ORDIN nr. 2.365 din 10 noiembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL CULTURII SI CULTELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 1.089 din 2 decembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2406 04/10/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 146 17/05/2005
ActulREFERIRE LAHG 78 27/01/2005 ART. 10
ActulPENTRU APLICAREAOG 10 21/01/2005 CAP. 1
ActulREFERIRE LAOG 10 21/01/2005 ART. 3
ActulCONTINE PENORMA 10/11/2005
ART. 1REFERIRE LALEGE 146 17/05/2005
ART. 1REFERIRE LAOG 10 21/01/2005
ART. 1REFERIRE LAOG 10 21/01/2005 ART. 12
ART. 1APROBA PENORMA 10/11/2005
ART. 31REFERIRE LALEGE 8 14/03/1996
ANEXA 1PENTRU APLICAREAOG 10 21/01/2005 CAP. 1
ANEXA 3REFERIRE LACODUL PENAL (R) 16/04/1997 ART. 292
ANEXA 5REFERIRE LAHG 802 14/07/2005
ANEXA 5REFERIRE LALEGE 146 17/05/2005
ANEXA 5REFERIRE LAOG 10 21/01/2005
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2406 04/10/2006

privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor cap. I secţiunea a 6-a din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 146/2005



În baza dispoziţiilor art. 33 din cap. I secţiunea a 6-a din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 146/2005,în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 78/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul culturii şi cultelor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor cap. I secţiunea a 6-a din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 28 ianuarie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 146/2005, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul culturii şi cultelor,Adrian IorgulescuBucureşti, 10 noiembrie 2005.Nr. 2.365.
 + 
Anexa NORME METODOLOGICEpentru aplicarea prevederilor cap. I secţiunea a 6-a din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 146/2005 + 
Capitolul IDispoziţii generale + 
Articolul 1Finanţarea nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, definite potrivit art. 12 alin. (2) din cap. I secţiunea a 6-a din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 28 ianuarie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 146/2005, inclusiv a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale privind editarea de cărţi, reviste şi alte publicaţii, se acordă din Fondul Cultural Naţional, denumit în continuare Fond.
 + 
Articolul 2Operatorii culturali care pot beneficia de finanţări nerambursabile potrivit art. 1 pentru programele, proiectele sau acţiunile culturale organizate în ţară şi/sau în străinătate sunt:a) persoanele fizice care desfăşoară activităţi culturale;b) persoanele juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi culturale;c) instituţiile publice care organizează programe, proiecte şi activităţi culturale, altele decât cele stabilite ca obligaţii sau programe minimale anuale.
 + 
Articolul 3(1) Finanţarea nerambursabilă se acordă numai în condiţiile existenţei unor surse de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finanţării, altele decât cele primite sub forma finanţărilor nerambursabile, în cuantum de cel puţin 10% din costul total al programului, proiectului sau acţiunii culturale.(2) Sursele de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finanţării pot fi în numerar ori în natură.
 + 
Articolul 4(1) Finanţarea nerambursabilă a programelor culturale se aprobă pentru întreaga perioadă de derulare a programului şi se asigură anual, potrivit contractului de finanţare.(2) Finanţarea nerambursabilă a proiectelor culturale se aprobă pentru întreaga perioadă de derulare a acestora şi poate sprijini una sau mai multe componente ale acestora.(3) Finanţarea nerambursabilă a acţiunilor culturale se poate aproba numai pentru nevoi culturale temeinic justificate prin solicitarea de finanţare.
 + 
Articolul 5(1) Finanţarea nerambursabilă se acordă pe bază de selecţie de oferte realizată de comisii de evaluare şi selecţie, special constituite, formate dintr-un număr impar de experţi independenţi.(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), finanţările nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenţă se acordă prin atribuire directă de către directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, după consultarea comisiei de evaluare şi selecţie din domeniul cultural vizat, conform criteriilor stabilite prin prezentele norme metodologice.
 + 
Articolul 6(1) Programele, proiectele şi acţiunile culturale care participă la concursuri sau selecţii pentru finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, UNESCO sau a altor organisme internaţionale similare pot beneficia de finanţări nerambursabile din Fond în condiţiile în care au fost selecţionate de comisia de evaluare şi selecţie, conform dispoziţiilor prezentelor norme metodologice.(2) Finanţarea nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale care participă la concursuri sau selecţii pentru finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, UNESCO sau a altor organisme internaţionale similare poate fi acordată sub condiţia încheierii contractului de finanţare nerambursabilă cu finanţatorii enumeraţi mai sus.(3) Contractul de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale se va încheia numai după prezentarea de către operatorul cultural a documentelor din care să reiasă că a câştigat concursul internaţional pentru finanţare.
 + 
Articolul 7(1) Sumele atribuite sub forma finanţărilor nerambursabile vor fi folosite de către operatorii culturali beneficiari ai finanţării numai pentru acoperirea cheltuielilor aferente desfăşurării programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale pentru care au fost acordate.(2) Finanţările nerambursabile nu pot fi utilizate pentru obţinere de profit.
 + 
Articolul 8Controlul asupra desfăşurării programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, precum şi asupra modului de utilizare a sumelor acordate sub forma finanţărilor nerambursabile se exercită de reprezentanţii Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi/sau ai serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de organele cu atribuţii în domeniul controlului fiscal.
 + 
Capitolul IIPublicitatea selecţiei de oferte + 
Articolul 9Acordarea de finanţări nerambursabile se realizează pe bază de selecţie de oferte, care se organizează de minimum două ori în cadrul unui exerciţiu financiar.
 + 
Articolul 10Organizarea selecţiei de oferte va fi anunţată pe site-ul finanţatorului şi/sau în presă, după caz, cu cel puţin 30 de zile înainte de data limită pentru depunerea/transmiterea solicitărilor.
 + 
Articolul 11Anunţul public va conţine informaţii cu privire la:a) cuantumul total al finanţării pentru fiecare sesiune, în funcţie de disponibilităţile finanţatorului;b) aria tematică a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ce vor fi finanţate în sesiunea respectivă, corespunzător domeniilor culturii pentru care se organizează sesiunea;c) termenul limită pentru depunerea/transmiterea documentaţiilor în vederea solicitării finanţării;d) condiţii de participare.
 + 
Capitolul IIIProcedura de solicitare a finanţărilor nerambursabile + 
Articolul 12Pentru a participa la selecţia de oferte, operatorii culturali trebuie să depună documentaţia de solicitare a finanţării.
 + 
Articolul 13(1) Documentaţia de solicitare a finanţării se depune la registratura finanţatorului până la data limită prevăzută în anunţul public de organizare a selecţiei de oferte, dovedită prin data înregistrării acesteia.(2) Documentaţia de solicitare a finanţării poate fi transmisă şi prin poştă, cu confirmare de primire, în plic închis, până la data limită prevăzută în anunţul public de organizare a selecţiei de oferte, dovedită prin data ştampilei oficiului poştal de expediere.
 + 
Articolul 14Documentaţia solicitanţilor trebuie să conţină următoarele:a) formularul-tip de solicitare a finanţării nerambursabile pentru programe, proiecte sau acţiuni culturale, prevăzut în anexa nr. 1;b) formularul pentru descrierea programului, proiectului sau acţiunii culturale, precum şi a bugetului de venituri şi cheltuieli, prevăzut în anexa nr. 2, care se completează obligatoriu, în trei exemplare;c) documentaţia privind fundamentarea devizului general al programului, proiectului sau acţiunii culturale propuse:– oferte din partea agenţilor economici care pot presta servicii de orice natură, necesare realizării programului, proiectului sau acţiunii culturale propuse;– după caz, declaraţii pe propria răspundere ale solicitantului privind contribuţia proprie din rândul angajaţilor proprii, în realizarea programului, proiectului sau acţiunii culturale propuse;– după caz, declaraţii pe propria răspundere ale solicitantului privind alte contribuţii în realizarea programului, proiectului sau acţiunii culturale propuse;d) dovada existenţei altor surse de finanţare proprii sau atrase:– scrisori de intenţie;– declaraţii pe propria răspundere ale conducătorului operatorului cultural privind contribuţia proprie;– contracte de sponsorizare;– alte forme de sprijin financiar ferm din partea unor terţi;e) declaraţia pe propria răspundere a operatorului cultural, prevăzută în anexa nr. 3;f) actul constitutiv, statutul şi actele doveditoare ale sediului şi patrimoniului iniţial ale operatorului cultural, precum şi actele adiţionale, după caz;g) certificatul de înscriere sau alte acte doveditoare ale dobândirii personalităţii juridice;h) situaţiile financiare anuale la data de 31 decembrie a exerciţiului financiar precedent, înregistrate la direcţia generală a finanţelor publice judeţeană, respectiv la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti;i) certificatul de înregistrare fiscală;j) actele din care să rezulte titlul cu care sunt folosite spaţiile, în cazul în care programele, proiectele sau acţiunile culturale nu se organizează la sediul solicitantului;k) documente privind parteneriatul cu alte persoane juridice, în vederea realizării programului, proiectului sau acţiunii culturale pentru care se solicită finanţare;l) raportul de activitate a operatorului cultural pe ultimii 3 ani; pentru operatorii culturali care au derulat activităţi pe o perioadă mai scurtă de 3 ani, se depune un raport de activitate pentru perioada respectivă;m) alte documente relevante privind activitatea operatorului cultural.
 + 
Capitolul IVCriterii de acordare a finanţărilor nerambursabile + 
Articolul 15Finanţările nerambursabile se acordă numai în condiţiile în care programele, proiectele sau acţiunile culturale urmăresc realizarea unei nevoi culturale identificate, necesară pentru satisfacerea grupului-ţintă.
 + 
Articolul 16Vor fi supuse evaluării numai solicitările care îndeplinesc următoarele condiţii:a) documentele depuse conţin toate elementele prevăzute la art. 14;b) programele, proiectele şi acţiunile culturale aparţin domeniului cultural pentru care a fost organizată sesiunea de selecţie;c) prezentarea succintă şi explicită a programului, proiectului sau acţiunii culturale;d) programele, proiectele sau acţiunile culturale sunt altele decât obligaţiile ori programele minimale care urmează să fie aprobate anual de ordonatorii principali de credite pentru activităţile proprii şi pentru cele organizate de instituţiile din subordinea acestora.
 + 
Articolul 17(1) Criteriile generale care vor sta la baza acordării finanţărilor nerambursabile sunt:a) anvergura programului, proiectului sau acţiunii culturale (internaţională, naţională, regională sau locală);b) numărul, diversitatea şi distribuţia geografică a beneficiarilor direcţi ale căror nevoi culturale urmează a fi satisfăcute prin acestea;c) numărul, diversitatea şi caracterul multicultural şi multidisciplinar al rezultatelor programelor, proiectelor sau acţiunilor culturale care vor fi finanţate;d) capacitatea organizatorică şi funcţională a operatorului cultural de realizare a proiectelor, programelor sau acţiunilor culturale, dovedită prin:– experienţa în derularea programelor, proiectelor sau acţiunilor culturale;– modalităţile de identificare a beneficiarilor;– calitatea activităţilor culturale organizate;– calificarea membrilor echipei de proiect pentru derularea programului, proiectului sau acţiunii culturale;– experienţa naţională, regională sau internaţională, colaborările şi parteneriatele cu autorităţile publice, cu organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale din ţară şi din străinătate, după caz;e) justificarea programului, proiectului sau acţiunii culturale în raport cu nevoile culturale ale beneficiarilor.(2) Toate solicitările selecţionate ca urmare a aplicării criteriilor generale sunt supuse evaluării pe baza următoarei grile*) de evaluare:

     
  Secţiunea Punctajul maxim
  1. Capacitate financiară şi operaţională 0-20
  1.1. Experienţa solicitantului şi/sau a partenerilor în managementul proiectelor 0-5
  1.2. Expertiza tehnică a solicitantului şi/sau a partenerilor (în special cunoştinţe şi autorizare de specialitate în domeniile cărora li se adresează programul, proiectul sau acţiunea culturală) 0-5
  1.3. Capacitatea de management a solicitantulului şi/sau a partenerilor (inclusiv personal, echipamente şi capacitate de a administra bugetul proiectului) 0-5
  1.4. Alte surse de finanţare 0-5
  2. Relevanţă 0-25
  2.1. Relevanţa programului, proiectului sau acţiunii culturale din perspectiva strategiei culturale naţionale 0-5
  2.2. Relevanţa programului, proiectului sau acţiunii culturale pentru nevoile internaţionale, naţionale, regionale sau locale specifice (se va evita suprapunerea cu alte programe, proiecte sau acţiuni culturale susţinute de către alţi finanţatori) 0-5
  2.3. Grupuri-ţintă, intermediari, beneficiari finali 0-5
  2.4. Gradul în care programul, proiectul sau acţiunea culturală satisface nevoile grupurilor ţintă propuse şi beneficiarii finali 0-5
  2.5. Măsură în care programul, proiectul sau acţiunea culturală conţine elemente concrete de valoare adăugată (abordări inovatoare, modele de bună practică) 0-5
  3. Metodologie 0-30
  3.1. Gradul în care activităţile propuse prin programul, proiectul sau acţiunea culturală sunt adecvate, practice şi legate de obiectivele şi rezultatele aşteptate 0-5
  3.2. Gradul de coerenţă al planului general al programului, proiectului sau acţiunii culturale 0-5
  3.3. Gradul de implicare/participare şi activitatea partenerilor în program, proiect sau acţiune culturală 0-5
  3.4. Gradul de implicare şi participare a grupurilor ţintă şi a beneficiarilor finali în program, proiect sau acţiune culturală 0-5
  3.5. Modul de planificare a activităţilor programului, proiectului sau acţiunii culturale şi gradul de realizare a acestora 0-5
  3.6. Gradul în care programul, proiectul sau acţiunea culturală conţine indicatori verificabili în mod obiectiv pentru rezultatele aşteptate 0-5
  4. Asigurarea continuităţii proiectului 0-15
  4.1. Măsura în care programul, proiectul sau acţiunea culturală are un impact tangibil asupra grupurilor ţintă 0-5
  4.2. Măsura în care măsură programul, proiectul sau acţiunea culturală are efecte multiplicatoare (inclusiv posibilitatea reaplicării şi extinderii rezultatelor şi diseminarea informaţiei) 0-5
  4.3. Măsura în care rezultatele aşteptate sunt durabile şi contribuie la: 0-5
  – dezvoltarea socio-culturală şi socio-economică;  
  – promovarea identităţii culturale naţionale în context naţional şi universal;  
  – promovarea culturii ca factor de coeziune civică;  
  – durabilitatea ("sustenabilitatea") financiară a acestuia;  
  – dezvoltarea instituţională şi a infrastructurii;  
  – implementarea strategiilor şi politicilor culturale la nivel regional, naţional şi european;  
  – cooperarea europeană.  
  5. Bugetul 0-10
  5.1. Măsura în care raportul dintre cheltuielile estimate şi rezultatele aşteptate este realist 0-5
  5.2. Măsura în care cheltuielile propuse sunt necesare pentru derularea proiectului 0-5
  PUNCTAJ TOTAL MAXIM 0-100

 + 
Articolul 18(1) Finanţările nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenţă se acordă prin atribuire directă de către directorul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, din fondul de rezervă constituit în acest scop, în limita disponibilului.(2) Criteriile de acordare a finanţărilor prevăzute la alin. (1) sunt următoarele:– evitarea deteriorării sau a distrugerii imediate a unui bun cultural de importanţă naţională, în cazul în care pentru bunul respectiv nu au fost obţinute fonduri de la alţi finanţatori interni;– nesatisfacerea produsului ori serviciului cultural poate prejudicia interesele imediate ale beneficiarilor direcţi ai programului, proiectului sau acţiunii culturale;– asigurarea cofinanţării programelor, proiectelor sau acţiunilor culturale care participă la concursuri ori selecţii pentru finanţare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, UNESCO sau a altor organisme internaţionale similare;– asigurarea cofinanţării programelor, proiectelor sau acţiunilor culturale de importanţă internaţională şi a celor prioritare pentru strategia culturală naţională.
 + 
Articolul 19(1) Solicitarea de acordare a finanţării nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenţă trebuie să conţină documentaţia prevăzută la art. 14, precum şi declaraţia pe propria răspundere a operatorului cultural, prin care se atestă lipsa surselor proprii de finanţare, urgenţa solicitării şi justificarea acesteia.(2) Solicitarea prevăzută la alin. (1) se depune la Administraţia Fondului Cultural Naţional, care va formula un răspuns în termen de 2 zile lucrătoare.
 + 
Articolul 20Solicitările de finanţări nerambursabile destinate satisfacerii unor nevoi culturale de urgenţă nu se acordă în următoarele situaţii:a) dacă programele, proiectele sau acţiunile culturale pot fi înscrise în timp util într-o sesiune de selecţie de oferte deja anunţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional;b) dacă programele, proiectele sau acţiunile culturale puteau fi înscrise la o selecţie de oferte abia închisă de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, în condiţiile în care solicitantul nu poate face dovada imposibilităţii depunerii cererii la selecţia respectivă din motive independente de voinţa sa.
 + 
Capitolul VOrganizarea şi funcţionarea comisiilor de evaluare şi selecţie + 
Articolul 21(1) Evaluarea şi selecţia proiectelor, programelor şi acţiunilor culturale ce vor fi finanţate se fac de comisii de evaluare şi selecţie, constituite de Administraţia Fondului Cultural Naţional.(2) În cazul în care în cadrul unei sesiuni vor fi finanţate programe, proiecte sau acţiuni culturale din mai multe domenii ale culturii, se va organiza câte o comisie de evaluare şi selecţie pentru fiecare dintre aceste domenii.
 + 
Articolul 22(1) Membrii comisiilor de evaluare şi selecţie sunt desemnaţi de Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în urma consultării operatorilor culturali din domeniul cultural pentru care vor fi acordate finanţări în sesiunea respectivă.(2) Fiecare membru al comisiei de evaluare şi selecţie va semna, la începutul fiecărei sesiuni, o declaraţie de imparţialitate, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 4.
 + 
Articolul 23(1) Comisiile de evaluare şi selecţie sunt formate din 3-7 membri având calitatea de expert independent, fiind numiţi pentru fiecare sesiune de finanţare.(2) Şedinţele sunt conduse de un preşedinte, ales dintre membrii comisiei de evaluare şi selecţie prin vot deschis.(3) Comisia de evaluare şi selecţie adoptă hotărâri prin votul majorităţii simple a membrilor.(4) Secretariatul fiecărei comisii de evaluare şi selecţie este asigurat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
 + 
Capitolul VIProcedura de evaluare şi selecţie + 
Articolul 24(1) Documentaţia prevăzută la art. 14 se predă secretarului comisiei de evaluare şi selecţie, care verifică dacă aceasta este completă.(2) În situaţia în care documentaţia nu este completă, secretarul comisiei de evaluare şi selecţie va solicita operatorului cultural, în scris sau prin poştă electronică, transmiterea documentelor lipsă.(3) Documentele solicitate în completare trebuie transmise sau depuse în termen de 5 zile de la primirea solicitării de completare, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a participa la selecţie.(4) Solicitările de finanţare transmise sau depuse ulterior datei limită prevăzute în anunţul public de organizare a selecţiei nu vor participa la procedura de selecţie.
 + 
Articolul 25(1) Fiecare ofertă va fi analizată de membrii comisiei de evaluare şi selecţie şi notată potrivit dispoziţiilor art. 17 alin. (2).(2) Pentru fiecare ofertă vor fi întocmite cel puţin două rapoarte preliminare de către 2 membri ai comisiei de evaluare şi selecţie, care vor fi structurate pe baza grilei de evaluare prevăzute la art. 17 alin. (2).
 + 
Articolul 26Prin hotărârea comisiei de evaluare şi selecţie se vor stabili programele, proiectele şi acţiunile culturale selectate, precum şi cuantumul finanţării acordate pentru fiecare dintre acestea.
 + 
Articolul 27Nu vor putea fi selectate ofertele operatorilor culturali care au conturile bancare blocate, nu au respectat un contract de finanţare anterior ori au prezentat declaraţii inexacte, de natură să influenţeze acordarea finanţării.
 + 
Capitolul VIIProcedura contestaţiilor + 
Articolul 28(1) Lista cuprinzând programele, proiectele şi acţiunile culturale selectate pentru acordarea finanţărilor, punctajul obţinut, precum şi cuantumul finanţării acordate va fi transmisă directorului Administraţiei Fondului Cultural Naţional în termen de cel mult două zile de la data adoptării hotărârii comisiei de evaluare şi selecţie.(2) Lista prevăzută la alin. (1) va fi publicată pe site-ul finanţatorului în termen de 3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii comisiei de evaluare şi selecţie.
 + 
Articolul 29(1) Operatorii culturali nemulţumiţi de hotărârea comisiei de evaluare şi selecţie pot depune contestaţie în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data publicării listei.(2) Contestaţiile vor fi soluţionate de o comisie special constituită în acest scop, în termen de 5 zile lucrătoare de la data scurgerii termenului de depunere a contestaţiilor.(3) Membrii comisiei special constituite sunt desemnaţi de consiliu.(4) Rezultatele finale ale selecţiei de oferte, după soluţionarea contestaţiilor depuse, vor fi făcute publice, potrivit art. 28 alin. (2).
 + 
Capitolul VIIIAcordarea finanţării nerambursabile + 
Articolul 30(1) Finanţarea nerambursabilă se acordă în baza unui contract civil, încheiat între Administraţia Fondului Cultural Naţional şi operatorul cultural selecţionat.(2) Dacă, în termen de 30 de zile de la data comunicării rezultatului selecţiei, operatorul cultural nu se prezintă pentru încheierea contractului de finanţare, se consideră că oferta finanţatorului nu a fost acceptată, iar programele, proiectele sau acţiunile culturale în cauză se elimină de la finanţare, locurile acestora fiind preluate de următoarele, în ordinea descrescătoare a punctajului.(3) Contractul-cadru de finanţare este prevăzut în anexa nr. 5.
 + 
Articolul 31(1) Finanţările nerambursabile se acordă în tranşe, conform contractelor civile încheiate, prima tranşă reprezentând avansul care nu poate depăşi 30% din totalul finanţării aprobate.(2) Tranşele de finanţare ulterioare avansului se acordă în baza documentelor justificative şi a raportului de evaluare intermediară a programului, proiectului sau acţiunii culturale, privind tranşa anterioară, prezentate de beneficiarul finanţării nerambursabile.(3) În cazul în care din finanţările nerambursabile acordate urmează a se satisface drepturile băneşti ale titularilor de drepturi de autor sau drepturi conexe, aceasta se face prin încheierea de contracte negociate în condiţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, titularii de astfel de drepturi putând beneficia de avansuri băneşti de cel mult 50% din valoarea negociată a contractelor încheiate.(4) În situaţia prevăzută la alin. (3) vor fi prezentate contractele încheiate în condiţiile Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.(5) Ultima tranşă a finanţării este de cel puţin 15% şi se acordă numai după încheierea programelor, proiectelor sau acţiunilor culturale şi prezentarea documentelor justificative şi a raportului de evaluare finală a acestora.(6) Formularul pentru raportări intermediare şi finale este prevăzut în anexa nr. 6.
 + 
Articolul 32(1) Din finanţările nerambursabile acordate se pot acoperi cheltuieli de natura cheltuielilor de cazare, transport şi masă ale participanţilor, cheltuieli funcţionale aferente programului, proiectului sau acţiunii culturale, precum şi alte cheltuieli specifice acestor manifestări, precum: realizarea de studii şi cercetări, organizarea de întâlniri preliminare, seminarii, conferinţe, ateliere de lucru etc., stagii de formare, achiziţionarea de dotări necesare derulării programului, proiectului sau acţiunii culturale, închirieri de spaţii şi aparatură, acţiuni promoţionale şi de publicitate, tipărituri, remuneraţii, onorarii, salarii, acordarea de premii, burse, granturi individuale şi altele asemenea.(2) Finanţările nerambursabile acordate nu pot fi folosite pentru cheltuieli salariale ale instituţiilor publice, pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor de finanţare ori pentru efectuarea de plăţi care nu sunt aferente programului, proiectului sau acţiunii culturale, către instituţii publice şi regii autonome, companii naţionale ori societăţi comerciale care au ca asociat sau ca acţionar statul, o autoritate a administraţiei publice ori o instituţie publică.(3) Din categoria cheltuielilor funcţionale fac parte:– cheltuielile cu energia electrică, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau acţiunii culturale;– cheltuieli cu chiria, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau acţiunii culturale;– cheltuieli pentru convorbiri telefonice, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau acţiunii culturale;– cheltuieli pentru corespondenţă şi Internet, precum şi orice alte cheltuieli cu caracter administrativ, aferente perioadei de derulare a programului, proiectului sau acţiunii culturale.(4) Cheltuielile funcţionale pot fi acoperite într-un procent de maximum 8% din valoarea totală a cheltuielilor aprobate pentru a fi finanţate prin contractul încheiat.
 + 
Articolul 33Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
 + 
Anexa 1                  ADMINISTRAŢIA FONDULUI CULTURAL NAŢIONAL                                FORMULAR                de solicitare a finanţării nerambursabile            pentru programe, proiecte sau acţiuni culturale                       Sesiunea de finanţare nr. …./ AN …

   
  Numele solicitantului:
  Nr. dosar
  (doar pentru uz intern)
  I. Date de identificare ale operatorului cultural
  I.1. Operator cultural persoană juridică de drept privat
  1. Denumirea şi sediul:
  Denumirea …………., localitatea …………., str. ……………………. nr. ….. sectorul/judeţul ……., codul poştal ….., telefon ……, fax ……., e-mail ………….
  Codul fiscal nr. ……………. din data de ………., emis de ……………………..
  Cont bancar nr. …………., deschis la banca ……………… sucursala/filiala/agenţia
  2. Numărul şi data înscrierii legale:
  Dosarul nr. …………………
  Sentinţa civilă nr. …… din data de ……………., eliberată de ………………….
  3. Structura de conducere a persoanei juridice de drept privat:
  a) Date de identificare ale conducătorului:
  Numele ……….., prenumele ……………, data naşterii …………………, actul de identitate …….. seria …… nr. ………., cod numeric personal ……………………, profesia …………., funcţia …………, locul de muncă …………………, domiciliul: localitatea ……………, str. …………….. nr. ….., sectorul/judeţul ………….., codul poştal ……;
  b) Date de identificare ale responsabilului financiar:
  Numele ………….., prenumele ……………., data naşterii …………….., actul de identitate ….. seria ……. nr. ……………, codul numeric personal ………………., profesia …………., funcţia …………, locul de muncă …………………, domiciliul: localitatea ……………, str. …………….. nr. ….., sectorul/judeţul ………….., codul poştal ………….
  4. Resursele umane ale persoanei juridice de drept privat:
  Total
  ………………………………………………………………………………..
  din care:
  – salariaţi
  ………………………………………………………………………………..
  – colaboratori
  ………………………………………………………………………………..
  – voluntari
  ………………………………………………………………………………..
  5. Filialele/sucursalele persoanei juridice de drept privat:
  ………………………………………………………………………………..
  (Precizaţi dacă organizaţia are filiale, temeiul juridic în baza căruia au fost înfiinţate acestea, numărul total de filiale, denumirea, adresa, numele persoanei care o conduce.)
  6. Resursele materiale ale persoanei juridice de drept privat: (mijloace fixe, dotări, echipamente, imobile):
  ………………………………………………………………………………..
  7. Vă rugăm anexaţi copii după bilanţurile contabile pentru fiecare dintre ultimii trei ani, precum şi un raport de activitate pentru ultimul an.
  I.2. Operator cultural persoană fizică
  1. Date de identificare ale operatorului cultural:
  Numele ………………, prenumele ………………, data naşterii ……….., actul de identitate …….. seria …… nr. …………, cod numeric personal …………………., profesia …………….., funcţia …………….., locul de muncă …………, domiciliul: localitatea ………….., str. ………………. nr. ….., sectorul/judeţul …………., codul poştal ……;
  2. Date de contact:
  telefon ……… fax ………. e-mail …………………….
  I.3. Operator cultural persoană juridică de drept public
  1. Denumirea şi sediul:
  Denumirea ……………….., localitatea ………………., str. …………………. nr. ….., sectorul/judeţul …………………., codul poştal …….., telefon ……….., fax ………., e-mail ………..
  Codul fiscal nr. ………….. din data de …………, emis de ……………………..
  Cont bancar nr. …………… deschis la banca …………….. sucursala/filiala/agenţia
  2. Temei legal de organizare şi funcţionare:
  ………………………………………………………………………………..
  3. Conducerea persoanei juridice de drept public:
  a) Date de identificare ale conducătorului:
  Numele …………….. prenumele …………….., data naşterii ………….., actul de identitate …….. seria …… nr. ……………, cod numeric personal ………………., profesia ……………, funcţia ………………., domiciliul: localitatea ……………, str. ……………… nr. ……, sectorul/judeţul ………….., codul poştal …………;
  b) Date de identificare ale responsabilului financiar:
  Numele ……………… prenumele …………………, data naşterii …………, actul de identitate ….. seria ……. nr. …………., codul numeric personal ………………, profesia ………….., funcţia ………….., domiciliul: localitatea …………………, str. ……………. nr. ……, sectorul/judeţul ………….., codul poştal ……………
  4. Resursele umane ale persoanei juridice de drept public:
  Total
  …………………………………………………………………..
  din care:
  – salariaţi
  …………………………………………………………………..
  – colaboratori
  …………………………………………………………………..
  5. Resursele materiale ale persoanei juridice de drept public (mijloace fixe, dotări, echipamente, imobile):
  ………………………………………………………………………………..
  6. Vă rugăm anexaţi copii după bilanţurile contabile pentru fiecare dintre ultimii trei ani, precum şi un raport de activitate pentru ultimul an.
  II. Experienţa operatorului cultural
  II.1. Experienţă în derularea unor programe/proiecte/acţiuni culturale similare
  Vă rugăm să realizaţi o descriere detaliată a programelor/proiectelor/acţiunilor culturale derulate de organizaţia dumneavoastră în ultimii trei ani în domeniul cultural, având grijă să identificaţi pentru fiecare proiect
Titlul

Scopul şi
obiecti-
vele

Rezultatele

Rolul organizaţiei
dumneavoastra
(solicitant sau
partener) şi nive-
lul de implicare
Costul

Finantatorii(nume,
adresa şi e-mail, nr.
telefon, suma cu care
au contribuit

1
2
3
   
  II.2. Alte cereri de finanţare înaintate unor instituţii interne sau internaţionale
  a. Finanţări nerambursabile, contracte sau împrumuturi obţinute în ultimii trei ani de la instituţii interne sau internaţionale:

┌─────┬────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬──────────┐│Nr. │ Titlul proiectului │ Suma (RON) │ Data la care s-a │Finanţator││crt. │ │ │ obţinut finanţarea │ │├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤└─────┴────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴──────────┘

   
  b. Cereri de finanţare înaintate (sau în curs de a fi înaintate) la instituţii interne sau internaţionale în anul în curs:

┌─────┬────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬──────────┐│Nr. │ Titlul proiectului │ Suma (RON) │ Data la care s-a │Finanţator││crt. │ │ │ depus/se va depune │ ││ │ │ │ cererea │ │├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤└─────┴────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴──────────┘

   
  III. Date tehnice privind programul, proiectul sau acţiunea culturală pentru care se solicită finanţarea
  III.1. Denumirea programului/proiectului/acţiunii culturale:
  ………………………………………………………………………………..
  III.2. Obiectivele programului/proiectului/acţiunii culturale:
  ………………………………………………………………………………..
  ………………………………………………………………………………..
  ………………………………………………………………………………..
  III.3. Oportunitatea programului/proiectului/acţiunii culturale în raport cu priorităţile comunităţii:
  ………………………………………………………………………………..
  ………………………………………………………………………………..
  (Precizaţi căror nevoi culturale, educaţionale, sociale etc. răspunde programul/proiectul acţiunea propusă.)
  III.4. Beneficiari
  a. Beneficiari direcţi
  b. Beneficiari indirecţi
  III.5. Durata programului/proiectului/acţiunii culturale:
  a) Programul cultural:
  – se derulează din data de ………………… până în data de ……………
  – urmează să se deruleze din data de ……….. până în data de ……………
  b) Proiectul cultural:
  – din data de ………… până în data de ……………..
  c) Acţiunea culturală:
  – se derulează din data de ……………………… până în data de …………………
  – se derulează în data de ……………………….
  III.6. Locul (locurile) de desfăşurare a programului/proiectului/acţiunii culturale ………………………………………………………………………….
  Ţara, judeţ(e), localitate(ăţi):
  III.7. Descrierea programului/proiectului/acţiunii culturale:
  a) Rezumat
  Maximum 10 rânduri. Se vor include informaţii despre: (a) scopul proiectului, (b) grupul(rile) ţintă şi (c) activităţile principale.
  b) Descrierea detaliată a activităţilor
  Maximum 6 pagini. Includeţi titlul şi descrierea detaliată a fiecărei activităţi avute în vedere pentru obţinerea rezultatelor, specificând, unde este cazul, rolul fiecărui partener în proiect.
  c) Metodologia
  Maximum 3 pagini. Descrierea detaliată a:
  a) metodelor de implementare
  b) motivelor pentru alegerea metodologiei propuse
  c) rezultatele aşteptate ale programului, proiectului sau acţiunii culturale
  d) indicatorii programului, proiectului sau acţiunii culturale
  e) nivelul de implicare şi activitatea altor organizaţii (parteneri sau alţii) în program, proiect, acţiune culturală
  f) echipa propusă pentru implementarea programului, proiectului sau acţiunii culturale (pe funcţii: nu este nevoie să se includă aici numele persoanelor).
  III.8. Date privind coordonatorul programului/proiectului/acţiunii culturale:
  Numele …………… prenumele ……………, profesia …………., funcţia ………, locul de muncă …………, domiciliul: localitatea …………., str. ………… nr. …., sectorul/judeţul ……………………., telefon ……….., telefonul de acasă …………………, e-mail ……………………………. codul poştal ………
  III.9. Resurse preconizate pentru a fi utilizate în derularea programului/proiectului/ acţiunii culturale:
  ………………………………………………………………………………..
  III.10. Modalităţi concrete de colaborare şi parteneriat:
  Descrierea partenerilor:
  Această secţiune trebuie completată pentru fiecare organizaţie partener. Copiaţi descrierea de mai jos de câte ori aveţi nevoie pentru a introduce informaţii despre toţi partenerii.
  Această cerere de finanţare trebuie să fie însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată, ştampilată şi datată atât de către solicitantul principal, cât şi de către fiecare partener, în copie.
  1. Denumirea oficială completă (numele organizaţiei): ……………………………….
  2. Acronim (unde este cazul): …………………………………………………….
  3. Statut juridic: ………………………………………………………………
  4. Cod fiscal: ………………………………………………………………….
  5. Adresa oficială: ……………………………………………………………..
  6. Adresa poştală: ………………………………………………………………
  7. Persoana de contact: ………………………………………………………….
  8. Număr de telefon: …………………………………………………………….
  9. Număr de fax: ………………………………………………………………..
  10. Adresa E-mail: ……………………………………………………………….
  11. Web site: ……………………………………………………………………
  III.11. Posibilităţi privind continuarea programului/proiectului/acţiunii culturale după încetarea perioadei de finanţare din Fondul Cultural Naţional
  ………………………………………………………………………………..
  III.12. Alte surse de finanţare
  Cereri de finanţare înaintate (sau în curs de a fi înaintate) la instituţii interne sau internaţionale în anul în curs pentru acest program/proiect/acţiune culturală:

┌─────┬────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬──────────┐│Nr. │ Finantatori/sponsori/..│ Suma (RON) │ Data la care s-a │Finanţator││crt. │ │ │ depus cererea/s-a │ ││ │ │ │ obţinut finantarea │ │├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤├─────┼────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼──────────┤└─────┴────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴──────────┘    IV. Finanţarea solicitată din Fondul Cultural Naţional┌────────────────────────┬──────────────────────────────┬────────────────────┐│ Costul total │ Suma solicitată din Fondul │ % din costul total ││ │ Cultural Naţional │ │├────────────────────────┼──────────────────────────────┼────────────────────┤│RON │RON │ % │├────────────────────────┼──────────────────────────────┼────────────────────┤├────────────────────────┼──────────────────────────────┼────────────────────┤├────────────────────────┼──────────────────────────────┼────────────────────┤└────────────────────────┴──────────────────────────────┴────────────────────┘ + 
Anexa 2

         FORMULAR PENTRU DESCRIEREA PROGRAMULUI, PROIECTULUI SAU ACŢIUNII
              CULTURALE, PRECUM ŞI A BUGETULUI DE VENITURI ŞI CHELTUIELI
    I. DESCRIEREA PROGRAMULUI, PROIECTULUI SAU ACŢIUNII CULTURALE
    1. Solicitant:
    …………………………………
    2. Programul/proiectul/acţiunea ………………………..
    3. Data şi locul desfăşurării ………………………….
    II. BUGETUL DE VENITURI ŞI CHELTUIELI AL PROGRAMULUI, PROIECTULUI
            SAU ACŢIUNII CULTURALE – mii lei RON –
Denumirea indicatorilor
VENITURI –
din care:

Tranşa
I

Tranşa
II

Tranşa
III

Tranşa
IV

Procentul
veniturilor
din totalul
bugetului
Total

1.contribuţia beneficiarului
(a+b+c+d), constând din:
a) contribuţie proprie
b) donaţii (dacă este cazul)
c) sponsorizări (dacă este
cazul)
d) alte surse (se vor
nominaliza
………………………….
………………………….
2. Finanţare nerambursabilă
FCN
3. Dobânzi aferente
disponibilităţilor în cont
provenite din finanţare
TOTAL GENERAL
CHELTUIELI
din care:
1. Fond de premiere pentru
participanţi
2. Onorarii cuvenite
participanţilor
3. Remuneraţii colaboratori
4. Cheltuieli materiale şi
servicii,
din care:
4.1 cazare, transport şi masă:
pentru participanţi
4.2 manifestări specifice:
4.2.1 închirieri de spatii şi
aparatura
4.2.2. acţiuni promoţionale şi
de publicitate
4.2.3. tipărituri
5. Cheltuieli funcţionale
din care:
5.1. cheltuieli cu energia
electrica
5.2. cheltuieli cu chiria
5.3. cheltuieli pentru
convorbiri telefonice
5.4. cheltuieli pentru
corespondenta şi internet
6. Alte cheltuieli (se vor
nominaliza):
6.1. ……………………
6.2. ……………………
    III. DEVIZUL
    1. cheltuieli de cazare ale participanţilor;
    2. cheltuieli de transport ale participanţilor;
    3. cheltuieli de masă ale participanţilor;
    4. cheltuieli funcţionale aferente programului; proiectului sau
    actiunii culturale,
    5. alte cheltuieli specifice acestor manifestări, precum:
    a) realizarea de studii şi cercetari;
    b) organizarea de intalniri preliminarii, seminarii; conferinţe,
    ateliere da lucru etc;
    c) stagii de formare;
    d) achiziţionarea de dotări necesare derularii programului proiectului
    sau acţiunii culturale;
    e) închirieri de spatii şi aparatura
    f) acţiuni promotionale şi de publicitate, tiparituri;
    g) remuneraţii;
    h) onorarii;
    i) salarii;
    j) acordarea de premii
    k) burse;
    l) granturi individuale
    m) altele asemenea
    Conducătorul operatorului cultural
    ……………………………..
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Responsabilul financiar al organizaţiei,
    ……………………………..
    (numele, prenumele şi semnătura)
    Data ……….. Ştampila

 + 
Anexa 3                             DECLARAŢIE    Subsemnatul ……… domiciliat în localitatea ……, str. ……..    nr. …, bl. …., ap. …. sectorul/judeţul ……. codul poştal …..    posesor al actului de identitate ……… seria …… nr. …..    codul numeric personal ………. în calitate de reprezentant al    operatorului cultural ……… declar că am luat cunoştinţă de    prevederile Ordonanţei Guvernului nr. ……… aprobată cu modificări    şi completări prin Legea nr. ……… ale ordinului ministrului    culturii şi cultelor nr. ……. pentru aprobarea Normelor metodologice.    Declar pe propria răspundere că nu mă aflu/persoana juridică pe care o    reprezint nu se află în nici una dintre următoarele situaţii:    a) în incapacitate de plată;    b) cu plăţile/conturile blocate conform unei hotărâri judecătoreşti    definitive;    c) nu am încălcat /a încălcat cu bună ştiinţă prevederile unui alt    contract finanţat din fonduri publice;    d) nu sunt vinovat de declaraţii false cu privire la situaţia    economică;    e) nu am/nu are restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor    sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, bugetele    locale sau fondurile speciale;    f) nu sunt condamnat pentru: abuz de încredere, gestiune frauduloasă,    înşelăciune, delapidare, dare sau luare de mită, mărturie mincinoasă,    fals, uz de fals, deturnare de fonduri.    Cunoscând pedeapsa prevăzută de art. 292 din Codul penal pentru    infracţiunea de fals în declaraţii, am verificat datele din prezenta    declaraţie, care este completă şi corectă.    Data ……….    Semnătura operatorului cultural ………..
 + 
Anexa 4                    DECLARAŢIE DE IMPARŢIALITATE    Subsemnatul ……… deţin, ca membru al Comisiei de Evaluare şi    Selecţionare a programelor/proiectelor şi acţiunilor culturale care    solicită finanţare nerambursabilă din Fondul Cultural Naţional,    calitatea de evaluator al programelor/proiectelor/acţiunilor culturale    înaintate comisiei.    Declar prin prezenta că nici eu şi nici soţul/soţia, rudele sau afinii    mei până la gradul al II-lea inclusiv, nu avem nici un interes    patrimonial sau nepatrimonial în legătură cu cererile de acordare a    finanţărilor programelor/proiectelor/acţiunilor culturale înaintate    Comisiei de evaluare şi selecţionare programelor/proiectelor/acţiunilor    culturale care solicită finanţare nerambursabilă din Fondul Cultural    Naţional.    Confirm că, în situaţia în care aş descoperi, în cursul actinii de    selecţionare şi evaluare, că un astfel de interes există, voi declara    imediat acest lucru şi mă voi retrage din Comisie.    Data ……………….    Semnătura ………………..
 + 
Anexa 5CONTRACT – CADRUNr. ….. din data de ………..În temeiul dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 10/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, aprobată şi modificată prin Legea nr. 146/2005, ale Hotărârii Guvernului nr. 802/2005 privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, şi în baza hotărârii comisiei de evaluare şi selectare a programelor/proiectelor/acţiunilor culturale din data de …….., a intervenit următorul contract între:Părţile contractanteArt. 1. Administraţia FONDULUI CULTURAL NAŢIONAL, cu sediul în ………., str. ……….. nr. ……, sectorul/judeţul ……, codul fiscal ….., cont virament ….., deschis la ……, reprezentat de …….., având funcţia de …… şi de ……… având funcţia de contabil şef, numit în continuare Finanţator,şia) operatorul cultural persoană juridică de drept privat …….., cu sediul în localitatea ……, str. ….. nr. …., bl. …, sc. …, et. …, ap, … sectorul/judeţul ……, înregistrată în Registrul persoanelor juridice prin Sentinţa civilă nr. …. din …. a Tribunalului ………, codul fiscal nr. …… din …… având contul nr. …… deschis la ……., reprezentată de …… cu funcţia de …… având calitate de coordonator al programului/proiectului/acţiunii culturale, şi ……, contabil-şef/responsabil financiar ……………………..;saub) operatorul cultural persoană fizică Numele ….. prenumele ….., data naşterii ………… actul de identitate …….. seria …… nr. …… cod numeric personal ……. profesia ……… funcţia ……… locul de muncă ………, cu domiciliul în localitatea ……. str. ….. nr. ….., sectorul/judeţul ……, codul poştal …… şi ….. responsabil financiar ……., data naşterii ……. actul de identitate ….. seria ……, nr. …., codul numeric personal ……….., profesia …… funcţia ….., locul de muncă ……. domiciliul: localitatea ….., str. ….. nr. …., sectorul/judeţul ……. codul poştal …………;sauc) operator cultural persoană juridică de drept public ……… cu sediul în localitatea ………, str. ……. nr. …., sectorul/judeţul ……, codul fiscal nr. ….. din data de ….. emis de …….. cont bancar nr. …… deschis la banca ……….. sucursala/filiala/agenţia ……. reprezentat de …… cu funcţia de ……. având calitatea de coordonator de program/proiect/acţiune, şi ……………, contabil-şef/responsabil financiar ………..; în calitate de Beneficiar, numit în continuare Beneficiar.Obiectul contractuluiArt. 2. – (1) Obiectul contractului îl constituie alocarea sumei de ……. lei de către Finanţator, în vederea realizării de către Beneficiar a programului/proiectului/acţiunii culturale …………………(2) Acordarea sumelor către beneficiar se face în ……… tranşe, pe bază de documente justificative. Prima tranşă este considerată avans.(3) Nivelul avansului, precum şi al celorlalte tranşe se stabilesc după cum urmează:– tranşa I (avans) …………………..;– tranşa a II-a ………………………..;– tranşa a III-a ……………………….;– tranşa a IV-a …………………………(4) La solicitarea următoarei tranşe, beneficiarul se obligă să prezinte finanţatorului un raport privind stadiul implementării programului/ proiectului /acţiunii culturale, din punct de vedere fizic, financiar şi al contribuţiei operatorului cultural, şi documentele justificative, reprezentând utilizarea a cel puţin 75% din tranşa anterioară. Restul de cel mult 25% se justifică la solicitarea următoarei tranşe.(5) Cuantumul ultimei tranşe va fi rectificat, după caz, în funcţie de nevoile reale identificate, în vederea finalizării programului/proiectului/acţiunii culturale. Justificarea utilizării ultimei tranşe se va efectua înainte de momentul inchiderii programului/proiectului/acţiunii culturale.(6) Sumele alocate rămase necheltuite după finalizarea programului/proiectului/acţiunii culturale vor fi returnate Finanţatorului în termen de maximum 30 de zile.(7) Finanţarea şi cheltuirea sumelor acordate se vor efectua potrivit prevederilor legale în vigoare.Art. 3. – Suma reprezentând finanţarea nerambursabilă va fi virată din contul Finanţatorului nr. ….. deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti/……., în contul beneficiarului nr. ….., deschis la Banca ……, filiala …… potrivit legii.Durata contractului şi etapele de derulare a programului/proiectului/ acţiunii culturaleArt. 4. – Prezentul contract se încheie pentru perioada cuprinsă între data semnării acestuia şi ……………..Art. 5. – Programul/proiectul/acţiunea culturală prevăzut la art. 2 alin. (1) se va realiza în următoarele etape:etapa I:– în perioada ………………………………..;– acţiuni derulate ……………………………;– cheltuieli din finanţarea alocată ………… lei;etapa a II-a:– în perioada ………………………………..;– acţiuni derulate ……………………………;– cheltuieli din finanţarea alocată ………… lei;etapaa III-a:– în perioada ………………………………..;– acţiuni derulate ……………………………;– cheltuieli din finanţarea alocată …………. lei.etapa a IV-a:– în perioada ………………………………..;– acţiuni derulate ……………………………;– cheltuieli din finanţarea alocată ………….lei.Art. 6. – Modul de realizare a fiecărei etape se consemnează într-un formular de raportare intermediară, completat de reprezentanţii beneficiarului, potrivit anexei nr. 4. la Normele metodologice.Drepturile şi obligaţiile părţilorArt. 7. – Finanţatorul:– se angajează să asigure finanţarea, în baza hotărârii comisiei de evaluare şi selecţie a programelor/proiectelor/acţiunilor culturale din data de din ………… a ……………, potrivit prevederilor legale în vigoare;– are dreptul să solicite beneficiarului rapoarte privind derularea programului/proiectului/acţiunii culturale;– are dreptul să modifice cuantumul finanţării alocate sau să rezilieze prezentul contract dacă beneficiarul comunică date, informaţii sau înscrisuri false ori eronate, precum şi în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligaţiilor contractuale asumate de către beneficiar.Art. 8. – Beneficiarul:– are dreptul să primească sumele reprezentând finanţarea, în condiţiile prevăzute în prezentul contract;– are dreptul să prelungească durata etapelor prevăzută în prezentul contract, în cazul efectuării cu întârziere a plăţilor de către finanţator, dacă aceasta generează modificări substanţiale în procesul derulării programului/proiectului/acţiunii culturale;– se obligă să utilizeze finanţarea numai în scopul realizării programului/proiectului/acţiunii culturale prevăzute la art. 2 alin. (1);– se obligă să respecte etapele realizării programului/proiectului/acţiunii culturale în conformitate cu prevederile art. 5;– se obligă să reflecte corect şi la zi, în evidenţele sale contabile, toate operaţiunile economico-financiare ale programului/proiectului/acţiunii culturale şi să le prezinte Finanţatorului ori de câte ori îi sunt solicitate, pe durata derulării contractului;– se obligă să întocmească exact şi corect toate documentele justificative privind utilizarea finanţării;– se obligă să facă dovada că dispune de echipamentele necesare realizării programului/proiectului/acţiunii culturale;– se obligă să specifice, pe durata desfăşurării programului/proiectului/acţiunii culturale, pe afişe, cataloage, alte materiale publicitare, pe copertele CD-urilor, cărţilor şi altor bunuri similare, faptul că acestea au fost realizate prin finanţare din Fondul Cultural Naţional;– se obligă să prezinte finanţatorului un raport intermediar de activitate la data/datele de ……. completat potrivit formularului din anexa nr. 5 la Normele metodologice aprobate prin ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. …….;– se obligă să prezinte finanţatorului, în termen de 15 zile de la data încetării contractului, un raport final de activitate, completat potrivit formularului menţionat la paragraful anterior; raportul final nu este intermediar.– se obligă să accepte controlul şi verificările finanţatorului, în legătură cu modul de utilizare a fondurilor ce constituie finanţarea primită.Modificarea, rezilierea şi încetarea contractuluiArt. 9. – Prezentul contract poate fi modificat prin act adiţional numai în urma intervenirii unui caz de forţă majoră şi numai în ceea ce priveşte dispoziţiile art. 5.Art. 10. – Prezentul contract poate fi reziliat de plin drept, fără a fi necesară intervenţia instanţei de judecată, în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării prin care părţii în culpă i s-a adus la cunoştinţă că nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Notificarea va putea fi comunicată în termen de 10 zile calendaristice de la data constatării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a uneia sau a mai multor obligaţii contractuale.Art. 11. – Prezentul contract încetează să producă efecte la data rezilierii acestuia sau, după caz, la data prevăzută la art. 4.Garanţia de bună execuţieArt. 12. – (1) Pentru programele/proiectele/acţiunile culturale finanţate din Fondul Cultural Naţional, beneficiarul va constitui o garanţie de bună execuţie a contractului, în scopul asigurării finanţatorului de îndeplinirea cantitativă, calitativă şi în termen a contractului.(2) Garanţia se va constitui în cuantum de 10% din valoarea contractului.(3) Garanţia de bună execuţie se exprima în lei şi poate fi constituită în următoarele forme:– scrisoare de garanţie bancară în favoarea finanţatorului;– ordin de plată în contul finanţatorului;Clauze specialeArt. 13. – (1) Prezentul contract intră în vigoare la data semnării lui de către ambele părţi şi este valabil până la finalizarea programului/proiectului/acţiunii culturale prevăzute la art. 2 alin. (1)(2) Perioada de implementare a programului/proiectului/acţiunii culturale este de …………(3) Utilizarea finanţării în alte scopuri decât cele prevăzute în prezentul contract este interzisă şi atrage rezilierea acestuia fără intervenţia instanţei judecătoreşti.(4) În cazul în care beneficiarului i s-a notificat rezilierea prezentului contract din vina sa, acesta este obligat ca, în termen de 30 de zile de la data primirii notificării, să restituie finanţatorului sumele primite.(5) În ceea ce priveşte restituirea sumelor primite, beneficiarul datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform legislaţiei privind colectarea creanţelor bugetare, care se fac venit la bugetul de stat sau, după caz, la bugetul localForţa majorăArt. 14. – (1) Este exonerată de răspundere pentru neexecutare sau executare necorespunzătoare a obligaţiilor ce-i revin partea care a fost împiedicată de intervenţia unui caz de forţă majoră.(2) Este forţă majoră evenimentul absolut imprevizibil, imposibil de împiedicat şi independent de voinţa părţilor, care le opreşte să-şi execute obligaţiile ce le revin potrivit prezentului contract.(3) Intervenţia forţei majore trebuie comunicată de partea care o invocă în termen de doua zile calendaristice de la data apariţiei acesteia.Dispoziţii finaleArt. 15. – Comunicările între părţi în legătură cu executarea prezentului contract vor fi făcute numai în scris.Art. 16. – Prezentul contract constituie titlu executoriu pentru satisfacerea creanţelor rezultate în urma rezilierii.Art. 17. – Clauzele prezentului contract se interpretează potrivit prevederilor Codului civil.Art. 18. – Eventualele litigii dintre părţi urmează a fi soluţionate pe cale amiabilă. În cazul nerezolvării pe cale amiabilă, litigiile urmează a fi soluţionate de instanţele competente, potrivit legii.Art. 19. – Prezentul contract a fost încheiat în trei exemplare având aceeaşi forţă juridică, dintre care două exemplare pentru finanţator şi unul pentru beneficiar.

     
  Finanţator: Beneficiar:
  Administraţia Fondului Cultural Naţional  
  Operator cultural  
  Director  
  ……………………………… …………………..
  ……………………………… Coordonatorul programului
  Contabil-şef/  
  ……………………………… Responsabil financiar

 + 
Anexa 6

                            FORMULAR
             pentru raportări intermediare şi finale
    Contract nr. …………………………….
    Data încheierii contractului …………………….
    Operatorul cultural …………………………….
    adresa ………………………………………..
    telefon/fax ………….. e-mail ………………..
    Denumirea programului/proiectului/acţiunii culturale
    ………………………………………………
    Data înaintării raportului ………………………
    Instituţia, numele şi funcţia persoanei care a primit
    raportul ………………………………………
    I. Raport de activitate
    1. Descrierea pe scurt a activităţilor culturale desfăşurate
    până la data întocmirii raportului;
    (Descrierea nu va depăşi o pagină şi va cuprinde datele necesare
    unei evaluări de ansamblu a derulării programului/proiectului/
    acţiunii culturale şi verificării realităţii prestaţiilor:
    beneficiari, ecouri de presă, colaborarea cu alţi parteneri etc.)
    2. Realizarea activităţilor propuse:
    (Au putut fi desfăşurate aceste activităţi în timpul planificat
    DA/NU
    Dacă NU, menţionaţi măsurile ce urmează a fi luate în continuare
    pentru realizarea tuturor activităţilor prevăzute în contract)
    3. Rezultate obţinute şi rezultate aşteptate:
    (Rezultatele obţinute şi rezultatele aşteptate vor fi consemnate
    în raport cu fiecare activitate desfăşurată, în concepte măsurabile,
    indicatori de eficienţă.
    Anexaţi documente relevante, după caz.)
    4. Propuneri pentru continuarea sau dezvoltarea programului/proiectului/
    acţiunii culturale:
    (Menţionaţi de ce fel de sprijin aveţi nevoie pentru continuarea sau
    dezvoltarea programului/proiectului/acţiunii culturale.)
    5. Alte comentarii (după caz):
    II. Raport financiar
    1. Date despre operatorul cultural finanţat:
    Cont bancar nr. …… deschis la Banca ……/(denumirea şi sediul)
    2. Date despre finanţare:
    Valoarea finanţării din Fondul Cultural Naţional, în conformitate cu
    contractul încheiat: ……………………………………….
    Valoarea finanţării cumulate la data întocmirii raportului ……..
    Dobânzile bancare (cumulate pentru perioada respectivă) ………..
    3. Se anexează în copie actele justificative pentru cheltuielile
    efectuate conform prevederilor legale: facturi, chitanţe fiscale,
    bonuri, extrase de cont, ordine şi dispoziţii de plată.
    4. Situaţia centralizatoare pentru fiecare capitol de cheltuieli
    (după modelul prezentat mai jos):
Categoria
de
cheltuieli

Numărul şi
data
documentului
justificativ
Suma aprobată

Suma decontată

Total(RON):
    6. Bugetul de venituri şi cheltuieli al programului/proiectului/acţiunii
    culturale (program şi realizări în conformitate cu structura prezentată
    în anexa nr. 2 la normele metodologice)
    Conducătorul operatorului cultural ……./(numele, prenumele şi
    semnătura) ……………
    Coordonatorul programului/proiectului/acţiunii culturale ……../
    (numele, prenumele şi semnătura) …………………..
    Responsabilul financiar al organizaţiei……/(numele, prenumele
    şi semnătura )
    Data ………….
    Ştampila

_____________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x