pentru aprobarea Normei de metrologie legală NML 043-05 "Butirometre"
În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată şi modificată prin Legea nr. 11/1994, cu modificările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legală, cu modificările ulterioare,directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legală emite următorul ordin: +
Articolul 1Se aprobă Norma de metrologie legală NML 043-05 "Butirometre", cuprinsă în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.––––Notă …
*) Anexa se publică ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.115 bis în afară abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relaţii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucureşti, sos. Panduri nr. 1. +
Articolul 2Prezenta norma înlocuieşte Norma tehnica de metrologie NTM 1-121-87 "Verificarea metrologica a butirometrelor", cu excepţia cazurilor la care se referă art. 3. +
Articolul 3(1) Se admite utilizarea în continuare, în paralel cu norma prevăzută la art. 1, a normei prezentate la art. 2, pentru mijloacele de măsurare care au aprobare de model acordată în baza acestui act normativ, după cum urmează: … – până la expirarea valabilităţii aprobării de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica iniţială la introducerea pe piaţa şi punerea în funcţiune;– timp de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, în utilizare, pentru verificări metrologice periodice şi după reparaţii.(2) Activităţile de evaluare a mijloacelor de măsurare în scopul acordării aprobărilor de model/completărilor la acestea, aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, vor fi finalizate în baza reglementărilor metrologice aplicabile, prevăzute în programele de evaluare. … +
Articolul 4Unităţile din structura şi subordonarea Biroului Roman de Metrologie Legală, precum şi laboratoarele autorizate de acesta vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicării lui.p. Directorul general al Biroului Roman de Metrologie Legală,Valentin PatasanuBucureşti, 29 noiembrie 2005.Nr. 323. +
Anexa NORMA DE METROLOGIE LEGALĂNML 043-05 "Butirometre"1. Domeniu de aplicare1.1. Prezenta norma de metrologie legală stabileşte cerinţele esenţiale metrologice şi tehnice, aplicabile pentru toate tipurile de butirometre pentru lapte integral, zer şi zara, lapte smantanit, lapte praf, smantana şi branza.1.2. Butirometrele sunt mijloace de măsurare din sticlă care se folosesc la determinarea conţinutului de grasime din lapte şi produse lactate prin metoda acid butirometrica.1.3. Scara gradata a butirometrului este stabilită convenţional în procente, care reprezintă conţinutul de grasime în grame la 100 g sau la 100 cm^3 de produs din proba analizata.2. Cerinţe metrologiceDomeniul de măsurare, valoarea diviziunii şi erorile tolerate sunt prezentate în tabelul 1.3. Cerinţe tehnice3.1. Calitatea sticlei3.1.1. Butirometrele trebuie să fie construite din sticlă transparenta, incolora sau cu slabe nuante verzui, fără defecte vizibile.Pe corpul butirometrului se admit în masa sticlei un număr de maxim trei basici care nu se sparg prin apasare cu un vârf metalic, cu dimensiuni de maxim 1,5 mm, canale de aer filiforme cu lăţimea maxima de 0,25 mm, în număr maxim de trei incluziuni inactive, cu dimensiunea maxima de 1 mm.Nu se admit basici care se sparg prin apasare cu un vârf metalic, incluziuni active, stirbituri sau crapaturi.3.1.2. Sticla din care sunt construite butirometrele trebuie să se încadreze în clasa 1 de stabilitate faţă de apa şi acizi şi în clasa 2 de stabilitate faţă de alcalii, conform standardului în vigoare privind clasele de stabilitate chimica a sticlei.3.2. Forma3.2.1. Părţile componente ale butirometrului trebuie să fie simetrice şi coaxiale.3.2.2. Variatiile secţiunilor transversale trebuie să fie uniforme, în special la imbinarea tijei cu corpul.3.2.3. Suprafaţa interioară trebuie să fie lisa, fără deformari şi ingrosari vizibile în zona sudurilor.Grosimea pereţilor trebuie să fie de minim 0,9 mm, pentru ca butirometrele să fie suficient de rezistente la folosirea pentru care sunt destinate.3.3. GatulGatul poate fi:– lis, intarit la extremitate prin retopire, având o ingrosare spre exterior de 2,5 mm grosime maxima;– cu caneluri care trebuie să fie perpendiculare pe axa butirometrului; diametrul interior al gatului se măsoară în acest caz la vârful canelurilor.3.4. CorpulCorpul butirometrului, de forma cilindrică, trebuie să aibă un diametru exterior de maxim 25 mm pentru toate tipurile, în afară de butirometrele pentru smantana, la care diametrul exterior este de maxim 25,5 mm.3.5. TijaTija butirometrului trebuie să fie de tip aplatizat.3.6. CapulCapul butirometrului, atunci când este închis la o extremitate, trebuie să aibă o formă uşor tronconica. Volumul interior al capului, până la cel mai apropiat reper al scării gradate, trebuie să fie în acest caz de minim 1,5 cm^3. La butirometrele care au o deschidere şi la partea superioară, marginea acesteia trebuie să fie intarita, fără zimti sau neregularităţi. Pe capul butirometrului trebuie să fie prevăzută o suprafaţa mata, de obicei de forma ovala sau circulara, care să permită notarea unor date în timpul lucrului.Tabelul 1Cerinţe tehnice şi metrologice+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+––––––––––––+|Nr. | Cerinţa/Produs | Lapte |Zer şi zara| Lapte | Lapte praf | Branza | Smantana ||crt.| analizat | smantanit | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 1. |Tipul constructiv |Siegfeld |Kehe |Gerber |Teichert |Van Gulik |Roeder |Schultz |Kohler |+–-+–––––––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 2. |Domeniul de măsurare|0 … 0,5 |0 … 4 |0 … 5 |0 … 10 |0 … 35 |0 … 40 |*1) |0 … 40 |0 … 50 || |(%) | | |(6, 7, 8,|(12, 16).|(70) | | | |(70) || | | | |9). | | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 3. |Cantitatea de produs|(22±0,08)cm^3|*2) |*2) |(2,5±0,01) g|(3±0,01) g|(5+0,01) g|(5±0,01) g |(5±0,02) g || |analizat | | | | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 4. |Lungimea totală (mm)|190±5 |190±5 |190±5 |(205±0,01) |185±5 |190±2,5 |190±2,5 |190±2,5 |+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 5. |Diametrul interior |11,3±0,3 |11,3±0,3 |11,3±0,3 |17±0,5 |17±0,5 |17±0,5 |11,5±0,5 |11,5±0,5 || |al gatului (mm) | | | | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 6. |Înălţimea gatului |14,5±5 |14,5±5 |14,5±5 |16±1 |15±1 |15±1 |15±1 |14±1 || |(mm) | | | | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 7. |Capacitatea corpului|43,5±0,5 |21,7±0,3 | 21,5±0,4|21,0±0,4 |*3) 18±0,5 |*3) 21±0,5|*3) 23,5±1|*3) 19,0±0,5|18,5±0,5 || |(cm^3) | | | | | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 8. |Lungimea minima a |17,5 |65 |65 |70 |71±7 |*1) |60 |75 || |scării gradate (mm) | | | | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+| 9. |Echivalentul în |1 div = 0,005| | |Domeniul | | |Partea |Domeniul || |volum al unui |toată scara =|0,125 |0,125 |parţial |0,03385 |0,0575 |negradata |parţial || |procent de grasime |0,125 | | |0 … 10% = | | |0-5% = 0,265|0 … 10% =|| |(cm^3) | | | |0,2772 | | |în rest |0,580 || | | | | |în rest | | |1% = 0,0575 |în rest || | | | | |1% = 0,02852| | | |1% = 0,550 |+–-+–––––––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+|10. |Valoarea diviziunii |2 |0,05 |0,1 |0,2 |0,5 |0,5 |0,5 |0,5 |1 || |(%) | | | | | | | | | |+–-+–––––+––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+|11. |Eroarea |± % |0,01 |0,025 |0,05 |0,25 |0,25 |0,25 |0,25 |0,5 || |tolerată +––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+| | |±cm^3|0,0025 |0,0031 |0,0063 |0,0071 |0,0085 |0,00144 |0,00144 |0,063 |+–-+–––––+––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+|12. |Număr total |25 |80 |50 (60, |100 (120,|70 (140) |80 |*1) |70 |50 (70) || |diviziuni | | |70, 80, |160) | | | | | || | | | |90) | | | | | | |+–-+–––––––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+|13. |Repere mijlocii (%) |- |n x 0,1 |n x 0,5 |- |n x 1 |n x 1 |n x 1 |n x 1 |n x 1 |+–-+–––––––+––––-+––––+–––+–––+––––+–––-+–––-+––––+––––+|14. |Repere lungi (%) |n x 0,1 |n x 0,5 |n x 1 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+|15. |Repere cifrate (%) |n x 0,1 |n x 1 |n x 1 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |+–-+–––––––+––––-+––––+––––––-+––––+–––-+–––-+––––+––––+Note:*1) A se vedea tabelul 2.*2) În principiu (11±0,04)cm^3, dar în conformitate cu prescripţiile normelor privind determinarea conţinutului de materie grasa (metoda curenta) – urmează ca aceasta valoare să fie testata pentru concordanta cu metoda de referinţa (prin extracţie).*3) Fără paharul de cantarit.*4) n = 0, 1, 2, 3, 4, …….3.7. Scara gradata3.7.1. Pe tija fiecărui butirometru se traseaza scara gradata.Poziţia scării pe tija trebuie să fie centrala în raport cu lungimea tijei, iar secţiunea interioară a tijei trebuie să fie uniforma pe toată lungimea scării şi pe o distanta care să depăşească cu cel puţin 3 mm extremitatile scării.3.7.2. Reperele trebuie să fie distincte şi să se găsească în planuri perpendiculare pe axa longitudinala a tijei, fără nici o neregularitate vizibila în ceea ce priveşte uniformitatea distribuirii lor de-a lungul scării; mijlocul reperelor trebuie să coincida cu axul longitudinal al tijei.Grosimea reperelor trebuie să fie uniforma, având cel puţin 0,1 mm şi cel mult 0,2 mm. La butirometrele pentru lapte smantanit (0 … 0,5)% şi pentru zer şi zara (0 … 4)% se recomanda ca grosimea reperelor sa nu depăşească 0,15 mm.Reperele pot fi scurte, mijlocii şi lungi.Reperele scurte trebuie să aibă o lungime de cel puţin 2 mm pentru butirometrele de lapte smantanit (0 … 0,5)%, zer şi zara (0 … 4)% şi de cel puţin 3 mm pentru celelalte butirometre.Reperele mijlocii trebuie să depăşească reperele scurte în mod egal de fiecare parte cu cel puţin 1 mm.Reperele lungi trebuie să se intinda pe toată faţa tijei.3.7.3. Cifrele scării gradate trebuie să fie de nesters, uşor de citit şi fiecare cifra trebuie să se găsească imediat deasupra reperului la care se referă, în dreapta axei longitudinale a scării gradate atunci când butirometrul este ţinut cu capul în sus.3.7.4. Simbolul procent (%) trebuie să fie inscripţionat pe fiecare scara gradata în mod permanent şi uşor de citit, şi trebuie să fie situat imediat în stanga cifrei celei mai de sus de pe scara gradata, atunci când butirometrul este ţinut în poziţia cu capul în sus.3.7.5. Cerinţele specifice fiecărui tip constructiv privind scara gradata sunt cuprinse în tabelul 1.3.8. Cerinţele dimensionaleCerinţele dimensionale specifice fiecărui tip constructiv sunt cuprinse în tabelul 1.3.9. Inscripţii.3.9.1. Pe corpul fiecărui butirometru trebuie să se inscriptioneze, printr-un procedeu care să asigure persistenta şi citirea uşoară a inscriptiilor, următoarele:– numele sau marca de fabrica;– produsul pentru care este destinat şi tipul de butirometru (de exemplu "Branza, Van Gulik 65°C") în afară de butirometrele pentru lapte;– numărul standardului.3.9.2. Se poate inscriptiona şi un număr de identificare pe fiecare butirometru.La butirometre, în afară de cele pentru lapte, se inscriptioneaza şi cantitatea de produs care se introduce în butirometru pentru analiza (de exemplu "5 g smantana 65°C Roeder").Tabelul 2Domeniul de măsurare al butirometrului tip Roeder+–––––––-+–––––––+––––––––+–––+| | Partea negradata a | Partea gradata | || Domeniul de măsurare | scării | continuu a scării |Număr de || % +–––+–––-+–––+–––––+diviziuni|| | % |capacitate| % |lungime minima| || | | (cm^3) | | (mm) | |+–––––––-+–––+–––-+–––+–––––+–––+| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |+–––––––-+–––+–––-+–––+–––––+–––+| 0 … 40 | 0 … 5| 0,265 | 5 … 40| 56 | 70 |+–––––––-+–––+–––-+–––+–––––+–––+| 0 … 55 | 0 … 30| 1,705 |30 … 55| 40 | 50 |+–––––––-+–––+–––-+–––+–––––+–––+| 0 … 75 | 0 … 50| 2,855 |50 … 75| 40 | 50 |+–––––––-+–––+–––-+–––+–––––+–––+| 0 … 90 | 0 … 70| 5,010 |70 … 90| 32 | 40 |+–––––––-+–––+–––-+–––+–––––+–––+4. Atestarea legalităţii.4.1. Atestarea legalităţii butirometrelor pentru fiecare modalitate de control specifică introducerii pe piaţa sau utilizării se realizează numai după demonstrarea conformitatii acestora cu cerinţele metrologice şi tehnice prevăzute în tabelul 3.4.2. Conformitatea unui butirometru cu cerinţele din prezenta norma se atesta prin marcajul aprobării de de model şi marcajul verificării metrologice.Marcajul aprobării de model se aplică de către, sau sub supravegherea producătorului în conformitate cu prevederile certificatului aprobării de model.Marcajul verificării metrologice se aplică pe corpul butirometrului de către laboratorul autorizat care a efectuat verificarea.Tabelul 3Cerinţe metrologice şi tehnice aplicabile modalităţilor de control metrologic legal+–-+––––––-+–––––––+––––––––––-+| | | | Modalităţi de control || | | | metrologic legal ||Nr. |Cerinţe metrologice| Punctul din norma +–––+–––––––-+|crt.| şi tehnice | |Aprobare|Verificare metrologica|| | | | de +––––+–––-+| | | | model | iniţială |periodică |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 1. |Domeniul de |2 – tabelul 1/poziţia| X | X | X || |măsurare, valoarea |nr. crt. 2, 10 şi 11.| | | || |diviziunii, erori | | | | || |tolerate. | | | | |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 2. |Calitatea sticlei | 3.1.1 şi 3.1.2 | X | X | – |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 3. |Forma | 3.2.1/3.2.2/3.2.3. | X | – | – |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 4. |Gatul | 3.3 | X | X | – |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 5. |Corpul | 3.4 | X | X | – |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 6. |Tija | 3.5 | X | – | – |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 7. |Capul | 3.6 | X | X | – |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 8. |Scara gradata | 3.7.1/3.7.2/3.7.3/ | X | – | – || | | 3.7.4/tabelul 1 | | | || | | poziţia nr. crt | | | || | | 12, 13, 14 şi 15. | | | |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+| 9. |Cerinţe specifice | 3.7.5/tabelul 1 | X | X | – || |tipului | poziţia nr. crt. 7. | | | || |constructiv | | | | |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+|10. |Cerinţe | 3.8/tabelul 1 | X | X | – || |dimensionale | poziţia nr. crt. 4, | | | || | | 5, 6 şi 8 | | | |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+|11. |Inscripţii | 3.9.1/3.9.2 | X | X | X |+–-+––––––-+–––––––+–––+––––+–––-+–-