ORDIN nr. 258 din 8 aprilie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 392 din 6 iunie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 08/04/2003
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 374 11/06/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
ART. 1APROBA PENORMA 08/04/2003
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 490 22/10/2002 ANEXA 1
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 22/10/2002 ART. 3
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 22/10/2002 ART. 7
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate animala şi de sănătate publică, precum şi certificarea veterinara pentru activităţile de import de carne tocata şi carne preparata din tari terţe



În temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 150.273 din 14 ianuarie 2003, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate animala şi de sănătate publică, precum şi certificarea veterinara pentru activităţile de import de carne tocata şi carne preparata din tari terţe, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara, institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 4La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
 + 
Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.p. Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Petre Daea,secretar de statBucureşti, 8 aprilie 2003.Nr. 258.
 + 
Anexa 1NORMA SANITARĂ VETERINARAprivind condiţiile de sănătate animala şi desănătate publică, precum şi certificarea veterinarapentru activităţile de import de carne tocata şi carne preparata din tari terţe + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile de sănătate animala şi de sănătate publică, precum şi certificarea sanitară veterinara pentru importul de carne tocata şi de carne preparata.
 + 
Articolul 2Importul de carne tocata este supus următoarelor condiţii:a) carnea tocata trebuie să fi fost produsă în conformitate cu cerinţele stabilite la art. 3 şi 7 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 490/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 187 din 25 martie 2003;b) carnea tocata trebuie să provină dintr-o întreprindere sau din întreprinderi care asigura garanţiile prevăzute în anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate;c) carnea tocata trebuie să fi fost congelata în întreprinderea de producere sau în unităţile de origine.
 + 
Articolul 3Importul de carne preparata este supus următoarelor condiţii:a) carnea proaspăta trebuie să fie produsă conform cerinţelor stabilite la art. 5 şi 7 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate;b) carnea preparata trebuie să provină dintr-o întreprindere sau din întreprinderi care asigura garanţiile prevăzute la anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinara privind condiţiile pentru producerea şi comercializarea carnii tocate şi a carnii preparate;c) carnea preparata trebuie să fie congelata în întreprinderea de producere sau în unităţile de origine.
 + 
Articolul 4(1) Fiecare transport de carne tocata va fi însoţit de originalul certificatului de sănătate publică veterinara, numerotat, completat, semnat şi datat, compus dintr-o singura fila, faţa-verso, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 1.(2) Fiecare transport de carne preparata va fi însoţit de originalul certificatului de sănătate publică veterinara, numerotat, completat, semnat şi datat, compus dintr-o singura fila, faţa-verso, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr. 2.(3) Certificatele vor fi emise în limba tarii de origine, în cea a tarii importatoare şi într-o limbă de circulaţie internationala.
 + 
Articolul 5(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare, necesare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsurile administrative şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta prevederile menţionate la alineatele precedente, trebuie să se facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Articolul 6Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta norma sanitară veterinara.
 + 
Anexa 1––-la norma sanitară veterinara–––––––––-ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR MINCED MEAT*1)CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALA ŞI SĂNĂTATE PUBLICAPENTRU CARNE TOCATA*1)Note for the importer: This certificate is only for veterinary purposes and has to accompany the consignment until it reaches its destination.Nota pentru importator: Acest certificat este utilizat doar pentru scopuri veterinare şi trebuie să însoţească transportul până când acesta ajunge la destinaţie.

                                                    
Coded number*2)
Numărul de cod*2)

Country of destination ………………………………………Ţara de destinaţie ………………………………………….Exporting country*3) ……… Code of territory ……………….Ţara exportatoare*3) ……… Codul teritoriului ………………Ministry …………………………………………………..Ministerul …………………………………………………Competent issuing authority ………………………………….Autoritatea competenţa emitenta ………………………………I. Identification of minced meatI. Identificarea carnii tocate

Lot. No
Nr. lot
Nature of meat (species)*4)
Natura carnii (specia)*4)
Number of individual items or packages
Numărul de articole sau pachete separate
Storage and transport temperature
Temperatura de depozitare şi transport
Storage life
Durata de depozitare
Net weight
Greutatea neta
Nature of products*5)
Natura produselor*5)

II. Origin of minced meatII. Originea carnii tocateAddress(es) and veterinary approval number(s) of approved manufacturing establishment(s):…………………………………………………………Adresa/adresele şi numărul/numerele de autorizare veterinara al/ale întreprinderilor (unităţilor) autorizate care fabrica………………………………………………………..Address(es) and approval number(s) of approved cold store(s)*6):…………………………………………………………..Adresa/adresele şi numărul/numerele de autorizare al/ale frigoriferului, autorizat*6)………………………………………………………….Address(es) of place of loading ………………………………………………………………………………………………..Adresa/adresele locului de încărcare …………………………….……………………………………………………………..Name and address of consignor ………………………………….……………………………………………………………..Numele şi adresa expeditorului ………………………………….……………………………………………………………..Name and address of consignee …………………………………..……………………………………………………………..Numele şi adresa destinatarului ………………………………………………………………………………………………..The meat will be sent to: (country and place of destination) ……….Carnea va fi trimisa la: (ţara şi locul de destinaţie) …………….by the following means of transport*7)prin următoarele mijloace de transport*7)┌───────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬───────────────────┐│ Railway wagon │ Lorry │ Aircraft │ Ship ││ Vagon de cale ferată│ Camion │ Avion │ Vapor │├───────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼───────────────────┤└───────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴───────────────────┘III. Destination of minced meat*6)III. Destinaţia carnii tocate*6)IV. Health attestationIV. Atestat de sănătateI, the undersigned, certify that I have read and understood Council Directive 94/65/EC and that the mincend meat described above:Eu, subsemnatul, certific ca am citit şi am înţeles prevederile Directivei 94/65/EC , iar carnea tocata descrisă anterior:a) consists of meat derived from the species referred to în I above that:a) consta din carne provenită de la specii la care se referă paragraful de mai sus şi care:1. satisfies the relevant animal health requirements laid down în Commission Decision (s) 94/65/CE *8);1. îndeplinesc cerinţele relevante de sănătate animala stabilite de Decizia Comisiei 94/65/CE *8);and/or*9)şi/sau*9)2. originates în a Member State of the European Community satisfying the requirements of Council Directive 64/433/EEC *10);2. este originara dintr-un stat membru al Comunităţii Europene ce îndeplineşte cerinţele Directivei Consiliului 64/433/CEE *10);b) was produced în accordance with the requirements laid down în Article 3 and 7 of Directive 94/65/EC ;b) a fost produsă în concordanta cu cerinţele stabilite la art. 3 şi 7 din Directiva 94/65/CE ;c) comes from an establishment or establishments offering the guarantees provided for în Annex I of Directive 94/65/EC ;c) provine de la o unitate sau de la unităţi ce oferă garanţiile prevăzute la anexa nr. 1 la Directiva 94/65/CE ;d) has been deep-frozen at the production plant or plants of origin;d) a fost congelata la temperatura joasa la fabrica de producţie sau la fabricile de origine.Done at ………………, on ……………………(place) (date)Întocmit …………….., din …………………..(locul) (data)(Stamp and signature of official veterinarian)*11)(Ştampila şi semnatura medicului veterinar oficial)*11)…………………………………………..(Name în capital letters)(Numele cu majuscule)––––––*1) Within the meaning of Article 3 (1) of Directive 94/65/EC .*1) În sensul art. 3 (1) din Directiva 94/65/CE .*2) Issued by the competent authority.*2) Eliberat de autoritatea veterinara competenţa.*3) Name of the country of origin which must be the same as the country of export.*3) Numele tarii de origine care trebuie să fie acelaşi cu cel al tarii de export.*4) Bovine, pigs, sheep and goats.*4) Bovine, porcine, ovine şi caprine.*5) Mention any ionizing radiation for medical reasons.*5) Menţionaţi orice iradiere cu radiatii ionizante din motive medicale.*6) If necessary, III. Destination of minced meat.*6) Dacă este necesar, III. Destinaţia carnii tocate.*7) For railway wagons or lorries, the registration number should be given, where known. For bulk containers, the number of the container. The number of the seal must be indicated.*7) Pentru vagoane sau camioane va fi dat numărul de înmatriculare, atunci când este cunoscut. Pentru containerele de vrac se va da numărul containerului. Trebuie să fie indicat numărul sigiliului.*8) Number of relevant and current Decision (s) for fresh meat of the corresponding susceptible domestic species must be included. Only meat from the concerned exporting third country can be utilized în the manufacture of the minced meat.*8) Trebuie să fie inclus numărul deciziei/deciziilor relevante şi în vigoare pentru carnea proaspăta provenită de la speciile domestice receptive corespondente. Numai carnea provenită din ţara terta exportatoare respectiva poate fi utilizata la fabricarea carnii tocate.*9) Delete as appropriate.*9) Se elimina, după caz.*10) Only meat of species and categories for which imports from the concerned third are authorized by the EC can be sourced from the Member States for utilization în the manufacture of the minced meat.*10) Numai carnea de la speciile şi categoriile pentru care activităţile de import din respectiva ţara terta sunt autorizate de către Comunitatea Europeană poate fi folosită de România la producerea carnii tocate.*11) The signature and the seal must be în a different colour to that of the printing.*11) Semnatura şi sigiliul trebuie să fie de o alta culoare decât cea a textului. + 
Anexa 2–––la norma sanitară veterinara–––––––––-ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR MEAT PREPARATIONS*1)CERTIFICAT DE SĂNĂTATE PUBLICA ŞI SĂNĂTATE ANIMALAPENTRU CARNE PREPARATA*1)Note for the importer: This certificate is only for veterinary purposes and has to accompany the consignment until it reaches its destination.Nota pentru importator: Acest certificat este utilizat doar pentru scopuri veterinare şi trebuie să însoţească transportul până ce acesta ajunge la destinaţie.

                                                    
Coded number*2)
Numărul de cod*2)

Country of destination …………………………………….Ţara de destinaţie ………………………………………..Exporting country*3) …….. Code of territory ………………Ţara exportatoare*3) …….. Codul teritoriului ……………..Ministry …………………………………………………Ministerul ……………………………………………….Competent issuing authority ………………………………..Autoritatea competenţa emitenta …………………………….I. Identification of meat preparationI. Identificarea carnii preparate┌─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┬─┐│ │Number of individual items│ ││ Nature of meat (species)*4) │ or packages │ ││ Natura carnii (specia)*4) │ Numărul de articole │ ││ │ sau pachete separate │ │├───────────────────────────────┬┬───────────────┬┼──────────────────────────┼─┤│Bovine and farmed cloven-hoofed││Farmed pigs ││ Storage and transport │ ││game (excluding swine) ││Porci de ││temperature │ ││Bovine şi vanat biongulat ││crescatorie ││Temperatura de depozitare │ ││(excluzând porcinele) ││ ││şi transport │ ││ ││ │├──────────────────────────┼─┤│ ││ ││ Storage life │ │├───────────────────────────────┼┼───────────────┼┤ │ ││Farmed ovine and caprine ││ Wild swine ││ Durata de depozitare │ ││Ovine şi caprine de ferma ││Porci salbatici│├──────────────────────────┼─┤├───────────────────────────────┼┼───────────────┼┤ Net weight │ ││Wild cloven-hoofed game ││Wild leporidae ││ Greutatea neta │ ││(excluding swine) ││ Leporide ││ │ ││Vanat biongulat salbatic ││ sălbatice ││ │ ││(excluzând porcinele) ││ ││ │ │├───────────────────────────────┼┼───────────────┼┼──────────────────────────┼─┤│Wild game birds ││Domestic rabbit││ Nature of products*5) │ ││Vanat cu pene ││ Iepuri ││ Natura produselor*5) │ ││ ││ domestici ││ │ │├───────────────────────────────┴┴───────────────┼┼──────────────────────────┼─┤│Farmed poultry and farmed feathered game ││ │ ││Păsări de ferma şi vanat cu pene de crescatorie ││ │ │└────────────────────────────────────────────────┴┴──────────────────────────┴─┘II. Origin of meat preparationII. Originea carnii preparateAddress(es) and veterinary approval number(s) of approved manufacturing establishment(s)…………………………………………………………Adresa/adresele şi numărul/numerele de autorizare veterinara al/ale întreprinderilor (unităţilor) autorizate care fabrica…………………………………………………………Address(es) and approval number(s) of approved cold store(s)*6)……………………………………………………….Adresa/adresele şi numărul/numerele de autorizare al/ale frigoriferului/frigoriferelor autorizat/autorizate*6)……………………………………………………….Address(es) of place of loading …………………………..……………………………………………………….Adresa/adresele locului de încărcare ……………………………………………………………………………….Name and address of consignor …………………………….……………………………………………………….Numele şi adresa expeditorului …………………………………………………………………………………….III. Destination of meat preparationsIII. Destinaţia carnii preparateName and address of consignee ……….Numele şi adresa destinatarului ……..The meat will be sent to (country and place of destination) …….Carnea va fi trimisa la (ţara şi locul de destinaţie) ………..by the following means of transport*7)prin următoarele mijloace de transport*7)┌───────────────────────┬──────────────┬──────────────────┬───────────────────┐│ Railway wagon │ Lorry │ Aircraft │ Ship ││ Vagon de cale ferată│ Camion │ Avion │ Vapor │├───────────────────────┼──────────────┼──────────────────┼───────────────────┤└───────────────────────┴──────────────┴──────────────────┴───────────────────┘IV. Health attestationIV. Atestat de sănătateI, the undersigned, certify that I have read and understood Council Directive 94/65/EC and that the minced meat described above:Eu, subsemnatul, certific faptul ca am citit şi am înţeles prevederile Directivei Consiliului 94/65/CE , iar carnea tocata descrisă anterior:a) consists of meat derived from the species referred to în I above that:a) consta din carne provenită de la specii la care se referă paragraful de mai sus şi care:1. satisfies the relevant animal health requirements laid down în Commission Decision (s) ……*8);1. îndeplinesc cerinţele relevante de sănătate animala stabilite de Decizia Comisiei …….*8);and/or*9)şi/sau*9)2. originates în a Member State of the European Community satisfying the requirements of Council Directive 64/433/EEC *10);2. este originara dintr-un stat membru al Comunităţii Europene ce îndeplineşte cerinţele Directivei Consiliului 64/433/CEE *10);3. în the case of fresh meat from domestic bovine, porcine, sheep and goats, the requirements of Council Directive 64/433/EEC *9);3. în cazul carnii proaspete provenite de la animale domestice, din speciile bovine, porcine, ovine şi caprine, cerinţele normei sanitare veterinare menţionate anterior*9);4. în the case of fresh meat from domestic poultry, the requirements of Council Directive 91/494/EEC *9);4. în cazul carnii proaspete provenite de la păsări domestice, cerinţele Directivei Consiliului 91/494/CEE *9);5. în the case of rabbit meat and farmed game meat, the requirements of Articles 3, 4, 5 and 6 of Council Directive 91/495/EEC *8);5. în cazul carnii de iepure şi carnii de iepure de crescatorie, cerinţele art. 3, 4, 5 şi 6 din Directiva Consiliului 91/495/CEE *8);6. în the case of wild game meat, the requirements of Articles 3, 4, 5 and 6 of Council Directive 92/45/EEC *9);6. în cazul carnii de vanat salbatic, cerinţele art. 3, 4, 5 şi 6 din Directiva Consiliului 92/45/CEE *9);b) were produced în accordance with the requirements laid down în Article 5 and 7 of Directive 94/65/EC ;b) au fost produse în concordanta cu cerinţele stabilite la art. 5 şi 7 din Directiva 94/65/CE ;c) comes from an establishment or establishments offering the guarantees provided for în Annex I of Directive 94/65/EC ;c) provine de la o întreprindere sau de la întreprinderi ce oferă garanţiile prevăzute la anexa nr. 1 la Directiva 94/65/CE ;d) has been deep-frozen at the production plant or plants of origin;d) a fost congelata la temperatura joasa la fabrica de producţie sau la fabricile de origine.Done at …………….., on ……………………..(place) (date)Întocmit ……………., din …………………….(locul) (data)(Stamp and signature of official veterinarian)*11)(Ştampila şi semnatura medicului veterinar oficial)*11)…………………………………….(Name în capital letters)(Numele cu majuscule)––––-*1) Within the meaning of Article 5(1) of Directive 94/65/EC .*1) În sensul art. 5(1) din Directiva 94/65/CE .*2) Issued by the competent authority.*2) Eliberat de autoritatea veterinara competenţa.*3) Name of the country of origin which must be the same as the country of export.*3) Numele tarii de origine care trebuie să fie acelaşi cu cel al tarii de export.*4) To mark with a "x" în the empty box as appropriate.*4) A se nota cu "x" cutiile goale, după caz.*5) Mention any ionizing radiation for medical reasons.*5) A se menţiona orice iradiere cu radiatii ionizante din motive medicale.*6) If necessary.*6) Dacă este necesar.*7) For railway wagons or lorries, the registration number should be given, where known. For bulk containers the number of the container. The number of the seal must be indicated.*7) Pentru vagoane sau camioane va fi dat numărul de înmatriculare, atunci când este cunoscut. Pentru containerele de vrac se va da numărul containerului. Trebuie să fie indicat numărul sigiliului.*8) Number of the relevant and current Decision (s) for fresh meat of the corresponding susceptibile species must be included. Only meat from the concerned exporting third country can be utilised în the manufacture of the meat preparations.*8) Trebuie inclus numărul deciziei/deciziilor relevante şi în vigoare pentru carnea proaspăta provenită de la speciile receptive corespondente. Numai carnea provenită din ţara terta exportatoare respectiva poate fi utilizata la fabricarea preparatelor din carne.*9) Delete as appropriate.*9) Se elimina, după caz.*10) Only meat of species and categories for which imports from the concerned third country are authorized by the EC can be sourced from the Member States for utilization în the manufacture of the meat preparations.*10) Numai carnea de la speciile şi categoriile pentru care activităţile de import din ţara terta respectiva sunt autorizate de către Comunitatea Europeană poate fi folosită de România la producerea preparatelor din carne.*11) The signature and the seal must be în a different colour to that of the printing.*11) Semnatura şi sigiliul trebuie să fie de o alta culoare decât cea a textului.–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x