ORDIN nr. 369 din 27 iunie 2019

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 552 din 4 iulie 2019
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHOTARARE 30 25/01/2019
ActulREFERIRE LAMETODOLOGIE 25/01/2019 ART. 6
ActulREFERIRE LAMETODOLOGIE 25/01/2019 ART. 2
ActulREFERIRE LAHG 30 18/01/2017 ART. 9
ActulREFERIRE LAHG 1186 29/12/2014 ART. 6
ActulREFERIRE LALEGE 566 09/12/2004 ART. 76
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 294 09/10/2020





Văzând Referatul Direcției generale politici agricole nr. 262.626 din 5.06.2019,în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) și c) și art. 6 alin. (1) lit. a) și c) din anexa nr. 2 „Metodologie pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor obținute din creșterea și exploatarea animalelor, precum și a normelor de venit unitare pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit prevăzută la art. 76 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 566/2004“ la Hotărârea Guvernului nr. 30/2019 privind aprobarea metodologiilor pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activități agricole, precum și a Metodologiei de calcul al reducerii normei de venit pentru aplicarea prevederilor referitoare la scutirea de la plata impozitului pe venit, prevăzută la art. 76 alin. (1) lit. c) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004,în temeiul prevederilor art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, cu modificările și completările ulterioare,ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emite prezentul ordin. + 
Articolul 1Se aprobă compoziția nutritivă a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivolițelor, oilor și caprelor, precum și cerințele nutriționale ale acestora, folosite pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor obținute din creșterea și exploatarea vacilor, bivolițelor, oilor și caprelor. + 
Articolul 2Compoziția nutritivă a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivolițelor, oilor și caprelor este prevăzută în anexa nr. 1. + 
Articolul 3Cerințele nutriționale ale vacilor și bivolițelor, pentru întreținere și producție, sunt prevăzute în anexele nr. 2 și 3. + 
Articolul 4Cerințele nutriționale ale caprelor și oilor, în funcție de starea fiziologică, sunt prevăzute în anexele nr. 4-7. + 
Articolul 5Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin. + 
Articolul 6Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
Petre Daea
București, 27 iunie 2019.Nr. 369. + 
Anexa nr. 1
Compoziția nutritivă a principalelor furaje folosite în hrana vacilor, bivolițelor, oilor și caprelor

Tipul de furaj Substanță uscată (g/kg) Unități nutritive Proteină brută digestibilă (g/kg) Ca (g/kg) P (g/kg)
I Furaje verzi cultivate          
1 Amestec ierburi graminee anuale/perene 202 0,20 17 1,2 0,7
2 Orz 215 0,21 15 0,97 0,73
3 Porumb 236 0,26 11 1,08 0,55
4 Secară 222 0,20 14 0,84 0,67
5 Sorg 276 0,21 10 0,99 0,55
6 Iarbă sudan 332 0,37 10 0,86 0,50
7 Lucernă 210 0,16 20 4,0 0,5
8 Trifoi 215 0,19 22 2,6 0,6
9 Sparcetă 214 0,18 21 2,2 0,5
10 Ghizdei 205 0,18 21 3,9 0,5
11 Mazăre 190 0,16 23 2,6 0,6
12 Măzăriche 170 0,14 22 3,0 0,8
13 Rapiță 150 0,15 24 1,9 0,5
II Silozuri          
1 Orz la început de înspicare 180 0,17 15 0,81 0,61
2 Orz înspicat 205 0,18 13 0,82 0,64
3 Orz cu bobul în lapte ceară 420 0,33 26 1,47 1,05
4 Ovăz cu bobul în lapte ceară 250 0,21 14 0,83 0,68
5 Porumb cu bobul în lapte 212 0,21 10 0,85 0,42
6 Porumb cu bobul în lapte ceară 271 0,27 12 1,03 0,70
7 Secară la sfârșit de înspicare 195 0,18 15 0,74 0,59
8 Sorg la înspicare 195 0,19 21 0,80 0,25
9 Sorg cu bobul în lapte 265 0,20 10 1,00 0,35
10 Lucernă 260 0,20 32 4,2 0,6
11 Trifoi 210 1,19 25 2,85 0,6
III Fânuri de leguminoase          
1 Lucernă la îmbobocire 850 0,68 130 4,02 0,38
2 Trifoi roșu la înflorire 850 0,58 52 3,40 0,32
3 Trifoi alb la înflorire 882 0,84 98 12,80 3,00
4 Sparcetă la înflorire 850 0,75 121 10,20 2,20
5 Mazăre la înflorire 850 0,65 104 12,20 2,60
6 Măzăriche la înflorire 850 0,64 88 13,00 2,80
7 Ghizdei la înflorire 850 0,71 103 16,00 2,00
IV Fânuri de graminee          
1 Fân de munte 864 0,59 58 2,50 1,40
2 Fân de deal și coline 850 0,65 57 4,50 3,20
3 Fân de șes și câmpie 864 0,55 42 5,00 3,10
4 Fân graminee perene cultivate 850 0,69 35 5,90 2,50
5 Orz cu bobul în lapte ceară 850 0,67 48 1,79 2,55
6 Ovăz cu bobul în lapte ceară 850 0,58 44 2,21 2,04
7 Secară cu spicul în burduf 850 0,76 72 2,30 2,00
8 Grâu cu bobul în faza lapte 850 0,63 31 2,10 1,50
V Grosiere          
1 Coceni de porumb 875 0,39 22 6,13 2,28
2 Paie de orz de toamnă 875 0,30 7 2,98 0,79
3 Paie de orz de primăvară 875 0,33 5 3,68 1,84
4 Paie de ovăz 875 0,31 6 3,24 0,88
5 Paie de grâu 875 0,28 3 2,10 1,58
6 Paie de secară 875 0,31 5 2,45 0,88
7 Pleavă de grâu 875 0,27 14 2,89 1,50
8 Ciocălăi de porumb 875 0,40 3 1,05 0,35
VI Suculente (rădăcinoase și tuberculifere)          
1 Sfeclă furajeră 130 0,17 86 0,30 0,30
2 Sfeclă de zahăr 102 0,30 10 0,50 0,40
3 Napi 102 0,13 7 0,50 0,30
VII Concentrate          
1 Porumb 866 1,25 66 0,26 2,60
2 Orz 868 1,11 76 0,70 3,50
3 Ovăz 874 1,00 87 0,87 3,30
4 Grâu 871 1,22 91 0,50 3,50
5 Secară 870 1,20 74 0,26 0,27
VIII Subproduse industriale          
1 Turte de floarea-soarelui 907 0,71 173 2,3 6,0
2 Șrot de floarea-soarelui 887 0,35 172 4,0 9,6
3 Șrot de soia 902 1,11 400 3,2 6,4
4 Șrot de rapiță 893 0,96 303 5,2 10,5
5 Tărâțe de grâu 872 0,83 110 1,2 10,4
6 Tărâțe de porumb 891 0,87 59 0,26 3,70
7 Tăieței de sfeclă proaspeți 150 0,16 10 1,4 0,15
8 Tăieței de sfeclă uscați 892 1,10 53 8,2 0,89
9 Făină furajeră de gluten de porumb 900 1,23 246 0,36 1,30
10 Borhot de porumb uscat 900 1,16 124 0,9 13,3

 + 
Anexa nr. 2
Cerințele nutriționale ale vacilor și bivolițelor pentru întreținere pe zi/100 kg greutate vie

Substanță uscată (kg) (limite) Unități nutritive Proteină brută digestibilă (g) Ca (g) P (g)
2,5-3,5 1,1 54 4 4

 + 
Anexa nr. 3
Cerințele nutriționale ale vacilor și bivolițelor pentru producerea unui kilogram de lapte cu diferite procente de grăsime

Procent de grăsime (%) Unități nutritive Proteină brută digestibilă (g) Ca (g) P (g)
Mai mic sau egal cu 3,5 0,50 59 4,3 1,60
3,5-4,0 0,53 63 4,4 1,70
4,0-4,5 0,57 67 4,6 1,75
4,5-5,0 sau peste 0,60 71 4,8 1,80

 + 
Anexa nr. 4
Cerințele nutriționale pentru întreținere și gestație a oilor

Perioada Greutatea (kg) Substanță uscată (kg) Unități nutritive Proteină brută digestibilă (g) Ca (g) P (g)
Întreținere în primele 3 luni de gestație 60 1,1-2,0 1,06 78 4,1 3,5
70 1,2-2,1 1,19 88 4,4 3,0
80 1,3-2,2 1,31 97 4,7 4,5
În ultimele două luni de gestație 60 1,3-1,9 1,73 150 8,1 8,1
70 1,4-2,1 1,91 162 8,5 8,5
80 1,8-2,2 2,05 174 9,0 9,0

 + 
Anexa nr. 5
Cerințele nutriționale ale oilor în lactație

Greutatea corporală (kg) Număr de miei Substanță uscată (kg) Unități nutritive Proteină brută digestibilă (g) Ca (g) P (g)
60 1 1,5-2,6 2,34 282 12 9
2 2,75 354 15 11
70 1 1,8-2,8 2,55 312 13 10
2 2,94 384 16 12
80 1 2,0-3,0 2,67 324 15 11
2 2,94 394 17 13

 + 
Anexa nr. 6
Cerințele nutriționale pentru întreținere și gestație a caprelor

Perioada Greutatea (kg) Substanță uscată (kg) Unități nutritive Proteină brută digestibilă (g) Ca (g) P (g)
Întreținere în primele 3 luni de gestație 50 1,3 0,86 40 3,5 2,5
60 1,4 0,99 46 4,0 3,0
70 1,5 1,11 52 4,5 3,5
În ultimele două luni de gestație 50 1,2 1,42 103 9,5 4,0
60 1,3 1,54 120 10,0 4,5
70 1,4 1,66 138 10,5 5,0

 + 
Anexa nr. 7
Cerințele nutriționale ale caprelor în lactație

Greutatea corporală (kg) Producția de lapte (kg/zi) Unități nutritive Proteină brută digestibilă (g) Ca (g) P (g)
50 2 1,85 150 12,0 6,0
3 2,34 208 15,5 7,5
4 2,92 264 19,0 8,5
5 3,34 320 22,5 10,0
60 2 1,98 158 12,5 6,5
3 2,48 214 16,0 8,0
4 2,97 270 19,5 9,0
5 3,47 326 23,0 10,5

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x