ORDIN nr. 245 din 3 noiembrie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 17 noiembrie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 73 27/05/2013
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 15 14/02/2008
ActulREFERIRE LAOUG 30 25/04/2007 ART. 7
ActulREFERIRE LALEGE 295 28/06/2004 ART. 3
ActulREFERIRE LALEGE 218 23/04/2002 ART. 26
ActulREFERIRE LACOD PR. PENALA (R) 01/01/1968 ART. 109
ActulREFERIRE LACOD PR. PENALA (R) 01/01/1968 ART. 214
ActulREFERIRE LACOD PR. PENALA (R) 01/01/1968 ART. 215
ART. 1REFERIRE LACOD PR. PENALA (R) 01/01/1968 ART. 109
ART. 3REFERIRE LALEGE 295 28/06/2004 ART. 2
ART. 5REFERIRE LALEGE 9 20/02/2004
ART. 5REFERIRE LAPROTOCOL 31/05/2001
ART. 7REFERIRE LAACORD 14/06/1985
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 73 27/05/2013

privind introducerea armelor şi muniţiilor în camerele de corpuri delicte ale Poliţiei Române



Având în vedere prevederile art. 109 şi art. 214-215 din Codul de procedură penală, ale art. 26 alin. (1) pct. 16 şi alin. (2) din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile art. 3 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,în aplicarea Deciziei Comitetului Executiv Schengen din 28 aprilie 1999 privind traficul ilegal cu arme de foc [SCH/Com-ex (99) 10],în temeiul art. 7 alin (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul administraţiei şi internelor emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Armele şi muniţiile abandonate, găsite, confiscate sau ridicate de către personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor conform prevederilor Codului de procedură penală care constituie corp delict sau mijloace de probă în procedura judiciară se vor depune la camerele de corpuri delicte aparţinând Poliţiei Române, cu respectarea prevederilor art. 109 din Codul de procedură penală.(2) Camerele de corpuri delicte prevăzute la alin. (1) se organizează la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor de poliţie judeţene.(3) Camerele de corpuri delicte sunt încăperi special amenajate în care se păstrează armele şi muniţiile cu respectarea normelor de siguranţă prevăzute de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 2(1) Se interzice depunerea armelor şi muniţiilor de către personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor în alte camere de corpuri delicte decât cele aparţinând structurilor prevăzute la art. 1 alin. (2), cu excepţia situaţiilor în care organul de urmărire penală sau instanţa de judecată dispune altfel.(2) Se interzice depunerea în încăperile special amenajate prevăzute la art. 1 alin. (3) a altor bunuri decât cele ce fac obiectul prezentului ordin.
 + 
Articolul 3(1) Prin armă, respectiv muniţie, în sensul prezentului ordin, se înţelege arma, respectiv muniţia, astfel cum sunt definite acestea la art. 2 pct. I subpct. 1 şi 3 din Legea nr. 295/2004, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Sunt asimilate armelor, în ceea ce priveşte introducerea acestora în camerele de corpuri delicte, componentele esenţiale ale acestora: mecanismul închizătorului, camera cartuşului şi ţeava.
 + 
Articolul 4(1) Introducerea armelor şi/sau muniţiilor în camerele de corpuri delicte se face pe baza următoarelor documente:a) adresa de înaintare;b) copie a procesului-verbal de constatare/ridicare;c) după caz, copie a referatului de declinare a competenţei către unitatea de parchet competentă;d) copie a raportului de expertiză criminalistică;e) copie a adresei privind implementarea/expertiza în sistemul IBIS;f) copia actului de identitate al făptuitorului, când acesta este cunoscut;g) fişa armei, completată conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.(2) Cu ocazia primirii armelor şi/sau muniţiilor, gestionarul camerei de corpuri delicte verifică, în mod amănunţit, existenţa fiecărui bun, concordanţa cu descrierea, caracteristicile şi cantităţile înscrise în actele de ridicare, iar în cazul existenţei unor nepotriviri sau a necesităţii unor precizări care trebuie consemnate, face menţiune expresă despre acestea, în dovada de predare/primire pe care o eliberează depunătorului.(3) Dovada de predare/primire se întocmeşte în două exemplare originale, înseriate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2. Un exemplar rămâne la predătorul bunurilor, iar celălalt la gestionarul camerei de corpuri delicte în calitate de primitor al bunurilor respective.
 + 
Articolul 5(1) Fişa armei, prevăzută la art. 4 alin. (1) lit. g), se completează doar pentru armele de foc ce fac obiectul traficului ilegal, astfel cum acesta este definit de prevederile art. 3 lit. e) din Protocolul împotriva fabricării şi traficului ilegale de arme de foc, piese şi componente ale acestora, precum şi de muniţii, adoptat la New York la 31 mai 2001, adiţional la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, adoptată la New York la 15 noiembrie 2000, la care România a aderat prin Legea nr. 9/2004.(2) Completarea fişei armei se face, pentru fiecare armă în parte, de către lucrătorul din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor care depune armele de foc, gestionarul de la camera de corpuri delicte urmând a verifica corectitudinea datelor completate.(3) Nu se acceptă introducerea armei de foc în camera de corpuri delicte, pe baza unei fişe incomplete sau fără a se completa această fişă.
 + 
Articolul 6(1) Scoaterea din camera de corpuri delicte a armelor şi/sau muniţiilor aflate spre păstrare se face numai în baza:a) hotărârii definitive a instanţei de judecată;b) ordonanţei emise de organul de urmărire penală;c) cererii persoanei căreia îi aparţine arma şi/sau muniţia pierdută sau abandonată, pentru care s-a dispus restituirea de către organul de urmărire penală sau de către instanţa de judecată.(2) Predarea armelor şi/sau muniţiilor aflate spre păstrare în camera de corpuri delicte către proprietar ori altă persoană îndreptăţită ca urmare a dispoziţiilor date de organul de urmărire penală sau instanţa de judecată se face pe bază de proces-verbal de predare/primire, întocmit în 3 exemplare originale înseriate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3. Un exemplar rămâne la gestionarul camerei de corpuri delicte – în calitate de predător al bunurilor respective, unul la primitorul bunurilor, iar al treilea exemplar la dosarul cauzei.
 + 
Articolul 7(1) Inspectoratul General al Poliţiei Române centralizează situaţiile statistice transmise de unităţile teritoriale cu privire la traficul ilegal cu arme de foc, pe baza tabelului comun de centralizare a datelor statistice, prevăzut în anexa nr. 4.(2) Inspectoratul General al Poliţiei Române transmite, în fiecare an, până la data de 31 iulie, tuturor părţilor semnatare ale Acordului dintre guvernele statelor Uniunii Benelux, Republicii Federale Germania şi Republicii Franceze privind eliminarea controalelor de la frontierele lor comune, semnat la Schengen la 14 iunie 1985, datele anuale naţionale pentru anul precedent, prevăzute la alin. (1).
 + 
Articolul 8Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează arme şi muniţii, precum şi evidenţa armelor şi a muniţiilor se aprobă prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române.
 + 
Articolul 9Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 10La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.532/2006 privind introducerea armelor şi muniţiilor în camerele de corpuri delicte ale Poliţiei Române, nepublicat*), se abrogă.–––Notă *) Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 1.532/2006 privind introducerea armelor şi muniţiilor în camerele de corpuri delicte ale Poliţiei Române nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementări din sectorul de apărare a ţării şi securitate naţională.
 + 
Articolul 11Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul administraţiei şi internelor,Constantin-Traian IgaşBucureşti, 3 noiembrie 2010.Nr. 245.
 + 
Anexa 1FIŞA ARMEI RIDICATE(Se va completa cu datele disponibile.)┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Date de referinţă despre caz │├────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤│Instituţia/Serviciul │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Nr. de referinţă naţional │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Bunul ridicat │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Procedura vamală │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Metoda de detecţie │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Metoda de disimulare (ascundere) │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Data comiterii faptei │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Ora comiterii faptei │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Ţara │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Locaţia │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Ţara de destinaţie │ │├────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┤│ Arme de foc │├────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤│Denumirea armei │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Modelul armei │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Producătorul │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Ţara de fabricaţie │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Tip │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Subtip │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Seria armei │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Informaţii suplimentare │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Calibru │ │├────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┤│ Modalităţi de transport │├────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤│Nr. de înmatriculare │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Ţara de înregistrare │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Nr. de identificare al vehiculului │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Marca │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Model │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Culoare │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Tip │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Informaţii suplimentare │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Furat? │ │├────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┤│ Ruta │├────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤│Ruta – Puncte de trecere a frontierei │ ││şi ţări │ │├────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┤│ Suspect/Autor │├───────────────┬────────────────────────┬────────────────────────────────────┤│ │ Suspect sau autor │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Nume │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Prenume │ ││ Suspect/Autor ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Ziua naşterii │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Luna naşterii │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Anul naşterii │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Locul naşterii │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Ţara de naştere │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Poreclă │ ││ ├────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│ │Informaţii suplimentare │ │├───────────────┴────────────────────────┴────────────────────────────────────┤│ Documente de identificare │├────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤│Numărul documentului │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Tipul documentului de identitate │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Ţara emitentă │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Data eliberării │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Instituţia emitentă │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Informaţii suplimentare │ │├────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┤│ Modalităţi de comunicaţii │├────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┤│Tipul │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Detalii │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Operator │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Ţara │ │├────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤│Informaţii suplimentare │ │└────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘
 + 
Anexa 2Unitatea de poliţieDOVADAseria …. nr. ………Astăzi, anul ………… luna ……………. ziua ……, în baza ………………………., s-au primit de la ………………… din ……………., posesor al actului de identitate ……….. seria …… nr. …………, următoarele arme şi muniţii, ce fac obiectul lucrării/dosarului nr. ………………., înregistrat la …………………….. .Bunurile au fost ridicate de la ……………………….. .

Unitatea Cantitatea
de măsură Denumirea şi descrierea
În cifre În litere corpurilor delicte

Predător, Primitor,……………….. ………………… + 
Anexa 3Unitatea de poliţiePROCES-VERBALseria …. nr. ………Astăzi, anul ………. luna …………… ziua ……, în baza ……………….., au fost predate ……………….., în calitate de ………………., posesor al actului de identitate ……………………. seria ……. nr. …………., următoarele arme şi muniţii, ce fac obiectul lucrării/dosarului nr. ………….. înregistrat la …………………. .Armele şi muniţiile au fost introduse pe baza Dovezii seria ….. nr. …….., fiind ridicate de la ……….. .

Unitatea Cantitatea
de măsură Denumirea şi descrierea
În cifre În litere corpurilor delicte

Predător, Primitor,……………….. ………………… + 
Anexa 4Numărul total al armelor de foc confiscate*1) înperioada*2) de la ……. la ……. *)

Perioada de
referinţă
Perioada
comparativă
Categoria*3) A
Categoria B B1 Revolvere*4)
B2 Arme de foc cu ţeavă lungă*5)
Total
Categoria C
Categoria D
Total
Categoria X*6)

–––*1) Include comerţul ilegal, posesia, importul ilegal, deţinerea şi transportul ilegal de arme de foc.*2) Dacă este posibil, ar trebui să fie definită pe baza unui an calendaristic, de exemplu 1996.*3) Categoria armelor de foc conform Directivei Consiliului 91/477/CEE din 18 iunie 1991 privind controlul achiziţionării şi deţinerii de arme.*4) Revolvere cu lungimea totală până la 60 cm.*5) Arme de foc cu ţeavă lungă.*6) Include arme de foc care nu pot fi incluse la categoriile de la A la C, cum ar fi arme folosite pentru avertizare, arme care conţin substanţe iritante sau spray-uri pentru autoapărare.Notă *) Factorii deosebiţi care afectează datele ar trebui menţionaţi separat, nu în tabel (cum ar fi 1.000 de arme de foc confiscate într-o singură misiune, în special confiscările frecvente ale unui anumit tip de armă de foc).Ţara de origine*1) a armelor de foc confiscate înperioada de la …. la …. *)

State
Schengen

State care
nu fac parte
din Acordul
Schengen
Categoria A
Categoria B B1 Revolvere
B2 Arme de foc cu ţeavă lungă
Total
Categoria C
Categoria D
Total
Categoria X

–––-*1) Ţara de origine/Ţara de fabricaţie.Notă *) Factorii deosebiţi care afectează datele ar trebui menţionaţi separat, nu în tabel (cum ar fi 1.000 de arme de foc confiscate într-o singură misiune, în special confiscările frecvente ale unui anumit tip de armă de foc).Mijloace de transport folosite pentru armele confiscate peperioada de la …. la ….*)(exprimate în procente)

Tren

Autobuz

Vehicul
greu de
marfă
Auto-
mobil

Avion

Vapor

Colet
poştal

Categoria A
Categoria B B1 Revolvere
B2 Arme de foc
cu ţeavă lungă
Total
Categoria C
Categoria D
Total
Categoria X

–––-Notă *) Factorii deosebiţi care afectează datele ar trebui menţionaţi separat, nu în tabel (cum ar fi 1.000 de arme de foc confiscate într-o singură misiune, în special confiscările frecvente ale unui anumit tip de armă de foc).Principalele căi de contrabandă pentru armele de foc confiscateîn perioada de la …. la ….*)

Ţara de
origine*1)
Ţara de
tranzit
Ţara de
confiscare
1.
Categoria A 2.
3.
1.
Categoria B B1 Revolvere 2.
3.
1.
B2 Arme de foc cu ţeavă lungă 2.
3.
1.
Categoria C 2.
3.
1.
Categoria D 2.
3.
1.
Categoria X 2.
3.

–––*1) Ţara de origine/Ţara de fabricaţie.Notă *) Factorii deosebiţi care afectează datele ar trebui menţionaţi separat, nu în tabel (cum ar fi 1.000 de arme de foc confiscate într-o singură misiune, în special confiscările frecvente ale unui anumit tip de armă de foc).–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x