ORDIN nr. 24 din 27 aprilie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 288 din 3 mai 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEREGULAMENT 11 27/04/2010
ActulREFERIRE LALEGE 514 12/07/2002
ActulREFERIRE LAOUG 25 13/03/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LAOUG 25 13/03/2002 ART. 2
ActulREFERIRE LAOUG 25 13/03/2002 ART. 7
ActulREFERIRE LASTATUT 13/03/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LASTATUT 13/03/2002 ART. 2
ActulREFERIRE LASTATUT 13/03/2002 ART. 7
ART. 1APROBA PEREGULAMENT 11 27/04/2010
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 297 28/06/2004 ART. 264
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 297 28/06/2004 ART. 267
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 297 28/06/2004 ART. 268
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 297 28/06/2004 ART. 269
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 297 28/06/2004 CAP. 1
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 297 28/06/2004 CAP. 2
ANEXA 1REFERIRE LALEGE (R) 31 16/11/1990
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Regulamentului nr. 11/2010 privind administrarea specială a entităţilor autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare



În conformitate cu prevederile art. 1, 2 şi ale art. 7 alin. (3), (10) şi (15) din Statutul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 514/2002, cu modificările şi completările ulterioare,Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, în şedinţa din data de 21 aprilie 2010, a hotărât emiterea următorului ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Regulamentul nr. 11/2010 privind administrarea specială a entităţilor autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Regulamentul menţionat la art. 1 intră în vigoare la data publicării acestuia şi a prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va fi publicat şi în Buletinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi pe site-ul acesteia (www.cnvmr.ro).Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,Gabriela AnghelacheBucureşti, 27 aprilie 2010.Nr. 24.
 + 
Anexa REGULAMENTUL Nr. 11/2010privind administrarea specială a entităţilorautorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare + 
Articolul 1Prezentul regulament stabileşte norme cu privire la administrarea specială a entităţilor autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), precum şi cu privire la atribuţiile administratorului special, în aplicarea cap. I şi II din titlul IX al Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 297/2004.
 + 
Articolul 2Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 297/2004.
 + 
Articolul 3Măsura administrării speciale se instituie de către C.N.V.M. în conformitate cu art. 264 din Legea nr. 297/2004.
 + 
Articolul 4(1) Administrarea specială se realizează de către o persoană fizică sau juridică specializată, numită de C.N.V.M. dintre persoanele înscrise în Registrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (Registrul C.N.V.M.).(2) Pentru a fi înscrisă în Registrul C.N.V.M. ca administrator special o persoană fizică sau juridică trebuie să aibă calitatea de practician în insolvenţă, înscris în Tabloul UNPIR, publicat pe site-ul oficial al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, şi să depună la C.N.V.M. următoarele documente:a) act justificativ eliberat de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România din care să rezulte calitatea de practician în insolvenţă a persoanei fizice sau juridice respective, faptul că nu este suspendată sau incompatibilă şi că nu a fost supusă niciunei sancţiuni profesionale sau disciplinare în ultimii 3 ani;b) poliţă de asigurare profesională, în copie;c) copia actului de identitate a persoanei fizice sau, după caz, copia certificatului de înregistrare a persoanei juridice la oficiul registrului comerţului;d) cererea de înscriere, precum şi dovada achitării tarifului de înscriere în Registrul public al C.N.V.M.(3) Pentru a fi numit administrator special al unei entităţi autorizate de C.N.V.M. o persoană fizică sau juridică trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiţii:a) să fie înscrisă în Registrul C.N.V.M.;b) persoana fizică sau juridică şi/ori persoanele implicate cu aceasta să nu se afle în conflict de interese cu entitatea subiect al administrării speciale sau cu persoanele implicate cu aceasta.(4) În vederea numirii ca administrator special al unei entităţi autorizate de C.N.V.M., practicianul în insolvenţă depune la C.N.V.M.:a) declaraţie pe propria răspundere a persoanei fizice sau, după caz, a reprezentantului legal al persoanei juridice, dată în faţa unui reprezentant al C.N.V.M., privind cunoaşterea şi îndeplinirea condiţiilor de numire în calitate de administrator special pentru o entitate autorizată de C.N.V.M., prevăzute la alin. (3) lit. b), şi asumarea respectării acestora pe întreaga perioadă a exercitării mandatului; şib) documente prin care va actualiza, dacă este cazul, documentele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b).
 + 
Articolul 5Administratorul special preia integral atribuţiile consiliului de administraţie al entităţii autorizate supuse regimului de administrare specială, aşa cum sunt acestea prevăzute în Legea nr. 297/2004, Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, reglementările C.N.V.M., actele constitutive ale societăţii, precum şi în orice alte acte normative incidente.
 + 
Articolul 6(1) Administratorul special va lua toate măsurile prevăzute de lege pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor ce îi revin, inclusiv măsurile necesare pentru conservarea activelor şi încasarea creanţelor în interesul investitorilor şi al altor creditori.(2) În sensul obligaţiei legale a administratorului special de a lua măsurile necesare pentru conservarea activelor, acesta va avea obligaţia menţinerii activelor societăţii, neputând recurge la vânzarea acestora ca măsură de administrare curentă. Administratorul special va lua măsuri de administrare adecvate, care să conducă la efectuarea plăţilor curente ale societăţii ce decurg din datoriile exigibile.(3) Încasarea creanţelor se face pe cale amiabilă sau prin executare silită, potrivit dispoziţiilor legale incidente în materie.
 + 
Articolul 7Administratorul special are obligaţia de a adopta măsurile necesare preluării şi conservării în bune condiţii a arhivei entităţii supuse administrării speciale.
 + 
Articolul 8În exercitarea atribuţiilor sale conferite prin lege, administratorul special va desfăşura cel puţin următoarele activităţi:a) analizarea întregii activităţi a entităţii supuse administrării speciale, ţinerea corectă a evidenţelor şi documentelor acesteia, precum şi orice alte activităţi ce revin în sarcina administratorilor la preluarea atribuţiilor de administrare a unei societăţi, în scopul determinării oricăror deficienţe existente la nivelul administrării societăţii;b) conducerea activităţii entităţii supuse administrării speciale, cu supravegherea plăţilor/încasărilor din/în conturile acesteia; în acest sens, administratorul trebuie să se asigure de efectuarea plăţilor curente ale entităţii, aferente unor datorii exigibile;c) informarea C.N.V.M. cu privire la constatarea oricăror situaţii de încălcare a legislaţiei, a reglementărilor în vigoare sau a procedurilor interne ale entităţii administrate, în termen de 24 de ore de la data constatării acestora;d) adoptarea oricăror altor măsuri prevăzute de lege sau dispuse de C.N.V.M. în exercitarea prerogativelor cu care aceasta a fost învestită prin lege, pentru ducerea la îndeplinire a obiectivelor sale fundamentale.
 + 
Articolul 9În termen de cel mult 30 de zile de la data numirii administratorului special, acesta va întocmi şi va transmite C.N.V.M. un raport amănunţit cu privire la situaţia entităţii administrate, în care se vor preciza măsurile întreprinse şi cele ce urmează a fi întreprinse de administratorul special, precum şi posibilităţile reale şi operative de redresare financiară a entităţii sau, după caz, motivele care împiedică atingerea scopului acestei proceduri.
 + 
Articolul 10(1) În măsura în care consideră necesar, pentru a realiza o evaluare corespunzătoare a situaţiei activelor şi a pasivelor entităţii supuse administrării speciale, administratorul special va proceda la inventarierea tuturor bunurilor şi/sau activelor entităţii supuse administrării speciale.(2) În cazul în care situaţiile financiare aferente perioadei încheiate înainte de instituirea administrării speciale nu au fost aprobate conform legii sau administratorul special consideră că ele nu reflectă situaţia patrimonială reală a entităţii autorizate supuse administrării speciale, acesta va lua măsuri pentru întocmirea unor noi situaţii financiare, precum şi pentru aprobarea, publicarea şi depunerea acestora la organele competente, conform legii.
 + 
Articolul 11(1) Administratorul special răspunde pentru modul de îndeplinire a atribuţiilor şi a responsabilităţilor prevăzute de lege şi/sau stabilite de C.N.V.M.(2) Responsabilitatea pentru identificarea, instituirea şi ducerea la îndeplinire a măsurilor necesare redresării financiare revine în exclusivitate administratorului special.
 + 
Articolul 12(1) Toate cheltuielile legate de administrarea specială se suportă de entitatea supusă acestei măsuri.(2) Pentru activitatea depusă, administratorul special are dreptul la plata de către entitatea supusă măsurii de administrare specială a unui onorariu. Nivelul onorariului se va stabili de către C.N.V.M., prin decizie, având ca referinţă remuneraţia aferentă funcţiilor pe care administratorul special le va prelua şi le va îndeplini în cadrul entităţii administrate.
 + 
Articolul 13(1) În termen de maximum 60 de zile de la numire, administratorul special are obligaţia să transmită C.N.V.M. un raport complet cu privire la activităţile întreprinse de acesta, la constatările sale legate de situaţia financiară a entităţii autorizate supuse administrării speciale, precum şi cu privire la posibilitatea sau imposibilitatea de redresare financiară a respectivei entităţi, la care se anexează documentele referitoare la evaluarea activelor şi pasivelor, situaţia recuperării creanţelor, costul menţinerii activelor şi situaţia lichidării debitelor.(2) Ulterior primirii raportului şi anexelor prevăzute la alin. (1), C.N.V.M. poate adopta una dintre următoarele măsuri:a) prelungirea activităţii administratorului special pe o perioadă limitată, în conformitate cu art. 267 alin. (2) din Legea nr. 297/2004;b) înlocuirea administratorului special, în conformitate cu art. 16;c) încetarea măsurii de administrare specială, în conformitate cu art. 268 alin. (1) sau art. 269 alin. (1) din Legea nr. 297/2004.
 + 
Articolul 14(1) Încetarea calităţii de administrator special al unei entităţi autorizate de C.N.V.M. are loc în următoarele situaţii:a) la încetarea administrării speciale a unei entităţi autorizate de C.N.V.M.;b) la înlocuirea sau, după caz, la renunţarea administratorului special la mandatul primit;c) la decesul administratorului special persoană fizică sau, după caz, ca urmare a dizolvării/lichidării ori a constatării stării de insolvabilitate a administratorului special persoană juridică;d) din orice alte cauze de încetare prevăzute de lege.(2) Încetarea calităţii de administrator special se dispune/se confirmă de către C.N.V.M. prin emiterea unei decizii/unui atestat.
 + 
Articolul 15(1) În situaţia în care administratorul special intenţionează să renunţe la mandatul primit, are obligaţia ca, odată cu notificarea privind intenţia de renunţare, să transmită C.N.V.M. raportul prevăzut la art. 13 alin. (1).(2) În cazul în care administratorul special renunţă la mandatul primit, încetarea calităţii de administrator special al unei entităţi autorizate de C.N.V.M. produce efecte de la data intrării în vigoare a atestatului C.N.V.M., care poate fi emis ulterior transmiterii documentelor prevăzute la alin. (1).(3) În termen de 15 zile de la data transmiterii raportului prevăzut la alin. (1), cu anexele aferente, C.N.V.M. decide, dacă este cazul, numirea unui nou administrator sau adoptarea măsurilor prevăzute la art. 13 alin. (2) lit. c).
 + 
Articolul 16În situaţia în care administratorul special nu respectă oricare dintre obligaţiile care decurg din activitatea de administrare specială, inclusiv cele legate de transmiterea completă a rapoartelor sau documentelor prevăzute de reglementările în vigoare ori solicitate de C.N.V.M., precum şi în cazul în care C.N.V.M. constată pe parcursul administrării speciale că administratorul special nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 4, C.N.V.M. poate dispune, în termen de 15 zile, înlocuirea administratorului special şi, după caz, radierea din Registrul C.N.V.M. Încetarea calităţii de administrator special produce efecte de la data intrării în vigoare a deciziei C.N.V.M. de înlocuire a administratorului special.
 + 
Articolul 17Radierea înregistrării unui administrator special de la C.N.V.M., prin retragerea atestatului de înscriere în Registrul C.N.V.M., se poate realiza de către C.N.V.M. în următoarele situaţii:a) în situaţia în care administratorul special nu respectă oricare dintre obligaţiile care decurg din activitatea de administrare specială, inclusiv cele legate de transmiterea completă a rapoartelor sau documentelor prevăzute de reglementările în vigoare ori solicitate de C.N.V.M., precum şi în cazul în care C.N.V.M. constată pe parcursul administrării speciale că administratorul special nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 4;b) la decesul administratorului special persoană fizică sau, după caz, ca urmare a dizolvării/lichidării ori a constatării stării de insolvabilitate a administratorului special persoană juridică;c) din orice alte cauze de încetare prevăzute de lege.
 + 
Articolul 18Încălcarea prevederilor prezentului regulament de către administratorul special constituie contravenţie şi se sancţionează conform dispoziţiilor titlului X al Legii nr. 297/2004.
 + 
Articolul 19La intrarea în vigoare a prezentului regulament se abrogă orice dispoziţii contrare.
 + 
Articolul 20Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării acestuia şi a ordinului de aprobare în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se va publică în Buletinul C.N.V.M. şi pe pagina de internet a C.N.V.M.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x