ORDIN nr. 179 din 1 iunie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 567 din 12 septembrie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 440 03/05/2001
ActulREFERIRE LALEGE 192 19/04/2001 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 192 19/04/2001 ART. 77
ActulREFERIRE LAHG 12 04/01/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 330 25/07/2002
ActulREFERIT DEORDIN 422 30/10/2001
ActulREFERIT DEREGULAMENT 30/10/2001

privind înregistrarea şi transmiterea datelor referitoare la activitatea de pescuit marin



Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,conform prevederilor art. 4 privind "jurnalul de pescuit" şi ale art. 77 alin. (1) din Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura,vazand Referatul nr. 136.362 din 18 mai 2001, din care rezultă necesitatea reglementării prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor a metodologiei de înregistrare şi transmitere a datelor referitoare la activitatea de pescuit la Marea Neagra,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările ulterioare,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Prezentul ordin reglementează atribuţiile persoanelor fizice şi juridice implicate în activităţi de pescuit comercial marin, la bordul unei nave sau ambarcatiuni cu motor ori cu vasle, care au obligaţia de a tine şi de a completa la zi un jurnal de pescuit, precum şi de a declara productiile descărcate la mal şi/sau transbordate în zona de pescuit.
 + 
Articolul 2(1) Jurnalul de pescuit este documentul de evidenta şi control al activităţilor de pescuit şi al evenimentelor petrecute în legătură cu pescuitul.(2) În funcţie de zona de activitate jurnalele de pescuit pot fi: jurnale de pescuit la Marea Neagra şi jurnale de pescuit costier.(3) Toate navele de pescuit la Marea Neagra sau cele de pescuit costier sunt obligate să aibă şi sa completeze la zi jurnalul de pescuit.(4) Jurnalul de pescuit la Marea Neagra se păstrează la comanda navei, iar cel de pescuit costier, la mal.
 + 
Articolul 3Modelele jurnalelor de pescuit, ale declaraţiilor de descărcare/transbordare, precum şi instrucţiunile de completare a acestora sunt prevăzute în anexele nr. 1-6 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 4Jurnalul de pescuit în care se operează trebuie să fie numerotat, snuruit şi parafat de direcţia generală pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana în care este înmatriculată nava şi/sau ambarcatiunea.
 + 
Articolul 5(1) Notările în jurnalul de pescuit la Marea Negra se fac în timpul desfăşurării activităţii de pescuit sau cu ocazia altor evenimente petrecute în legătură cu pescuitul, iar cele din jurnalul de pescuit costier se fac imediat după încheierea descărcării la mal.(2) Jurnalul de pescuit la Marea Neagra se completează şi se semnează de către ofiţerul de cart de la comanda de pescuit a navei.(3) Zilnic comandantul navei verifica şi semnează jurnalul de pescuit, comandantul şi ofiţerii de punte fiind răspunzători de exactitatea datelor înscrise.(4) La ambarcatiunile de pescuit care, prin specificul activităţii lor, nu au ofiţer de cart jurnalul de pescuit costier se completează şi se semnează de conducătorul ambarcatiunii sau de şeful echipei de pescari imediat după încheierea activităţii de descărcare.(5) Copiile de pe jurnalele de pescuit trebuie păstrate timp de un an.
 + 
Articolul 6(1) Jurnalul de pescuit poate fi controlat de autoritatea competentă în domeniul siguranţei navigaţiei, de autoritatea de stat competenţa în domeniul protecţiei faunei marine, de Poliţia de frontieră şi de Garda de coasta, precum şi de armator, comandantul navei fiind obligat sa îl prezinte pentru control.(2) Comandantul navei poate face extrase din jurnalul de pescuit, la cererea autorităţii competente sau în alte cazuri prevăzute de lege. Copiile se certifica de către notarul public sau de alte autorităţi competente, la cererea părţilor interesate.
 + 
Articolul 7Comandantul fiecărei nave de pescuit sau locţiitorul acestuia trebuie să pună la dispoziţie inspectorilor piscicoli, după fiecare voiaj, copia de pe jurnalul de pescuit şi de pe declaraţia de descărcare la ţărm a capturilor.
 + 
Articolul 8În cazul transbordarii sau descărcării la ţărm în afară teritoriului naţional, comandantul va transmite imediat statului sub al cărui pavilion navighează sau în care este înregistrată nava sa informaţiile pe care le înscrie în declaraţia de descărcare/transbordare.
 + 
Articolul 9În cazul unei transbordari comandantul navei trebuie să menţioneze cantităţile în declaraţia de transbordare. O copie de pe declaraţia de transbordare se va inainta comandantului navei primitoare. Originalul documentului vamal completat de comandant va fi predat comandantului navei primitoare.
 + 
Articolul 10Procedura de completare este următoarea:a) Înscrisurile din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descărcare-transbordare trebuie să fie citete.b) Nici un înscris din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descărcare/transbordare nu trebuie sters sau modificat. În caz de greseala înscrisul respectiv trebuie barat cu o linie şi urmat de un nou înscris, urmat de parafa comandantului navei sau a loctiitorului acestuia.c) Pentru fiecare nava se va completa cel puţin o declaraţie de descărcare. Declaraţia de transbordare se va completa pentru fiecare operaţiune de acest fel.d) Fiecare rând al jurnalului de pescuit trebuie parafat de comandant sau de locţiitorul acestuia. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit, completată eventual cu declaraţia de descărcare şi, respectiv, de transbordare, trebuie semnată de comandantul navei sau de locţiitorul acestuia.
 + 
Articolul 11Procedura de transmitere a datelor referitoare la activitatea de pescuit marin este următoarea:a) La intrarea în port originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descărcare trebuie înaintate sau transmise, în vederea centralizarii, compartimentului inspecţie piscicolă zonala în maximum 48 de ore de la sfârşitul operaţiunilor de descărcare.b) În cazul unei transbordari la o nava sub pavilionul altei tari originalul documentului de transfer va fi predat sau va fi transmis imediat ce este posibil, după caz, autorităţii competente.c) În cazul în care comandantul sau locţiitorul sau este împiedicat sa transmită în intervalul prevăzut originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descărcare/transbordare, informaţiile cerute în anexa nr. 1 trebuie comunicate telefonic sau prin orice alt mijloc autorităţilor respective.
 + 
Articolul 12(1) Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprii estimarile cantitative în jurnalul de pescuit şi în declaraţia de descărcare şi/sau de transbordare.(2) Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprii veridicitatea altor înscrisuri decât cele cantitative făcute în jurnalul de pescuit şi în declaraţia de descărcare şi/sau de transbordare.
 + 
Articolul 13Direcţia pescuit, piscicultura şi salmonicultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara din judeţele Constanta şi Tulcea vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 14Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie Sarbu
 + 
Anexa 1┌─────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐│ │ │ ziua luna ora anul [][][][] ││ Nr. ROM … │ JURNAL DE PESCUIT │ ││ │ LA MAREA NEAGRA │Plecare [][] [][] [][] din |______| │├─────────────┴──────────┬─────────────│ (4) ││Numele navei Marcajul│ Numele │Sosire [][] [][] [][] la |______| ││şi indicativul exterior│comandantului│ (5) ││radio (dacă (2) │ (3) │Debar- [][] [][] la |______| ││aceasta │ │care(6) ││exista) (1) │ Adresa │ ││|__________| |_______|│ |_________| │ ││ │ │ ││|__________| |_______|│ |_________| │ ││ │ │ │├────────────────────────┼─────────────┴───────────────────────────────────────┤│Unealta Ochi Dimensiune│ Numele şi indicativul radio, dacă ││pescuit plasa (10) │ acesta exista |__________________| ││ (8) (9) │ ││[][][] [][][] |_______|│ În cazul Ziua [][] Marcajul extern de ││ │transbordarii identificare |___________| ││ │ (7) ││ │ Luna [][] Naţionalitatea ││ │ navei primitoare |_______| ││ │ │├───┬────┬─────┬─────────┴──────────────┬─────────────────────────────────┬────┤│Da-│Nu- │Timp │ Poziţia (14) │Captura, pe specii, reţinută la │Sem-││ta │ma- │ de ├────┬────┬─────┬───┬────┤bord, în kg greutate vie sau │na- ││11 │rul │pes- │ │lam-│Adan-│Di-│Zona│număr de recipiente (15) ╔═══╗tu- ││ │ope-│cuit │ D │bda │cimea│vi-│ de ├───┬───┬───┬───┬────┬────┬───╢Kg─╢ra ││ │rati│(13) │ │ │ (m) │zi-│pes-│ │ │ │ │ │ │ ║sau║ ││ │unii│ │ │ │ │u- │cuit│ │ │ │ │ │ │ ║nr.║ ││ │ de │ │ │ │ │nea│ter-│ │ │ │ │ │ │ ║re-║ ││ │pes-│ │ │ │ │ │te │ │ │ │ │ │ │ ║ci-║ ││ │cuit│ │ │ │ │ │tari│ │ │ │ │ │ │ ║pi-║ ││ │(12)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║en ║ │╞═══╪════╪═════╪════╪════╪═════╪═══╪════╪═══╪═══╪═══╪═══╪════╪════╪═══║te ║════╡├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢───╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ ╟────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╠═══╝────┤├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢Estima- │├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢rea arun│├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢carilor │├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢de peste│├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢la mare │├───┼────┼─────┼────┼────┼─────┼───┼────┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼───╢ (16) │╞═══╧════╧═════╧════╧════╧═════╪═══╧╤═══╧╤══╧═══╧═══╧═══╧════╧════╧═══╩════════╡│ │Divi│Zona│Declaraţia de descărcare/ │ ││ │ziu-│ de │transbordare(*), kg sau │ SEMNA- ││ │nea │pes-│număr de recipiente (18) │ TURA ││ │ │cuit│ │ Coman- ││ ├────┤ter-├────────────────────────────┤dantului││ ├────┤ te ├────────────────────────────┤/Loctii-││ ├────┤tari├────────────────────────────┤torului ││ ├────┼────┼────────────────────────────┤ (*) ││ ├────┼────┼────────────────────────────┤ ││ ├────┼────┼────────────────────────────┤Eventual││ ├────┼────┼────────────────────────────┤ numele ││ └────┴────┴────────────────────────────┘ şi ││ Forma de prezentare sau adresa ││transformare a peştelui (17) loctiitorului││ Cantităţi (19) ││ Forma de prezentare sau ││transformare a peştelui (17) ││ Cantităţi (19) ││ Forma de prezentare sau Observaţii: ……………….. ││transformare a peştelui (17) ││ Cantităţi (19) ││ Forma de prezentare sau ││transformare a peştelui (17) ││ Cantităţi (19) ││ ││ –––––– ││ (*) Se va tăia menţiunea inutila. ││ ││ │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 + 
Anexa 2                         JURNAL DE PESCUIT COSTIER    Nr. ROM ………┌───┬────┬──────┬────┬────┬─────┬───┬─────────────────────────────────────┬────┐│Da-│Mar-│ Tip │Nu- │Nu- │Adan-│Zo-│Captura, pe specii, în greutate │Sem-││ta │caj │uneal-│mar │mar │cimea│na │vie sau numar de recipiente (8) │na- ││(1)│ex- │ta/nr.│u- │pes-│apei │de ├───┬───┬───┬───┬───┬───┬──┬──┬───╔═══╗tu- ││ │te- │zile │nel-│cari│(m) │lu-│ │ │ │ │ │ │ │ │ ║Kg ║ra ││ │rior│ la │te │(5) │(6) │cru│ │ │ │ │ │ │ │ │ ║sau║ ││ │(2) │apa │(4) │ │ │(7)│ │ │ │ │ │ │ │ │ ║re-║ ││ │ │ (3) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║ci-║ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║pi-║ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║en-║ ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║te ║ │╞═══╪════╪══════╪════╪════╪═════╪═══╪═══╪═══╪═══╪═══╪═══╪═══╪══╪══╪═══╬═══╬════╡├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤├───┼────┼──────┼────┼────┼─────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──┼──┼───╢ ╟────┤╞═══╧════╧══════╧════╧════╧═════╪═══╪═══╧═══╧═══╧═══╧═══╧═══╧══╧══╧═══╩═══╩════╡│ │Da-│ Estimarea aruncarilor la mare │SEMNĂTU-││ │ta │ (10) │ RA ││ Se va completa numai în │(9)│ │şefului ││ cazul în care, prin radierea ├───┼─────────────────────────────────┤echipei ││ la bord a capturilor, au ├───┼─────────────────────────────────┤ de ││ rezultat cantităţi pescuite ├───┼─────────────────────────────────┤pescari/││ de puiet sub dimensiunea ├───┼─────────────────────────────────┤loctii- ││ minima admisă, sau specii ├───┼─────────────────────────────────┤toru- ││ interzise pescuitului, ce au └───┴─────────────────────────────────┘lui(*) ││ fost aruncate înapoi în mare. Eventual numele şi adresa ││ loctiitorului ││ ││ ││ Observaţii: ………………………….. ││ ││ ││ ––––– ││ (*) Se va tăia menţiunea inutila ││ ││ ││ │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 + 
Anexa 3INSTRUCŢIUNIde completare a jurnalului de pescuit şi a declaraţiei de descărcare/transbordare a capturilor la Marea Neagra, conform anexei nr. 11. Observatie preliminarăPrezentele instrucţiuni se adresează tuturor comandantilor navelor de pescuit şi persoanelor juridice şi fizice implicate în activităţi de pescuit comercial la Marea Neagra, la bordul unei nave sau ambarcatiuni cu motor ori cu vasle, care au obligaţia de a tine şi de a completa la zi un jurnal de pescuit, precum şi de a declara productiile descărcate la mal şi/sau transbordate în zona de pescuit.2. Instrucţiuni privind jurnalul de pescuit la Marea Neagra2.1. Modul de completare a jurnalului de pescuit:– jurnalul trebuie completat zilnic, cel mai târziu la ora 24,00 a zilei de sosire la ţărm;– jurnalul trebuie completat, de asemenea, la momentul unui control în zona de pescuit;– toate menţiunile din jurnal sunt obligatorii.2.2. Informaţii referitoare la navaNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit (1): numele navei sau al navelor (dacă se lucrează în tandem) şi indicativul radio corespunzător, dacă acesta exista;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (2): marcajul exterior, inscripţionat în borduri;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (3): numele comandantului şi adresa;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (4): ziua, luna, ora şi portul de plecare la pescuit;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (5): ziua, luna, ora şi portul de întoarcere;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (6): data şi locul descărcării, dacă diferă de cele de la poziţia (5);Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (7): data, numele şi indicativul radio, marcajul extern de identificare şi naţionalitatea navei primitoare, în caz de transbordare.În cazul pescuitului în tandem numele celei de-a doua nave şi al comandantului acesteia, precum şi marcajul exterior trebuie menţionate sub cel pentru care se completează jurnalul de pescuit.Comandantul celei de-a doua nave va trebui sa completeze şi el jurnalul de pescuit. Înregistrările din acesta vor indica ce cantităţi au fost ridicate şi conservate la bord, astfel încât capturile totale sa nu fie contabilizate decât o singură dată.2.3. Informaţii referitoare la uneltele de pescuitNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit (8): unealta de pescuit trebuie să fie indicată conform codului înscris în coloana 1 din anexa nr. 5;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (9): mărimea ochiului de plasa (la sac în cazul traulului), în milimetri;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (10): dimensiunea uneltei conform specificatiilor prevăzute în coloana 2 din anexa nr. 5 (facultativ).2.4. Informaţii referitoare la activitatea de pescuitNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit (11): data; ea trebuie să corespundă fiecărei zile petrecute pe mare;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (12): numărul operaţiunii de pescuit, conform specificatiilor prevăzute în coloana 3 din anexa nr. 5;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (13): timpul de pescuit; trebuie să fie egal cu numărul orelor de prezenta pe mare, din care se scad durata petrecuta pe drum spre zona de pescuit, între zonele de pescuit, de întoarcere din zona de pescuit, durata de capa sau de avarii. Numărul de ore destinat cautarii peştelui (cercetarea cu echosonda) va fi considerat ca timp de pescuit (facultativ);Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (14): poziţia la momentul lansării uneltei.2.5. Cantităţi capturate şi păstrate la bordNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit (15): Se vor inregistra toate speciile menţionate în anexa nr. 6, prin codul lor de identificare, dacă la bord sunt cantităţi mai mari de:– 10 kg greutate vie: rechin, calcan, lufar;– 50 kg greutate vie: alte specii.Se vor menţiona unitatea de măsura utilizata, kg sau recipient (cos, lada, naveta, bidon etc.), şi greutatea neta medie, în stare proaspăta, pentru acestea din urma.2.6. Estimarea facultativă a cantităţilor de peste aruncate înapoi în mareNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit (16): Se vor indica cantităţile, pe specii, aruncate înapoi în mare, de preferinta în kg greutate vie sau în alta unitate de măsura, dacă este cazul, după cum s-a menţionat la poziţia (15). Aceste informaţii au un caracter ştiinţific şi ele nu sunt luate în calcul la atribuirea cotelor de pescuit.2.7. Periodicitatea înregistrărilor în jurnalul de pescuit:– pentru fiecare operaţiune de pescuit trebuie completat un rând;– se va utiliza o noua pagina:● în cazul folosirii unei noi unelte de pescuit sau a unei plase a carei mărime a ochiului este diferita de cea utilizata anterior;● pentru toate activităţile de pescuit efectuate după o transbordare sau o descărcare intermediara.3. Instrucţiuni privind declaraţia de descărcare/transbordare3.1. Regula generalăComandantul fiecărei nave de pescuit sau locţiitorul acestuia trebuie să depună după fiecare voiaj o declaraţie de debarcare [numărul de referinţa (18) din jurnalul de pescuit] când ajunge la ţărm, adresată autorităţilor locului de descărcare.În cazul transbordarii sau al descărcării pe uscat în afară teritoriului naţional, comandantul va transmite imediat statului sub al cărui pavilion navighează sau în care este înregistrată nava sa informaţiile pe care le înscrie în declaraţia de descărcare/transbordare.În cazul unei transbordari comandantul navei de pescuit trebuie să menţioneze cantităţile în declaraţia de transbordare. O copie de pe declaraţia de transbordare se va inainta comandantului navei primitoare. Originalul documentului vamal T2M, completat de comandantul navei care se descarca, va fi predat comandantului navei primitoare.3.2. Informaţii de furnizatDeclararea cantităţilor descărcate sau estimarea cantităţilor transbordate se va face pentru fiecare specie în josul declaraţiei prezentate în anexa nr. 1, conform următoarelor instrucţiuni:– Prezentarea peştelui [numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (17)]Prezentare înseamnă felul în care este prelucrat peştele descărcat sau transbordat. Trebuie indicată natura prelucrării, dacă este cazul: E pentru eviscerare, D pentru peştele decapitat, F pentru fileuri etc. În caz de neprelucrare se va menţiona I – întreg.– Unitatea de măsura pentru cantităţile descărcate/transbordate [numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (18)]Trebuie indicate unitatea de măsura folosită (coşuri, navete, lăzi, bidoane etc.) în cazul debarcarii, precum şi greutatea neta a peştelui din aceste unităţi, în kg.– Greutatea totală, pe specii, a capturilor descărcate/transbordate [numărul de referinţa din jurnalul de pescuit (19)]Se vor indica greutatea sau cantităţile efectiv descărcate ori transbordate pentru toate speciile care sunt cuprinse în lista prezentată în anexa nr. 6. Greutatea înscrisă în formular corespunde celei a peştelui, asa cum a fost el debarcat, neprelucrat sau după o eventuala prelucrare a produsului la bordul navei ori al ambarcatiunii.Pentru calculul greutatii în viu corespunzătoare serviciul competent al Direcţiei pescuit, piscicultura şi salmonicultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor va utiliza coeficienţii de conversie corespunzatori.4. Dispoziţii generale referitoare la jurnalul de pescuit şi la declaraţia de descărcare/transbordare4.1. Procedura de completare4.1.1. Înscrisurile din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descărcare/transbordare trebuie să fie citete şi imposibil de sters.4.1.2. Nici un înscris din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descărcare/transbordare nu trebuie sters sau modificat. În caz de greseala înscrisul inexact trebuie barat cu o linie şi urmat de un nou înscris urmat de parafa comandantului navei sau a loctiitorului acestuia.4.1.3. Pentru fiecare nava se va completa cel puţin o declaraţie de descărcare. Declaraţia de transbordare se va completa pentru fiecare operaţiune de acest fel.4.1.4. Fiecare rând al jurnalului de pescuit trebuie parafat de comandantul navei sau de locţiitorul acestuia. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit, completată eventual cu declaraţia de descărcare şi, respectiv, de transbordare, trebuie semnată de comandantul navei sau de locţiitorul acestuia.4.2. Procedura de transmitere4.2.1. La intrarea în port originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descărcare trebuie înmânate sau transmise, în vederea centralizarii, compartimentului inspecţie piscicolă din cadrul direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene în maximum 48 de ore de la sfârşitul operaţiunilor de descărcare.4.2.2. În cazul unei transbordari pe o nava sub pavilionul altei tari originalul declaraţiei de transbordare va fi predat sau va fi trimis imediat ce este posibil autorităţii competente.4.2.3. În cazul în care comandantul navei sau locţiitorul sau este împiedicat sa transmită în termenul prevăzut originalul jurnalului de pescuit şi al declaraţiei de descărcare/transbordare, informaţiile cerute în anexa nr. 1 trebuie comunicate telefonic sau prin orice alt mijloc autorităţilor respective.4.3. Responsabilitatea comandantului navei/loctiitorului acestuia referitoare la jurnalul de pescuit, declaraţia de descărcare şi la declaraţia de transbordare4.3.1. Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprie calitatea înscrisurilor estimarilor cantitative în jurnalul de pescuit şi în declaraţia de descărcare/transbordare.4.3.2. Comandantul navei/locţiitorul acestuia certifica cu parafa şi cu semnatura proprii veridicitatea altor înscrisuri decât cele cantitative din jurnalul de pescuit şi din declaraţia de descărcare/transbordare, în toate elementele sale.4.4. Copiile de pe jurnalul de pescuit trebuie păstrate timp de un an.
 + 
Anexa 4INSTRUCŢIUNIde completare a jurnalului de pescuit costier, conform anexei nr. 21. Observatie preliminarăPrezentele instrucţiuni se adresează tuturor persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activităţi de pescuit comercial la Marea Neagra, la bordul unor ambarcatiuni cu motor sau cu vasle, care au obligaţia de a tine şi de a completa la zi un jurnal de pescuit, precum şi de a declara productiile descărcate la mal.2. Instrucţiuni privind jurnalul de pescuit costier2.1. Modul de completare a jurnalului de pescuit:– jurnalul trebuie completat zilnic, cel mai târziu la ora 24,00 a zilei de sosire la ţărm;– toate menţiunile din jurnal sunt obligatorii.2.2. Informaţii referitoare la ambarcatiuneNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (2): marcajul exterior, inscripţionat în borduri.În cazul controlului uneltelor cu doua ambarcatiuni marcajul exterior al celei de-a doua ambarcatiuni trebuie menţionat sub cel pentru care se completează jurnalul de pescuit.Şeful echipei de pescari a celei de-a doua ambarcatiuni va trebui sa completeze şi el jurnalul de pescuit. Înregistrările acestuia vor indica ce cantităţi au fost ridicate şi păstrate la bordul ambarcatiunii sale, astfel încât capturile totale pentru ambele ambarcatiuni să fie contabilizate o singură dată.2.3. Informaţii referitoare la uneltele de pescuitNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (3):– unealta de pescuit trebuie să fie indicată conform codului înscris în coloana 1 din anexa nr. 5/numărul de zile cumulate, de stationare la apa, din momentul instalării;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (4):– numărul de unelte controlate pe parcursul unei zile.2.4. Informaţii referitoare la activitatea de pescuitNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (1):– data; ea trebuie să corespundă fiecărei zile în care a fost controlată unealta;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (5):– numărul de pescari care participa la controlul uneltei şi la ridicarea la bord a capturii;Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (6):– adâncimea apei, exprimată în metri, la care este instalata unealta de pescuit (facultativ);Numărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (7):– zona de instalare a uneltei, respectiv:Sulina = SL; Sfîntu Gheorghe = SG; Zatun = ZT Portita = PT; Chituc = CH; Vadu = VD; Corbu = CB; Cap Midia = CM; Mamaia = MM; Constanta = CT; Agigea = AG; Eforie = EF; 23 August = AG; Costinesti = CS; Cap Aurora = CA; Mangalia = MG; 2 Mai = MI; Vama Veche = VV.2.5. Cantităţi capturate şi păstrate la bordNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (8):– Se vor inregistra toate speciile menţionate în anexa nr. 6, prin codul lor de identificare, dacă la bord sunt cantităţi mai mari de 10 kg.– Se vor menţiona unitatea de măsura utilizata, kg sau recipient (cos, lada, naveta, bidon etc.), şi greutatea neta medie, în stare proaspăta, pentru acestea din urma.2.6. Data la care sortarea peştelui capturat a condus la apariţia unor cantităţi aruncate înapoi în mareNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (9):– Se va menţiona ziua în care, prin sortare, au rezultat capturi ce au fost aruncate înapoi la mare (facultativ).2.7. Estimarea facultativă a cantităţilor de peste aruncate înapoi în mareNumărul de referinţa din jurnalul de pescuit costier (10):– Se vor indica cantităţile, pe specii, aruncate înapoi în mare, de preferinta în kg greutate vie sau în alta unitate de măsura, după cum s-a menţionat la poziţia (8), dacă este cazul. Aceste informaţii au un caracter ştiinţific şi servesc la evaluarea mărimii stocurilor exploatabile.2.8. Periodicitatea înregistrărilor în jurnalul de pescuit:– pentru fiecare operaţiune şi zi de control al uneltelor trebuie completat un rând;– în cazul folosirii unei noi unelte de pescuit sau a unei plase a carei mărime a ochiului este diferita de cea utilizata anterior înregistrările se vor face pe o noua pagina.3. Dispoziţii generale referitoare la jurnalul de pescuit costier3.1. Procedura de completare3.1.1. Înscrisurile din jurnalul de pescuit costier trebuie să fie citete şi imposibil de sters.3.1.2. Nici un înscris din jurnalul de pescuit costier nu trebuie sters sau modificat. În caz de greseala înscrisul inexact trebuie barat cu o linie şi urmat de un nou înscris cu semnatura şefului echipei de pescari sau a loctiitorului acestuia.3.1.3. Fiecare rând al jurnalului de pescuit costier trebuie semnat de şeful echipei de pescari sau de locţiitorul acestuia. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit, completată eventual cu estimarea cantităţilor aruncate în mare, trebuie semnată de şeful echipei de pescari sau de locţiitorul acestuia.3.1.4. Fiecare pagina a jurnalului de pescuit costier corespunde unei luni calendaristice.3.2. Procedura de transmitere3.2.1. În termen de maximum 5 zile de la sfârşitul fiecărei luni originalul jurnalului de pescuit costier trebuie înmânat sau transmis, în vederea centralizarii, compartimentului inspecţie piscicolă din cadrul direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene.3.2.2. În cazul în care şeful echipei de pescari sau locţiitorul sau este împiedicat sa transmită în termenul prevăzut originalul jurnalului de pescuit costier, informaţiile cerute în anexa nr. 2 trebuie comunicate telefonic sau prin orice alt mijloc autorităţilor respective.3.3. Responsabilitatea şefului/loctiitorului echipei de pescari referitoare la jurnalul de pescuit costier3.3.1. Şeful/locţiitorul echipei de pescari certifica prin semnatura proprie calitatea înscrisurilor estimarilor cantitative în jurnalul de pescuit costier.3.3.2. Şeful/locţiitorul echipei de pescari certifica prin semnatura proprie veridicitatea înscrisurilor, altele decât cele cantitative, din jurnalul de pescuit.3.4. Copiile de pe jurnalul de pescuit costier trebuie păstrate timp de un an.
 + 
Anexa 5            UNELTE ŞI OPERAŢIUNI DE PESCUIT

         
  Tipul uneltei Codul Dimensiunea/numărul (metri) Numărul lansării sau numărul de ore la apă
    – coloana 1 – – coloana 2 – – coloana 3 –
  Traul de fund cu panouri OTB Modelul traulului1) Numărul lansării şi timpul efectiv de prezenţă în apă a traulului
  Traul de fund cu tangoane TBB Lungimea tangoanelor x numărul de tangoane  
  Drage DRB Deschiderea dragei x numărul de drage  
  Traul îngemănat PTB    
  Traul de fund fără panouri (danez) SDN Modelul traulului1)  
  Traul de fund fără panouri (scoţian) SSC Lungimea totală a traulului  
  Traul pelagic cu panouri OTM Modelul traulului1) Numărul lansării şi timpul efectiv de prezenţă în apă a traulului
  Traul îngemănat PTM Modelul traulului1)  
  Plasă pungă PS Lungime, înălţime Numărul lansării şi timpul efectiv de prezenţă în apă a plasei pungă
  Setci (nespecificate) GN Lungime, înălţime Numărul de setci lansate în ziua respectivă
  Setci fixe GNS Lungime, înălţime Numărul de setci lansate în ziua respectivă
  Setci în derivă GND Lungime, înălţime Numărul de setci lansate în ziua respectivă
  Ohane GTR Lungime, înălţime Numărul de ohane lansate în ziua respectivă
  Paragate (nespecificate) LL Numărul total de cârlige lansate la apă/paragat/zi
  Paragate de fund LLS  
  Paragate flotante LLD  
  Undiţe de mână LHP Numărul total de cârlige/undiţe lansate la apă/zi2)
  Cuşti FPO Numărul de cuşti lansate la apă/zi
  Unelte de pescuit staţionar (tip talian) FPN Numărul de zile, cumulate, de staţionare la apă de-a lungul unui an
  Alte tipuri de unelte de pescuit MIS  

–––-*1) Se va indica modelul traulului, asa cum a fost el denumit de fabricant. În absenta acestei denumiri se poate indica perimetrul deschiderii traulului, rezultat din numărul de ochiuri de plasa x mărimea ochiului.*2) Se vor indica numărul de carlige şi numărul de undite, separate printr-o linie oblica. + 
Anexa 6LISTAcuprinzând speciile capturate care trebuie menţionate în mod obligatoriu în jurnalul de pescuit

       
  Denumirea ştiinţifică Denumirea populară Codul
  Anguilla anguilla Anghilă ELE
  Atherina mochon pontica Aterină SIL
  Merlangus merlangus euxinus Bacaliar WHG
  Mullus barbatus ponticus Barbun MUR
  Psetta maxima maeotica Calcan TUB
  Scophthalmus rhombus Calcan mic BLL
  Platichthys flesus luscus Cambulă FLE
  Liza aurata Chefal, Singhil MUF
  Scomber japonicus Colios MAS
  Clupeonella cultriventris Gingirică CLA
  Gobius niger Guvid negru GPA
  Engraulis encrasicholus ponticus Hamsie ANE
  Mugil cephalus Chefal, Laban MUG
  Solea nasuta Limbă de mare SOL
  Pomatomus saltatrix Lufar BLU
  Huso huso Morun HUH
  Acipenser gueldenstaedti Nisetru APG
  Sarda sarda Pălămidă BON
  Acipenser stellatus Păstrugă APE
  Specii pelagice marine diferite Peşte marin mărunt PMM
  Squalus acanthias Rechin DGS
  Alosa caspia Rizeafcă ASP
  Scomber scombrus Scrumbie albastră, macrou MAC
  Alosa pontica Scrumbie de Dunăre SHC
  Sprattus sprattus phalericus Şprot SPR
  Trachurus mediterraneus ponticus Stavrid HMM

–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x