ORDIN nr. 180 din 5 martie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 17 martie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 537 30/05/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 496 11/07/2002
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 790 21/08/2001
ActulREFERIRE LALEGE 461 18/07/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 287 08/03/2001
ActulREFERIRE LAHG 22 04/01/2001
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 461 18/07/2001
ANEXA 2REFERIRE LALEGE 461 18/07/2001
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind eliberarea autorizaţiei de libera practica medicală pentru personalul medical cu pregătire superioară de scurta durata, postliceala şi medie



Vazand Referatul Direcţiei generale resurse umane, formare profesională, concursuri şi examene nr. DB 2.188 din 5 martie 2003,având în vedere prevederile Legii nr. 461/2001 privind exercitarea profesiunii de asistent medical, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistentilor Medicali din România, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul sănătăţii şi familiei emite următorul ordin: + 
Articolul 1Începând cu anul 2003 personalul medical cu pregătire superioară de scurta durata, postliceala şi medie, care practica profesiunea în unităţi publice sau private, are obligaţia de a se înscrie în Registrul unic al asistentilor medicali şi de a poseda autorizaţia de libera practica medicală conform art. 5 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 84/1998, cu modificările şi completările ulterioare, eliberata de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu avizul Ordinului Asistentilor Medicali din România.
 + 
Articolul 2Autorizaţia de libera practica medicală va avea formatul prevăzut în anexa nr. 1 şi se va elibera de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei prin direcţiile de sănătate publică, pe baza următoarelor documente:– cerere-tip;– diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ de specialitate, acreditata în condiţiile legii;– certificat de cazier judiciar;– certificat medical tip A5;– avizul Ordinului Asistentilor Medicali din România (filiala judeteana/a municipiului Bucureşti).
 + 
Articolul 3Autorizaţia de libera practica medicală este valabilă 5 ani şi va fi reavizata la 2 ani de către Ordinul Asistentilor Medicali din România prin filialele sale judeţene/a municipiului Bucureşti. Reavizarea se face fără cerere expresă din partea asistentului medical autorizat sa practice profesiunea şi fără întocmirea unui nou dosar conform art. 2, prin reprezentanţii Ordinului Asistentilor Medicali din România abilitaţi la nivelul unităţii sanitare.
 + 
Articolul 4Asistenţii medicali care au fost autorizaţi sa practice profesiunea şi au obţinut avizul Colegiului Asistentilor Medicali din România în ultimii 3 ani şi în cazul cărora nu au intervenit modificări în fişa de înregistrare în Registrul unic al asistentilor medicali vor obţine avizul Ordinului Asistentilor Medicali din România pentru anul 2003 fără a mai întocmi un nou dosar conform art. 2.
 + 
Articolul 5Asistentilor medicali debutanti li se va elibera, în vederea angajării, autorizaţia de practica medicală de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, în baza documentelor prevăzute la art. 2, valabilă 6 luni. Modelul formularului de autorizaţie de practica medicală este prezentat în anexa nr. 2.
 + 
Articolul 6(1) Autorizaţia de libera practica medicală pentru cetăţenii străini se va elibera de către Ministerul Sănătăţii şi Familiei prin direcţiile de sănătate publică, pe baza următoarelor documente:– cerere-tip;– diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ de specialitate din ţara de origine, recunoscută de statul respectiv, pentru cetăţenii Uniunii Europene;– diploma de absolvire a unei instituţii de învăţământ de specialitate din ţara de origine, recunoscută de statul român, tradusa şi autentificată, pentru cetăţenii din afară spaţiului Uniunii Europene;– certificat de cazier judiciar din ţara de origine, tradus şi autentificat, şi certificat de cazier din România, în cazul în care solicitantul se afla pe teritoriul României de mai mult de 3 luni;– certificat medical tip A5;– avizul Ordinului Asistentilor Medicali din România (filiala judeteana/a municipiului Bucureşti).(2) Ordinul Asistentilor Medicali din România va elibera avizul cetăţenilor străini, dacă aceştia au cunoştinţe minime de limba română pentru a comunică în vederea exercitării profesiei. Verificarea cunoştinţelor se face în cadrul unui interviu.(3) Cetăţenii străini care doresc sa practice profesiunea de asistent medical pe teritoriul României, solicitanţi ai autorizaţiei de libera practica medicală, se vor supune prevederilor legislaţiei române.
 + 
Articolul 7Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 8Direcţia generală resurse umane, formare profesională, concursuri şi examene şi direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 9La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga ordinele ministrului sănătăţii nr. 984/1998 şi nr. 195/1999, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
 + 
Articolul 10Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul sănătăţii şi familiei,Daniela BartosBucureşti, 5 martie 2003.Nr. 180.
 + 
Anexa 1MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ŞI FAMILIEIDirecţia de sănătate publică ……………….AUTORIZAŢIE DE LIBERA PRACTICA MEDICALĂNr. …….Se autorizeaza domnul/doamna ………………………………, absolvent/absolventa al/a ……………….., specialitatea ……….., domiciliat/domiciliata în ………………………………. .Autorizaţia de libera practica medicală conferă titularului dreptul de a practica profesiunea de asistent medical pe teritoriul României, conform Legii nr. 461/2001, în unităţi publice şi private recunoscute de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.Prestaţiile avizate se pot desfăşura cu îndeplinirea condiţiilor de spaţiu şi dotare minima, conform baremului de aparate şi produse tehnico-medicale de specialitate, stabilite de Ministerul Sănătăţii prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 84/1998. Orice aparat sau produs tehnico-medical utilizat la desfăşurarea prestaţiilor medicale avizate trebuie să fie autorizat de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.Prezenta autorizaţie este valabilă pe o perioadă de 5 ani şi va fi reavizata la 2 ani de către Ordinul Asistentilor Medicali din România.Director,……………………
 + 
Anexa 2MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ŞI FAMILIEIDirecţia de sănătate publică …………AUTORIZAŢIE DE PRACTICA MEDICALĂNr. ………………..Se autorizeaza domnul/doamna …………………………………, absolvent/absolventa al/a ………………………………………, specialitatea ……….., domiciliat/domiciliata în …………….. .Autorizaţia de practica medicală conferă titularului dreptul de a practica profesiunea de asistent medical pe teritoriul României, conform Legii nr. 461/2001, în unităţi medicale publice sau private recunoscute de Ministerul Sănătăţii şi Familiei.Prezenta autorizaţie este valabilă 6 luni, până la eliberarea autorizaţiei de libera practica medicală.Director,……………..––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x