ORDIN nr. 236 din 15 septembrie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR Nr. 1.005/13 septembrie 1999MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUI Nr. 236/15 septembrie 1999MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEINr. 138.929/13 septembrie 1999
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 464 din 24 septembrie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1220 29/11/2000
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 392 21/05/1999 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 6 14/01/1999
ActulREFERIRE LAHG 447 12/08/1997
ActulREFERIRE LAHG 382 23/07/1997
ART. 3REFERIRE LAHG 392 21/05/1999 ART. 7
ART. 3REFERIRE LALEGE 133 22/12/1994
ART. 4REFERIRE LAHG 392 21/05/1999 ART. 7
ART. 5REFERIRE LAHG 392 21/05/1999 ART. 7
ART. 6REFERIRE LAHG 392 21/05/1999 ART. 7
ART. 7REFERIRE LAHG 392 21/05/1999 ART. 7
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 1220 29/11/2000

privind sursele şi procedura de constituire, completare şi modificare a bazei de date statistice la import



Ministrul finanţelor, ministrul industriei şi comerţului şi ministrul agriculturii şi alimentaţiei,în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 382/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Industriei şi Comerţului, cu modificările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei,în baza prevederilor art. 7 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 392/1999 privind controlul valorii în vama a mărfurilor importate,emit următorul ordin: + 
Articolul 1Baza de date statistice la import se elaborează de Direcţia Generală a Vamilor pentru categoriile de mărfuri din import la care s-a constatat o subevaluare în vama, pe baza datelor şi a informaţiilor obţinute din activitatea proprie şi a celor furnizate de Ministerul Finanţelor, de Ministerul Industriei şi Comerţului şi de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
 + 
Articolul 2Baza de date statistice la import se utilizează de autoritatea vamală, cu respectarea metodologiei de control al valorii în vama a mărfurilor importate, aprobată prin decizie a directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor.
 + 
Articolul 3Sursele de constituire a bazei de date statistice la import sunt următoarele:a) valorile în vama declarate anterior şi acceptate de autoritatea vamală la importul de mărfuri identice, respectiv similare cu mărfurile care fac obiectul bazei de date statistice la import, a căror veridicitate a fost verificata sau asupra cărora nu exista suspiciuni privind subevaluarea în vama;b) valorile în vama determinate în urma controlului ulterior efectuat de autoritatea vamală la sediul agenţilor economici importatori de produse identice, respectiv similare;c) valorile în vama stabilite prin decizia luată de autoritatea vamală competenţa să soluţioneze contestaţiile adresate de agenţii economici importatori împotriva modului de determinare a valorii în vama declarate la import;d) datele comunicate de administraţia vamală din ţările de export cu care România a încheiat acorduri de cooperare în domeniul vamal, ca urmare a solicitării adresate de Direcţia Generală a Vamilor privind verificarea anumitor operaţiuni de export al mărfurilor cu destinaţia import în România;e) preţurile de vânzare practicate la exportul cu destinaţia România, calculatiile de preţ al produselor, comunicate de producătorii şi exportatorii străini ai acestor mărfuri, din proprie iniţiativă sau la solicitarea instituţiilor menţionate la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 392/1999;f) cotatiile de bursa, preţurile de licitaţie, preţurile din publicaţiile de specialitate, statisticile de export ale ţărilor exportatoare de mărfuri care fac obiectul importului în România, alte date şi informaţii utilizate, cu respectarea prevederilor şi condiţiilor cuprinse la art. 7 şi 8 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale şi comerţ 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994;g) orice alte surse.
 + 
Articolul 4Procedura de constituire, de completare sau de modificare a bazei de date statistice la import este initiata de Direcţia Generală a Vamilor în următoarele cazuri:a) la sesizarea oficială privind existenta unei subevaluari în vama sau la propunerea de constituire, completare sau de modificare a bazei de date statistice, formulată de agenţii economici importatori sau producători şi adresată direct sau prin intermediul asociaţiilor de ramura ori de profil din care fac parte, cu condiţia ca petiţionarul sa precizeze motivele şi considerentele care au condus la formularea sesizării sau a propunerii sale;b) la sesizarea sau la propunerea, formulată în aceleaşi condiţii ca cele prevăzute la lit. a), transmisă de oricare dintre instituţiile menţionate la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 392/1999 sau de alte instituţii şi organisme; c) din proprie iniţiativă, în situaţia în care, pe baza datelor şi a informaţiilor obţinute din activitatea proprie a Direcţiei Generale a Vamilor, se constata existenta unei subevaluari în vama.
 + 
Articolul 5(1) În termen de cel mult 45 de zile de la primirea oficială a sesizarilor sau a propunerilor menţionate la art. 4 lit. a) şi b) Direcţia Generală a Vamilor le va transmite instituţiilor menţionate la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 392/1999, în vederea analizarii necesităţii de constituire, de completare sau de modificare a bazei de date statistice la import. Aceste sesizări sau propuneri vor fi însoţite de Situaţia statistica privind valoarea în vama declarata la importul acestor produse, întocmită de Direcţia Generală a Vamilor în sistem informatizat, precum şi de raportul Direcţiei Generale a Vamilor privind concluziile sale în urma analizei şi verificărilor efectuate.(2) Termenul de 45 de zile prevăzut la alin. (1) poate fi prelungit corespunzător numai în cazurile justificate de volumul propunerilor şi al sesizarilor primite sau de durata necesară pentru efectuarea verificărilor operaţiunilor de import al categoriilor de produse analizate.(3) Instituţiile menţionate la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 392/1999 vor analiza documentele precizate la alin. (1) şi vor transmite Direcţiei Generale a Vamilor concluziile privind necesitatea constituirii, completării sau a modificării bazei de date statistice la import, în termen de cel mult 30 de zile de la comunicare. Concluziile vor fi însoţite de datele şi informaţiile aflate în evidenta lor, care au fost luate în considerare la formularea acestor concluzii.(4) Termenul de 30 de zile prevăzut la alin. (3) poate fi prelungit numai în cazuri justificate, până la finalizarea activităţii de informare, analiza şi verificare a datelor necesare pentru formularea concluziilor.
 + 
Articolul 6În cazul în care concluziile formulate de instituţiile menţionate la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 392/1999 recomanda elaborarea bazei de date statistice la import, Direcţia Generală a Vamilor o va elabora în termen de cel mult 30 de zile de la primirea concluziilor şi o va transmite, în cadrul acestui termen, pentru avizare, aceloraşi instituţii. Termenul de avizare sau de transmitere a eventualelor observaţii din partea acestor instituţii este de cel mult 10 zile de la data primirii bazei de date statistice la import, elaborata de Direcţia Generală a Vamilor.
 + 
Articolul 7În termen de cel mult 10 zile de la data primirii avizului favorabil din partea tuturor instituţiilor menţionate la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 392/1999, Direcţia Generală a Vamilor va transmite baza de date statistice la import direcţiilor regionale vamale din subordine, în vederea aplicării.
 + 
Articolul 8Ministerul Finanţelor, Ministerul Industriei şi Comerţului, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, precum şi unităţile lor subordonate vor lua măsuri pentru asigurarea confidenţialităţii datelor şi informaţiilor cuprinse în baza de date statistice la import şi pentru aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 9Prezentul ordin va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul finanţelor, Decebal Traian RemesMinistrul industriei şi comerţului, Radu Berceanu Ministrul agriculturiişi alimentaţiei,Ioan Avram Muresan––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x