ORDIN nr. 175 din 5 august 1998

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL COMUNICATIILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 24 august 1998
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOG 1 19/01/1998
ActulREFERIRE LAHG 129 15/04/1997
ActulREFERIRE LALEGE 74 12/07/1996 ART. 38
ART. 9REFERIRE LALEGE 74 12/07/1996 ART. 7
ART. 11REFERIRE LALEGE 74 12/07/1996 ART. 57
ART. 11REFERIRE LALEGE 74 12/07/1996 ART. 58
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 341 09/11/1999
ActulREFERIT DEORDIN 222 15/10/1998

privind interconectarea reţelelor de telecomunicaţii



Ministrul comunicaţiilor,având în vedere:Legea telecomunicatiilor nr. 74/1996, art. 38 alin. (2);Ordonanţa Guvernului nr. 1/1998 pentru acceptarea Protocolului 4 la Acordul general pentru comerţul cu servicii, adoptat la Geneva la 15 aprilie 1997;– Programul naţional pentru adoptarea acquisului comunitar;– Acordul european;– structura şi evoluţia pieţei de telecomunicaţii şi, în special, poziţia Societăţii Naţionale de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A.;– nevoia de a crea un cadru reglementar transparent, nediscriminatoriu, care să stimuleze competiţia şi creşterea calităţii,pe baza Hotărârii Guvernului nr. 129/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comunicaţiilor,emite următorul ordin: + 
Capitolul 1Prevederi generale + 
Articolul 1(1) Prezentul ordin reglementează interconectarea reţelelor de telecomunicaţii din România.(2) Prezentul ordin nu se aplică furnizorilor de servicii cu taxa pe valoarea adăugată.
 + 
Articolul 2În accepţiunea prezentului ordin se definesc:a) interconectare – realizarea unor legături fizice şi logice între reţele de telecomunicaţii operate de acelaşi operator sau de operatori diferiţi, pentru a permite utilizatorilor unei reţele sa comunice cu utilizatorii aceleiaşi reţele sau ai altei reţele ori să aibă acces la serviciile oferite de alt operator;b) servicii de telecomunicaţii – servicii a căror furnizare consta parţial sau total în transmiterea şi rutarea semnalelor pe reţele de telecomunicaţii, cu excepţia transmisiunilor radio şi Tv;c) serviciu public de telecomunicaţii – serviciu de telecomunicaţii care se adresează publicului;d) operator – persoana fizica sau juridică autorizata sa instaleze şi sa opereze o reţea de telecomunicaţii în scopul furnizarii de servicii de telecomunicaţii.
 + 
Articolul 3Prin prezentul ordin se aplică următoarele drepturi şi obligaţii la interconectare:a) Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. are obligaţia de a interconecta reţeaua fixa cu orice alta reţea, cu condiţia ca licenta sau autorizaţia corespunzătoare celeilalte reţele sa prevadă acest drept;b) orice reţea publică mobila celulara are dreptul să fie interconectata cu reţeaua fixa a Societăţii Naţionale de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. şi cu orice alta reţea publică mobila celulara din România;c) orice reţea independenta are dreptul să fie interconectata cu reţele publice autorizate;d) alte drepturi şi obligaţii conferite explicit prin licenţe sau autorizaţii.
 + 
Capitolul 2Acorduri de interconectare + 
Articolul 4Interconectarea se va face pe baza acordului între părţi, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a prevederilor fiecărei licenţe sau autorizaţii, după caz, luând în considerare recomandările din anexele nr. 1 şi 2. În acest scop, oricare dintre părţi poate solicita celuilalt operator o copie de pe licenta sau de pe autorizaţie.
 + 
Articolul 5Operatorii vor începe negocierea unui acord de interconectare la iniţiativa oricăruia dintre ei, caz în care acest lucru trebuie notificat autorităţii de reglementare (AR), sau la cererea acesteia. Pentru a fi considerată valabilă, notificarea către AR trebuie semnată de ambele părţi.
 + 
Articolul 6Pe parcursul negocierii unui acord de interconectare operatorii pot stabili de comun acord informaţiile care trebuie păstrate confidenţiale. AR poate modifica statutul confidenţial al acestor informaţii, cu excepţia celor referitoare la condiţiile financiare.
 + 
Articolul 7Acordurile de interconectare vor fi notificate AR cu cel puţin 30 de zile înaintea intrării lor în vigoare. AR poate modifica unele prevederi, cu consultarea părţilor.
 + 
Articolul 8(1) În cazul în care nu se ajunge la un acord în termen de 3 luni de la iniţierea negocierilor, oricare dintre părţi poate solicita AR sa intervină şi sa stabilească modul de soluţionare a divergentelor.(2) AR poate interveni şi în lipsa cererii uneia dintre părţi, dacă nu s-a ajuns la un acord în termen de 6 luni de la iniţierea negocierilor.(3) În termen de maximum 3 luni de la solicitare, AR va comunică deciziile luate.
 + 
Articolul 9În luarea deciziilor, AR va lua în considerare:a) interesul utilizatorilor;b) obligaţiile şi drepturile existente ale părţilor, prevăzute în licenţe şi/sau în autorizaţii;c) stimularea competitiei şi a furnizarii unei game largi de servicii de telecomunicaţii;d) disponibilitatea alternativelor tehnice şi comerciale;e) accesul egal la serviciile de telecomunicaţii;f) respectarea cerinţelor esenţiale, menţionate la art. 7 lit. i) din Legea nr. 74/1996;g) natura cererii în raport cu resursele necesare pentru a o satisface;h) poziţia pe piaţa a părţilor;i) interesul public;j) necesitatea de a asigura serviciul universal;k) practica internationala în materie.
 + 
Articolul 10Deciziile AR privind modul de soluţionare a divergentelor vor fi menţionate în rapoartele publice periodice ale acesteia. Părţile implicate vor primi justificarea deciziilor luate.
 + 
Articolul 11În cazul în care operatorii de telecomunicaţii autorizaţi sa furnizeze servicii de telecomunicaţii refuza nejustificat interconectarea, AR, în conformitate cu art. 57 lit. g) şi art. 58 alin. (4) din Legea nr. 74/1996, poate dispune retragerea licenţei sau a autorizaţiei.
 + 
Capitolul 3Interconectarea cu reţeaua fixa a Societăţii Naţionale de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. + 
Articolul 12Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. va pune la dispoziţie oricărui operator care cere şi care are dreptul să se interconecteze cu reţeaua fixa informaţiile tehnice necesare pentru proiectarea interfetelor şi pentru asigurarea comunicaţiilor.
 + 
Articolul 13(1) Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. va publică, după obţinerea unui aviz favorabil de la AR, criteriile de interconectare. Aceste criterii trebuie să fie obiective, nediscriminatorii şi transparente.(2) Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. va oferi servicii de interconectare în mod nediscriminatoriu. Condiţiile tehnice, tarifele şi calitatea serviciului oferite trebuie să fie similare cu cele pentru uzul propriu, filiale şi pentru alţi operatori.
 + 
Articolul 14(1) Tarifele de interconectare vor fi orientate pe costuri (sa acopere costurile plus o marja a profitului, comparabila cu situaţii similare), luându-se în considerare elementele din anexa nr. 2.(2) După data de 1 ianuarie 2003, vor fi luate în considerare costurile marginale pe termen lung.(3) Până la data de 1 ianuarie 2001, Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. va implementa un sistem contabil care să permită calculul costurilor serviciilor de interconectare oferite şi exprimarea lor într-o formă suficient de explicita. În acest scop, până la data de 1 octombrie 1999, Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. va supune spre aprobare AR o propunere de sistem de contabilitate adecvat, inclusiv o propunere de separare a conturilor.(4) Până la implementarea sistemului de contabilitate adecvat, prevăzut la alin. (3), tarifele vor fi negociate de părţi.(5) La cererea AR, Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. are obligaţia sa demonstreze respectarea prevederilor prezentului articol.
 + 
Articolul 15Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. va interconecta reţeaua fixa în toate punctele de acces solicitate în mod rezonabil. Justificarea unui eventual refuz va fi comunicată solicitantului şi notificată AR.
 + 
Articolul 16Societatea Naţionala de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A. va furniza, la cerere, operatorilor care au dreptul la interconectare informaţiile şi specificaţiile tehnice necesare pentru realizarea unui acord de interconectare, inclusiv toate schimbările majore planificate în următoarele 6 luni, cu excepţia cazului în care AR dispune altfel.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 17Disputele vor fi rezolvate cu buna-credinţa între părţi. La cererea oricărei părţi, AR poate arbitra aceste dispute.
 + 
Articolul 18(1) În cazul schimbării majore a condiţiilor pieţei, AR poate diminua obligaţiile impuse Societăţii Naţionale de Telecomunicaţii "Romtelecom" – S.A., dacă nu mai are putere semnificativă pe piaţa, şi poate impune obligaţiile prevăzute la cap. 3 altor operatori cu putere semnificativă.(2) Puterea semnificativă se prezuma dacă un operator controlează cel puţin 25% din piaţa relevanta. În evaluarea puterii unui operator se va ţine seama de posibilitatea acestuia de a influenţa condiţiile pieţei, cifra de afaceri, accesul la resurse financiare şi de experienta.
 + 
Articolul 19Inspectoratul General al Comunicaţiilor (IGC), poate verifica respectarea prevederilor acordurilor de interconectare.
 + 
Articolul 20În caz de încălcare a dispoziţiilor prezentului ordin, AR poate suspenda sau anula un acord de interconectare.
 + 
Articolul 21AR va decide până la data de 1 ianuarie 2002 extinderea drepturilor şi obligaţiilor de interconectare, care vor fi aplicate după perioada de exclusivitate.
 + 
Articolul 22Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul 23Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României şi va fi pus în aplicare prin grija Ministerului Comunicaţiilor – Direcţia generală reglementări şi a IGC.Ministrul comunicaţiilor,Sorin Pantis
 + 
Anexa 1CONŢINUTUL ACORDURILOR DE INTERCONECTARESe recomanda ca acordurile de interconectare sa conţină următoarele:a) descrierea serviciilor de interconectare furnizate;b) modalităţile de plată;c) amplasarea punctelor de interconectare;d) standardele tehnice, inclusiv definirea interfetelor;e) testele de interoperabilitate;f) măsurile pentru respectarea cerinţelor esenţiale;g) drepturile de proprietate intelectuală;h) definirea şi limitarea răspunderii şi a indemnizaţiilor;i) definirea tarifelor de interconectare şi evoluţia lor în timp;j) procedura de soluţionare a conflictelor între părţi, înainte de a cere intervenţia Ministerului Comunicaţiilor;k) durata şi modalităţile de renegociere a acordului;l) procedura de urmat în cazul modificării reţelei sau a ofertei de servicii;m) prevederile legate de egalitatea accesului;n) prevederile legate de utilizarea în comun a resurselor;o) accesul la serviciile asociate, suplimentare sau avansate;p) administrarea reţelei;r) confidenţialitatea anumitor părţi ale acordului;s) pregătirea personalului;t) măsuri pentru protecţia datelor.
 + 
Anexa 2ELEMENTE PENTRU TARIFELE DE INTERCONECTARETarifele de interconectare pot conţine următoarele elemente:a) implementarea iniţială a interconectarii fizice, pe baza costului realizării interconectarii specifice, solicitate;b) chirii pentru echipamente şi alte resurse;c) tarife variabile pentru servicii asociate sau suplimentare;d) tarife pentru trafic;e) componente pentru a acoperi costurile comune, acces egal şi portabilitatea numerelor;f) componente pentru costuri asociate, cu asigurarea cerinţelor esenţiale;g) componente pentru costuri asociate, cu asigurarea serviciului universal.–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x