ORDIN nr. 213 din 28 decembrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 23/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 47 din 21 ianuarie 2008
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 3
ActulREFERIRE LAHG 130 29/01/2006 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 215 27/05/2004
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE (R) 150 14/05/2004 ART. 24
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 10
ActulREFERIRE LAOG 42 29/01/2004 ART. 63
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 7289 09/07/2007
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 530 20/06/2007
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 351 18/07/2007
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 145 26/06/2007
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 121 16/05/2007
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 26/06/2007
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 1805 29/12/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 314 06/11/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 286 24/03/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 286 08/12/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 173 13/03/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 12 23/01/2006
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 1 12/04/2006
ANEXA 1REFERIRE LAINSTRUCTIUNI 29/12/2006
ANEXA 1REFERIRE LAINSTRUCTIUNI 08/12/2006
ANEXA 1REFERIRE LAINSTRUCTIUNI 06/11/2006
ANEXA 1REFERIRE LAHG 1020 01/09/2005
ANEXA 1REFERIRE LAHG 924 11/08/2005
ANEXA 1REFERIRE LAREGULI 11/08/2005
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 01/09/2005
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 311 28/06/2004
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 147 29/12/2004
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 29/12/2004
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 29/12/2004
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 29/12/2004
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 29/12/2004
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 458 08/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 438 18/06/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 295 12/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 98 04/03/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 90 14/03/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 04/03/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 14/03/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 12/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 18/06/2002
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 855 23/11/2001
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 23/11/2001
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 976 16/12/1998
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 975 16/12/1998
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 16/12/1998
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aprobarea Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2008



Văzând Referatul de aprobare nr. 37.827 din 16 octombrie 2007 al Direcţiei generale pentru siguranţa alimentelor,având în vedere prevederile art. 2 şi ale art. 24 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, republicată, precum şi prevederile art. 63 lit. b), i) şi j) şi ale art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,în baza art. 3 alin. (1) lit. B pct. 2, 3, 6 şi 10 şi a art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2008, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranţa alimentelor, conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale şi judeţene ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii şi controlului prevăzute în programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor menţionat la art. 1.
 + 
Articolul 5Prezentul ordin se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Autorităţii Naţionale SanitareVeterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,Radu Cheţan RoatişBucureşti, 28 decembrie 2007.Nr. 213.
 + 
Anexa PROGRAMde supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelorpentru anul 2008A. EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Nr.
crt.
Denumirea

Produsul

Locul de prelevare

Modul de recoltare
a probelor
1 2 3 4 5
1.

Aflatoxină
(totală şi B1)

Arahide

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
La primul import al
fiecărui furnizor
din fiecare ţară de
origine**), precum
şi ori de câte ori
situaţia o
impune***)

Nuci

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
La primul import al
fiecărui furnizor
din fiecare ţară de
origine**), precum
şi ori de câte ori
situaţia o
impune***)

Supermarket/hiper-
market

Semestrial pentru
produsele din pro-
ducţia autohtonă
Fructe uscate

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
La primul import al
fiecărui furnizor
din fiecare ţară de
origine**), precum
şi ori de câte ori
situaţia o
impune***)

Supermarket/hiper-
market

Semestrial pentru
produsele din pro-
ducţia autohtonă
Cereale Depozit/siloz Semestrial
Specii (fructele)
destinate produ-
cerii de condi-
mente:
– Capsicum spp.
(fructele uscate
ale acestuia,
întregi sau măci-
nate, inclusiv
chili, pudră de
chili, cayenne şi
paprika);
– Piper spp.
(fructele aces-
tuia, inclusiv
piper alb sau
negru);
– Myristica fra-
grans (nucşoară);
– Zingiber offi-
cinale (ghimbir);
– Curcumalonga
(turmeric)
Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)

Pentru primul im-
port al fiecărui
furnizor din fie-
care ţară de origi-
ne**), precum şi
ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)

2.

Ochratoxină A

Cereale (inclusiv
orez şi hrişcă)
şi produse cerea-
liere derivate
Depozit/siloz

O dată pe an pentru
fiecare depozit

Cafea boabe pră-
jită şi măcinată

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
Pentru primul im-
port al fiecărui
furnizor din fie-
care ţară de origi-
ne şi ori de câte
ori situaţia o
impune***)

Cafea solubilă

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
Pentru primul im-
port al fiecărui
furnizor din fie-
care ţară de origi-
ne şi ori de câte
ori situaţia o
impune***)

Stafide(currants,
raisins şi sulta-
nas)

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
Pentru primul im-
port al fiecărui
furnizor din fie-
care ţară de origi-
ne şi ori de câte
ori situaţia o
impune***)

Vin
Vin aromatizat,
băuturi pe bază
de vin aromatizat
şi cocktailuri pe
bază de produse
din vin aroma-
tizat
Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
Pentru primul im-
port al fiecărui
furnizor din fie-
care ţară de origi-
ne şi ori de câte
ori situaţia o
impune***)

Unităţi de fabri-
caţie a vinurilor
O dată pe an pentru
fiecare unitate
Unităţi de comer-
cializare

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum 3
unităţi, pentru
produsele provenite
din comerţul intra-
comunitar.
3.

Patulina

Sucuri de fructe,
concentrate din
sucuri de fructe
reconstituite din
nectaruri de
fructe
Unităţi de fabri-
care a sucurilor
de fructe

O dată pe an pentru
fiecare unitate

Produse solide
din mere,inclusiv
compot, piure de
mere destinat
consumului uman
direct, conform
pct. 2.3.3,2.3.4
şi 2.3.5 din
secţiunea 2 a
anexei la Regula-
mentul CE nr.
1.881/2006
Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi.

Alimente pentru
copii, conform
pct. 2.3.5 din
secţiunea 2 a
anexei la Regula-
mentul CE nr.
1.881/2006
Supermarket/
hipermarket

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi.

4.

Deoxinivalenol

Cereale neproce-
sate
Depozit/siloz

O dată pe an pentru
fiecare depozit****
Cereale destinate
consumului uman
direct
Depozit alimentar

O dată pe an pentru
fiecare depozit****

Făină de cereale,
tărâţe şi germeni
comercializaţi ca
produse finale
pentru consumul
uman direct
Unităţi de morărit

Ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)

Pâine (inclusiv
specialităţi de
panificaţie),
produse de pati-
serie, biscuiţi,
snacksuri din ce-
reale şi cereale
pentru micul
dejun
Unităţi de panifi-
caţie şi patiserie

Ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)

Paste făinoase

Unităţi de fabri-
care
Ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)
Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din producţia în-
ternă, import sau
comerţul intracomu-
nitar.
5.

Zearalenonă

Cereale neproce-
sate
Depozit/siloz

O dată pe an pentru
fiecare depozit****
Cereale destinate
consumului uman
direct
Depozit/siloz

O dată pe an pentru
fiecare depozit****

Făină de cereale,
tărâţe şi germeni
comercializaţi ca
produse finale
pentru consumul
uman direct
Unităţi de morărit

Ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)

Ulei de porumb
rafinat

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)

Pentru primul im-
port al fiecărui
furnizor din fie-
care ţară de origi-
ne şi ori de câte
ori situaţia o
impune***), înce-
pând din trimestrul
II
Unităţi de fabri-
caţie a uleiului
O dată pe an pentru
fiecare unitate
Unităţi de comer-
cializare

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din comerţul intra-
comunitar.
Pâine (inclusiv
specialităţi de
panificaţie),
produse de pati-
serie, biscuiţi,
snacksuri din ce-
reale şi cereale
pentru micul
dejun
Unităţi de fabri-
care

Ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din producţia în-
ternă, import sau
comerţul intracomu-
nitar.
6.

Fumonisină
(sumă de B1 şi
B2)
Porumb neprocesat

Depozit/siloz

O dată pe an pentru
fiecare depozit***)

Porumb destinat
consumului uman
direct
Depozit alimentar

Ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)

Produse pe bază
de porumb desti-
nate consumului
uman direct
Depozit alimentar

Ori de câte ori şi-
tuaţia o impune***)

7.

Cadmiu

Cereale

Depozit/siloz

O dată pe an pentru
fiecare depozit****
Ciuperci de cul-
tură
Legume şi legumi-
noase
Fructe

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din producţia în-
ternă, comerţul
intracomunitar şi
import.
8.

Plumb

Cereale

Depozit/siloz

O dată pe an pentru
fiecare depozit****
Ciuperci de cul-
tură
Legume şi legumi-
noase
Fructe

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din producţia în-
ternă, comerţul
intracomunitar şi
import.
Sucurile de fruc-
te, sucurile de
fructe concentra-
te destinate con-
sumului direct şi
nectarurile din
fructe
Unităţi de fabri-
care a sucurilor
de fructe

O dată pe an pentru
fiecare unitate

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din comerţul
intracomunitar şi
import.
Vinurile(inclusiv
vinurile spuman-
te, exclusiv vi-
nurile licoroa-
se), vinurile
aromatizate, bău-
turile bazate pe
vinuri aromatiza-
te şi cocktailu-
rile ce folosesc
vinuri aromati-
zate
Unităţi de fabri-
care a vinurilor

O dată pe an pentru
fiecare unitate

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din import şi
comerţul intracomu-
nitar.
9.

Nitraţi

Spanac proaspăt,
conservat, înghe-
ţat sau congelat

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)
Se vor preleva
maximum 3 probe/
semestru,randomizat

Salată proaspătă
Salată de tip
"Iceberg"

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)
Se vor preleva
maximum 3 probe/
semestru,randomizat

10.

3 MCPD

Proteine vegetale
hidrolizate
Sos de soia

Depozite de desti-
naţie ale importa-
torilor
Începând cu tri-
mestrul III, la
posturile de
inspecţie la
frontieră*)
Pentru primul im-
port al fiecărui
furnizor din fie-
care ţară de origi-
ne şi ori de câte
ori situaţia o
impune***)

11.

Precursori de
dioxină şi PCB
similare dio-
xinei, conform
secţiunii 5
din anexa la
Regulamentul
CE nr. 1.881/
2006
Uleiuri şi gră-
simi vegetale

Unităţi de proce-
sare ulei şi gră-
simi vegetale

O probă/unitate,
începând cu trimes-
trul II

Alimente pentru
copii (monitori-
zare)

Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva două
probe/an, începând
din trimestrul II,
din judeţele:
Constanţa, Iaşi,
Timiş, Braşov şi
municipiul
Bucureşti.
Produsele prelevate
provin din import,
producţia internă
şi comerţ
intracomunitar.
12.

Staniu

Alimente conser-
vate, inclusiv
băuturile conser-
vate, sucurile de
fructe şi sucuri-
le vegetale
Unităţi de fabri-
caţie

O dată pe an pentru
fiecare unitate

Alimente conser-
vate, inclusiv
băuturile conser-
vate, sucurile de
fructe şi sucu-
rile vegetale;
Alimente pentru
copii conservate
şi alimente pe
bază de cereale
procesate pentru
sugari şi copii
de vârstă mică,
exclusiv produse
uscate şi sub
formă de praf
Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva pro-
be, pe baza unui
program trimestri-
al, de la maximum
3 unităţi, pentru
produsele provenite
din producţia în-
terna, comerţul
intracomunitar şi
import.

13.

Hidrocarburi
aromatice
policiclice

Uleiuri

Unităţi de fabri-
care a uleiului

O dată pe an pentru
fiecare unitate,
începând cu trimes-
trul IV
14.

Furan

Cafea măcinată
sau solubilă;
Sucuri de fructe
şi alte produse
similare, pasteu-
rizate; Conserve
de legume-fructe
care necesită
tratament termic
înainte de consum
Conserve mixte
care necesită
tratament termic
înainte de consum
Alimente pentru
copii; Sosuri
Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva câte
o probă/produs/an
din judeţele:
Prahova, Iaşi,
Constanţa, Cluj,
Suceava, Timiş,
Braşov şi munici-
piul Bucureşti.
Produsele prelevate
provin din import,
producţia internă
şi comerţ
intracomunitar.

15.

Acrilamida

Cartofi prăjiţi
comercializaţi în
vederea consumu-
lui imediat;
Chipsuri din car-
tofi; Produse
semipreparate pe
bază de cartofi/
preparate din
cartofi destinate
preparării la
domiciliu; Pâine;
Cereale pentru
micul dejun
Biscuiţi,inclusiv
biscuiţi pentru
sugari; Cafea
prăjită; Produse
alimentare pentru
copii conservate
în recipienţi de
sticlă; Produse
alimentare pentru
copii pe bază de
cereale procesa-
te; Alte produse
(de exemplu: pro-
duse pe bază de
cacao, alte pro-
duse pentru
sugari
nemenţionate)
Unităţi de comerţ
cu amănuntul
(supermarket/
hipermarket, maga-
zine specializate)

Se vor preleva câte
o probă/produs/an
din judeţele:
Prahova, Iaşi,
Constanţa, Cluj,
Suceava, Timiş,
Braşov şi munici-
piul Bucureşti.
Produsele prelevate
provin din import,
producţia internă
şi comerţ
intracomunitar.

____________Notă *) Începând cu trimestrul III, prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.Notă **) Se exceptează produsele importate în condiţii speciale.Notă ***) Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri.Notă ****) Depozitele/silozurile de cereale de la care se prelevează probe sunt cele care au capacităţi egale sau mai mari de 1.500 tone.a) Analizele se efectuează în laboratoarele specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.b) Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru produsele din coloana a 2-a a tabelului de mai sus, precum şi metodele de prelevare de probe şi metodele de analiză sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 121/530/E.N.289/351/2007 privind anumiţi contaminanţi din alimentele de origine animală şi nonanimală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 509 din 30 iulie 2007.c) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţă alimentelor şi inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră.d) La primul import, costurile determinate de prelevarea probelor, analiza în vederea controlului oficial al micotoxinelor şi transportul probelor sunt suportate de către importatori.e) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare, pentru următoarele loturi din import sau din producţia autohtonă cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, se vor preleva probe până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; în aceste situaţii costurile probelor analizate vor fi suportate de deţinătorii mărfii.f) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin programul de supraveghere şi control.g) La stabilirea programului cifric sunt luate în considerare criterii, cum ar fi: originea produsului, capacitatea depozitului alimentar/silozului, numărul unităţilor de procesare.h) Monitorizarea furanului, acrilamidei şi dioxinei (alimente pentru copii) se realizează în vederea stabilirii nivelurilor maxime care ulterior să fie introduse în legislaţia comunitară specifică, în conformitate cu Recomandarea Comisiei 331/2007 privind monitorizarea nivelurilor de acrilamidă în alimente, Recomandarea Comisiei 196/2007 privind monitorizarea prezentei furanului în alimente şi Recomandarea Comisiei 794/2006 privind monitorizarea nivelului de bază pentru dioxine, PCB-uri similare dioxinelor şi PCB-uri nesimilare dioxinelor.B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ

*Font 9*
 
Grupa şi
denumirea
Reziduuri de
pesticide
Produse de origine
nonanimală
Locul de prelevare

Frecvenţa probelor
recoltate
1 2 3 4 5
Grupa A – INSECTICIDE
A.1.
Organofosfo-
rice

Malathion

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Parathion

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Azinfos-
Metil

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Clorpirifos

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Clorpirifos-
Metil

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Pirimifos-
Metil

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Metidation

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Dimetoat +
Ometoat

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Diazinon

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Fosalon

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Diclorfos

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

A.2.
Organocloru-
rate

Endosulfan

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

A.3.
Carbamaţi

Carbaril

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

A.4.
Piretroizi
de sinteză

Cipermetrin

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

Deltametrin

Fasole (proaspătă
sau congelată),
morcovi,castraveţi,
portocale sau man-
darine, pere, car-
tofi, orez, spanac
(proaspăt sau con-
gelat), tomate,
mere, prune,usturoi

Depozite de destina-
ţie ale importato-
rilor
Depozite de produse
provenite din comer-
ţul intracomunitar
Începând cu trimes-
trul III, şi posturi
de inspecţie la
frontieră*)
Minimum 12 probe
anual pentru fie-
care produs,conform
Programului cifric
aprobat

____________Notă *) Începând cu trimestrul III, prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.a) Analizele se efectuează în laboratoare specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.b) Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compuşii din coloana a 2-a a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 12/173/286/1/124/2006 privind stabilirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide în şi pe fructe, legume, cereale şi alte produse de origine vegetală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 şi 430 bis din 18 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare.c) Metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animală şi nonanimală şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 şi 143 bis din 17 februarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu Ghidul pentru prelevarea de probe din produse alimentare de origine nonanimală în vederea determinării concentraţiei de reziduuri de pesticide, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.d) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţă alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor, precum şi inspectorii autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din posturile de inspecţie la frontieră.e) Costurile determinate de prelevarea, analiza şi transportul produselor sunt suportate de către importatori.f) La stabilirea programului cifric la nivel judeţean sunt luate în considerare criterii cum ar fi: ţara de origine a produsului, numărul depozitelor de destinaţie a importatorilor şi capacitatea acestora, numărul de consumatori.g) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevă probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; probele prelevate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control, iar costurile probelor analizate vor fi suportate de importatori.C. SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ, DEPOZITEAZĂ ŞI VALORIFICĂ PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ

*Font 9*
 

┌────┬───────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐ │Nr. │ Unitatea │ Modalitatea de supraveghere şi control │ │crt │ │ │ │ │ ┼───────────┬───────────────────────────────────────┤ │ │ │ Prin │ Prin recoltarea de probe pentru │ │ │ │ inspecţie │ examene de laborator │ │ │ │Frecvenţa*)├───────────────────────────┬───────────┤ │ │ │ │ Natura probei recoltate │Frecvenţa │ │ │ │ │ │recoltării │ │ │ │ │ │probelor │ │ │ │ │ │pentru exa-│ │ │ │ │ │menele pre-│ │ │ │ │ │văzute la │ │ │ │ │ │lit. C1 din│ │ │ │ │ │Program**) │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 1. │Fabricarea pâinii, fabricarea │ lunar │Apă potabilă utilizată ca │ │ │ │prăjiturilor şi a produselor │ │ingredient │ │ │ │proaspete de patiserie │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 2. │Fabricarea produselor de moră- │ lunar │ │ │ │ │rit │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 3. │Fabricarea biscuiţilor şi piş- │ lunar │Apă potabilă utilizată ca │ │ │ │cotu rilor, fabricarea prăjitu-│ │ingredient │ │ │ │rilor şi a produselor conserva-│ │ │ │ │ │te de patiserie │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 4. │Fabricarea amidonului şi a │ lunar │ │ │ │ │produselor din amidon │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 5. │Prelucrarea şi conservarea │ lunar │Apă potabilă utilizată ca │ │ │ │fructelor şi legumelor │ │ingredient │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 6. │Fabricarea sucurilor de fructe │ lunar │Sucuri de fructe pasteuri- │Semestrial/│ │ │şi legume │ │zate (cu termen de valabi- │unitate │ │ │ │ │litate mai mare de 14 zile)│ │ │ │ │ │Apă potabilă utilizată ca │ │ │ │ │ │ingredient │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 7. │Fabricarea uleiurilor şi │ lunar │ │ │ │ │grăsimilor vegetale │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 8. │Fabricarea margarinei şi a │ lunar │ │ │ │ │altor produse comestibile │ │ │ │ │ │similare │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │ 9. │Prelucrarea şi conservarea │ lunar │ │ │ │ │cartofilor │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │10. │Fabricarea zahărului │ lunar │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │11. │Fabricarea produselor din │ lunar │Apă potabilă utilizată ca │ │ │ │cacao, a ciocolatei şi a produ-│ │ingredient │ │ │ │selor zaharoase │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │12. │Fabricarea macaroanelor, tăi- │ lunar │Apă potabilă utilizată ca │ │ │ │ţeilor, cuşcuşului şi a altor │ │ingredient │ │ │ │produse făinoase similare │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │13. │Prelucrarea ceaiului şi a │ lunar │ │ │ │ │cafelei │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │14. │Fabricarea condimentelor │ lunar │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │15. │Fabricarea altor produse │ lunar │ │ │ │ │alimentare │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │16. │Fabricarea băuturilor alcoolice│ lunar │ │ │ │ │distilate şi a alcoolului │ │ │ │ │ │etilic de fermentaţie │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │17. │Fabricarea vinurilor din │ lunar │ │ │ │ │struguri │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │18. │Fabricarea cidrului şi a vinu- │ lunar │ │ │ │ │lui din fructe │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │19. │Fabricarea altor băuturi │ lunar │ │ │ │ │nedistilate, obţinute prin │ │ │ │ │ │fermentare │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │20. │Fabricarea berii │ lunar │Apă potabilă utilizată ca │ │ │ │ │ │ingredient │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │21. │Fabricarea malţului │ lunar │ │ │ │ │ │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │22. │Fabricarea îngheţatei de ori- │ lunar │ │ │ │ │gine vegetală │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │23. │Producţia de băuturi răcoritoa-│ lunar │Băuturi răcoritoare │Semestrial/│ │ │re nealcoolice,producţia de ape│ │nealcoolice │unitate │ │ │minerale şi alte ape îmbute- │ │Apă îmbuteliată în sticle │(pentru │ │ │liate │ │sau alte recipiente │fiecare │ │ │ │ │Apă minerală naturală │categorie │ │ │ │ │ │de produs │ │ │ │ │ │din coloana│ │ │ │ │ │ 4) │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │24. │Depozite de seminţe de consum │ lunar │ │ │ │ │Depozite de legume şi fructe │ │ │ │ │ │Depozite de alte produse │ │ │ │ │ │alimentare │ │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │25. │Comerţ cu ridicata │randomizat,│ │ │ │ │ │conform │ │ │ │ │ │unui pro- │ │ │ │ │ │gram tri- │ │ │ │ │ │mestrial, │ │ │ │ │ │la maximum │ │ │ │ │ │10 unităţi/│ │ │ │ │ │lună │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │26. │Comerţ cu amănuntul (exclusiv │randomizat,│Legume şi fructe tăiate │ Maximum 5 │ │ │supermarketuri/hipermarketuri) │conform │(gata pentru a fi consumate│probe/lună │ │ │ │unui pro- │Sucuri de legume şi fructe │ │ │ │ │gram tri- │nepasteurizate (gata pentru│ │ │ │ │mestrial, │a fi consumate) │ │ │ │ │la maximum │Seminţe încolţite (gata │ │ │ │ │10 unităţi/│pentru a fi consumate) │ │ │ │ │lună │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │27. │Supermarket/hipermarket │trimestrial│Legume şi fructe tăiate │Semestrial │ │ │ │ │(gata pentru a fi consumate│(pentru │ │ │ │ │Sucuri de legume şi fructe │fiecare │ │ │ │ │nepasteurizate (gata pentru│categorie │ │ │ │ │a fi consumate) │de produs │ │ │ │ │Seminţe încolţite (gata │din coloana│ │ │ │ │pentru a fi consumate) │4) │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │28. │Restaurante │randomizat,│Legume şi fructe tăiate │ Maximum 5 │ │ │ │conform │(gata pentru a fi consumate│probe/lună │ │ │ │unui pro- │Sucuri de legume şi fructe │ │ │ │ │gram tri- │nepasteurizate (gata pentru│ │ │ │ │mestrial, │a fi consumate) │ │ │ │ │la maximum │ │ │ │ │ │10 unităţi/│ │ │ │ │ │lună │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │29. │Baruri │randomizat,│ │ │ │ │ │conform │ │ │ │ │ │unui pro- │ │ │ │ │ │gram tri- │ │ │ │ │ │mestrial, │ │ │ │ │ │la maximum │ │ │ │ │ │10 unităţi/│ │ │ │ │ │lună │ │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │30. │Cantine şi alte unităţi de │semestrial │Legume şi fructe tăiate │ Maximum 5 │ │ │preparare a hranei (catering) │ │(gata pentru a fi consumate│probe/lună │ │ │ │ │Sucuri de legume şi fructe │ │ │ │ │ │nepasteurizate (gata │ │ │ │ │ │pentru a fi consumate) │ │ ├────┼───────────────────────────────┼───────────┼───────────────────────────┼───────────┤ │31. │Unităţi de îmbuteliere,ambalare│randomizat,│ │ │ │ │ │conform │ │ │ │ │ │unui pro- │ │ │ │ │ │gram tri- │ │ │ │ │ │mestrial, │ │ │ │ │ │la maximum │ │ │ │ │ │10 unităţi/│ │ │ │ │ │lună │ │ │ └────┴───────────────────────────────┴───────────┴───────────────────────────┴───────────┘______________Notă *) Frecvenţa se poate modifica în funcţie de clasificarea unităţilor în grade (clase) de risc.Notă **) Pentru apa potabilă se recoltează maximum 5 probe pe lună, randomizat.a) Prelevarea probelor, acolo unde este cazul, se realizează din unităţile prevăzute în coloana 1.b) În cazul în care în urma inspecţiei se constată nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igienă (Hotărârea Guvernului nr. 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 5 septembrie 2005), procesul-verbal de constatare întocmit ca urmare a inspecţiei trebuie să prevadă data până la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesităţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin programul de supraveghere şi control.c) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.C1. Condiţii microbiologice

Produs Examen de laborator microbiologic
0 1 2
1.

Legume şi fructe tăiate (gata
pentru a fi consumate)
Salmonella, Escherichia coli

2.

Sucuri de legume şi fructe
nepasteurizate (gata pentru a fi
consumate)
Salmonella, Escherichia coli

3.

Seminţe încolţite (gata pentru a
fi consumate)
Salmonella

4.

Băuturi răcoritoare şi sucuri de
fructe pasteurizate (cu termen de
valabilitate mai mare de 14 zile)

Bacterii coliforme
Drojdii şi mucegaiuri
Numărul total de germeni aerobi
mezofili
5.

Apa potabilă

Escherichia coli/100 ml
Enterococi (Streptococi fecali)/100 ml
Numărul total de germeni aerobi
mezofili la 22°C/ml
Numărul total de germeni aerobi
mezofili la 37°C/ml
6.

Apa îmbuteliată în sticle sau
alte recipiente

Escherichia coli/250 ml
Enterococi (Streptococi fecali)/250 ml
Pseudomonas aeruginosa /250 ml
Numărul total de germeni aerobi
mezofili la 22°C/ml
Numărul total de germeni aerobi
mezofili la 37°C/ml
7.

Ape minerale naturale

Escherichia coli şi alţi coliformi la
37°C/250 ml şi 44,50C/ 250 ml
Enterococi (Streptococi fecali)/250 ml
Pseudomonas aeruginosa /250 ml
Numărul total de germeni aerobi
mezofili la 22°C/ml
Numărul total de germeni aerobi
mezofili la 37°C/ml

Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi produsele din tabelul C1 sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 2.073/2005, ale Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 552 din 29 iulie 2002, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 311/2004, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 582 din 30 iunie 2004, ale Hotărârii Guvernului nr. 1.020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22 septembrie 2005, şi ale Ordinului ministrului sănătăţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente (numai pentru pct. 6), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificările ulterioare.C2. Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare

*Font 9*
 
Teste de sanitaţie

Frecvenţa
controlului
Locul de prelevare

Microbiologic

-suprafeţe de lucru
– ustensile, reci-
piente
– utilaje
– echipamente de
protecţie
Conform unui program
trimestrial, rando-
mizat, de la maximum
5 unităţi/lună

Unităţi de procesare, depo-
zitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine
şi alte unităţi de preparare
a hranei (catering)

Numărul total de
germeni
Bacterii coliforme

– mâini

Conform unui program
trimestrial, rando-
mizat, de la maximum
5 unităţi/lună

Unităţi de procesare, depo-
zitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine
şi alte unităţi de preparare
a hranei (catering)
Bacterii coliforme
Salmonella
Stafilococ
coagulazo-pozitiv

Microaerofloră

Conform unui program
trimestrial, rando-
mizat, de la maximum
5 unităţi/lună

Unităţi de procesare, depo-
zitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine
şi alte unităţi de preparare
a hranei (catering)
Numărul total de
germeni
Numărul total de
drojdii şi
mucegaiuri
Recipienţi de
sticlă, metal,
material plastic

Conform unui program
trimestrial, rando-
mizat, de la maximum
5 unităţi/lună

Unităţi de procesare, depo-
zitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine
şi alte unităţi de preparare
a hranei (catering)
Numărul total de
germeni
Bacterii coliforme

Ambalaje polieti-
lenă, polistiren

Conform unui program
trimestrial, rando-
mizat, de la maximum
5 unităţi/lună

Unităţi de procesare, depo-
zitare şi comercializare
Restaurante, baruri, cantine
şi alte unităţi de preparare
a hranei (catering)

Numărul total de
germeni
Bacterii coliforme
Numărul total de
drojdii şi
mucegaiuri

a) Condiţiile microbiologice pentru parametrii şi produsele din tabelul C2 sunt în conformitate cu Ordinul ministrului sănătăţii nr. 976/1998 privind aprobarea Normelor de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie 1999, cu modificările ulterioare.b) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie să fie însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin programul de supraveghere şi control.D. EXPERTIZA ADITIVILOR/SUBSTANŢELOR INTERZISE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Nr.
crt.
Aditivi /Substanţe
interzise
Produsul

Locul de prelevare

Frecvenţa prelevării
de probe
0 1 2 3 4
1.

Sudan I, II, III,IV

Boia
Sosuri roşii
Pastă de tomate,
bulion, Ketchup
Depozitul de destina-
ţie al importatorilor

Începând din trimes-
trul IV 2008,trimes-
trial şi ori de câte
ori situaţia o impune
2.

Tartrazină (E102)

Paste făinoase
Muştar
Băuturi răcoritoare
Paste de fructe

Unităţi de procesare

Începând din trimes-
trul III 2008, tri-
mestrial/unitate şi
şi ori de câte ori
situaţia o impune
3.

Sulfiţi (E220,
E221, E222, E223,
E224, E226, E227,
E228)

Fructe şi legume
deshidratate
Siropuri de fructe
Pastă de tomate,
bulion
Legume şi fructe
conservate în oţet,
ulei sau saramură
(exclusiv măsline şi
ardei graşi în
saramură)
Muştar (exclusiv
muştar de dijon)
Vinuri
Conserve de fructe
(paste de fructe,
marmelade, jeleuri,
gemuri)
Unităţi de procesare

Începând din trimes-
trul IV 2008, tri-
mestrial/unitate şi
şi ori de câte ori
situaţia o impune (cu
excepţia vinului,pen-
tru care se realizea-
ză trimestrial pe
toată perioada anului

4.

Benzoaţi (E210,
E211, E212, E213)

Băuturi răcoritoare,
sucuri de fructe
Siropuri de fructe
Pastă de tomate,
bulion
Legume conservate în
oţet saramură sau
ulei (exclusiv de
măsline)
Conserve de fructe
(gemuri, jeleuri,
paste de fructe,
marmelade)
Unităţi de procesare

Începând din trimes-
trul III 2008, tri-
mestrial/unitate şi
şi ori de câte ori
situaţia o impune

5.

Aspartam (E951)

Băuturi răcoritoare
Sosuri
Conserve de fructe
(gemuri, jeleuri,
marmelade, paste de
fructe)
Muştar
Unităţi de procesare

Începând din trimes-
trul III 2008, tri-
mestrial/unitate şi
şi ori de câte ori
situaţia o impune

6.

Zaharină (E954) şi
sărurile sale de
Na, Ca, K

Băuturi răcoritoare
Sosuri
Muştar
Conserve de fructe
(gemuri, jeleuri,
paste de fructe,
marmelade)
Unităţi de procesare

Începând din trimes-
trul III 2008, tri-
mestrial/unitate şi
şi ori de câte ori
situaţia o impune

a) Nivelurile maxime de doză admisibilă pentru aditivii din tabel sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare.b) Analizele se efectuează la laboratoarele specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi la alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.c) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţă alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor.d) În cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevă probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise.e) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se prelevă probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie să fie însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.E. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Nr.
crt.
Produsele controlate

Loc de prelevare

Frecvenţa recoltării
probelor
1.

Legume şi fructe*)

Depozite de legume şi fructe

Trimestrial, maximum
3 probe
2. Ciuperci de cultură*) Supermarket Trimestrial

_____________Notă *) Se referă la produsele care fac obiectul Ordinului ministrului sănătăţii publice, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 1.805/286/314/2006 pentru aprobarea Instrucţiunilor referitoare la crearea cadrului legal pentru aplicarea regulamentelor Consiliului şi Comisiei Europene referitoare la stabilirea nivelurilor maxime admise de contaminare radioactivă a produselor alimentare şi furajere, după un accident nuclear sau în caz de urgenţă radiologică, la condiţiile speciale de export al produselor alimentare şi furajere, ca urmare a unui accident nuclear sau ca urmare a altor situaţii de urgenţă radiologică, precum şi la condiţiile care guvernează importurile produselor agricole originare din alte ţări, ca urmare a accidentului de la centrala nuclearo-electrică de la Cernobîl, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 41 din 19 ianuarie 2007.a) Analizele se efectuează la laboratoare specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.b) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţă alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor.F. DETERMINAREA TRATĂRII CU RADIAŢII IONIZANTE A PRODUSELOR ALIMENTARE ŞI INGREDIENTELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ

Produsul controlat

Locul de prelevare

Frecvenţa recoltării
probelor
Condimente

Posturi de inspecţie la fronti-
eră(începând cu trimestrul III)
şi depozitele de destinaţie ale
importatorilor
La primul import al fie-
cărui furnizor, din fie-
care ţară de origine

a) Prelevarea are loc în depozitele de destinaţie ale importatorilor doar în situaţia în care aceasta nu s-a realizat în posturile de inspecţie la frontieră.b) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţă alimentelor, şi inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentaţiei din posturile de inspecţie la frontieră.c) Analizele se efectuează în laboratoarele specializate, desemnate, ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.d) Dozele maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei, al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 855/2001/98/90/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.281din 25 aprilie 2002.G. SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL ALIMENTELOR ŞI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC1. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din soia

*Font 9*
 
Nr. Exploataţia agricolă/ Modalitatea de supraveghere şi control
crt. unitatea
Prin inspecţie Prin recoltarea de probe pentru
examene de laborator
Frecvenţa Frecvenţa recoltării probelor
1 2 3
1.

Depozite de soia
(intermediari)

La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare depozit

La primul import pentru fiecare
ţară de origine, declarat a fi
liber de organisme modificate
genetic (OMG), şi o dată pe
trimestru pentru depozitele decla-
rate a fi libere de OMG
2.

Unităţi de nutreţuri
combinate

La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare fabrică*)
O dată pe trimestru prin recoltare
de probe din depozitele de materii
prime pe bază de soia, declarate
a fi libere de OMG
3.

Unităţi de ulei din
soia

La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare fabrică*)
O dată pe trimestru pentru fiecare
fabrică, prin recoltare de probe
(materii prime) din depozitele
declarate a fi libere de OMG
4.

Unităţi de procesare
soia, pentru obţine-
rea de alimente,
altele decât cele
pentru producţia de
ulei (fabrici de pro-
cesare carne, care
utilizează produse
din soia, fabrici de
produse zaharoase,
biscuiţi etc.)
La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare fabrică*)

Se vor preleva probe, conform unui
program trimestrial,din depozitele
de materii prime declarate a fi
libere de OMG,de la maximum 5 uni-
tăţi/trimestru din fiecare judeţ

5.

Unităţi de comercia-
lizare a soiei/produ-
selor care conţin,
sunt constituite sau
sunt derivate din
soia
O dată pe an pentru fie-
care unitate*)

Se vor preleva probe, conform unui
program trimestrial,din depozitele
alimentare, de la maximum 5 uni-
tăţi declarate a fi libere de OMG/
trimestru din fiecare judeţ.

2. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb

*Font 9*
 
Nr. Exploataţia agricolă/ Modalitatea de supraveghere şi control
crt. unitatea
Prin inspecţie Prin recoltarea de probe pentru
examene de laborator
Frecvenţa Frecvenţa recoltării probelor
1 2 3
1.

Depozite de porumb
(intermediari)

La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare depozit*)
O dată pe trimestru pentru depozi-
tele declarate a fi libere de OMG

2.

Unităţi de nutreţuri
combinate

La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare fabrică*)
O dată pe trimestru prin recoltare
de probe din depozitele de materii
prime pe bază de porumb, declarate
a fi libere de OMG
3.

Unităţi de ulei din
germeni de porumb

La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare fabrică*)
O dată pe trimestru pentru fiecare
fabrică, prin recoltare de probe
(materii prime) din depozitele
declarate a fi libere de OMG
4.

Unităţi de procesare
porumb, pentru obţi-
nerea de alimente,
altele decât cele
pentru producţia de
ulei (mori, fabrici
de produse zaharoase,
biscuiţi, fulgi de
porumb etc.)
La primul import pentru
fiecare ţară de origine şi
o dată pe trimestru pentru
fiecare fabrică*)

Se vor preleva probe, conform unui
program trimestrial,din depozitele
de materii prime declarate a fi
libere de OMG,de la maximum 5 uni-
tăţi/trimestru din fiecare judeţ.

5.

Unităţi de comercia-
lizare a porumbului/
produselor care
conţin, sunt consti-
tuite sau sunt deri-
vate din porumb
O dată pe an pentru fie-
care unitate*)

Se vor preleva probe, conform unui
program trimestrial,din depozitele
alimentare declarate a fi libere
de OMG, de la maximum 5 unităţi/
trimestru din fiecare judeţ.

____________Notă *) Se referă la verificarea documentelor necesare asigurării trasabilităţii.3. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez

*Font 9*
 
Nr.
crt.
Unitatea

Modalitatea de supraveghere şi control
prin inspecţie
Frecvenţa
1.

Puncte de inspecţie
la frontieră

La toate importurile de produse originare din S.U.A., conform
Deciziei Comisiei Europene 601/2006, cu modificările şi com-
pletările ulterioare, publicată în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene nr. L 244 din 7 septembrie 2006**).

_____________Notă *) Se referă la verificarea documentelor necesare asigurării trasabilităţii.Notă **) Controlul se efectuează conform procedurii transmise către toate PIF.a) Analizele pentru identificarea şi cuantificarea alimentelor şi furajelor care conţin soia modificată genetic şi porumb modificat genetic se efectuează la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Unitatea de Biologie Moleculară şi Organisme Modificate Genetic, iar laboratoarele de biologie moleculară ale direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Arad, Braşov, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Iaşi, Satu Mare, Sălaj, Suceava şi Tulcea vor efectua, alături de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, analizele probelor de soia pentru identificarea organismelor modificate genetic.b) Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de standarde, mărci şi calitatea alimentelor şi compartimentelor de furaje, în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru aprobarea liniilor directoare privind prelevarea de probe şi analiza organismelor modificate genetic, a organismelor modificate genetic ca produse, precum şi a produselor care conţin sau pot conţine organisme modificate genetic şi Ghidul privind inspecţia şi prelevarea de probe pentru alimentele şi furajele care conţin sau pot conţine organisme modificate.c) Acţiunile de inspecţie şi prelevare de probe (dacă este cazul) la primul import de produse din fiecare ţară de origine se realizează după primirea notificărilor din PIF, în conformitate cu procedurile stabilite de Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 145/2007 privind aprobarea Normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte condiţiile în care se derulează operaţiunile de import-export şi comerţ intracomunitar de produse alimentare de origine nonanimală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 29 iunie 2007.d) În cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator, se vor preleva probe de soia şi porumb pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă, cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x