ORDIN nr. 285 din 25 iulie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 479 din 21 august 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 122 23/11/2005
ART. 4COMPLETAT DEORDIN 131 23/03/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 440 03/05/2001
ActulREFERIRE LAOUG 61 25/04/2001 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 12 04/01/2001
ActulREFERIRE LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LAOG 104 27/08/1998
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 25
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 122 23/11/2005
ActulREFERIT DEORDIN 98 07/10/2005
ActulREFERIT DEORDIN 46 08/04/2005
ActulREFERIT DEPLAN 07/10/2005
ActulREFERIT DEORDIN 142 20/12/2005
ActulREFERIT DEORDIN 138 14/12/2005
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulREFERIT DEORDIN 71 03/02/2003
ActulREFERIT DEORDIN 183 04/03/2003
ActulREFERIT DEORDIN 198 10/03/2003
ActulREFERIT DENORMA 03/02/2003
ActulREFERIT DENORMA 10/03/2003
ActulREFERIT DENORMA 04/03/2003
ActulREFERIT DEORDIN 259 20/07/2002
ActulREFERIT DENORMA 20/07/2002
ActulREFERIT DEORDIN 159 12/04/2002
ActulREFERIT DENORMA 12/04/2002
ART. 4COMPLETAT DEORDIN 131 23/03/2002
ANEXA 1REFERIT DEORDIN 46 08/04/2005
ANEXA 1REFERIT DENORMA 08/04/2005

pentru aprobarea Listei cuprinzând animalele vii, produsele şi subprodusele de origine animala şi alte mărfuri supuse controlului veterinar la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat



Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,având în vedere prevederile art. 31 alin. (1) şi ale art. 25 alin. (1) din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 142.637 din 6 iulie 2001, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Lista cuprinzând animalele vii, produsele şi subprodusele de origine animala şi alte mărfuri supuse controlului veterinar la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Importul de animale vii, produse şi subproduse de origine animala şi al altor mărfuri supuse controlului veterinar la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, prevăzute în anexa la prezentul ordin, se autorizeaza numai din ţările sau din zone ale ţărilor admise, de către Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara.
 + 
Articolul 3Importul produselor şi subproduselor de origine animala poate fi admis cu condiţia ca acestea sa provină din unităţi agreate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara.
 + 
Articolul 4Importul de animale, produse şi subproduse de origine animala şi al altor mărfuri supuse controlului veterinar se admite în baza unui certificat sanitar-veterinar care să ateste îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare stabilite de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara.
 + 
Articolul 5(1) Controalele veterinare la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat nu se aplică următoarelor categorii de animale şi produse care nu au scop comercial:a) animale de companie care însoţesc călătorii, altele decât ecvinele;b) produse care sunt conţinute în bagajele personale ale călătorilor, sunt provenite dintr-o ţara fără restrictii sanitare veterinare pentru respectivul tip de produse, au fost prelucrate într-o unitate specializată suportand un tratament termic, sunt într-un recipient ermetic şi nu depăşesc cantitatea maxima de 1 kg;c) produse care se găsesc la bordul mijloacelor de transport internaţional, sunt destinate hranei personalului şi pasagerilor şi nu vor fi introduse pe teritoriul României.(2) Atunci când produsele sau deşeurile de la bucatarie, prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c), sunt descărcate pe teritoriul României, acestea vor fi distruse prin grija administraţiei punctului de control pentru trecerea frontierei de stat.
 + 
Articolul 6Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor prin Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara poate modifica lista prevăzută în anexa la prezentul ordin, precum şi condiţiile sanitare veterinare de import, în funcţie de situaţia epidemiologica internationala.
 + 
Articolul 7Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animala, inspectoratele de poliţie sanitară veterinara de frontieră şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 8Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va difuza prezentul ordin celor interesaţi şi va controla aducerea la îndeplinire a prevederilor acestuia.
 + 
Articolul 9Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 5 zile de la data publicării lui.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie Sarbu
 + 
Anexa                                      LISTA      cuprinzând animalele vii, produsele şi subprodusele de origine animala       şi alte mărfuri supuse controlului veterinar la punctele de control                      pentru trecerea frontierei de stat                              ANIMALE VII

Denumirea mărfii Poziţia
tarifara
Cai, catari, asini, vii. 01.01
Animale vii di specia bovine. 01.02
Animale vii din specia porcine. 01.03
Animale vii din specia ovine sau caprine 01.04
Cocosi, gaini, rate, gaste, curcani, curci şi bibilici, vii din
specii domestice
01.05

Alte animale vii:
(Iepuri de casa, porumbei, alte ongulate, maimute (Simiae şi
Prosimiae), albine (Apis melifera) păsări, câini, pisici, vanat,
vizoni, vulpi, mamifere marine, alte vertebrate)
01.06

Peşti vii 03.01
Crustacee vii 03.06
Moluste vii, nevertebrate acvatice, altele decât crustaceele şi
molustele, vii
03.07

Animale vii de manej, circ, menajerii, alte atractii de genul
celor pentru balciuri
95.08

                            PRODUSE

Carnuri proaspete din speciile:
Carne de animale din specia bovine, refrigerata 02.01
Carne de animale din specia bovine congelata 02.02
Carne de animale din specia porcine, refrigerata sau congelata 02.03
Carne de animale din specia ovine sau caprine, refrigerata
sau congelata
02.04

Carne de cabaline, de asini, sau de catar, refrigerata sau
congelata
02.05

Organe comestibile de animale din speciile bovine, porcine, ovine,
caprine, cabaline, de asini sau de catari, refrigerate sau
congelate
02.06

Carne şi organe comestibile refrigerate sau congelate de la
păsările de la poziţia nr. 01.05
02.07

Alta carne şi organe comestibile, refrigerate sau congelate 02.08
Slanina fără părţi slabe, grasime de porc şi de pasare, netopite
nici altfel extrase, refrigerate, congelate, sarate sau în
saramura, uscate sau afumate
02.09

Carne şi organe comestibile, sarate sau în saramura, uscate sau
afumate; făina şi pudra comestibila de carne sau de organe
02.10

Peste proaspăt sau refrigerat, cu excepţia fileului de peste şi
a carnii de peste de la poziţia nr. 03.04
03.02

Peşti congelati, cu excepţia fileurilor de peste şi a carnii de
peste de la poziţia nr. 03.04
03.03

Fileuri de peste şi carne de peste (chiar tocata), proaspete,
refrigerate sau congelate
03.04

Peste uscat, sarat sau în saramura; peste afumat, chiar fiert,
înainte sau în timpul afumarii; făina, pudra şi aglomerate sub
forma de pelete de peste, proprii alimentaţiei umane
03.05

Crustacee, chiar decorticate, vii, proaspete, refrigerate,
congelate, uscate, sarate sau în saramura; crustacee nedecorticate
fierte în apa sau în aburi, chiar refrigerate, congelate, uscate,
sarate sau în saramura; făina, pudra şi aglomerate sub forma de
pelete de crustacee, proprii alimentaţiei umane
03.06

Moluste, chiar separate de cochilie proaspete, refrigerate,
congelate, uscate sarate sau în saramura; nevertebrate acvatice,
altele decât crustacee şi moluste, proaspete, refrigerate,
congelate, uscate, sarate sau în saramura; făina, pudra şi
aglomerate sub forma de pelete de nevertebrate acvatice, altele
decât crustacee proprii alimentaţiei umane
03.07

Lapte şi smantana din lapte, neconcentrate, fără adaos de zahăr
sau alţi indulcitori
04.01

Lapte şi smantana din lapte, concentrate sau cu adaos de zahăr
sau alţi indulcitori
04.02

Lapte acidulat, lapte prins şi smantana acidulata, iaurt, chefir
şi alte sortimente de lapte şi smantana fermentate sau acidulate,
chiar concentrate, sau cu adaos de zahăr sau alţi indulcitori
sau aromatizate, sau cu adaos de fructe sau cacao
04.03

Zer, chiar concentrat sau cu adaos de zahăr sau de alţi indulci-
tori; produse obţinute din compuşi naturali ai laptelui, chiar cu
adaos de zahăr sau alţi indulcitori, nedenumite şi necuprinse
în altă parte
04.04

Unt şi alte grăsimi provenind din lapte; paste din lapte pentru
tartine
04.05

Branzeturi şi casuri 04.06
Oua de păsări, în coaja, proaspete, conservate sau fierte 04.07
Oua de păsări, fără coaja şi galbenusuri de ou, proaspete, uscate,
fierte în apa sau în aburi, turnate în forma, congelate sau altfel
conservate, chiar dacă sunt cu adaos de zahăr sau de alţi
indulcitori
04.08

Miere naturala 04.09
Produse comestibile de origine animala, nedenumite şi necuprinse
în altă parte
04.10

                   PRODUSE ŞI SUBPRODUSE DE ORIGINE ANIMALA

Par netratat de porc sau de mistret; par de bursuc şi alte tipuri
de par de la alte specii pentru perii şi articole similare;
deşeuri din aceste tipuri de par, netratate
05.02

Intestine, vezici şi stomacuri de animale întregi sau bucăţi,
(altele decât cele de peşti), proaspete, refrigerate sau congelate
sarate, în saramura, uscate sau afumate
05.04

Piei de păsări sau alte părţi de păsări, acoperite cu penele lor
sau cu fulgi ori cu puful lor, pene şi părţi de pene (cu marginile
fasonate sau nu), puf, brute sau simplu curatate, dezinfectate
sau tratate în vederea conservării lor; pudra şi deşeuri de pene
sau părţi de pene
05.05

Oase şi coarne brute, degresate, prelucrate sumar (dar nedecupate
în forme); pudra şi deşeuri din acestea
05.06

Fildes, carapace de broasca testoasa, fanoane (inclusiv barbile)
de balena şi de alte mamifere marine, coarne, ramuri de coarne de
cerb, copite, unghii, ghiare şi ciocuri, brute sau prelucrate
sumar dar nedecupate în forme; pudre şi deşeuri din aceste
materiale
05.07

Chihlimbar cenusiu, castoreum, zibeta, mosc; cantaride; bila,
chiar uscata; glande şi alte substanţe de origine animala
folosite la prepararea produselor farmaceutice, proaspete,
refrigerate, congelate sau altfel conservate provizoriu
05.10

Produse de origine animala, nedenumite sau necuprinse în alta
parte, improprii alimentaţiei umane (sperma, ovule şi embrioni din
speciile de bovine, ovine, caprine, porcine ecvine, deşeuri de
peste, tendoane şi nervi şi alte deşeuri similare de piei brute,
sânge nepreparat, făina de sânge)
05.11

Grăsimi de porc (inclusiv untura topita) şi grasime de pasare,
altele decât cele de la poziţiile nr. 02.09 sau 15.03
15.01

Grăsimi de animale din speciile bovine, ovine sau caprine, altele
decât cele de la poziţia nr. 15.03
15.02

Stearina din untura, ulei de untura, oleo-stearina, oleo-margarina
şi ulei de seu, neemulsionate, neamestecate şi nici altfel
preparate
15.03

Grăsimi şi uleiuri şi fracţiunile lor, de peste sau de mamifere
marine, chiar rafinate, dar nemodificate chimic
15.04

Grăsimi de usuc şi substanţe grase derivate, inclusiv lanolina 15.05
Alte grăsimi şi uleiuri animale şi fracţiunile lor chiar rafinate,
dar nemodificate chimic
15.06

Grăsimi şi uleiuri animale şi fracţiunile lor, hidrogenate parţial
sau total, interesterificate, reesterificate sau elaidinizate,
chiar rafinate, dar nepreparate altfel
15.16

Amestecuri cu preparate alimentare din grăsimi sau uleiuri animale
sau vegetale sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri
din acest Capitol, altele decât grasimile şi uleiurile alimentare
şi fracţiunile acestora de la poziţia nr. 15.16
15.17

Grăsimi şi uleiuri animale şi fracţiunile lor, fierte, oxidate,
deshidratate, sulfurate, sulfate, polimerizate prin căldură în
vacuum sau gaz inert sau altfel modificate chimic, cu excepţia
celor de la poziţia nr. 15.16; amestecuri sau preparate nealimen-
tare de grăsimi sau de uleiuri animale sau vegetale sau din
fracţiunile diferitelor grăsimi sau uleiuri din acest Capitol,
nedenumite şi necuprinse în altă parte
15.18

Ceara de albine 15.21
Degras; reziduuri provenite de la tratarea corpilor grasi sau
de la ceara animala sau vegetala
15.22(*)

Carnati, carnaciori, salamuri şi produse similare, din carne, din
organe sau din sânge; preparate alimentare pe baza acestor produse
16.01

Alte preparate şi conserve din carne, din organe sau din sânge 16.02
Extracte şi sucuri de carne, de peşti sau de crustacee, de moluste
sau de alte nevertebrate acvatice
16.03

Preparate şi conserve din peste; caviar şi înlocuitorii săi
preparati din icre de peste
16.04

Crustacee, moluste şi alte nevertebrate acvatice, preparate sau
conservate
16.05

Lactoza şi sirop de lactoza 17.02
Preparate alimentare din produsele de la poziţiile de la nr. 04.01
până la 04.04, care nu conţin cacao sau care conţin cacao
într-o proporţie sub 5% din greutatea calculată pe o baza complet
degresata, nedenumite şi necuprinse în altă parte
19.01(*)

Paste alimentare fierte şi umplute (cu carne sau cu alte sub-
stante) sau altfel preparate, cum ar fi lazane, gnochi, ravioli,
caneloni, cuscus chiar preparate
19.02(*)

Preparate pentru sosuri şi sosuri preparate

21.03.90.90
(*)
Preparate pentru supe, ciorbe sau supe crema; supe, ciorbe sau
supe crema preparate; preparate alimentare compuse omogenizate
21.04(*)

Inghetate şi alte produse similare sub forma de inghetata,
comestibile, cu sau fără cacao
21.05(*)

Preparate alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte 21.06(*)
Orice cereale destinate furajarii animalelor cuprinse la
Capitolul 10
10.01-10.08

Paie şi pleava de cereale brute, chiar tocate, macinate, presate
sau aglomerate sub forma de pelete, destinate uzului zootehnic
12.13

Napi furajeri, sfecla furajera, rădăcini furajere, fan, lucerna,
trifoi, sparceta, varza furajera, lupin, mazariche şi alte
produse furajere similare, chiar aglomerate sub forma de pelete,
destinate uzului zootehnic
12.14

Fainuri, pudre şi aglomerate sub forma de pelete din carne, organe
peste sau crustacee, moluste sau alte nevertebrate acvatice,
improprii alimentaţiei umane; jumari
23.01

Tarate, sparturi şi alte reziduuri, aglomerate sau nu sub forma
de pelete, destinate furajarii animalelor
23.02

Turte şi alte reziduuri solide, chiar macinate sau aglomerate sub
forma de pelete rezultate din extractia uleiului de soia,
destinate furajarii animalelor
23.04

Turte şi alte reziduuri solide, chiar macinate sau aglomerate sub
forma de pelete rezultate din extractia uleiului de arahide,
destinate furajarii animalelor
23.05

Turte şi alte reziduuri solide, chiar macinate sau aglomerate sub
forma de pelete rezultate din extractia grasimilor şi uleiurilor
vegetale, altele decât cele de la poziţia nr. 23.04 sau 23.05
23.06

Preparate de tipul celor folosite pentru hrana animalelor 23.09(*)
Glande şi alte organe pentru utilizări organoterapeutice, uscate,
chiar pulverizate; extracte pentru utilizări organoterapeutice, de
glande, de alte organe sau ale secretiilor acestora; heparina şi
sarurile acesteia; alte substanţe de origine animala preparate
pentru utilizări terapeutice sau profilactice, nedenumite şi
necuprinse în altă parte
30.01

Sânge de animale preparat pentru utilizări terapeutice, profilac-
tice sau de diagnosticare; antiseruri; alte fracţiuni
ale sângelui de animale, produse imunologice modificate, chiar
obţinute pe cale biotehnologica; vaccinuri, toxine, culturi de
microorganisme (excluzând drojdiile) şi produse similare,
excluzând sangele, serul şi alte componente ale sângelui uman
30.02

Îngrăşăminte de origine animala 31.01
Cazeina, cazeinati şi alţi derivati ai cazeinei 35.01
Albumine (inclusiv concentratele conţinând mai multe proteine din
zer, şi care conţin proteine peste 80% din greutatea substanţei
uscate), albuminati şi alţi derivati din albumine
35.02

Cheag şi concentratele sale 35.07.10.00
Gelatine (inclusiv cele prezentate în foi de forma patrata sau
dreptunghiulara, chiar prelucrate la suprafaţa sau colorate) şi
derivatii lor; clei de peste; alte cleiuri de origine animala,
exclusiv clei de cazeina de la poziţia nr. 35.01
35.03

Peptone şi derivatii acestora; alte substanţe proteice şi
derivatii acestora, nedenumite şi neincluse în altă parte;
pulbere de piele
35.04

Piei brute de bovine sau de cabaline (proaspete, sarate, uscate,
cenusarite, piclate sau altfel conservate dar netabacite, neper-
gamentate sau altfel preparate), chiar depilate sau despicate
(spaltuite)
41.01

Piei brute de ovine (proaspete, sarate, uscate, cenusarite,
piclate sau altfel conservate dar netabacite, nepergamentate
nici altfel preparate), chiar depilate sau despicate (spaltuite)
altele decât cele excluse prin Nota 1c) a acestui Capitol
41.02

Alte piei brute (proaspete sau sarate, uscate, cenusarite,
piclate sau altfel conservate dar netabacite, nepergamentate
nici altfel preparate), chiar depilate sau despicate (spaltuite),
altele decât cele excluse prin Nota 1b) sau 1c) a acestui Capitol
41.03

Alte articole din piele naturala sau reconstituita (os de mestecat
reconstituit pentru caine)
42.05.00.00

Blanuri brute (inclusiv capete, cozi, labe şi alte părţi utiliza-
bile în blanarie) altele decât pieile brute de la poziţia nr.
41.01, 41.02 sau 41.03
43.01

Lana bruta, necardata, nepieptanata 51.01
Fire brute de par fin sau grosier, necardat şi nepieptanat 51.02
Piei şi alte părţi ale pasarilor acoperite cu penele sau puful
lor, pene, părţi de pene, puf şi articole din aceste materiale,
(altele decât produsele de la poziţia nr. 05.05 şi decât tijele
penelor, prelucrate)
67.01

Fildes, os, carapace de broasca testoasa, coarne de animale,
corali, sidef şi alte materiale de origine animala pregătite
pentru fasonat (sculptat), prelucrate şi articole din aceste
materiale (inclusiv produsele obţinute prin turnare)
96.01

Colecţii şi specimene pentru colecţii zoologice, şi de anatomie
de mamifere sau de păsări
97.05

–––––-(*) Sunt supuse controalelor veterinare numai acele produse care conţin produse de origine animala.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x