ORDIN nr. 3.019 din 9 ianuarie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 97 din 2 februarie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 5109 25/08/2008
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEREGULAMENT 09/01/2004
ActulREFERIRE LAHG 741 26/07/2001
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 5109 25/08/2008

privind înfiinţarea Centralei Reţelei Întreprinderilor Simulate/Firmelor de Exerciţiu din România



În conformitate cu dispoziţiile Legii învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 741/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cu modificările ulterioare,în baza prevederilor Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.508/2001 referitor la aprobarea programelor şcolare pentru pregătirea practică, clasele a X-a – a XII-a, învăţământ liceal, filiera tehnologică,în baza prevederilor Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.600/2002 privind înfiinţarea Centralei Coordonatoare a Firmelor de Exerciţiu care funcţionează în liceele economice din România începând cu anul şcolar 2001-2002,ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului emite prezentul ordin. + 
Articolul 1(1) Întreprinderea simulată/firma de exerciţiu este un concept didactic, cu obiective educaţionale şi reprezintă un model de simulare a proceselor interne desfăşurate într-o firmă reală şi a relaţiilor sale cu alte firme şi instituţii.(2) Întreprinderile simulate/firmele de exerciţiu, conform procedurilor organizaţiei internaţionale EUROPEN (European Practice Enterprises Network), sunt coordonate la nivel naţional de o centrală coordonatoare.(3) Centrala coordonatoare a întreprinderilor simulate/firmelor de exerciţiu asigură toate activităţile care simulează mediul extern al unei întreprinderi reale.
 + 
Articolul 2Se aprobă înfiinţarea Centralei Reţelei Întreprinderilor Simulate/Firmelor de Exerciţiu din România, denumită în continuare CRISROM, care funcţionează în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Facultatea de Construcţii de Maşini, Departamentul de Management şi Ingineria Sistemelor.
 + 
Articolul 3(1) Se aprobă înfiinţarea Departamentului de Coordonare a Firmelor de Exerciţiu din învăţământul preuniversitar, denumit în continuare ROCT (Romanian Coordination of Training Firms), prin preluarea activităţii Centralei Coordonatoare a Firmelor de Exerciţiu care a funcţionat în liceele economice din România începând cu anul şcolar 2001-2002, înfiinţată prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.600/2002, centrală care se desfiinţează.(2) ROCT este un departament al CRISROM.(3) Regulamentul de organizare şi funcţionare a ROCT este cuprins în anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 4(1) Structura organizatorică a ROCT cuprinde următoarele 5 posturi: coordonator departament, responsabil economic, responsabil informatică, responsabil juridic, responsabil comunicare.(2) Posturile menţionate la alin. (1) asigură desfăşurarea activităţilor din domeniile: coordonare, economic, informatic, juridic şi comunicare.(3) Postul de coordonare se asigură din numărul de posturi aprobate Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).(4) Posturile responsabil economic, responsabil informatică, responsabil juridic şi responsabil comunicare se alocă, începând cu anul şcolar 2004-2005, prin suplimentarea statului de funcţii al Casei Corpului Didactic Timiş, cu 4 posturi de profesori metodişti.(5) Începând cu data aprobării prezentului ordin, până la data de 31 august 2004, atribuţiile postului de coordonator ROCT se cumulează cu atribuţiile postului pentru domeniul comunicare, fiind asigurat de CNDIPT.(6) Salarizarea personalului ROCT se realizează în conformitate cu prevederile legale.
 + 
Articolul 5(1) Sediul ROCT este în cadrul Colegiului Economic "Francesco Saverio Nitti" din Timişoara.(2) Cheltuielile cu utilităţile pentru sediu se asigură prin bugetul alocat Colegiului Economic "Francesco Saverio Nitti" din Timişoara de către Primăria Municipiului Timişoara.(3) Finanţarea cheltuielilor de personal (cu excepţia postului asigurat de CNDIPT), materiale şi investiţii ale ROCT se face din bugetul alocat Casei Corpului Didactic Timiş. Achiziţionarea de mijloace fixe şi obiecte de inventar necesare funcţionării se poate realiza şi prin sponsorizări, donaţii şi transferuri de bunuri, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 6(1) Centrala CRISROM, recunoscută de organizaţia internaţională EUROPEN ca membru afiliat, reprezintă România în reţeaua internaţională a firmelor simulate/de exerciţiu.(2) Firmele de exerciţiu din învăţământul preuniversitar sunt reprezentate de CRISROM prin ROCT.
 + 
Articolul 7Înfiinţarea şi funcţionarea firmelor de exerciţiu din învăţământul preuniversitar se realizează cu titlu gratuit.
 + 
Articolul 8(1) Se aprobă organizarea Târgului Internaţional al Firmelor de Exerciţiu "RO-TIFE 2004" la Timişoara, Halele MECATIM, în perioada 30 aprilie-1 mai 2004.(2) Cheltuielile privind închirierea spaţiului, a standurilor şi plata energiei electrice şi a apei pe perioada târgului se suportă de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, conform devizului estimativ cuprins în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 9Pe data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.600/2002 privind înfiinţarea Centralei Coordonatoare a Firmelor de Exerciţiu care funcţionează în liceele economice din România începând cu anul şcolar 2001-2002.
 + 
Articolul 10Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 11Direcţia generală pentru învăţământ superior, Direcţia generală pentru învăţământ preuniversitar, Direcţia generală evaluare, prognoze, strategii şi programe pentru învăţământ preuniversitar, Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia generală buget-finanţe, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Casa Corpului Didactic Timiş, conducerea Colegiului Economic "Francesco Saverio Nitti" din Timişoara vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului,Alexandru AthanasiuBucureşti, 9 ianuarie 2004.Nr. 3.019.
 + 
Anexa 1REGULAMENTde organizare şi funcţionare a Departamentului deCoordonare a Firmelor de Exerciţiu + 
Articolul 1Departamentul de Coordonare a Firmelor de Exerciţiu, denumit în continuare ROCT, are rolul de a sprijini înfiinţarea firmelor de exerciţiu din învăţământul preuniversitar, coordonarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre firmele de exerciţiu şi participarea acestora la târguri şi manifestări internaţionale, precum şi de a asigura servicii legate de simularea funcţionării firmelor, cum ar fi: operaţiuni bancare, încasări şi plăţi, relaţii administrative, financiare şi de asigurări sociale.
 + 
Articolul 2ROCT este un departament naţional, din structura CRISROM, pentru toată reţeaua firmelor de exerciţiu din învăţământul preuniversitar, având rolul de a simula întregul mediu exterior cu care are relaţii o întreprindere reală.
 + 
Articolul 3ROCT desfăşoară următoarele activităţi:1. aprobă înfiinţarea firmelor de exerciţiu din învăţământul preuniversitar din România şi le înregistrează, cu respectarea legislaţiei în vigoare, simulând activităţile desfăşurate de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, Registrul Comerţului şi Biroul Unic;2. simulează activităţile băncii de exerciţiu internaţionale pentru activităţi de decontare internaţională, respectiv plăţi/încasări între firmele de exerciţiu din ţară şi cele din străinătate;3. simulează activităţi ale asigurărilor sociale, administraţiei financiare, asigurărilor de sănătate etc.;4. iniţiază şi sprijină activitatea firmelor şcolare de exerciţiu, după cum urmează:a) organizează activităţi în scopul calificării profesorilor şi directorilor pentru activităţile desfăşurate prin firme de exerciţiu;b) organizează şi participă la manifestări şi proiecte internaţionale legate de activitatea firmelor de exerciţiu;c) asigură colaborarea cu agenţi economici care să ajute la dezvoltarea firmelor de exerciţiu;d) elaborează şi difuzează materiale promoţionale şi didactice care prezintă activitatea firmelor de exerciţiu;e) informează firmele de exerciţiu despre potenţialii parteneri de afaceri din ţară şi din străinătate;5. controlează activitatea firmelor de exerciţiu din ţară şi informează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului cu privire la activitatea desfăşurată.
 + 
Articolul 4Personalul ROCT care îndeplineşte atribuţiile celor 5 posturi menţionate la art. 4 din ordin se încadrează în conformitate cu prevederile legale, iar în cazul în care sunt cadre didactice titulare, pe perioada în care sunt încadrate la ROCT, li se rezervă catedra pe care sunt titulare, conform prevederilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 5Atribuţiile şi responsabilităţile coordonatorului ROCT sunt următoarele:a) stabileşte condiţiile de ocupare a posturilor nominalizate la art. 4 alin. (1) din ordin, cu excepţia postului de coordonator, numeşte cadrele didactice care vor ocupa aceste posturi şi stabileşte atribuţiile acestora;b) evaluează activitatea cadrelor didactice care efectuează activităţi în cadrul ROCT;c) reprezintă ROCT în relaţia cu instituţiile a căror activitate o simulează, cu agenţii economici şi cu alte organisme şi instituţii;d) coordonează activitatea de înfiinţare a firmelor de exerciţiu;e) coordonează şi elaborează, împreună cu responsabilul cu activitatea financiară, oferta băncii;f) coordonează activitatea financiară: de decontare, încasări, plăţi etc.;g) coordonează activitatea de dezvoltare a firmelor de exerciţiu din ţară;h) ţine evidenţa operaţiunilor aferente activităţii desfăşurate în contabilitatea centralei;i) solicită şi centralizează datele cu privire la activitatea desfăşurată de firmele de exerciţiu din ţară şi transmite situaţiile centralizate pentru firmele de exerciţiu, pe diverse tematici, la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Direcţia generală pentru învăţământ preuniversitar;j) organizează seminarii de multiplicare în vederea creării şi extinderii reţelei de firme de exerciţiu din România;k) stabileşte contacte cu mediul extern al firmelor de exerciţiu.
 + 
Anexa 2DEVIZ ESTIMATIVTârgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu – ediţia I,Timişoara, RO-TIFE 2004Perioada efectivă a târgului: 29 aprilie-1 mai 2004– 29 aprilie: Amenajarea standurilor– 30 aprilie: Târg – ziua I: orele 9,00-17,00– 1 mai: Târg – ziua a II-a: orele 9,00-15,00; dezafectarea standurilor, orele 15,00-18,00.Elemente de calcul:a) suprafaţa brută (expunere şi spaţii de acces) pentru 121 de standuri: 1.500 mp;b) suprafaţa de expunere: 6 mp/stand;c) numărul de zile efective de expoziţie: 2 zile;d) numărul de zile pentru montarea-demontarea standurilor: 4 zile;e) tariful de închiriere a spaţiului pentru perioada efectivă de expoziţie: 0,14 euro/mp brut/zi (fără T.V.A.);f) tariful de închiriere a spaţiului pentru perioada de montare-demontare a standurilor: 0,07 euro/mp brut/zi (fără T.V.A.);g) tariful de închiriere şi amenajare a standurilor: 5,5 euro/mp expunere.Calcul pentru închirierea spaţiului şi a standurilorA. Chiria pentru spaţiu:– 0,14 euro x 1.500 mp x 2 zile de expoziţie = 420 euro (fără T.V.A.);– 0,07 euro x 1.500 mp x 4 zile amenajare-dezafectare = 420 euro (fără T.V.A.)TOTAL: 840 euro (fără T.V.A.); aproximativ 1.000 euro (cu T.V.A.).B. Chiria şi amenajarea standurilor:– 5,5 euro x 6 mp x 121 standuri: 3.993 euro (fără T.V.A.); aproximativ 4.752 euro (cu T.V.A.)C. Cheltuielile pentru apă, curent pentru 2 zile, aproximativ 300 euroTotal costuri pentru 121 standuri:1.000 + 4.752 + 300 = 6.052 euro.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x