ORDIN Nr. 177 din 30 aprilie 1996

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL COMUNICATIILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 108 din 28 mai 1996
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 403 22/11/2003
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 30ABROGA PEORDIN 35 20/03/1992
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 30ABROGA PEORDIN 35 20/03/1992
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 403 22/11/2003
ActulREFERIT DEORDIN 168 18/04/2001

privind autorizarea reţelelor VSAT pentru comunicaţii în serviciu fix prin satelit



Ministrul comunicaţiilor,având în vedere cerinţele pieţei, dezvoltarea tehnologică, precum şi evoluţia reglementărilor pe plan european în domeniul comunicaţiilor prin satelit,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 453/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor şi al Decretului nr. 31/1996 privind numirea ministrului comunicaţiilor,emite prezentul ordin. + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezentul ordin reglementează exploatarea, în regim de reţele independente, a infrastructurii reţelelor VSAT şi a terminalelor VSAT, pentru aplicatiile suportate de acestea.(2) Reţelele VSAT şi terminalele VSAT autorizate funcţionează în benzile de frecvente atribuite exclusiv sau în partaj serviciului fix prin satelit.
 + 
Articolul 2(1) Persoanele fizice şi persoanele juridice române pot fi autorizate sa instaleze şi sa opereze pentru uz propriu:a) reţelele VSAT cu staţii coordonatoare în România sau terminale VSAT racordate la reţele VSAT, autorizate sa furnizeze servicii unui grup închis de utilizatori;b) terminale VSAT racordate la reţele VSAT cu staţii coordonatoare în străinătate;c) staţii SNG, cu caracter temporar, pentru transmisii de radio şi televiziune ocazionale.(2) Persoanele juridice române pot fi autorizate sa instaleze şi sa opereze reţele VSAT, cu staţii coordonatoare în România, destinate unuia sau mai multor grupuri închise de utilizatori, precum şi sa furnizeze acestor grupuri închise de utilizatori următoarele servicii:a) sa racordeze la reţeaua VSAT autorizata terminale VSAT ale utilizatorului;b) sa pună la dispoziţia utilizatorilor terminale VSAT şi să le racordeze la reţeaua VSAT autorizata;c) sa pună la dispoziţia utilizatorilor funcţiile de control şi de gestiune, precum şi capacitatile de transmisie/recepţie ale statiei coordonatoare din reţeaua VSAT autorizata.(3) Reprezentantele în România ale persoanelor juridice străine pot fi autorizate sa instaleze şi sa opereze, pentru uz propriu, terminale VSAT racordate la reţele VSAT cu staţii coordonatoare în străinătate.(4) Persoanele juridice străine pot fi autorizate, temporar, sa instaleze şi sa opereze, pentru uz propriu, staţii SNG pentru transmisii de radio şi de televiziune ocazionale.
 + 
Articolul 3Furnizarea oricăror servicii de telecomunicaţii, altele decît cele menţionate în art. 2 alin. (2), se poate efectua numai cu autorizarea Ministerului Comunicaţiilor.
 + 
Articolul 4(1) Conectarea directa sau indirecta la reţeaua publică de telecomunicaţii a reţelelor VSAT şi a terminalelor VSAT, în scopul retransmiterii datelor sau telefoniei vocale din reţeaua VSAT în reţeaua publică şi invers, nu este admisă.(2) Nu constituie o încălcare a prevederilor alin. (1):a) conectarea indirecta la reţeaua publică de telecomunicaţii a reţelelor VSAT cu statie coordonatoare în România, pentru uz propriu, destinate transmisiilor de date ale persoanelor juridice care deţin licenţe pentru furnizarea unor servicii de telecomunicaţii deschise concurentei limitate;b) interconectarea, prin circuite închiriate de uz privat, a terminalelor VSAT, pentru comunicaţii interne în cadrul aceluiaşi grup închis de utilizatori.
 + 
Articolul 5În scopul autorizării, în cazul reţelelor VSAT partajate între grupuri închise de utilizatori, se defineste şi se tratează separat reţeaua destinată fiecărui grup închis de utilizatori.
 + 
Articolul 6În scopul autorizării, staţiile de emisie/recepţie utilizate la transportul programelor de radio şi de televiziune sunt asimilate statiilor coordonatoare din reţelele VSAT.
 + 
Articolul 7Transportul programelor de radio şi de televiziune prin reţelele VSAT autorizate în condiţiile prezentului ordin exclude posibilitatea difuzării directe către public.
 + 
Articolul 8Staţiile de sol ale reţelelor VSAT vor fi exploatate cu respectarea stricta a prevederilor Regulamentului radiocomunicatiilor, anexat la Convenţia internationala a telecomunicatiilor, precum şi a reglementărilor naţionale în vigoare privind radiocomunicatiile.
 + 
Articolul 9În accepţiunea prezentului ordin se definesc:a) reţea VSAT (Very Small Aperture Terminals): configuratie de staţii de sol dependente (numite în continuare terminale VSAT), conectate între ele printr-un satelit de telecomunicaţii, sub controlul unei staţii de sol coordonatoare (numita în continuare statie coordonatoare).Reţeaua VSAT poate fi unidirectionala, dacă o statie efectuează numai transmisii, iar restul statiilor, numai recepţii, sau bidirectionala, dacă toate staţiile efectuează transmisii/recepţii.Terminalele VSAT pot fi interconectate printr-o statie coordonatoare centrala (configuratie "stea") sau direct, controlul reţelei fiind atribuit unuia dintre terminale (configuratie "mesh").Statia coordonatoare poate asigura funcţionarea terminalelor VSAT fie într-un singur grup, fie în mai multe grupuri separate. De asemenea, poate dispune de capacităţi pentru transmisii de radio şi de televiziune;b) reţeaua VSAT funcţionează în regim de reţea independenta, dacă are ca unica destinaţie satisfacerea unor servicii sau facilităţi necesare proprietarului sau unor grupuri închise de utilizatori;c) grup închis de utilizatori: grup de utilizatori persoane juridice cu acelaşi tip de activitate de baza şi interese economice comune care justifica necesitatea unei reţele proprii de telecomunicaţii;d) serviciu de telecomunicaţii: furnizarea oricărui tip de telecomunicaţii contra cost;e) segment spatial: capacitate alocata pe satelitul de telecomunicaţii pentru asigurarea legăturilor de radiocomunicatii ascendente şi descendente dintre staţiile de sol şi satelitul respectiv;f) statie SNG (Satellite News Gathering): statie de sol de emisie/recepţie transportabila, destinată, în principal, realizării unor circuite audio şi video ocazionale prin satelit.
 + 
Capitolul 2Procedura de autorizare + 
Articolul 10Instalarea şi operarea reţelelor VSAT cu staţii coordonatoare în România, pentru uz propriu sau pentru fiecare grup închis de utilizatori, sunt permise numai după obţinerea autorizaţiei de operare.
 + 
Articolul 11Racordarea şi operarea de terminale VSAT la reţele VSAT, cu staţii coordonatoare în România, sunt permise pe baza autorizaţiei de operare a reţelei VSAT implicate, cu respectarea condiţiilor de utilizare prevăzute în prezentul ordin.
 + 
Articolul 12Racordarea şi operarea terminalelor VSAT la reţelele VSAT, cu staţii coordonatoare în străinătate, sunt permise pe baza autorizaţiei tehnice de funcţionare, cu respectarea condiţiilor de utilizare prevăzute în prezentul ordin.
 + 
Articolul 13Fiecare statie coordonatoare şi orice terminal VSAT emisie/recepţie se vor supune, în prealabil, unei certificari de conformitate pe baza căreia se eliberează acordul de procurare a echipamentelor.
 + 
Articolul 14Punerea în funcţiune a fiecărei staţii coordonatoare sau a oricăror terminale VSAT emisie/recepţie este permisă numai după obţinerea individuală a autorizaţiei tehnice de funcţionare.
 + 
Articolul 15Terminalele VSAT, utilizate numai pentru recepţii, se vor supune autorizării de tip, conform reglementărilor în vigoare.
 + 
Articolul 16Accesul, de pe teritoriul naţional, al fiecărei staţii coordonatoare şi al oricărui terminal VSAT, la satelitii de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte, se poate face numai cu acordul operatorului segmentului spatial autorizat de Ministerul Comunicaţiilor.
 + 
Articolul 17Accesul la alte sisteme de sateliti de telecomunicaţii este permis sub rezerva respectării angajamentelor internaţionale ale României, care se organizează prin Ministerul Comunicaţiilor.
 + 
Articolul 18(1) Autorizarea reţelelor VSAT şi a serviciilor de telecomunicaţii furnizate este supusă unor taxe de autorizare, în cuantumul prevăzut de lege, care se fac venit la bugetul de stat.(2) În scopul aplicării taxelor de autorizare, se stabilesc următoarele:a) fiecare reţea VSAT cu statie coordonatoare în România, destinată uzului propriu, precum şi fiecare grup închis de utilizatori, realizat printr-o reţea VSAT cu statie coordonatoare în România, se asimilează cu o reţea de telecomunicaţii independenta naţionala;b) fiecare terminal VSAT, racordat la o reţea VSAT cu statie coordonatoare în străinătate, se asimilează cu o reţea de telecomunicaţii independenta locală;c) serviciile prevăzute la art. 2 alin. (2), pentru fiecare grup închis de utilizatori, se asimilează cu servicii de telecomunicaţii naţionale destinate unui grup închis de utilizatori.
 + 
Articolul 19Autorizaţiile tehnice, controlul permanent al respectării prevederilor autorizaţiilor, precum şi celelalte activităţi asociate sunt supuse unor tarife, potrivit reglementărilor în vigoare, care se percep de către organismul specializat.
 + 
Articolul 20Utilizarea pe teritoriul naţional a capacităţilor satelitilor de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte este supusă unor tarife, bazate pe cheltuielile specifice şi pe acordurile de exploatare internaţionale, care se percep de către operatorul segmentului spatial autorizat de Ministerul Comunicaţiilor.
 + 
Articolul 21Pentru eliberarea autorizaţiilor şi a acordurilor prevăzute în prezentul ordin, se stabilesc următoarele competente:a) autorizaţii de operare:– Direcţia generală de reglementări în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor;b) acorduri de procurare, autorizaţii de tip şi autorizaţii tehnice de funcţionare:– Regia Autonomă "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor";c) acorduri de acces la segmentul spatial al satelitilor de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte:– Regia Autonomă "Radiocomunicatii".
 + 
Articolul 22Autorizaţiile şi acordurile eliberate titularilor nu sunt transmisibile.
 + 
Capitolul 3Autorizaţia de operare + 
Articolul 23Autorizaţia de operare se eliberează, în condiţiile achitării taxelor de autorizare prevăzute la art. 18, în termen de 30 de zile de la data depunerii de către solicitant a documentaţiei complete, şi anume:a) documente doveditoare ale statutului legal, obiectului şi înregistrării activităţii;b) descrierea reţelei VSAT şi a aplicatiilor preconizate, precum şi indicarea satelitilor de telecomunicaţii utilizaţi;c) lista grupului închis de utilizatori şi elementele de identificare a acestora, în cazul unei reţele VSAT destinate acestui scop;d) acordul de procurare al statiei coordonatoare;e) acordul de acces la segmentul spatial, în cazul utilizării satelitilor de telecomunicaţii ai organizaţiilor internaţionale la care România este parte.
 + 
Articolul 24Autorizaţia de operare se eliberează pentru o perioadă de până la 5 ani şi poate fi reînnoită în condiţiile reglementărilor în vigoare.
 + 
Articolul 25Direcţia generală de reglementări în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor:a) poate solicita titularului autorizaţiei de operare informaţii sau documente legate de funcţionarea şi de serviciile reţelei VSAT autorizate;b) poate verifica respectarea prevederilor autorizaţiei printr-o persoană delegată în acest scop.
 + 
Capitolul 4Autorizarea statiilor SNG + 
Articolul 26Staţiile SNG, pentru transmisiuni ocazionale pe o perioadă de maximum 30 de zile, se autorizeaza de către Regia Autonomă "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor", cu aprobarea Direcţiei generale de reglementări în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor, în termen de 10 zile de la data depunerii documentaţiei necesare de către solicitant.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii tranzitorii şi finale + 
Articolul 27(1) Până la intrarea în vigoare a noii legi a telecomunicatiilor, reţelele VSAT şi terminalele VSAT care fac obiectul prezentului ordin se autorizeaza provizoriu, pe durata de un an, fără plata taxelor de autorizare prevăzute la art. 18.(2) În termen de un an de la intrarea în vigoare a noii legi a telecomunicatiilor, autorizaţiile existente la data noii legi vor fi eliberate conform prevederilor şi pentru durata de valabilitate prevăzute de prezentul ordin, cu plata taxelor de autorizare.
 + 
Articolul 28(1) Autorizaţia de operare poate fi revocată parţial sau total de către Direcţia generală de reglementări în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor, dacă titularul încalcă obligaţiile prevăzute în aceasta şi prevederile prezentului ordin.(2) Măsura revocării autorizaţiei de operare se ia după avertizarea prealabilă pentru intrarea în legalitate şi verificarea realităţii susţinerilor titularului de autorizaţie, comunicate în cel mult 30 de zile de la primirea avertizarii.(3) Autorizaţia tehnica de funcţionare se revoca de către Regia Autonomă "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor", dacă titularul încalcă grav sau repetat regulamentele în vigoare privind radiocomunicatiile.
 + 
Articolul 29Direcţia generală de reglementări în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor poate delega Regiei Autonome "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor" competentele în domeniul eliberării autorizaţiei de operare, prevăzute la art. 21 lit. a).
 + 
Articolul 30(1) Prezentul ordin intră în vigoare la data publicării lui în Monitorul Oficial al României şi va fi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale de reglementări în domeniul comunicaţiilor din Ministerul Comunicaţiilor şi a Regiei Autonome "Inspectoratul general al radiocomunicatiilor".(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului comunicaţiilor nr. 35/1992.Ministrul comunicaţiilor,Ioan Ovidiu Muntean–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x