ORDIN nr. 198 din 10 martie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 241 din 8 aprilie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 10/03/2003
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 1163 17/10/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 374 11/06/2002 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
ART. 1APROBA PENORMA 10/03/2003
ANEXA 1REFERIRE LAORDIN 285 25/07/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulIN LEGATURA CUNORMA 10/03/2003

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor referitoare la condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile activităţilor de import din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni ai acestora



În temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,vazand Referatul de aprobare nr. 151.544 din 25 februarie 2003, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara privind stabilirea principiilor referitoare la condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile activităţilor de import din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni ai acestora, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de ducere la îndeplinire a prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării.p. Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,Petre Daea,secretar de statBucureşti, 10 martie 2003.Nr. 198.
 + 
Anexa 1NORMA SANITARĂ VETERINARAprivind stabilirea principiilor referitoare la condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile activităţilor de import din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni ai acestora + 
Articolul 1(1) Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte principiile referitoare la condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile activităţilor de import din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni care fac obiectul "Normei sanitare veterinare cu privire la animalele de reproducţie de rasa pura din specia bovine", a "Normei sanitare veterinare cu privire la standardele zootehnice aplicabile animalelor de reproducţie din specia porcine", a "Normei sanitare veterinare cu privire la reproducerea în rasa pura a ovinelor şi caprinelor", a "Normei sanitare veterinare cu privire la condiţiile zootehnice şi genealogice ce reglementează comerţul cu ecvidee dintre România şi statele membre" şi a "Normei sanitare veterinare ce stabileşte cerinţe zootehnice şi genealogice pentru comercializarea animalelor de rasa pura".(2) Prezenta norma sanitară veterinara trebuie să se aplice fără a se aduce atingere regulilor naţionale de sănătate a animalelor, aplicabile activităţilor de import din tari terţe, de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la acestea la care se referă alin. (1).(3) Prezenta norma sanitară veterinara nu trebuie să aducă atingere:a) aplicării regulilor privind unele substanţe ce au acţiune hormonala sau tirostatica sau privind substantele beta-antagoniste la efectivele de ferma,b) activităţilor de import de animale, material seminal, ovule şi embrioni la care se referă alin. (1) şi destinate experimentelor tehnice sau ştiinţifice efectuate sub controlul autorităţilor competente.(4) Activităţile de import de animale, inclusiv cele care nu fac obiectul alin. (1), de ovule şi de embrioni nu pot fi interzise, restrictionate, sau prevenite din motive zootehnice sau genealogice altele decât cele care rezultă din prezenta norma sanitară veterinara. În ceea ce priveşte importul de material seminal provenit de la animale, ce nu sunt menţionate la alin. (1), trebuie să se aplice regulile zootehnice şi genealogice naţionale până la adoptarea regulilor naţionale armonizate cu cele comunitare.
 + 
Articolul 2(1) Prin "autorităţi", conform prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege orice organizaţie de creşterea animalelor, asociaţie de crescatori, întreprinzători privati sau serviciile oficiale ce sunt recunoscute pentru speciile şi/sau rasele respective în concordanta cu prevederile relevante ale normelor sanitare veterinare menţionate în art. 1 alin. (1), în scopul ţinerii unui registru genealogic sau a unui registru.(2) Faţa de cele menţionate la alin. (1),a) trebuie să se aplice definiţiile de la art. 1 alin. (1) al primelor trei norme sanitare veterinare şi de la art. 2 al celorlalte doua norme sanitare veterinare menţionate la art. 1 alin. (1).b) prin "cai de rasa pura pentru reproducţie" se înţelege caii înregistraţi, cu excepţia celor castrati.
 + 
Articolul 3(1) În conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare cu privire la animalele şi produsele la care se referă art. 1 alin. (1) şi pentru fiecare ţara terta va fi întocmită o lista a autorităţilor ce sunt autorizate pentru speciile şi/sau rasele respective în concordanta cu procedura legislativă naţionala.(2) Pentru a fi înscrisă pe lista prevăzută la alin. (1), autoritatea veterinara centrala a României trebuie:a) să fie înscrisă pe o lista întocmită de autorităţile competente ale ţărilor terţe şi comunicată Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene;b) să fie conformă în cazul fiecărei specii şi/sau fiecărei rase, cu cerinţele relevante stabilite de legislaţia veterinara naţionala armonizata cu legislaţia comunitara şi în special cu:(i) prevederile aplicabile pentru înscrierea şi înregistrarea în registrul genealogic sau în registre,(îi) prevederile aplicabile pentru acceptarea animalelor în scopuri de reproducţie,(iii) prevederile aplicabile pentru utilizarea materialului seminal, ovulelor şi a embrionilor de la aceste animale,(iv) metodele utilizate pentru controlul de performanţă şi aprecierea valorii genetice,c) să fie inspectata de un serviciu oficial de inspecţie din ţara terta,d) să se angajeze pentru a înscrie sau a inregistra în registrele genealogice sau registrele acestora, a animalelor, materialului seminal, ovulelor şi embrionilor precum şi a animalelor rezultate din acestea, la care se referă art. 1 alin. (1) ce sunt autorizate de o autoritate cu privire la speciile şi/sau rasele respective şi recunoscută în baza legislaţiei naţionale armonizata cu cea comunitara.(3) Lista la care se referă alin. (1), poate fi amendata prin procedura stabilită de autoritatea veterinara centrala a României.(4) Implementarea regulilor precizate de prezentul articol, şi în special alin. 2 lit. (d), trebuie să se adopte, atunci când este cazul, prin procedura stabilită de legislaţia naţionala.
 + 
Articolul 4Pentru a fi importate animalele la care se referă art. 1 trebuie:a) să fie înscrise sau înregistrate în registrul genealogic sau în registrul ţinut de autoritatea nominalizată pe lista la care se referă art. 3 alin. (1),b) să fie însoţite de pedigree şi de certificatul zootehnic ce trebuie întocmite în concordanta cu procedura naţionala elaborata de autoritatea veterinara centrala a României.c) să fie însoţite de un document prin care se arata ca sunt înscrise sau înregistrate în registrul naţional în concordanta cu regulile detaliate stabilite în baza procedurii naţionale.
 + 
Articolul 5Pentru a fi importat, materialul seminal la care se referă art. 1 trebuie:a) sa provină de la un animal care este înscris sau înregistrat în registrul genealogic sau în registrul ţinut de o autoritate ce figurează pe una din listele la care se referă art. 3 alin. (1);b) sa provină de la un animal care a fost supus controalelor de performanţă şi de estimare a valorii genetice ce trebuie să fie determinate în concordanta cu procedura naţionala pe baza principiilor prevăzute pentru aceasta de regulile comunitare transpuse în legislaţia naţionala;c) să fie însoţite de pedigree şi de un certificat zootehnic întocmit în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 6Pentru a fi importate, ovulele animalelor la care se referă art. 1 trebuie:a) sa provină de la un animal care este înscris sau înregistrat în registrul genealogic sau în registrul ţinut de autoritatea ce figurează pe una din listele la care se referă art. 3 alin. (1);b) să fie însoţite de pedigree şi de un certificat zootehnic întocmit în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 7Pentru a fi importaţi, embrionii la care face referire art. 1 trebuie:a) sa provină de la un animal care este înscris sau înregistrat în registrul genealogic sau în registrul ţinut de autoritatea care figurează pe una din listele la care face referire art. 3 alin. (1);b) să fie însoţiţi de pedigree şi de un certificat zootehnic întocmit în concordanta cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 8În vederea transpunerii în legislaţia naţionala a unor noi prevederi legislative comunitare, sau din proprie iniţiativă, autoritatea veterinara centrala a României poate, în baza procedurii legislative naţionale, sa stabilească cerinţe zootehnice şi genealogice suplimentare pentru importul provenit din tari terţe, de animale, material seminal, ovule şi embrioni, cerinţe care să ţină cont de situaţia specifică din astfel de tari terţe.
 + 
Articolul 9(1) "Norma sanitară veterinara ce stabileşte principiile care reglementează organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intră în România din tari terţe" aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 285/2001 cu modificările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 479/21.08.2001 trebuie să se aplice cu privire la animalele la care se referă art. 1 alin. (1).(2) "Norma sanitară veterinara stabilind principiile care reglementează organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intră în România din tari terţe" trebuie să fie aplicabilă cu privire la materialul seminal, ovulele şi embrionii la care se referă art. 1 alin. (1).(3) Atunci când este cazul trebuie să fie adoptate reguli specifice detaliate de aplicare, în scopul controalelor zootehnice ce rezultă din prezentul articol, în conformitate cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 10(1) În vederea stabilirii listelor la care se referă art. 3 alin. (1) şi a condiţiilor prevăzute de art. 4, 5, 6 şi 7 ce trebuie să fie stabilite, trebuie să fie efectuate controalele la faţa locului de către experţi ai autorităţii veterinare centrale a României.(2) Experţii din România responsabili pentru aceste inspecţii, trebuie să fie desemnaţi la propunerea autorităţii veterinare centrale a României. Aceste inspecţii trebuie realizate în numele autorităţii veterinare centrale a României ce va suporta costurile implicate de acestea. Frecventa şi aranjamentele pentru aceste inspecţii trebuie determinate în concordanta cu procedura naţionala.
 + 
Articolul 11(1) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare necesare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua măsurile administrative şi va sanctiona, potrivit legii orice încălcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie să se facă o referire expresă la prezenta norma sanitară veterinara.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x