anexa 1 datorate:

    1. a) reglementarilor nationale privind securitatea nucleara si radiologica

    2. b) restrictiilor impuse de transportator

    3. c) reglementarilor nationale privind paza, protectia fizica, controlul de garantii, raspunderea civila in caz de daune, asigurarile, prenotificarea si/sau ruta de transport, autorizatiile de import/export si tranzit.

SUMARUL APROBARILOR SI NOTIFICARILOR NECESARE

Articolul din norma

Clasa coletelor sau materialului

Este necesara aprobarea autoritatii competente din

Este necesar ca expeditorul sa notifice tara de origine sau tarile pe al carui teritoriua se desfasoara fiecare expeditie

Tara de origine

Tarile pe al caror teritoriua se desfasoara fiecare expeditie

Colete exceptateb transportate prin posta locala

Nu

Neaplicabil

Nu

580

Colete exceptateb transportate prin posta internationala

  • model de colet

  • expediere

  • expeditor

Da, pentru expeditor

Nu Nu Da

Nu

Nu Nu

Neaplicabil

Nu

Nu

Nu Nu

Colete exceptateb

transportate altfel decat prin posta

Nu

Nu

Nu

ASJb,c si ocs C

– Colete industriale tip 1,2 sau 3

Nu

Nu

Nu

Colete tip N ·c

Nu

Nu

Nu

0 tarile in care sau pe al caror teritoriu (dar nu peste) are loc expeditia (vezi art. 204 din norme)

b daca continutul radioactiv este UF6 in cantitate mai mare sau egala de 0.1 kg, trebuie sa se aplice suplimentar cerintele pentru coletele continand hexaflorura de uraniu (vezi art. 802 si 805 din norme)

c daca materialul radioactiv este material fisil care nu este exceptat de la cerintele pentru colete cu continut de materiale fisile, se aplica suplimentar cerintele de aprobare prevazute in art. 812 si 820

SUMARUL APROBARILOR 51 NOTIFICARILOR NECESARE

Articolul din norma

Clasa coletelor sau materialului

Este necesara aprobarea autoritatii competente din

Este necesar ca expeditorul sa notifice tara de origine sau tarile pe al carui teritoriua se desfasoara fiecare expeditie

Tara de

origine

Tarile pe al caror teritoriua se desfasoara fiecare expeditie

806,820

557,558

Colete tip B(U) b.c

  • model de colet

  • expediere

Da Nu

Nud Nu

Vezi Notele 1 + 2

809,820

557,558

Colete tip B(M)b,c

  • model de colet

  • expediere

Da

Vezi Nota 3

Da

Vezi Nota 3

Da

Vezi Nota 1

806,820

557,558

Colete tip C b.c

  • model de colet

  • expediere

Da Nu

Nu Nu

Vezi Notele 1+2

a tarile in care sau pe al carui teritoriu (dar nu peste) este transportata expeditia (vezi art. 204 din norme)

b daca continutul radioactiv este material fisil care nu este exceptat de la cerinte.le pentru colete continand materiale fisile, se aplica suplimentar cerintele de aprobare prevazute in art. 812 si 820 din norme

c daca continutul radioactiv este UF6 in cantitate mai mare sau egala cu 0.1 kg, se aplica suplimentar cerintele pentru coletele continand hexaflorura de uraniu (vezi art. 802 si 805 din norme)

d daca continutul radioactiv este material radioactiv cu dispersabilitate redusa si coletul este expediat pe calea aerului, este necesara aprobare multilaterala (vezi art. 806b) din norme)

Nota 1 – lnainte de prima expediere a oricarui colet care necesita aprobarea autoritatii competente pentru model, expeditorul trebuie sa asigure transmiterea unei copii a certificatului de aprobare de model la autoritatile competente din fiecare tara pe al carui teritoriu are loc expeditia (vezi art. 557 din norme)

Nota 2 – este necesara notificarea daca continutul este mai mare decat cea mai mica din valorile 3x 103 A1 sau 3×103 A2, dupa caz, si 1000TBq (vezi art. 558 din norme)

Nota 3 – este necesara aprobare multilaterala a expedierii daca continutul este mai mare decat cea mai mica din valorile 3×103 A1 sau 3×103 Ai,, dupa caz, si 1000TBq (vezi art. 820 din norme)

SUMARUL APROBARILOR SI NOTIFICARILOR NECESARE

Articolul din norma

Clasa coletelor sau a

materialului

Este necesara aprobarea autoritatii competente din

J-:;::––-:–.:::–:-= l

Tara de Tarile pe al caror

origine teritoriua se

Este necesar ca expeditorul sa notifice tara de origine sau

tarile pe al carui teritoriua se desfasoara

fiecare expeditie

desfasoara

fiecare expeditie

812 I

820

Colete pentru transportul materialelor fisile

: model de colet I

expediere

LISC::; 50 I

i1sc > 50

Dab I

Nuc I

Da

Dab

Nuc I

Da

Vezi Notele 1+2

Vezi Notele 1+2

805

820

Colete cu continut mai mare sau egal de 0.1 kg de hexaflorura de uraniu

model de colet I

expediere

Nud Nuc

Nud Nuc

Vezi Nota 2

a tarile in care sau pe al caror teritoriu (dar nu peste) este transportata expeditia (vezi art. 204 din norme)

b pentru modelele de colete continand matariale fisile poate fi necesara si aprobarea conform altei cerinte din Anexa 1

c expedierile pot necesita totusi aprobare in ce priveste alte articole ale Anexei 1.

d cu exceptia ca dupa 31 decembrie 2000 modelele care intrunesc numai cerintele art. 632 necesita aprobare multilaterala si ca dupa 31 decembrie 2003 modelele care întrunesc cerintele art. 629-631 necesita aprobare unilaterala

Nota 1 Aprobarea multilaterala ceruta pentru coletele continand materiale fisile si unele colete continand hexaflorura de uraniu satisface automat cerintele art. 557 din norme

Nota 2 – Este necesara notificarea daca continutul este mai mare decat cea mai mica din valorile 3×103 A1 sau 3×103 A2, dupa caz, si 1000TBq (vezi art. 558 din norme)

SUMARUL APROBARILOR SI NOTIFICARILOR NECESARE

Articolul din norma

Clasa coletelor sau a materialului

Este necesara aprobarea autoritatii competente din

Este necesar ca expeditorul sa notifice tara de origine sau tarile pe al carui teritoriua se desfasoara fiecare expeditie

Tara de origine

Tarile pe al caror teritoriua se desfasoara fiecare expeditie

803

820

Material radioactiv sub forma speciala

  • model

  • expediere

Da

Vezi Nota 1

Nu

Vezi Nota 1

Nu

Vezi Nota11

803

820

Material radioactiv cu dispersabilitate redusa

  • model

  • expediere

Da

Vezi Nota 1

Da

Vezi Nota 1

Nu

Vezi Nota 1

802

824,558

Aranjament special

– expediere

Da

Da

Da

816

817

Colete tip B(U) aprobate conform

  • reglementarilor Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica editia 1973

  • reglementarilor Agentiei lnternationale pentru Energie Atomica editia

1985

Da

Oa

Da

Nu, pana la 31 dec 2003, Da dupa

Vezi Nota 2

Vezi Nota 2

0 tarile in care sau pe al caror sau in teritoriu (dar nu peste ) are loc expeditia conform art. 204 Nota -1 – Vezi cerintele pentru aprobarile si notificarile necesare pentru coletele respective

Nota – 2 lnainte de prima expediere a oricarui colet care necesita aprobarea autoritatii competente pentru model, expeditorul trebuie sa asigure transmiterea unei copii a certificatului de aprobare de model la autoritatile competente din fiecare tara pe al carui teritoriu are loc expeditia (vezi art. 557 din norme)

ANEXA2

FACTORI DE CONVERSIE SI PREFIXE

  1. 1. Aceasta editie a Normelor Fundamentale pentru Transportul in Siguranta al Materialelor Radioactive utilizeaza Sistemul lnternational de Unitati de Masura (SI). Factorii de conversie pentru unitatile de masura, care nu se regasesc in SI, sunt:

    1. 1.1 UNITATI DE RADIOPROTECTIE

      Activitatea in becquerel (Bq) sau in curie (Ci)

      1 Ci = 3.7 x 1010 Bq

      1 Bq = 2.7 x 10·11 Ci

      Echivalent de doza în sievert (Sv) sau rem 1 rem = 1.O x 10-2 Sv

      1 Sv = 100 rem

    2. 1.2 PRESIUNE

      Presiunea in pascal (Pa) sau (kgf/cm2)

      1kgf/cm2 = 9.806 x 104 Pa 1Pa = 1.020 x 10·5kgf/cm2

    3. 1.3 CONDUCTIVITATE

      Conductivitatea in siemens pe metru (S/m) sau (mho/cm) 1O pmho/cm = 1 mS/m, sau

      1mho/cm = 100 S/m 1S/m = 10·2 mho/cm

  2. 2. PREFIXE UTILIZATE IN SISTEMUL INTERNATIONAL DE MASURI

Factor de multiplicare

prefix

Simbol

1 OOO OOO OOO OOO OOO OOO

1 OOO OOO OOO OOO OOO

= 1018

= 101s

= 1012

= 109

= 106

= 103

= 102

= 101

= 10-1

= 10·2

= 10·3

= 10"6

= 10·9

= 10-12

= 10·15

= 10-1s

exa peta

E

p

1 OOO OOO OOO OOO

tera

T

1 OOO OOO OOO

giga

G

1 OOO OOO

mega

M

1 OOO

kilo

k

100

hecto

h

10

deca

da

0.1

deci

d

0.01

centi

C

0.001

mili

m

O.OOO 001

micro

µ

O.OOO OOO 001

nano

n

O.OOO OOO OOO 001

pico

p

O.OOO OOO OOO OOO 001

femto

f

O.OOO OOO OOO OOO OOO 0001

atto

a

A1: 201,401-410,413,414,416,558, 820

INDEX

A2: 201,226,401-410,412-414,416, 549,558,601,605,656,657,669,730,820

Activitate specifica: 226, 240, 503

Activitate specifica joasa: 226,243, 41 J, 412,503, 521-526, 540,543,547,549,566,571,601,626, 701, 703

Aer (transport pe calea): I06,217, 412,416, 53 I, 576-578, 580, 617-621, 633, 650, 652, 662, 680, 816, 817

Alte proprietati periculoase: 507, 541, 616

Ambalaj exterior: 2 I 8, 229, 243, 509, 514, 526, 527, 530, 531, 533, 541-543, 545, 549, 555, 562, 563, 565-570, 572-574,

578

Ambalaj: I 04, I 06, 209, 213, 220, 224, 226, 230, 231, 235, 31O, 311, 503, 520, 534-538, 554, 580, 609, 613, 629, 637, 641,

645,651,663,675,677,678,701,718, 723,807,815-817,819,829,831-833

Ambalaje goale: 520, 554

Anvelopa de izolare: 213, 228, 501, 502, 6 I 9, 630, 639-643, 645, 648, 657, 659, 660, 670, 677, 682, 714, 716, 724, 807

Apa: 106,217,226,525,539,601,603,605,610,657,670,671,677,678, 680-682, 703,710,711, 719-721, 726,729,

730-733, 831,833

Aprobare multilaterala: 204, 312, 402, 718, 803, 805, 806, 809, 812, 816, 817, 820, 824, 828, 829, 834

Aprobare unilaterala: 205,502,803,805,806,818,828

Aranjament special: 238,312,531,533,544,549,558,574,578, 824-829, 831

Arimare: 219,229,311,555,564,565,575,807, 831-833

Asigurarea calitatii: I02, I 05, 232, 310, 803, 807, 813, 815-818, 830-833

Asigurarea conform itatii: I 02, 105, 208, 311

Autoritate competenta: 104, 204, 205, 207-209, 238, 301, 304, 310-312, 402, 5 l O, 537, 538, 544, 549, 556-558, 565, 575,

582,603,632,638,665,667,676,711,801,802,804,805,808, 811,813-819, 821, 823,825-834

Cale ferata (transport pe): 217, 242, 531, 570, 571

Categorii de colete: 533, 541, 543, 549, 563, 573

Caldura: I04. 50I. 555, 565, 603, 651, 704, 708, 728, 807, 831-833

Certificat de aprobare: 4 I 5-418, 502, 544, 549, 557, 559, 561, 565, 676, 801, 804, 805, 808, 811, 814, 823, 826-834

Cisterna: 231,242,504,509,514,526,541,542,546,547,570,625,626

Cod de identificare: 538,549,804,805,808,811,814, 828-833

Colet exceptat: 222,226,230, 408-410, 514-520, 535,541,546,549,554,575,620,649,671,672, 709, 731, 802, 812,

815,828,829

Colet industrial: 230,411,412,521,524,525,537, 621-628, 815,828,829

Colet tip A: 230,413,414,537, 633-649, 725,815,828

Colet tip B(M): 230, 415, 4 I 6, 538, 558, 578, 665, 666, 730, 802, 809, 8IO,811, 820, 828, 829, 833

Colet tip B(U): 230, 650-664, 802, 806, 808, 828

Colet tip C: 230,417,501,502,538,539,558, 667-670, 730, 734-737, 802,806,808,828

Conditii ambientale: 615, 617-619, 643, 651-653, 662,664,668,676,703,710,711,728,810,831,833

Conditii de accident: I06, 402, 636, 671, 682, 726

Conditii normale: 106,511,651,681,719

Conditii obisnuite: 106,215,508,518,523,566,572,612,615,625,627,679

Container intermediar de transport: 224, 231, 504, 509, 514, 628

Container de transport: 218, 221, 223, 23 I, 243, 509, 514, 526, 527, 541-543, 545-547, 549, 555, 562, 566, 568-570, 573,

627,807,831,832

Container cisterna: 242

Contaminare: 214-216, 241, 508-510, 512, 513, 520,523,656,669

Controale operative: 28, 577, 666, 81O, 822, 825, 831-833

Criticitate: JOI, 104,209, 566-569, 716,820, 831-833

Decontaminare: 513

Destinatar: 2 IO, 221. 534, 581

Dispozitiv de ancorare: 231, 242, 636

Dispozitive de decompresie: 231, 631, 644, 659

Documente de transport: 212, 543, 549, 550, 555

Drum (transport pe): 217,242,247, 53 I, 570-573

Eticheta: 520, 538, 539, 541-546, 550, 554, 570, 573 Expediere:204,237,501,502,549,557-561,572,575,647,677,802,803,807,820-834

Expeditor: 2 I I, 2 I2, 221, 229, 31O, 311, 505, 534, 548-552, 555-558, 560, 561, 580, 801, 831-833

Expeditie: 203, 204, 2 I0-2 I 2, 229, 236-238, 307, 309, 312, 40 I, 404, 505, 506, 529, 530, 546, 547, 549, 550, 553, 555-559,

564,566,567, 570-572, 575,576,579,580,582,672,803,824, 825,831-833

Expunere la radiarii: 243,307,562, 581Fabricare: 106, 3IO, 311,677,713,807,816,817,831,833

Forma speciala: 201,220,239,310,311,413,414,416,502,549,559, 602-604, 640,656,701,704,709, 802-804, 818,

827, 828, 830-833

Gaz: 242, 642, 649

Hexafluorura de uraniu: 230,419,526, 629-632, 677,718,802,805,828,829

Indice de securitate la criticitate: 218, 528-530, 544, 545, 549, 566-569, 820, 831, 833, 835

Indice de transport: 243, 526, 527, 530, 533, 543, 549, 566, 567

lnsolatie: 6 I 7, 654, 662, 728

lnspectie: 30 I, 310, 31 I, 502, 581, 801

Intensitatea radiatiilor: 104,233,306,411,510,513,516,517,521,526,527, 530-533, 566,572,574,578,605,622,624,

625,627,628,646,656,669

Izolare: I 04, 618, 651

Incercari: 224, 502,603,605,622,624, 627,628,646,648,649,651, 655,656,659, 660, 668, 669, 675, 677-682, 701,

702,704,709, 711-713, 716,717,719, 725-727, 732,734,803,807

lntretinere: 104,106,310,311,677,807,832

Limite de activitate: 20 I, 230, 40 I, 411, 815-817 Limite de doza: 302

Lixiviere: 226,603, 704, 710, 711

Marcare: 507, 517, 518, 534, 540, 542, 548, 829

Masa:240,246,418,419,536,543,549,559,606,608,656,672,673,682, 709, 722-724,727,735,831,833

Materiale fisile: 209,218,222,226,230,418,501,502,507,515,522,528,541,543.545, 549,559,568,569,629, 671-

682, 716, 731-733,802,806,809,812-814,816,817,820,828,829,831-833

Material radioactiv cu dispersabilitate redusa: 220,225,310,311,416,502,549,559,605,663,701,712, 802-804, 806,

809,827, 828,830-833

Marfuri periculoase: 109,506,507,562

Mijloc de transport: 104, 217221, 223,411,510, 512-514, 523,525,527,555,566,569,606,672,807,822,831,832

Model de colet: 415-418, 537-539, 544,549,557,616,676,801,805,806,809,810,812,816,817,822, 827-829, 833

N: 528, 68 I, 682

Nava: 217,219,248,531,547,575,802,820

Norme Fundamentale de Securitate Radiologica: I O1, 304 Notificare: 204, 557-560, 819

Numar de serie: 538, 816, 8 I 9

Numarul Natiunilor Unite: 535, 546, 547, 549, 571

Nume oficial de expediere: 535, 549, 550

Obiecte contaminate la suprafata: 241,243,411,503,504, 521-526, 540,543,547,549,571

Placarda: 546, 547. 570. 571

Po a:410,515,535,57 580

Presiune:22,231,419,501,502,619,625,631,632,639,643,644,659-661,668,669, 718,729,730,807

Presiune normala maxima de operare: 228,660,661,668,669,807

Protectie exterioara: 226, 231, 501, 523, 622,624,625, 627, 628, 646, 651, 656, 669, 716

Protectia la radiatii: 101,234,301,575,603,711,802,820 Responsabilitate: I 03, 3 I I, 548

Sistemul de con finare: 209, 50 I, 678

Sistem de racirc: 577, 658

Scapari: 510,603,619,630,632,644,648,677.680, 704,710,711, 731-733,

Separare: 306, 307, 562, 568

Spatiul liber suplimentar: 4 I9, 647

Stocare: 562, 564, 568

Temperatura: 228,419, 502,617,637, 647, 652,653,662,664,668,671,675,676, 703, 708-711, 728, 810, 831, 833

Transportatur: 203, 206, 311, 555, 556, 831

Valori de exceptare: I 07, 226, 236, 401-406

Vama: 581

Vehicul: 217, 2 I 9,242,247, 537, 570-574, 808

Vehicul cisterna: 242

Ventilare: 228, 231. 666, 820

Vrac: 223.243,517, 521,523,525,526,547,571,672

Urgenta: I 02, 308, 309, 555, 831-833

Utilizare exclusiva: 221,505,514,523, 530-533, 540,547,549,566,567, 570-572, 574,576,652,662

Zona delimitata a puntii: 217,219

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x