ORDIN nr. 163 din 15 aprilie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 307 din 9 mai 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 362 15/04/2002
ActulREFERIRE LAHG 1030 18/10/2001
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 440 03/05/2001
ActulREFERIRE LAHOTARARE 12 05/02/2001
ActulREFERIRE LANORMA 18/10/2001
ActulREFERIRE LAOG 136 31/08/2000
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind controlul tortricidelor frunzelor de garoafa



Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.030/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România,în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările şi completările ulterioare,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Prezentul ordin stabileşte măsurile privind controlul tortricidelor frunzelor de garoafa şi prevenirea răspândirii acestora.
 + 
Articolul 2În sensul prezentului ordin, prin tortricidele frunzelor de garoafa se înţelege tortricidul mediteranean al frunzelor de garoafa, Cacoecimorpha pronubana Hb., şi tortricidul sud-african al frunzelor de garoafa, Epichoristodes acerbella (Walk.) Diak.
 + 
Articolul 3(1) Circulaţia plantelor de garoafa (Dianthus L.) pe teritoriul României este permisă numai dacă acestea nu sunt infestate cu tortricidele frunzelor de garoafa, iar dacă provin dintr-o cultura de garoafe infestata, aceasta sa fi fost tratata corespunzător, astfel încât în momentul punerii în circulaţie a garoafelor, acestea sa nu fie infestate.(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul florilor tăiate de garoafa, cu infestare slabă (1-3%) cu tortricidele frunzelor de garoafa, care se comercializează în perioada 16 octombrie – 30 aprilie.
 + 
Articolul 4Este interzisă deţinerea organismelor Cacoecimorpha pronubana Hb. şi Epichoristodes acerbella (Walk.) Diak.
 + 
Articolul 5(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Direcţia fitosanitara, poate acorda derogări de la prevederile:a) art. 3 şi 4 pentru scopuri ştiinţifice, testări sau lucrări de selecţie;b) art. 3 pentru comercializarea florilor tăiate de garoafa, slab infestate cu tortricidele frunzelor de garoafa, în perioada 1 mai – 15 octombrie.(2) Derogarile prevăzute la alin. (1) se acordă numai în cazurile în care nu exista riscul răspândirii acestor organisme dăunătoare, în baza unui raport întocmit de Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara pentru fiecare caz.
 + 
Articolul 6Direcţia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor poate adopta măsuri suplimentare pentru controlul sau prevenirea răspândirii tortricidelor frunzelor de garoafa pe teritoriul tarii.
 + 
Articolul 7Direcţia fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara, inspectoratele de carantina fitosanitara vamale şi direcţiile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
 + 
Articolul 8Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării.p. Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Petre Daea,secretar de stat–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x