ORDIN nr. 3.131/C din 29 octombrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 840 din 26 noiembrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 3042 28/11/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 736 03/07/2003 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 736 03/07/2003 ART. 6
ActulREFERIRE LAOUG 56 25/06/2003 ART. 10
ActulREFERIRE LAOUG 56 25/06/2003 ART. 11
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 858 10/07/2008
ActulABROGAT DEORDIN 3042 28/11/2007

privind durata şi periodicitatea vizitelor, numărul şi greutatea pachetelor cu alimente, precum şi bunurile care pot fi primite, păstrate şi folosite de către persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate



În temeiul art. 10 alin. (3) şi al art. 11 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 56/2003 privind unele drepturi ale persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, precum şi al art. 4 alin. (1) pct. 16 şi al art. 6 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 736/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei,ministrul justiţiei emite următorul ordin: + 
Capitolul IDurata şi periodicitatea vizitelor ce pot fi primite de către persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate + 
Articolul 1(1) Persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate, denumite în continuare persoane private de libertate, au dreptul de a primi vizite, în spaţii special amenajate, sub supravegherea vizuală a personalului unităţii de deţinere.(2) Persoanele private de libertate pot fi vizitate, cu consimţământul lor, de către membrii de familie, precum şi de către alte persoane. În această ultimă situaţie, vizita se avizează de către comandantul/directorul locului de deţinere numai dacă vizita este în interesul resocializării.
 + 
Articolul 2(1) Persoana privată de libertate poate fi vizitată în acelaşi timp de cel mult două persoane adulte şi doi minori.(2) În funcţie de conduita adoptată pe timpul detenţiei de către persoanele private de libertate şi de gradul lor de periculozitate, acestea pot primi vizite, astfel:– la masă;– obişnuite;– la cabină.(3) Modalitatea de acordare a vizitei este hotărâtă de comandantul/directorul unităţii de deţinere.(4) Durata vizitei membrilor de familie sau a altor persoane este de la 30 minute până la două ore, în raport de conduita persoanelor private de libertate şi de spaţiile existente.(5) Pentru minorii privaţi de libertate, durata vizitei este de la una la două ore.(6) Periodicitatea exercitării dreptului persoanelor private de libertate de a primi vizite este prevăzută în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 3Persoanele private de libertate, cetăţeni străini sau apatrizi, pot fi vizitate în aceleaşi condiţii ca şi persoanele cu cetăţenie română.
 + 
Articolul 4Persoanele private de libertate internate în spitalele din afara sistemului penitenciar pot fi vizitate numai după înştiinţarea comandantului/directorului unităţii de deţinere, cu avizul medicului în a cărui supraveghere directă se află şi în prezenţa unui reprezentant al locului de deţinere.
 + 
Articolul 5Persoanele care doresc să-i viziteze pe cei privaţi de libertate sunt obligate să prezinte un act de identitate.
 + 
Articolul 6(1) Persoanele aflate în vizită sunt supuse controlului specific. Vizitatorii nu sunt admişi în spaţiul special amenajat pentru vizită dacă nu se supun acestui control.(2) Persoanele în stare de ebrietate, cele care încearcă să introducă obiecte ori alte bunuri interzise în locul de deţinere sau cel de desfăşurare a vizitei, precum şi persoanele cu privire la care există date că ar periclita siguranţa locului de deţinere nu sunt admise în vizită.
 + 
Articolul 7(1) Persoanele private de libertate pot fi vizitate oricând de apărătorii lor în baza împuternicirii avocaţiale înregistrate la barou şi a carnetului de avocat. Întrevederile cu apărătorul sunt confidenţiale. În aceleaşi condiţii se desfăşoară vizitele notarilor publici sau ale altor persoane cu atribuţii oficiale.(2) Persoanele private de libertate cu altă cetăţenie decât cea română pot fi vizitate, cu avizul ministrului în subordinea căruia se află unitatea de deţinere sau al persoanei căreia acesta i-a delegat competenţa în acest sens, de către diplomaţii şi funcţionarii consulari din cadrul misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare străine care reprezintă interesele statului ai cărui cetăţeni sunt cei vizitaţi.(3) Vizitele prevăzute la alin. (1) şi (2) se desfăşoară în alte locuri decât cele destinate acordării vizitelor la masă, obişnuite sau la cabină şi nu afectează drepturile prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Articolul 8Nerespectarea regulilor privind acordarea şi desfăşurarea vizitei atrage întreruperea sau, după caz, încetarea acesteia.
 + 
Capitolul IINumărul şi greutatea pachetelor cu alimente ce pot fi primite de către persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate + 
Articolul 9(1) Persoanele private de libertate pot primi pachete cu alimente de la familie sau alte persoane, în limitele prevăzute în anexa nr. 1.(2) Este interzisă primirea de alimente uşor alterabile sau care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice în vederea consumului.(3) Persoanele private de libertate pot primi lunar câte 1.200 bucăţi de ţigări.
 + 
Articolul 10(1) Pachetele cu alimente se primesc cu prilejul vizitelor sau prin poştă, fără ca greutatea unui pachet sau colet să depăşească 10 kg. Indiferent de greutate, numărul pachetelor sau coletelor primite într-o lună de către persoanele private de libertate nu îl poate depăşi pe cel al vizitelor la care acestea au dreptul lunar.(2) Fructele, legumele, dulciurile, apa minerală şi băuturile răcoritoare aduse cu ocazia vizitelor nu vor fi incluse în greutatea pachetului sau coletului. Cu ocazia fiecărei vizite acordate, cantitatea fructelor, legumelor şi dulciurilor nu va depăşi 5 kg, iar a apei minerale şi băuturilor răcoritoare 20 litri.
 + 
Articolul 11Persoanele private de libertate bolnave pot primi un pachet suplimentar cu alimente, în greutate de până la 10 kg, la propunerea medicului şi cu avizul comandantului/directorului locului de deţinere.
 + 
Articolul 12Înainte de a fi predate, alimentele, ţigările şi obiectele destinate persoanelor private de libertate sunt supuse, în prezenţa acestora, controlului specific executat de personalul anume desemnat de către comandantul/directorul locului de deţinere.
 + 
Articolul 13Pentru motive temeinic justificate, cum sunt căsătoria încheiată în unitatea de deţinere, decesul unui membru de familie sau al unei rude apropiate, rezolvarea unor probleme de serviciu în legătură cu fostul loc de muncă, comandantul/directorul locului de deţinere poate încuviinţa ca persoanele private de libertate să primească vizite sau pachete cu alimente, suplimentar celor prevăzute în anexa nr. 1.
 + 
Capitolul IIIBunurile care pot fi primite, păstrate şi folosite de către persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate + 
Articolul 14(1) Persoanele private de libertate au dreptul de a primi bunuri de la membrii de familie sau alte persoane, de natura şi în cantităţile prevăzute în anexa nr. 2. Acestea sunt supuse controlului specific.(2) Persoanele private de libertate pot primi, folosi şi păstra asupra lor bunurile prevăzute la alin. (1), cu respectarea regulilor de igienă şi în raport de anotimp.(3) Pe timpul privării de libertate se interzic primirea, deţinerea şi portul bunurilor şi obiectelor din metale preţioase.
 + 
Capitolul IVDreptul persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate de a efectua cumpărături + 
Articolul 15Persoanele private de libertate au dreptul de a cumpăra lunar alimente, apă minerală, băuturi răcoritoare, ţigări şi bunuri de natura celor prevăzute în anexa nr. 2, precum şi cele necesare exercitării dreptului de petiţionare, a dreptului la corespondenţă şi a dreptului la convorbiri telefonice.
 + 
Articolul 16Plafonul sumei cu care persoanele private de libertate pot efectua cumpărături de la punctele comerciale înfiinţate în cadrul unităţilor de deţinere reprezintă:– salariul minim brut pe economia naţională, pentru cei care primesc pachete cu alimente;– dublul salariului minim brut pe economia naţională, pentru cei care nu primesc pachete cu alimente.
 + 
Capitolul VDispoziţii finale + 
Articolul 17Dispoziţiile prezentului ordin se aplică în mod corespunzător persoanelor arestate preventiv, persoanelor aflate în executarea sancţiunii închisorii contravenţionale şi persoanelor faţă de care s-a luat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare.
 + 
Articolul 18Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 19Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul justiţiei,Rodica Mihaela StănoiuBucureşti, 29 octombrie 2003.Nr. 3.131/C.
 + 
Anexa 1DREPTURILEpersoanelor private de libertate la vizită şipachete cu alimente– Arestaţi preventiv:– vizită – 4/lună– pachet – 20 kg alimente/lună– Condamnaţi (nerecidivişti şi recidivişti):– vizită – 3/lună– pachet – 15 kg alimente/lună– Minori condamnaţi (sancţionaţi):– vizită – 4/lună– pachet – 30 kg alimente/lună– Condamnate gravide ori care au născut, pe o perioadă de un an de la data naşterii copilului:– vizită – 4/lună– pachet – 30 kg alimente/lună– Condamnaţi selecţionaţi în sistemul fără pază, care ajută la pază şi supraveghere sau selecţionaţi în regim semideschis:– vizită – 4/lună– pachet – 20 kg alimente/lună– Sancţionaţi cu închisoare contravenţională:– vizită – 4/lună– pachet – 20 kg alimente/lună
 + 
Anexa 2BUNURILE ŞI OBIECTELEcare pot fi primite, păstrate şi folosite de cătrepersoanele private de libertate

  Nr. crt. Denumirea bunurilor şi obiectelor Cantitatea Observaţii
    I. Articole de echipament şi cazarmament
  1. Schimburi lenjerie de corp 7 bucăţi  
  2. Pijamale (cămăşi de noapte pentru femei) 2 bucăţi  
  3. Pulovere 2 bucăţi  
  4. Cojoc 1 bucată  
  5. Pantaloni scurţi 2 bucăţi  
  6. Fular 1 bucată  
  7. Ciorapi 7 perechi  
  8. Încălţăminte (după anotimp) 1 pereche  
  9. Mănuşi 1 pereche  
  10. Bretele ori curea pentru pantaloni sau cordon 1 bucată  
  11. Papuci 1 pereche  
  12. Şapcă (pălărie, căciulă, basc, fes) 1 bucată  
  13. Basmale pentru femei 2 bucăţi  
  14. Lenjerie pentru pat (cearşafuri, feţe pernă) 2 bucăţi Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere
  15. Faţă de masă – pentru mesele din dotarea camerelor de deţinere 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere
  16. Costum de haine sau pantalon şi sacou 1 bucată Pentru deţinuţii arestaţi preventiv
  17. Rochii 3 bucăţi Pentru deţinutele arestate preventiv
  18. Fuste 3 bucăţi Pentru deţinutele arestate preventiv
  19. Bluze 3 bucăţi  
  20. Palton (pardesiu) 1 bucată Pentru deţinuţii arestaţi preventiv
  21. Cămăşi 5 bucăţi  
    II. Articole pentru igiena personală
  1. Prosoape 5 bucăţi  
  2. Batiste 5 bucăţi  
  3. Pieptene (perie de păr) 2 bucăţi  
  4. Oglindă de buzunar 1 bucată  
  5. Perie de dinţi 2 bucăţi  
  6. Pastă de dinţi 3 bucăţi  
  7. Pastă de ras 3 bucăţi  
  8. Săpun pentru faţă 3 bucăţi  
  9. Săpun de rufe 3 bucăţi  
  10. Detergenţi pentru spălatul rufelor 1 kg  
  11. Aparate de ras de unică folosinţă 4 bucăţi  
  12. Creme şi unguente pentru întreţinerea epidermei 2 bucăţi  
  13. Aparat de uscat părul 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere
  14. Vopsea de păr şi trusă de machiaj pentru femei 1 bucată  
  15. Unghieră fără cuţit 1 bucată  
  16. Lighean pentru igiena femeilor 1 bucată  
  17. Perie pentru încălţăminte 1 bucată  
  18. Cremă pentru încălţăminte 1 bucată  
  19. Hârtie igienică 3 bucăţi  
  20. Vată sanitară 1 pachet  
  21. Materiale de igienă intimă pentru femei În raport de nevoi  
  22. Brâu (corset) 1 bucată  
  23. Ochelari de vedere În raport de nevoi  
  24. Proteze În raport de nevoi  
    III. Alte obiecte şi bunuri
  1. Genţi sau sacoşe 2 bucăţi  
  2. Ceas de mână sau deşteptător 1 bucată  
  3. Obiecte de podoabă (inele, cercei, lănţişoare etc.) În cantitate rezonabilă  
  4. Brichetă În raport de nevoi  
  5. Stilou, pix, creion În raport de nevoi  
  6. Cerneală În raport de nevoi  
  7. Hârtie de scris şi de xerox În raport de nevoi  
  8. Plicuri şi timbre În raport de nevoi  
  9. Ac pentru cusut 1 bucată  
  10. Aţă pentru cusut 2 papiote  
  11. Dispozitiv pentru deschiderea cutiilor de conserve 1 bucată  
  12. Farfurii 2 bucăţi  
  13. Tacâmuri de masă (furculiţă, lingură, linguriţă) câte 1 bucată  
  14. Pahar sau cană 1 bucată  
  15. Fierbător 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere
  16. Filtru de cafea 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere
  17. Televizor 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere
  18. Aparat de radio cu baterii 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere
  19. Instrumente muzicale În raport de nevoi Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere, în raport de nevoi şi spaţii de depozitare
  20. Joc de şah, table, rummy, cărţi de joc 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere, în raport de nevoi şi spaţii de depozitare
  21. Costum popular pentru activităţi artistice 1 bucată Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere, în raport de nevoi şi spaţii de depozitare
  22 Materiale şi echipament pentru practicarea activităţilor sportive (tricou sau trening, şort, tenişi sau bascheţi, mingi de volei, fotbal, tenis de câmp sau de masă, rachete sau palete, fileu pentru jocuri sportive, extensoare, mingi medicinale, aparatură tehnică pentru menţinerea sănătăţii fizice) În raport de nevoi Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere, în raport de nevoi şi spaţii de depozitare
  23. Fotografii de familie cu aspect decent În număr rezonabil  
  24. Obiecte şi diferite materiale de uz personal cu semnificaţii religioase În raport de nevoi  
  25. Cărţi şi broşuri cu conţinut religios sau beletristic În număr rezonabil Aprobă comandantul/directorul aşezământului de deţinere, în raport de nevoi, spaţii de depozitare şi posibilităţile de folosire la nivelul camerelor

─────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x