ORDIN nr. 370 din 19 iunie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 756 din 29 octombrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1109 06/07/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEREGULAMENT 19/06/2003
ActulCONTINE PECERINTE 19/06/2003
ActulCONTINE PEREGULAMENT 19/06/2003
ActulCONTINE PEPROCEDURA 19/06/2003
ActulCONTINE PEREGULAMENT 19/06/2003
ActulREFERIRE LAOUG 91 20/06/2002
ActulREFERIRE LAHG 17 04/01/2001 ART. 3
ActulREFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995 ART. 65
ART. 1APROBA PEREGULAMENT 19/06/2003
ART. 2APROBA PECERINTE 19/06/2003
ART. 3APROBA PEREGULAMENT 19/06/2003
ART. 6APROBA PEPROCEDURA 19/06/2003
ART. 6APROBA PEREGULAMENT 19/06/2003
ANEXA 5REFERIRE LALEGE (R) 137 29/12/1995
ANEXA 8REFERIRE LALEGE 500 11/07/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 1109 06/07/2007
ActulREFERIT DEORDIN 44 09/01/2004
ActulREFERIT DEORDIN 344 16/08/2004
ActulREFERIT DENORMA 16/08/2004
ActulREFERIT DEORDIN 708 01/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 01/10/2004

privind activităţile şi sistemul de autorizare a laboratoarelor de mediu



În baza art. 65 lit. g) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 91/2002,în temeiul art. 3 pct. II lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul apelor şi protecţiei mediului emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Regulamentul pentru autorizarea laboratoarelor de mediu, prezentat în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 2Se aprobă Cerinţele pentru autorizarea laboratoarelor de mediu, prezentate în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 3Se aprobă structura organizatorică şi Regulamentul de funcţionare ale Comisiei de autorizare a laboratoarelor de mediu, prezentate în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 4Se aprobă componenta Comisiei de autorizare a laboratoarelor de mediu, a Secretariatului tehnic al acesteia şi a Comitetului tehnic consultativ, prezentată în anexa nr. 4.
 + 
Articolul 5Se aprobă modelul de certificat de autorizare, prezentat în anexa nr. 5.
 + 
Articolul 6Se aprobă Procedura de selecţie a auditorilor pentru evaluarea laboratoarelor de mediu şi Regulamentul de funcţionare a echipelor de auditori, prezentate în anexa nr. 6.
 + 
Articolul 7Se aprobă domeniile de masurari ale factorilor de mediu, laboratoarele de referinţa şi Nomenclatorul indicatorilor de mediu, prezentate în anexa nr. 7.
 + 
Articolul 8Se aprobă tarifele pentru autorizarea laboratoarelor de mediu, conform anexei nr. 8.
 + 
Articolul 9Anexele nr. 1-8 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 10Direcţia generală de reglementare, autorizare, atestare mediu şi gestiunea deşeurilor, prin Direcţia de autorizare şi atestare, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 11Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la 30 de zile de la publicare.Ministrul apelor şi protecţiei mediului,Petru LificiuBucureşti, 19 iunie 2003.Nr. 370.
 + 
Anexa 1REGULAMENT 19/06/2003
 + 
Anexa 2CERINTE 19/06/2003
 + 
Anexa 3                COMISIA DE AUTORIZARE A LABORATOARELOR DE MEDIU –                           STRUCTURA ORGANIZATORICĂ                          Schema relationala  ……………….. ……………………  . Compartiment . . Compartiment .  . consultativ . . executiv .  . . . .  . ┌───────────────┐. ┌──────────────┐ . .  . │Comitet tehnic │. │ Comisia de │ . ┌──────────────────┐ .  . │ consultativ │.│autorizare a │. │ Corp de auditori │ .  . └───────────────┘. │laboratoarelor│ . └──────────────────┘ .  . . │ de mediu │ . .  . . └──────┬───────┘ . .  . ┌───────────────┐. v . ┌─────────────────┐ .  . │Comisia de apel│. ┌──────────────┐ . │ Laboratoare │ .  . └───────────────┘. │ Secretariat │ . │ de referinţa │ .  . . │ tehnic │ . └─────────────────┘ .  ……………….. └──────────────┘ ……………………Comitet tehnic consultativ – specialişti cu înaltă ţinuta profesională care pot fi consultaţi în vederea luării decizieiComisia de apel – specialişti nominalizaţi pentru soluţionarea contestaţiilorCorp de auditori – specialişti selectaţi conform unei proceduri specifice, care efectuează evaluarea laboratoarelor de mediuLaborator de referinţa – laborator notificat de MAPM ca laborator coordonator pe un domeniu de activitateREGULAMENT DE FUNCŢIONAREREGULAMENT 19/06/2003
 + 
Anexa 4Componenta Comisiei de autorizare a laboratoarelor de mediu:– preşedinte: secretar de stat pentru mediu– membri: director general – Direcţia generală reglementare,autorizare, atestare mediu şigestiunea deşeurilordirector – Direcţia de autorizare şi atestaredirector – Direcţia de gospodărire a apelorconsilier – Direcţia de autorizare şi atestareconsilier – Direcţia de control ecologic şi monitoringComponenta Secretariatului tehnic:– membri: 3 membri – consilieri sau experţi în cadrul Direcţiei deautorizare şi atestareComponenta Comitetului tehnic consultativ:– reprezentanţi ai Organismului Naţional de Acreditare: 2 membri– reprezentanţi ai laboratoarelor de referinţa: 7 membri, câte un membru pentru fiecare domeniu de masurari– specialişti, cadre didactice universitare: 5 membri din domenii de masurari diferiteNominalizarea membrilor Comisiei de autorizare a laboratoarelor de mediu şi ai Comitetului tehnic consultativ se va face prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului.
 + 
Anexa 5MINISTERUL APELOR ŞI PROTECŢIEI MEDIULUIComisia de autorizare a laboratoarelor de mediuCERTIFICAT DE AUTORIZARENr. ………În conformitate cu prevederile Legii protecţiei mediului nr. 137/1995, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 370/2003 privind activităţile şi sistemul de autorizare a laboratoarelor de mediu, se recunoaşte competenţa laboratorului …………./(numele laboratorului) din cadrul ……………/(numele organizaţiei), cu sediul în ………../(adresa, telefon, fax, e-mail), pentru efectuarea masurarilor privind (calitatea mediului/monitorizarea mediului) în domeniile înscrise în anexa la prezentul certificat de autorizare.Preşedintele Comisiei de autorizare a laboratoarelor de mediu,………………………………,secretar de statEmis la …………..Valabil până la ……..Prezentul certificat este valabil numai însoţit de anexa cuprinzând domeniile autorizate.

                                 Anexa
                  la Certificatul de autorizare nr. ………
Domeniul autorizat Indicatorul măsurat Codul masurarii

 + 
Anexa 6A. PROCEDURAPROCEDURA 19/06/2003B. REGULAMENTREGULAMENT 19/06/2003
 + 
Anexa 7DOMENII DE MASURARIale factorilor de mediu1. În funcţie de factorii de mediu ale căror caracteristici se determina, se stabilesc domenii şi subdomenii de masurari; pentru fiecare dintre acestea este notificat laboratorul de referinţa. Domeniile, subdomeniile şi laboratoarele de referinţa sunt prezentate în tabelul 1.2. Indicatorii de mediu reprezentând masurarile care se fac în laboratoarele de mediu sunt cuprinşi în Nomenclatorul indicatorilor de mediu şi prezentaţi în tabelul 2, grupati pe domenii şi subdomenii în funcţie de factorii de mediu la care se referă.3. Nomenclatorul indicatorilor de mediu se întocmeşte sub coordonarea MAPM pe baza propunerilor laboratoarelor de referinţa pentru fiecare domeniu, se aproba prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului şi se revizuieste anual.4. În funcţie de modul de măsurare şi aparatura necesară, indicatorii de mediu sunt clasificati în categorii analitice. Tipurile de categorii analitice sunt prezentate în tabelul 3.5. Categoria analitica atribuită fiecărui indicator este precizată în Nomenclatorul indicatorilor de mediu.6. Fiecare indicator de mediu care se autorizeaza va avea un cod de identificare ce va conţine categoria analitica, numărul indicatorului şi domeniul de măsurare, înscrise în forma:DS / CC -NNN,unde:DS reprezintă codul domeniului şi subdomeniului în care se încadrează măsurarea, conform tabelului 1 (majuscula + cifra română);CC reprezintă numărul categoriei analitice conform tabelului 3 (2 cifre);NNN reprezintă numărul indicatorului măsurat, conform Nomenclatorului indicatorilor de mediu (1, 2 sau 3 cifre).Tabelul 1

  DOMENIU SUBDOMENIU COD LABORATOARE DE REFERINŢĂ
  AER Pulberi şi suspensii în atmosferă A I ICIM;
  Inst. Naţ. Cerc. Dezv. pt. Protecţia muncii
  Emisii de poluanţi A II ICIM; Inst. Naţ. Cerc. Dezv. pt. Protecţia muncii
  Emisii de la instalaţii de ardere A III ICIM, ICEMENERG
  Imisii A IV INMH
  APĂ Ape naturale – indicatori fizico-chimici B I ICIM, ANAR
  Ape naturale – micropoluanţi B II ICIM
  Ape uzate B III ICIM
  Nămoluri B IV ICIM
  SOLURI Soluri C Instit. de Cerc. pt. Pedologie şi Agrochimie, Instit. Geologic al României
  DEŞEURI, LEVIGAT Deşeuri D I ICIM
  Levigat D II ICIM
  Nămoluri industriale D III ICIM
  PROBE MICROBIOLOGICE, ECOTOXICOLOGIE şi BIODIVERSITATE Indicatori de eutrofizare, microbiologie ŞI bacteriologic E I ICIM Instit. de Sănătate Publică
  Ecotoxicologie E II Instit. de Cerc. pt. Protecţia Plantelor Băneasa ICIM
  Arii protejate, habitate naturale şi specii sălbatice E III Instit. de Biologie al Academiei Romane
  Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice
  INCD "Delta Dunării" Tulcea
  INCDM "Grigore Antipa" Constanţa
  ZGOMOT, UNDE ELECTROMAGNETICE Zgomot F I ICIM
  Unde electromagnetice F II ICEMENERG
  RADIOACTIVITATE Radiactivitate G ICIM

Tabelul 2NOMENCLATORUL INDICATORILOR DE MEDIU

  Nr. crt. Indicator Domeniu Categ. analitică (conf. tabel 3) Cod Observaţii
  1. Eşantionare A I 39 AI/39-001 În teren
  2. Particule de cuarţ A I 03 AI/03-002 În laborator
  3. Cadmiu şi compuşii săi A I 17 AI/17-003 În laborator
  4. Cobalt şi compuşii săi A I 17 AI/17-004 În laborator
  5. Crom şi compuşii săi A I 17 AI/17-005 În laborator
  6. Cupru şi compuşii săi A I 17 AI/17-006 În laborator
  7. Mangan şi compuşii săi A I 17 AI/17-007 În laborator
  8. Nichel şi compuşii săi A I 17 AI/17-008 În laborator
  9. Paladiu şi compuşii săi A I 17 AI/17-009 În laborator
  10. Platină şi compuşii săi A I 17 AI/17-010 În laborator
  11. Plumb şi compuşii săi A I 17 AI/17-011 În laborator
  12. Staniu şi compuşii săi A I 17 AI/17-012 În laborator
  13. Seleniu şi compuşii săi A I 17 AI/17-013 În laborator
  14. Rodiu şi compuşii săi A I 17 AI/17-014 În laborator
  15. Vanadiu şi compuşii săi A I 17 AI/17-015 În laborator
  16. Taliu şi compuşii săi A I 17 AI/17-016 În laborator
  17. Telur şi compuşii săi A I 17 AI/17-017 În laborator
  18. Antimoniu (Sb) şi compuşii săi A I 17 AI/17-018 În laborator
  19. Arsen şi compuşii săi A I 18 AI/18-019 În laborator
  20. Mercur şi compuşii săi A I 18 AI/18-020 În laborator
  21. Arsen şi compuşii săi A I 20 AI/20-021 În laborator
  22. Mangan şi compuşii săi A I 19 AI/19-022 În laborator
  23. Cianuri A I 19 AI/19-023 În laborator
  24. Floruri sub formă de pulberi A I 20 AI/20-024 În laborator
  25. Eşantionare A II 39 AII/39-025 În teren
  26. Fosgen A II 19 AU/19-026 În laborator
  27. Hidrogen arseniat A II 19 AII/19-027 În laborator
  28. Hidrogen fosforat A II 19 AII/19-028 În laborator
  29. Hidrogen sulfurat A II 19 AII/19-029 În laborator
  30. Fluor şi compuşii săi A II 20 AII/20-030 În laborator
  31. Clor A II 19 AII/19-031 În laborator
  32. Acid cianhidric A II 19 AII/19-032 În laborator
  33. Amoniac A II 19 AII/19-033 În laborator
  34. Compuşi cloruraţi cu excepţia clorurii de cianogen şi a fosgenului (exprimaţi în acid clorhidric) A II 19 AII/19-034 În laborator
  35. Oxizi de sulf (anhidridă sulfuroasă şi anhidridă sulfurică) (exprimaţi în anhidridă sulfuroasă) A II 19 AII/19-035 În laborator
  36. Oxizi de azot (monoxid de azot şi dioxid de azot) (exprimaţi în dioxid de azot) A II 19 AII/19-036 În laborator
  37. Brom A II 07 AII/07-037 În laborator
  38. Acid acrilic A II 07 AII/07-038 În laborator
  39. Acid cloracetic A II 07 AII/07-039 În laborator
  40. Acid formic A II 14 AII/14-040 În laborator
  41. Azbest A II 03 AII/03-041 În laborator
  42. Be şi compuşii săi A II 17 AII/17-042 În laborator
  43. Cr şi compuşii săi A II 17 AII/17-043 În laborator
  44. Co şi compuşii săi A II 17 AII/17-044 În laborator
  45. As şi compuşii săi A II 18 AII/18-045 În laborator
  46. Ni şi compuşi A II 17 AII/17-046 În laborator
  47. Benzo(a) piren A II 14 AII/14-047 În laborator
  48. 2-naftilamină A II 14 AII/14-048 În laborator
  49. Etilen-amină A II 14 AII/14-049 În laborator
  50. Epoxid de etilenă A II 14 AII/14-050 În laborator
  51. Dibenzeno-antracen A II 14 AII/14-051 În laborator
  52. 3,3 – Diclorbenzidină A II 14 AII/14-052 În laborator
  53. Acrilonitril A II 14 AII/14-053 În laborator
  54. Benzen A II 14 AII/14-054 În laborator
  55. 1,3-Butadienă A II 14 AII/14-055 În laborator
  56. Clorură de vinil A II 14 AII/14-056 În laborator
  57. 1,2 – Dibromometan A II 14 AII/14-057 În laborator
  58. 1,2 – Epoxipropan A II 14 AII/14-058 În laborator
  59. 1 cloro 2,3 epoxipropan A II 14 AII/14-059 În laborator
  60. Hidrazină A II 14 AII/14-060 În laborator
  61. Eşantionare A III 39 AIII/39-061 În teren
  62. Pulberi A III 03 AIII/03-062 În laborator
  63. Monoxid de carbon (CO) A III 08 AIII/08-063 În teren
  64. Oxid de sulf (SO(x))(SO2) A III 08 AIII/08-064 În teren
  65. Oxid de azot (NO(x)) (NO2) A III 08 AIII/08-065 În teren
  66. Substanţe organice (C total) A III 10 AIII/10-066 În laborator
  67. Acid clorhidric (Cl-) A III 08 AIII/08-067 În teren
  68. Acid fluorhidric (F-) A III 08 AIII/08-068 În teren
  69. Hidrogen sulfurat (H2S) A III 08 AIII/08-069 În teren
  70. Metale (Cu, Cr, Co, Cd, Hg, Mn, Ni, Sn, Sb, Ti, V, As) A III 17 AIII/17-070 În laborator
  71. Cenuşi A III 03 AIII/03-071 În laborator
  72. Dioxine A III 14 AIII/14-072 În laborator
  73. Furani A III 14 AIII/14-073 În laborator
  74. Fenol A III 21 074 În laborator
  75. PCB-uri A III 14 AIII/10754- În laborator
  76. PAH-uri A III 14 AIII/14-076 În laborator
  77. Clor A III 19 AIII/19-077 În laborator
  78. Metale grele (Ba, Pb, Ni, V) A III 17 AIII/17-078 În laborator
  79. Fosfor A III 19 AIII/14-079 În laborator
  80. Tetraetil plumb A III 14 AIII/14-080 În laborator
  81. Eşantionare A IV 39 AIV/39-081 În laborator
  82. Acid clorhidric (Cl-) A IV 19 AIV/19-082 În laborator
  83. Acroleină A IV 19 AIV/19-083 În laborator
  84. Aldehide A IV 19 AIV/19-084 În laborator
  85. Arsen A IV 20 AIV/20-085 În laborator
  86. Benzen A IV 14 AIV/14-086 În laborator
  87. Clor A IV 19 AIV/19-087 În laborator
  88. Dioxid de azot A IV 19 AIV/19-088 În laborator
  89. Dioxid de azot A IV 21 AIV/21-089 În laborator
  90. Dioxid de sulf A IV 19 AIV/19-090 În laborator
  91. Dioxid de sulf A IV 21 AIV/21-091 În laborator
  92. Fenol A IV 19 AIV/19-092 În laborator
  93. Fluor (compuşi anorganici sub formă de aerosoli) A IV 20 AIV/20-093 În laborator
  94. Hidrogen sulfurat A IV 19 AIV/19-094 În laborator
  95. Metanol A IV 19 AIV/19-095 În laborator
  96. Metil – mercaptani A IV 19 AIV/19-096 În laborator
  97. Oxid de carbon A IV 19 AIV/19-097 În laborator
  98. Oxidanţi (O3) A IV 19 AIV/19-098 În laborator
  99. Oxidanţi A IV 21 AIV/21-099 În laborator
  100. Aerosoli de acid sulfuric A IV 19 AIV/19-100 În laborator
  101. Sulfaţi în suspensie A IV 19 AIV/19-101 În laborator
  102. Sulfură de carbon A IV 19 AIV/19-102 În laborator
  103. Tricloretilenă A IV 14 AIV/14-103 În laborator
  104. Pulberi în suspensie A IV 03 AIV/03-104 În laborator
  105. Pulberi sedimentabile A IV 03 AIV/03-105 În laborator
  106. Crom (CrO3) A IV 17 AIV/17-106 În laborator
  107. Cadmiu A IV 17 AIV/17-107 În laborator
  108. Plumb A IV 17 AIV/17-108 În laborator
  109. Eşantionare ape naturale B I 37 BI/37-109 În teren
  110. Temperatură B I 01 BI/01-110 În teren
  111. Transparenţă B I 01 BI/01-111 În laborator
  112. Gust B I 02 BI/02-112 În laborator
  113. Miros B I 02 BI/02-113 În laborator
  114. Culoare B I 01 BI/01-114 În laborator
  115. pH B I 13 BI/13-115 În laborator
  116. Materii în suspensii B I 03 BI/03-116 În laborator
  117. Conductivitatea electrică B I 13 BI/13-117 În laborator
  118. Reziduu filtrabil uscat la 105°C B I 03 BI/03-118 În laborator
  119. Calciu B I 17 BI/17-119 În laborator
  120. Magneziu B I 17 BI/17-120 În laborator
  121. Sodiu B I 17 BI/17-121 În laborator
  122. Potasiu B I 17 BI/17-122 În laborator
  123. Duritate totală B I 07 BI/07-123 În laborator
  124. Alcalinitate carbonatată B I 07 BI/07-124 În laborator
  125. CO2 liber B I 07 BI/07-125 În laborator
  126. Cloruri B I 07 BI/07-126 În laborator
  127. Clor residual liber (Cl2) B I 19 BI/19-127 În laborator
  128. Fluoruri B I 20 BI/20-128 În laborator
  129. Sulfaţi B I 03 BI/03-129 În laborator
  130. Substanţe organice oxidabile CCO-Mn (indice de permanganat) B I 07 BI/07-130 În laborator
  131. Substanţe organice oxidabile CCO-Cr B I 09 BI/09-131 În laborator
  132. Carbon organic total (COT) B I 10 BI/10-132 În laborator
  133. Substanţe organice CBO5 B I 09 BI/09-133 În laborator
  134. Oxigen dizolvat B I 09 BI/09-134 În laborator
  135. Sulfuri şi hidrogen sulfurat B I 19 BI/19-135 În laborator
  136. Cianuri B I 19 BI/19-136 În laborator
  137. Sulfocianuri B I 19 BI/19-137 În laborator
  138. Aluminiu B I 21 BI/21-138 În laborator
  139. Argint B I 17 BI/17-139 În laborator
  140. Arsen B I 18 BI/18-140 În laborator
  141. Bariu B I 17 BI/17-141 În laborator
  142. Cadmiu B I 17 BI/17-142 În laborator
  143. Cobalt B I 17 BI/17-143 În laborator
  144. Crom (III, IV) B I 17 BI/17-144 În laborator
  145. Cupru B I 17 BI/17-145 În laborator
  146. Fier (II, III) B I 17 BI/17-146 În laborator
  147. Mangan B I 17 BI/17-147 În laborator
  148. Mercur B I 17 BI/17-148 În laborator
  149. Molibden B I 17 BI/17-149 În laborator
  150. Nichel B I 17 BI/17-150 În laborator
  151. Plumb B I 17 BI/17-151 În laborator
  152. Seleniu B I 20 BI/20-152 În laborator
  153. Zinc B I 17 BI/17-153 În laborator
  154. Eşantionare ape naturale B II 37 BII/37-154 În teren
  155. Anilină B II 14 BII/14-155 În laborator
  156. Benzaldehidă B II 14 BII/14-156 În laborator
  157. Benzen B II 14 BII/14-157 În laborator
  158. Compuşi hidroxi aromaţi B II 14 BII/14-158 În laborator
  159. Hidrazină B II 19 BII/19-159 În laborator
  160. Naftalină B II 15 BII/15-160 În laborator
  161. Alfa şi beta-naftol B II 19 BII/19-161 În laborator
  162. Toluen B II 14 BII/14-162 În laborator
  163. Chinoleină B II 15 BII/15-163 În laborator
  164. Compuşi organici cu azot şi fosfor (de ex. atrazin, propazin, simazin, cianozine, etc.) B II 15 BII/15-164 În laborator
  165. Clorfenoli B II 15 BII/15-165 În laborator
  166. Produse petroliere B II 22 BII/22-166 În laborator
  167. Hidrocarburi policiclice aromatice (PAH-uri) B II 14 BII/14-167 În laborator
  168. Pesticide (insecticide organo-clorurate) B II 14 BII/14-168 În laborator
  169. Pesticide (insecticide organo-fosforice, organo-metalice) B II 14 BII/14-169 În laborator
  170. Amine aromatice (fenil – beta – naftalină) B II 14 BII/14-170 În laborator
  171. Policloro-bifenili (PCB-uri) B II 14 BII/14-171 În laborator
  172. Compuşi organici halogenaţi (AOX) B II 14 BII/14-172 În laborator
  173. Indice fenolic (fenoli antrenabili cu vapori de apă) B II 06 BII/06-173 În laborator
  174. Detergenţi anionici B II 19 BII/19-174 În laborator
  175. Detergenţi neionici B II 20 BII/20-175 În laborator
  176. Detergenţi neionici B II 13 BII/13-176 În laborator
  177. Substanţe extractibile cu solvenţi B II 06 BII/06-177 În laborator
  178. Eşantionare ape uzate B III 37 BIII/37-178 În teren
  179. Temperatură B III 01 BIII/01-179 În teren
  180. pH B III 13 BIII/13-180 În laborator
  181. Materii în suspensie (MS) B III 03 BIII/03-181 În laborator
  182. Consum biochimic de oxigen la 5 zile (CBO5) B III 09 BIII/09-182 În laborator
  183. Consum chimic de oxigen-metodă cu dicromat de potasiu (CCO-Cr) B III 07 BIII/07-183 În laborator
  184. Azot amoniacal (NH4+) B III 19 BIII/19-184 În laborator
  185. Azot total (N) B III 20 BIII/20-185 În laborator
  186. Azotaţi (NO3-) B III 19 BIII/19-186 În laborator
  187. Azotiţi (NO2-) B III 19 BIII/19-187 În laborator
  188. Sulfuri şi hidrogen sulfurat (S2-) B III 07 BIII/07-188 În laborator
  189. Sulfiţi (SO32-) B III 07 BIII/07-189 În laborator
  190. Sulfaţi (SO42-) B III 03 BIII/03-190 În laborator
  191. Fenoli antrenabili cu vapori de apă (C6H5OH) B III 20 BIII/20-191 În laborator
  192. Substanţe extractibile cu solvenţi organici B III 06 BIII/06-192 În laborator
  193. Produse petroliere B III 03 BIII/03-193 În laborator
  194. Fosfor total (P) B III 19 BIII/19-194 În laborator
  195. Detergenţi sintetici B III 19 BIII/19-195 În laborator
  196. Cianuri totale B III 19 BIII/19-196 În laborator
  197. Clor liber (Cl2) B III 19 BIII/19-197 În laborator
  198. Cloruri (Cl-) B III 07 BIII/07-198 În laborator
  199. Fluoruri (F-) B III 20 BIII/20-199 În laborator
  200. Reziduu filtrat la 105°C B III 03 BIII/03-200 În laborator
  201. Arsen B III 20 BIII/20-201 În laborator
  202. Aluminiu B III 21 BIII/21-202 În laborator
  203. Calciu B III 17 BIII/17-203 În laborator
  204. Plumb B III 17 BIII/17-204 În laborator
  205. Cadmiu B III 17 BIII/17-205 În laborator
  206. Crom (III, VI, total) B III 17 BIII/17-206 În laborator
  207. Fier total ionic (Fe2+, Fe3+) B III 17 BIII/17-207 În laborator
  208. Cupru B III 17 BIII/17-208 În laborator
  209. Nichel B III 17 BIII/17-209 În laborator
  210. Zinc B III 17 BIII/17-210 În laborator
  211. Mercur B III 17 BIII/17-211 În laborator
  212. Argint B III 17 BIII/17-212 În laborator
  213. Molibden B III 17 BIII/17-213 În laborator
  214. Seleniu B III 17 BIII/17-214 În laborator
  215. Mangan B III 17 BIII/17-215 În laborator
  216. Magneziu B III 17 BIII/17-216 În laborator
  217. Cobalt B III 17 BIII/17-217 În laborator
  218. Culoare (produse chimice lichide) B III 01 BIII/01-218 În laborator
  219. Eşantionare nămoluri B IV 38 BIV/38-219 În teren
  220. Rezistenţă specifică la filtrare B IV 05 BIV/05-220 În laborator
  221. Coeficient de compresibilitate B IV 05 BIV/05-221 În laborator
  222. Timp de crăpare al turtei de nămol B IV 05 BIV/05-222 În laborator
  223. Cadmiu B IV 17 BIV/17-223 În laborator
  224. Crom total B IV 17 BIV/17-224 În laborator
  225. Nichel B IV 17 BIV/17-225 În laborator
  226. Cupru B IV 17 BIV/17-226 În laborator
  227. Zinc B IV 17 BIV/17-227 În laborator
  228. Fier B IV 17 BIV/17-228 În laborator
  229. Eşantionare soluri C I 36 CI/36-229 În teren
  230. pH C I 13 CI/13-230 În laborator
  231. Conductivitate electrică C I 13 CI/13-231 În laborator
  232. Umiditate C I 03 CI/03-232 În laborator
  233. Substanţă uscată C I 03 CI/03-233 În laborator
  234. Analiză granulometrică C I 04 CI/04-234 În laborator
  235. Carbon total C I 10 CI/10-235 În laborator
  236. Carbon organic C I 10 CI/10-236 În laborator
  237. Carbonaţi C I 11 CI/11-237 În laborator
  238. Metale grele (pretratare probe) C I 20 CI/20-238 În laborator
  239. Metale grele C I 17 CI/17-239 În laborator
  240. Cianuri C I 19 CI/19-240 În laborator
  241. Clorbenzen C I 14 CI/14-241 În laborator
  242. Clorfinili C I 14 CI/14-242 În laborator
  243. Policlor-bifenili (PCB-uri) C I 14 CI/14-243 În laborator
  244. Pesticide organoclorurate C I 14 CI/14-244 În laborator
  245. Triazine C I 14 CI/14-245 În laborator
  246. Eşantionare deşeuri D I 40 DI/40-246 În teren
  247. Umiditate D I 03 DI/03-247 În laborator
  248. Cenuşă D I 03 DI/03-248 În laborator
  249. Carbon D I 12 DI/12-249 În laborator
  250. Hidrogen D I 12 DI/12-250 În laborator
  251. Sulf D I 12 DI/12-251 În laborator
  252. Clor D I 12 DI/12-252 În laborator
  253. Putere calorifică inferioară D I 12 DI/12-253 În laborator
  254. Putere calorifică superioară D I 12 DI/12-254 În laborator
  255. Compoziţie fizică (deşeuri urbane) D I 03 DI/03-255 În teren
  256. Comportarea la levigare D I 03 DI/03-256 În laborator
  257. Eşantionare levigat D II 37 DII/37-257 În teren
  258. pH D II 13 DII/13-258 În laborator
  259. Materii în suspensie D II 03 DII/03-259 În laborator
  260. Consum biochimic de oxigen la 5 zile D II 09 DII/09-260 În laborator
  261. Consum chimic de oxigen CCO-Cr D II 09 DII/09-261 În laborator
  262. Substanţe extractibile cu solvenţi organici D II 06 DII/06-262 În laborator
  263. Azot amoniacal D II 19 DII/19-263 În laborator
  264. Fosfor total D II 19 DII/19-264 În laborator
  265. Cianuri totale D II 19 DII/19-265 În laborator
  266. Sulfuri şi hidrogen sulfurat D II 19 DII/19-266 În laborator
  267. Sulfiţi D II 19 DII/19-261 În laborator
  268. Sulfaţi D II 19 DII/19-268 În laborator
  269. Fenoli antrenabili cu vapori de apă D II 20 DII/20-269 În laborator
  270. Detergenţi biodegradabili D II 19 DII/19-270 În laborator
  271. Plumb D II 19 DII/19-271 În laborator
  272. Cadmiu D II 19 DII/19-272 În laborator
  273. Crom total D II 19 DII/19-273 În laborator
  274. Crom hexavalent D II 19 DII/19-214 În laborator
  275. Cupru D II 19 DII/19-215 În laborator
  276. Zinc D II 19 DII/19-216 În laborator
  277. Nichel D II 19 DII/19-277 În laborator
  278. Mangan total D II 19 DII/19-278 În laborator
  279. Clor rezidual liber D II 19 DII/19-279 În laborator
  280. Eşantionare ape naturale E I 37 EI/37-280 În teren
  281. Bacterii coliforme totale E I 23 EI/23-281 În laborator
  282. Bacterii coliforme fecale E I 23 EI/23-282 În laborator
  283. Streptococi fecali E I 23 EI/23-283 În laborator
  284. Germeni totali la 37°C E I 23 EI/23-284 În laborator
  285. Salmonella E I 23 EI/23-285 În laborator
  286. Fitoplancton: – număr taxoni – densitate – biomasă – indice saprob E I 24 EI/24-286 În laborator
  287. Zoobentos: – număr taxoni – densitate – indice saprob E I 24 EI/24-287 În laborator
  288. Zooplancton: – număr taxoni – densitate – biomasă E I 24 EI/24-288 În laborator
  289. Măsurarea clorofilei "a" E I 24 EI/24-289 În laborator în teren
  290. Eşantionare soluri E II 36 EII/36-290 În teren
  291. Adsorbţia şi desorbţia poluanţilor în sol E II 25 EII/25-291 În laborator
  292. Indicatori privind degradarea poluanţilor în soluri E II 25 EII/25-292 În laborator
  293. Mobilitatea poluanţilor în sol E II 25 EII/25-293 În laborator
  294. Reactivitatea poluanţilor în sol E II 25 EII/25-294 În laborator
  295. Eşantionare ape E II 37 EII/37-295 În teren
  296. Adsorbţia şi desorbţia poluanţilor în ape E II 25 EII/25-296 În laborator
  297. Indicatori privind degradarea poluanţilor în ape E II 25 EII/25-297 În laborator
  298. Eşantionare atmosferă E II 39 EII/39-298 În teren
  299. Indicatori privind degradarea poluanţilor volatili în aer E II 25 EII/25-299 În teren
  300. Eşantionare probe biologice E II 41 EII/41-300 În teren
  301. Efecte toxice faţă de păsări E II 26 EII/26-301 În laborator
  302. Efecte toxice asupra peştilor E II 26 EII/26-302 În laborator
  303. Toxicitate acută faţă de Daphnia magna E II 26 EII/26-303 În laborator
  304. Efecte asupra creşterii algelor E II 26 EII/26-304 În laborator
  305. Efecte asupra albinelor E II 26 EII/26-305 În laborator
  306. Efecte asupra râmelor şi altor macroorganisme din sol E II 26 EII/26-306 În laborator
  307. Efecte asupra microorganismelor din sol E II 26 EII/26-307 În laborator
  308. Efecte asupra altor organisme E II 26 EII/26-308 În laborator
  309. Suprafaţa totală a ariilor naturale protejate E III 28 EIII/28-309 În teren
  310. Procentul ariilor naturale protejate din suprafaţa ţării E III 28 EIII/28-310 În teren
  311. Evoluţia suprafeţei totale şi a procentajului ariilor naturale protejate E III 28 EIII/28-311 În teren
  312. Suprafaţa procentuală a tipurilor de arii protejate E III 28 EIII/28-312 În teren
  313. Suprafaţa procentuală a zonelor dominate de specii sălbatice E III 28 EIII/28-313 În teren
  314. Mărimea şi distribuţia ariilor protejate E III 28 EIII/28-314 În teren
  315. Suprafaţa, lungimea şi numărul coridoarelor biologice E III 28 EIII/28-315 În teren
  316. Modificări ale dimensiunilor medii ale fragmentărilor existente în coridoarele biologice identificate E III 28 EIII/28-316 În teren
  317. Suprafaţa totală a diferitelor tipuri de habitate E III 28 EIII/28-317 În teren
  318. Suprafaţa totală a diferitelor tipuri de habitate ca % din suprafaţa ţării E III 28 EIII/28-318 În teren
  319. Modificări ale suprafeţelor totale ale tipurilor de habitate E III 28 EIII/28-319 În teren
  320. Modificări ale mărimii medii a tipurilor de habitate E III 28 EIII/28-320 În teren
  321. Suprafaţa totală acoperită cu păduri E III 28 EIII/28-321 În teren
  322. Suprafaţa totală acoperită cu păduri ca % din suprafaţa ţării E III 28 EIII/28-322 În teren
  323. Evoluţia suprafeţelor împădurite după tipul de pădure (primară, secundară sau plantaţie) E III 28 EIII/28-323 În teren
  324. Schimbări în folosinţa terenurilor, conversia terenurilor acoperite de pădure spre alte tipuri de folosinţă (proporţia despăduririlor) E III 28 EIII/28-324 În teren
  325. Fragmentarea suprafeţelor împădurite E III 28 EIII/28-325 În teren
  326. Procentul de arii protejate din aria totală împădurită E III 28 EIII/28-326 În teren
  327. Procentul din suprafaţa împădurită administrată pentru producţia de lemn din suprafaţa totală împădurită E III 28 EIII/28-327 În teren
  328. Procentul din suprafaţa împădurită administrată pentru recreere şi turism din suprafaţa totală împădurită E III 28 EIII/28-328 În teren
  329. Aria şi procentul suprafeţelor împădurite administrate pentru protecţia pantelor E III 28 EIII/28-329 În teren
  330. Volumul anual de masă lemnoasă recoltată E III 28 EIII/28-330 În teren
  331. Numărul şi mărimea incendiilor forestiere E III 28 EIII/28-331 În teren
  332. Suprafaţa şi mărimea terenurilor degradate reabilitate prin operaţii forestiere E III 28 EIII/28-332 În teren
  333. Relaţia dintre gradul de acoperire cu păduri şi frecvenţa inundaţiilor E III 28 EIII/28-333 În teren
  334. Suprafaţa şi procentul terenurilor forestiere afectate de dezastre naturale (atacuri de insecte, boli, incendii, alunecări de teren, inundaţii) E III 28 EIII/28-334 În teren
  335. Estimarea stocării carbonului E III 28 EIII/28-335 În teren
  336. Suprafaţa agricolă (exploatată intensiv, semi-intensiv şi necultivată) E III 28 EIII/28-336 În teren
  337. Schimbări în suprafaţa agricolă (conversia spre şi dinspre agricultură) E III 28 EIII/28-337 În teren
  338. Utilizarea pesticidelor în agricultură E III 28 EIII/28-338 În teren
  339. Evoluţia suprafeţei zonelor umede E III 28 EIII/28-339 În teren
  340. Rata de pierdere a zonelor umede E III 28 EIII/28-340 În teren
  341. Procentul din zona costieră cu populaţie mai mare de 100 locuitori/km2 E III 28 EIII/28-341 În teren
  342. Poziţia liniei ţărmului E III 28 EIII/28-342 În teren
  343. Numărul speciilor existente, pe grupuri (păsări, mamifere, vertebrate, nevertebrate etc.) E III 29 EIII/29-343 În teren
  344. Numărul speciilor extincte, vulnerabile, ameninţate, şi endemice, dependente de pădure, pe grupuri (de ex: păsări, mamifere, vertebrate, nevertebrate etc.) E III 29 EIII/29-344 În teren
  345. Existenţa procedurilor pentru identificarea speciilor în pericol de extincţie, rare şi ameninţate E III 29 EIII/29-345 În teren
  346. Schimbări în distribuţia şi abundenţa speciilor native de floră şi faună E III 29 EIII/29-346 În teren
  347. Numărul speciilor de floră şi faună introduse E III 29 EIII/29-347 În teren
  348. Numărul şi mărimea populaţiilor speciilor invazive E III 29 EIII/29-348 În teren
  349. Evoluţia în prezenţa, locaţia, suprafaţa, efectivele şi numărul speciilor invazive E III 29 EIII/29-349 În teren
  350. Evoluţia efectivelor populaţionale ale speciilor de interes pentru conservare E III 29 EIII/29-350 În teren
  351. Specii cu populaţii stabile sau în creştere E III 29 EIII/29-351 În teren
  352. Specii cu populaţii în declin E III 29 EIII/29-352 În teren
  353. Specii ameninţate în arii protejate E III 29 EIII/29-353 În teren
  354. Specii endemice în arii protejate E III 29 EIII/29-354 În teren
  355. Specii ameninţate conservate ex-situ E III 29 EIII/29-355 În teren
  356. Raportul dintre speciile introduse (exotice) şi cele native în plantaţii forestiere E III 29 EIII/29-356 În teren
  357. Numărul speciilor dependente de păduri a căror populaţie e în declin E III 29 EIII/29-357 În teren
  358. Nivelele populaţionale ale speciilor reprezentative diverselor habitate E III 29 EIII/29-358 În teren
  359. Numărul speciilor ameninţate de agricultură pe grupe (păsări, mamifere, plante vasculare, vertebrate, nevertebrate etc.) E III 29 EIII/29-359 În teren
  360. Numărul speciilor vertebrate prezente în habitatele agricole E III 29 EIII/29-360 În teren
  361. Diversitatea speciilor utilizate pentru hrană E III 29 EIII/29-361 În teren
  362. Eroziunea/Pierderea patrimoniului diversităţii genetice E III 29 EIII/29-362 În teren
  363. Înlocuirea raselor locale cu cele importate E III 29 EIII/29-363 În teren
  364. Înlocuirea plantelor de cultură indigene E III 29 EIII/29-364 În teren
  365. Schimbări în tipul de vegetaţie de-a lungul cursurilor de apă E III 29 EIII/29-365 În teren
  366. Specii ameninţate de peşti de apă dulce ca % din totalul speciilor de peşti E III 29 EIII/29-366 În teren
  367. Numărul speciilor de peşti de apă dulce introduse E III 29 EIII/29-367 În teren
  368. Numărul speciilor din apele continentale extincte, în pericol, ameninţate, vulnerabile, endemice, pe grupe (de ex: păsări, mamifere acvatice, nevertebrate, amfibieni, plante vasculare, faună bentonică etc.) E III 29 EIII/29-368 În teren
  369. Schimbări în capturile de peşti, după specii E III 29 EIII/29-369 În teren
  370. Specii ameninţate de peşti marini ca % din totalul cunoscut al speciilor de peşti E III 29 EIII/29-370 În teren
  371. Schimbări în capturile de peşti maritimi, după specii E III 29 EIII/29-371 În teren
  372. Zgomot exterior F I 30 FI/30-372 În teren
  373. Zgomot interior F I 30 FI/30-373 În teren
  374. Determinarea activităţii volumice a tritiului în ape G I 34 GI/34-374 În laborator
  375. Determinarea concentraţiei activităţii radionuclizilor prin spectrometrie gamma de înaltă rezoluţie în ape G I 35 GI/35-375 În laborator
  376. Măsurarea activităţii beta globale la apă nesalină G I 32 GI/32-376 În laborator
  377. Măsurarea activităţii alfa globale la apă nesalină G I 32 GI/32-377 În laborator
  378. Determinarea conţinutului de plutoniu în ape G I 33 GI/33-378 În laborator
  379. Determinarea activităţii beta globale în ape G I 32 GI/32-379 În laborator
  380. Determinarea conţinutului de stronţiu 89 şi stronţiu 90 din apa potabilă G I 32 GI/32-380 În laborator
  381. Determinarea conţinutului de stronţiu 89 şi de stronţiu 90 în aer G I 32 GI/32-381 În laborator
  382. Determinarea activităţii beta globale în aer G I 32 GI/32-382 În laborator
  383. Determinarea radonului şi toronului în aer G I 32 GI/32-383 În laborator
  384. Determinarea activităţii alfa globale în aer G I 32 GI/32-384 În laborator
  385. Determinarea conţinutului de plutoniu în aer G I 33 GI/33-385 În laborator
  386. Determinarea activităţii volumice a tritiului în aer G I 34 GI/34-386 În laborator
  387. Determinarea concentraţiei activităţii radionuclizilor prin spectrometrie gamma de înaltă rezoluţie în aer G I 35 GI/35-387 În laborator
  388. Determinarea activităţii beta globale la depunerile atmosferice G I 32 GI/32-388 În laborator
  389. Determinarea activităţii alfa globale la depunerile atmosferice G I 32 GI/32-389 În laborator
  390. Determinarea conţinutului de poloniu 210 la depunerile atmosferice G I 33 GI/33-390 În laborator
  391. Determinarea concentraţiei activităţii radionuclizilor prin spectrometrie gamma de înaltă rezoluţie la depunerile atmosferice G I 35 GI/35-391 În laborator
  392. Determinarea conţinutului de plutoniu la depunerile atmosferice G I 33 GI/33-391 În laborator
  393. Determinarea conţinutului de stronţiu 89 şi de stronţiu 90 la depunerile atmosferice G I 32 GI/32-392 În laborator
  394. Determinarea radioactivităţii beta globale pentru probele de sediment G I 32 GI/32-393 În laborator
  395. Determinarea activităţii alfa globale pentru probele de sol G I 32 GI/32-394 În laborator
  396. Determinarea conţinutului de stronţiu 89 şi stronţiu 90 pentru probele de sol G I 32 GI/32-395 În laborator
  397. Determinarea conţinutului de plutoniu pentru probele de sol G I 33 GI/33-397 În laborator
  398. Determinarea concentraţiei activităţii radionuclizilor prin spectrometrie gamma de înaltă rezoluţie pentru probele de sol G I 35 GI/35-398 În laborator
  399. Determinarea concentraţiei activităţii radionuclizilor prin spectrometrie gamma de înaltă rezoluţie pentru vegetaţie şi probe de natură biologică G I 35 GI/35-399 În laborator
  400. Determinarea activităţii beta globale pentru vegetaţie şi probe de natură biologică G I 32 GI/32-400 În laborator
  401. Determinarea activităţii alfa globale pentru vegetaţie şi probe de natură biologică G I 32 GI/32-401 În laborator
  402. Determinarea conţinutului de plutoniu pentru vegetaţie şi probe de natură biologică G I 33 GI/33-402 În laborator
  403. Determinarea conţinutului de stronţiu 89 şi stronţiu 90 pentru vegetaţie şi probe de natură biologică G I 32 GI/32-403 În laborator
  404. Determinarea conţinutului de poloniu 210 din lapte şi produse lactate G I 33 GI/33-404 În laborator
  405. Determinarea conţinutului de plumb 210 din lapte şi produse lactate G I 33 GI/33-405 În laborator
  406. Determinarea conţinutului de stronţiu 90 pentru vegetaţie şi probe de natură biologică G I 32 GI/32-406 În laborator
  407. Determinarea concentraţiei activităţii radionuclizilor prin spectrometrie gamma de înaltă rezoluţie pentru vegetaţie şi probe de natură biologică G I 35 GI/35-407 În laborator

Tabelul 3

  Nr. crt. Categoria analitică Aparatura specifică Standardul metodei
  1. Măsurare a parametrilor fizici (temperatură, transparenţă, culoare, etc.) Termometru Disc Sechi Tuburi Nessler, spectrofotometru STAS 6324
  SR ISO 22 11
  2. Măsurători organoleptice (miros, gust) STAS 6324
  3. Măsurători gravimetrice Balanţa analitică, etuvă, cuptor  
  4. Analiză granulometrică Set de site, analizor pt. granulometrie ISO 11277
  5. Analize de permeabilitate a solurilor Aparat pt. măsurarea rezistenţei la filtrare STAS 12790
  6. Determinări prin extracţie Instalaţie de distilare la presiune scăzută, instal. de extracţie SR 7587
  7. Măsurători volumetrice Balanţă analitică, biurete  
  8. Analiză automată de gaze Analizor automat de gaze  
  9. Măsurări ale consumului de oxigen Termostat, biuretă pt. det. gaze SR ISO 6060
  10. Determinarea carbonului organic total Aparat de combustie ISO 8245
  11. Analize termice Derivatograf  
  12. Analize calorimetrice Bombă calorimetrică SR ISO 334;
  SR ISO 1928
  13. Măsurători potenţiometrice (pH, conductivitate, etc.) Potenţiometru, conductometru pH-metru SR ISO 10523
  SR EN 27888
  14. Analize prin gaz, cromatografie de gaze Gaz-cromatograf  
  15. Analize prin gaz cromatografie cu derivatizare Gaz cromatograf, Instal. de distilare  
  16. Analize prin cromatografie de lichide Cromatograf de lichide  
  17. Măsurări prin spectrometrie absorbţie atomică Spectrometru AAS  
  18. Măsurări prin AAS cu sistem hidrură Spectrometru AAS cu sistem hidrură  
  19. Măsurări colorimetrice Spectrofotometru VIS, fotocolorimetru  
  20. Măsurări colorimetrice cu prelucrări prealabile Spectrofotometru VIS, instalaţie de reacţie  
  21. Măsurări spectrometrice în UV Spectrometru UV  
  22. Măsurări spectrometrice în IR Spectrometru IR  
  23. Analize bacteriologice Cameră sterilă de incubare, termostat, lampă UV, microscop ISO 9308
  24. Măsurarea gradului de eutrofizare Stereo microscop, balanţă analit. Îndrumar ICPGA
  25. Măsurarea acumulărilor de poluanţi în sol, apă, aer Spectrofotometru UV-VIS, spectrometru AAS, gaz cromatograf  
  26. Măsurarea efectelor induse organismelor vii Mictotom, microscop, centrifugă, dispozitiv de filtrare, spectrometru UV-VIS, oxigenometru  
  27. Determinarea producţiei de oxigen Incubator, Luminostat  
  28. Determinarea caracteristicilor habitatului    
  29. Măsurători privind speciile existente    
  30. Măsurări ale nivelului de zgomot Sonometru  
  31. Măsurări ale nivelului radiaţiilor electromagnetice    
  32. Analize globale de radiaţii alfa şi beta Lanţ de măsură pentru radiaţii alfa şi beta globală cu fond scăzut  
  33. Analize alfa spectrometrice Spectrometru alfa de înaltă rezoluţie  
  34. Analize beta spectrometrice Analizor cu scintilaţie lichidă  
  35. Analize gamma spectrometrice Spectrometru gamma de înaltă rezoluţie cu detector HPGe  
  36. Eşantionare materiale solide Sonde, scafe, dispozitiv de prelevare la adâncime  
  37. Eşantionare materiale lichide Sonde pentru lichide, pompe aspiratoare  
  38. Eşantionare nămoluri    
  39. Eşantionare gaze    
  40. Eşantionare deşeuri    
  41. Măsurări combinate    

 + 
Anexa 8TARIFEpentru autorizarea laboratoarelor de mediu1. Tarifele pentru autorizarea laboratoarelor de mediu (LM) cuprind următoarele componente:a) tarif pentru verificarea documentaţiei şi analiza în Comisia de autorizare a laboratoarelor de mediu (CA) – 3.000.000 lei (T1);b) tarif pentru verificarea performantelor LM (în cursul unui audit) – 4.000.000 lei plus câte 2.000.000 lei/categorie analitica (T2);c) tarif pentru informare şi coordonare tehnica, pentru fiecare indicator măsurat – 500.000 lei/indicator/an (T3).2. Plăţile pe care urmează să le efectueze LM se stabilesc de Secretariatul tehnic (ST) al CA prin însumarea componentelor înscrise la pct. 1, în funcţie de numărul categoriilor analitice şi al indicatorilor pentru care LM solicita autorizarea, astfel:– tarifele încadrate la pct. 1 lit. a) (T1) reprezintă tarif de mediu şi se achită în contul bugetului de stat, conform Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, pentru fiecare solicitare de autorizare, reinnoire sau extindere, înregistrată la ST al CA. Acest tarif se achită înaintea depunerii solicitării privind obţinerea, reînnoirea, extinderea sau modificarea domeniului autorizat;– tarifele încadrate la pct. 1 lit. b) (T2) reprezintă costurile auditului şi se plătesc auditorilor care efectuează evaluarea, pe bază de contract, pentru fiecare audit. În cazul organizării de audituri suplimentare în conformitate cu prevederile cap. V secţiunea A pct. 11 lit. b) din anexa nr. 1 la ordin sau ale secţiunii B pct. 6.2 lit. b) din anexa nr. 6 la ordin, LM va plati un tarif reprezentând 50% din tariful de autorizare;– tarifele încadrate la pct. 1 lit. c) (T3) reprezintă plata serviciilor de consultanţa şi îndrumare efectuate de laboratoarele de referinţa şi se plătesc anual, pe bază de contract, pentru fiecare indicator autorizat aflat în domeniul de competenţa al laboratorului de referinţa.3. Neplata uneia dintre componentele tarifului de autorizare atrage neemiterea certificatului de autorizare. Neplata anuală a tarifelor privind auditurile de supraveghere şi a serviciilor laboratorului de referinţa atrage anularea certificatului de autorizare.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x