ORDIN nr. 235 din 6 aprilie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELORNr. 46 din 28 februarie 2006MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALENr. 235 din 6 aprilie 2006MINISTERUL SANATATIINr. 461 din 26 aprilie 2006AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILORNr. 135 din 26 aprilie 2006
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 17 mai 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 11INTRAT IN VIGOAREORDIN 235 06/04/2006
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 235 06/04/2006 ART. 11
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 235 06/04/2006 ART. 11
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 168 09/03/2005 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 155 03/03/2005 ART. 9
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LALEGE 150 14/05/2004 ART. 4
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ActulREFERIRE LAHG 755 03/07/2003 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 57 16/01/2002
ActulREFERIRE LAOUG 97 21/06/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ART. 11INTRAT IN VIGOAREORDIN 235 06/04/2006

privind stabilirea măsurilor de urgenţă referitoare la chilli, produse pe bază de chilli, curcuma şi ulei de palmier



Văzând Referatul de aprobare nr. 41.119 din 16 noiembrie 2005, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,având în vedere prevederile art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare,ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002,în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, ale art. 9 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin. + 
Articolul 1În înţelesul prezentului ordin următorii termeni se definesc astfel:a) chilli, fructe din genul Capsicum, uscate şi măcinate sau mărunţite, ce se încadrează la codul CN 0904 20 90, sub orice formă, destinate consumului uman;b) produse pe bază de chilli, pudră de curry ce se încadrează la codul CN 0910 50, sub orice formă, destinată consumului uman;c) curcuma, curcuma uscată şi măcinată sau mărunţită ce se încadrează la codul CN 0910 30, sub orice formă, destinată consumului uman;d) ulei de palmier, uleiul de palmier ce se încadrează la codul CN 1511 10 90, destinat consumului uman direct.
 + 
Articolul 2(1) Importul de chilli, produse pe bază de chilli, curcuma şi ulei de palmier este permis numai dacă transportul este însoţit de un buletin de analiză, în original, ce demonstrează că produsul nu conţine nici una dintre următoarele substanţe chimice:a) Sudan I (nr. CAS 842-07-9);b) Sudan II (nr. CAS 3118-97-6);c) Sudan III (nr. CAS 85-86-9);d) Scarlet Red sau Sudan IV (nr. CAS 85-83-6).(2) Buletinul de analiză trebuie să fie vizat de un reprezentant al autorităţii competente din ţara de origine.(3) Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică dacă fiecare transport de chilli, produse pe bază de chilli, curcuma şi ulei de palmier prezentat la import este însoţit de un buletin de analiză conform alin. (1).(4) În absenţa unui astfel de buletin de analiză, aşa cum este prevăzut la alin. (1), importatorul trebuie să aibă produsul testat la un laborator acreditat dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau din România, pentru a demonstra că acesta nu conţine nici una dintre substanţele chimice descrise la alin. (1). În aşteptarea buletinului de analiză, produsul va fi reţinut sub supraveghere oficială la depozitele de destinaţie.
 + 
Articolul 3(1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti asigură prelevarea de probe prin metoda randomizării şi analiza probelor de chilli, produse pe bază de chilli, curcuma şi ulei de palmier prezentate pentru import sau aflate deja pe piaţă, pentru a verifica absenţa substanţelor chimice descrise la art. 2 alin. (1).(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor notifică Comisiei Europene, prin intermediul Sistemului rapid de alertă pentru produse alimentare şi hrană pentru animale, toate loturile în care se constată prezenţa acelor substanţe chimice.(3) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va prezenta trimestrial Comisiei Europene rapoarte ce indică loturile în care a fost constatată absenţa acelor substanţe chimice. Aceste rapoarte se transmit până la sfârşitul lunii următoare trimestrului pentru care se face raportarea.(4) Orice lot supus prelevării de probe şi analizei oficiale a acestora poate fi reţinut înainte de a fi pus pe piaţă pentru maximum 15 zile lucrătoare.
 + 
Articolul 4În cazul divizării unui lot, o copie certificată a buletinului de analiză prevăzut la art. 2 alin. (1) va însoţi fiecare parte a lotului divizat.
 + 
Articolul 5Chilli, produsele pe bază de chilli, curcuma şi uleiul de palmier la care se constată prezenţa uneia sau mai multora dintre substanţele chimice descrise la art. 2 alin. (1) se distrug.
 + 
Articolul 6Toate costurile pentru analize, depozitare sau distrugerea transporturilor, conform art. 2 alin. (1) sau, după caz, alin. (4) şi art. 5, sunt suportate de importatori.
 + 
Articolul 7(1) Prin excepţie de la prevederile art. 2 alin. (2), inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor accepta buletinul de analiză cu privire la produsele menţionate la art. 1, chilli şi produse pe bază de chilli, fără viza oficială prevăzută de prezentul ordin, pentru loturile care au părăsit ţara de origine înainte de data publicării prezentului ordin.(2) Prin derogare de la art. 2 alin. (1), inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor accepta importurile de produse menţionate la art. 1, curcuma şi ulei de palmier, fără raportul analizelor menţionat în prezentul ordin, pentru loturile care au părăsit ţara de origine înainte de data publicării prezentului ordin.
 + 
Articolul 8Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de produse.
 + 
Articolul 9Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, şi inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 10Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei Europene nr. 402/2005 referitoare la măsurile de urgenţă privind chilli, produsele pe bază de chilli, curcuma şi ulei de palmier, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 135 din 28 mai 2005.
 + 
Articolul 11(1) Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării.(2) Prevederile art. 3 alin. (2) şi (3) intră în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinareşi pentru Siguranţa Alimentelor,Ion AgafiţeiMinistrul sănătăţii,Gheorghe Eugen NicolăescuMinistrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,Gheorghe FluturPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Cătălin Florin Teodorescu–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x