pentru aprobarea Normelor privind etichetarea alimentelor şi a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol
Vazand Referatul de aprobare nr. 5-1.159 din 14 septembrie 2004, întocmit de Direcţia de supraveghere şi control al pieţei produselor şi serviciilor,având în vedere prevederile art. 34 şi ale art. 38 alin. (9) lit. b) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, al Hotărârii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările ulterioare, şi al Hotărârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale,ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin. +
Articolul 1Se aprobă Normele privind etichetarea alimentelor şi a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. +
Articolul 2Normele prevăzute la art. 1 transpun dispoziţiile Regulamentului nr. 608/2004/CE al Comisiei din 31 martie 2004 cu privire la etichetarea alimentelor şi ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri ai fitosterolilor, fitostanoli şi/sau esteri ai fitostanolului, publicat în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene (JOCE) nr. L 097 din data de 1 aprilie 2004. +
Articolul 3Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. +
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.p. Ministrul agriculturii,pădurilor şi dezvoltării rurale,Nicolae Istudor,secretar de statMinistrul sănătăţii,Ovidiu BrinzanPreşedintele Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor,Eduard Gabriel Matei,secretar de stat +
Anexa NORMEprivind etichetarea alimentelor şi a ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol +
Articolul 1Prezentele norme se aplică alimentelor şi ingredientelor alimentare cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol. +
Articolul 2(1) În scopul etichetarii, fitosterolul, esterul de fitosterol, fitostanolul şi esterul de fitostanol se desemnează prin termenii "sterol vegetal", "ester de sterol vegetal", "stanol vegetal" sau "ester de stanol vegetal" ori, după caz, forma acestora la plural. … (2) Fără a încalcă alte dispoziţii legale în vigoare privind etichetarea alimentelor, etichetarea alimentelor sau a ingredientelor alimentelor cu adaos de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol va conţine următoarele elemente: … a) în acelaşi camp vizual cu denumirea sub care este vândut produsul apare, în mod uşor vizibil şi lizibil, menţiunea: "cu adaos de steroli vegetali/stanoli vegetali"; … b) conţinutul adăugat de fitosteroli, esteri de fitosterol, fitostanoli şi/sau esteri de fitostanol (exprimat în % sau g de steroli vegetali/stanoli vegetali liberi din 100 g sau 100 ml de aliment) se înscrie în lista ingredientelor; … c) trebuie să se semnaleze ca produsul este destinat exclusiv persoanelor care doresc să-şi reducă nivelul de colesterol în sânge; … d) trebuie să se semnaleze ca pacientii cu medicatie pentru reducerea colesterolului vor consuma produsul numai sub supraveghere medicală; … e) trebuie să se semnaleze, în mod vizibil şi lizibil, ca produsul poate să nu corespundă din punct de vedere nutritional pentru femei însărcinate sau care alapteaza şi pentru copii mai mici de 5 ani; … f) trebuie să se semnaleze o recomandare ca produsul trebuie folosit în cadrul unei diete echilibrate şi variate, incluzând consumul regulat de fructe şi legume pentru a ajuta menţinerea nivelurilor de carotenoizi; … g) în acelaşi camp vizual cu prevederea lit. c) trebuie să se semnaleze ca trebuie evitat consumul de mai mult de 3 g/zi de adaos de steroli vegetali/stanoli vegetali; … h) trebuie să existe o definire a unei părţi de produs alimentar sau de ingredient alimentar implicate (preferabil în g sau ml), cu indicarea cantităţii de steroli vegetali/stanoli vegetali continuta de fiecare parte. … +
Articolul 3Alimentele sau ingredientele alimentare cu adaos de esteri de fitostanol care sunt deja pe piaţa ori "grasimile tartinabile cu adaos de esteri ai fitosterolului" care au fost autorizate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/2002/8/2003, produse după 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, se vor supune prevederilor privind etichetarea din prezentele norme.________________