ORDIN nr. 2.691/C din 20 decembrie 2011

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 29/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 13 din 6 ianuarie 2012
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 286 23/03/2011 ART. 42
ActulCONTINE PEREGULAMENT 20/12/2011
ActulREFERIRE LAREGULAMENT 23/03/2011 ART. 42
ActulREFERIRE LALEGE 284 28/12/2010 ART. 26
ActulCONTINE PEHG 652 27/05/2009
ActulREFERIRE LAHG 652 27/05/2009 ART. 13
ART. 1APROBA PEREGULAMENT 20/12/2011
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Regulamentului privind criteriile şi modul de organizare şi desfăşurare ale examenului de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti



În temeiul art. 26 alin. (6) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, precum şi al art. 42 din Regulamentul-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286/2011, şi al prevederilor art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul justiţiei emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Regulamentul privind criteriile şi modul de organizare şi desfăşurare ale examenului de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Curţile de apel vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.p. Ministrul justiţiei,Lidia Barac,secretar de statBucureşti, 20 decembrie 2011.Nr. 2.691/C.
 + 
Anexa REGULAMENTprivind criteriile şi modul de organizare şi desfăşurareale examenului de promovare în grade sau trepte profesionaleimediat superioare a personalului contractual dincadrul instanţelor judecătoreşti + 
Capitolul IOrganizarea examenului + 
Secţiunea 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prin promovare se asigură evoluţia în carieră a personalului contractual, prin trecerea într-un grad superior sau o treaptă profesională superioară.(2) Promovarea persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în grade sau trepte profesionale se face, de regulă, pe un post vacant, iar, în situaţia în care nu există un asemenea post, se face prin transformarea postului din statul de funcţii în care acestea sunt încadrate în unul de nivel imediat superior.(3) Promovarea în grade sau trepte profesionale a personalului contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti se face prin examen, care poate fi organizat semestrial.(4) Examenul pentru promovarea în grade sau trepte profesionale a personalului contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti se organizează de către curţile de apel.
 + 
Articolul 2(1) Examenul de promovare în grade sau trepte profesionale a personalului contractual constă în susţinerea unei probe scrise sau a unei probe practice, după caz, şi a unui interviu, stabilite de comisia de examinare.(2) Proba practică se susţine în cazul funcţiilor contractuale la care este necesară verificarea abilităţilor practice.(3) Tematica se stabileşte anual de colegiul de conducere al instanţei care organizează examenul.
 + 
Articolul 3Pentru a participa la examenul de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare, candidatul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a) are vechimea minimă prevăzută de lege pentru gradul sau treapta în care urmează să fie promovat;b) a obţinut calificativul "foarte bine" la evaluarea performanţelor profesionale individuale cel puţin de două ori în ultimii 3 ani calendaristici dinaintea organizării examenului de promovare;c) nu a fost sancţionat disciplinar după acordarea ultimului calificativ.
 + 
Articolul 4Îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 3 se constată prin raport întocmit de preşedintele instanţei unde candidatul îşi desfăşoară activitatea, raport ce va fi comunicat curţilor de apel împreună cu cererea formulată.
 + 
Secţiunea a 2-aPublicitatea examenului + 
Articolul 5(1) Data organizării examenului de promovare în grade sau trepte profesionale superioare, precum şi tematica stabilită potrivit art. 2 alin. (3) se comunică de către curţile de apel instanţelor din circumscripţia acestora, cu cel puţin 30 de zile înainte de data desfăşurării acestuia, şi se aduc la cunoştinţă prin afişare în termen de cel mult două zile de la primire.(2) Anunţul va cuprinde obligatoriu următoarele elemente:a) documentele solicitate candidaţilor pentru întocmirea dosarului de examen, data-limită şi ora până la care se pot depune acestea, locul unde se depun dosarele de examen, cu precizarea persoanelor şi datelor de contact;b) tipul probelor de examen, locul şi data desfăşurării acestora;c) alte date necesare desfăşurării examenului.(3) În condiţiile modificării unor aspecte referitoare la organizarea sau desfăşurarea examenului se face publicitatea modificării respective prin aceleaşi mijloace prin care s-a făcut publicitatea examenului.
 + 
Secţiunea a 3-aÎnscrierea la examen + 
Articolul 6(1) În vederea participării la examen, în termen de 15 de zile de la data afişării anunţului, candidaţii depun cereri de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare la preşedintele instanţei unde aceştia îşi desfăşoară activitatea.(2) Cererile împreună cu raportul prevăzut de art. 4 vor fi înaintate la curtea de apel, cu cel puţin 10 zile înaintea datei susţinerii examenului.
 + 
Secţiunea a 4-aConstituirea comisiilor de examinare şi de soluţionare a contestaţiilor + 
Articolul 7Cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de data desfăşurării examenului, preşedintele instanţei care organizează examenul numeşte, prin decizie, comisia de examinare, comisia de soluţionare a contestaţiilor, precum şi secretariatul examenului.
 + 
Articolul 8(1) Comisia de examinare, precum şi comisia de soluţionare a contestaţiilor sunt formate din 3 membri: 2 membri din cadrul instanţei care organizează examenul şi un membru de sindicat sau, după caz, un reprezentant al salariaţilor, cu experienţa şi cunoştinţele necesare în domeniul postului în care se face promovarea.(2) Atât comisia de examinare, cât şi comisia de soluţionare a contestaţiilor au fiecare în componenţa lor un preşedinte şi 2 membri.(3) Preşedintele comisiei de examinare, respectiv al comisiei de soluţionare a contestaţiilor se desemnează din rândul membrilor acestora, prin actul administrativ de constituire a comisiilor.(4) În funcţie de specificul fiecărui post, preşedintele curţii de apel poate numi în comisia de examinare şi în comisia de soluţionare a contestaţiilor specialişti în domeniul postului pentru care se organizează examen de promovare, care nu fac parte din sistemul instanţelor judecătoreşti.(5) Secretariatul comisiei de examinare şi secretariatul comisiei de soluţionare a contestaţiilor se asigură, de regulă, de către o persoană din cadrul Compartimentului de resurse umane al instanţei organizatoare a examenului, acestea neavând calitatea de membri.(6) Secretarul comisiei de examinare poate fi şi secretar al comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
 + 
Articolul 9Persoanele desemnate în comisiile de examinare sau de soluţionare a contestaţiilor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:a) să aibă o probitate morală recunoscută;b) să deţină o funcţie cel puţin egală sau echivalentă cu funcţia contractuală pentru care se organizează examenul de promovare;c) să nu se afle în cazurile de incompatibilitate sau conflict de interese.
 + 
Articolul 10(1) Nu poate fi desemnată în calitatea de membru în comisia de examinare sau în comisia de soluţionare a contestaţiilor persoana care a fost sancţionată disciplinar, iar sancţiunea aplicată nu a fost radiată, conform legii.(2) Calitatea de membru în comisia de examinare este incompatibilă cu calitatea de membru în comisia de soluţionare a contestaţiilor.
 + 
Articolul 11Nu poate fi desemnată în calitatea de membru în comisia de examinare sau în comisia de soluţionare a contestaţiilor persoana care se află în următoarele situaţii:a) are relaţii cu caracter patrimonial cu oricare dintre candidaţi sau interesele sale patrimoniale ori ale soţului sau soţiei pot afecta imparţialitatea şi obiectivitatea evaluării;b) este soţ, soţie, rudă sau afin până la gradul al IV-lea inclusiv cu oricare dintre candidaţi ori cu un alt membru al comisiei de examinare sau al comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
 + 
Articolul 12(1) Situaţiile prevăzute la art. 10 şi 11 se sesizează de către persoana în cauză, de oricare dintre candidaţi, de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a examenului sau de orice altă persoană interesată, în orice moment al organizării şi desfăşurării examenului.(2) Membrii comisiei de examinare sau ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să informeze, în scris, cu celeritate, persoanele care i-au desemnat despre apariţia oricărei situaţii dintre cele prevăzute la art. 10 şi 11. În aceste cazuri, membrii comisiei de examinare sau ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor au obligaţia să se abţină de la participarea ori de la luarea vreunei decizii cu privire la examen.(3) În cazul constatării existenţei uneia dintre situaţiile prevăzute la art. 10 şi 11, actul de numire a comisiei se modifică în mod corespunzător, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data constatării, prin înlocuirea persoanei aflate în situaţia respectivă cu o altă persoană care să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 9.(4) În cazul în care oricare dintre situaţiile prevăzute la art. 10 şi 11 se constată ulterior desfăşurării uneia dintre probele examenului, rezultatul probei ori probelor desfăşurate se recalculează prin eliminarea evaluării membrului aflat în situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese, sub rezerva asigurării validităţii evaluării a cel puţin două treimi din numărul membrilor comisiei de examinare.(5) În situaţia în care nu este asigurată validitatea evaluării a cel puţin două treimi din numărul membrilor comisiei de examinare, procedura de organizare şi desfăşurare a concursului se reia.
 + 
Secţiunea a 5-aAtribuţiile comisiei de examinare şi ale comisiei de soluţionare a contestaţiilor + 
Articolul 13Comisia de examinare are următoarele atribuţii principale:a) selectează dosarele candidaţilor;b) stabileşte tipul probelor de examen: proba scrisă sau proba practică, după caz, şi interviul;c) stabileşte subiectele pentru proba scrisă;d) stabileşte planul probei practice şi asigură condiţiile pentru desfăşurarea acesteia;e) stabileşte planul interviului şi realizează interviul;f) notează pentru fiecare candidat proba scrisă sau proba practică şi interviul;g) transmite secretarului comisiei rezultatele examenului pentru a fi comunicate candidaţilor;h) semnează procesele-verbale întocmite de secretarul comisiei după fiecare etapă de examen, precum şi raportul final al examenului.
 + 
Articolul 14(1) Comisia de examinare va evalua candidatul în cadrul examenului de promovare în grade sau trepte profesionale pe baza următoarelor criterii:a) cunoştinţe teoretice necesare funcţiei evaluate;b) comportament în situaţii de criză;c) abilităţi de comunicare;d) capacitate de analiză şi sinteză.(2) Candidatul este evaluat la criteriul prevăzut la alin. (1) lit. a) pe baza unei probe scrise din domeniul de activitate al angajatului, care să ateste pregătirea profesională şi gradul de acumulare a experienţei profesionale în domeniul respectiv. Proba scrisă poate fi susţinută şi sub forma unui test-grilă.(3) Candidatul este evaluat la criteriile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) în cadrul interviului.(4) Comisia de examinare poate stabili şi alte criterii de evaluare specifice care vor fi evaluate în cadrul interviului, cum ar fi:a) complexitatea şi diversitatea activităţilor;b) judecata şi impactul deciziilor;c) influenţă, coordonare şi supervizare.d) abilităţi şi cunoştinţe impuse de funcţie;e) motivaţia candidatului;f) iniţiativă şi creativitate
 + 
Articolul 15Comisia de soluţionare a contestaţiilor are următoarele atribuţii principale:a) soluţionează contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la selecţia dosarelor şi cu privire la notarea probei scrise, probei practice şi a interviului;b) transmite secretarului comisiei rezultatele contestaţiilor pentru a fi comunicate candidaţilor.
 + 
Articolul 16Secretarul comisiei de examinare şi secretarul comisiei de soluţionare a contestaţiilor au următoarele atribuţii principale:a) primesc dosarele de examen ale candidaţilor, respectiv contestaţiile, după caz;b) convoacă membrii comisiei de examinare, respectiv membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor, la solicitarea preşedintelui comisiei;c) întocmesc, redactează şi semnează alături de comisia de examinare, respectiv de comisia de soluţionare a contestaţiilor întreaga documentaţie privind activitatea specifică a acesteia, inclusiv raportul final al examenului care va fi semnat de toţi membrii comisiei;d) asigură transmiterea/afişarea rezultatelor obţinute de candidaţi la probele examenului, respectiv a rezultatelor eventualelor contestaţii;e) îndeplinesc orice sarcini specifice necesare pentru buna desfăşurare a examenului.
 + 
Capitolul IIDesfăşurarea examenului + 
Secţiunea 1Dispoziţii generale privind desfăşurarea examenului + 
Articolul 17(1) Examenul pentru promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti constă în 3 etape succesive, după cum urmează:a) selecţia dosarelor de înscriere;b) proba scrisă sau proba practică;c) interviul.(2) Se pot prezenta la următoarea etapă numai candidaţii declaraţi admişi la etapa precedentă.
 + 
Secţiunea a 2-aSelecţia dosarelor de examen, proba scrisă sau proba practică a concursului şi interviul + 
Articolul 18(1) În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data primirii dosarelor, comisia de examinare are obligaţia de a selecta dosarele de examen pe baza îndeplinirii condiţiilor de participare la examen.(2) Rezultatele selecţiei dosarelor de înscriere se afişează de către secretarul comisiei de examinare, cu menţiunea "admis" sau "respins", însoţite de motivul respingerii dosarului, la sediul instanţei organizatoare a examenului, precum şi la sediul instanţelor unde candidaţii îşi desfăşoară activitatea.(3) Candidaţii ale căror cereri de înscriere la examen au fost respinse pot face contestaţie în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor verificării îndeplinirii condiţiilor pentru participarea la examen.(4) Contestaţiile depuse de candidaţi cu privire la rezultatul verificării îndeplinirii condiţiilor pentru participarea la examen se soluţionează în termen de două zile lucrătoare.
 + 
Articolul 19(1) Proba scrisă constă în redactarea unei lucrări şi/sau în rezolvarea unor teste-grilă.(2) Prin proba scrisă se testează cunoştinţele teoretice necesare ocupării postului pentru care se organizează examenul.(3) Subiectele sau testul-grilă pentru proba scrisă se stabilesc pe baza bibliografiei şi tematicii de concurs, după caz, în concordanţă cu nivelul şi specificul postului pentru care se organizează examenul.(4) Comisia de examinare stabileşte subiectele şi alcătuieşte cel puţin 3 seturi de subiecte pentru proba scrisă, în ziua în care se desfăşoară proba scrisă.(5) Membrii comisiei de examinare răspund individual pentru asigurarea confidenţialităţii subiectelor propuse.(6) Subiectele se semnează de către toţi membrii comisiei de examinare şi se închid în plicuri sigilate purtând ştampila instanţei organizatoare a examenului.(7) Comisia de examinare stabileşte punctajul maxim, precum şi baremul de corectare pentru fiecare subiect, care se comunică odată cu subiectele.(8) În cazul în care proba scrisă constă în rezolvarea unor teste-grilă, întrebările pot fi formulate cu cel mult două zile înainte de proba scrisă, cu condiţia ca numărul acestora să fie de 3 ori mai mare decât numărul întrebărilor stabilit pentru fiecare test-grilă. Întrebările pentru fiecare test-grilă se stabilesc în ziua în care se desfăşoară proba scrisă, înainte de începerea acestei probe.(9) Înainte de începerea probei scrise se face apelul nominal al candidaţilor, în vederea îndeplinirii formalităţilor prealabile, respectiv verificarea identităţii. Verificarea identităţii candidaţilor se face numai pe baza buletinului, a cărţii de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea, potrivit legii. Candidaţii care nu sunt prezenţi la efectuarea apelului nominal sau care nu pot face dovada identităţii prin prezentarea buletinului, a cărţii de identitate sau a oricărui document care să ateste identitatea sunt consideraţi absenţi.(10) După verificarea identităţii candidaţilor, ieşirea din sală a acestora atrage eliminarea din examen, cu excepţia situaţiilor de urgenţă în care aceştia pot fi însoţiţi de unul dintre membrii comisiei de examinare sau de persoanele care asigură supravegherea.(11) Durata probei scrise se stabileşte de comisia de examinare în funcţie de gradul de dificultate şi complexitate al subiectelor, dar nu poate depăşi 3 ore.(12) La ora stabilită pentru începerea probei scrise, comisia de examinare prezintă candidaţilor seturile de subiecte şi invită un candidat să extragă un plic cu subiectele de examen.(13) După începerea comunicării subiectelor este interzis accesul candidaţilor care întârzie sau al oricărei altei persoane, în afara membrilor comisiei de examinare, precum şi a persoanelor care asigură secretariatul comisiei de examinare, respectiv supravegherea desfăşurării probei.(14) În încăperea în care are loc examenul, pe toată perioada derulării acestuia, inclusiv a formalităţilor prealabile şi a celor ulterioare finalizării probei, candidaţilor nu le este permisă deţinerea sau folosirea vreunei surse de consultare sau a telefoanelor mobile ori a altor mijloace de comunicare la distanţă.(15) Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la alin. (14) atrage eliminarea candidatului din proba de examen. Comisia de examinare, constatând încălcarea acestor dispoziţii, elimină candidatul din sală, înscrie menţiunea "anulat" pe lucrare şi consemnează cele întâmplate în procesul-verbal.(16) Lucrările se redactează, sub sancţiunea anulării, doar pe seturile de hârtie asigurate de instanţa organizatoare a examenului, purtând ştampila acesteia pe fiecare filă.(17) Candidatul are obligaţia de a preda comisiei de examinare lucrarea scrisă, respectiv testul-grilă, la finalizarea lucrării ori la expirarea timpului alocat probei scrise, semnând borderoul special întocmit în acest sens.
 + 
Articolul 20Proba practică constă în testarea abilităţilor şi aptitudinilor practice ale candidatului.
 + 
Articolul 21(1) Proba practică se desfăşoară pe baza unui plan stabilit de comisia de examinare, care va include următoarele criterii de evaluare:a) capacitatea de adaptare;b) capacitatea de gestionare a situaţiilor dificile;c) îndemânare şi abilitate în realizarea cerinţelor practice;d) capacitatea de comunicare;e) capacitatea de gestionare a resurselor alocate pentru desfăşurarea probei practice.(2) În vederea testării, pentru proba practică se pot stabili şi alte criterii de evaluare.(3) Aspectele constatate în timpul derulării probei practice vor fi consemnate în scris în anexa la raportul final al examenului, întocmită de secretarul comisiei de examinare, care se semnează de membrii acestei comisii şi de candidat.
 + 
Articolul 22(1) În cadrul interviului se testează abilităţile, aptitudinile şi motivaţia candidaţilor. Interviul poate fi susţinut doar de către acei candidaţi declaraţi admişi la proba scrisă sau proba practică, după caz.(2) Interviul se realizează conform planului de interviu întocmit de comisia de examinare în ziua desfăşurării acestei probe.(3) Interviul se susţine, de regulă, într-un termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise sau probei practice, după caz.(4) Data şi ora susţinerii interviului se afişează obligatoriu odată cu rezultatele la proba scrisă sau proba practică.(5) Fiecare membru al comisiei de examinare poate adresa întrebări candidatului. Nu se pot adresa întrebări referitoare la opiniile politice ale candidatului, activitatea sindicală, religie, etnie, starea materială, originea socială sau care pot constitui discriminare pe criterii de sex sau orice alte criterii.(6) Întrebările şi răspunsurile la interviu se înregistrează sau se consemnează în scris în anexa la raportul final al examenului, întocmită de secretarul comisiei de examinare, şi se semnează de membrii acesteia şi de candidat.
 + 
Secţiunea a 3-aNotarea probelor şi comunicarea rezultatelor + 
Articolul 23Pentru probele examenului punctajele se stabilesc după cum urmează:a) pentru proba scrisă: punctajul este de maximum 100 de puncte;b) pentru proba practică: punctajul este de maximum 100 de puncte;c) pentru interviu: punctajul este de maximum 100 de puncte.
 + 
Articolul 24(1) Notarea probei scrise, a interviului sau a probei practice se face, de regulă, în termen de maximum 24 de ore de la finalizarea fiecărei probe.(2) Punctajele se acordă de către fiecare membru al comisiei de examinare în parte, pentru fiecare lucrare scrisă, şi se notează în borderoul de notare. Acordarea punctajului pentru proba scrisă se face pe baza mediei aritmetice a punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei de examinare.
 + 
Articolul 25(1) Punctajele obţinute de fiecare dintre candidaţi şi menţiunea "admis" ori "respins" se afişează la sediul curţii de apel organizatoare a examenului, astfel încât să se asigure rămânerea a cel puţin două zile lucrătoare până la susţinerea următoarei probe pentru depunerea şi soluţionarea unor eventuale contestaţii.(2) Sunt declaraţi admişi la proba scrisă candidaţii care au obţinut minimum 50 de puncte.
 + 
Articolul 26(1) Interviul şi proba practică se notează pe baza criteriilor prevăzute şi a punctajelor maxime stabilite de comisia de examinare pentru aceste criterii prin planul de interviu, respectiv planul probei practice.(2) Membrii comisiei de examinare acordă, individual, punctaje pentru fiecare dintre criteriile prevăzute. Punctajele se acordă de către fiecare membru al comisiei de examinare în parte, pentru fiecare candidat, şi se notează în borderoul de notare.(3) Sunt declaraţi admişi la interviu şi la proba practică candidaţii care au obţinut minimum 50 de puncte.
 + 
Articolul 27(1) Punctajul final se calculează ca medie aritmetică a punctajelor obţinute la proba scrisă/practică şi la interviu.(2) Punctajele finale ale examenului vor fi înscrise într-un centralizator nominal, în care se va menţiona pentru fiecare candidat punctajul obţinut la fiecare dintre probele examenului. Centralizatorul nominal se semnează pe fiecare pagină de fiecare dintre membrii comisiei de examinare.(3) Comunicarea rezultatelor la fiecare probă a examenului, inclusiv a rezultatelor finale ale examenului, se face prin menţionarea punctajului final al fiecărui candidat şi a sintagmei "admis" sau "respins", prin afişare la sediul instituţiei. Comunicarea rezultatelor finale se face în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data susţinerii ultimei probe.(4) Rezultatele finale ale examenului se consemnează în raportul final al examenului.
 + 
Secţiunea a 4-aSoluţionarea contestaţiilor + 
Articolul 28După afişarea rezultatelor obţinute la selecţia dosarelor, proba scrisă sau proba practică, după caz, şi interviu, candidaţii nemulţumiţi pot face contestaţie, în termen de cel mult 24 de ore de la data afişării rezultatului selecţiei dosarelor, respectiv de la data afişării rezultatului probei scrise ori a interviului, la sediul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a examenului, sub sancţiunea decăderii din acest drept.
 + 
Articolul 29(1) În situaţia contestaţiilor formulate faţă de rezultatul selecţiei dosarelor, comisia de soluţionare a contestaţiilor va verifica îndeplinirea de către candidatul contestatar a condiţiilor pentru participare la examen în termen de maximum o zi lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.(2) În situaţia contestaţiilor formulate faţă de rezultatul probei scrise, probei practice sau a interviului, comisia de soluţionare a contestaţiilor va analiza lucrarea sau consemnarea răspunsurilor la interviu pentru candidatul contestatar în termen de maximum o zi lucrătoare de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor.
 + 
Articolul 30Comisia de soluţionare a contestaţiilor admite contestaţia, modificând rezultatul selecţiei dosarelor, respectiv punctajul final acordat de comisia de examinare, în situaţia în care:a) candidatul îndeplineşte condiţiile pentru a participa la examen, în cazul contestaţiilor formulate faţă de rezultatul selecţiei dosarelor;b) constată că punctajele nu au fost acordate potrivit baremului şi răspunsurilor din lucrarea scrisă sau punctajele de la interviu nu au fost acordate potrivit planului de interviu, întrebărilor formulate şi răspunsurilor candidaţilor în cadrul interviului;c) constată că punctajele nu au fost acordate potrivit baremului probei practice;d) ca urmare a recorectării lucrării de la proba scrisă, respectiv a analizării consemnării răspunsurilor la interviu, candidatul declarat iniţial "respins" obţine cel puţin punctajul minim pentru promovarea probei scrise sau a interviului.
 + 
Articolul 31(1) Contestaţia va fi respinsă în următoarele situaţii:a) candidatul nu îndeplineşte condiţiile pentru a participa la concurs, în cazul contestaţiilor formulate faţă de rezultatul selecţiei dosarelor;b) punctajele au fost acordate potrivit baremului şi răspunsurilor din lucrarea scrisă sau punctajele de la interviu au fost acordate potrivit planului de interviu, întrebărilor formulate şi răspunsurilor candidaţilor în cadrul interviului;c) punctajele au fost acordate potrivit baremului probei practice.(2) Comunicarea rezultatelor la contestaţiile depuse se face prin afişare la sediul autorităţii sau al instituţiei organizatoare a examenului, imediat după soluţionarea contestaţiilor.
 + 
Articolul 32(1) Instanţa organizatoare a examenului pune la dispoziţia candidaţilor interesaţi, la solicitarea acestora, documentele elaborate de comisia de examinare, respectiv de comisia de soluţionare a contestaţiilor, care sunt informaţii de interes public, cu respectarea confidenţialităţii datelor care fac referire la ceilalţi candidaţi, inclusiv a datelor cu caracter personal, potrivit legii.(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) documentele elaborate de comisia de examinare, respectiv de comisia de soluţionare a contestaţiilor, care conţin date cu caracter personal ale candidaţilor, potrivit legii.(3) Orice candidat îşi poate consulta, la solicitarea sa, lucrarea scrisă individuală redactată în cadrul probei scrise a examenului, după corectarea şi notarea acesteia, în prezenţa secretarului comisiei de examinare.
 + 
Capitolul IIIPromovarea personalului debutant. Condiţii pentru înscrierea la examenul de definitivare în funcţie + 
Articolul 33Persoanele încadrate în funcţii contractuale de debutant vor fi promovate după o perioadă de 6 luni, dar nu mai mult de un an, pe bază de examen, în gradul sau în treapta profesională imediat superior/superioară.
 + 
Articolul 34Poate participa la examenul pentru definitivare în funcţie personalul contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti încadrat în funcţia de debutant la sfârşitul perioadei de 6 luni, de la data încadrării.
 + 
Articolul 35Data examenului pentru definitivare în funcţie se afişează, cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului de 6 luni, la sediul instanţelor care organizează examenul.
 + 
Articolul 36Dispoziţiile art. 1, 2, art. 3 lit. a) şi c) şi art. 4-32 din prezentul regulament sunt aplicabile în mod corespunzător şi examenului de promovare a personalului debutant din cadrul instanţelor judecătoreşti.
 + 
Articolul 37(1) În cazul nepromovării examenului pentru definitivare în funcţie, perioada în care personalul contractual are calitatea de debutant poate fi prelungită cu încă 6 luni.(2) Nepromovarea pentru a doua oară a examenului pentru definitivare în funcţie atrage încetarea contractului individual de muncă.(3) În cazul neprezentării la examenul pentru definitivare în funcţie din motive neimputabile, candidatul poate participa la următoarea sesiune organizată de către instanţa în care îşi desfăşoară activitatea.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x