ORDIN nr. 183 din 19 martie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 25/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 27 martie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004
ART. 1ABROGA PARTIAL PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 2
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 7
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 9
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 3
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 7
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 2
ART. 1ABROGA PENORMA 24/11/2004 ART. 2
ART. 1ABROGA PARTIAL PENORMA 24/11/2004 ART. 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 24/11/2004 ART. 7
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 24/11/2004 ART. 9
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 9
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ANEXA 2
ANEXA 1INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 1
ANEXA 1INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 1
ANEXA 2INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 2
ANEXA 2INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 2
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 8 16/01/2009
ActulREFERIRE LAHG 267 26/02/2004 ART. 9
ActulMODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004
ART. 1REFERIRE LAORDIN 353 26/05/2006
ART. 1REFERIRE LAORDIN 132 27/02/2006
ART. 1ABROGA PARTIAL PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 2
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 7
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 9
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 3
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ART. 7
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 2
ART. 1ABROGA PENORMA 24/11/2004 ART. 2
ART. 1ABROGA PARTIAL PENORMA 24/11/2004 ART. 2
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 24/11/2004 ART. 7
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 24/11/2004 ART. 7
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 24/11/2004 ART. 9
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 3
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 7
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ART. 9
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ANEXA 1
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ANEXA 2
ART. 1MODIFICA PENORMA 24/11/2004 ANEXA 2
ANEXA 1INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 1
ANEXA 1INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 1
ANEXA 2INLOCUIESTE PEORDIN 882 24/11/2004 ANEXA 2
ANEXA 2INLOCUIESTE PENORMA 24/11/2004 ANEXA 2
 Nu exista acte care fac referire la acest act





Văzând Procesul-verbal nr. 89/2008 transmis de Comisia de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, precum și Referatul Direcției politici de piață în zootehnie nr. 126.181/2009,având în vedere prevederile art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, cu modificările și completările ulterioare,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale,ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale emite următorul ordin: + 
Articolul INormele tehnice de clasificare a carcaselor de bovine adulte, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 882/2004, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.147 din 3 decembrie 2004, se modifică după cum urmează:1.La articolul 2, litera b) se abrogă.2.La articolul 3 alineatul (1) litera a), a doua liniuță se modifică și va avea următorul cuprins:– fără organele conținute în cavitățile toracică și abdominală, fără rinichi, grăsimea perirenală și pelviană;3.La articolul 3, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:(2)În scopul stabilirii prețurilor pieței, carcasele trebuie prezentate fără înlăturarea grăsimii exterioare, gâtul fiind tăiat în conformitate cu cerințele sanitare veterinare:a)fără rinichi;b)fără grăsimea perirenală;c)fără grăsimea pelviană;d)fără pilierii diafragmatici;e)fără diafragmă;f)fără coadă;g)fără măduva spinării;h)fără grăsime testiculară;i)fără grăsime pe interiorul părții superioare;j)fără vena jugulară și grăsimea adiacentă.4.La articolul 7, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: + 
Articolul 7(1)Identificarea prevăzută la art. 1 alin. (1) este efectuată printr-o marcare care indică categoria, clasa de conformație și gradul de acoperire cu grăsime.
5.La articolul 7, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:(1^1)Indicarea subclaselor de conformație se realizează cu ajutorul unor simboluri diferite de cele utilizate pentru clasificare.6.La articolul 7, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:(3)Marcajele se fac:a)pe sferturile posterioare, la nivelul vrăbioarei anterioare, la înălțimea celei de-a patra vertebre lombare;b)pe sferturile anterioare, la nivelul pieptului, la 10-30 cm de la tăietura sternului.7.Articolul 9 se modifică și va avea următorul cuprins: + 
Articolul 9(1)Clasificarea este verificată prin inspecții inopinate ale inspectorilor împuterniciți care au responsabilități în Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, conform prevederilor Ordinului ministrul agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 132/2006 pentru împuternicirea inspectorilor care vor avea responsabilități în Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine și ovine, cu completările ulterioare, și ale Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor și dezvoltării rurale nr. 353/2006 pentru aprobarea atribuțiilor și modalităților de funcționare ale inspecției privind activitatea de clasificare a carcaselor, împuternicirea inspectorilor din cadrul direcției pentru agricultură și dezvoltare rurală județene pentru realizarea activității de inspecție, precum și stabilirea zonelor în care inspectorii își desfășoară activitatea, cu modificările și completările ulterioare.(2)Controalele trebuie efectuate cel puțin de două ori pe trimestru, în toate unitățile autorizate care efectuează clasificarea, iar în cazul în care se constată un număr semnificativ de clasificări incorecte sau de identificări neconforme, se măresc numărul carcaselor examinate și frecvența controalelor.
8.Anexa nr. 1 la normele tehnice „CONFORMAȚIE Dezvoltarea profilurilor carcasei și în special a părților esențiale (coapsă, spinare, spată)” se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.9.Anexa nr. 2 la normele tehnice „GRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIME Cantitatea de grăsime din interiorul carcasei și din cavitatea toracică” se modifică și se înlocuiește cu anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
pădurilor și dezvoltării rurale,
Ilie Sârbu
București, 19 martie 2009.Nr. 183. + 
Anexa nr. 1(Anexa nr. 1 la normele tehnice)CONFORMAȚIEDezvoltarea profilurilor carcasei și în speciala porțiunilor importante (pulpă, spinare, spată)

    Clasa de      conformație         Descrierea                       Criterii suplimentare               
       S           Superioară          – toate profilurile     extrem de convexe       – dezvoltare musculară  excepțională (tip de    carcasă mușchi dublu)       – pulpă: foarte puternicrotunjită; mușchi dublu,vizibil separat         – spinarea: foarte largăși foarte groasă, până  la spată                – spata: foarte mult    rotunjită               Partea superioară      difuzează foarte       pronunțat peste simfiză(simfiza pelvină).     Crupa foarte rotunjită    
       E            Excelentă         – toate profilurile     convexe către           superconvexe            – dezvoltare musculară  excepțională               – pulpa: foarte         rotunjită               – spinarea: largă și    foarte groasă,          până la spată           – spata: foarte         rotunjită               Partea superioară      difuzează pronunțat    peste simfiză (simfiza pelvină).              Crupa foarte rotunjită   
      U         Foarte bună       – profilurile în generalconvexe                 – dezvoltare musculară  foarte bună             – pulpa: rotunjită      – spinarea: largă și    groasă, până la spată   – spata: rotunjită      Partea superioară      difuzează peste simfiză(simfiza pelvină).     Crupa rotunjită       
      R              Bună            – profilurile în generaldrepte                  – dezvoltare musculară  bună                       – pulpa: bine dezvoltată– spinarea: groasă, dar mai puțin largă către   spată                   – spata: destul de bine dezvoltată              Partea superioară      și crupa sunt ușor     rotunjite                 
      O +       Satisfăcătoare  (Partea         superioară cătremedie a clasei)   – profilurile drepte    către concave           – dezvoltare musculară  medie                      – pulpa: dezvoltare     medie                   – spinarea: grosime     medie                   – spata: dezvoltare     medie                   Crupa profil drept          
     – O        (Partea medie   către inferioarăa clasei)          – profilurile drepte    către concave           – dezvoltare musculară  sub medie                  – pulpa: lipsă          dezvoltare              – spinarea: lipsă       grosime                 – spata: lipsă          dezvoltare, aproape plat Crupa profil concav         
      P +            Slabă        (Partea       superioară cătremedie a clasei)   – toate profilurile     concave                 – dezvoltare musculară  slabă                   – conturul multor oase  evidențiat              – pulpa: slab dezvoltată– spinarea: îngustă și  subțire                 – spata: plată, slab    acoperită cu carne        Crupa profil foarte    concav                     
      – P       (Partea medie   către inferioarăa clasei)             – toate profilurile     foarte concave          – dezvoltare musculară  foarte slabă            – toate oasele sunt     foarte evidențiate          – pulpa: foarte slab    dezvoltată              – spinarea: foarte      îngustă, dezvoltare     musculară redusă sau    absentă                 – spata: foarte plată,  foarte slab acoperită   cu carne                Crupa profil extrem de concav                        

 + 
Anexa nr. 2(Anexa nr. 2 la normele tehnice)GRADUL DE ACOPERIRE CU GRĂSIMECantitatea de grăsime de pe partea exterioarăa carcasei și din cavitatea toracică

Gradul de  acoperire  cu grăsime             Descrierea                  Prevederi suplimentare        
    1      Scăzută   Acoperirea cu grăsime, absentă  până la scăzută                 Grăsimea absentă în cavitatea    toracică                        
    2      Subțire     Ușoară acoperire cu grăsime,    carnea vizibilă aproape         peste tot                       În cavitatea toracică mușchiul   este clar vizibil între coaste.   
    3        Medie        Carnea, cu excepția pulpei și   a spetei, este aproape total    acoperită de grăsime; mici      depozite de grăsime în cavitateatoracică                        În cavitatea toracică mușchiul   este încă vizibil între coaste.     
   4       Ridicată       Carnea acoperită cu grăsime,    dar pe pulpă și spată este încă parțial vizibilă, unele depozitedistincte de grăsime în         cavitatea toracică              Îmbinările de grăsime de pe pulpăsunt proeminente.                În cavitatea toracică mușchiul   dintre coaste poate fi infiltrat cu grăsime.                     
   5       Foarte mare      Întreaga carcasă acoperită cu   grăsime; depozite mari de       grăsime în cavitatea toracică        Pulpa este aproape complet       acoperită cu grăsime, astfel că  îmbinările de grăsime nu mai suntclar vizibile.                   În cavitatea toracică mușchiul   dintre coaste este infiltrat     cu grăsime.                     

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x