ORDIN nr. 197 din 28 decembrie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 116 din 7 februarie 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 202 17/10/2006
ART. 2INTRAT IN VIGOAREORDIN 197 28/12/2005
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 197 28/12/2005 ART. 2
ART. 2ABROGA PEORDIN 5 12/01/2005
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulPUNE IN VIGOAREORDIN 197 28/12/2005 ART. 2
ActulREFERIRE LAHG 756 03/07/2003 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 793 25/07/2002 ANEXA 1
ART. 2ABROGA PEORDIN 5 12/01/2005
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 202 17/10/2006
ART. 2INTRAT IN VIGOAREORDIN 197 28/12/2005

privind aprobarea Contractului-cadru pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid pentru anul 2006



În temeiul art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi al art. 5.9 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 793/2002 privind aprobarea acordului petrolier de concesiune a activităţii de exploatare a Sistemului naţional de transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului, inclusiv a conductelor magistrale şi a instalaţiilor, echipamentelor şi dotărilor anexe, aferente sistemului, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Comercială „Conpet” – S.A. Ploieşti,preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale emite prezentul ordin. + 
Articolul 1Se aprobă Contractul-cadru pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid pentru anul 2006, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2(1) Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 5/2005 privind aprobarea Contractului-cadru pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid pentru anul 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 26 ianuarie 2005.Preşedintele Agenţiei Naţionalepentru Resurse Minerale,Gheorghe BuligaBucureşti, 28 decembrie 2005.Nr. 197.
 + 
AnexăCONTRACT-CADRUpentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichidnr. …. din anul …. luna …. ziua …… + 
Capitolul IPărţile contractanteÎntre ……, cu sediul în ……., judeţul ….., cod poştal ……., telefon ……., fax ……, telex ……, C.U.I. ……, înscrisă în registrul comerţului la nr. ……., cod SIRUES ……., cod IBAN ……, deschis la ……, reprezentată legal prin director general …… şi prin director economic ………., denumită expeditor, pe de o parte, şi ……, cu sediul în …….., judeţul …….., cod poştal …., telefon ……., fax ….., telex ……, C.U.I. ……, înscrisă în registrul comerţului la nr. ……, cod SIRUES ….., cod IBAN ……, deschis la ….., reprezentată legal prin director general ……… şi director economic …….., denumită transportator, pe de altă parte, s-a încheiat prezentul contract.
 + 
Capitolul IIObiectul contractului + 
Articolul 1(1) Obiectul contractului constă în prestarea serviciilor de primire, depozitare, transport şi predare a ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid, după caz, de la punctele de primire la punctele de predare stabilite de părţi, respectându-se normele prevăzute în anexa nr. 1.(2) Ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid pot fi, după caz, proprietatea expeditorului sau a unei terţe persoane pentru care expeditorul realizează procesarea produsului, persoana în numele şi pe seama căreia, în baza mandatului primit de la aceasta, expeditorul efectuează operaţiunile de predare, respectiv de primire către/de la transportator, potrivit clauzelor contractuale.(3) Termenii utilizaţi în prezentul contract-cadru sunt definiţi în anexa nr. 2.
 + 
Capitolul IIIDurata contractului + 
Articolul 2Contractul se încheie pe o perioadă de ……, convenită de părţi.
 + 
Capitolul IVPrograme de transport + 
Articolul 3(1) Programul cantităţilor anuale şi lunare de ţiţei, gazolină, condensat şi etan lichid ce vor fi primite, depozitate, transportate şi predate la destinaţii va avea la bază solicitarea depusă de expeditor şi acceptată de transportator, în conformitate cu anexele nr. 3 şi 3.1.(2) În cazul în care cantităţile prevăzute în anexa nr. 3 se modifică, transportatorul va accepta, în limita capacităţii disponibile pe destinaţia respectivă şi cu stabilirea termenului de transport, prestarea serviciilor de transport pentru cantităţile solicitate suplimentar de expeditor. Neacceptarea transportului de cantităţi suplimentare va putea fi justificată numai de lipsa capacităţii de transport disponibile şi va trebui să fie făcută în scris, în termen de …… zile de la primirea solicitării de la expeditor.
 + 
Articolul 4(1) Expeditorul transmite, cu 10 zile lucrătoare înainte de începerea lunii, un program cuprinzând estimarea predării produselor pe destinaţii.(2) Expeditorul confirmă transportatorului, cu 5 zile lucrătoare înainte de începerea lunii, programul lunar de predare a produselor pe destinaţii.
 + 
Articolul 5(1) Limitele maxime anuale admise drept consumuri tehnologice normate pentru activităţile de primire, depozitare, transport şi predare a ţiţeiului, gazolinei şi condensatului sunt conforme cu Lucrarea privind determinarea consumurilor tehnologice la activitatea de transport al ţiţeiului, gazolinei şi condensatului, de la punctele de preluare până la rafinării, prezentate în anexa nr. 4.(2) Determinarea consumurilor tehnologice efective se face lunar de către transportator prin balanţa (mişcarea) produselor.
 + 
Articolul 6(1) În funcţie de condiţiile de operare a dotărilor transportatorului şi ca urmare a solicitării în scris a expeditorului, transportatorul poate fi de acord cu modificarea punctului de primire şi/sau de predare, precum şi a cantităţilor şi sortimentelor de ţiţei, gazolină şi condensat ce urmează să fie transportate.(2) În eventualitatea unui refuz al transportatorului, acesta va transmite expeditorului o justificare în termen de ……. zile de la data primirii cererii din partea expeditorului.(3) Transportatorul este în drept să calculeze costuri suplimentare pentru:a) transportul unor cantităţi de ţiţei, gazolină şi condensat la alte destinaţii decât cele prevăzute în programul anual de transport pe calea ferată, conform anexei nr. 3.1;b) transportul unor cantităţi de ţiţei, gazolină şi condensat suplimentare faţă de cele prevăzute în programul anual de transport pe calea ferată, conform anexei nr. 3.1.(4) Costurile suplimentare apărute ca urmare a modificărilor menţionate la alin. (3), şi care constau în diferenţa dintre costurile de transport pe calea ferată, inclusiv tarifele accesorii (TOU, TUI, manevră, avizare), şi tariful prestaţiei prevăzut la art. 11 alin. (1), vor fi transmise de transportator pe baza documentelor justificative şi a calculaţiilor prezentate expeditorului şi facturate de transportator în baza acceptului expeditorului, în termen de …… zile de la transmitere. Expeditorul va achita factura în termen de ……. zile de la primirea ei, confirmată de documentul poştal de remitere.
 + 
Capitolul VStocul de operare + 
Articolul 7Pentru a putea presta servicii de transport în condiţii egale pentru toţi expeditorii, transportatorul va utiliza stocul comun existent în conducte.
 + 
Articolul 8(1) Expeditorul şi transportatorul îşi vor reconstitui stocurile fizice de ţiţei, gazolină, condensat şi etan lichid, proprietatea lor, astfel cum erau constituite la începutul contractului, atât cantitativ, cât şi calitativ.(2) În cazul în care reconstituirea cantitativă şi calitativă a stocului fizic total al produselor nu este posibilă, la sfârşitul anului, până la data de ……, pe bază de inventariere, se va face regularizarea valorică la preţul produselor de la data inventarierii. Termenul de decontare a facturii de regularizare este de …… zile de la data primirii facturii, confirmată de documentul poştal de remitere. În cazul neachitării în termen de 30 de zile de la scadenţă a sumelor datorate, partea în culpă se obligă să plătească penalităţi de întârziere egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare stabilite conform reglementărilor în vigoare la acea dată, calculate asupra valorii neachitate, începând cu prima zi de la scadenţă.
 + 
Capitolul VIProprietatea asupra ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid + 
Articolul 9(1) Expeditorul va prezenta la transport ţiţei, gazolină, condensat sau etan lichid proprietatea sa ori a unei terţe persoane în numele şi pe seama căreia acţionează în baza mandatului primit. Expeditorul rămâne proprietarul ţiţeiului şi al celorlalte produse care îi aparţin şi, respectiv, se va comporta ca un proprietar pentru produsele proprietatea terţului mandant.(2) Transportatorul răspunde de cantitatea şi de calitatea (conform anexei nr. 1) ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid din momentul primirii de la expeditor şi până în momentul predării la destinaţie, influenţată de consumul tehnologic.
 + 
Articolul 10Expeditorul garantează pe propria răspundere că ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid nu fac obiectul unui litigiu şi că este liber de orice sarcini. În caz contrar, expeditorul este obligat să înştiinţeze transportatorul, acesta nefiind obligat să accepte transportul produsului care este obiect de litigiu.
 + 
Capitolul VIITariful şi modul de plată + 
Articolul 11(1) Tarifele pentru prestarea serviciilor de transport al cantităţilor prevăzute în anexele nr. 3 şi 3.1 sunt cele stabilite de autoritatea competentă în condiţiile legii. Facturarea acestor servicii se va face de către transportator decadal/săptămânal pentru cantităţile de produse predate la destinaţie.(2) Valoarea consumurilor tehnologice şi TVA nu sunt cuprinse în tarifele de transport al produselor.(3) Termenul de decontare care devine şi termen de scadenţă este de …… zile de la data primirii facturii de către expeditor, confirmată de documentul poştal.(4) Plata facturilor se va face de expeditor la Ploieşti, cod IBAN ……, deschis la Banca …… .(5) Garantarea plăţii prestaţiilor de transport va fi stipulată în contractul de transport ce se va încheia între expeditor şi transportator. Forma de constituire a garanţiilor va fi negociată de părţile contractante.(6) Refuzul total sau parţial al expeditorului de a plăti o factură emisă de transportator se va aduce la cunoştinţă acestuia în termen de …… zile lucrătoare de la data primirii ei. În caz contrar, facturile emise sunt considerate acceptate în totalitate de expeditor.(7) Plăţile se consideră efectuate în momentul evidenţierii lor în contul bancar al transportatorului.(8) Transportatorul are obligaţia de a notifica expeditorului tarifele ajustate, cu menţiunea că acestea se aplică de la data stabilită de autoritatea de reglementare, în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile.
 + 
Capitolul VIIIPenalităţi şi despăgubiri + 
Articolul 12(1) Transportatorul este îndreptăţit ca, începând cu a 31-a zi de la scadenţă, să pretindă penalităţi egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilite conform reglementărilor în vigoare la acea dată, calculate asupra valorii neachitate începând cu prima zi de la scadenţă. Transportatorul va notifica lunar expeditorului penalităţile datorate şi va emite factura la data încasării acestora. Penalităţile vor fi plătite în termen de 10 zile de la notificare.(2) În cazul neîndeplinirii la scadenţă a oricărei obligaţii de plată, transportatorul va notifica expeditorului că în termen de 5 zile se va proceda la oprirea pompării până la încasarea integrală a valorii facturilor, iar eventualele consecinţe ce rezultă din această întrerupere îl privesc în exclusivitate pe expeditor.(3) Transportatorul va relua prestarea serviciului de transport în termen de maximum 24 de ore de la data la care expeditorul face dovada achitării integrale a valorii facturilor a căror neplată a generat întreruperea pompării.
 + 
Articolul 13În cazul în care expeditorul nu predă la transport o cantitate care reprezintă mai mult de 10% din programul de transport trimestrial, expeditorul datorează transportatorului o sumă în cuantum de …… USD, fără TVA, pentru fiecare tonă nepredată, rezultând din diferenţa dintre cantitatea efectiv predată şi cea reprezentând 90% din programul de transport trimestrial, în vederea recuperării cheltuielilor de întreţinere şi supraveghere în condiţii de securitate a Sistemului naţional de transport. Transportatorul va emite factura în ultima zi a trimestrului respectiv, la cursul USD/LEI din ziua emiterii facturii, expeditorul fiind obligat să o achite în termen de …… zile de la primirea ei.
 + 
Capitolul IXObligaţiile şi drepturile expeditorului şi transportatoruluiObligaţiile şi drepturile expeditorului + 
Articolul 14(1) Expeditorul se obligă să predea ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid în condiţiile de calitate prezentate în anexa nr. 1.(2) În situaţii deosebite (timp nefavorabil, avarii la instalaţiile de tratare, lipsa dezemulsionanţilor), se vor putea admite derogări de la condiţiile de calitate prevăzute în anexele la normele prezentate în anexa nr. 1, la cererea scrisă a expeditorului.(3) Transportatorul este îndreptăţit să perceapă costuri suplimentare convenite cu expeditorul, la valoarea transportului cantităţilor de ţiţei neconform primite şi transportate în condiţiile prevăzute la alin. (2).
 + 
Articolul 15(1) Expeditorul se obligă să asigure stocul de operare necesar transportului de la punctele de primire la punctele de predare al cantităţilor prevăzute în anexa nr. 3, în cazul în care transportatorul nu deţine stocuri de operare pe relaţia respectivă, conform art. 7.(2) La cuplarea tronsoanelor noi de conducte realizate de transportator prin programele proprii de reparaţii capitale şi modernizare, expeditorii deţinători ai stocului de operare vor accepta completarea acestuia cu cantităţile de produse fundamentate de transportator în vederea reluării pompării.
 + 
Articolul 16În cazul unor avarii pe conductele de gazolină şi etan lichid, expeditorul se obligă să asigure stocarea acestora conform anexei nr. 5.
 + 
Articolul 17În situaţia în care se recuperează ţiţeiul rezultat în urma avariilor, expeditorul se obligă să primească ţiţeiul transportat de transportator cu mijloace auto la punctele de primire, dacă este cazul. În această situaţie se va încheia un proces-verbal în care se vor menţiona cantitatea şi calitatea ţiţeiului primit, costurile aferente fiind recuperate de la transportator, în condiţiile în care este necesară recondiţionarea lui, pe bază de documente justificative.
 + 
Articolul 18(1) Expeditorul se obligă să asigure efectuarea analizelor de laborator şi emiterea rapoartelor de încercare cu privire la calitatea produselor, având ca referinţă standardele prevăzute în anexele la prezentul contract, în prezenţa părţilor interesate.(2) Expeditorii care deţin laboratoare proprii au obligaţia să le doteze în mod corespunzător.
 + 
Articolul 19Expeditorul se obligă să notifice transportatorului, în cazul opririlor programate, cu 30 de zile lucrătoare înainte, situaţiile în care rafinăriile şi rampele de descărcare sunt oprite. În caz contrar, expeditorul va suporta eventualele cheltuieli care sunt cauzate în totalitate din vina sa.
 + 
Articolul 20(1) Expeditorul are obligaţia să asigure calibrarea rezervoarelor proprii la termenele prevăzute de către firme autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală. Tabelele de calibrare a rezervoarelor utilizate vor fi lizibile şi vor fi puse la dispoziţie transportatorului. Rezervoarele trebuie să îndeplinească condiţiile de funcţionare privind curăţarea, funcţionarea serpentinelor şi a scurgerilor, să asigure posibilitatea de sigilare şi eşantionare a probelor, să fie dotate şi întreţinute conform normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor. Standardele relevante în acest sens sunt cele prevăzute în anexele la prezentul contract.(2) Expeditorul are obligaţia ca pentru incintele lui să propună şi să încheie contracte sau convenţii privind dotarea, utilizarea instalaţiilor şi respectarea normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.
 + 
Articolul 21(1) Expeditorul este obligat să primească cu prioritate la descărcare ţiţeiul şi gazolina expediate de transportator prin rampele sale de încărcare, în cantităţile stabilite prin programul de transport.(2) Dacă din vina expeditorului apar staţionări ale navetelor de ţiţei, expeditorul va suporta eventualele cheltuieli suplimentare determinate de aceste staţionări. Cheltuielile suplimentare vor fi transmise de transportator pe baza documentelor justificative şi a calculaţiilor prezentate expeditorului. Expeditorul va transmite acceptul cheltuielilor suplimentare, în termen de …… zile lucrătoare de la comunicare, în caz contrar transportatorul considerând acceptate cheltuielile solicitate.(3) Facturarea de către transportator a cheltuielilor suplimentare se va face în …… zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), termenul de scadenţă a facturii fiind de …… zile de la primirea facturii.
 + 
Articolul 22Expeditorul se obligă să achite contravaloarea serviciilor prestate, în condiţiile şi la termenele stabilite în cap. VII şi VIII.
 + 
Articolul 23Expeditorul are dreptul să conteste balanţa de transport al produselor în maximum ……… zile lucrătoare de la primirea acesteia. Neexercitarea acestui drept în termenul prevăzut presupune că balanţa a fost acceptată.
 + 
Articolul 24Expeditorul este obligat să prezinte la transportul ţiţeiului de import numai ţiţei liber la pompare. În acest scop, la punctul de primire, expeditorul sau persoana desemnată să predea ţiţeiul va prezenta "Înştiinţarea scrisă", care va cuprinde: proprietarul ţiţeiului, nr. rezervorului, cantitatea liberă la pompare, punctul de destinaţie.
 + 
Articolul 25Expeditorul şi transportatorul vor încheia convenţii de încărcare-descărcare, în conformitate cu fluxul proceselor tehnologice în rampele proprii de încărcare-descărcare.
 + 
Articolul 26Expeditorul este obligat să transmită transportatorului documentele cuprinse în anexa nr. 6, la termenele stabilite în aceasta.Obligaţiile şi drepturile transportatorului
 + 
Articolul 27(1) Transportatorul se obligă să transporte prin conductă cantităţile de produse prevăzute în anexa nr. 3 şi să le predea la destinaţie în cel mult …… zile lucrătoare de la primirea acestora.(2) În cazul în care transportatorul nu predă la destinaţie produsele în cel mult …… zile de la primirea acestora, expeditorul este în drept să solicite daune-interese egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare, stabilite conform reglementărilor în vigoare la acea dată, calculate asupra valorii prestaţiilor de transport neefectuate în termenul prevăzut. Acestea vor fi transmise de expeditor pe baza documentelor justificative şi a calculaţiilor prezentate transportatorului. Facturarea acestora de către expeditor, în baza acceptului transportatorului, se face în termen de …… zile de la transmitere. Transportatorul va achita factura în termen de …… zile de la primirea ei, confirmată de documentul poştal de remitere.(3) Pentru cazul în care ţiţeiul şi gazolina sunt transportate pe calea ferată sau combinat pe conducte şi pe calea ferată, părţile contractante vor conveni programe de transport şi termene compatibile cu normele de transport pe calea ferată.
 + 
Articolul 28(1) Transportatorul se obligă să primească, să transporte şi să predea cantităţile zilnice de ţiţei, gazolină, condensat şi etan lichid conform programului stabilit cu expeditorul.(2) Transportatorul se obligă să asigure cazane CF goale în rampele de încărcare şi să optimizeze încărcarea şi transportul produselor astfel încât să se asigure cazane CF pline în rampele de descărcare ale expeditorului, la nivelul capacităţii acestora de descărcare, conform convenţiilor de încărcare-descărcare.
 + 
Articolul 29Transportatorul se obligă să acţioneze în mod corespunzător pentru remedierea eventualelor avarii.
 + 
Articolul 30Transportatorul este obligat să transmită expeditorului documentele cuprinse în anexa nr. 6, la termenele stabilite în aceasta.
 + 
Articolul 31(1) Transportatorul are obligaţia să asigure calibrarea rezervoarelor proprii la termenele prevăzute de către firme autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală. Rezervoarele trebuie să întrunească condiţiile de funcţionare privind curăţarea, funcţionarea serpentinelor şi a scurgerilor, să asigure posibilitatea de sigilare şi de eşantionare a probelor, să fie dotate şi întreţinute conform normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor. Standardele relevante în acest sens sunt cele prevăzute în anexele la prezentul contract.(2) Transportatorul are obligaţia ca pentru incintele lui să propună şi să încheie contracte sau convenţii privind dotarea, utilizarea instalaţiilor şi respectarea normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.(3) Transportatorul are obligaţia, dacă deţine laboratoare proprii, să le doteze în mod corespunzător.
 + 
Articolul 32(1) În termen de …… zile lucrătoare de la încheierea lunii, precum şi la încetarea contractului din orice motiv, transportatorul va întocmi şi va prezenta expeditorului balanţa (mişcarea) produselor transportate, conform anexelor nr. 7.1 şi 7.2, având la bază procesele-verbale de predare-primire. Procesele-verbale de predare-primire se întocmesc şi se semnează de expeditor şi de transportator pe baza bonurilor provizorii şi a rapoartelor de încercare.(2) În cazul în care expeditorul contestă în mod justificat balanţa, transportatorul va întocmi şi va prezenta expeditorului balanţa refăcută, în termen de 4 zile lucrătoare de la primirea contestaţiei.
 + 
Articolul 33Transportatorul se obligă să anunţe, cu minimum 30 de zile calendaristice înainte, reviziile şi reparaţiile programate pentru echipamentele şi instalaţiile de transport.
 + 
Articolul 34Transportatorul va analiza toate solicitările de transport primite şi va decide, înainte de data de 30 noiembrie a fiecărui an, conform condiţiilor şi procedurilor stabilite, dacă aprobă cererile primite. Decizia incluzând cererile selectate în mod corect şi nediscriminatoriu, cu motivarea acestora, va fi notificată în scris fiecărui solicitant.
 + 
Articolul 35Transportatorul nu este obligat să presteze servicii de transport al produselor atunci când:a) nu există capacitate disponibilă în conductele Sistemului naţional de transport, în raport cu programul de transport al petrolului şi cu rutele solicitate. În cazul în care nu există suficientă capacitate disponibilă pentru a transporta întreaga cantitate solicitată, transportatorul va informa expeditorul, iar acesta va putea să îşi modifice cererea în mod corespunzător;b) există considerente de ordin tehnic, operaţional sau de siguranţă care ar putea afecta exploatarea Sistemului naţional de transport al produselor prin conducte;c) calitatea produselor solicitate să fie transportate nu respectă:– specificaţiile de calitate ale transporturilor de produse contractate;– specificaţiile de pompabilitate corespunzătoare pentru conductele Sistemului naţional de transport;– calitatea transporturilor de produse solicitate, cărora li s-a acordat un nivel mai înalt de prioritate în cadrul cererii;d) capacitatea disponibilă este necesară în vederea îndeplinirii unor obligaţii pentru prestarea unor servicii publice de către transportator conform legislaţiei în vigoare;e) expeditorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare faţă de transportator cu privire la serviciile de transport al produselor prestate anterior şi nu prezintă garanţii sau siguranţă cu privire la obligaţiile de plată viitoare;f) expeditorul sau entitatea împuternicită de acesta nu a prezentat "Înştiinţarea scrisă";g) expeditorul nu asigură capacităţi de descărcare, la nivelul programelor stabilite, pentru cantităţile transportate pe calea ferată.
 + 
Articolul 36Transportatorul are dreptul să sisteze toate operaţiunile privind prestarea serviciilor de transport în condiţiile menţionate la art. 12 alin. (2).
 + 
Capitolul XRăspunderea contractuală + 
Articolul 37Dacă din vina dovedită a expeditorului se ajunge la deteriorarea conductelor sau a instalaţiilor sistemului de transport, transportatorul nu poate fi răspunzător faţă de expeditor pentru nici o întârziere, deteriorare sau pierdere a produselor pe timpul transportului.
 + 
Articolul 38(1) Expeditorul are obligaţia să despăgubească transportatorul pentru orice pierdere sau cheltuială dovedită de transportator, care este din vina sa sau ca urmare a nerespectării prevederilor prezentului contract-cadru.(2) Transportatorul are obligaţia să despăgubească expeditorul pentru orice pierdere sau cheltuială dovedită de expeditor, care este din vina sa ori ca urmare a nerespectării prevederilor prezentului contract-cadru.
 + 
Articolul 39După semnarea cumulativă a documentelor de recepţie a produselor (bon provizoriu şi raport de încercare la punctul de primire), răspunderea cantitativă şi calitativă trece în sarcina transportatorului până la predarea lor la destinaţie pe baza documentelor de recepţie (bon provizoriu şi raport de încercare la punctul de predare), moment în care răspunderea cantitativă şi calitativă trece în sarcina expeditorului.
 + 
Articolul 40Transportatorul răspunde de integritatea produselor transportate. Orice eveniment care conduce la pierderi apărute pe parcursul executării prestaţiei de către acesta, dacă nu este din culpa expeditorului, se impută transportatorului.
 + 
Capitolul XIReclamaţii + 
Articolul 41Expeditorul trebuie să anunţe în scris transportatorului, în termen de 5 zile lucrătoare de la recepţia ţiţeiului, reclamaţiile în legătură cu calitatea acestuia, verificată prin probele-martor sigilate şi păstrate. Neexercitarea acestui drept în termenul prevăzut presupune însuşirea de către expeditor a rezultatelor.
 + 
Capitolul XIIClauze speciale + 
Articolul 42Prezentul contract-cadru este sub incidenţa legii române.
 + 
Articolul 43Părţile contractante se obligă să respecte confidenţialitatea prezentului contract.
 + 
Articolul 44Arhivarea documentelor pe baza cărora se întocmeşte balanţa (mişcarea) de transport al produselor se face de ambele părţi, conform normelor specifice de păstrare a documentelor.
 + 
Articolul 45Nici una dintre prevederile prezentului contract nu va fi destinată stabilirii unei relaţii de subordonare între părţi, fiecare parte fiind în întregime responsabilă pentru obligaţiile care îi incumbă conform contractului.
 + 
Articolul 46Recepţiile se vor face în intervalul orar 8,00-16,00 al zilei. Situaţiile excepţionale vor fi anunţate transportatorului pe fax.
 + 
Articolul 47Părţile contractante se vor informa reciproc asupra măsurilor tehnice, organizatorice şi de restructurare ce le interesează, pentru a se pune de acord asupra activităţilor curente şi de viitor.
 + 
Articolul 48Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract atrage răspunderea părţilor contractante conform dispoziţiilor legale.
 + 
Articolul 49Litigiile apărute în cursul derulării prezentului contract se rezolvă pe cale amiabilă, iar în caz contrar vor fi supuse spre soluţionare instanţelor de drept comun competente, în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă.
 + 
Articolul 50Orice modificare a condiţiilor prezentului contract se va face prin act adiţional însuşit de ambele părţi.
 + 
Articolul 51Forţa majoră apără de răspundere partea care o invocă şi se va comunică celeilalte părţi contractante în termen de 5 zile, iar în următoarele 15 zile trebuie transmise documentele care să ateste evenimentele respective, astfel cum au fost convenite de părţi. Forţa majoră exonerează părţile contractante de îndeplinirea obligaţiilor asumate pe toată perioada în care aceasta acţionează. Îndeplinirea contractului va fi suspendată în perioada de acţiune a forţei majore, dar fără a prejudicia drepturile ce li se cuvin părţilor până la apariţia acesteia.
 + 
Articolul 52Anexele nr. 1, 2, 3, 3.1, 4, 5, 6, 7.1 şi 7.2 fac parte integrantă din prezentul contract. Prezentul contract a fost încheiat la data de ……, în două exemplare, cu anexe, câte un exemplar pentru fiecare parte contractantă, şi intră în vigoare la data …… .EXPEDITOR TRANSPORTATORDirector general, Director general,…………….. ……………….Director economic, Director economic,……………….. ……………….Oficiul juridic Oficiul juridic
 + 
Anexa 1la contractul-cadru–––––––NORMEprivind calitatea, recepţia şi predareaţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichidCalitatea1. EXPEDITORUL va prezenta la semnarea contractului fisele de calitate ale produselor ce urmează să fie transportate (Anexele A(1)- A(4) la prezentele norme).2. TRANSPORTATORUL va preda la destinaţie produse de aceeaşi calitate cu cea a produselor primite în cazul în care prin programul de transport agreat de părţi se transporta pe aceeaşi conducta un singur sortiment de titei (acelaşi cu cel din stocul de operare al conductei).3. În cazul în care pe aceeaşi conducta se transporta mai multe sortimente de titei, la destinaţie se va preda sortimentul de titei cel mai apropiat de cel preluat pentru pompare.Condiţii de pompabilitatea) Pentru ţiţeiul din import1. EXPEDITORUL va preda TRANSPORTATORULUI pentru pompare titei care la recepţie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:– temperatura de congelare = cu 7°C mai mica decit temperatura minima a solului, măsurata pe traseul conductei;– viscozitatea la temperatura minima a solului:-cst. maxim =2. Temperatura solului măsurata pe traseul conductei va fi comunicata zilnic de TRANSPORTATOR EXPEDITORULUI pentru ca acesta sa pregătească ţiţeiul conform condiţiilor precizate la pct. 1.3. Amestecurile de titei trebuie pregătite omogen. Pentru verificarea omogenităţii ţiţeiului din rezervoarele propuse la recepţie se vor recolta probe pe toata înălţimea stocului pompabil, conform standardelor române, în prezenta ambelor părţi. Se considera omogene amestecurile la care diferenţa dintre densităţile determinate la probele recoltate nu este mai mare de 0,005 g/cmc.4. În cazul în care diferenţa de densitate este mai mare de 0,005 g/cmc se va determina punctul de congelare şi viscozitate la probele de densitate maxim şi minim. Dacă aceste determinări se încadrează în condiţiile de pompabilitate precizate se considera ca ţiţeiul poate fi pompat.b) Pentru ţiţeiul din taraPentru asigurarea pompării pe conducta a titeiurilor parafinoase acestea trebuie să îndeplinească condiţia de pompabilitate privind punctul de congelare (minim 7°C sub temperatura solului măsurata pe traseul conductei).Recepţia şi predareaa) pentru transport pe conducta1. Primirea produselor din producţia interna de la punctele de primire se va face numai pe timpul zilei, prin recepţie la intervalele prevăzute în Anexa B la prezentele norme, întocmita de EXPEDITOR de comun acord cu TRANSPORTATORUL.2. Primirea ţiţeiului din import în punctul de primire OIL TERMINAL se face la solicitarea OIL TERMINAL, de regula pe timpul zilei, pe baza "ÎNŞTIINŢARE SCRISA", care trebuie să cuprindă următoarele: proprietarul ţiţeiului, nr. rezervor, cantitate libera la pompare, punctul de destinaţie al transportului.3. Înainte de umplerea rezervorului în vederea recepţiei se izolează conducta de legătura dintre părţi, prin închiderea şi sigilarea ventilelor. Violarea sigiliilor atrage răspunderea legala pentru partea vinovata.4. Recepţia calitativa şi cantitativa a produselor se efectuează în rezervoarele şi laboratoarele EXPEDITORULUI sau TRANSPORTATORULUI cu respectarea standardelor de referinţa, prevăzute în Anexele C(1) – C(4)a la prezentele norme.5. TRANSPORTATORUL împreună cu EXPEDITORUL vor întocmi: raportul de încercare, bonul provizoriu, procesul-verbal de predare-primire, în doua exemplare semnate de cele doua părţi. (Anexele D(1) – D(2) la prezentele norme).6. Predarea către terţi a ţiţeiului şi gazolinei se face de către TRANSPORTATOR numai la comunicarea scrisa a EXPEDITORULUI şi cu acordul părtilor. TRANSPORTATORUL va transmite procesul-verbal de predare-primire EXPEDITORULUI pentru facturare.7. În vederea recepţiei se vor esantiona probe de către TRANSPORTATOR în prezenta EXPEDITORULUI8. Din rezervoarele recepţionate se va păstra la TRANSPORTATOR şi la EXPEDITOR cate o proba martor de un litru, sigilata de ambele părţi, timp de 30 zile de la recepţie pentru analiza în caz de reclamatie. În caz de litigiu analiza se efectuează la un laborator stabilit de comun acord de ambele părţi contractante. În situaţia în care prin analiza probei martor reclamatia se dovedeşte întemeiata, partea în culpa suporta consecinţele. Recipientele pentru probe vor fi asigurate de cei care păstrează probele.9. Predarea etanului la destinaţie se face prin contorul TRANSPORTATORULUI. Pentru eliminarea neconcordantelor, prin grija părtilor vor fi verificate cele 3 aparate (al EXPEDITORULUI, al TRANSPORTATORULUI şi al destinatarului).10. EXPEDITORUL împreună cu TRANSPORTATORUL vor verifica calitatea etanului lichid care trebuie să corespunda fisei de calitate eliberata de EXPEDITOR la predare către TRANSPORTATOR. Eventualele neconcordante vor fi rezolvate de comun acord.b) pentru transport pe calea ferata1. Receptia cantitativa a ţiţeiului şi gazolinei ce se transporta pe calea ferata se poate face astfel:– La rezervoare, înainte şi după transvazare în/din vagoane, respectandu-se instrucţiunile în vigoare prevăzute în Anexele C(1) – C(2);– La cazane, prin cântărirea vagoanelor cisterna la plin şi la gol pe cântare pod bascula, în prezenta EXPEDITORULUI şi TRANSPORTATORULUI, intocmindu-se fisa de cântar în care se consemnează: numerele cazanelor, cantitatea bruta determinata prin cântărire şi tara înscrisa pe tăbliţa fiecărui vagon cisterna.2. Recepţia calitativa a ţiţeiului şi gazolinei se face de către EXPEDITOR, în prezenta TRANSPORTATORULUI, prin recoltarea probelor din vagoane cisterna, cu întocmirea raportului de încercare.Pe baza raportului de încercare şi a fisei de cântar, se întocmeşte procesul verbal de predare-primire a ţiţeiului sau gazolinei, pentru un lot (naveta) de cazane, care se semnează de către EXPEDITOR şi TRANSPORTATOR.Procesul verbal de predare-primire a ţiţeiului sau gazolinei va conţine următoarele date:– cantitatea bruta – determinata prin diferenţa la cântărire între gol şi plin;– cantitatea totala de impurităţi (apa, sedimente, sare) determinata pe baza raportului de încercare;– cantitatea neta rezultata ca diferente între cantitatea bruta determinata prin cântărire şi cantitatea totala de impurităţi.Când nu exista posibilitatea de transvazare într-un rezervor sau cântărire pe pod bascula se determina volumul de titei prin calibrare. Standardul de referinţa privind stabilirea cantităţii de titei este SR 1165/2004.EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,…………. …………… + 
Anexa A1la norme–––UNITATEA ……………….Fisa de calitate a ţiţeiului

         
  Sortiment Conţinut max. în apă + imp. mec (%) % Cloruri Congelare păcură
  A1 Vest 1 maximum 0,06 sub -15°C
  A3 Vest 1 maximum 0,06 sub -15°C
  A3 Rest 1 maximum 0,06 sub -15°C
  A3 Sel. 1 maximum 0,06 sub -30°C
  A3 Nesel 1 maximum 0,06 sub -15°C
  A3 Videle 1 maximum 0,06 sub -30°C
  A3 Ind. 1 maximum 0,06 sub -30°C
  A3 Suplac 1 maximum 0,06 sub -30°C
  B (Olt, Rest) 1 maximum 0,06 între -15 şi 18°C
  C (Mold, Rest) 1 maximum 0,06 peste +18°C
  C sel. 1 maximum 0,06 peste +18°C
  C rest leb. 1 maximum 0,06 peste +18°C

        EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,       ……….. …………….. + 
Anexa A2la norme–––UNITATEA…………..Fisa de calitate a gazolinei

       
  Caracteristica Valoare admisă Standardele de referinţă privind metoda de încercare
  Densitate maxim 0,650 NT 312-0
  Conţinut de apă maxim 50 ppm SR ISO 10101-2:1995
  Presiune de vapori la 37.8°C maxim 15 bar NT 312-0
  Temp. finală de distilare maxim 215°C SR EN ISO 3405:2003
  Compoziţie, conţinut C1-C3 maxim 30% vol. SR EN ISO 6974-3:2002

    EXPEDITOR TRANSPORTATOR,   ………… …………….. + 
Anexa A3la norme––-UNITATEA……………Fisa de calitate a etanului lichid

         
  Componenţi Limita % gr.
  C1 maximă 3
  C2 minimă 32
  C3 maximă 43
  IC4 maximă 13,5
  IC4 minimă 12,5
  C5+ maximă 1
  CO2 maximă 3

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    ………. ………….. + 
Anexa A4la normeUNITATEA………………….

       
  Fişa de calitate a condensatului Standardele de referinţă privind
  Caracteristica Valoare admisă metoda de încercare
  Densitate la 15°C 0,720-0,750 SR EN ISO 3675:2002
  SR EN ISO 12185:2002
  Conţinut impurităţi:    
  – apă   SR EN ISO 9029:2002
  – mecanice + apă maxim 1% SR ISO 9030:1995
  Cloruri 0,06% STAS 1166-89
  Distilare 100°C = 21 %v SR EN ISO 3405:2003
  200°C = 80 %v

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    ………. …………… + 
Anexa Bla normeUNITATEA……………Puncte de predare – primire a ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid şi periodicitatea predării

             
  Nr. crt. Locaţia Punctul de predare Produsul Estimat to/zi Perioada de recepţie
  0 1 2 3 4 5
  EXPE

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    …………. ……………. + 
Anexa C1la norme–––UNITATEA…………………Lista ce cuprinde operaţiile ce se efectuează la recepţia ţiţeiului din tara

       
  Nr. crt. Operaţiunea Standardele de referinţă privind metoda de încercare
  1. Măsurarea stocului, temperaturii ţiţeiului din rezervor şi calculul cantităţii SR 1165:2004
  2. Eşantionare probe SR EN ISO 3170:2004
  3. Determinarea densităţii SR EN ISO 3675:2002
  4. Determinarea densităţii SR EN ISO 12185:2002
  5. Determinarea conţinutului de apă şi sediment SR ISO 9030:1995
  6. Determinarea conţinutului de apă SR EN ISO 9029:2002
  7. Determinarea conţinutului de cloruri STAS 1166-89
  8. Determinarea punctului de congelare STAS 39-80
  9. Determinarea vâscozităţii cinematice SR EN ISO 3104:2002

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    ………. …………… + 
Anexa C2la norme–––UNITATEA ………………Lista ce cuprinde operaţiile ce se efectuează la recepţia gazolinei

         
  Nr. crt. Operaţiunea Standardele de referinţă privind metoda de încercare
  1. Eşantionare probe SR EN ISO 4257:2002
  2. Determinare densitate NT 312-0
  3. Determinarea temperaturii finale distilare SR EN ISO 3405:2003
  4. Determinarea presiunii de vapori la 37,8°C NT 312-0
  5. Determinarea compoziţiei SR EN ISO 6974:2002
  6. Determinarea umidităţii*) SR ISO 10101-2:1995*)
  *) proba de gazolină se recoltează în bombă la presiunea din tanc după care se recondiţionează prin destindere la presiunea atmosferică cu dirijarea gazelor prin trape cu alcool absolut.

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    ………. ………….. + 
Anexa C3la norme–––UNITATEA………………..Lista ce cuprinde operaţiile ce se efectuează la recepţia condensatului

       
  Nr. crt. Operaţiunea Standardele de referinţă privind metoda de încercare
  1. Măsurarea stocului, temperaturii ţiţeiului din rezervor şi calculul cantităţii SR 1165:2004
  2. Eşantionare probe SR EN ISO 3170:2004
  3. Determinarea densităţii SR EN ISO 3675:2003
  4. Determinarea densităţii SR EN ISO 12185:2002
  5. Determinarea conţinutului de apă şi sediment SR ISO 9030:1995
  6. Determinarea conţinutului de apă SR EN ISO 9029:2002
  7. Determinarea conţinutului de cloruri STAS 1166-89

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    ……….. ………….. + 
Anexa C4la norme–––UNITATEA…………….Lista ce cuprinde operaţiile ce se efectuează la recepţia ţiţeiului din import

         
  Nr. crt. Operaţiunea Metoda de încercare*)
  1. Măsurarea stocului, temperaturii ţiţeiului din rezervor şi calculul cantităţii nete  
  2. Eşantionare probe  
  3. Determinarea densităţii  
  4. Determinarea conţinutului de apă prin metoda distilării  
  5. Determinarea conţinutului de cloruri  
  6. Determinarea punctului de congelare  
  7. Determinarea vâscozităţii cinematice  
  8. Determinarea sedimentului prin extracţie  
  9. Determinarea conţinutului de sulf  
  *) Standardele de referinţă privind metoda de încercare vor fi convenite de părţi

    * Standardele de referinţa privind metoda de încercare vor fi      convenite de părţi    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    ………… ………….. + 
Anexa D1la norme–––Model Raport încercare titei importUNITATEA…………………RAPORT INCERCARENr. ….. data ……..Titei proba ……….. din rezervor nr. ……………Predat de ……………………………………….

             
  Caracteristici U/M Valoare Admisă Valoare Determinată Metoda de Încercare
  Temperatura ţiţei în laborator °C      
  Densitate ţiţei la temperatura în q/ml      
  Densitate la 15°C în vid g/ml      
  Densitate la 15°C în aer        
  Vâscozitate la temperatura solului Cst.      
  Conţinut sulf %m      
  Temperatura de congelare °C      
  Conţinut impurităţi Apă %m      
  Sediment %m      
  Cloruri %m      
  Total impurităţi %m      

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR    ……….. ………….Model Raport Incercare titei taraUNITATEA…………………RAPORT INCERCARENr. ….. data…..Titei proba ……… din rezervor nr. …………Predat de …………………………………..

             
  Caracteristici U/M Valoare Admisă Valoare Determinată Metoda de Încercare
  Temperatura ţiţei în laborator °C      
  Densitate ţiţei la temperatura în g/ml      
  Densitate la 15°C în vid g/ml      
  Densitate la 15°C în aer g/ml      
  Conţinut impurităţi Apă %m      
  Sediment %m      
  Cloruri %m      
  Total impurităţi %m      

    EXPEDITOR, TRANSPORTATOR    ………. ………….. + 
Anexa D2la norme–––Model Raport Încercare gazolinaUNITATEA …………………….Raport ÎncercareNr. ….. din ……Gazolina proba ………. din rezervor (tanc) nr. …….Predat de ……………..

           
  Caracteristici U/M Valoare Admisă Valoare Determinată Metoda de Încercare
  Densitate g/ml      
  Presiune de vapori bar      
  Temperatura finală °C      
  Compozite %v      
  Conţinut apă ppm      

   EXPEDITOR TRANSPORTATOR   ……….. …………. + 
Anexa D3la norme  ┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐  │ │  │ (sigla) │  │ S.C. CONPET S.A. │  │ Depozitul ……………………… │  │ │  │ BON PROVIZORIU NR…… │  │ │  │ Pentru rezervorul nr. ………. │  │ │  │ Rezervor plin │  │ Predator:…………………………………………. │  │ Primitor:…………………………………………. │  │ Data………………… │  │ Ora…………………. │  │ │  │ ┌───┬─────────────────────────────┬──────┬──────────────┐ │  │ │Nr.│ Caracteristici │ U/M │ Valoare │ │  │ │Crt│ │ │ Determinata │ │  │ ├───┼─────────────────────────────┼──────┼──────────────┤ │  │ │1 │Înălţime stoc │ cm │ │ │  │ ├───┼─────────────────────────────┼──────┼──────────────┤ │  │ │2 │Temperatura rezervor │ °C │ │ │  │ ├───┼─────────────────────────────┼──────┼──────────────┤ │  │ │3 │Factor corecţie volum │ │ │ │  │ └───┴─────────────────────────────┴──────┴──────────────┘ │  │ │  │ │  │ AM PREDAT AM PRIMIT │  │ │  │ │  │ Rezervor stoc "la gol" │  │ Predator:…………………………………………. │  │ Primitor:…………………………………………. │  │ Data………………… │  │ Ora…………………. │  │ │  │ ┌───┬─────────────────────────────┬──────┬──────────────┐ │  │ │Nr.│ Caracteristici │ U/M │ Valoare │ │  │ │Crt│ │ │ Determinata │ │  │ ├───┼─────────────────────────────┼──────┼──────────────┤ │  │ │1 │Înălţime stoc │ cm │ │ │  │ ├───┼─────────────────────────────┼──────┼──────────────┤ │  │ │2 │Temperatura rezervor │ °C │ │ │  │ ├───┼─────────────────────────────┼──────┼──────────────┤ │  │ │3 │Factor corecţie volum │ │ │ │  │ └───┴─────────────────────────────┴──────┴──────────────┘ │  │ │  │ │  │ AM PREDAT AM PRIMIT │  │ │  └─────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 + 
Anexa D4la normeNotă ––– S.C. CONPET S.A.Proces-verbal predare gazolină nr. ………..din data ………………………..Expeditor ……………………….

                   
  Tanc sau rez. Calibrare L. cm Datele recepţiei
  Stoc Măsura Cantităţi
  Cm Dens. Temp. °C Litri Kg Kg recepţie
      Gol            
  Plin            
      Gol            
  Plin            
      Gol            
  Plin            
      Gol            
  Plin            
      Gol            
  Plin            

                                  TOTAL         …………. ………………           Prădător, Primitor, + 
Anexa D5la norme–––Nr. ….. Data ……(sigla)S.C. CONPETS.A.Depozit……………….Proces Verbal de predare – primire titeiExpeditor ……………….*Font 9*┌────┬──────┬─────┬───┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┬─────┬───────┬─────┬─────┬────┐│Rez.│Măsura│Temp.│Nr.│Densit│Impur.│ Volum │Deplas.│Volum │Fac. │Volum │Cant.│Cant.│Cant││nr. │ rez. │ rez.│rap│15°C │totale│total │capac │total │ de │brut │bruta│impur│neta││….│[cm] │[°C] │de │(aer) │[%gr.]│ cali- │[litri]│corec │corec│[litri]│ [Kg]│[Kg] │[Kg]││ │ │ │ │[Kg/l]│ │brare │ │ tat │ tie │ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │[litri]│ │[litri]│volum│ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │[tab.│ │ │ │ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 54A]│ │ │ │ │├────┼──────┼─────┼───┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼───────┼─────┼─────┼────┤│ │ │ │ │ │ │ │ │ 7-8* │ │ 7×10 │ 5×11│12×6 │12- ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 9*x10 │ │──── │ 13 ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100 │ │├────┼──────┼─────┼───┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼───────┼─────┼─────┼────┤│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8* │ 9* │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │├────┼──────┼─────┼───┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼───────┼─────┼─────┼────┤│Plin│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├────┼──────┼─────┼───┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼───────┼─────┼─────┼────┤│Gol │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├────┼──────┼─────┼───┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┼─────┼───────┼─────┼─────┼────┤│Dif.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │└────┴──────┴─────┴───┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┴─────┴───────┴─────┴─────┴────┘    Observaţii ……………………………………    ……………………………………………….    Conform B.P. nr.    Notă:    – Rubricile 8* şi 9* sunt valabile în cazul rezervoarelor cu capac plutitor    – Pentru rezervoarele cu capac plutitor 11 = 9*x10          Predator Vizat; Inspector          Primitor
 + 
Anexa 2la contractul-cadru––––––-DEFINIŢIIact adiţional – actul scris, încheiat între părţile contractante, prin care se aduc amendamente, modificări sau completări prezentului contract.an calendaristic – perioada de 12 luni începând cu 1 ianuarie şi incheindu-se la 31 decembrie.an contractual – perioada de 12 luni calculate de la data intrării în vigoare a prezentului contract.balanţa – documentul care reflecta evoluţia cantităţilor de titei primite, pompate şi predate pe o perioadă determinata.bon provizoriu – documentul primar de primire şi predare a ţiţeiului care atesta parametrii iniţiali (înălţimea lichidului, temperatura, densitatea, impurităţile mecanice şi conţinutul de sare), ce vor fi folosiţi ulterior pentru determinarea masei nete (kg.).raport de încercare – certificatul de calitate care atesta proprietăţile fizico-chimice ale ţiţeiului care va fi transportat.contract – actul juridic civil, încheiat între expeditor şi transportator pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid.condensat – amestec de hidrocarburi gazoase şi lichide, constituite din produse cu tensiune joasa de vapori, ce trebuie transportata de la punctele de primire la punctele de predare, la anumiţi parametrii de presiune şi temperatura;consolidare-menţinerea obligaţiei de plată a expeditorului în scopul evitării unor pierderi financiare ulterioare.consum tehnologic normat – cota procentuala din cantitatea primita, admisa de părţile contractante ca pierdere pe timpul transportului.consum tehnologic efectiv – limita cantitativa în minus, determinata prin intermediul inventarierii stocului, tinindu-se seama de cantităţile primite, cantităţile predate şi stocul iniţial de titei.densitate – masa pe unitate de volum la 15°C sau la 20°C, exprimata în Kg/mc.durata contractului – perioada pentru care se încheie contractul.expeditor – persoana care, în nume propriu şi pe seama sa sau în numele şi pe seama unui terţ, încheie contractul de transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid.etan – o hidrocarbura obţinută prin separarea gazelor de sonda, ce trebuie transportata sub forma lichida de la punctul de primire la punctul de predare la anumiţi parametrii de presiune şi debit.forta majoră – evenimentul independent de voinţa părtilor, imprevizibil şi insurmontabil apărut după încheierea contractului care determina dispariţia bunurilor sau împiedica părţile să-şi execute obligaţiile asumate.gazolina – fracţiune petrolieră lichidă, sub presiune, cuprinzând hidrocarburi C(1)'f7C(15), rezultată din degazolinarea gazelor prin diferite procedee.notificare – orice comunicare având legătura cu contractul, făcuta în scris celeilalte părţi şi transmisa prin fax sau scrisoare recomandata. Data notificării este data confirmării de primire a faxului sau data depunerii la posta a scrisorii recomandate.părţi contractante – expeditorul şi transportatorul.proces-verbal de predare-primire – documentul care atesta calitatea şi cantitatea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid predate, respectiv primite;produse – ţitei, gazolina, condensat şi etan lichid;program transport – programul cu cantităţile contractate de expeditor în vederea transportului;punct de primire – locul nominalizat de expeditor, în care transportatorul primeşte cantitativ şi calitativ ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid;punct de predare – locul nominalizat de expeditor, în care transportatorul preda cantitativ şi calitativ ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid;rafinării oprite – nefunctionarea acestora determinata de reviziile şi opririle prevăzute să aibă loc la instalaţiile de prelucrare şi la rampele de descărcare;Sistem naţional de transport – ansamblul actual de conducte şi staţii de pompare, precum şi instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente, care asigura preluarea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid între punctele de primire şi punctele de predare;stocul de operare – stocul ocupat de produsul transportat la un moment dat, care poate fi exprimat în unităţi volumetrice sau gravimetrice, având un caracter de permanenta;stoc fizic – cantitatea de titei, gazolina, condensat şi etan lichid existenta în conducte sau rezervoare aflate în proprietatea sau custodia transportatorului;terţ – persoana în numele şi pe seama căreia, în baza imputernicirii primite, EXPEDITORUL exercita drepturile şi îndeplineşte obligaţiile potrivit clauzelor contractuale;transport – activitatea de primire, depozitare, condiţionare, pompare şi predare a ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid;transportator – persoana juridica română care efectuează primirea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid la rafinărie;titei – amestec de hidrocarburi lichide, ce se poate încadra în sortimentele parafinos, semiparafinos şi asfaltos ce trebuie transportat de la punctele de primire la punctele de predare, la anumiţi parametrii de presiune şi temperatura;titei liber la pompare – titei degrevat de orice sarcini, inclusiv cele fiscale;trimestru – perioada de 3 luni consecutive a anului calendaristic, începând cu 1 ianuarie.EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,……….. …………..
 + 
Anexa 3la contractul-cadru–––––––UNITATEA…………PROGRAM DE TRANSPORT pentru anul……………….– tone –

                                   
  Nr. crt. Punct primire Sortiment Punct predare Total an Ian. Feb. Mart. Apr. Mai Iun. Iul. Aug. Sept. Oct. Noi. Dec.
                                   

                                                                       EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,    ………. ………….. + 
Anexa 3.1la contractul-cadru––––––-UNITATEA…………PROGRAM DE TRANSPORT TITEI ŞI GAZOLINA CU CAZANEpentru anul…….

               
  Sucursala Schela Rampa de încărcare Calitate An (tone) Medie (tone/zi) Destinaţie
               

 + 
Anexa 4la contractul-cadru––––––-UNITATEA…………….LIMITELE MAXIME ANUALEadmise drept consumuri tehnologice normate pentru activităţile de primire, depozitare, transport şi predare a ţiţeiului, gazolinei şi condensatului– titei din tara =………….%– titei marin =………….%– titei din import =………….%– gazolina =………….%– condensat =………….%EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,……….. …………….
 + 
Anexa 5la contractul-cadru––––––-UNITATEA……………..SITUAŢIAprivind spaţiul de depozitare a gazolinei şi a etanului în caz de avarii

         
  Nr. crt. Produsul Punctul de depozitare Capacitatea (t)
         

             EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,           …………. ……………… + 
Anexa 6la contractul-cadruUNITATEA……………..LISTA cuprinzând documentele şi termenele de transmitere

         
  Nr. crt. Denumirea documentului Termenul de transmitere Întocmit de …….
  1. Predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid a doua zi a decadei Transportator
  2. Program de predare a produselor destinate prelucrării 15 zile lucrătoare înainte de începerea lunii Expeditor
  3. Graficul lunar al transportului ţiţeiului şi gazolinei cu cazane CF cel mai târziu pe data de 05 pentru luna următoare Expeditor
  4 Graficul anual al transportului ţiţeiului şi gazolinei cu cazane CF cel mai târziu pe data de 15.11 pentru anul următor Expeditor
  5. Raport de sinteză privind activitatea de transport al ţiţeiului pe conductă şi CFR zilnic (telefon/fax) Transportator
  6. Balanţa de transport a produselor lunară şi la schimbarea preţului produselor şi cumulat an a opta zi lucrătoare a lunii următoare Transportator

       EXPEDITOR, TRANSPORTATOR,       ………… …………….. + 
Anexa 7.1la contractul-cadru–––––––BALANŢA (MIŞCAREA)ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid*Font 9*───┬───────┬────┬────┬────┬───┬───┬────┬────┬────┬───┬────┬───┬────┬───┬───┬────┬────┬─────┐Nr.│Locaţia│A1 │A3 │A3 │A3 │A3 │A3 │A3 │A3 │ B │ B │ C │ C │CR │To │Con-│Gazo│Etan │crt│ │Vest│Vest│Rest│Sel│Ne │Vi │Indp│Su │Olt│Rest│Sel│Mold│Leb│tal│den │lina│lichid   │ │ │ │ │ │sel│dele│ │plac│ │ │ │ │ │ │sat │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Stoc 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Primiri│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Primiri│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │+stoc 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Transfer │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │intr. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │livr. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Terţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Pierderi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Transfer │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │gazol. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Transfer │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │ieşiri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┼───────┼────┼────┼────┼───┼───┼────┼────┼────┼───┼────┼───┼────┼───┼───┼────┼────┼─────┤   │Stoc 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │   │Conpet │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │───┴───────┴────┴────┴────┴───┴───┴────┴────┴────┴───┴────┴───┴────┴───┴───┴────┴────┴─────┘    TRANSPORTATOR    …………..
 + 
Anexa 7.2la contractul-cadru–––––––BALANŢA (MIŞCAREA)ţiţeiului transportat pe reţeaua de conducte pentru ţiţeiul din import┌─────────────────────────────┬─────────┬──────────┬─────────────┬───────┐│ │Clientul │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Stocuri conducte │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│14" Constanta – Piteşti │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│20" Constanta – Piteşti │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│28" Constanta – Baraganu │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│24" Constanta – Midia │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│24" Baraganu – Brazi │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│20" Baraganu – Oneşti │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│12F1 Călăreţi – Teleajen │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│12F2 Călăreţi – Teleajen │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total stoc conducte │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Stocuri rezervoare │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total stoc rezervoare │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total stoc iniţial │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Primiri de la Oil Terminal │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Pentru 14" │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Pentru 20" │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Pentru 28" │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Pentru 24" │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total primiri │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total primiri + stoc │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Livrări pe destinaţii │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total livrat │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Pierderi │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Transfer │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total ieşiri │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Stoc final pe conducte │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│14" Constanta – Piteşti │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│20" Constanta – Piteşti │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│28" Constanta – Baraganu │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│24" Constanta – Midia │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│24" Baraganu – Brazi │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│20" Baraganu – Oneşti │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│12" F1 Călăreţi-Teleajen │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│12" F2 Călăreţi-Teleajen │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total stoc conducte │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Stocuri rezervoare │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total stoc rezervoare │ │ │ │ │├─────────────────────────────┼─────────┼──────────┼─────────────┼───────┤│Total stoc final │ │ │ │ │└─────────────────────────────┴─────────┴──────────┴─────────────┴───────┘    TRANSPORTATOR,–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x