ORDIN nr. 3.352/C din 13 noiembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 840 din 26 noiembrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1897 21/12/2006
ActulABROGAT DEREGULAMENT 21/12/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 736 03/07/2003 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 736 03/07/2003 ART. 6
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 23 18/11/1969
ART. 19REFERIRE LAOUG 56 25/06/2003 ART. 3
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1897 21/12/2006
ActulABROGAT DEREGULAMENT 21/12/2006

privind obligaţiile şi interdicţiile persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, precum şi măsurile disciplinare aplicate în cazul săvârşirii de abateri disciplinare



În temeiul art. 4 alin. (1) pct. 16 şi al art. 6 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 736/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei,ministrul justiţiei emite următorul ordin: + 
Capitolul IA. Obligaţiile persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate + 
Articolul 1Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate, denumite în continuare persoane private de libertate, au următoarele obligaţii:a) să se supună restricţiilor ce decurg din lege şi din regulamentul de ordine interioară al locului de deţinere;b) să acorde respectul cuvenit personalului administraţiei locului de deţinere;c) să execute dispoziţiile legale şi măsurile adoptate de administraţia locului de deţinere;d) să manifeste o atitudine cuviincioasă faţă de celelalte persoane private de libertate sau orice altă persoană cu care intră în contact;e) să se supună percheziţiei ori de câte ori această măsură este necesară;f) să respecte regulile de igienă individuală şi colectivă, precum şi prescripţiile medicului, pe care trebuie să îl informeze despre toate bolile transmisibile de care a suferit;g) să poarte echipamentul stabilit de administraţia locului de deţinere;h) să manifeste grijă faţă de bunurile proprietate publică şi privată;i) să participe la activităţile cultural-educative şi terapeutice în vederea resocializării, în funcţie de nevoile lor;j) să presteze o muncă utilă, dacă sunt apte pentru aceasta, cu excepţia arestaţilor preventiv pentru care este necesar consimţământul acestora, să îndeplinească în bune condiţii activităţile la care au fost repartizaţi, respectând cu stricteţe normele de tehnica securităţii muncii, normele de prevenire şi stingere a incendiilor şi cele de protejare a mediului înconjurător.B. Interdicţiile persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate
 + 
Articolul 2Persoanelor private de libertate le este interzisă:a) exercitarea de acte de violenţă asupra personalului, persoanelor care execută misiuni în locul de deţinere sau care se află în vizită, precum şi asupra altor persoane private de libertate;b) organizarea, sprijinirea sau participarea la revolte sau alte acţiuni violente în grup, de natură să pericliteze ordinea, disciplina şi siguranţa locului de deţinere;c) iniţierea sau participarea la acte de sustragere de la executarea măsurilor privative de libertate;d) deţinerea, comercializarea sau consumul de stupefiante, băuturi alcoolice ori de substanţe toxice sau ingerarea, fără prescripţie medicală, de medicamente de natură a crea tulburări de comportament;e) sustragerea, în orice mod, de la executarea unei sancţiuni disciplinare;f) instigarea altor condamnaţi la săvârşirea de abateri;g) exprimarea de insulte, ameninţări, direct sau indirect, verbal ori în scris, la adresa personalului, autorităţilor, persoanelor care execută misiuni în locul de deţinere sau se află în vizită ori a altor persoane private de libertate;h) stabilirea de relaţii cu persoane private de libertate sau persoane din interiorul ori exteriorul locului de deţinere, cu scopul de a împiedica înfăptuirea justiţiei sau aplicarea regimului de deţinere;i) practicarea jocurilor cu scopul de a obţine foloase;j) tulburarea, în orice mod, a programelor ce se derulează în locurile de deţinere;k) sustragerea sau distrugerea bunurilor aparţinând personalului locului de deţinere, personalului care execută misiuni în locul de deţinere ori se află în vizită, precum şi a bunurilor aparţinând altor persoane private de libertate;l) încercarea de a obţine sau obţinerea de avantaje morale ori materiale prin promisiuni, servicii, cadouri sau alte mijloace de la personalul locului de deţinere, persoanele aflate în misiune sau în vizită în locul de deţinere ori de la alte persoane private de libertate;m) prezenţa în zone interzise sau la ore nepermise în anumite încăperi din locul de deţinere, precum şi nerespectarea orei de revenire în locul de deţinere;n) procurarea sau deţinerea de bani, medicamente, bunuri sau alte valori, în alte condiţii decât cele admise;o) nerespectarea normelor de igienă colectivă sau individuală;p) comunicarea cu exteriorul, în alte condiţii şi prin alte metode decât cele stabilite prin reglementările în vigoare;q) utilizarea în mod necorespunzător a bunurilor puse la dispoziţie de administraţia locului de deţinere;r) obţinerea sau încercarea de obţinere, prin violenţă sau constrângere, de servicii, bunuri ori obiecte de la alte persoane private de libertate;s) comercializarea sau schimbul de bunuri ori obiecte;t) nerespectarea oricărei obligaţii ce revine persoanei private de libertate, potrivit legii şi regulamentului de ordine interioară al locului de detenţie, după aducerea acestora la cunoştinţă.
 + 
Capitolul IIMăsuri disciplinare + 
Articolul 3Nerespectarea obligaţiilor şi interdicţiilor prevăzute la art. 1 şi 2 constituie abateri disciplinare şi atrage aplicarea uneia dintre măsurile disciplinare prevăzute de lege.
 + 
Articolul 4Dacă faptele prevăzute în art. 1 şi 2 sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiuni, personalul administraţiei locului de deţinere are obligaţia de a sesiza organele de urmărire penală.
 + 
Articolul 5Potrivit Legii nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, republicată, cu modificările ulterioare, măsurile disciplinare ce se pot lua împotriva persoanelor private de libertate pentru săvârşirea de abateri disciplinare sunt:a) mustrarea;b) retragerea unuia sau a ambelor drepturi de a primi vizite şi pachete cu alimente (colete), pentru o perioadă de o lună de zile;c) izolarea simplă, până la 15 zile;d) izolarea severă, până la 10 zile, care poate fi prelungită, fără a depăşi în total 20 de zile, numai cu aprobarea directorului general al Direcţiei Generale a Penitenciarelor;e) executarea detenţiei, pe o durată de 3 până la 12 luni, în regim restrictiv; măsura se dispune de către directorul general al Direcţiei Generale a Penitenciarelor, la propunerea comandantului/directorului locului de deţinere.
 + 
Articolul 6(1) Punerea în executare a măsurilor disciplinare prevăzute la art. 5 lit. d) şi e) se poate face numai cu avizul medicului locului de deţinere.(2) Medicul unităţii de deţinere vizitează zilnic persoanele private de libertate aflate în executarea măsurilor disciplinare prevăzute la art. 5 lit. d) şi e), informează comandantul/directorul locului de deţinere cu privire la starea fizică şi mentală a acestora şi, dacă este cazul, propune suspendarea sau modificarea sancţiunilor aplicate.
 + 
Articolul 7(1) Împotriva minorilor nu se poate lua măsura izolării severe şi a executării detenţiei în regim restrictiv, iar durata izolării simple nu poate depăşi 10 zile.(2) Femeilor gravide nu li se aplică măsurile prevăzute la art. 5 lit. c), d) şi e).
 + 
Articolul 8Măsura disciplinară cu mustrare se aplică, de regulă, persoanelor private de libertate aflate la prima abatere.
 + 
Articolul 9Retragerea pe o perioadă de o lună a dreptului la vizită sau a dreptului de a primi pachete cu alimente ori a ambelor drepturi se aplică persoanelor private de libertate care comit abateri repetate, celor care au fost sancţionate disciplinar anterior cu mustrare şi celor care comit abateri pe timpul acordării dreptului la vizită ori a dreptului de a primi pachete cu alimente.
 + 
Articolul 10Izolarea simplă se aplică persoanelor private de libertate care comit abateri repetate şi au fost sancţionate disciplinar anterior cu mustrare şi retragerea dreptului la vizită sau a dreptului de a primi pachete cu alimente ori a ambelor drepturi sau pentru care aceste măsuri disciplinare nu sunt suficiente.
 + 
Articolul 11Izolarea severă se aplică în cazurile în care persoanele private de libertate manifestă o evidentă agresivitate sau violenţă ori când acestea afectează în mod repetat şi grav convieţuirea normală din locul de deţinere.
 + 
Articolul 12Regimul restrictiv se aplică în cazurile în care persoanele private de libertate comit abateri de natura celor prevăzute la art. 11 sau care creează situaţii de risc ori afectează siguranţa locului de deţinere.
 + 
Capitolul IIIRegimul executării măsurilor disciplinare cu izolarea simplă, izolarea severă şi regim restrictiv, aplicate persoanelor private de libertate + 
Articolul 13(1) Măsura disciplinară cu izolarea simplă se execută în camere obişnuite, amenajate în secţiile de deţinere.(2) Camerele de executare a măsurii disciplinare cu izolarea simplă beneficiază de iluminat natural şi de posibilitatea de a fi aerisite. Sunt prevăzute cu sisteme de încălzire, alimentare cu apă potabilă şi alte dotări necesare igienei personale.(3) Persoanele private de libertate, cărora li s-a aplicat măsura disciplinară cu izolarea simplă, după executarea percheziţiei corporale amănunţite, sunt mutate pe timpul nopţii (de la stingere la deşteptare) în camerele destinate acestui scop. Pe timpul zilei participă la activităţile din programul stabilit pentru categoria din care fac parte.(4) Măsura disciplinară cu izolarea simplă nu afectează drepturile prevăzute de lege pentru persoanele private de libertate.
 + 
Articolul 14(1) Măsura disciplinară cu izolarea severă se execută în secţiile de maximă siguranţă ale aşezămintelor de deţinere sau în camere special amenajate.(2) Camerele pentru executarea măsurii disciplinare cu izolarea severă beneficiază de iluminat natural şi de posibilitatea de a fi aerisite. Sunt prevăzute cu sisteme de încălzire, alimentare cu apă şi alte dotări necesare igienei.(3) În camerele destinate executării măsurii disciplinare cu izolarea severă se amenajează paturi speciale, fixate în pardoseală. Pe timpul nopţii, de la stingere la deşteptare, se distribuie saltele, lenjerie de pat şi pături, obiecte care sunt retrase după deşteptare.(4) Înainte de introducerea în camerele de executare a măsurii disciplinare cu izolarea severă, persoanele private de libertate sunt supuse percheziţiei corporale amănunţite.(5) Persoanele private de libertate, aflate în executarea măsurii disciplinare cu izolarea severă, beneficiază pe toată durata acesteia de hrană caldă, potrivit normelor în vigoare, de drepturile de petiţionare, la corespondenţă, de informare, de asistenţă medicală, de asistenţă religioasă şi plimbare.(6) Pe timpul executării măsurii disciplinare cu izolarea severă, persoanele private de libertate nu sunt scoase la muncă, nu participă la activităţile cultural-educative şi sportive de grup, sunt private de posibilitatea de a păstra şi folosi în camere aparatură radio-TV, li se suspendă dreptul de a primi pachete cu alimente, bunuri sau alte obiecte. De asemenea, acestora li se suspendă dreptul de a efectua cumpărături, cu excepţia articolelor necesare exercitării dreptului de petiţionare şi a dreptului la corespondenţă, apei minerale, băuturilor răcoritoare, ţigărilor şi obiectelor de igienă individuală.(7) În situaţii deosebite şi în raport de conduita adoptată pe timpul executării măsurii disciplinare cu izolarea severă, persoanele private de libertate pot beneficia de vizite cu membri de familie, în limita drepturilor prevăzute de reglementările în vigoare.
 + 
Articolul 15(1) Măsura disciplinară cu regim restrictiv se execută în secţiile de maximă siguranţă ale aşezămintelor de deţinere sau în spaţii special amenajate.(2) Camerele destinate executării măsurii disciplinare cu regim restrictiv beneficiază de iluminat natural şi de posibilitatea de a fi aerisite. Sunt prevăzute cu sisteme de încălzire, alimentare cu apă şi alte dotări necesare igienei.(3) În camere se instalează paturi speciale fixate în pardoseală, prevăzute cu cazarmamentul necesar. În funcţie de spaţiu, se introduc mese şi bănci metalice care, de asemenea, sunt fixate în pardoseală.(4) Pe timpul executării măsurii disciplinare cu regim restrictiv, persoanele private de libertate primesc hrană caldă, potrivit normelor în vigoare, au dreptul la plimbare, de a primi pachete cu alimente, articole de igienă individuală şi ţigări, de a efectua cumpărături, de a petiţiona şi de a trimite sau primi corespondenţă, la informare, asistenţă medicală şi asistenţă religioasă. Pot primi vizite de la membrii de familie după executarea unei treimi din durata măsurii disciplinare aplicate.(5) Persoanele private de libertate aflate în executarea măsurii disciplinare cu regim restrictiv nu sunt scoase la muncă, participă numai la activităţi cultural-educative individuale şi sunt private de posibilitatea de a păstra şi folosi în camere aparatură audiovizuală.(6) După executarea unei treimi din durata măsurii disciplinare cu regim restrictiv aplicate, comisia de disciplină poate propune reducerea duratei măsurii disciplinare, care se aprobă de către directorul general al Direcţiei Generale a Penitenciarelor.
 + 
Capitolul IVProcedura disciplinară + 
Articolul 16Abaterile disciplinare se constată de către personalul administraţiei locului de deţinere şi se consemnează într-un raport de incident, conform modelului prezentat în anexa nr. 1, care se depune, în maximum 24 de ore de la data constatării abaterii, la conducerea locului de deţinere.
 + 
Articolul 17(1) Declanşarea procedurii disciplinare se face de către comandantul/directorul locului de deţinere.(2) În cazul declanşării procedurii disciplinare, persoana desemnată de comandantul/directorul locului de deţinere aduce la cunoştinţă persoanei private de libertate hotărârea comandantului/directorului locului de deţinere, verifică aspectele consemnate în raportul de incident şi prezintă comisiei de disciplină, în termen de cel mult 10 zile, rezultatul cercetării efectuate şi propunerile sale.
 + 
Articolul 18(1) Comisia de disciplină, care funcţionează în fiecare loc de deţinere, este compusă din directorul adjunct/locţiitorul pentru siguranţa deţinerii şi regim penitenciar, în calitate de preşedinte, şeful serviciului socioeducativ şi un psiholog/asistent social/educator din locul de deţinere, în calitate de membri. Secretarul comisiei de disciplină este o persoană desemnată de comandantul/directorul locului de deţinere.(2) Comisia de disciplină stabileşte, prin hotărâre scrisă, conform modelului prezentat în anexa nr. 2, măsura disciplinară, numai după ascultarea persoanei private de libertate şi a oricărei alte persoane care are cunoştinţă despre fapta sau împrejurările în care aceasta a fost săvârşită.(3) La stabilirea măsurii disciplinare se ţine seama de gravitatea faptei, de abaterile disciplinare săvârşite anterior şi de atitudinea persoanei private de libertate după săvârşirea abaterii şi în timpul procedurii disciplinare.(4) Măsurile disciplinare aplicate se înscriu într-un registru special, iar hotărârile comisiei de disciplină se clasează în dosarul de deţinere, după ce persoana privată de libertate a luat la cunoştinţă.
 + 
Articolul 19(1) Împotriva hotărârii comisiei de disciplină persoana privată de libertate poate face contestaţie, în termen de 24 de ore de la comunicare, la comandantul/directorul locului de deţinere, care este obligat să o soluţioneze în termen de 3 zile de la primire.(2) Împotriva hotărârii comandantului/directorului locului de deţinere persoana privată de libertate poate adresa, în termen de 48 de ore de la comunicare, plângere la judecătoria în a cărei circumscripţie se află penitenciarul.(3) Dispoziţiile art. 3 alin. (3)-(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2003 privind unele drepturi ale persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate se aplică în mod corespunzător.
 + 
Articolul 20În cazul în care, pentru motive de siguranţă, se impune separarea preventivă a persoanei private de libertate, inclusiv izolarea celulară, comandantul/directorul locului de deţinere poate dispune această măsură pe timpul cercetărilor.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale + 
Articolul 21Dispoziţiile prezentului ordin se aplică în mod corespunzător persoanelor arestate preventiv, persoanelor aflate în executarea sancţiunii închisorii contravenţionale şi persoanelor faţă de care s-a luat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare.
 + 
Articolul 22Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 23Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, orice dispoziţii contrare nu se mai aplică.
 + 
Articolul 24Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul justiţiei,Rodica Mihaela StănoiuBucureşti, 13 noiembrie 2003.Nr. 3.352/C.
 + 
Anexa 1Locul de deţinere …….. Agentul constatator*1) ………Ziua ….. luna ….. anul …..RAPORT DE INCIDENT*2)● Datele de identificareNumele ……….. Prenumele …… Părinţii ……. Data naşterii ……….Stare de recidivă R/NR:Fapta ….. Condamnarea ……. (Camera ….. Secţia …….)

● Descrierea faptelor constatate*3)
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
          Adus la cunoştinţă Întocmit
       persoanei private de libertate*4) ───────
      Data ……. Semnătura …….. Numele …….. Prenumele ……..
                                            Gradul …….. Funcţia ……….

_______________*1) Agentul constatator este acea persoaneă, cadru al unităţii, care a observat în mod direct incidentul/abaterea respectivă (ofiţer, subofiţer, angajat civil).*2) Raportul de incident se ataşează la dosarul de cercetare a incidentului.*3) Consemnarea în raportul de incident se va face în mod descriptiv, prezentându-se faptele concis şi obiectiv, evitându-se formularea de opinii şi concluzii. Vor fi consemnate şi date despre martori (dacă există).*4) Aducerea la cunoştinţă se face de către ofiţerul cu disciplina. + 
Anexa 2COMISIA DE DISCIPLINĂLocul de deţinere …………………..HOTĂRÂRE*1)● Datele de identificareNumele …….. Prenumele …….. Părinţii …… Data naşterii …….. Fapta ………. Condamnarea …… (Camera ….. Secţia …….)● Descrierea abaterii (descriere succintă a abaterii pe care a comis-o şi pentru care a fost judecat)

…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………
…………………………………………………………………

_________*1) Hotărârea de sancţiune se ataşează la dosarul de penitenciar al persoanei private de libertate.● Încadrarea abaterii ……………………………..● Măsura disciplinară aplicată ……………………..● Avizul medicului*1) ……………………………..Data …………………Semnătura preşedintelui comisiei ……………..Semnătura de luare la cunoştinţă a persoanei fac/nu fac contestaţieprivate de libertate …………………..Data …………………● Hotărârea comandantului/directorului*2) ……………………..Numele ….. Prenumele …….. Funcţia …….. Data ……Semnătura de luare la cunoştinţă a persoanei fac/nu fac contestaţieprivate de libertate ……………………………Data …………………Semnătura de luare la cunoştinţă a persoaneiprivate de libertate ………………………………….Data ………….._________*1) Avizul medicului este obligatoriu în cazul sancţionării persoanei private de libertate cu izolarea severă şi regim restrictiv.*2) Va fi completat numai în cazul în care persoana privată de libertate face contestaţie.Contestarea rezoluţiei comisiei de disciplină se poate face în termen de 24 de ore după aducerea la cunoştinţă persoanei private de libertate a hotărârii de sancţiune.────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x