ORDIN nr. 3.032 din 14 ianuarie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL DE INTERNENr. 183 din 29 noiembrie 2001MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARIINr. 3.032 din 14 ianuarie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 24 ianuarie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 630 16/11/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOG 84 30/08/2001 ANEXA 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 29 26/02/2001
ActulREFERIRE LAHG 23 04/01/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 218 24/11/2000
ActulREFERIRE LALEGE 40 18/12/1990
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind colaborarea în domeniul educaţiei şi pregătirii antiinfractionale a elevilor



Ministrul de interne şi ministrul educaţiei şi cercetării,având în vedere prevederile Programului de guvernare pe perioada 2001-2004,în temeiul prevederilor Legii nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 23/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării,emit următorul ordin: + 
Articolul 1Ministerul de Interne şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării vor coopera în vederea organizării şi desfăşurării, în condiţii optime, a activităţilor de prevenire a criminalitatii în mediul şcolar.
 + 
Articolul 2Activităţile cu caracter educativ-preventiv vor viza atât prevenirea delincventei juvenile, cat şi prevenirea victimizarii elevilor şi se vor desfăşura conform structurii şi tematicii prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 3Acţiunile vor avea loc în cadrul orelor de dirigentie, de consiliere sau în cadrul activităţilor extraşcolare stabilite de comun acord între conducerile unităţilor şcolare şi ale celor de poliţie. Vor fi organizate intalniri cu elevi, cu profesori şi cu părinţi, din partea poliţiei urmând sa participe ofiţeri specializaţi în prevenirea criminalitatii, precum şi lucrători de la alte formaţiuni.
 + 
Articolul 4Semestrial, la nivelul inspectoratelor de poliţie judeţene, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, şi la cel al inspectoratelor şcolare judeţene şi al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, vor fi analizate dinamica stării infractionale în perimetrul şcolar şi cea care se manifesta în rândul elevilor.
 + 
Articolul 5Fiecare minister îşi va stabili direcţiile de specialitate care vor coordona activităţile pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 6Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministru de interne,Ioan RusMinistrul educaţiei şi cercetării,Ecaterina Andronescu
 + 
Anexa 1STRUCTURAactivităţilor educativ-preventivea) Pregătirea elevilorSe va acţiona pe doua direcţii principale:– pregătirea elevilor pentru a nu deveni infractori (prevenirea delincventei juvenile);– pregătirea elevilor pentru a şti cum sa evite sa devină victime ale infracţiunilor (prevenirea victimizarii).b) Pregătirea consilierilor educativi şi a profesorilor diriginti în problematica prevăzută de prezentul ordinc) Intalniri cu profesori şi părinţiSe vor organiza o dată la doua luni în fiecare instituţie de învăţământ.d) Alte activităţi:– distribuirea unor materiale cu caracter preventiv şi amenajarea în şcoala a unor panouri cu astfel de materiale;– organizarea de concursuri;– participarea la emisiuni radio-tv;– implicarea elevilor în alte acţiuni educativ-preventive.
 + 
Anexa 2TEMATICAactivităţilor educativ-preventiveA. Prevenirea delincventei juvenile:– elemente de legislaţie, principalele infracţiuni sau acte antisociale comise de copii (definiţii, forme de manifestare, diferenţa dintre infracţiune şi contravenţie, dintre furt şi tâlhărie etc.);– consecinţele legale, sociale şi morale ale acestor fapte – răspunderea penală şi contravenţională a minorului (cum îi afectează pe ei, pe colegi, pe părinţi, alte persoane);– cauze şi elemente favorizante ale comiterii de infracţiuni (dorinţa de a avea un obiect sau o sumă de bani, prestigiu în ochii prietenilor, influenţa grupului, instigarea sau fortarea de către o altă persoană, invidia, gelozia, consumul de băuturi alcoolice sau de droguri);– necesitatea respectării regulilor de convieţuire socială (pentru a fi respectat, trebuie să respecti; pentru a fi în siguranţa, trebuie la rândul tau sa nu faci rau altora);– grupurile şi apartenenţa la grup (gasca sau cerc de prieteni; avantaje şi dezavantaje; cine ia deciziile în cadrul grupului; teama de a nu se face de ras; activităţi legale şi activităţi ilegale ale grupului; ce spune legea despre infracţiunile săvârşite în grup);– consumul de alcool şi droguri (riscuri, consecinţe medicale, legale şi sociale).B. Prevenirea victimizarii copiilor:– situaţii în care se pot afla – acasă, pe strada, la şcoala, la joaca, în mijloacele de transport; cum pot identifica o situaţie periculoasa sau potenţial periculoasa;– cine este responsabil de siguranţă lor (părinţi, cadre didactice, poliţie, alte instituţii);– mijloace de autoprotectie împotriva agresiunilor fizice (loviri, vătămări corporale), împotriva agresiunilor sexuale, împotriva furturilor, împotriva inselaciunilor;– ce drepturi au; cum şi le pot exercita; cine le apara şi cui pot cere ajutor.C. Intalniri cu profesori şi părinţi:– responsabilităţile legale ce le revin pentru creşterea şi educarea copiilor;– răspunderea pentru faptele copiilor;– modalităţi de prevenire a infracţiunilor comise asupra copiilor;– familiile dezorganizate şi în care se consuma alcool – riscurile pentru educaţia şi sănătatea copiilor;– agresiunile fizice şi sexuale asupra copiilor, comise în familie;– necesitatea unei strânse cooperări între familie, şcoala, societatea civilă, administraţia locală şi alte organisme guvernamentale;– propuneri de proiecte şi de acţiuni comune destinate limitării victimizarii copiilor.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x