ORDIN nr. 2.538 din 1 noiembrie 2007

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 22/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 746 din 2 noiembrie 2007
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 366 18/04/2007
ActulREFERIRE LALEGE 480 19/12/2006
ActulREFERIRE LALEGE 128 12/07/1997 CAP. 3
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 83
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 84
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 85
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 86
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 87
ActulREFERIRE LALEGE (R) 84 24/07/1995 ART. 94
ART. 3REFERIRE LALEGE 128 12/07/1997 ART. 67
ART. 11REFERIRE LALEGE 187 07/12/1999
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor conducerilor academice din învăţământul superior acreditat



În conformitate cu prevederile art. 83-87, art. 93 alin. (1) şi (2) şi ale art. 94 alin. (1) din Legea nr. 84/1995, cu modificările şi completările ulterioare, ale titlului III cap. II din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 480/2006,ţinând cont că în curând se vor împlini 4 ani de la precedentele alegeri ale conducerilor academice din învăţământul superior acreditat,luând în considerare valorile Procesului Bologna, a căror aplicare se bazează pe structuri de conducere performante care să pună în centrul preocupărilor asigurarea unei autentice calităţi în învăţământul superior şi creşterea competitivităţii programelor de studii universitate şi a performanţelor în domeniul cercetării ştiinţifice, dezvoltării tehnologice şi inovării,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 366/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului emite prezentul ordin. + 
Articolul 1(1) Organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică din instituţiile de învăţământ superior acreditate se vor desfăşura în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu prevederile prezentului ordin şi cu prevederile cartei universitare în vigoare la data adoptării prezentului ordin.(2) Organizarea şi desfăşurarea alegerilor se fac cu respectarea principiilor legalităţii, autonomiei universitare, transparenţei, responsabilităţii şi a normelor etice şi deontologice.
 + 
Articolul 2(1) Perioada de desfăşurare a alegerilor şi de validare internă a structurilor şi funcţiilor de conducere este 5 noiembrie 2007-15 martie 2008.(2) Perioada de confirmare prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului, a rectorilor aleşi este 1-31 martie 2008.(3) În vederea organizării alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică, senatele vor adopta şi vor face publică, cu cel puţin două săptămâni înainte de organizarea alegerilor, metodologia proprie de organizare a alegerilor.(4) Se recomandă ca metodologia proprie de organizare a alegerilor să conţină prevederi referitoare la situaţiile de conflict de interese şi incompatibilităţi.
 + 
Articolul 3(1) Instituţiile de învăţământ superior acreditate vor stabili datele de desfăşurare a alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică prevăzute de legislaţia în domeniul învăţământului. Graficul alegerilor va fi făcut public pe site-ul universităţii în termen de 7 zile de la aprobarea lui de către senat şi va fi transmis spre informare Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.(2) Alegerile reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere academică prevăzute la art. 67 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, sunt organizate de către studenţi respectând prevederile cartei universitare şi ale regulamentelor proprii privind activitatea studenţilor, cu sprijinul logistic acordat de conducerile facultăţilor şi ale instituţiilor de învăţământ superior.
 + 
Articolul 4(1) Pentru funcţiile de şef de catedră, director de departament, secretar ştiinţific al consiliului facultăţii, prodecan, decan, secretar ştiinţific al senatului, prorector şi rector pot candida cadrele didactice titulare având funcţia didactică de profesor universitar sau de conferenţiar universitar.(2) La facultăţile autorizate să funcţioneze provizoriu, pentru funcţiile de şef de catedră şi prodecan pot candida şi cadre didactice titulare cu funcţia didactică de lector universitar/şef de lucrări având titlul ştiinţific de doctor, dacă la nivelul acestora nu există profesori universitari sau conferenţiari universitari titulari.(3) Pentru structurile şi funcţiile de conducere pot candida doar cadrele didactice şi cercetătorii, titulari în instituţia de învăţământ superior respectivă.(4) Pentru niciuna dintre funcţiile de conducere nu pot candida persoanele care au împlinit vârsta legală de pensionare prevăzută în art. 129 alin. (1) din Legea nr. 128/1997.(5) Se recomandă ca persoanele alese pentru structurile şi funcţiile de conducere să nu depăşească vârsta legală de pensionare pe parcursul exercitării mandatului.(6) Candidaturile pentru funcţiile de rector, decan, director de departament şi şef de catedră trebuie anunţate public cu minimum 15 zile înainte de data alegerilor, fiind însoţite de un curriculum vitae şi de programul managerial.(7) Numărul de mandate succesive pentru funcţiile de rector şi decan pe care le poate exercita o persoană este de două.(8) Perioada în care se exercită mandatul funcţiilor de conducere este egală cu perioada mandatelor structurilor care le-au ales.
 + 
Articolul 5Alegerile se vor desfăşura pentru structurile universitare aprobate înaintea anului universitar 2007/2008, prin hotărâri ale Guvernului.
 + 
Articolul 6În toate structurile de conducere se va asigura reprezentarea membrilor comunităţii universitare, cadre didactice şi cercetători cu normă de bază în universitate, respectiv studenţi de la toate ciclurile de studii universitare şi formele de învăţământ, ponderea studenţilor fiind de 25%.
 + 
Articolul 7Numărul de prorectori şi prodecani se stabileşte de senatele universitare, în funcţie de numărul de studenţi şi de domeniile de învăţământ.
 + 
Articolul 8(1) Şedinţele de constituire a noilor structuri de conducere sunt prezidate de către decanul de vârstă, asistat de cel mai tânăr membru al acestora.(2) Şedinţa de constituire a noilor structuri de conducere este legal constituită numai dacă sunt prezenţi cel puţin două treimi din numărul membrilor structurii respective.
 + 
Articolul 9(1) Pentru toate structurile şi funcţiile de conducere votul este direct şi secret.(2) Sunt declaraţi aleşi în structurile de conducere sau în funcţiile de conducere candidaţii care au obţinut cel puţin jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor cu drept de vot prezenţi, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute.(3) Dacă pentru un loc de reprezentare sau pentru o funcţie de conducere niciunul dintre candidaţi nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din voturi, atunci se organizează un nou tur de scrutin, la care participă numai primii 2 candidaţi clasaţi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute.(4) Desfăşurarea şedinţei de constituire, inclusiv rezultatele alegerilor, se consemnează într-un proces verbal.
 + 
Articolul 10(1) Exercitarea mandatului unei noi structuri sau funcţii de conducere, cu excepţia rectorului, începe după validare.(2) O persoană poate exercita o singură funcţie de conducere în cadrul instituţiei de învăţământ superior.(3) Exercitarea mandatului rectorului ales începe de la data emiterii ordinului ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului, prin care acesta a fost confirmat.(4) Până la confirmarea rectorului ales, atribuţiile aferente funcţiei de rector sunt exercitate de rectorul în exerciţiu, dar nu mai târziu de 31 martie 2008.
 + 
Articolul 11Pentru confirmarea, prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului, a rectorului ales, instituţiile de învăţământ superior vor depune la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului un dosar care să cuprindă:a) procesul-verbal al şedinţei de alegeri;b) un exemplar al cartei universitare şi al metodologiei proprii de alegeri ale instituţiei de învăţământ superior;c) programul managerial şi curriculum vitae ale rectorului ales;d) documentul prin care se atestă statutul de titular în universitatea respectivă;e) declaraţia prevăzută de Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică;f) lista membrilor senatului şi lista noilor decani, cuprinzând numele, data naşterii şi funcţia didactică sau de cercetare;g) raportul de activitate prezentat în şedinţa de alegeri de fostul rector.
 + 
Articolul 12Direcţia generală strategii şi programe universitare şi senatele instituţiilor de învăţământ superior vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 13Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului,Cristian Mihai AdomniţeiBucureşti, 1 noiembrie 2007.Nr. 2.538.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x