ORDIN nr. 295 din 9 iulie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 560 din 30 iulie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 535 30/05/2002 ART. 2
ActulREFERIRE LAHG 535 30/05/2002 ART. 10
ActulCONTINE PEMETODOLOGIE 09/07/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 235 08/02/2001
ActulREFERIRE LAHG 19 04/01/2001
ART. 1REFERIRE LAHG 535 30/05/2002
ART. 1APROBA PEMETODOLOGIE 09/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LAHG 535 30/05/2002
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Metodologiei privind colorarea şi marcarea unor produse petroliere în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 535/2002



Ministrul industriei şi resurselor,în conformitate cu prevederile art. 2 şi 10 din Hotărârea Guvernului nr. 535/2002,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu modificările ulterioare,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Metodologia privind colorarea şi marcarea unor produse petroliere în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 535/2002, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Ministrul industriei şi resurselor,Mihai Berinde,secretar de stat
 + 
Anexa 1METODOLOGIAprivind colorarea şi marcarea unor produsepetroliere în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 535/2002 + 
Articolul 1(1) Prin coloranti se înţelege acele substanţe chimice specifice care, adăugate produsului petrolier, conferă acestuia o anumită culoare, stabilă în timp şi uniforma, şi care nu modifica caracteristicile de calitate ale produsului petrolier.(2) Prin marcatori se înţelege acele substanţe chimice specifice care, adăugate produsului petrolier, nu modifica caracteristicile de calitate ale acestuia, dar oferă posibilitatea ca, printr-un control cu aparatura specială, să fie sesizate orice tentative de falsificare, contrafacere sau contrabanda a produsului respectiv.
 + 
Articolul 2(1) Colorarea se va aplica pentru următoarele sortimente:● benzina auto;● motorina;● combustibili tip M, având culoarea egala sau mai mica de 4 unităţi UNION,care se comercializează pe piaţa românească pentru alte utilizări în afară circulaţiei pe drumurile publice.(2) Combustibilul tip M de culoare mai mare de 4 unităţi UNION nu se coloreaza, având culoarea originala neagra.
 + 
Articolul 3(1) Colorantul utilizat pentru benzina auto şi motorina corespunde Index Color – Solvent red 24/26105. Colorantul utilizat pentru combustibil tip M corespunde Index Color – Solvent green 3/61565. Cantitatea de coloranti menţionaţi, ce se va utiliza, este de minimum 20 mg/litru de produs petrolier.(2) Colorantul va fi acelaşi pentru toţi agenţii economici producători, importatori sau distribuitori de produse petroliere.(3) Orice modificare ulterioară a tipului de colorant utilizat şi a ratiei de adaos utilizate pentru un anumit sortiment de produs petrolier va fi facuta doar de către Ministerul Industriei şi Resurselor şi va fi anunţată cu minimum 30 de zile înainte de data aplicării.
 + 
Articolul 4Marcatorii sunt utilizaţi pentru personalizarea produselor proprii, fiecare agent economic având dreptul de a alege marcatorul sau, cu condiţia respectării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 535/2002. Agenţii economici vor anunta în scris la Ministerul Industriei şi Resurselor, cu minimum 30 de zile înainte de data aplicării, decizia lor privind marcatorul utilizat.
 + 
Articolul 5(1) Colorarea şi marcarea produselor petroliere se vor realiza înainte de expedierea din depozitul agentului economic producător, distribuitor sau importator.(2) În cazul în care importatorul sau distribuitorul nu are depozit propriu, colorarea produsului petrolier se va realiza înainte de expedierea din depozitul furnizorului.
 + 
Articolul 6(1) Agenţii economici importatori au obligaţia ca în contractele de import încheiate sa prevadă, acolo unde produsul importat se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 535/2002, obligativitatea asigurării colorarii produsului contractat, în conformitate cu prezenta metodologie.(2) Orice import de produse care nu respecta regimul de colorare se va supune plăţii integrale a taxelor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru produse care implica circulaţia pe drumurile publice.
 + 
Articolul 7Produsele care rezultă din procesare se supun prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 535/2002 doar dacă sunt comercializate pe piaţa românească.
 + 
Articolul 8(1) Agenţii economici elaboratori de specificaţii de calitate pentru produsele aflate sub incidenţa Hotărârii Guvernului nr. 535/2002 răspund de actualizarea acestor documente, în sensul completării acestora cu modificările care deriva din prezenta metodologie.(2) În cazul în care specificaţia de calitate a unui produs limitează parametrul culoare, se va face precizarea ca agentul economic producător sau importator îşi asuma respectarea limitelor impuse pentru aceasta caracteristica înainte de efectuarea operaţiunii de colorare.
 + 
Articolul 9În documentele de însoţire şi de plată pentru produsele care se supun prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 535/2002 se vor face menţiuni clare privind operaţiunile de colorare.
 + 
Articolul 10Furnizorul produselor utilizate pentru colorare şi marcare asigura şi declara în scris ca substanţa respectiva nu are efecte asupra mediului sau sănătăţii populaţiei, atât în faza de carburant, cat şi în gazele arse.
 + 
Articolul 11Fiecare agent economic va elabora instrucţiuni proprii de lucru pentru desfăşurarea activităţii de colorare şi marcare.
 + 
Articolul 12Organele desemnate conform Hotărârii Guvernului nr. 535/2002 să constate contravenţiile şi să aplice sancţiunile vor fi instruite asupra modului de lucru de către Ministerul Industriei şi Resurselor.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x