ORDIN nr. 190 din 13 iunie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 398 din 19 iulie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 440 03/05/2001
ActulREFERIRE LAOUG 61 25/04/2001 ART. 1
ActulREFERIRE LAHG 12 04/01/2001
ActulREFERIRE LAOUG 90 29/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE LAOUG 42 08/04/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LAOG 104 27/08/1998
ActulREFERIRE LALEGE (R) 60 29/10/1974 ART. 31
ART. 1APROBA PENORMA 13/06/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004
ActulREFERIT DEHG 535 08/05/2003

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la inspecţia vizuala pentru detectarea parazitilor în produsele din pescuit



Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,în temeiul prevederilor art. 31 din Legea sanitară veterinara nr. 60/1974, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în baza Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 440/2001,vazand Referatul de aprobare nr. 141.524 din 5 iunie 2001, întocmit de Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Se aprobă Norma sanitară veterinara cu privire la inspecţia vizuala pentru detectarea parazitilor în produsele din pescuit prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 2Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara, instituţiile centrale de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 3Agenţia Naţionala Sanitară Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
 + 
Articolul 4Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie Sarbu
 + 
Anexa 1NORMA SANITARĂ VETERINARAcu privire la inspecţia vizuala pentru detectarea parazitilor în produsele din pescuit + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prezenta norma sanitară veterinara stabileşte regulile pentru inspecţia vizuala în scopul detectarii parazitilor în produsele din pescuit.
 + 
Capitolul 2Definiţii + 
Articolul 2În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:a) parazit vizibil – un parazit sau un grup de paraziti care au dimensiune, culoare şi consistenta evidenta în tesuturile peştelui şi ale altor produse din pescuit;b) inspecţie vizuala – examinarea fără distrugere a peştelui sau a produselor din pescuit, fără mijloace optice de marire şi în condiţii de iluminat corespunzător;c) produse din pescuit – animalele acvatice marine sau de apa dulce care aparţin speciilor comestibile de peşti, crustacee, moluste, ajunse la dimensiunea economică pentru a fi comercializate, sau părţi din aceste animale, inclusiv icrele şi laptii, precum şi produsele obţinute din corpul sau din organele comestibile ale acestora în urma unui procedeu de prelucrare.
 + 
Capitolul 3Reguli pentru inspecţia vizuala + 
Articolul 3Inspecţia vizuala se efectuează de către personal calificat pe un număr reprezentativ de probe.Autoritatea competenţa stabileşte numărul şi frecventa inspecţiilor la care se referă dispoziţiile alin. 1, în funcţie de natura produsului din pescuit, originea geografică şi folosirea acestuia.
 + 
Articolul 4În timpul producţiei inspecţia vizuala a cavitatii abdominale, a ficatului şi a icrelor, a peştelui sau a altor produse din pescuit eviscerate, destinate consumului uman, se efectuează de către personal calificat.În funcţie de sistemul de eviscerare folosit inspecţia vizuala se realizează astfel:a) în cazul eviscerarii manuale se efectuează în mod continuu de către operatori în timpul eviscerarii şi spalarii;b) în cazul eviscerarii mecanice se realizează prin recoltarea unui număr reprezentativ de probe, care să nu fie mai mic de 10 exemplare pe lot.
 + 
Articolul 5Inspecţia vizuala a fileurilor de peste, a bucatilor de peste sau a altor produse din pescuit se realizează în timpul filetarii sau portionarii de către persoane calificate. Când examinarea individuală nu este posibila datorită dimensiunilor fileurilor, se aplică un plan de recoltare de probe, dispus de autoritatea veterinara competenţa conform prevederilor legale în vigoare. Programul de recoltare de probe şi rezultatul examinării vor fi puse la dispoziţie autorităţilor competente ori de câte ori este solicitat.─────────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x