ORDIN nr. 243 din 28 martie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 306 din 7 mai 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 19 20/01/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 28/03/2003
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 374 11/06/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
ART. 1APROBA PENORMA 28/03/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 19 20/01/2006
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulIN LEGATURA CUNORMA 28/03/2003

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la admiterea în scopuri de reproducţie a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine



În temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 152.256 din 24 martie 2003, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara cu privire la admiterea în scopuri de reproducţie a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de îndeplinire a prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuBucureşti, 28 martie 2003.Nr. 243.
 + 
Anexa NORMA SANITARĂ VETERINARAcu privire la admiterea în scopuri de reproducţie a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine + 
Articolul 1Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca, fără a aduce atingere regulilor de sănătate a animalelor, nu exista nici o interdicţie, restrictie sau impediment privind admiterea femelelor de rasa pura din specia bovine, în scopuri de reproducţie precum şi admiterea taurilor de rasa pura pentru monta naturala.
 + 
Articolul 2(1) Autoritatea veterinara centrala a României nu poate interzice, restrictiona sau împiedica:a) admiterea pentru testare oficială a taurilor de rasa pura sau folosirea materialului seminal al acestora, în limitele cantităţilor necesare, de către organizaţiile sau asociaţiile autorizate să efectueze astfel de teste oficiale,b) admiterea, pe teritoriul României, a taurilor de rasa pura pentru însămânţare artificiala sau folosirea materialului seminal al acestora, atunci când taurii au fost acceptaţi pentru însămânţare artificiala într-un stat membru al Uniunii Europene, pe baza testelor efectuate în conformitate cu "Norma sanitară veterinara care stabileşte metode de monitorizare a performantei şi metode pentru evaluarea valorii genetice a animalelor de reproducţie de rasa pura din specia bovine".(2) Atunci când implementarea acestor prevederi ridica dispute, în special cu privire la interpretarea testelor, operatorii trebuie să aibă dreptul de a consulta opinia unui expert. În lumina opiniei expertului, pot fi adoptate la solicitarea României, măsuri în conformitate cu procedura naţionala stabilită de către autorităţile veterinare centrale ale României.(3) Regulile generale pentru implementarea alin. (2) pot fi adoptate în conformitate cu procedura naţionala stabilită de către autorităţile veterinare centrale ale României.
 + 
Articolul 3Întrucât, autorităţile veterinare centrale ale României trebuie să se asigure ca folosirea taurilor de rasa pura şi a materialului seminal al acestora, la care se referă art. 2, este supusă condiţiei de identificare a taurilor vizati, prin analiza grupei de sânge sau prin orice alta metoda corespunzătoare, adoptată în conformitate cu procedura naţionala stabilită de către autoritatea veterinara centrala a României.
 + 
Articolul 4Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca, pentru comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene, materialul seminal la care se referă art. 2 este colectat, tratat şi depozitat într-un centru de însămânţare artificiala, autorizat oficial.
 + 
Articolul 5Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să desemneze una sau mai multe centre de referinţa, ca fiind responsabile pentru colaborarea în ceea ce priveşte armonizarea metodelor de testare şi de evaluare a rezultatelor.
 + 
Articolul 6Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor trebuie să adopte legi, reglementări şi prevederi administrative necesare pentru a se conformă prezentei norme sanitare veterinare, începând cu 1 ianuarie 2004. Acestea trebuie să informeze imediat Comisia Europeană în acest sens.
 + 
Articolul 7(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor va lua măsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(2) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x