ORDIN nr. 3.122 din 21 septembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 866 din 26 septembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DENORMĂ 30 23/12/2015
ActulMODIFICAT DEDECIZIE 190 03/03/2010
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 21/09/2005
ActulREFERIRE LALEGE 32 03/04/2000 ART. 4
ART. 1APROBA PENORMA 21/09/2005
ART. 1REFERIRE LALEGE 503 17/11/2004 ART. 8
ART. 1REFERIRE LALEGE 503 17/11/2004 ART. 16
ART. 7REFERIRE LALEGE 503 17/11/2004 ART. 3
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DENORMĂ 30 23/12/2015
ActulREFERIT DEDECIZIE 42 18/02/2014
ActulMODIFICAT DEDECIZIE 190 03/03/2010
ActulREFERIT DEDECIZIE 757 20/08/2008
ActulREFERIT DEDECIZIE 113299 18/07/2006

pentru aprobarea Normelor privind drepturile, obligaţiile şi competenţele administratorului special



În temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) şi (27) din Legea nr. 32/2000 privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 20 septembrie 2005, prin care s-au adoptat Normele privind drepturile, obligaţiile şi competenţele administratorului special,preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Normele privind drepturile, obligaţiile şi competenţele administratorului special, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Direcţia generală reglementări, Direcţia generală control, Direcţia generală supraveghere solvabilitate şi raportări financiare şi Departamentul Fond de garantare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.Preşedintele Comisieide Supraveghere a Asigurărilor,Nicolae Eugen CrişanBucureşti, 21 septembrie 2005.Nr. 3.122.
 + 
Anexa NORMEprivind drepturile, obligaţiile şi competenţeleadministratorului special + 
Articolul 1În conformitate cu dispoziţiile art. 16 din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare, în situaţia aplicării modalităţii de redresare financiară prin administrare specială, prevăzută la art. 8 alin. (1) lit. b) din aceeaşi lege, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor desemnează, prin decizie, o persoană fizică sau juridică, în calitate de administrator special.
 + 
Articolul 2(1) Începând cu data desemnării administratorului special se suspendă:a) atribuţiile acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare; aceste atribuţii se transferă administratorului special desemnat, care este în drept să le exercite pe toată perioada procedurii de redresare financiară prin administrare specială;b) activitatea, atribuţiile şi competenţele consiliului de administraţie/administratorului societăţii de asigurare, precum şi dreptul acestora la remuneraţie;c) exercitarea dreptului de vot al acţionarilor în privinţa numirii şi/sau a revocării consiliului de administraţie/ administratorului societăţii de asigurare;d) dreptul acţionarilor la dividende.(2) Suspendarea prevăzută la alin. (1) operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.(3) De la data desemnării, administratorul special preia integral atribuţiile consiliului de administraţie/administratorului societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare.
 + 
Articolul 3(1) Principalele atribuţii şi competenţe ale administratorului special sunt următoarele:a) îndeplinirea măsurilor şi/sau a dispoziţiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la termenele şi în condiţiile prevăzute în decizia de redresare financiară;b) examinarea activităţii societăţii de asigurare şi întocmirea unui raport amănunţit cu privire la situaţia financiară a acesteia, cu precizarea inclusiv a cauzelor care au condus la declanşarea procedurii de redresare financiară şi menţionarea persoanelor a căror activitate este imputabilă în acest sens. Raportul va preciza, de asemenea, măsurile întreprinse de administratorul special, precum şi posibilităţile reale şi operative de redresare financiară a societăţii de asigurare sau, după caz, motivele care împiedică atingerea scopului acestei proceduri. Raportul se întocmeşte şi se transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data desemnării administratorului special. La cererea administratorului special, pentru motive temeinice, durata de întocmire şi de prezentare a raportului poate fi prelungită de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor cu cel mult 15 zile lucrătoare. Un exemplar al raportului se comunică, după caz, şi administratorului Fondului de garantare;c) ducerea la îndeplinire a demersurilor necesare pentru efectuarea unei majorări/infuzii de capital, în vederea redresării financiare a societăţii de asigurare;d) conducerea activităţii societăţii de asigurare, cu supravegherea şi controlul inclusiv al condiţiilor de efectuare a plăţilor din/în conturile societăţii de asigurare;e) întocmirea şi transmiterea către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, precum şi către administratorul Fondului de garantare, după caz, a unor rapoarte lunare privind stadiul procedurii de redresare financiară; rapoartele se transmit cel mai târziu în ultima zi a lunii pentru care se face raportarea;f) îndeplinirea oricăror alte dispoziţii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi/sau ale administratorului Fondului de garantare, după caz, necesare asigurării apărării drepturilor şi intereselor legitime ale asiguraţilor.(2) Executarea mandatului, precum şi/sau exercitarea atribuţiilor administratorului special se duc la îndeplinire de către persoana expres desemnată prin decizia Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, fără ca administratorul special să poată conferi atribuţiile sale, în tot sau în parte, unei terţe persoane.(3) În îndeplinirea atribuţiilor sale, administratorul special angajează societatea de asigurare supusă procedurii de redresare financiară în raporturile acesteia cu terţii şi răspunde, potrivit legii, de modul de executare a deciziei de redresare financiară şi a dispoziţiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor ori, după caz, ale administratorului Fondului de garantare.
 + 
Articolul 4Pentru activitatea depusă, administratorul special are dreptul la remuneraţie/salariu, care se va stabili, de la caz la caz, de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, având ca punct de referinţă remuneraţia/salariul avut de persoanele semnificative ale asigurătorului supus administrării speciale.
 + 
Articolul 5(1) Administratorul special este obligat să ducă la îndeplinire şi să ia toate măsurile necesare restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare, cu respectarea dispoziţiilor, a termenelor şi a condiţiilor cuprinse în decizia de redresare financiară emisă de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.(2) Pentru motive întemeiate, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate dispune, oricând în cursul procedurii de redresare financiară, înlocuirea administratorului special.
 + 
Articolul 6(1) Încetarea calităţii de administrator special are loc în următoarele cazuri:a) prin revocarea deciziei de redresare financiară prin administrare specială:b) prin înlocuirea sau, după caz, prin renunţarea administratorului special la mandatul primit;c) prin decesul administratorului special persoană fizică sau, după caz, ca urmare a dizolvării/lichidării ori a constatării stării de insolvabilitate a administratorului special persoană juridică;d) prin orice alte cauze de încetare prevăzute de lege.(2) Încetarea calităţii de administrator special se dispune prin decizie a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
 + 
Articolul 7(1) În toate cazurile în care, ca urmare a analizării rapoartelor administratorului special, se constată că nu sunt condiţii pentru restabilirea sau pentru menţinerea situaţiei financiare a societăţii de asigurare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor dispune închiderea procedurii de redresare financiară şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a acesteia.(2) În cazul în care măsurile întreprinse de administratorul special nu au putut conduce la atingerea scopului urmărit şi/sau la înlăturarea cauzelor care au condus la declanşarea procedurii de redresare financiară, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor constată starea de insolvabilitate a societăţii de asigurare potrivit art. 3 lit. j) pct. 3 din Legea nr. 503/2004 şi dispune, prin decizie motivată, închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare, precum şi înregistrarea cererii de declanşare a falimentului, în condiţiile legii.(3) Prin decizia de închidere a procedurii de redresare financiară Comisia de Supraveghere a Asigurărilor dispune revocarea administratorului special, precum şi încetarea calităţii şi a atribuţiilor acestuia. Administratorul special este ţinut de obligaţia de a da socoteală despre modul de îndeplinire a mandatului primit, conform măsurilor şi dispoziţiilor stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prin decizia de redresare financiară.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x