ORDIN nr. 165 din 1 martie 2010

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 27/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATIINr. 165 din 1 martie 2010MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALENr. 78 din 29 martie 2010AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELORNr. 15 din 11 martie 2010
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 236 din 14 aprilie 2010
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 144 23/02/2010
ActulREFERIRE LAHG 25 06/01/2010 ART. 7
ActulREFERIRE LAHG 1415 18/11/2009 ART. 4
ActulREFERIRE LAHG 1718 30/12/2008 ART. 7
ActulREFERIRE LAOUG (R) 97 21/06/2001 ART. 13
ART. 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ART. 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1COMPLETEAZA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PEORDIN 438 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1COMPLETEAZA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 18/06/2002 ANEXA 17
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru modificarea şi completarea anexei XVII la Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002



Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sănătate publică, asistenţă medicală şi programe din cadrul Ministerului Sănătăţii nr. CS.A. 2.024/2010,având în vedere prevederile art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată,în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.718/2008*) privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi în baza art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,–––Notă *) Hotărârea Guvernului nr. 1.718/2008 este abrogată prin Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 2 martie 2010.luând în considerare prevederile art. 7 alin. (5) şi (6) din Hotărârea Guvernului nr. 25/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,ministrul sănătăţii, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit următorul ordin: + 
Articolul IAnexa XVII "Criterii specifice de puritate pentru alţi aditivii alimentar" la Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează, conform anexei ce face parte integrantă din prezentul ordin.
 + 
Articolul IIPrezentul ordin transpune prevederile Directivei 2009/10/CE a Comisiei din 13 februarie 2009 de stabilire a unor criterii specifice de puritate pentru aditivii alimentari, alţii decât coloranţii şi îndulcitorii, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 44 din 14 februarie 2009.
 + 
Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul sănătăţii,Cseke AttilaMinistrul agriculturii şi dezvoltării rurale,Mihail DumitruPreşedintele Autorităţii NaţionaleSanitare Veterinare şipentru Siguranţa Alimentelor,Marian Zlotea
 + 
Anexa 1. Textul referitor la E 234 nisin se înlocuieşte cu următorul text:    "E 234 NISINDefiniţie │Nisinul este constituit din mai multe polipeptide strâns                    │înrudite, produse în cursul fermentării unui mediu pe bază                    │de lapte sau zahăr de către anumite tulpini naturale de                    │Lactococcus lactis subsp. lactis.IESCE │215-807-5Formulă chimică │C(143)H(230)N(42)O(37)S(7)Masă moleculară │3 354,12Compoziţie │Concentratul de nisin conţine cel puţin 900 unităţi per mg                    │într-un amestec de proteine din lapte degresat sau de                    │substanţe solide fermentate şi un conţinut minim de clorură                    │de sodiu de 50%.Descriere │Pulbere albăPuritate │Pierdere prin uscare│Nu mai mult de 3% când se usucă la 102°C-103°C până la                    │obţinerea unei greutăţi constante.Arsen │Nu mai mult de 1 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 1 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kg"2. Textul referitor la E 400 acid alginic se înlocuieşte cu următorul text:    "E 400 ACID ALGINICDefiniţie │Glicuronoglican liniar compus în principal din                          │unităţi de acid D- manuronic legate în poziţia                          │beta-(1-4) şi L-guluronic legate în poziţia                          │alfa-(1-4) sub forma unui inel piranozic. Hidrat de                          │carbon coloidal hidrofil extras prin utilizarea unei                          │soluţii alcaline diluate din tulpini naturale                          │aparţinând unor specii diferite de alge marine brune                          │(Phaeophyceae)IESCE │232-680-1Formulă chimică │[C(6)H(8)O(6)](n)Masă moleculară │10 000-600 000 (medie tipică)Compoziţie │În stare anhidră, acidul alginic degajă cel puţin 20%                          │şi cel mult 23% dioxid de carbon [CO(2)],                          │echivalentul a cel puţin 91% şi cel mult 104,5% acid                          │alginic (C6H8O6)(n) (calculat pe baza unei                          │greutăţi echivalente de 200).Descriere │Acidul alginic se prezintă sub formă de filamente,                          │granule sau pulbere.                          │Este de culoare albă spre brun-gălbuie şi aproape                          │inodor.Identificare │A. Solubilitate │Insolubil în apă şi solvenţi organici, greu solubil                          │în soluţii de carbonat de sodiu, hidroxid de                          │sodiu şi fosfat trisodicB. Test de precipitare │La o soluţie de probă de 0,5% în soluţie de hidroxidcu clorură de calciu │de sodiu 1 M se adaugă o cincime din volumul său de                          │soluţie de clorură de calciu 2,5%. Se formează un                          │precipitat gelatinos voluminos. Acest test distinge                          │acidul alginic de guma acacia, carboximetilceluloza                          │de sodiu, carboximetilamidon, caragenan, gelatină,                          │gumă ghatti, gumă karaya, gumă din seminţe de                          │carruba, metilceluloză şi gumă adragante.C. Test de precipitare │La o soluţie de probă de 0,5% în soluţie de hidroxidcu sulfat de amoniu │de sodiu 1 M se adaugă o jumătate din volumul                          │acesteia de soluţie saturată de sulfat de amoniu. Nu                          │se formează precipitat.                          │Acest test distinge acidul alginic de agar-agar,                          │carboximetilceluloză de sodiu, caragenan, pectina                          │dezesterificată, gelatină, gumă din seminţe de                          │carruba, metilceluloză şi amidon.D. Reacţia de culoare │Se dizolvă cât mai complet posibil 0,01 g de probă                          │prin agitare cu 0,15 ml de hidroxid de sodiu 0,1 N şi                          │se adaugă 1 ml soluţie acidă de sulfat feric. În 5                          │minute apare o coloraţie roşu-vişiniu care în final                          │virează în violet intens.Puritate │pH-ul unei suspensii de 3%│Între 2,0 şi 3,5Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)Cenuşă sulfatată │Nu mai mult de 8%, raportat la substanţa anhidrăHidroxid de sodiu (1 M de │Nu mai mult de 2% raportat la substanţa anhidrăsoluţie) │insolubilăFormaldehidă │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"3. Textul referitor la E 401 alginat de sodiu se înlocuieşte cu următorul text:    "E 401 ALGINAT DE SODIUDefiniţie │Denumire chimică │Sare de sodiu a acidului alginicFormulă chimică │[C(6)H(7)NaO(6)](n)Masă moleculară │10 000-600 000 (medie tipică)Compoziţie │În stare anhidră degajă cel puţin 18% şi cel mult                           │21% bioxid de carbon corespunzând la cel puţin 90,8%                           │şi la cel mult 106,0% alginat de sodiu (calculat pe                           │baza unei greutăţi echivalente de 222).Descriere │Pulbere fibroasă sau granulară de culoare                           │alb-gălbuie, aproape inodorăIdentificare │Test pozitiv pentru sodiu │şi acid alginic │Puritate │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)Substanţă insolubilă în apă│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrăFormaldehidă │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5 000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"4. Textul referitor la E 402 alginat de potasiu se înlocuieşte cu următorul text:    "E 402 ALGINAT DE POTASIUDefiniţie │Denumire chimică │Sare de potasiu a acidului alginicFormulă chimică │[C(6)H(7)KO(6)](n)Masă moleculară │10 000-600 000 (medie tipică)Compoziţie │În stare anhidră degajă cel puţin 16,5% şi cel mult                           │19,5% dioxid de carbon corespunzând la cel puţin                           │89,2% şi la cel mult 105,5% alginat de potasiu                           │(calculat pe baza unei greutăţi echivalente de 238)Descriere │Pulbere fibroasă sau granulară de culoare                           │alb-gălbuie, aproape inodorăIdentificare │Test pozitiv pentru potasiu│şi pentru acid alginic │Puritate │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)Substanţă insolubilă în apă│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrăFormaldehidă │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"5. Textul referitor la E 403 alginat de amoniu se înlocuieşte cu următorul text:    "E 403 ALGINAT DE AMONIUDefiniţie │Denumire chimică │Sare de amoniu a acidului alginicFormulă chimică │[C(6)H(11)NO(6)](n)Masă moleculară │10.000-600.000 (medie tipică)Compoziţie │În stare anhidră degajă cel puţin 18% şi cel mult                          │21% bioxid de carbon corespunzând la cel puţin 88,7%                          │şi la cel mult 103,6% alginat de amoniu (calculat pe                          │baza unei greutăţi echivalente de 217)Descriere │Pulbere fibroasă sau granulară de culoare alb-gălbuieIdentificare │Test pozitiv pentru calciu│şi acid alginic │Puritate │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15,0% (105°C, 4 ore)Formaldehidă │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"6. Textul referitor la E 404 alginat de calciu se înlocuieşte cu următorul text:    "E 404 ALGINAT DE CALCIUSinonime │Sare de calciu a alginatuluiDefiniţie │Denumire chimică │Sare de calciu a acidului alginicFormulă chimică │[C(6)H(7)Ca(1/2)O(6)](n)Masă moleculară │10.000-600.000 (medie tipică)Compoziţie │În stare anhidră degajă cel puţin 18% şi cel mult                           │21% dioxid de carbon corespunzând la cel puţin 89,6%                           │şi la cel mult 104,5% alginat de calciu (calculat pe                           │baza unei greutăţi echivalente de 219)Descriere │Pulbere fibroasă sau granulară de culoare                           │alb-gălbuie, aproape inodorăIdentificare │Test pozitiv pentru amoniu │şi acid alginic │Puritate │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 4 ore)Cenuşă sulfatată │Nu mai mult de 7%, raportat la substanţa uscatăSubstanţă insolubilă în apă│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrăFormaldehidă │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"7. Textul referitor la E 405 alginat de propan-1,2-diol se înlocuieşte cu următorul text:    "E 405 ALGINAT DE PROPAN-1,2-DIOLSinonime │Alginat de hidroxipropil                           │Ester de propan-1,2-diol al acidului alginic                           │Alginat de propilen glicolDefiniţie │Denumire chimică │Ester de propan-1,2-diol al acidului alginic;                           │compoziţie variabilă în funcţie de gradul                           │de esterificare şi procentul de grupe carboxil                           │libere şi neutralizate din moleculăFormulă chimică │[C(9)H(14)O(7)](n) (esterificat)Masă moleculară │10 000-600 000 (medie tipică)Compoziţie │În stare anhidră degajă cel puţin 16% şi cel mult                           │20% bioxid de carbonDescriere │Pulbere fibroasă sau granulară de culoare albă spre                           │brun-gălbuie, aproape inodorăIdentificare │Test pozitiv pentru │propan-1,2-diol şi acid │alginic după hidroliză │Puritate │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 20% (105°C, 4 ore)Conţinut total de │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 45%propan-1,2-diol │Conţinut de propan-1,2-diol│Nu mai mult de 15%liber │Substanţă insolubilă în apă│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa anhidrăFormaldehidă │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 500 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"8. Textul referitor la E 407 caragenan se înlocuieşte cu următorul text:    "E 407 CARAGENANSinonime │Produsele comerciale se vând sub diferite denumiri,                            │ca de exemplu:                            │Spumă de Irlanda                            │Eucheuman (din specii de Eucheuma)                            │Iridophycan (din specii de Iridaea)                            │Hypnean (din specii de Hypnea)                            │Furcellaran sau agar-agar de Danemarca (din                            │Furcellaria fastigiata)                            │Caragenan (din specii de Chondrus şi Gigartina)Definiţie │Caragenanul se obţine prin extracţie apoasă din                            │tulpini naturale de alge marine aparţinând                            │familiilor Gigartinaceae, Solieriaceae, Hypneaeceae                            │şi Furcellariaceae, din clasa Rhodophyceae (alge                            │marine roşii). Nu se utilizează niciun precipitant                            │organic altul decât metanol, etanol şi propanol-2.                            │Caragenanul se compune în principal din săruri de                            │potasiu, sodiu, magneziu şi calciu ale esterilor                            │sulfataţi de polizaharide care, prin hidroliză, duc                            │la formarea de galactoză şi de 3,6-anhidrogalactoză                            │Caragenanul nu se hidrolizează şi nici nu se supune                            │unei degradări chimice. Formaldehida poate fi                            │prezentă ca impuritate accidentală până la un                            │nivel maxim de 5 mg/kg.IESCE │232-524-2Descriere │Pulbere grunjoasă spre fină, de culoare gălbuie                            │spre incoloră, practic inodorăIdentificare │Teste pozitive pentru │galactoză, anhidrogalactoză │şi sulfat │Puritate │Conţinut în metanol, etanol,│Nu mai mult de 0,1%, separat sau în combinaţiepropanol-2 │Vâscozitatea unei soluţii │Nu mai puţin de 5 mPa.s1,5% la 75°C │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 12% (105°C, 4 ore)Sulfat │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%, raportat                            │la substanţa uscată [ca SO(4)]Cenuşă │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%,                            │determinată raportat la substanţa uscată la 550°CCenuşă insolubilă în acid │Nu mai mult de 1%, raportat la substanţa uscată                            │(insolubilă în acid clorhidric 10%)Substanţă insolubilă în acid│Nu mai mult de 2%, raportat la substanţa uscată                            │(insolubilă în acid sulfuric 1% v/v)Caragenan cu masă │Nu mai mult de 5%moleculară mică │(Fracţie cu masă moleculară │sub 50 kDa) │Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 2 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 300 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"9. Textul referitor la E 407a algă Eucheuma prelucrată se înlocuieşte cu următorul text:    "E 407a ALGĂ EUCHEUMA PRELUCRATĂSinonime │PES (acronim pentru alga Eucheuma prelucrată)Definiţie │Alga Eucheuma prelucrată se obţine prin tratament                            │în mediu alcalin apos (KOH) al tulpinilor naturale                            │de alge marine Eucheuma cottonii şi Eucheuma                            │spinosum, din clasa Rhodophyceae (alge marine                            │roşii), pentru a îndepărta impurităţile şi prin                            │spălare cu apă dulce, urmată de uscare, pentru a                            │obţine produsul. Purificare mai bună poate fi                            │realizată prin spălare cu metanol, etanol şi                            │propanol-2 şi uscare. Produsul constă în principal                            │în sărurile de potasiu ale esterilor sulfataţi ai                            │polizaharidelor care, prin hidroliză, duc la                            │formarea de galactoză şi de 3,6-anhidrogalactoză.                            │Sărurile de sodiu, calciu şi magneziu ale esterilor                            │sulfataţi ai polizaharidelor sunt prezente în                            │cantităţi mai mici. Produsul mai conţine până la                            │15% celuloză din alge. Caragenanul din alga                            │Eucheuma prelucrată nu se hidrolizează şi nici                            │nu se supune unei degradări chimice. Formaldehida                            │poate fi prezentă ca impuritate accidentală                            │până la un nivel maxim de 5 mg/kg.Descriere │Pulbere grunjoasă spre fină, de culoare cafenie                            │spre gălbuie, practic inodorăIdentificare │A. Teste pozitive pentru │galactoză, anhidrogalactoză │şi sulfat │B. Solubilitate │În apă formează suspensii vâscoase tulburi.                            │Insolubilă în etanolPuritate │Conţinut în metanol, etanol,│Nu mai mult de 0,1%, separat sau în combinaţiepropanol-2 │Vâscozitatea unei soluţii │Nu mai puţin de 5 mPa.s1,5% la 75°C │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 12% (105°C, 4 ore)Sulfat │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%, raportat                            │la substanţa uscată [ca SO(4)]Cenuşă │Nu mai puţin de 15% şi nu mai mult de 40%,                            │determinată raportat la substanţa uscată la 550°CCenuşă insolubilă în acid │Nu mai mult de 1%, raportat la substanţa uscată                            │(insolubilă în acid clorhidric 10%)Substanţă insolubilă în acid│Nu mai puţin de 8% şi nu mai mult de 15%, raportat                            │la substanţa uscată (insolubilă în acid sulfuric                            │1% v/v)Caragenan cu masă │Nu mai mult de 5%moleculară mică │(Fracţie cu masă moleculară │sub 50 kDa) │Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 5 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 2 mg/kgNumăr total de germeni │Nu mai mult de 5.000 de colonii per gramDrojdii şi mucegaiuri │Nu mai mult de 300 de colonii per gramE. coli │Absentă în 5 gSpecii de Salmonella │Absente în 10 g"10. Textul referitor la E 412 gumă de guar se înlocuieşte cu următorul text:    "E 412 GUMĂ DE GUARSinonime │Gumă de Cyamopsis                            │Făină de guarDefiniţie │Guma de guar este endospermul măcinat al seminţelor                            │din tulpini naturale de plantă guar, Cyamopsis                            │tetragonolobur (L.) Taub (familia Leguminosae).                            │Conţine în principal o polizaharidă hidrocoloidală                            │cu masă moleculară mare, formată din unităţi de                            │galactopiranoză şi manopiranoză combinate prin                            │legături glicozidice, care poate fi descris din                            │punct de vedere chimic ca galactomanan. Pentru                            │ajustarea vâscozităţii, guma poate fi hidrolizată                            │parţial, fie prin tratament termic, fie prin                            │tratament oxidativ slab, alcalin sau acid.IESCE │232-536-0Masă moleculară │Constă în principal într-un polizaharid                            │hidrocoloidal cu masă moleculară mare                            │(50.000-8.000.000).Compoziţie │Conţinut în galactomanan de cel puţin 75%Descriere │Pulbere aproape inodoră, de culoare albă spre                            │alb-gălbuieIdentificare │A. Teste pozitive pentru │galactoză şi manoză │B. Solubilitate │Solubilă în apă recePuritate │Pierdere prin uscare │Nu mai mult de 15% (105°C, 5 ore)Cenuşă │Nu mai mult de 5,5%, determinată la 800°CSubstanţă insolubilă în acid│Nu mai mult de 7%Proteine (N x 6,25) │Nu mai mult de 10%Amidon │Nedetectabil prin următoarea metodă: la o soluţie                            │probă de 1 la 10 se adaugă câteva picături de                            │soluţie de iod (nu apare coloraţie albastră)Peroxizi organici │Nu mai mult de 0,7 mEq de oxigen activ/kg                            │de eşantionFurfural │Nu mai mult de 1 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 2 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kgCadmiu │Nu mai mult de 1 mg/kg"11. După E 503(îi) bicarbonat de amoniu se introduce următorul text referitor la E 504(i) carbonat de magneziu:    "E 504(i) CARBONAT DE MAGNEZIUSinonime │HidromagnezitDefiniţie │Carbonatul de magneziu este un carbonat de magneziu                            │hidratat alcalin sau hidratat normal ori un amestec                            │al acestora două.Denumire chimică │Carbonat de magneziuFormulă chimică │MgCO(3).nH(2)OIESCE │208-915-9Compoziţie │Nu mai puţin de 24% şi nu mai mult de 26,4% MgDescriere │Masă friabilă, uşoară, inodoră, de culoare albă sau                            │pulbere voluminoasă albăIdentificare │A. Solubilitate │Practic insolubil în apă sau în etanolB. Teste pozitive pentru │magneziu şi carbonat │Puritate │Substanţă insolubilă în acid│Nu mai mult de 0,05%Substanţă solubilă în apă │Nu mai mult de 1%Calciu │Nu mai mult de 0,4%Arsen │Nu mai mult de 4 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 2 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kg"12. Textul referitor la E 526 hidroxid de calciu se înlocuieşte cu următorul text:    "E 526 HIDROXID DE CALCIUSinonime │Var stins, var hidratatDefiniţie │Denumire chimică │Hidroxid de calciuIESCE │215-137-3Formulă chimică │Ca(OH)(2)Masă moleculară │74,09Compoziţie │Conţinut de cel puţin 92%Descriere │Pulbere albăIdentificare │A. Teste pozitive pentru │alcali şi calciu │B. Solubilitate │Puţin solubil în apă. Insolubil în etanol. Solubil                         │în glicerol.Puritate │Cenuşă insolubilă în acid│Nu mai mult de 1,0%Săruri alcaline şi de │Nu mai mult de 2,7%magneziu │Bariu │Nu mai mult de 300 mg/kgFluor │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 6 mg/kg"13. Textul referitor la E 529 oxid de calciu se înlocuieşte cu următorul text:    "E 529 OXID DE CALCIUSinonime │Var arsDefiniţie │Denumire chimică │Oxid de calciuIESCE │215-138-9Formulă chimică │CaOMasă moleculară │56,08Compoziţie │Conţinut de cel puţin 95%, raportat la substanţa                            │calcinatăDescriere │Masă granulară inodoră, dură, de culoare albă sau                            │alb-cenuşie sau pulbere albă spre alb-cenuşieIdentificare │A. Test pozitiv pentru │alcali şi calciu │B. La umezirea cu apă a │probei se generează căldura.│C. Solubilitate │Puţin solubil în apă. Insolubil în etanol. Solubil                            │în glicerol.Puritate │Pierdere prin calcinare │Nu mai mult de 10% (cca 800°C până la greutate                            │constantă)Substanţa insolubilă în acid│Nu mai mult de 1%Bariu │Nu mai mult de 300 mg/kgSăruri alcaline şi de │Nu mai mult de 3,6%magneziu │Fluor │Nu mai mult de 50 mg/kgArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 7 mg/kg"14. Textul referitor la E 901 ceară de albine se înlocuieşte cu următorul text:    "E 901 CEARĂ DE ALBINESinonime │Ceară albă, ceară galbenăDefiniţie │Ceara de albine galbenă este ceara obţinută prin                          │topirea cu apă fierbinte a pereţilor fagurelui                          │construit de albina de miere, Apis mellifera L.,                          │urmată de îndepărtarea materiilor străine.                          │Ceara de albine albă se obţine prin înălbirea cerii                          │de albine galbene.IESCE │232-383-7 (ceară de albine)Descriere │Bucăţi sau plăci de culoare alb-gălbuie (ceara albă)                          │sau gălbuie spre brun-cenuşie (ceara galbenă) cu                          │margini de fracţionare cu aspect granular fin şi                          │necristalin, având un miros agreabil, asemănător                          │mierii de albineIdentificare │A. Interval de topire │Între 62°C şi 65°CB. Densitate specifică │Aproximativ 0,96C. Solubilitate │Insolubilă în apă. Puţin solubilă în alcool. Foarte                          │solubilă în cloroform şi eterPuritate │Indice de aciditateIndice de aciditate │Nu mai puţin de 17 şi nu mai mult de 24Indice de saponificare │87-104Conţinutul în peroxid │Nu mai mult de 5Glicerol şi alţi polioli │Nu mai mult de 0,5% (ca glicerol)Cerezină, parafine şi │Absenteanumite alte ceruri │Grăsimi, ceară de Japonia,│Absentecolofoniu şi săpunuri │Arsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 2 mg/kgMercur │Nu mai mult de 1 mg/kg"15. Textul referitor la E 905 ceară microcristalină se înlocuieşte cu următorul text:    "E 905 CEARĂ MICROCRISTALINĂSinonime │Ceară din petrol, ceară din hidrocarburi, ceară                          │Fischer-Tropsch, ceară sintetică, parafină sinteticăDefiniţie │Amestecuri rafinate de hidrocarburi solide, saturate,                          │obţinute din materii prime petroliere sau sinteticeDescriere │Ceară inodoră, de culoare albă spre galben-chihlimbarIdentificare │A. Solubilitate │Insolubilă în apă, foarte puţin solubilă în etanolB. Indice de refracţie │n(D)^100 1,434-1,448                          │Alternativ: n(D)^120n 1,426-1,440Puritate │Masă moleculară │În medie, nu mai puţin de 500Vâscozitate │Nu mai puţin de 1,1 x 10^-5 mý s^-1 la 100°C                          │Alternativ: nu mai puţin de 0,8 x 10^-5 mý s^-1 la                          │120°C, dacă este în stare solidă la 100°CReziduu la calcinare │Nu mai mult de 0,1% în greutateNumăr carbonic la punct de│Nu mai mult de 5% molecule cu un număr de atomi dedistilare 5% │carbon mai mic de 25Culoare │Test pozitivSulf │Nu mai mult de 0,4% în greutateArsen │Nu mai mult de 3 mg/kgPlumb │Nu mai mult de 3 mg/kgCompuşi aromatici │Hidrocarburile aromatice policiclice, obţinute prinpoliciclici │extracţie cu dimetil-sulfoxid, trebuie să                          │respecte următoarele limite de absorbţie a razelor                          │ultraviolete:                          │ Nm │ Absorbanţa maximă                          │ │ per cm de lungime                          │ │ de parcurs                          │ 280-289 │ 0,15                          │ 290-299 │ 0,12                          │ 300-359 │ 0,08                          │ 360-400 │ 0,02                          │Alternativ, dacă este în stare solidă, la 100°C                          │Metoda PAC conform 21 CFR 175.250                          │Absorbanţa la 290 nm în decahidronaftalină la                          │88°C: nu depăşeşte 0,01."16. Textul referitor la E 230 bifenil şi E 233 thiabendazol se elimină.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x