ORDIN nr. 370 din 5 iulie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 435 din 7 septembrie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 342 12/03/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 263 06/04/1999 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 263 06/04/1999 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 197 04/11/1998
ActulREFERIRE LAOG 42 28/08/1997 ART. 32
ActulREFERIRE LAOG 19 18/08/1997 ART. 11
ActulREFERIRE LALEGE 107 03/10/1992
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 246 12/05/1998
ANEXA 1REFERIRE LAOG 42 28/08/1997
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 107 03/10/1992
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 342 12/03/2008

pentru aprobarea Instrucţiunilor privind stabilirea personalului minim de siguranţă a navigaţiei pentru navele maritime din marina civilă a României



Ministrul transporturilor,în temeiul prevederilor art. 11 lit. j) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobată şi modificată prin Legea nr. 197/1998, ale art. 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind navigaţia civilă,în conformitate cu prevederile Legii nr. 107/1992 pentru aderarea României la Convenţia internationala privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare şi efectuare a serviciului de cart, adoptată la Londra la 7 iulie 1978 (STCW 1978),având în vedere dispoziţiile art. 3 pct. 1 şi 13 şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Instrucţiunile privind stabilirea personalului minim de siguranţă a navigaţiei pentru navele maritime din marina civilă a României, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Inspectoratul Navigaţiei Civile – I.N.C. va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 4La data intrării în vigoare a prezentului ordin Ordinul ministrului transporturilor nr. 5/1991 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind stabilirea personalului minim de siguranţă a navigaţiei la navele din marina civilă a României, îşi încetează aplicabilitatea.Ministrul transporturilor,Traian Basescu
 + 
AnexăINSTRUCŢIUNIprivind stabilirea personalului minim de siguranţă a navigaţiei pentru navele maritime din marina civilă a României + 
Capitolul 1Definiţii şi abrevieri + 
Articolul 1(1) În sensul prezentelor instrucţiuni,1. termenii: personal minim de siguranţă a navigaţiei, personal navigant brevetat, personal navigant posesor de certificate de capacitate, personal navigant nebrevetat, marinar de veghe şi motorist se definesc şi/sau au înţelesul dat potrivit următoarelor reglementări:a) Legea nr. 107/1992 pentru aderarea României la Convenţia internationala privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare şi efectuare a serviciului de cart, adoptată la Londra la 7 iulie 1978 (STCW 1978), publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 258 din 15 octombrie 1992;b) Ordinul ministrului transporturilor nr. 246/1998 pentru aprobarea Regulamentului privind standardele de instruire, confirmare a competentei şi de eliberare a brevetelor şi certificatelor de capacitate personalului navigant de siguranţă a navigaţiei din marina civilă a României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 293 şi 293 bis din 10 august 1998, iar2. termenii: nava maritima, nava maritim-portuara, nava fluviala, nava de pasageri, nava de transport mărfuri, navapetrolier, nava-cisterna pentru produse chimice, nava de pescuit, remorcher, salvator, impingator sau remorcher impingator şi echipamente plutitoare au înţelesul dat în atestatul de bord sau în certificatul de naţionalitate şi se definesc potrivit următoarelor reglementări:a) Legea nr. 107/1992;b) Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind navigaţia civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 221 din 29 august 1997.(2) Clasa şi tipurile navelor la care se referă prezentele instrucţiuni sunt cele stabilite prin regulile specifice de către Regia Autonomă "Registrul Naval Roman".
 + 
Articolul 2Abrevierile folosite în textul prezentelor instrucţiuni sunt:DG – diesel generator;GOC – certificat de operator global;I.N.C. – Inspectoratul Navigaţiei Civile – I.N.C.;RK – reparatie capitala;RNR – Regia Autonomă "Registrul Naval Roman";ROC – certificat limitat de operator în zona A1;RSB – Regulamentul serviciului la bordul navelor maritime comerciale;STCW 78/95 – Convenţia internationala privind standardele de pregătire a navigatorilor, brevetare/atestare şi efectuare a serviciului de cart, adoptată la Londra la 7 iulie 1978 (STCW 1978), cu amendamentele ulterioare.
 + 
Capitolul 2Dispoziţii generale + 
Articolul 3(1) Prezentele instrucţiuni privind stabilirea personalului minim de siguranţă a navigaţiei pentru navele maritime din marina civilă a României se aplică tuturor navelor maritime sub pavilion român, care:– navighează, stationeaza sau operează în apele naţionale navigabile şi în porturile maritime sau fluvio-maritime ale României;– navighează în marea libera sau în apele naţionale ale altor state.(2) Stabilirea personalului minim de siguranţă a navigaţiei pentru alte tipuri de nave maritime de ape interioare şi tehnice, care vor intra în dotarea marinei civile a României, se va face de către I.N.C., la cererea întreprinderii armatoare.(3) Certificatul pentru echipajul minim de siguranţă a navigaţiei la navele maritim-portuare şi tehnice va cuprinde personalul minim de siguranţă pentru activitatea în port, într-o rubrica, iar pentru voiaje internaţionale, în alta rubrica.(4) Valabilitatea certificatului va fi de 5 (cinci) ani de la data emiterii.
 + 
Articolul 4Personalul minim de siguranţă a navigaţiei, stabilit prin prezentele instrucţiuni, trebuie să se afle la bord în orice moment şi să poată îndeplini corespunzător activităţile pentru care este destinată nava.
 + 
Articolul 5Navele maritime se vor utiliza, în funcţie de destinaţia şi de specificul lor, cu eficienta sporită şi în maxima siguranţa, asigurându-se, în acelaşi timp, condiţii normale de viaţa echipajelor, evitandu-se suprasolicitarea acestora prin depăşirea programului legal de lucru. În acest scop persoana fizica sau juridică care are în dotare nave maritime va prevedea, pe lângă personalul minim de siguranţă, şi personalul navigant necesar, precum dragori, macaragii, bucatari, scafandri, mecanici forezori, ajutori mecanici forezori, mecanici utilaj specific etc., prevăzut în nomenclatorul de funcţii şi în RSB.
 + 
Articolul 6Lipsa de la bord a oricărei persoane care face parte din personalul minim de siguranţă a navigaţiei va atrage oprirea navei din navigaţie, conform prevederilor legale.
 + 
Articolul 7(1) În situaţii temeinic fundamentate I.N.C. poate acorda derogare pe timp limitat cu privire la micşorarea numărului personalului navigant de siguranţă a navigaţiei, pentru fiecare caz în parte, fără a se pune în pericol siguranţa navigaţiei.(2) Pentru navele de pasageri şi navele-şcoala nu se acordă derogări.
 + 
Articolul 8Dispensele de funcţii pot fi acordate, în condiţiile legii, numai în cazuri excepţionale, cu avizul prealabil al inspectorului de stat şef.
 + 
Capitolul 3Reguli de normare a personalului minim de siguranţă navigaţiei + 
Articolul 9(1) La navele maritim-portuare şi tehnice, care îşi desfăşoară activitatea la distanţe mai mari de 20 de mile marine în afară porturilor româneşti sau care fac voiaj internaţional, numărul personalului minim de siguranţă a navigaţiei prevăzut în tabelul corespunzător din anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni va fi suplimentat cu un căpitan secund maritim, 1-2 ofiţeri mecanici, 1-2 marinari şi 1-2 motoristi, în funcţie de complexitatea activităţii şi de durata ei.(2) În aceste cazuri ofiţerul electrician maritim, electricianul de bord, şeful de echipaj, ofiţerul ROC şi fitterul, care sunt incluşi în personalul minim de siguranţă, vor acoperi toate carturile.
 + 
Articolul 10(1) Navele maritim-portuare şi tehnice, care vor fi folosite la navigaţia pe Dunăre sau pe bratele acesteia, vor avea la bord un căpitan pentru navigaţie fluviala internationala "B" şi vor naviga cu personalul maritim ambarcat.(2) Navele tehnice fluviale, care vor fi folosite în porturile maritime şi în rada acestora, vor avea pilot de port maritim sau căpitan maritim portuar şi vor naviga cu personalul fluvial ambarcat.
 + 
Articolul 11La navele maritim-portuare şi tehnice capitanul pentru navigaţie fluviala internationala "B", capitanul maritim portuar, capitanul dragor maritim şi şeful mecanic fluvial şi maritim-portuar executa serviciul de cart.
 + 
Articolul 12La navele propulsate de maşini cu abur în locul motoristilor se vor norma fochisti.
 + 
Articolul 13La dragele autopropulsate capitanul dragor maritim acoperă un schimb de lucru, celelalte schimburi fiind acoperite de către un şef dragor maritim pe schimb (tura).
 + 
Articolul 14(1) Armatorii vor fi direct şi singurii răspunzători de consecinţele nerespectării dotării navelor cu echipaj minim de siguranţă a navigaţiei.(2) Armatorii vor fi direct şi singurii răspunzători şi în cazul producerii unor evenimente de navigaţie, chiar dacă nava era dotată cu echipaj conform cerinţelor prezentelor instrucţiuni, întrucât personalul minim de siguranţă a navigaţiei a fost astfel stabilit de către autoritate, în conformitate cu propunerile şi/sau, după caz, cererile armatorilor.
 + 
Articolul 15(1) Pe timpul exploatării navele maritime vor avea la bord cel puţin 2 deţinători de certificate GOC.(2) Navele maritim-portuare şi tehnice vor avea la bord cel puţin un ROC, iar pe timpul deplasarii în voiaje internaţionale, cel puţin un GOC şi un ROC.
 + 
Articolul 16Pe timpul traversadelor sau în funcţie de gradul de dificultate al voiajului (durata de peste 4 luni, cu traversade repetate, zona de navigaţie la tropice sau sudul/nordul continentului, unde navigaţia se desfăşoară în condiţii deosebit de grele permanent, cu program de muncă deosebit de încărcat etc.), navele maritime, indiferent de tonaj, vor avea la bord echipajul minim de siguranţă a navigaţiei prevăzut în anexa pentru cel mai mare tonaj din categoria lor.
 + 
Capitolul 4Nave în stationare, în parc rece, în reparaţii, în iernatica) Nave în stationare + 
Articolul 17(1) Pe timpul stationarii în porturi sau în afară porturilor, la navele maritime, maritim-portuare şi tehnice, aflate în exploatare, se va organiza serviciul de garda şi siguranţa conform prevederilor RSB.(2) La navele maritime al căror echipaj minim de siguranţă a navigaţiei nu depăşeşte numărul de 9 persoane, serviciul de garda şi siguranţa va fi asigurat de cel puţin două persoane, dintre care una posesoare al unui brevet sau certificat de capacitate punte şi cealaltă, posesoare al unui brevet sau certificat de capacitate maşini, conducerea serviciului de garda revenind persoanelor care executa serviciul de garda şi siguranţa la punte.(3) La navele tehnice desemnate pentru intervenţii, care îşi desfăşoară activitatea pe schimburi, personalul minim de siguranţă a navigaţiei normat pentru un schimb va trebui să se afle permanent la bord, fiecare asemenea nava putând fi în orice moment apta sa plece în misiune.(4) Pe navele la care personalul minim de siguranţă a navigaţiei este format dintr-un posesor al unui certificat de capacitate punte şi un posesor al unui certificat de capacitate maşini, serviciul de garda şi siguranţa va fi asigurat, pe rând, de fiecare dintre ei.(5) Navele maritime pe care se afla imbarcat un singur marinar sau motorist vor putea fi încredinţate, în timpul stationarii, personalului de paza şi siguranţa aflat pe o alta nava sub pavilion român, consemnându-se acest fapt în jurnalele de bord ale navelor respective.
 + 
Articolul 18(1) Dacă un număr de maximum 4 nave propulsate sau nepropulsate, aparţinând aceluiaşi armator, stationeaza în acelaşi loc, iar echipajul lor minim de siguranţă a navigaţiei, normat conform prezentelor instrucţiuni, nu depăşeşte numărul de 4 oameni pe nava, acestea pot fi încredinţate unui singur marinar, cu cel puţin 2 ani vechime, care va asigura paza şi siguranţa întregului grup de nave cu ajutorul mijloacelor de alertare pentru intervenţie.(2) Remorcherele, indiferent de echipajul minim de siguranţă a navigaţiei normat, aflate în/sub supraveghere de la uscat, se pot încadra în prevederile acestui articol.
 + 
Articolul 19Pe navele propulsate sau nepropulsate care sunt folosite ca dormitoare pentru pasageri, pentru echipe de muncitori etc. serviciul de paza şi siguranţa va cuprinde în mod obligatoriu un marinar.
b) Nave în parc rece (la conservare) + 
Articolul 20(1) La navele maritime de transport şi la navele de pescuit oceanic aflate în parc rece serviciul de garda şi siguranţa va fi asigurat, pe schimb, de cel puţin un ofiţer maritim punte, un marinar şi un motorist, pe fiecare nava.(2) La navele maritim-portuare şi tehnice, cu puterea motorului principal de până la 600 CP, serviciul de garda şi siguranţa va fi asigurat de un marinar.(3) La navele maritim-portuare şi tehnice, cu puterea motorului principal de peste 600 CP, şi la navele de pasageri prevăzute cu până la 150 de locuri serviciul de garda şi siguranţa va fi asigurat de cel puţin un marinar şi un motorist.(4) La navele de pasageri prevăzute cu peste 150 de locuri serviciul de garda şi siguranţa va fi asigurat de un ofiţer de punte, un marinar şi un motorist.
 + 
Articolul 21În situaţii deosebite, din dispoziţia căpităniei de port/I.N.C., armatorul va suplimenta personalul de paza şi siguranţa.
c) Nave în reparaţii + 
Articolul 22(1) Siguranţa unei nave maritime aflate în reparaţii, acostata, fără surse de energie electrica proprii, va fi asigurata, pe fiecare tura, de un echipaj format dintr-un ofiţer de punte, un marinar şi un motorist, iar în cazul funcţionarii DG proprii, echipajul se completează cu un ofiţer mecanic maritim.(2) La navele maritim-portuare şi tehnice al căror echipaj minim de siguranţă a navigaţiei depăşeşte 4 membri siguranţa navei va fi încredinţată unui marinar şi unui motorist.(3) La navele maritim-portuare şi tehnice cu un echipaj minim de siguranţă a navigaţiei de până la 4 membri, precum şi la navele nepropulsate, serviciul de garda şi siguranţa va fi asigurat conform prevederilor art. 20.
 + 
Articolul 23Se exceptează de la prevederile art. 22 navele aflate în RK, care sunt preluate în întregime de şantierul ce efectuează reparaţiile, acesta asumându-şi toate responsabilităţile.
d) Nave în iernatic + 
Articolul 24Personalul necesar siguranţei navelor aflate în iernatic se va stabili în baza prevederilor instrucţiunilor privind organizarea iernaticului şi va fi avizat de către căpitănia portului care supraveghează şi urmăreşte organizarea şi funcţionarea acestuia.
 + 
Anexă–––la instrucţiuni–––––A – 1              NAVE MARITIME ŞI NAVE-COLECTOR PESTE OCEANIC

  Nr. crt. Funcţia I. până la  6.000 tdw inclusiv*) II. peste 6.000 tdw
  1. Căpitan de cursă lungă 1 1
  2. Ofiţer maritim de punte I 1 1
  3. Ofiţer maritim de punte II sau III 1 1
  4. Şef mecanic maritim 1 1
  5. Ofiţer mecanic maritim I 1 1
  6. Ofiţer mecanic maritim II sau III 1 1
  7. Ofiţer electrician maritim 1
  8. Şef de echipaj maritim 1 1
  9. Timonier maritim 3 3
  10. Fitter 1
  11. Motorist 3 3
    TOTAL: 13 15

    *) La navele din secţiunea I, care efectuează traversade, se vor aplicacerinţele secţiunii II.    A – 2                  MINERALIERE ŞI VRACHIERE

  Nr. crt. Funcţia I. până la  55.000 tdw inclusiv II. peste  55.000 tdw
  1. Căpitan de cursă lungă 1 1
  2. Ofiţer maritim de punte I 1 1
  3. Ofiţer maritim de punte II sau III 1 2
  4. Şef mecanic maritim 1 1
  5. Ofiţer mecanic maritim I 1 1
  6. Ofiţer mecanic maritim II sau III 1 1
  7. Ofiţer electrician maritim 1 1
  8. Şef de echipaj maritim 1 1
  9. Timonier maritim 3 3
  10. Marinar ţ 1
  11. Fitter 1 1
  12. Motorist 3 3
    TOTAL: 15 17

    A – 3              PETROLIERE ŞI NAVE DE TRANSPORT GAZE LICHEFIATE

  Nr. crt. Funcţia I. – petroliere până la 55.000 tdw inclusiv II. – petroliere peste 55.000 tdw
  – gaze lichefiate până la 15.000 tdw inclusiv*) – gaze lichefiate peste 15.000 tdw*)
  1. Căpitan de cursă lungă 1 1
  2. Ofiţer maritim de punte I 1 1
  3. Ofiţer maritim de punte II sau III 1 2
  4. Şef mecanic maritim 1 1
  5. Ofiţer mecanic maritim I 1 1
  6. Ofiţer mecanic maritim II sau III 1 2
  7. Ofiţer electrician maritim 1 2
  8. Şef de echipaj maritim 1 1
  9. Timonier maritim 3 3
  10. Marinar 1 1
  11. Fitter 1 1
  12. Motorist 3 3
  13. Pompagiu 3 3
  14. Fochist (3) (3)
    TOTAL: 19/22 22/25

    *) La navele-petrolier care au pompele de marfa acţionate electric nu senormeaza fochisti.    A – 4                      NAVE SPECIALIZATE

  Nr. crt. Funcţia I. Ro-Ro şi portcontainer până la 10.000 tdw inclusiv II. Ro-Ro şi portcontainer III. peste 10.000 tdw Feribot IV. Nave pentru transportul animalelor vii
  1. Căpitan de cursă lungă 1 1 1 1
  2. Ofiţer maritim de punte I 1 1 1 1
  3. Ofiţer maritim de punte II sau III 1 1 1 1
  4. Şef mecanic maritim 1 1 1 1
  5. Ofiţer mecanic maritim I 1 1 1 1
  6. Ofiţer mecanic maritim II sau III 1 1 1 1
  7. Ofiţer electrician maritim 1 1 1 1
  8. Şef de echipaj maritim 1 1 1 1
  9. Timonier maritim 3 3 3 3
  10. Marinar 1 1 1
  11. Fitter 1 1 1
  12. Motorist 3 3 3 2
    TOTAL: 15 16 16 14

    A – 5                              NAVE SPECIALIZATE

  Nr. crt. Funcţia I. Nava- şcoală Neptun*) II. Nave de pasageri III. Nave de transport frigorifice IV. Nave de  pescuit oceanic
  1. Căpitan de cursă lungă 1 1 1  
  2. Căpitan de navă de pescuit oceanic   1
  3. Ofiţer maritim de punte I 1 1 1 1
  4. Ofiţer maritim de punte II sau III 1(2) 2 1 1
  5. Şef mecanic maritim 1 1 1 1
  6. Ofiţer mecanic maritim I 1 1 1 1
  7. Ofiţer mecanic maritim II sau III 1(2) 2 1 1
  8. Ofiţer electrician maritim 1(2) 1 1 1
  9. Şef de echipaj maritim 1 1 1 1
  10. Timonier maritim 3 3 3 3
  11. Marinar (1) 3 1 1
  12. Fitter 1 3    
  13. Motorist 3 3 3 3
    TOTAL: 15/19 22 15 15

    *) Când nava-şcoala Neptun are studenţi în practica, echipajul va fi formatdin 19 membri.    B – 1           NAVE MARITIME CU DESTINAŢIE SPECIALĂ ŞI INSTALAŢII PLUTITOARE

  Nr. crt. Funcţia I. Remorcher-salvator până la 5.000 CP inclusiv II. Remorcher- salvator peste 5.000 CP III. Nave de aprovizionare şi remorcaj pentru platforme de foraj marin*)
  1. Căpitan de cursă lungă 1 1 1
  2. Ofiţer maritim de punte I 1 1 1
  3. Ofiţer maritim de punte II sau III 1 2 1
  4. Şef mecanic maritim 1 1 1
  5. Ofiţer mecanic maritim I 1 1 1
  6. Ofiţer mecanic maritim II sau III 1 1 1
  7. Ofiţer electrician maritim 1  
  8. Şef de echipaj maritim 1 1 1
  9. Timonier maritim 3 3 3
  10. Marinar 1  
  11. Motorist 3 3 3
    TOTAL: 13 16 13

    *) Personalul minim de siguranţă pentru navele de aprovizionare a platformelorde foraj marin este normat pe schimburi.    B – 2         NAVE MARITIME CU DESTINAŢIE SPECIALĂ ŞI INSTALAŢII PLUTITOARE

  Nr. crt. Funcţia I. Navă de prospecţiuni geologice II. Nava de  pasageri Dierna III. Doc plutitor maritim*)
  1. Căpitan de cursă lungă 1
  2. Ofiţer maritim de punte I 1 1 1
  3. Ofiţer maritim de punte II sau III 1 1
  4. Şef mecanic maritim 1
  5. Ofiţer mecanic maritim I 1 1 1
  6. Ofiţer mecanic maritim II sau III 1 1
  7. Şef de echipaj maritim 1 1 1
  8. Timonier maritim 3 1  
  9. Marinar 1 1
  10. Motorist 3 1 1
  11. Electrician de bord 1
    TOTAL: 13 8 6

    *) Personalul minim de siguranţă pentru docul plutitor este normat peschimburi.    C – 1                     NAVE MARITIM-PORTUARE ŞI TEHNICE

  Nr. crt. Funcţia I. Remorcher maritim portuar până la  600 CP inclusiv II. Remorcher maritim portuar până la 2.400 CP III. Remorcher maritim portuar pănă la 5.000 CP IV. Navă de pescuit costier
  1. Căpitan maritim portuar 1 1 1
  2. Ofiţer de punte maritim portuar 1
  3. Şef mecanic fluvial şi maritim portuar 1 1 1
  4. Ofiţer mecanic fluvial şi maritim portuar 1
  5. Şef de echipaj maritim 1
  6. Marinar 1 1 1 1
  7. Motorist 1 1 1 1
  8. Electrician de bord 1 1
    TOTAL: 4 4 6 5

    C – 2                      NAVE MARITIM-PORTUARE ŞI TEHNICE

  Nr. crt. Funcţia I. Pasager portuar tip Sovata II. Navă de stins incendiul III. Şalupă- remorcher până la 150 CP inclusiv IV. Şalupă- remorcher până la 300 CP inclusiv V. Şalandă autopropulsată tip Chilia
  1. Căpitan maritim portuar 1 1
  2. Ofiţer de punte maritim portuar 1
  3. Şef mecanic fluvial şi maritim portuar 1 1
  4. Ofiţer mecanic fluvial şi maritim portuar 1
  5. Conducător de şalupă maritimă 1 1
  6. Şef de echipaj maritim 1 1
  7. Timonier maritim 1  
  8. Marinar 1 1
  9. Motorist 1 1 1 1 1
  10. Electrician de bord 1 1
    TOTAL: 4 6 2 3 5

    C – 3                    NAVE MARITIM-PORTUARE ŞI TEHNICE

  Nr. crt. Funcţia I. Şalandă autopropulsată tip Hidroclap II. Tanc portuar bunkerare autopropulsat până la 1.200 tdw III. Ceam şi gabara nepropulsate IV. Tanc- depozit până la 200 t V. Şalupă papionaj sau de poluare
  1. Căpitan maritim portuar 1
  2. Ofiţer de punte maritim portuar 1
  3. Şef mecanic fluvial şi maritim portuar 1
  4. Ofiţer mecanic fluvial şi maritim portuar 1
  5. Conducător de şalupă maritimă   1
  6. Şef de echipaj maritim 1
  7. Marinar 1 1 1
  8. Motorist 1 1 1
    TOTAL: 3 5 1 1 2

    C – 4                       NAVE MARITIM-PORTUARE ŞI TEHNICE

  Nr. crt. Funcţia I. Şalupă de servitute şi de pasageri până la 300 CP II. Şalupă de salvare maritimă tip Albatros*) III. Cuter de pescuit maritim IV. Navă autopropulsată pentru colectarea reziduurilor
  1. Ofiţer de punte maritim portuar 1 1
  2. Şef mecanic fluvial şi maritim portuar 1
  3. Ofiţer mecanic fluvial şi maritim portuar 1
  4. Conducător de şalupă maritimă 1 1
  5. Timonier maritim 1
  6. Marinar 1
  7. Motorist 1 1 1 2
    TOTAL: 4 4 2 3

    *) Personalul minim de siguranţă pentru şalupă salvator Albatros este normatpentru un singur schimb. Pentru acţiunile de salvare acesta va fi completat cuun şef de echipaj şi cu 2 marinari.    D – 1                     ECHIPAMENTE PLUTITOARE MARITIME

  Nr. crt. Funcţia I. Excavator- graifer şi macara pe corp plutitor II. Elevator III. Macara plutitoare autopropulsată de 100 t*) IV. Macara plutitoare nepropulsată de 10-60 t V. Deroseză
  1. Căpitan maritim portuar   1 1
  2. Ofiţer de punte maritim portuar 1
  3. Şef mecanic fluvial şi maritim portuar 1 1
  4. Şef dragor maritim 1
  5. Ofiţer mecanic fluvial şi maritim portuar 1
  6. Şef de echipaj maritim 1 1 1
  7. Marinar 1 1 1 1 1
  8. Electrician de bord 1 1 1
  9. Motorist 1 1 1 1
    TOTAL: 1 3 7 6 5

    *) Pentru situaţia în care macaraua plutitoare autopropulsata este în mars,echipajul se completează cu căpitan maritim portuar sau cu căpitan dragor maritim.    D – 2                      ECHIPAMENTE PLUTITOARE MARITIME

  Nr. crt. Funcţia I. Dragă autopropulsată de până la 600 m3/h*) II. Dragă nepropulsată de până la 700 m3/h III. Dragă pitică tip Delta IV. Sonetă plutitoare
  1. Şef mecanic maritim portuar 1 1 1
  2. Şef dragor maritim 1 1
  3. Dragor maritim 1
  4. Ofiţer mecanic fluvial şi maritim portuar 1 1
  5. Şef de echipaj maritim 1 1
  6. Marinar 1 1 1 1
  7. Electrician de bord 1 1
  8. Motorist 1 1 1
    TOTAL: 6 6 4 3

    *) Pentru situaţia în care draga autopropulsata este în mars, echipajulse completează cu căpitan maritim portuar sau cu căpitan dragor maritim.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x