ORDIN nr. 27 din 18 februarie 2014

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 02/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 135 din 25 februarie 2014
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 695 19/12/2008 ART. 1
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 695 19/12/2008 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 695 19/12/2008
ART. 1MODIFICA PEORDIN 695 19/12/2008 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEREGULAMENT 19/12/2008 CAP. 5
ART. 1MODIFICA PEREGULAMENT 19/12/2008 ANEXA 1
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 695 19/12/2008 ANEXA 1
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 15 14/02/2008
ActulREFERIRE LAOUG 30 25/04/2007 ART. 7
ActulREFERIRE LALEGE 95 14/04/2006 ART. 114
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 695 19/12/2008 ART. 1
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 695 19/12/2008 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 695 19/12/2008
ART. 1MODIFICA PEORDIN 695 19/12/2008 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEREGULAMENT 19/12/2008 CAP. 5
ART. 1MODIFICA PEREGULAMENT 19/12/2008 ANEXA 1
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 695 19/12/2008 ANEXA 1
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative nr. 695/2008 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformei personalului medical, paramedical şi civil din cadrul serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, a normelor privind echiparea acestor categorii de personal, precum şi a regulilor pentru aplicarea acestora



Având în vedere prevederile art. 114 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,ţinând cont de faptul că în acordarea gradelor profesionale este nevoie de respectarea atât a unor criterii care să reflecte nivelul de pregătire profesională, cât şi experienţa în serviciu,în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,viceprim-ministrul, ministrul interimar al afacerilor interne, emite următorul ordin: + 
Articolul IOrdinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 695/2008 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformei personalului medical, paramedical şi civil din cadrul serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, a normelor privind echiparea acestor categorii de personal, precum şi a regulilor pentru aplicarea acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 35 din 19 ianuarie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:1. Titlul ordinului se modifică şi va avea următorul cuprins:"ORDINprivind uniforma şi gradele profesionale ale personalului medical, paramedical şi civil din cadrul serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare"2. După articolul 1 se introduce un nou articol, articolul 1^1, având următorul cuprins:"Art. 1^1. – Se aprobă Regulamentul privind acordarea gradelor profesionale şi stabilirea condiţiilor minime şi a stagiului minim necesare avansării/înaintării în gradul următor a personalului medical şi paramedical din cadrul serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, prevăzut în anexa nr. 1^1, care face parte integrantă din prezentul ordin."3. În anexa nr. 1 – Regulament pentru compunerea şi portul uniformei personalului medical, paramedical şi civil din cadrul serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare, la partea a II-a, capitolul V, litera B, punctul 1 "Însemn de grad profesional pentru medici", liniuţa a şasea se modifică şi va avea următorul cuprins:"- pentru medicul şef serviciu gradul I sau locţiitor medic şef serviciu gradul II sau III: sub caduceul metalic montat pe manşon se realizează prin brodare cu fir de viscoză alb un romb;"4. În anexa la regulamentul prevăzut în anexa nr. 1, textul celei de a şasea imagini se modifică şi va avea următorul cuprins:"MEDIC ŞEF SERVICIU GRADUL I SAU LOCŢIITOR MEDIC ŞEF SERVICIU GRADUL II SAU III"5. După anexa nr. 1 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 1^1, denumită "Regulamentul privind acordarea gradelor profesionale şi stabilirea condiţiilor minime şi a stagiului minim necesare avansării/înaintării în gradul următor a personalului medical şi paramedical din cadrul serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare", având cuprinsul prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul II(1) În termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, conducerile medicale ale serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), la nivel regional şi judeţean, precum şi conducerile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă întocmesc un dosar care să reflecte îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea gradelor profesionale.(2) Dosarul se înaintează la Direcţia generală pentru monitorizarea, controlul operaţional şi inspecţia activităţii serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU din cadrul Departamentului pentru situaţii de urgenţă.
 + 
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Viceprim-ministru, ministrulinterimar al afacerilor interne,Gabriel OpreaBucureşti, 18 februarie 2014.Nr. 27.
 + 
Anexa ––(Anexa nr. 1^1 la Ordinul nr. 695/2008)–––––––––––––REGULAMENTprivind acordarea gradelor profesionale şi stabilireacondiţiilor minime şi a stagiului minim necesareavansării/înaintării în gradul următor a personaluluimedical şi paramedical din cadrulserviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare + 
Articolul 1(1) Acordarea gradelor profesionale se face prin dispoziţie a secretarului de stat, şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă, la propunerea unei comisii de evaluare, constituită la nivelul acestui departament.(2) Comisia de evaluare se numeşte prin dispoziţie a secretarului de stat, şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă şi are următoarea componenţă:a) 2 medici din cadrul conducerii a două regiuni;b) un asistent din cadrul conducerii unei regiuni;c) un reprezentant al Ministerului Sănătăţii;d) 2 ofiţeri aparţinând structurilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din două regiuni diferite.(3) Preşedintele comisiei de evaluare se desemnează din rândul membrilor. Prin excepţie, în cazul stabilirii gradelor profesionale ale personalului cu funcţii de conducere la nivel regiunilor SMURD, în compunerea comisiei de evaluare intră şi directorul general al Direcţiei generale pentru monitorizarea, controlul operaţional şi inspecţia activităţii serviciilor de ambulanţă şi UPU/CPU, care are calitatea de preşedinte.(4) Comisia de evaluare se întruneşte cel puţin o dată pe semestru.
 + 
Articolul 2(1) Personalului medical şi paramedical din cadrul SMURD i se acordă gradul profesional următor dacă:a) îndeplineşte condiţiile minime de acordare a gradelor profesionale şi a împlinit stagiul minim, conform art. 4;b) a fost apreciat cel puţin cu calificativul "BINE"/"BUN", pe întreaga perioadă a stagiului minim în grad, sau, dacă a fost depăşită perioada stagiului minim, şi în anul premergător înaintării în grad.(2) Anii în care s-au acordat calificative inferioare calificativului "BINE"/"BUN" nu se socotesc la calculul stagiului minim în grad.
 + 
Articolul 3Însemnele gradelor profesionale ale personalului paramedical din cadrul SMURD se vor aplica/se vor purta pe piept, în partea stângă.
 + 
Articolul 4Condiţiile minime de acordare a gradelor profesionale personalului medical şi paramedical din cadrul SMURD şi stagiul minim până la gradul următor sunt după cum urmează:

*Font 8*
 
Denumirea gradului Condiţiile minime de acordare Stagiu minim în grad
Gradele profesionale ale medicilor care activează în cadrul SMURD
Medic debutant

– Medic rezident în specialitatea medicina de
urgenţă
– Medic rezident în specialitatea ATI
– Medic cu atestat în medicina de urgenţă şi cu
activitate de bază în cadrul unei unităţi de
primiri urgenţe
– Medic stagiar sau aflat în practică temporară în
cadrul SMURD
12 luni

Medic şef echipaj

– Medic rezident anul III în specialitatea medicina
de urgenţă
– Medic rezident anul III în specialitatea ATI
– Minimum 100 de intervenţii în calitate de
coordonator al unui echipaj SMURD
– Participarea la cel puţin 5 intervenţii care au
necesitat proceduri de descarcerare
– Efectuarea a cel puţin 5 intubaţii în prespital
sub supraveghere
– Cel puţin 50 de gărzi/ture în cadrul unei unităţi
de primiri urgenţe
– Absolvirea unei evaluări teoretice şi practice în
domeniul asistenţei medicale de urgenţă
3 ani

Medic şef gardă

– Medic specialist medicină de urgenţă
– Medic specialist ATI
– Participarea la cel puţin 200 de intervenţii în
prespital
– Intervenţia la cel puţin 20 de accidente rutiere
– Absolvirea unei evaluări teoretice şi practice în
domeniul asistenţei medicale de urgenţă
prespitalicească
4 ani

Medic şef intervenţie
gr. I

– Medic primar medicină de urgenţă
– Medic primar ATI
– Medic specialist medicină de urgenţă cu vechime
de cel puţin 5 ani
– Medic specialist ATI cu vechime de cel puţin
5 ani
– Absolvirea unui curs în managementul
intervenţiilor la dezastre/medicină de dezastre
este obligatorie pentru obţinerea acestui grad
– Participarea la cel puţin 500 de intervenţii în
prespital
– Intervenţia la cel puţin 50 de accidente rutiere
– Participarea la cel puţin două exerciţii comune
cu forţele IGSU, care să includă un scenariu cu
multiple victime, cu rol de comandă medicală în
cadrul exerciţiului
5 ani

Medic şef intervenţie
gr. II

– Participarea la cel puţin 800 de intervenţii în
prespital
– Intervenţia la cel puţin 80 de accidente rutiere
– Participarea la cel puţin 5 exerciţii comune cu
forţele IGSU, care să includă un scenariu cu
multiple victime, cu rol de comandă medicală în
cadrul exerciţiului

Gradele profesionale ale medicilor cu funcţii de conducere care
activează în cadrul SMURD la nivel judeţean
Medic şef serviciu gr. I
sau Locţiitor medic şef
serviciu gr. II sau III

– Funcţie de medic-şef sau locţiitor medic-şef în
cadrul SMURD la nivel judeţean sau al municipiului
Bucureşti
– Experienţă minimă echivalentă cu cea a unui
medic-şef gardă
3 ani în calitatea de
coordonator al unui
serviciu judeţean sau al
municipiului Bucureşti

Medic şef serviciu gr. II

– Funcţie de medic-şef în cadrul SMURD la nivel
judeţean sau al municipiului Bucureşti
– Experienţă minimă echivalentă cu cea a unui
medic-şef intervenţie gr. I
5 ani în calitate de
coordonator al unui
serviciu judeţean

Medic şef serviciu
gr. III

– Funcţie de medic-şef în cadrul SMURD la nivel
judeţean sau al municipiului Bucureşti
– Experienţă minimă echivalentă cu cea a unui
medic-şef intervenţie gr. II

Gradele profesionale ale medicilor cu funcţii de conducere care activează
în cadrul SMURD la nivel regional
Medic comandant regional
gr. I

– Funcţie de medic comandant la nivelul unei
regiuni
– Experienţă minimă echivalentă cu cea a unui
medic-şef intervenţie gr. I
– Activitate în cadrul SMURD de cel puţin 3 ani
4 ani la comanda
medicală regională

Medic comandant regional
gr. II

– Funcţie de medic comandant la nivelul unei
regiuni
– Experienţă minimă echivalentă cu cea a unui
medic-şef intervenţie gr. II
– Activitate în cadrul SMURD de cel puţin 5 ani
4 ani

Medic comandant regional
gr. III

– Funcţie de medic comandant la nivelul unei
regiuni
– Experienţa minimă echivalentă cu cea a unui
medic-şef intervenţie gr. II
– Activitate în cadrul SMURD de cel puţin 15 ani

Gradele profesionale ale asistenţilor medicali care activează în cadrul SMURD
Asistent medical debutant

– Asistent medical
– Absolvent al unui curs de resuscitare
cardiopulmonară
– Absolvent al unui curs în asistenţa medicală de
urgenţă pentru cazurile de traumă care include şi
principiile de intervenţie la accidentele rutiere
şi descarcerarea
6 luni

Asistent medical gr. I

– Cel puţin 100 de intervenţii sub supraveghere în
prespital
– Curs în managementul căilor respiratorii folosind
adjuvanţii căilor respiratorii, cu excepţia
intubaţiei
– Absolvirea unui examen cu tematica prestabilită
în domeniul asistenţei medicale de urgenţă
2 ani

Asistent medical gr. II

– 200 de intervenţii din care cel puţin 20 la
accidente rutiere
– Absolvirea a cel puţin un modul complementar de
curs în domeniul asistenţei medicale de urgenţă
– Absolvirea unor cursuri despre resuscitarea
cardiopulmonară avansată şi asistenţa medicală de
urgenţă în traumă
– Absolvirea unui examen scris şi practic de
evaluare
4 ani

Asistent medical gr. III

– 500 de intervenţii
– Absolvirea a cel puţin două cursuri complementare
în domeniul primului ajutor calificat, prin care să
dobândească noi competenţe
– Absolvirea unui test scris şi practic de evaluare
4 ani

Asistent medical gr. IV

– 700 de intervenţii
– Curs de instructor absolvit
– Curs în managementul accidentelor cu multiple
victime absolvit
– Evaluare practică

Gradele profesionale ale asistenţilor medicali care activează în cadrul SMURD
Asistent medical şef la
nivel judeţean sau al
municipiului Bucureşti
– Asistent medical cu rol în coordonarea SMURD la
nivel judeţean
– Experienţa dobândită ca asistent medical gr. II

Asistent medical şef la
nivel judeţean sau al
municipiului Bucureşti
cu atribuţii pe plan
regional
– Asistent medical cu rol în coordonarea SMURD la
nivel judeţean
– Experienţa dobândită ca asistent medical gr. III

Gradele profesionale ale asistenţilor medicali care activează în cadrul SMURD
Paramedic debutant

– Absolvirea cursului de prim ajutor calificat la
unul din centrele IGSU
1 an

Paramedic gr. I

– Cel puţin 200 de intervenţii efectuate în cadrul
SMURD, din care 5 la accidente rutiere cu
descarcerare şi 5 la stop cardiorespirator unde
manevrele de resuscitare au fost efectuate
2 ani

Paramedic gr. II

– 500 de intervenţii, din care cel puţin 40 la
accidente rutiere
– Absolvirea a cel puţin un modul complementar de
curs în domeniul primului ajutor calificat, prin
care să dobândească noi abilităţi
– Absolvirea unui test scris şi practic de evaluare
3 ani

Paramedic gr. III

– 800 de intervenţii
– Absolvirea a cel puţin două module complementare
de curs în domeniul primului ajutor calificat, prin
care să dobândească noi abilităţi
– Absolvirea unui test scris şi practic de evaluare
5 ani

Paramedic gr. IV

– 1.000 de intervenţii
– Curs de instructor absolvit
– Curs în managementul accidentelor cu multiple
victime absolvit
– Evaluare practică

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x