ORDIN nr. 231 din 26 martie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 280 din 22 aprilie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 26/03/2003
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 374 11/06/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
ART. 1APROBA PENORMA 26/03/2003
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 356 05/08/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 05/08/2002
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulIN LEGATURA CUNORMA 26/03/2003

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile specifice de sănătate publică pentru punerea pe piaţa a unor tipuri de oua



În temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 151.588 din 27 februarie 2003, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara privind condiţiile specifice de sănătate publică pentru punerea pe piaţa a unor tipuri de oua, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Institutele centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 4La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispoziţii contrare.
 + 
Articolul 5Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie SarbuBucureşti, 26 martie 2003.Nr. 231.
 + 
Anexa NORMA SANITARĂ VETERINARAprivind condiţiile specifice de sănătate publică pentru punerea pe piaţa a unor tipuri de oua + 
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte condiţiile de sănătate şi de igiena cu privire la comercializarea anumitor tipuri de oua.(2) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin "anumite tipuri de oua" se înţelege ouăle de gaina destinate consumului uman după cum urmează:a) de categorie "A",b) de categorie "B", nerefrigerate şi neconservate,c) oua neclasificate.(3) Fără a se aduce atingere prevederilor art. 5, prezenta norma sanitară veterinara nu se aplică dacă ouăle sunt destinate pentru obţinerea de produse din acestea sau dacă sunt livrate întreprinderilor de industrie alimentara autorizate, în concordanta cu "Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate şi igiena pentru producerea şi comercializarea produselor din oua", aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 356 din 05.08.2002 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 852 din 26.11.2002, cu condiţia ca pe ambalajele în care sunt introduse ouăle să fie înscrisă clar destinaţia acestora.
 + 
Articolul 2De la unitatea producătoare şi până la vânzarea către consumator, ouăle trebuie să fie păstrate uscate, ferite de acţiunea directa a razelor solare şi trebuie să fie depozitate şi transportate la o temperatura preferabil constanta.
 + 
Articolul 3(1) Termenul de valabilitate al oualor livrate către consumator este de maxim 21 zile de la ouat, acest termen incluzând şi timpul afectat pentru colectare şi ambalare.(2) Vânzarea oualor către consumatorul final trebuie să se facă cu cel puţin şapte zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al acestora.(3) Autoritatea veterinara centrala a României stabileşte următoarele condiţii sanitare veterinare privind depozitarea, transportul şi etichetarea:a) depozitarea oualor destinate consumului uman se face în spaţii racoroase, fără miros străin, la temperatura de 0 – +14°C ferite de razele soarelui sau alta sursa de căldură iar transportul se va face numai cu mijloace izoterme asigurându-se în interiorul lor temperatura de 3 – 5°C.b) pe ambalajele în care sunt introduse ouăle se vor înscrie condiţiile de depozitare şi transport asfel ca utilizatorul să fie informat asupra regulilor ce trebuie respectate.
 + 
Articolul 4În cazul comercializării oualor provenite de la producătorii particulari în pieţe publice locale sau în cazul vânzării directe de producător către consumator pentru uzul propriu, deoarece ouăle nu sunt sortate pe categorii de calitate şi greutate, data de valabilitate minima prevăzută de art. 3 alin. (2) al prezentei norme sanitare veterinare, trebuie să fie indicată clar de:(i) o eticheta pe stand sau pe vehicul ce indica clar termenul de valabilitate;(îi) o eticheta preimprimata pe ambalaj sau data consumatorului împreună cu ouăle în momentul cumpărării.
 + 
Articolul 5În concordanta cu "Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate şi igiena pentru producerea şi comercializarea produselor din oua" aprobată prin Ordinul ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 356 din 05.08.2002 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 852 din 26.11.2002 pot fi utilizate în alimentaţia publică, inclusiv în restaurante şi pentru prepararea pe scara neindustriala a produselor din oua sau a produselor pe bază de oua numai ouăle ambalate în pachete mici sau mari.
 + 
Articolul 6Autoritatea veterinara centrala a României trebuie să se asigure ca sunt respectate regulile prevăzute de prezenta norma sanitară veterinara, în special cele menţionate de art. 3 alin. (1).
 + 
Articolul 7(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.(2) Autoritatea veterinara centrala va lua măsurile administrative necesare şi după caz, va sanctiona potrivit legii orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.─────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x