ORDIN nr. 2.689 din 15 noiembrie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 793 din 26 noiembrie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 1065 20/10/2010
ActulREFERIRE LAACORD 07/09/2010
ActulREFERIRE LAHG 34 22/01/2009 ART. 10
ART. 2REFERIRE LAACORD 07/09/2010
ART. 7REFERIRE LAACORD 07/09/2010
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind constituirea şi funcţionarea Comitetului de monitorizare pentru Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene extinse



Având în vedere prevederile Acordului-cadru dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene extinse, semnat la Berna la 7 septembrie 2010, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.065/2010, denumit în continuare Acordul-cadru,pentru buna coordonare şi implementare a asistenţei financiare nerambursabile acordate României de Consiliul Federal Elveţian, denumită în continuare asistenţa financiară,în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: + 
Articolul 1(1) Se constituie Comitetul de monitorizare pentru Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene extinse, denumit în continuare Comitetul de monitorizare, pe durata de implementare a acestuia, ca structură de tip partenerial, cu rol consultativ, care asistă Unitatea naţională de coordonare (UNC) pentru Programul de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene extinse, denumit în continuare Programul de cooperare elveţiano-român, în monitorizarea implementării acestui program.(2) Comitetul de monitorizare oferă asistenţă în probleme strategice şi operaţionale pe întreaga durată de implementare a Programului de cooperare elveţiano-român.(3) Ambasada Elveţiei în România are posibilitatea să desemneze participanţi la reuniunile Comitetului de monitorizare în calitate de observatori.
 + 
Articolul 2Comitetul de monitorizare are următoarele atribuţii:a) stabileşte criteriile de selecţie a proiectelor, luând în considerare recomandările părţii elveţiene;b) formulează observaţii privind criteriile de selecţie pentru activităţile cuprinse în fondurile tematice;c) formulează observaţii privind documentaţia pentru cererile de proiecte, dacă este cazul;d) analizează procesul de selecţie pentru măsurile-suport;e) monitorizează conformitatea cu regulamentele şi procedurile Programului de cooperare elveţiano-român;f) analizează periodic progresele în implementarea măsurilor-suport şi a obiectivelor acestora;g) monitorizează îndeplinirea obiectivelor generale ale Programului de cooperare elveţiano-român;h) examinează şi formulează observaţii asupra raportului anual de implementare a asistenţei financiare, pregătit de UNC;i) dezbate asupra eficienţei şi eficacităţii utilizării resurselor financiare disponibile în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român;j) analizează necesitatea revizuirii anexelor la Acordul-cadru.
 + 
Articolul 3(1) Comitetul de monitorizare este format din preşedinte şi maximum 12 membri, reprezentanţi desemnaţi cu respectarea principiilor parteneriatului şi reprezentativităţii din cadrul autorităţilor publice, instituţiilor şi organismelor prevăzute la anexa nr. 1.(2) Comitetul de monitorizare se va întâlni periodic, cel puţin de două ori pe an, sau de câte ori este nevoie. Comitetul de monitorizare este convocat de către preşedintele său.(3) Componenţa nominală a Comitetului de monitorizare, precum şi orice modificări aduse acesteia se stabilesc la solicitarea preşedintelui Comitetului de monitorizare, pe baza notificărilor transmise de conducătorii fiecărei instituţii/organizaţii reprezentate în Comitetul de monitorizare.
 + 
Articolul 4(1) Preşedintele Comitetului de monitorizare este secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice care coordonează activitatea UNC, iar supleantul său este conducătorul direcţiei generale în cadrul căreia funcţionează UNC.(2) Membrii Comitetului de monitorizare sunt persoanele desemnate de instituţiile prevăzute la anexa nr. 1, care participă la reuniunile Comitetului de monitorizare, având drept de decizie.(3) Membrii sunt titulari sau supleanţi. Fiecare membru titular are dreptul la un singur supleant.(4) Membrii supleanţi au drept de decizie numai atunci când participă la reuniunile Comitetului de monitorizare în locul membrilor titulari.(5) La invitaţia preşedintelui pot participa în calitate de invitaţi la reuniunile Comitetului de monitorizare şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale şi ai altor organisme naţionale. Aceştia pot lua cuvântul şi pot face recomandări doar în legătură cu aspectele specifice pentru care au fost invitaţi să participe la reuniune.
 + 
Articolul 5(1) Comitetul de monitorizare deliberează în mod valabil dacă la reuniune participă cel puţin jumătate din numărul membrilor săi.(2) În cazul în care nu se realizează cvorumul prevăzut la alin. (1), reuniunea se suspendă. Reuniunea se reia după un interval de o săptămână, cu aceeaşi agendă, şi Comitetul de monitorizare deliberează în mod valabil, indiferent de numărul membrilor prezenţi.(3) Deciziile Comitetului de monitorizare se iau prin votul majorităţii calificate (două treimi din numărul membrilor prezenţi).
 + 
Articolul 6(1) Preşedintele conduce activitatea Comitetului de monitorizare astfel:a) convoacă reuniunile Comitetului de monitorizare şi conduce dezbaterile;b) propune agenda şi stabileşte lista invitaţilor la reuniunile Comitetului de monitorizare;c) reprezintă Comitetul de monitorizare în relaţiile cu terţii.(2) În cazul în care nu poate participa la o reuniune, preşedintele deleagă atribuţiile sale conducătorului direcţiei generale în cadrul căreia funcţionează UNC.
 + 
Articolul 7(1) Membrii Comitetului de monitorizare au următoarele atribuţii:a) participă la reuniunile Comitetului de monitorizare şi la procesul de adoptare a deciziilor;b) prezintă punctul de vedere al instituţiei/organizaţiei/organismului reprezentate/reprezentat în Comitetul de monitorizare;c) aduc în discuţie aspecte relevante legate de implementarea Acordului-cadru;d) urmăresc ducerea la îndeplinire a deciziilor Comitetului de monitorizare.(2) Regulile de conduită aplicabile membrilor Comitetului de monitorizare, precum şi invitaţilor şi observatorilor sunt prevăzute la anexa nr. 2.(3) Participanţii la reuniunile Comitetului de monitorizare care au calitatea de invitaţi şi observatori au atribuţiile menţionate la alin. (1) lit. b)-d).(4) Înlocuirea membrilor (titulari şi supleanţi) se face de către conducătorul instituţiei/organizaţiei reprezentate în Comitetul de monitorizare, prin notificare transmisă Secretariatului permanent. În mod excepţional, în cazuri justificate, este permisă înlocuirea membrilor (titulari şi supleanţi) la reuniunile Comitetului de monitorizare cu persoane împuternicite prin mandat.(5) Calitatea de membru titular sau supleant încetează când persoana nominalizată în Comitetul de monitorizare se află în una dintre următoarele situaţii:a) îşi încetează activitatea la autoritatea publică, instituţia sau organismul pe care o/îl reprezintă;b) Comitetul de monitorizare a recomandat revocarea calităţii de membru pentru încălcarea regulilor de conduită sau pentru absenţe nemotivate. În acest caz, Secretariatul permanent va notifica instituţia vizată şi va solicita o nouă nominalizare.(6) Membrii Comitetului de monitorizare nu sunt remuneraţi pentru activitatea desfăşurată în cadrul acestuia.
 + 
Articolul 8(1) Convocarea reuniunilor şi transmiterea invitaţiilor şi agendei preliminare către membri şi invitaţi se realizează de Secretariatul permanent, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înaintea datei reuniunii.(2) Propunerile de completare/modificare a agendei preliminare se adresează Secretariatului permanent în termen de două zile lucrătoare de la data transmiterii acesteia. Agenda finală împreună cu documentele-suport se transmit membrilor şi observatorilor cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de data reuniunii.(3) Convocarea reuniunilor Comitetului de monitorizare se face întotdeauna în scris, invitaţiile fiind transmise prin fax sau e-mail.(4) La începutul fiecărei reuniuni se adoptă agenda, se discută şi se aprobă minuta precedentei reuniuni a/ale Comitetului de monitorizare.(5) Reuniunile Comitetului de monitorizare nu au caracter public.(6) Deciziile adoptate în cadrul reuniunii Comitetului de monitorizare sunt rezumate într-un document denumit Sinteza deciziilor. Acest document se elaborează de către Secretariatul permanent şi se transmite tuturor membrilor Comitetului de monitorizare, precum şi altor responsabili pentru îndeplinirea deciziilor, nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data reuniunii. Ulterior, acest document se anexează la minuta reuniunii.(7) Minuta reuniunii, întocmită de Secretariatul permanent, se transmite membrilor Comitetului de monitorizare şi celorlalţi participanţi la reuniunea Comitetului de monitorizare, în termen de 20 de zile lucrătoare de la data reuniunii.(8) Observaţiile asupra minutei pot fi trimise Secretariatului permanent în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la transmiterea acesteia. Observaţiile sunt consemnate în anexă la minută şi sunt avute în vedere de Secretariatul permanent la întocmirea textului final al minutei. Documentul final şi anexele sunt transmise membrilor şi celorlalţi participanţi la reuniunea Comitetului de monitorizare, cel mai târziu în 30 de zile lucrătoare de la data reuniunii.
 + 
Articolul 9(1) Activitatea Comitetului de monitorizare este asistată de Secretariatul permanent, asigurat de UNC şi coordonat de preşedintele Comitetului de monitorizare.(2) Secretariatul permanent funcţionează pe baza unei proceduri interne şi are următoarele atribuţii principale:a) asigură pregătirea logistică şi transmiterea invitaţiilor de participare la reuniunea Comitetului de monitorizare;b) primeşte şi, după caz, întocmeşte şi integrează documentele-suport relevante desfăşurării reuniunilor Comitetului de monitorizare şi asigură transmiterea acestora către membri;c) monitorizează implementarea deciziilor Comitetului de monitorizare şi asigură schimbul de informaţii referitor la acestea dintre părţile implicate;d) primeşte şi asigură soluţionarea corespondenţei legate de activitatea Comitetului de monitorizare;e) asigură păstrarea şi arhivarea, în format electronic şi pe suport hârtie, a tuturor documentelor referitoare la reuniunile Comitetului de monitorizare;f) asigură publicarea pe site-ul www.swiss-contribution.ro a informaţiilor privitoare la activitatea Comitetului de monitorizare.(3) Orice solicitare de informaţii cu privire la activitatea Comitetului de monitorizare se adresează Secretariatului permanent fie pe cale electronică, fie pe suport hârtie.
 + 
Articolul 10Toţi membrii desemnaţi în cadrul Comitetului de monitorizare, precum şi invitaţii şi observatorii semnează o declaraţie de imparţialitate şi confidenţialitate.
 + 
Articolul 11Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 12Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.Ministrul finanţelor publice,Gheorghe IalomiţianuBucureşti, 15 noiembrie 2010.Nr. 2.689.
 + 
Anexa 1LISTAautorităţilor publice, instituţiilor şi organismelor aicăror reprezentanţi au statut de membru titular şi supleantîn Comitetul de monitorizare1. Unitatea naţională de coordonare – Ministerul Finanţelor Publice2. Ministerul Administraţiei şi Internelor – 2 reprezentanţi3. Ministerul Justiţiei4. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri5. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului6. Ministerul Sănătăţii7. Ministerul Mediului şi Pădurilor8. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii9. Organizaţie neguvernamentală10. Federaţia Autorităţilor Locale din România11. Consiliul Economic şi Social
 + 
Anexa 2REGULI DE CONDUITĂaplicabile membrilor Comitetului demonitorizare, precum şi invitaţilor şi observatorilorMembrii Comitetului de monitorizare au obligaţia de a respecta următoarele reguli de conduită:1. să acţioneze în interesul implementării Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale din cadrul Uniunii Europene extinse în concordanţă cu scopul şi obiectivele stabilite;2. să ia decizii în interes public şi să nu acţioneze în scopul obţinerii de avantaje financiare sau alte beneficii pentru ei sau pentru alţii;3. să declare preşedintelui, la începutul oricărei reuniuni sau pe parcursul acesteia, orice situaţie de conflict de interese în care s-ar putea afla în legătură cu un anumit subiect dezbătut. În acest caz, membrul se va abţine de la exprimarea unei poziţii cu privire la punctul sau punctele respective de pe agendă şi de la exercitarea dreptului de vot;4. să informeze, după încheierea reuniunilor, autoritatea publică, instituţia sau organismul pe care o/îl reprezintă în legătură cu principalele chestiuni discutate şi deciziile luate;5. să păstreze confidenţialitatea informaţiilor prin a căror divulgare s-ar putea leza interesul legitim al oricărei instituţii, organizaţii ori persoane sau prin a căror utilizare privilegiată s-ar putea crea avantaje nelegitime.Aceste reguli se aplică şi participanţilor care au calitatea de invitaţi şi observatori la reuniunile Comitetului de monitorizare.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x