ORDIN Nr. 23 din 10 septembrie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 276 din 6 noiembrie 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 60 24/10/2005
ActulABROGAT DEREGULAMENT 13 24/10/2005
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulAPROBA PEREGULAMENT 12 10/09/1996
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 6
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 13
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 14
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 98
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 99
ActulREFERIRE LALEGE 52 07/07/1994 ART. 100
ActulREFERIRE LAHOTARARE 17 05/10/1994
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 60 24/10/2005
ActulABROGAT DEREGULAMENT 13 24/10/2005
ActulREFERIT DENORMA 608 15/04/1998
ActulREFERIT DENORMĂ 773 21/04/1998

pentru aprobarea Regulamentului nr. 12/1996 privind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare



În conformitate cu prevederile art. 98 alin. 2, ale art. 99 alin. 2, ale art. 99 alineatul ultim şi ale art. 100 din Legea nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori,având în vedere dispoziţiile art. 6, 13 şi 14 din aceeaşi lege,în temeiul Hotărârii Parlamentului României nr. 17/1994,Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare emite următorul ordin: + 
Articolul 1Pe data prezentului ordin se aproba Regulamentul nr. 12/1996 privind autorizarea societăţilor de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare şi se dispune publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României.
 + 
Articolul 2Departamentul reglementarea pieţei şi intermediere financiară şi Departamentul logistic vor asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.PREŞEDINTELE COMISIEI NAŢIONALE A VALORILOR MOBILIARE,prof. univ. dr. ŞTEFAN BOBOCREGULAMENTprivind autorizarea şi funcţionarea societăţilor de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare
 + 
Articolul 1Societatea de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare, denumita în continuare S.C.D.D., este acea persoana juridică autorizata de Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare, care îndeplineşte oricare dintre următoarele funcţii privind tranzacţionarea valorilor mobiliare pe pieţe supravegheate de C.N.V.M. şi face parte dintr-un sistem de compensare şi decontare colectivă a valorilor mobiliare:1. compararea termenilor tranzacţiilor cu valori mobiliare între societăţile de valori mobiliare sau generarea de rapoarte de tranzactionare pentru tranzacţiile comparate anterior de o bursa de valori sau de o asociaţie profesională;2. stabilirea responsabilităţilor pentru decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare şi efectuarea unor astfel de decontări;3. furnizarea de servicii de depozitare, retragere şi custodie a valorilor mobiliare şi facilitarea decontării prin înscrierea în cont a tranzacţiilor împreună cu un registru independent autorizat de C.N.V.M.;4. asigurarea accesului la un registru independent autorizat de C.N.V.M.
 + 
Articolul 2Persoana juridică autorizata de C.N.V.M., care, în cadrul activităţii sale curente, îndeplineşte oricare dintre funcţiile prevăzute la art. 1 şi raportează rezultatele unei S.C.D.D. autorizata de C.N.V.M., nu are nevoie de autorizarea C.N.V.M. în baza prevederilor prezentului regulament.
 + 
Articolul 3Cererea de autorizare ca S.C.D.D. se înaintează la C.N.V.M. după modelul prezentat în anexa la prezentul regulament. C.N.V.M. va lua hotărârea de aprobare sau de respingere a cererii în termen de 30 de zile de la primirea ei.
 + 
Articolul 4Prin anexele A-K la "Declaraţia în sprijinul cererii de autorizare ca societate de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare", solicitantul va face dovada ca:1. documentele constitutive ale S.C.D.D. prevăd limitări asupra exercitării dreptului de preemptiune de către actionarii existenţi şi proceduri pentru stabilirea unui preţ rezonabil pentru noile acţiuni oferite spre vînzare, pentru a da posibilitatea unor noi acţionari să fie admişi în condiţii nerestrictive şi nediscriminatorii;2. orice persoană juridică stabilită de C.N.V.M. poate deveni membra a unei S.C.D.D. autorizate, dacă întruneşte condiţiile de admitere şi păstrare a calităţii de membra, stabilite de regulamentele acesteia;3. actionarii sunt reprezentaţi în mod echitabil în Consiliul de administraţie al S.C.D.D.;4. are structurile organizatorice, experienta de conducere şi capacitatea de operare pentru a funcţiona în conformitate cu regulamentele sale şi pentru a asigura respectarea regulamentelor şi a unor proceduri echitabile în ceea ce priveşte impunerea de limite şi de amenzi în utilizarea serviciilor sale de către membri;5. poseda mijloace de administrare a riscului, incluzind:a) autoritate contractuală de a retrage accesul utilizatorilor la facilităţile sale atunci când dificultăţile financiare şi operationale ale acestora creează un risc inacceptabil pentru depozitar;b) programe de supraveghere a activităţii membrilor;c) proceduri de stabilire, primire şi folosire a garanţiilor oferite de utilizatori;6. dispune de mijloace şi de proceduri adecvate pentru păstrarea în siguranţa a valorilor mobiliare, fondurilor şi a evidentelor aflate sub controlul sau şi pentru recuperarea şi refacerea lor în caz de pierdere sau distrugere;7. comisioanele sunt bazate pe costuri şi sunt percepute echitabil membrilor săi;8. structurile organizatorice şi regulamentele promovează compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu valori mobiliare cu promptitudine, exactitate, eficienta şi în siguranţa.
 + 
Articolul 5S.C.D.D. autorizata de C.N.V.M. va fi un organism de autoreglementare (O.A.R.), supus îndatoririlor şi obligaţiilor conţinute în regulamentele C.N.V.M. aplicabile O.A.R.
 + 
Articolul 6S.C.D.D. va actualiza şi va tine la zi toate evidentele în timpul desfăşurării activităţilor sale curente menţionate la art. 1. C.N.V.M. are drept de control asupra evidentelor şi înregistrărilor S.C.D.D. în orice moment.
 + 
Articolul 7Evidentele şi înregistrările menţionate la art. 6 vor fi păstrate pentru o perioadă de cel puţin 10 ani: în primii 2 ani într-un loc uşor accesibil şi, apoi, într-un loc care să permită accesul în 48 de ore de la cererea C.N.V.M.
 + 
Articolul 8S.C.D.D. va anunta imediat C.N.V.M. despre o întrerupere a sistemului sau despre orice alte probleme care o împiedica să-şi desfăşoare activităţile sau obligaţiile curente. În acest caz, S.C.D.D. va inainta la C.N.V.M. în termen de o saptamina un raport scris care să descrie cauzele problemelor şi măsurilor luate pentru a împiedica reaparitia lor.
 + 
Articolul 9(1) S.C.D.D. va inainta la C.N.V.M. bilanţul anual în termen de 15 zile de la aprobarea acestuia de către Ministerul Finanţelor, însoţit de raportul cenzorului extern independent.(2) Raportul cenzorului extern independent va indica metodologia şi perioada pentru care s-a făcut auditul, va analiza, va evalua şi va identifica inadvertentele din sistemul de control contabil intern al S.C.D.D. cu privire la transferurile de fonduri şi valori mobiliare sau la orice alte activităţi desfăşurate de aceasta.(3) Ca urmare a primirii şi analizarii raportului, C.N.V.M. poate cere S.C.D.D. să facă schimbări ale procedurilor sale interne.
 + 
Articolul 10S.C.D.D. poate solicita retragerea autorizaţiei prin înaintarea la C.N.V.M. a unei cereri scrise care să conţină motivele retragerii, sa propună organismul care îl va înlocui şi sa descrie procesul de tranzitie. Retragerea devine efectivă numai o dată cu aprobarea de către C.N.V.M. şi numai atunci când C.N.V.M. constata ca exista un înlocuitor care a fost autorizat ca S.C.D.D.
 + 
Articolul 11Prezentul regulament intră în vigoare la data semnării ordinului de aplicare de către preşedintele C.N.V.M.
 + 
Anexa 1––-la regulament––––-CEREREde autorizare ca societate de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare (S.C.D.D.)În conformitate cu cele menţionate în prezenta cerere şi în anexele ataşate, va solicitam autorizarea ca Societate de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare şi suntem de acord sa ne conformam legilor în vigoare şi regulamentelor C.N.V.M.……………………………………………………………………(denumirea solicitantului)Reprezentantul legal:………………… ……………………..(numele şi prenumele) (funcţia)…………………(semnatura)Data: ……………DECLARAŢIEîn sprijinul cererii de autorizare ca societate de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare1. Denumirea completa a Societăţii de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare (S.C.D.D.):2. Codul fiscal:3. Adresa şi numărul de telefon ale sediului central unde va funcţiona Societatea de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare:…………………………………………………………………….…………………………………………………………………….Anexa A – Lista acţionarilor Societăţii de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliareAnexa B – Membrii Consiliului de administraţie al Societăţii de compensare, decontare şi depozitare pentru valori mobiliare, membrii altor comitete ale sale şi persoanele afiliate lorAnexa C – Lista personalului de conducere, însoţită de curriculum vitae aferentAnexa D – Schema de organizare descriind fiecare departament şi responsabilităţile saleAnexa E – Copii de pe contractul de societate, statut, regulamentele interne şi de pe lista comisioanelor percepute de solicitantAnexa F – Copii de pe contractele cu banca de decontare, registrul autorizat, bursa de valori sau asociaţia profesională şi modelul contractului cu utilizatoriiAnexa G – Explicaţiile solicitantului cu privire la expunerea la riscul de pierdere ca rezultat al desfăşurării activităţilor sale de compensare şi decontare şi măsurile luate pentru reducerea unor astfel de riscuriAnexa H – Lista cu numele şi sediile persoanelor juridice care desfăşoară activităţi specifice în numele solicitantului şi lista acestor activităţiAnexa I – Lista serviciilor oferite de solicitantAnexa J – Descrierea facilităţilor solicitantului Anexa K – Planul de afaceri.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x