ORDIN nr. 24 din 4 mai 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 28/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATIINr. 276 din 31 martie 2011AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELORNr. 24 din 4 mai 2011MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALENr. 132 din 1 iunie 2011
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 10 iunie 2011
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 17
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 17
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 725 21/07/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 144 23/02/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 4
ActulREFERIRE LAOUG (R) 97 21/06/2001 ART. 13
ART. 1REFERIRE LAORDIN 1069 19/06/2007
ART. 1REFERIRE LANORMA 19/06/2007
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PEORDIN 295 12/07/2002 ANEXA 17
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 14
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 16
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 10
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 11
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 12
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 13
ART. 1MODIFICA PENORMA 12/07/2002 ANEXA 17
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman



Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate publică şi control în sănătate publică nr. Cs.A. 2.898/2011 din cadrul Ministerului Sănătăţii,având în vedere art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin: + 
Articolul INormele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:1. La anexa X "Lista cu produsele alimentare în care poate fi utilizat un număr limitat de aditivi alimentari din anexa IX", rubrica "Preparate din carne tocată proaspătă preambalate" se modifică şi va avea următorul cuprins:

"Preparate preambalate
din carne proaspătă tocată

E 261 Acetat de potasiu
E 262i Acetat de sodiu
E 262ii Diacetat de sodiu
E 300 Acid ascorbic
E 301 Ascorbat de sodiu
E 302 Ascorbat de calciu
E 325 Lactat de sodiu
E 326 Lactat de potasiu
E 330 Acid citric
E 331 Citraţi de sodiu
E 332 Citraţi de potasiu
E 333 Citraţi de calciu
quantum satis"

2. La anexa X, după rubrica "Unt de smântână acidă" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:

"Produse fermentate cu
fermenţi vii, pe bază de
smântână, nearomatizate şi
produse de substituţie cu
un conţinut de grăsime mai
mic de 20%

E 406 Agar
E 407 Caragenan
E 410 Gumă din seminţe de carruba
E 412 Gumă de guar
E 415 Gumă de xantan
E 440 Pectine
E 460 Celuloză
E 466 Carboximetilceluloză
E 471 Mono- şi digliceride ale
acizilor graşi
E 1404 Amidon oxidat
E 1410 Fosfat de amidon
E 1412 Fosfat de diamidon
E 1413 Fosfat de diamidon fosfatat
E 1414 Fosfat de diamidon acetilat
E 1420 Amidon acetilat
E 1422 Adipat de diamidon acetilat
E 1440 Hidroxil propil amidon
E 1442 Fosfat hidroxil propil
diamidon
E 1450 Succinat de octenil sodiu
amidon
E 1451 Amidon acetilat oxidat
quantum satis"

3. La anexa XI "Lista cu conservanţii şi antioxidanţii autorizaţi condiţionat", la partea A "Sorbaţi, benzoaţi şi p-hidroxibenzoaţi", la tabelul al doilea se introduc patru noi rubrici, cu următorul cuprins:

"Produse similare cu produse
din peşte pe bază de alge marine
1.000 500
Bere la butoi care conţine zahăr
fermentabil adăugat şi/sau sucuri
sau concentrate din fructe
adăugate peste 0,5%
200 200 400
Citrice proaspete nedecojite
(numai tratament de suprafaţă)
20
Suplimente alimentare definite
conform Directivei 2002/46/CE,
furnizate sub formă uscată,
conţinând preparate de vitamina
A şi de combinaţii de vitamina
A şi D
1.000
în produ
sul gata
de
consum"

4. La anexa XI, la partea B "Anhidride sulfuroase şi sulfiţi" se introduc două noi rubrici, cu următorul cuprins:

"Afine (numai Vaccinium corymbosum) 10
Scorţişoară (numai Cinnamomum ceylanicum) 150"

5. La anexa XI, la partea C "Alţi conservanţi", punctele E 234 şi E 242 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"E 234 Nizină*) Budincă din griş şi tapioca şi produse similare 3 mg/kg
Brânză maturată şi brânză topită 12,5 mg/kg
Clotted cream 10 mg/kg
Mascarpone 10 mg/kg
Ouă lichide pasteurizate (albuş, gălbenuş sau
ou întreg)
6,25 mg/l

–––Notă *) Această substanţă poate fi prezentă în anumite brânzeturi, ca urmare a procesului de fermentare."

"E 242

Dicarbonat
de dimetil

Băuturi aromatizate nealcoolice
Vin fără alcool
Concentrat lichid de ceai
250 mg/l de cantitate
de încorporare, rezi-
duuri nedetectabile
Cidru de mere, cidru de pere şi
vinuri din fructe
Vin cu conţinut redus de alcool
Băuturi pe bază de vin şi produse
care fac obiectul Regulamentului
(CEE) nr. 1.601/91
250 mg/l de cantitate
de încorporare, rezi-
duuri nedetectabile"

6. La anexa XI, la partea D "Alţi antioxidanţi", după punctul E 316 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:┌────────┬────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────┐│"E 392 │Extracte de │Uleiuri vegetale (cu excepţia │30 mg/kg (exprimat ca││ │rozmarin │uleiurilor virgine şi a uleiu- │sumă de carnosol şi ││ │ │rilor de măsline) şi grăsimi │acid carnosic) ││ │ │vegetale în care conţinutul de │Raportat la grăsime ││ │ │acizi graşi polinesaturaţi este │ ││ │ │peste 15% g/g din totalul acizi- │ ││ │ │lor graşi, pentru o utilizare în │ ││ │ │produsele alimentare netratate │ ││ │ │termic │ ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Uleiuri de peşte şi ulei de alge │50 mg/kg (exprimat ││ │ ├─────────────────────────────────┤ca sumă de carnosol ││ │ │Untură de porc, grăsimi de vită, │şi acid carnosic) ││ │ │pasăre, oaie şi porc │Raportat la grăsime ││ │ │Grăsimi şi uleiuri pentru │ ││ │ │fabricarea profesională a │ ││ │ │produselor alimentare tratate │ ││ │ │termic │ ││ │ │Ulei şi grăsime pentru prăjire, │ ││ │ │cu excepţia uleiului de măsline │ ││ │ │şi a celui din tescovină de │ ││ │ │măsline │ ││ │ │Gustări (pe bază de cereale, │ ││ │ │cartofi sau amidon) │ ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Sosuri │100 mg/kg (exprimat ││ │ │ │ca sumă de carnosol ││ │ │ │şi acid carnosic) ││ │ │ │Raportat la grăsime ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Produse fine de panificaţie │200 mg/kg (exprimat ││ │ │ │ca sumă de carnosol ││ │ │ │şi acid carnosic) ││ │ │ │Raportat la grăsime ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Suplimente alimentare definite │400 mg/kg (exprimat ││ │ │conform Ordinului ministrului │ca sumă de carnosol ││ │ │sănătăţii publice nr. 1.069/2007 │şi acid carnosic) ││ │ │pentru aprobarea Normelor privind│ ││ │ │suplimentele alimentare │ ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Cartofi deshidrataţi │200 mg/kg (exprimat ││ │ │Produse din ouă │ca sumă de carnosol ││ │ │Gumă de mestecat │şi acid carnosic) ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Lapte praf pentru distribuitoare │200 mg/kg (exprimat ││ │ │automate Mirodenii şi condimente │ca sumă de carnosol ││ │ │Nuci procesate │şi acid carnosic) ││ │ │ │Raportat la grăsime ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Supe şi supe clare deshidratate │50 mg/kg (exprimat ca││ │ │ │sumă de carnosol şi ││ │ │ │acid carnosic) ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Carne deshidratată │150 mg/kg (exprimat ││ │ │ │ca sumă de carnosol ││ │ │ │şi acid carnosic) ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Produse pe bază de carne şi │150 mg/kg (exprimat ││ │ │peşte, cu excepţia cărnii des- │ca sumă de carnosol ││ │ │hidratate şi a cârnaţilor uscaţi │şi acid carnosic) ││ │ │ │Exprimat raportat la ││ │ │ │grăsime ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Cârnaţi uscaţi │100 mg/kg (exprimat ││ │ │ │ca sumă de carnosol ││ │ │ │şi acid carnosic) ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Arome │1.000 mg/kg (exprimat││ │ │ │ca sumă de carnosol ││ │ │ │şi acid carnosic) ││ │ ├─────────────────────────────────┼─────────────────────┤│ │ │Lapte pudră pentru fabricarea │30 mg/kg (exprimat ca││ │ │îngheţatei │sumă de carnosol şi ││ │ │ │acid carnosic)" │└────────┴────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────┘7. La anexa XII "Lista cu alţi aditivi autorizaţi", în coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451 şi E 452, după rubrica "Băuturi din proteine vegetale" se introduce o nouă rubrică, cu următorul cuprins:

"Băuturi care conţin proteine
din zer destinate sportivilor
4 g/kg"

8. La anexa XII, înainte de punctele E 432, E433, E 434, E 435 şi E 436 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:

"E 427

Guma cassia

Îngheţate
Produse pe bază de lapte
fermentat, cu excepţia produselor
fermentate cu fermenţi vii,
nearomatizate, pe bază de lapte
Deserturi pe bază de produse
lactate şi produse similare
Umpluturi, învelişuri şi glazuri
pentru produse fine de panifi-
caţie şi pentru deserturi
Brânză topită
Sosuri şi sosuri pentru salate
Supe şi supe clare deshidratate
2.500 mg/kg

Produse din carne tratate termic 1.500 mg/kg"

9. La anexa XII, coloanele 3 şi 4 ale punctelor E 901, E 902 şi E 904, se introduc următoarele rubrici:

"- Vafe pentru îngheţată
preambalate (numai pentru E 901)
quantum satis

Arome în băuturile aromatizate
nealcoolice (numai pentru E 901)
0,2 g/kg în băuturile
aromatizate"

10. La anexa XII, după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:

"E 961

Neotam

Ape aromatizate cu valoare
energetică redusă sau fără adaos
de zahăr
Băuturi pe bază de lapte şi
produse derivate sau pe bază de
sucuri de fructe, cu valoare
energetică redusă sau fără
adaos de zahăr
"Snacks (gustări)": gustări
sărate şi uscate, din amidon sau
din nuci şi alune glazurate,
preambalate şi având diferite
arome
Produse de cofetărie pe bază de
amidon, cu valoare energetică
redusă sau fără adaos de zahăr
Dropsuri pentru împrospătarea
respiraţiei, fără adaos de zahăr
Pastile puternic aromatizate
pentru gât, fără adaos de zahăr
Gumă de mestecat cu adaos de
zahăr
Gemuri, jeleuri şi marmelade cu
valoare energetică redusă
Sosuri

Suplimente alimentare definite
conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.069/2007,
furnizate sub formă lichidă
Suplimente alimentare definite
conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.069/2007,
furnizate sub formă solidă
Suplimente alimentare definite
conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.069/2007,
pe bază de vitamine şi/sau
elemente minerale, furnizate sub
formă de sirop sau nemasticabile

2 mg/l ca potenţiator
de aromă

2 mg/l ca potenţiator
de aromă

2 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă

3 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă

3 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă
3 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă

3 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă
2 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă
2 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă

2 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă

2 mg/kg ca potenţia-
tor de aromă"

11. La anexa XII, după punctul E 1202 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:

"E 1203

Alcool
polivinilic

Suplimente alimentare definite
conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.069/2007,
sub formă de capsule şi tablete
18 g/kg"

12. La anexa XII, punctul E 1505 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"E 1505

Citrat de
trietil

Suplimente alimentare definite
conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.069/2007,
sub formă de capsule şi tablete
Albuş de ou deshidratat
3,5 g/kg

quantum satis"

13. La anexa XII, după punctul E 1452 se introduce un nou punct, punctul E 1521, cu următorul cuprins:

"E 1521

Polietilen
glicol

Suplimente alimentare definite
conform Ordinului ministrului
sănătăţii publice nr. 1.069/2007,
sub formă de capsule şi tablete
10 g/kg"

14. În anexa XIII "Lista cu substanţele suport şi solvenţii purtători autorizaţi", punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"E 1521 Polietilen glicol Îndulcitori"

15. La anexa XIV "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică", partea a 3-a "Lista cu aditivii alimentari autorizaţi în alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică", după punctul E 526 se introduce un nou punct, punctul E 920, cu următorul cuprins:

"E 920

L-cisteină

Biscuiţi pentru sugari şi copii
de vârstă mică
1 g/kg"

16. La anexa XVI "Criterii specifice de puritate pentru îndulcitori", după punctul E 959 se introduce un nou punct, punctul E 961, cu următorul cuprins:    "E 961 – NEOTAM │    Sinonime │Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-f2α-aspartil]-L-fenilalaninei                              │Ester metilic al N(3,3-dimetilbutil)-L-aspartil-L-fenilalaninei    Definiţie │Neotam este fabricat prin reacţia dintre aspartam şi 3,3, -dimetil                              │butiraldehidă în metanol, sub presiune de hidrogen,                              │în prezenţa unui catalizator paladiu/carbon.                              │Este izolat şi purificat prin filtrare, eventual în prezenţa pământului                              │de diatomee. După îndepărtarea solventului prin distilare, neotam                              │este spălat cu apă, izolat prin centrifugare şi, în final, uscat în vid    Nr. CAS │165450-17-9    Denumire chimică │Ester 1-metilic al N-[N-(3,3-dimetilbutil)-L-f2α-aspartil]-L-fenilalaninei    Formulă chimică │C(20)H(30)N(2)O(5)    Masă moleculară │378,47    Descriere │Pulbere albă spre alburie    Compoziţie │Nu mai puţin de 97% raportat la substanţa uscată    Identificare │    Solubilitate │4,75% (g/g) la 60°C în apă, solubilă în etanol şi acetat de etil    Puritate │    Conţinut de apă │Nu mai mult de 5% (Karl Fischer, mărimea probei 25 ± 5 mg)    pH │5,0-7,0 (0,5% soluţie apoasă)    Interval de topire │81°C-84°C    N-[(3,3-dimetilbutil)- │    L-f2α-aspartil]- │    L-fenilalanină │Nu mai mult de 1,5%    Plumb │Nu mai mult de 1 mg/kg"17. La anexa XVII "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivi alimentari", punctul E 290, subrubrica "Conţinut de ulei" se modifică şi va avea următorul cuprins:    "Conţinut de ulei │Nu mai mult de 5 mg/kg"18. La anexa XVII, după punctul E 385 se introduce un nou punct, punctul E 392, cu următorul cuprins:    "E 392 EXTRACTE DE ROZMARIN    SPECIFICAŢII GENERALESinonim │Extract de frunze de rozmarin (antioxidant)Definiţie │Extractele de rozmarin conţin mai multe componente, despre                              │care s-a demonstrat că posedă funcţii antioxidante. Aceste                              │componente aparţin în principal claselor de acizi fenolici,                              │flavonoide, diterpenoizi.                              │Pe lângă componentele antioxidante, extractele pot conţine,                              │de asemenea, triterpeni şi materii extractabile cu solvent                              │organic definite în specificaţia următoareIESCE │283-291-9Denumire chimică │Extract de rozmarin (Rosmarinus officinalis)Descriere │Antioxidantul din extract de frunze de rozmarin este obţinut                              │prin extracţia frunzelor de Rosmarinus officinalis prin                              │intermediul unui sistem de solvenţi autorizat pentru                              │alimente. Extractele pot fi apoi dezodorizate şi decolorate.                              │Extractele pot fi standardizateIdentificare │Compuşi antioxidanţi de │referinţă: diterpeni fenolici │Acid carnosic [C(20)H(28)O(4)] şi carnosol [C(20)H(26)O(4)]                              │(care conţin nu mai puţin de 90% din totalul de diterpeni                              │fenolici)Materii volatile de referinţă │Borneol, acetat de bornil, camfor, 1,8-cineol, verbenonăDensitate │> 0,25 g/mlSolubilitate │Insolubil în apăPuritate │Pierderi prin deshidratare │<5%Arsenic │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 2 mg/kg    1. Extracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate prin extracţie cu acetonăDescriere │Extractele de rozmarin sunt obţinute din frunze de rozmarin                              │uscate prin extracţie cu acetonă, filtrare, purificare şi                              │evaporare a solventului urmată de uscare şi sitare, pentru                              │a obţine o pulbere fină sau un lichidIdentificare │Conţinut de compuşi │antioxidanţi de referinţă │≥ 10% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosolRaport antioxidant/materii │volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de                              │materii volatile de referinţă)*)                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract                              │măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie                              │de masă, «CG-SM»)Solvenţi reziduali │Acetonă: nu mai mult de 500 mg/kg    2. Extracte de rozmarin preparate prin extracţia frunzelor de rozmarin uscate cu       ajutorul dioxidului de carbon supercriticExtracte de rozmarin obţinute din frunze de rozmarin uscate extrase cu ajutorul dioxiduluide carbon supercritic cu o cantitate mică de etanol ca solventIdentificare │Conţinut de compuşi │antioxidanţi de referinţă │≥ 13% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosolRaport antioxidant/materii │volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de                              │materii volatile de referinţă)*)                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract                              │măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie                              │de masă, «CG-SM»)Solvenţi reziduali │Etanol: nu mai mult de 2%    3. Extracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarinExtracte de rozmarin preparate din extract etanolic dezodorizat de rozmarin. Extractele potfi purificate suplimentar, de exemplu, prin tratament cu cărbune activ şi/sau prin distilaremoleculară. Extractele pot fi în suspensie în substanţe suport adecvate şi autorizate sauuscate prin pulverizareIdentificare │Conţinut de compuşi │antioxidanţi de referinţă │≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosolRaport antioxidant/materii │volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de                              │materii volatile de referinţă)*)                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extras,                              │măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie                              │de masă, «CG-SM»)Solvenţi reziduali │Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg    4. Extracte de rozmarin decolorate şi dezodorizate, obţinute printr-o extracţie în două       faze, utilizând hexan şi etanolExtracte de rozmarin care sunt preparate dintr-un extract etanolic dezodorizat de rozmarinsupus unei extracţii cu hexan. Extractele pot fi purificate suplimentar, de exemplu, printratament cu cărbune activ şi/sau prin distilare moleculară. Extractele pot fi în suspensieîn substanţe suport adecvate şi autorizate sau uscate prin pulverizareIdentificare │Conţinut de compuşi │antioxidanţi de referinţă │≥ 5% m/m, exprimat ca total de acid carnosic şi carnosolRaport antioxidant/materii │volatile │(Total % m/m de acid carnosic şi carnosol) ≥ 15 (% m/m de                              │materii volatile de referinţă)*)                              │(* exprimat ca procent de materii volatile totale în extract,                              │măsurat prin cromatografie în fază gazoasă – spectrometrie                              │de masă, «CG-SM»)Solvenţi reziduali Hexan: │nu mai mult de 25 mg/kg                              │Etanol: nu mai mult de 500 mg/kg"19. La anexa XVII, punctul E 426 se modifică şi va avea următorul cuprins:    a) Rubricile "Definiţie" şi "Descriere" se modifică şi vor avea următorul cuprins:"Definiţie │Hemiceluloza de soia este o polizaharidă rafinată solubilă                              │în apă obţinută din fibră de soia din specii naturale prin                              │extracţie în apă caldă.                              │Nu se foloseşte niciun precipitant organic în afară de etanolDescriere │Pulbere fluidă albă sau alb-gălbuie"    b) La rubrica "Puritate" se introduce o nouă subrubrică, subrubrica "Etanol", cu       următorul cuprins:"Etanol │nu mai mult de 2%"20. La anexa XVII, după punctul E 426 se introduce un nou punct, punctul E 427, cu următorul cuprins:    "E 427 GUMĂ CASSIASinonime │Definiţie │Guma cassia este endospermul măcinat şi purificat al                              │seminţelor de Cassia tora şi Cassia obtusifoli (Leguminosae),                              │conţinând mai puţin de 0,05 % de Cassia occidentalis. Ea                              │constă în principal în polizaharide cu masă moleculară mare,                              │compuse în principal dintr-un lanţ liniar de unităţi de                              │1,4-f2â-D-manopiranoză legate cu unităţi de                              │1,6-f2α-D-galactopiranoză.                              │Raportul manoză/galactoză este de aproximativ 5:1                              │În cursul fabricării, seminţele sunt decorticate şi                              │degerminate prin tratament termic mecanic, urmat de măcinarea                              │şi sitarea endospermului.                              │Endospermul măcinat este purificat suplimentar prin extracţie                              │cu izopropanolCompoziţie │Nu mai puţin de 75% de galactomananDescriere │Pulbere inodoră, de culoare galben pal până la alb-gălbuiIdentificare │Solubilitate │Insolubilă în etanol. Se dispersează bine în apă rece                              │formând o soluţie coloidalăFormare de gel cu borat │La dispersia apoasă a probei se adaugă suficientă soluţie                              │de testare de borat de sodiu (ST) pentru a ridica pH-ul la                              │o valoare mai mare de 9; se formează un gel.Formare de gel cu gumă de │xantan │Se cântăresc 1,5 g de probă şi 1,5 g de gumă de xantan şi                              │se amestecă.                              │Se adaugă acest amestec, amestecând rapid, în 300 ml de apă                              │la 80°C într-un pahar Berzelius de 400 ml. Se amestecă până                              │când amestecul este dizolvat şi se amestecă în continuare                              │încă 30 de minute după dizolvare (se menţine temperatura                              │peste 60°C în cursul procesului de amestecare).                              │Amestecarea se opreşte şi amestecul se lasă să se răcească                              │la temperatura camerei cel puţin două ore.                              │Se formează un gel ferm, viscoelastic, după ce temperatura                              │scade sub 40°C, însă niciun gel nu se formează într-o                              │soluţie de control 1% conţinând numai gumă cassia sau gumă                              │de xantan, preparată într-un mod similar.Vâscozitate │Mai mică de 500 mPa.s (25 °C, 2h, soluţie 1%) corespunzând                              │unei mase molecular medii de 200 000-300 000 DPuritate │Materie insolubilă în acid │Nu mai mult de 2%pH │5,5-8 (soluţie apoasă 1%)Materie grasă brută │Nu mai mult de 1%Proteine │Nu mai mult de 7%Cenuşă totală │Nu mai mult de 1,2%Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 12% (5 h, 105°C)Antrachinone totale │Nu mai mult de 0,5 mg/kg (limită de detecţie)Solvenţi reziduali │Nu mai mult de 750 mg/kg de alcool izopropilPlumb │Nu mai mult de 1 mg/kgCriterii microbiologice │Număr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 unităţi formatoare de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 100 unităţi formatoare de colonii per gramSalmonella spp. │Absentă în 25 gE. Coli │Absentă în 1 g"21. La anexa XVII, punctul E463, subrubrica "Compoziţie" se modifică şi va avea următorul cuprins:"Compoziţie │Conţine cel mult 80,5% grupări de hidroxipropoxil                              │[-OCH(2)CHOHCH(3)] echivalentul a cel mult 4,6 grupări de                              │hidroxipropil per unitatea de anhidroglucoză raportat la                              │substanţa anhidră"22. La anexa XVII, punctul "E 949 Hidrogen", la rubrica "Puritate", subrubrica "Azot" se modifică şi va avea următorul cuprins:    "Azot │Nu mai mult de 0,07% v/v"23. La anexa XVII, după punctul E 1201 se introduce un nou punct, punctul E 1203, cu următorul cuprins:    "E 1203 ALCOOL POLIVINILICSinonime │Polimer de alcool polivinilic, PVOHDefiniţie │Alcoolul polivinilic este o răşină sintetică preparată prin                              │polimerizarea acetatului de vinil, urmată de hidroliza                              │parţială a esterului în prezenţa unui catalizator alcalin.                              │Caracteristicile fizice ale produsului depind de gradul de                              │polimerizare şi de gradul de hidrolizăDenumire chimică │Homopolimer de etenolFormulă chimică │[C(2)H(3)OR](n), unde R = H sau COCH(3)Descriere │Pulbere granulară albă sau de culoare crem, inodoră, insipidă                              │şi translucidăIdentificare │Solubilitate │Solubilă în apă; puţin solubilă în etanolReacţia de precipitare │Se dizolvă 0,25 g de probă în 5 ml de apă, se încălzeşte şi                              │se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Prin                              │adăugarea de 10 ml de etanol la această soluţie, se obţine                              │un precipitat alb, tulbure sau floculantReacţia de culoare │Se dizolvă 0,01 g de probă în 100 ml de apă, se încălzeşte                              │şi se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei.                              │Apare o culoare albastră, dacă se adaugă (la 5 ml de soluţie)                              │o picătură de soluţie de testare de iod (ST) şi câteva                              │picături de soluţie de acid boric.                              │Se dizolvă 0,5 g de probă în 10 ml de apă, se încălzeşte şi                              │se lasă soluţia să se răcească la temperatura camerei. Apare                              │o culoare roşu închis după adăugarea unei picături de soluţie                              │de testare de iod la 5 ml de soluţie.Vâscozitate │Între 4,8 şi 5,8 mPa.s (4% soluţie la 20°C) corespunzând unei                              │mase moleculare medii de 26.000-30.000 DPuritate │Materie insolubilă în apă │Nu mai mult de 0,1%Indice de ester │Între 125 şi 153 mg KOH/gGrad de hidroliză │Între 86,5 şi 89%Indice de aciditate │Nu mai mult de 3Solvenţi reziduali │Nu mai mult de 1% metanol, 1% acetat de metalpH │Între 5 şi 6,5 (4% soluţie)Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 5% (105°C, 3H)Reziduu în urma arderii │Nu mai mult de 1%Plumb │Nu mai mult de 2 mg/kg"24. La anexa XVII, punctul Polietilenglicol 6000 se modifică şi va avea următorul cuprins:    "E 1521 POLIETILEN GLICOLISinonime │PEG, macrogol, oxid de polietilenăDefiniţie │Polimeri de adiţie ai oxidului de etilenă şi ai apei                              │desemnaţi de obicei printr-un număr corespunzând aproximativ                              │masei molecularDenumire chimică │alfa-Hidro-omega-hidroxipoli (oxi-1,2-etandiol)Formulă chimică │HOCH(2)-[CH(2)-O-CH(2)](n)-CH(2)OHMasă moleculară medie │Între 380 şi 9.000 DCompoziţie │PEG 400: nu mai puţin de 95% şi nu mai mult de 105%                              │PEG 3000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%                              │PEG 3350: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%                              │PEG 4000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%                              │PEG 6000: nu mai puţin de 90% şi nu mai mult de 110%                              │PEG 8000: nu mai puţin de 87,5% şi nu mai mult de 112,5%Descriere │PEG 400 este un lichid higroscopic limpede, vâscos, incolor                              │sau aproape incolor                              │PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000 sunt                              │solide albe sau aproape albe cu un aspect de ceară sau de                              │parafinăIdentificare │Punct de topire │PEG 400: 4-8°C                              │PEG 3000: 50-56°C                              │PEG 3350: 53-57°C                              │PEG 4000: 53-59°C                              │PEG 6000: 55-61°C                              │PEG 8000: 55-62°CVâscozitate │PEG 400: între 105 şi 130 mPa.s la 20°C                              │PEG 3000: între 75 şi 100 mPa.s la 20°C                              │PEG 3350: între 83 şi 120 mPa.s la 20°C                              │PEG 4000: între 110 şi 170 mPa.s la 20°C                              │PEG 6000: între 200 şi 270 mPa.s la 20°C                              │PEG 8000: între 260 şi 510 mPa.s la 20°C                              │Pentru polietilen-glicolii care au o masă moleculară medie                              │mai mare de 400, vâscozitatea este determinată pe baza unei                              │soluţii 50% m/m din substanţa candidată în apăSolubilitate │PEG 400 se poate amesteca cu apa, este foarte solubil în                              │acetonă, în alcool şi în clorura de metilen, practic                              │insolubil în uleiuri grase şi uleiuri minerale                              │PEG 3000 şi PEG 3350: foarte solubile în apă şi în clorură                              │de metilen, foarte puţin solubile în alcool, practic                              │insolubile în uleiuri grase şi în uleiuri minerale                              │PEG 4000, PEG 6000 şi PEG 8000: foarte solubile în apă şi în                              │clorură de metilen, practic insolubile în alcool, în uleiuri                              │grase şi în uleiuri mineralePuritate │Aciditate sau alcalinitate │Se dizolvă 5 g în 50 ml de apă lipsită de dioxid de carbon şi                              │se adaugă 0,15 ml de soluţie de albastru de bromotimol.                              │Soluţia este galbenă sau verde. Nu mai mult de 0,1 ml de                              │hidroxid de sodiu 0,1 M este necesar pentru a schimba                              │culoarea indicatorului în albastruIndice de hidroxil │PEG 400: 264-300                              │PEG 3000: 34-42                              │PEG 3350: 30-38                              │PEG 4000: 25-32                              │PEG 6000: 16-22                              │PEG 8000: 12-16Cenuşă sulfatată │Nu mai mult de 0,2%1,4-Dioxan │Nu mai mult de 10 mg/kgOxid de etilenă │Nu mai mult de 0,2 mg/kgEtilen glicol şi dietilen │glicol │Nu mai mult de 0,25% m/m în total, individual sau în                              │combinaţiePlumb │Nu mai mult de 1 mg/kg" + 
Articolul IIPrezentul ordin transpune prevederile Directivei 2010/69/UE a Comisiei din 22 octombrie 2010 de modificare a anexelor la Directiva 95/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 279 din 23 octombrie 2010, ale Directivei 2010/37/UE a Comisiei din 17 iunie 2010 de modificare a Directivei 2008/60/CE de stabilire a criteriilor specifice de puritate pentru îndulcitori, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 152 din 18 iunie 2010 şi ale Directivei 2010/67/UE a Comisiei din 20 octombrie 2010 de modificare a Directivei 2008/84/CE de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 277 din 21 octombrie 2010.
 + 
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul sănătăţii,Cseke Attilap. Preşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şi pentru SiguranţaAlimentelor,Corneliu CeicăMinistrul agriculturii şi dezvoltării rurale,Valeriu Tabără––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x