ORDIN nr. 2.302/C din 27 iunie 2012

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 30/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL JUSTITIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 493 din 18 iulie 2012
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 4527 05/11/2020
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PEMETODOLOGIE 27/06/2012
ActulREFERIRE LAHG 652 27/05/2009
ActulREFERIRE LALEGE (R) 293 28/06/2004 ART. 36
ART. 1APROBA PEMETODOLOGIE 27/06/2012
ART. 5REFERIRE LALEGE (R) 293 28/06/2004 ART. 76
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 4527 05/11/2020

pentru aprobarea Metodologiei privind condiţiile în care se asigură consultanţa juridică pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal sau judecaţi pentru fapte comise în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu



Ţinând seama de prevederile Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 36 lit. p) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările ulterioare,ministrul justiţiei emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Metodologia privind condiţiile în care se asigură consultanţa juridică pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal sau judecaţi pentru fapte comise în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Prezenta metodologie se aplică şi funcţionarilor publici cu statut special din Ministerul Justiţiei şi din Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie.
 + 
Articolul 3Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul justiţiei,Titus CorlăţeanBucureşti, 27 iunie 2012.Nr. 2.302/C.
 + 
Anexa METODOLOGIEprivind condiţiile în care se asigură consultanţajuridică pentru funcţionarii publici cu statutspecial din sistemul administraţiei penitenciarecare sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal saujudecaţi pentru fapte comise în timpul ori înlegătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu + 
Articolul 1(1) Modul de asigurare a serviciilor de consultanţă juridică pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, denumiţi în continuare funcţionari publici, care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal sau judecaţi pentru fapte comise în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi cazurile în care se asigură aceste servicii se stabilesc prin prezenta metodologie.(2) Sumele de bani necesare pentru asigurarea serviciilor prevăzute la alin. (1) sunt prevăzute în bugetele unităţilor pentru acoperirea cheltuielilor privind plata onorariului unui avocat.(3) Nu pot beneficia de consultanţă juridică în condiţiile prezentei metodologii funcţionarii publici care sunt cercetaţi penal, urmăriţi penal ori judecaţi pentru:a) infracţiuni împotriva patrimoniului unităţii;b) infracţiuni pentru care sesizarea organului de urmărire penală s-a făcut prin plângere sau, după caz, denunţ al unităţii;c) infracţiuni flagrante.
 + 
Articolul 2În sensul prezentului ordin, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:a) consultanţă juridică – acordarea de opinii calificate în probleme juridice, în vederea apărării drepturilor şi intereselor funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare, în cursul cercetării penale, al urmăririi penale sau al judecăţii, pentru fapte comise în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, concretizate într-un raport;b) unitate – Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau unitatea penitenciară.
 + 
Articolul 3(1) Funcţionarii publici beneficiază de consultanţă juridică pe bază de cerere scrisă adresată directorului unităţii, în cuprinsul căreia este indicat şi numele avocatului ale cărui servicii sunt solicitate.(2) În situaţia în care funcţionarul public este arestat preventiv, cererea poate fi depusă de unul din membrii familiei acestuia sau de reprezentantul său legal.(3) Cererea scrisă se înregistrează la secretariatul unităţii şi este însoţită de documentele care fac dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege şi de prezenta metodologie.
 + 
Articolul 4(1) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, directorul unităţii poate hotărî, după caz:a) aprobarea cererii de asigurare a consultanţei juridice, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege;b) respingerea solicitării privind asigurarea consultanţei juridice şi comunicarea în scris a motivelor care au stat la baza respingerii.(2) Ministerul Justiţiei poate încheia un protocol cu Uniunea Naţională a Barourilor din România cu privire la onorariul care se cuvine avocaţilor pentru acordarea consultanţei juridice în cazurile prevăzute de prezenta metodologie şi care se plăteşte avocatului din bugetul unităţii.(3) Pe baza convenţiei încheiate între funcţionarul public şi avocat şi a raportului de consultanţă întocmit de avocat, sumele de bani se plătesc din fondurile alocate în buget cu această destinaţie.(4) În cazul în care convenţia încheiată cu avocatul are ca obiect prestarea, pe lângă consultanţa juridică, şi a altor servicii juridice în favoarea funcţionarului public, se pot deconta din bugetul unităţii doar sumele care reprezintă contravaloarea onorariului prevăzut la alin. (2).(5) Funcţionarul public poate beneficia de consultanţă juridică în baza unei singure convenţii încheiate, indiferent de faza procesuală în care aceasta se încheie.
 + 
Articolul 5(1) În cazul în care funcţionarul public a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă, acesta este obligat să restituie sumele suportate de unitate pentru asigurarea consultanţei juridice, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.(2) În cazul în care funcţionarul nu restituie sumele datorate în termenul prevăzut la alin. (1), acestea se recuperează potrivit art. 76 din Legea nr. 293/2004 privind statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a penitenciarelor, republicată, cu modificările ulterioare.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x