ORDIN Nr. 26 din 4 octombrie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 274 din 4 noiembrie 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulAPROBA PEREGULAMENT 14 04/10/1996
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 3 12/06/1996
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 6
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 14
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 34
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 98
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 101
ActulREFERIRE LAHOTARARE 17 05/10/1994
ActulREFERIRE LALEGE 47 16/07/1991 ART. 20
ActulREFERIRE LALEGE 33 29/03/1991 ART. 24
ActulREFERIRE LALEGE 31 16/11/1990
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Regulamentului nr. 14/1996 cu privire la desfăşurarea activităţilor de compensare, depozitare şi decontare de către terţi



În baza prevederilor art. 6, 14, 34, 98 şi 101 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori şi luând în considerare dispoziţiile art. 24 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară şi ale art. 20 din Legea nr. 47/1991 privind constituirea, organizarea şi funcţionarea societăţilor comerciale din domeniul asigurărilor,în temeiul Hotărârii Parlamentului României nr. 17/1994,Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite următorul ordin: + 
Articolul 1Pe data prezentului ordin se aproba Regulamentul nr. 14/1996 şi se dispune publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României.
 + 
Articolul 2Departamentul reglementarea pieţei şi intermediere financiară şi Departamentul logistic vor asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.p. Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,Emilian Popescu Moscu, comisarREGULAMENTcu privire la desfăşurarea activităţilor de compensare, depozitare şi decontare de către terţi
 + 
Articolul 1Un agent de compensare şi decontare colectivă, denumit în continuare agent custode, reprezintă oricare dintre entitatile enumerate la art. 2, care desfăşoară, în numele şi în contul clienţilor lor, persoane fizice sau juridice române sau străine, următoarele operaţiuni:1. păstrează în custodie valori mobiliare într-un cont separat în numele fiecărui client;2. livreaza şi primeşte valori mobiliare la/de la o societate de compensare, decontare şi depozitare autorizata de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), în scopul decontării tranzacţiilor;3. păstrează fondurile băneşti legate de tranzacţiile cu valori mobiliare într-un cont separat, în numele fiecărui client;4. eliberează şi primeşte fonduri băneşti pe baza instrucţiunilor primite de la o societate de compensare, decontare şi depozitare colectivă autorizata de C.N.V.M., în scopul decontării tranzacţiilor;5. operează cereri de transfer la un registru independent autorizat de C.N.V.M., în numele clienţilor săi;6. trimite rapoarte clienţilor şi primeşte instrucţiuni de la aceştia în scopul de a asigura un proces de decontare exact şi eficient;7. oferă asistenţa clienţilor săi în colectarea şi distribuirea informaţiilor cu privire la adunările generale şi alte activităţi ale emitenţilor, precum şi în legătură cu participarea, pe baza procurilor speciale, la adunările generale ale emitenţilor, cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi a reglementărilor C.N.V.M.;şi8. efectuează operaţiuni de colectare şi plata a dividendelor, a dobinzilor şi a oricăror alte beneficii acordate de emitenti deţinătorilor de valori mobiliare, clienţi ai agentului custode.În cuprinsul prezentului regulament, prin cont separat se înţelege un cont deschis de un agent custode, unde sunt înregistrate numai fondurile băneşti şi/sau valorile mobiliare aparţinând unui anumit client al său, distinct de fondurile şi/sau valorile mobiliare aparţinând agentului custode sau celorlalţi clienţi ai agentului custode.
 + 
Articolul 2Orice bursa de valori mobiliare, societate de valori mobiliare, societate bancară şi orice alta instituţie de credit reglementată prin Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancară şi care are în obiectul de activitate compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare şi păstrarea valorilor mobiliare, societate de asigurare şi orice alta entitate autorizata în acest scop de C.N.V.M., poate acţiona ca agent custode, dacă respecta prevederile acestui regulament.
 + 
Articolul 3Agentul custode va inainta societăţii de compensare, decontare şi depozitare colectivă, prin intermediul căreia realizează compensarea şi decontarea tranzacţiilor, fiecare contract încheiat între el şi clienţii săi, referitor la desfăşurarea operaţiunilor de compensare, decontare şi depozitare colectivă. Alături de alte clauze, contractul va specifică perioada de timp şi modalităţile în care fiecare parte contractantă va comunică informaţiile necesare pentru a asigura o decontare eficienta, incluzind: tranzacţiile efectuate de client, rapoartele cu privire la contul de valori mobiliare şi contul de numerar şi rapoartele de decontare. Contractul va cuprinde, de asemenea, obligaţiile de livrare ale clientului, obligaţiile fiecărei părţi, în cazul în care clientul nu efectuează livrarea la timp sau în cantitate suficienta, respectiv agentul custode nu efectuează la timp transferul fondurilor băneşti şi/sau valorilor mobiliare, şi răspunderea fiecărei părţi, în eventualitatea unor erori sau omisiuni în comunicarea de informaţii privind depozitarea valorilor mobiliare, compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare.
 + 
Articolul 4Contractul încheiat între agentul custode şi clienţii săi va stipula în mod expres ca, pe întreaga durata a contractului, fondurile băneşti şi valorile mobiliare existente în contul de custodie al fiecărui client nu sunt şi nu vor deveni proprietatea agentului custode.
 + 
Articolul 5Agentul custode este răspunzător pentru decontarea printr-o societate de compensare, decontare şi depozitare autorizata de C.N.V.M. a tuturor tranzacţiilor care au loc în baza contractului dintre părţi şi nu îşi poate delega aceasta responsabilitate.
 + 
Articolul 6Orice societate bancară sau instituţie de credit reglementată prin Legea nr. 33/1991 trebuie să-şi separe activităţile sale ca agent custode de activităţile curente ale societăţii bancare/instituţiei de credit pentru a garanta ca:1. C.N.V.M. are acces nelimitat pentru a controla evidentele şi înregistrările referitoare la activităţile sale ca agent custode.2. Fondurile băneşti şi valorile mobiliare, care fac obiectul activităţii de decontare şi depozitare colectivă, sunt separate de cele ale societăţii bancare şi nu sunt obiect al nici unei garanţii, compensaţii sau proceduri de executare silită, ca rezultat al activităţii curente a societăţii bancare sau a instituţiei de credit respective. În cazul în care anumite valori mobiliare şi/sau fonduri băneşti sunt folosite de un client pentru a garanta obligaţiile sale faţă de societatea bancară sau faţă de terţe persoane, asemenea fonduri băneşti şi/sau valori mobiliare vor fi transferate din conturile de custodie în conturile prin care se derulează activitatea curenta a societăţii bancare/instituţiei de credit.
 + 
Articolul 7Activitatea agenţilor custode este supusă autorizării, reglementării şi controlului de către C.N.V.M.În cazul în care agentul custode este supus reglementării şi controlului exercitate de alta autoritate publică, C.N.V.M. va colabora cu aceasta în vederea supravegherii în comun a activităţii de custodie a agentului respectiv şi pentru evitarea suprapunerilor de competente.
 + 
Articolul 8În vederea obţinerii autorizaţiei de la C.N.V.M., un agent custode, altul decît o societate bancară sau o instituţie de credit, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:1. în cazul în care agentul custode este o societate de valori mobiliare, să respecte condiţiile cerute pentru autorizarea şi funcţionarea acesteia, stabilite prin Regulamentul C.N.V.M. nr. 3/1996 privind autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare;2. în cazul altor persoane juridice ale căror autorizare şi funcţionare sunt reglementate de C.N.V.M. prin regulamente sau instrucţiuni, să respecte condiţiile de autorizare şi funcţionare stabilite prin reglementările respective;3. în cazul societăţilor de asigurare, să respecte condiţiile de autorizare şi funcţionare stabilite prin reglementările aplicabile acestora;4. în cazul altor entităţi autorizate de C.N.V.M. ca agenţi custode, sa menţină permanent un nivel minim al capitalului net de 600 milioane lei. Capitalul net va fi calculat conform prevederilor cuprinse în Regulament C.N.V.M. nr. 3/1996.Societăţile bancare şi alte instituţii de credit vor fi autorizate ca agenţi custode, dacă au primit în prealabil autorizaţia definitivă de funcţionare din partea Băncii Naţionale a României, iar la data autorizării nu se aflau într-o situaţie de dificultate financiară constatată de aceasta şi/sau nu fac obiectul unei proceduri de faliment sau reorganizare.
 + 
Articolul 9Cererea de autorizare ca agent custode şi orice modificare a acesteia va fi în conformitate cu formularul cuprins în anexa la prezentul regulament. Prin anexele la Declaraţia în sprijinul cererii de autorizare ca agent custode solicitantul va face dovada ca:1. are capacitatea de a se conformă reglementărilor C.N.V.M. aplicabile agenţilor custode;2. are nivelul de capital social necesar operarii în condiţii de siguranţă;3. dispune de structurile organizatorice, experienta managerială şi capacitatea de operare pentru procesarea rapida şi eficienta a cererilor clienţilor săi, pentru păstrarea în siguranţa a fondurilor băneşti şi a valorilor mobiliare ale clienţilor, pentru recuperarea şi refacerea lor în caz de pierdere sau de distrugere, precum şi pentru menţinerea confidenţialităţii datelor şi informaţiilor asupra clienţilor săi;4. dispune de proceduri şi mecanisme, inclusiv de control intern, care să garanteze separarea stricta a fiecărui cont de custodie de celelalte conturi ale agentului custode.
 + 
Articolul 10În vederea autorizării/modificării cererii de autorizare ca agent custode, solicitantul va inainta la C.N.V.M. doua exemplare ale formularului şi ale anexelor, semnate de reprezentantul legal. C.N.V.M. va lua decizia de aprobare sau de respingere a cererii de autorizare/modificare în termen de 30 de zile de la primirea ei. Dacă cererea este incompleta, termenul de 30 de zile va începe să curgă de la data la care au fost depuse ultimele completări.
 + 
Articolul 11În cazul în care, pentru motive întemeiate, C.N.V.M. decide retragerea autorizaţiei unui agent custode, acesta va trebui sa transfere, în termen de 15 zile de la notificarea măsurii retragerii, toate conturile clienţilor săi unuia sau mai multor agenţi custode indicaţi de C.N.V.M. Transferul acestor conturi se va face în mod gratuit şi fără a modifica obligaţiile părţilor asumate prin contractul încheiat iniţial între agentul custode a cărui autorizaţie este revocată şi client.Conturile unui client, transferate conform alineatului anterior, vor rămâne temporar în custodia noului agent până la data la care clientul decide sa încheie un nou contract cu agentul respectiv sau cu un alt agent custode.Dispoziţiile alineatelor precedente se vor aplica în mod corespunzător în cazul în care agentul custode înaintează C.N.V.M. cererea pentru renunţarea la autorizaţia de agent custode.
 + 
Articolul 12Agentul custode va încheia un contract cu un cenzor extern independent în vederea exercitării de către acesta din urma a controlului semestrial şi anual asupra modului în care agentul menţine separarea stricta a conturilor de custodie şi evaluării mecanismelor şi procedurilor care asigura păstrarea în condiţii de siguranţă a valorilor mobiliare şi fondurilor băneşti ale clienţilor.În cazul în care cenzorul extern independent constata deficiente ale mecanismelor sau procedurilor agentului ori încălcări ale reglementărilor C.N.V.M., agentul custode va lua de urgenta măsuri în vederea inlaturarii deficienţelor/incalcarilor constatate. Totodată observaţiile cenzorului extern independent vor fi înaintate C.N.V.M. de către agentul custode în maximum 48 de ore de la data primirii lor de către agent.Raportul semestrial şi anual al cenzorului extern independent va fi înaintat C.N.V.M. de către agentul custode cel mai tirziu la data de 30 august a anului în curs şi, respectiv, la data de 30 martie a anului următor celui care a făcut obiectul raportului.
 + 
Articolul 13O societate de compensare, decontare şi depozitare colectivă autorizata de C.N.V.M. poate cere agentului custode sa menţină un nivel minim al capitalului social net superior faţă de nivelurile stabilite de C.N.V.M.
 + 
Articolul 14În raport cu evoluţia pieţei valorilor mobiliare sau în funcţie de evoluţia condiţiilor generale predominante în economie, C.N.V.M. va actualiza nivelul sumelor la care se referă prezentul regulament.
 + 
Articolul 15Prezentul regulament intră în vigoare la data semnării ordinului de punere în aplicare a acestuia.
 + 
Anexa 1CEREREde autorizare ca agent custodeÎn conformitate cu cele menţionate în prezenta cerere şi în anexele alăturate, va solicitam autorizarea/aprobarea modificării cererii de autorizare ca agent custode şi suntem de acord sa ne conformam legilor în vigoare şi reglementărilor C.N.V.M.………………………(denumirea organizaţiei)Reprezentantul legal:…………………… ……………..(numele şi prenumele) (funcţia)…………………….(semnatura)Data ……………….DECLARAŢIE ÎN SPRIJINUL CERERII DE AUTORIZARE CA AGENT CUSTODE1. a) Denumirea completa a agentului custode:b) Denumirea anterioară, dacă aceasta a fost modificată:2. Codul fiscal:3. Numărul de înregistrare la C.N.V.M. (dacă este cazul):4. Autoritatea publică, alta decît C.N.V.M., care reglementează agentul custode (dacă este cazul):5. Denumirea completa a societăţii de compensare, depozitare şi decontare colectivă la care agentul custode este membru (dacă este cazul):6. Adresa şi numărul de telefon/fax ale sediului central unde va funcţiona agentul custode:7. Adresele celorlalte sedii în care va funcţiona agentul custode (dacă este cazul):8. Numele/denumirea cenzorului extern independent.
 + 
Anexa A – Lista membrilor consiliului de administraţie al solicitantului şi persoanele afiliate
 + 
Anexa B – Lista personalului de conducere însoţită de curriculum vitae şi certificatele de cazier judiciar aferente
 + 
Anexa C – Copii de pe contractul de societate, statut sau de pe actele de constituire ale solicitantului, după caz, astfel cum sunt în vigoare la data cererii de autorizare
 + 
Anexa D – Copii de pe regulamentele interne ale agentului custode referitoare la activitatea de custodie şi lista comisioanelor percepute de acesta
 + 
Anexa E – Lista serviciilor oferite de agentul custode
 + 
Anexa F – Lista activităţilor solicitantului, altele decît cele de custodie
 + 
Anexa G – Schema de organizare a agentului custode; descrierea modului în care organizarea agentului custode asigura separarea activităţilor de custodie de alte activităţi ale acestuia
 + 
Anexa H – Copii de pe contractele încheiate cu banca de decontare, cu societatea de compensare, decontare şi depozitare colectivă, cu registrul independent autorizat, cu bursa de valori şi modelul contractului ce se va încheia cu clienţii agentului custode
 + 
Anexa I – Descrierea facilităţilor solicitantului şi a capacităţii sale de operare, astfel încât să asigure procesarea rapida şi eficienta a cererilor clienţilor săi, păstrarea în siguranţa a fondurilor băneşti şi a valorilor mobiliare ale clienţilor, recuperarea şi refacerea lor în caz de pierdere sau de distrugere.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x