ORDIN nr. 276/24/132/2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII Nr. 276 din 31 martie 2011AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR Nr. 24 din 4 mai 2011MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE Nr. 132 din 1 iunie 2011
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 10 iunie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 0
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 0
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 725 21/07/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 144 23/02/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 4
ActulREFERIRE LAOUG (R) 97 21/06/2001 ART. 13
ActulMODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002
ART. 1REFERIRE LAORDIN 1069 19/06/2007
ART. 1REFERIRE LANORMA 19/06/2007
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 0
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 0
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Referatul de aprobare al Direcției sănătate publică și control în sănătate publică nr. Cs.A. 2.898/2011 din cadrul Ministerului Sănătății,având în vedere art. 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producției, circulației și comercializării alimentelor, republicată,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a unităților din subordinea acesteia, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările și completările ulterioare,ministrul sănătății, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale emit următorul ordin: + 
Articolul INormele privind aditivii alimentari destinați utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și familiei și al ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 și 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:1.La anexa X „Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX”, rubrica „Preparate din carne tocată proaspătă preambalate” se modifică și va avea următorul cuprins:

Preparate preambalate din carne proaspătă tocată E 261 Acetat de potasiu E 262i Acetat de sodiu E 262ii Diacetat de sodiu E 300 Acid ascorbic E 301 Ascorbat de sodiu E 302 Ascorbat de calciu E 325 Lactat de sodiu E 326 Lactat de potasiu E 330 Acid citric E 331 Citrați de sodiu E 332 Citrați de potasiu E 333 Citrați de calciu quantum satis

2.La anexa X, după rubrica „Unt de smântână acidă” se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:

Produse fermentate cu fermenți vii, pe bază de smântână, nearomatizate și produse de substituție cu un conținut de grăsime mai mic de 20% E 406 Agar E 407 Caragenan E 410 Gumă din semințe de carruba E 412 Gumă de guar E 415 Gumă de xantan E 440 Pectine E 460 Celuloză E 466 Carboximetilceluloză E 471 Mono- și digliceride ale acizilor grași E 1404 Amidon oxidat E 1410 Fosfat de amidon E 1412 Fosfat de diamidon E 1413 Fosfat de diamidon fosfatat E 1414 Fosfat de diamidon acetilat E 1420 Amidon acetilat E 1422 Adipat de diamidon acetilat E 1440 Hidroxil propil amidon E 1442 Fosfat hidroxil propil diamidon E 1450 Succinat de octenil sodiu amidon E 1451 Amidon acetilat oxidat quantum satis

3.La anexa XI „Lista cu conservanții și antioxidanții autorizați condiționat”, la partea A „Sorbați, benzoați și p-hidroxibenzoați”, la tabelul al doilea se introduc patru noi rubrici, cu următorul cuprins:

Produse similare cu produse din pește pe bază de alge marine 1.000 500
Bere la butoi care conține zahăr fermentabil adăugat și/sau sucuri sau concentrate din fructe adăugate peste 0,5% 200 200 400
Citrice proaspete nedecojite (numai tratament de suprafață) 20
Suplimente alimentare definite conform Directivei 2002/46/CE, furnizate sub formă uscată, conținând preparate de vitamina A și de combinații de vitamina A și D 1.000 în produsul gata de consum

4.La anexa XI, la partea B „Anhidride sulfuroase și sulfiți” se introduc două noi rubrici, cu următorul cuprins:

Afine (numai Vaccinium corymbosum) 10
Scorțișoară (numai Cinnamomum ceylanicum) 150

5.La anexa XI, la partea C „Alți conservanți”, punctele E 234 și E 242 se modifică și vor avea următorul cuprins:

E 234 Nizină*) Budincă din griș și tapioca și produse similare 3 mg/kg
Brânză maturată și brânză topită 12,5 mg/kg
Clotted cream 10 mg/kg
Mascarpone 10 mg/kg
Ouă lichide pasteurizate (albuș, gălbenuș sau ou întreg) 6,25 mg/l

*) Această substanță poate fi prezentă în anumite brânzeturi, ca urmare a procesului de fermentare."

E 242 Dicarbonat de dimetil Băuturi aromatizate nealcoolice Vin fără alcool Concentrat lichid de ceai 250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile
Cidru de mere, cidru de pere și vinuri din fructe Vin cu conținut redus de alcool Băuturi pe bază de vin și produse care fac obiectul Regulamentului (CEE) nr. 1.601/91 250 mg/l de cantitate de încorporare, reziduuri nedetectabile

6.La anexa XI, la partea D „Alți antioxidanți”, după punctul E 316 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:

E 392 Extracte de rozmarin Uleiuri vegetale (cu excepția uleiurilor virgine și a uleiurilor de măsline) și grăsimi vegetale în care conținutul de acizi grași polinesaturați este peste 15% g/g din totalul acizilor grași, pentru o utilizare în produsele alimentare netratate termic 30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic) Raportat la grăsime
Uleiuri de pește și ulei de alge 50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic) Raportat la grăsime
Untură de porc, grăsimi de vită, pasăre, oaie și porc Grăsimi și uleiuri pentru fabricarea profesională a produselor alimentare tratate termic Ulei și grăsime pentru prăjire, cu excepția uleiului de măsline și a celui din tescovină de măsline Gustări (pe bază de cereale, cartofi sau amidon)
Sosuri 100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic) Raportat la grăsime
Produse fine de panificație 200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic) Raportat la grăsime
Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare 400 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic)
Cartofi deshidratați Produse din ouă Gumă de mestecat 200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic)
Lapte praf pentru distribuitoare automate Mirodenii și condimente Nuci procesate 200 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic) Raportat la grăsime
Supe și supe clare deshidratate 50 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic)
Carne deshidratată 150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic)
Produse pe bază de carne și pește, cu excepția cărnii deshidratate și a cârnaților uscați 150 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic) Exprimat raportat la grăsime
Cârnați uscați 100 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic)
Arome 1.000 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic)
Lapte pudră pentru fabricarea înghețatei 30 mg/kg (exprimat ca sumă de carnosol și acid carnosic)

7.La anexa XII „Lista cu alți aditivi autorizați”, în coloanele 3 și 4 ale punctelor E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 și E 452, după rubrica „Băuturi din proteine vegetale” se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:

Băuturi care conțin proteine din zer destinate sportivilor 4 g/kg

8.La anexa XII, înainte de punctele E 432, E433, E 434, E 435 și E 436 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:

E 427 Guma cassia Înghețate Produse pe bază de lapte fermentat, cu excepția produselor fermentate cu fermenți vii, nearomatizate, pe bază de lapte Deserturi pe bază de produse lactate și produse similare Umpluturi, învelișuri și glazuri pentru produse fine de panificație și pentru deserturi Brânză topită Sosuri și sosuri pentru salate Supe și supe clare deshidratate 2.500 mg/kg
Produse din carne tratate termic 1.500 mg/kg

9.La anexa XII, coloanele 3 și 4 ale punctelor E 901, E 902 și E 904, se introduc următoarele rubrici:

– Vafe pentru înghețată preambalate (numai pentru E 901) quantum satis
Arome în băuturile aromatizate nealcoolice (numai pentru E 901) 0,2 g/kg în băuturile aromatizate

10.La anexa XII, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:

E 961 Neotam Ape aromatizate cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr Băuturi pe bază de lapte și produse derivate sau pe bază de sucuri de fructe, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr "Snacks (gustări)": gustări sărate și uscate, din amidon sau din nuci și alune glazurate, preambalate și având diferite arome Produse de cofetărie pe bază de amidon, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr Dropsuri pentru împrospătarea respirației, fără adaos de zahăr Pastile puternic aromatizate pentru gât, fără adaos de zahăr Gumă de mestecat cu adaos de zahăr Gemuri, jeleuri și marmelade cu valoare energetică redusă Sosuri Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă lichidă Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă solidă Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.069/2007, pe bază de vitamine și/sau elemente minerale, furnizate sub formă de sirop sau nemasticabile 2 mg/l ca potențiator de aromă 2 mg/l ca potențiator de aromă 2 mg/kg ca potențiator de aromă 3 mg/kg ca potențiator de aromă 3 mg/kg ca potențiator de aromă 3 mg/kg ca potențiator de aromă 3 mg/kg ca potențiator de aromă 2 mg/kg ca potențiator de aromă 2 mg/kg ca potențiator de aromă 2 mg/kg ca potențiator de aromă 2 mg/kg ca potențiator de aromă

11.La anexa XII, după punctul E 1202 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:

E 1203 Alcool polivinilic Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule și tablete 18 g/kg

12.La anexa XII, punctul E 1505 se modifică și va avea următorul cuprins:

E 1505 Citrat de trietil Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule și tablete Albuș de ou deshidratat 3,5 g/kg quantum satis

13.La anexa XII, după punctul E 1452 se introduce un nou punct, punctul E 1521, cu următorul cuprins:E 1521

E 1521 Polietilen glicol Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.069/2007, sub formă de capsule și tablete 10 g/kg

14.În anexa XIII „Lista cu substanțele suport și solvenții purtători autorizați”, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică și va avea următorul cuprins:

E 1521 Polietilen glicol Îndulcitori

15.La anexa XIV „Lista cu aditivii alimentari autorizați în alimentele pentru sugari și copii de vârstă mică”, partea a 3-a „Lista cu aditivii alimentari autorizați în alimentele pe bază de cereale prelucrate și alimente pentru sugari și copii de vârstă mică”, după punctul E 526 se introduce un nou punct, punctul E 920, cu următorul cuprins:E 920

E 920 L-cisteină Biscuiți pentru sugari și copii de vârstă mică 1 g/kg

16.La anexa XVI „Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori”, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:

Sinonime Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-f2α-aspartil]-L-fenilalanineiEster metilic al N(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil-L-fenilalaninei
Definiție Neotam este fabricat prin reacția dintre aspartam și 3,3, -dimetilbutiraldehidă în metanol, sub presiune de hidrogen,în prezența unui catalizator paladiu/carbon.Este izolat și purificat prin filtrare, eventual în prezența pământuluide diatomee. După îndepărtarea solventului prin distilare, neotameste spălat cu apă, izolat prin centrifugare și, în final, uscat în vid
Nr. CAS 165450-17-9
Denumire chimică Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-f2α-aspartil]-L-fenilalaninei
Formulă chimică C(20)H(30)N(2)O(5)
Masă moleculară 378,47
Descriere Pulbere albă spre alburie
CompozițieIdentificare Nu mai puțin de 97% raportat la substanța uscată
SolubilitatePuritate 4,75% (g/g) la 60°C în apă, solubilă în etanol și acetat de etil
Conținut de apă Nu mai mult de 5% (Karl Fischer, mărimea probei 25 ± 5 mg)
pH 5,0-7,0 (0,5% soluție apoasă)
Interval de topire 81°C-84°C
N-[(3,3-dimetilbutil)-L-f2α-aspartil]-L-fenilalanină Nu mai mult de 1,5%
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

17.La anexa XVII „Criterii specifice de puritate pentru alți aditivi alimentari”, punctul E 290, subrubrica „Conținut de ulei” se modifică și va avea următorul cuprins:

Conținut de ulei Nu mai mult de 5 mg/kg

18.La anexa XVII, după punctul E 385 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:

SPECIFICAȚII GENERALE
Sinonim Extract de frunze de rozmarin (antioxidant)
Definiție Extractele de rozmarin conțin mai multe componente, despre care s-a demonstrat că posedă funcții antioxidante. Aceste componente aparțin în principal claselor de acizi fenolici, flavonoide, diterpenoizi.Pe lângă componentele antioxidante, extractele pot conține,de asemenea, triterpeni și materii extractabile cu solvent organic definite în specificația următoare
IESCE 283-291-9
Denumire chimică Extract de rozmarin (Rosmarinus officinalis)
Descriere Antioxidantul din extract de frunze de rozmarin este obținut prin extracția frunzelor de Rosmarinus officinalis prin intermediul unui sistem de solvenți autorizat pentru alimente. Extractele pot fi apoi dezodorizate și decolorate. Extractele pot fi standardizate
Identificare
Compuși antioxidanți de referință:diterpeni fenolici Acid carnosic [C(20)H(28)O(4)] și carnosol [C(20)H(26)O(4)(care conținnu mai puțin de 90% din totalul de diterpeni fenolici)
Materii volatile de referință Borneol, acetat de bornil, camfor, 1,8-cineol, verbenonă
Densitate > 0,25 g/ml
Solubilitate Insolubil în apă
Puritate
Pierderi prin deshidratare <5%
Arsenic Nu mai mult de 3 mg/kg
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg
1. Extracte de rozmarin obținute din frunze de rozmarin uscate prin extracție cu acetonă
Descriere Extractele de rozmarin sunt obținute din frunze de rozmarin uscate prin extracție cu acetonă, filtrare, purificare și evaporare a solventului urmată de uscare și sitare, pentru a obține o pulbere fină sau un lichid
Identificare
Conținut de compuși antioxidanți de referință ≥ 10% m/m, exprimat ca total de acid carnosic și carnosol
Raport antioxidant/materii volatile (Total % m/m de acid carnosic și carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referință)*)(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie de masă, «CG-SM»)
Solvenți reziduali Acetonă: nu mai mult de 500 mg/kg
2. Extracte de rozmarin preparate prin extracția frunzelor de rozmarin uscate cu ajutorul dioxidului de carbon supercriticExtracte de rozmarin obținute din frunze de rozmarin uscate extrase cu ajutorul dioxidului de carbon supercritic cu o cantitate mică de etanol ca solvent
Identificare
Conținut de compuși antioxidanți de referință ≥ 13% m/m, exprimat ca total de acid carnosic și carnosol
Raport antioxidant/materii volatile (Total % m/m de acid carnosic și carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referință)*)(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie de masă, «CG-SM»)
Solvenți reziduali Etanol: nu mai mult de 2%
3. Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarinExtracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ și/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanțe suport adecvate și autorizate sau uscate prin pulverizare
Identificare
Conținut de compuși antioxidanți de referință ≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic și carnosol
Raport antioxidant/materii volatile (Total % m/m de acid carnosic și carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referință)*)(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extras, măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie de masă, «CG-SM»)
Solvenți reziduali Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg
4. Extracte de rozmarin decolorate și dezodorizate, obținute printr-o extracție în două faze, utilizând hexan și etanolExtracte de rozmarin care sunt preparate dintr-un extract etanolic dezodorizat de rozmarin supus unei extracții cu hexan. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ și/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanțe suport adecvate și autorizate sau uscate prin pulverizare
Identificare
Conținut de compuși antioxidanți de referință ≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic și carnosol
Raport antioxidant/materii volatile Total % m/m de acid carnosic și carnosol) ≥ 15 (% m/m de materii volatile de referință)*)(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract, măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie de masă, «CG-SM»)
Solvenți reziduali Hexan: nu mai mult de 25 mg/kgEtanol: nu mai mult de 500 mg/kg

19.La anexa XVII, punctul E 426 se modifică și va avea următorul cuprins:a)Rubricile "Definiție” și „Descriere” se modifică și vor avea următorul cuprins:

Definiție Hemiceluloza de soia este o polizaharidă rafinată solubilă în apă obținută din fibră de soia din specii naturale prin extracție în apă caldă.Nu se folosește niciun precipitant organic în afară de etanol
Descriere Pulbere fluidă albă sau alb-gălbuie

b)La rubrica "Puritate" se introduce o nouă subrubrică, subrubrica „Etanol”, cu următorul cuprins:

Etanol nu mai mult de 2%

20.La anexa XVII, după punctul E 426 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:E 427 GUMĂ CASSIA

Sinonime
Definiție Guma cassia este endospermul măcinat și purificat al semințelor de Cassia tora și Cassia obtusifoli (Leguminosae), conținând mai puțin de 0,05 % de Cassia occidentalis. Ea constă în principal în polizaharide cu masă moleculară mare, compuse în principal dintr-un lanț liniar de unități de 1,4-f2â-D-manopiranoză legate cu unități de 1,6-f2α-D-galactopiranoză.Raportul manoză/galactoză este de aproximativ 5:1În cursul fabricării, semințele sunt decorticate și degerminate prin tratament termic mecanic, urmat de măcinarea și sitarea endospermului.Endospermul măcinat este purificat suplimentar prin extracție cu izopropanol
Compoziție Nu mai puțin de 75% de galactomanan
Descriere Pulbere inodoră, de culoare galben pal până la alb-gălbui
Identificare
Solubilitate Insolubilă în etanol. Se dispersează bine în apă rece formând o soluție coloidală
Formare de gel cu borat La dispersia apoasă a probei se adaugă suficientă soluție de testare de borat de sodiu (ST) pentru a ridica pH-ul la o valoare mai mare de 9; se formează un gel.
Formare de gel cu gumă de xantan Se cântăresc 1,5 g de probă și 1,5 g de gumă de xantan și se amestecă.Se adaugă acest amestec, amestecând rapid, în 300 ml de apă la 80°C într-un pahar Berzelius de 400 ml. Se amestecă până când amestecul este dizolvat și se amestecă în continuare încă 30 de minute după dizolvare (se menține temperature peste 60°C în cursul procesului de amestecare).Amestecarea se oprește și amestecul se lasă să se răcească la temperatura camerei cel puțin două ore.Se formează un gel ferm, viscoelastic, după ce temperature scade sub 40°C, însă niciun gel nu se formează într-o soluție de control 1% conținând numai gumă cassia sau gumă de xantan, preparată într-un mod similar.
Vâscozitate Mai mică de 500 mPa.s (25 °C, 2h, soluție 1%) corespunzând unei mase molecular medii de 200 000-300 000 D
Puritate
Materie insolubilă în acid Nu mai mult de 2%
pH 5,5-8 (soluție apoasă 1%)
Materie grasă brută Nu mai mult de 1%
Proteine Nu mai mult de 7%
Cenușă totală Nu mai mult de 1,2%
Pierdere prin uscare Nu mai mult de 12% (5 h, 105°C)
Antrachinone totale Nu mai mult de 0,5 mg/kg (limită de detecție)
Solvenți reziduali Nu mai mult de 750 mg/kg de alcool izopropil
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg
Criterii microbiologice
Număr total de germeni Nu mai mult de 5.000 unități formatoare de colonii per gram
Drojdii și mucegaiuri Nu mai mult de 100 unități formatoare de colonii per gram
Salmonella spp. Absentă în 25 g
E. Coli Absentă în 1 g

21.La anexa XVII, punctul E463, subrubrica „Compoziție” se modifică și va avea următorul cuprins:Compoziție │Conține cel mult 80,5% grupări de │hidroxipropoxil [-OCH(2)CHOHCH(3)] │echivalentul a cel mult 4,6 grupări │de hidroxipropil per unitatea de│anhidroglucoză raportat la substanța │anhidră22.La anexa XVII, punctul „E 949 Hidrogen”, la rubrica „Puritate”, subrubrica „Azot” se modifică și va avea următorul cuprins:Azot │Nu mai mult de 0,07% v/v23.La anexa XVII, după punctul E 1201 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:E 1203 ALCOOL POLIVINILIC

Sinonime Polimer de alcool polivinilic, PVOH
Definiție Alcoolul polivinilic este o rășină sintetică preparată prin polimerizarea acetatului de vinil, urmată de hidroliza parțială a esterului în prezența unui catalizator alcalin. Caracteristicile fizice ale produsului depind de gradul de polimerizare și de gradul de hidroliză
Denumire chimică Homopolimer de etenol
Formulă chimică [C(2)H(3)OR](n), unde R = H sau COCH(3)
Descriere Pulbere granulară albă sau de culoare crem, inodoră, insipidăși translucidă
Identificare
Solubilitate Solubilă în apă; puțin solubilă în etanol
Reacția de precipitare Se dizolvă 0,25 g de probă în 5 ml de apă, se încălzește și se lasă soluția să se răcească la temperatura camerei. Prin adăugarea de 10 ml de etanol la această soluție, se obține un precipitat alb, tulbure sau floculant
Reacția de culoare Se dizolvă 0,01 g de probă în 100 ml de apă, se încălzește și se lasă soluția să se răcească la temperatura camerei. Apare o culoare albastră, dacă se adaugă (la 5 ml de soluție) o picătură de soluție de testare de iod (ST) și câteva picături de soluție de acid boric.Se dizolvă 0,5 g de probă în 10 ml de apă, se încălzește și se lasă soluția să se răcească la temperatura camerei. Apare o culoare roșu închis după adăugarea unei picături de soluție de testare de iod la 5 ml de soluție.
Vâscozitate Între 4,8 și 5,8 mPa.s (4% soluție la 20°C) corespunzând uneimase moleculare medii de 26.000-30.000 D
Puritate
Materie insolubilă în apă Nu mai mult de 0,1%
Indice de ester Între 125 și 153 mg KOH/g
Grad de hidroliză Între 86,5 și 89%
Indice de aciditate Nu mai mult de 3
Solvenți reziduali Nu mai mult de 1% metanol, 1% acetat de metal
pH Între 5 și 6,5 (4% soluție)
Pierdere prin uscare Nu mai mult de 5% (105°C, 3H)
Reziduu în urma arderii Nu mai mult de 1%
Plumb Nu mai mult de 2 mg/kg

24.La anexa XVII, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică și va avea următorul cuprins:E 1521 POLIETILEN GLICOLI

Sinonime PEG, macrogol, oxid de polietilenă
Definiție Polimeri de adiție ai oxidului de etilenă și ai apei desemnați de obicei printr-un număr corespunzând aproximativ masei molecular
Denumire chimică alfa-Hidro-omega-hidroxipoli (oxi-1,2-etandiol)
Formulă chimică HOCH(2)-[CH(2)-O-CH(2)](n)-CH(2)OH
Masă moleculară medie Între 380 și 9.000 D
Compoziție PEG 400: nu mai puțin de 95% și nu mai mult de 105%PEG 3000: nu mai puțin de 90% și nu mai mult de 110%PEG 3350: nu mai puțin de 90% și nu mai mult de 110%PEG 4000: nu mai puțin de 90% și nu mai mult de 110%PEG 6000: nu mai puțin de 90% și nu mai mult de 110%PEG 8000: nu mai puțin de 87,5% și nu mai mult de 112,5%
Descriere PEG 400 este un lichid higroscopic limpede, vâscos, incolor sau aproape incolorPEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 și PEG 8000 suntsolide albe sau aproape albe cu un aspect de ceară sau de parafină
Identificare
Punct de topire PEG 400: 4-8°CPEG 3000: 50-56°CPEG 3350: 53-57°CPEG 4000: 53-59°CPEG 6000: 55-61°CPEG 8000: 55-62°C
Vâscozitate PEG 400: între 105 și 130 mPa.s la 20°CPEG 3000: între 75 și 100 mPa.s la 20°CPEG 3350: între 83 și 120 mPa.s la 20°CPEG 4000: între 110 și 170 mPa.s la 20°CPEG 6000: între 200 și 270 mPa.s la 20°CPEG 8000: între 260 și 510 mPa.s la 20°CPentru polietilen-glicolii care au o masă moleculară medie mai mare de 400, vâscozitatea este determinată pe baza unei soluții 50% m/m din substanța candidată în apă
Solubilitate PEG 400 se poate amesteca cu apa, este foarte solubil în acetonă, în alcool și în clorura de metilen, practice insolubil în uleiuri grase și uleiuri mineralePEG 3000 și PEG 3350: foarte solubile în apă și în clorură de metilen, foarte puțin solubile în alcool, practice insolubile în uleiuri grase și în uleiuri mineralePEG 4000, PEG 6000 și PEG 8000: foarte solubile în apă și în clorură de metilen, practic insolubile în alcool, în uleiuri grase și în uleiuri minerale
Puritate
Aciditate sau alcalinitate Se dizolvă 5 g în 50 ml de apă lipsită de dioxid de carbon și se adaugă 0,15 ml de soluție de albastru de bromotimol. Soluția este galbenă sau verde. Nu mai mult de 0,1 ml de hidroxid de sodiu 0,1 M este necesar pentru a schimba culoarea indicatorului în albastru
Indice de hidroxil PEG 400: 264-300PEG 3000: 34-42PEG 3350: 30-38PEG 4000: 25-32PEG 6000: 16-22PEG 8000: 12-16
Cenușă sulfatată Nu mai mult de 0,2%
1,4-Dioxan Nu mai mult de 10 mg/kg
Oxid de etilenă Nu mai mult de 0,2 mg/kg
Etilen glicol și dietilen glicol Nu mai mult de 0,25% m/m în total, individual sau în combinație
Plumb Nu mai mult de 1 mg/kg

 + 
Articolul IIPrezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/69/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 279 din 23 octombrie 2010, ale Directivei 2010/37/UE a Comisiei din 17 iunie 2010 de modificare a Directivei 2008/60/CE de stabilire a criteriilor specifice de puritate pentru îndulcitori, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 152 din 18 iunie 2010 și ale Directivei 2010/67/UE a Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a Directivei 2008/84/CE de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alții decât coloranții și îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 277 din 21 octombrie 2010. + 
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sănătății,
Cseke Attila
p. Președintele Autorității Naționale
Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor,
Corneliu Ceică
Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale,
Valeriu Tabără
––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x