ORDIN nr. 154 din 11 aprilie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 312 din 13 mai 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 362 15/04/2002 ART. 22
ActulREFERIRE INDIRECTA LALEGE 654 20/11/2001 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAHG 440 03/05/2001
ActulREFERIRE LAHG 12 04/01/2001 ART. 7
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 69 06/06/2000 ART. 1
ActulREFERIRE INDIRECTA LAOUG 129 10/09/1999 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE 103 23/09/1996 ART. 8
ActulREFERIRE LALEGE 103 23/09/1996 ART. 50
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEORDIN 10167 15/10/2004
ActulREFERIT DENORMA 15/10/2004

privind recoltarea prin impuscare a unor exemplare din speciile de fauna sălbatică de interes cinegetic, în situaţii excepţionale



Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor,în temeiul prevederilor art. 8 alin. (1) lit. z) şi ale art. 50 alin. (1) din Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului nr. 103/1996, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 7 lit. B.b) din Hotărârea Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, cu modificările ulterioare,emite următorul ordin: + 
Articolul 1Recoltarea prin impuscare a unui exemplar dintr-o specie de fauna sălbatică de interes cinegetic, în situaţii excepţionale, reprezintă impuscarea acestui exemplar în afară perioadei legale de vanare a speciei din care face parte sau în cadrul perioadei legale de vanare a acesteia, dar în cazul în care cota de recolta aprobată a fost realizată, dacă exemplarul respectiv se găseşte în una dintre următoarele situaţii:a) se afla într-o stare biologica care nu îi asigura supravietuirea în mediul natural de viaţa, datorită desfăşurării unor acţiuni de vânătoare anterioare în urma cărora a fost rănit, dar nu a mai fost recuperat;b) a suferit accidente sau raniri în urma unor atacuri produse de carnivorele mari, care nu îi asigura supravietuirea în mediul natural de viaţa;c) suferă de diferite boli interne cu efecte morfologice şi fiziologice vizibile, iar în urma observaţiilor repetate se constată că refacerea şi supravietuirea acestuia în mediul natural de viaţa este incerta;d) este captiv într-un anumit tip de cursa sau capcana, cu leziuni fizice evidente, care îi reduc vitalitatea şi capacitatea de supravietuire.
 + 
Articolul 2În situaţiile prezentate la art. 1 personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului de vânătoare în raza căruia se constata un astfel de caz va lua toate măsurile necesare pentru salvarea exemplarului respectiv. Măsurile întreprinse vor fi consemnate în documentele care se încheie în acest sens şi vor avea în vedere, după caz, următoarele:a) eliberarea animalului din cursa sau capcana, inclusiv prin folosirea armei cu tranchilizant;b) administrarea de medicamente;c) luarea unor măsuri suplimentare de observatie şi paza.
 + 
Articolul 3(1) În cazul în care se constată că măsurile prevăzute la art. 2 nu pot fi luate sau nu sunt eficiente, se va proceda la impuscarea exemplarului aflat în una dintre situaţiile prezentate la art. 1. Aceasta acţiune se va desfăşura după solicitarea, de către gestionarul fondului de vânătoare, inspectoratului teritorial de regim silvic şi cinegetic în a cărui zona de competenţa se afla fondul de vânătoare în cauza, a delegării unui angajat al oficiului cinegetic. În aceasta situaţie inspectoratul teritorial de regim silvic şi cinegetic va confirma cu promptitudine prezentarea, respectiv neprezentarea delegatului la aceasta acţiune. În cazul în care prezentarea delegatului oficiului cinegetic nu s-a realizat, în documentele încheiate se va consemna şi motivul invocat de inspectoratul teritorial de regim silvic şi cinegetic pentru nedelegarea acestuia.(2) Recoltarea prin impuscare a exemplarului se va face de către personalul tehnic de specialitate al gestionarului fondului de vânătoare pe care a fost constatată situaţia excepţionala, efectuandu-se, în măsura posibilităţilor, înregistrarea exemplarului pe caseta video atât înainte, cat şi după recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, se vor executa fotografii, în măsura posibilităţilor înainte, dar obligatoriu după recoltare, cu aparate de fotografiat care să prezinte pe cliseu data fotografierii. La acţiune vor participa cel puţin două persoane împuternicite de gestionarul fondului de vânătoare. La încheierea acţiunii se va întocmi un proces-verbal între cei prezenţi, în care să fie consemnate circumstanţele şi rezultatele desfăşurării acesteia.
 + 
Articolul 4Fiecare exemplar astfel recoltat va fi transportat în maximum 24 de ore de la impuscare la medicul veterinar oficial în a cărui circumscripţie teritorială a fost recoltat, care va întocmi actul de necropsie în care să fie consemnată starea anatomopatologica a exemplarului respectiv, inclusiv leziunile existente înainte de impuscarea acestuia, şi va elibera certificatul sanitar veterinar de transport.
 + 
Articolul 5(1) O dată cu desfăşurarea acţiunilor prezentate la art. 2-4 gestionării fondurilor de vânătoare au pentru fiecare caz obligaţia de a întocmi o documentaţie corespunzătoare, care va cuprinde următoarele:a) raportul de constatare a situaţiei excepţionale şi de luare a măsurilor necesare, în condiţiile prevăzute la art. 2;b) cel puţin o fotografie a exemplarului, executată cu ocazia acţiunii de recoltare, cu semnatura operatorului pe verso, sau, după caz, caseta video pe care a fost facuta înregistrarea;c) procesul-verbal întocmit după încheierea acţiunii de recoltare, prevăzut la art. 3 alin. (2);d) documentele sanitare veterinare prevăzute la art. 4.(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se înregistrează şi se arhiveaza de către gestionării fondurilor de vânătoare.(3) În termen de maximum 24 de ore de la eliberarea certificatului sanitar veterinar de transport prevăzut la art. 4 gestionarul fondului de vânătoare este obligat sa informeze inspectoratul teritorial de regim silvic şi cinegetic în a cărui zona de competenţa a fost recoltat exemplarul despre rezultatele desfăşurării acţiunii.(4) În termen de maximum 15 zile de la data primirii înştiinţării prevăzute la alin. (3) un reprezentant al oficiului cinegetic din cadrul inspectoratului teritorial de regim silvic şi cinegetic va verifica existenta şi corectitudinea întocmirii documentelor prevăzute la alin. (1), încheind cu aceasta ocazie un document de constatare.
 + 
Articolul 6În toate cazurile de recoltare a unor exemplare din speciile de fauna sălbatică de interes cinegetic, în situaţii excepţionale, gestionării fondurilor de vânătoare vor avea în vedere următoarele:a) în cazul recoltarii exemplarului în perioada cuprinsă între începutul perioadei de vanare a speciei respective şi depunerea şi susţinerea lucrării anuale de evaluare a efectivelor de vanat la autoritatea publică centrala în domeniul cinegetic, acest caz va fi operat corespunzător la rubricile "exemplare realizate din cota de recolta aprobată pentru sezonul de vânătoare încheiat" şi, respectiv, "efective evaluate în anul curent";b) în cazul recoltarii exemplarului în perioada cuprinsă între depunerea şi susţinerea lucrării anuale de evaluare a efectivelor de vanat şi începerea perioadei de vanare a speciei respective, cota de recolta aprobată se reduce cu exemplarul respectiv.
 + 
Articolul 7Recoltarea prin impuscare a unor exemplare din speciile de fauna sălbatică de interes cinegetic, în situaţii excepţionale, în condiţiile prevăzute de prezentul ordin, nu exonereaza pe gestionării fondurilor de vânătoare de îndeplinirea celorlalte obligaţii pe care le au conform reglementărilor legale în vigoare referitoare la autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii, respectiv valorificarea vânatului recoltat.
 + 
Articolul 8Recoltarea prin impuscare, în temeiul prevederilor prezentului ordin, a unor exemplare din speciile de fauna sălbatică de interes cinegetic, aflate în alte situaţii decât cele definite la art. 1, sau recoltarea unor exemplare aflate în situaţii excepţionale, întocmai cum acestea au fost definite, în alte condiţii decât cele prevăzute de prezentul ordin, atrage răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, potrivit legii, a celor care se fac vinovaţi de aceste fapte.
 + 
Articolul 9Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.Ministrul agriculturii,alimentaţiei şi pădurilor,Ilie Sarbu–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x